Door Sim Kranenburg

Samsung 55" Q7F Review

Kan Qled de strijd met oled aan?

22-06-2017 • 06:00

153

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

Technisch gezien lijken de Qled-televisies van Samsung behoorlijk op de s-uhd-modellen van vorig jaar, maar de prijzen liggen wel flink hoger. Die hogere prijs levert je een tv met een prachtig uiterlijk op, maar de beeldkwaliteit is niet zo goed als die van oledtelevisies. De One Connect-box met optische kabel helpt bij het verstoppen van kabels. Het geluid is bovengemiddeld goed en de interface werkt veel vlotter dan bij de meeste televisies. Ook de afstandsbediening is mooi, maar heeft wel wat weinig knoppen. Al met al een goede tv, die helaas veel te duur is.

Bijna alle grote televisiemerken bieden inmiddels een of meer oledtelevisies als topmodel aan. Alleen de grootste televisiefabrikant van de wereld, Samsung, heeft nog uitsluitend lcd-modellen. Samsung bood zo'n vier jaar geleden een oledmodel aan, maar omdat de productiekosten te hoog waren, was het onmogelijk om er wat mee te verdienen. Daarom maakt het bedrijf sindsdien uitsluitend gebruik van gewone lcd-panelen. Dat geldt ook voor de Q7F, die we in deze review bekijken, maar hoewel Qled-televisies van Samsung in de basis dezelfde techniek gebruiken als de meeste lcdtv's, bieden ze een paar extra's.

Samsung Q7F

Zo is het kleurbereik groter door de toepassing van quantum-dots en kan de backlight van de Qled-modellen een zeer hoge helderheid genereren. Dit heeft zo zijn voordelen bij het weergeven van hdr-beelden. Dat kan in de formaten hdr10 en hybrid log gamma. Ook als je wil kijken in een kamer met veel omgevingslicht, komt de hoge helderheid van pas. Bovendien is op het scherm een filter aangebracht dat is geïnspireerd op een mottenoog, waarmee hinderlijke reflecties in het beeld worden tegengegaan.

De Q7F maakt gebruikt van een one connect; dat is een los kastje waarop alle aansluitingen zitten. Dit is met de tv verbonden door middel van een dunne glasvezelkabel, die makkelijk is weg te werken. Het idee hierachter is dat randapparatuur, zoals een gameconsole of een settopbox, niet vlak bij de tv hoeven te staan, maar dat ze ergens uit het zicht kunnen worden geplaatst. De meegeleverde glasvezelkabel is vijf meter lang. Samsung maakt ook een vijftien meter lange versie van de Invisible Connection™ Cable, maar deze is slecht verkrijgbaar en bovendien erg duur.

De Qled-modellen hebben een luxe afwerking en een strakke voet van metaal. Dit ontwerp is doorgetrokken naar de afstandsbediening, die eveneens een gelikt ontwerp heeft en ook van metaal is gemaakt. De kabels kunnen netjes worden weggewerkt in de voet en als je de tv liever aan de muur ophangt, kun je gebruikmaken van een los verkrijgbare muurbeugel. Deze valt grotendeels in een uitsparing aan de achterkant, waardoor de tv strak tegen de muur is te bevestigen. Allemaal high-end features dus, waarmee Samsung volop de aanval opent op de oledmodellen van de concurrentie.

Uiterlijk en One Connect

Het uiterlijk van de Q7F is een pluspunt, want het is mooi afgewerkt en strak. De bezels zijn aan de boven- en zijkanten slechts een halve centimeter breed. De rand onder het scherm is zo'n twee millimeter breder, waardoor aan de voorkant bijna alleen maar scherm te zien is. Rondom is een metalen strip aangebracht, die is voorzien van schuine randen. Midden onder het beeldpaneel zit een smalle uitstulping met daarop een bescheiden Samsung-logo. Hierin zitten ook een statusled, de omgevingslichtsensor en een infraroodontvanger.

Samsung Q7FSamsung Q7FSamsung Q7F

Ook als je de tv van de zijkant bekijkt, ziet het ontwerp er goed uit, doordat de randen slechts een centimeter dik zijn. In het midden is de behuizing wat minder plat, maar met een dikte van vier en een halve centimeter is de Q7F behoorlijk dun. De achterkant is gemaakt van zwart plastic. Samsung heeft er horizontale ribbels op aangebracht, waarmee een wat luxere uitstraling is verkregen. Als je het van een afstandje bekijkt, lijkt er door de ribbels zelfs een soort metaalglans op te zitten.

Samsung Q7FSamsung Q7F

De voet is gemaakt van twee ronde buizen die in een V-vorm zijn bevestigd. Ze zijn gemaakt van prachtig afgewerkt geborsteld metaal. De punt van de V is door middel van een wat dikkere buis met de tv verbonden. Deze buis lijkt ook van geborsteld metaal te zijn gemaakt, maar is van plastic. Dat heeft een goede reden, want aan de achterkant zit een klepje waarachter de kabels te verstoppen zijn. Ook de aansluitingen op de tv zelf zijn aan het zicht onttrokken door een klepje. Het netsnoer is anderhalve meter lang. Daar gaat veertig centimeter vanaf als je het door de voet laat lopen, maar het is met een C7-stekker uitgevoerd en kan dus eenvoudig door een langer snoer worden vervangen, mocht het te kort zijn.

Samsung Q7FSamsung Q7F

One Connect

Het One Connect-kastje meet zo'n 11,5 bij 36cm en is slechts 3cm hoog. Het heeft z'n eigen anderhalve meter lange voedingskabel, waardoor deze tv dus niet een, maar twee stopcontacten nodig heeft. Hoewel de verbinding met de tv via een, vijf meter lange, glasvezelkabel verloopt, zijn de aansluitingen aan beide kanten elektrisch. Er is dus actieve elektronica in de stekkers verwerkt, die de signalen converteert naar licht en weer terug. Wellicht is dit ook de reden dat de optionele vijftien meter lange versie van deze Invisible Connection™ Cable honderden euro's moet kosten. Het is belangrijk dat je de optische kabel voorzichtig behandelt, want als je hem knikt, gaat hij stuk.

Optische kabel

Aan de zijkant van de One Connect zit een CI+-aansluiting waar de ca-module zo'n vijf centimeter uitsteekt, wat er vanaf de voorkant wat raar uitziet. De andere aansluiting aan de zijkant heet 'ex-link', wat in feite een seriële aansluiting is voor servicedoeleinden. Aan de achterkant zitten links drie usb 2.0-aansluitingen, waarvan een wat meer stroom kan leveren, zodat er een harde schijf mee gevoed kan worden.

One ConnectOne ConnectOne Connect

Daarnaast zitten een rj-45-netwerkaansluiting, een toslink- optische audio-uitgang en vier hdmi-aansluitingen. Rechts daarvan zitten twee aansluitingen voor satelliet en een antenneaansluiting die geschikt is voor kabel en Digitenne. Verder naar rechts zit de One Connect-aansluiting voor de verbinding met de tv en helemaal rechts zit de aansluiting voor het netsnoer. Dit netsnoer is, net al bij de tv, anderhalve meter lang en kan eenvoudig worden vervangen door een langer exemplaar.

Bediening op afstand

De afstandsbediening die Samsung bij de Q7F levert, ziet er, net als de tv zelf, strak en luxueus uit. Het apparaatje is nog geen zestien centimeter lang, drie en een halve centimeter breed en slechts twaalf millimeter dik. Het weegt slechts negentig gram inclusief twee AAA-batterijen, maar door de bescheiden afmetingen voelt het relatief zwaar aan. Dat levert een zeker kwaliteitsgevoel op, wat wordt versterkt door het gebruik van geborsteld metaal voor de afwerking.

Afstandsbediening

Om de afstandsbediening zo klein te kunnen maken heeft Samsung het aantal knoppen laag moeten houden. Hierdoor zijn er bijvoorbeeld geen cijfertoetsen beschikbaar en werkt het invoeren van kanaalnummers nogal omslachtig. Eerst moet je een speciaal menuutje oproepen door middel van de '123'-toets en vervolgens moet je met de ronde d-pad naar de juiste cijfers navigeren, waarbij je steeds je keuze bevestigt door de ronde knop in het midden in te drukken. Het is prima te doen, maar gewoon nummers intoetsen is natuurlijk veel handiger.

Afstandsbediening

Een andere maatregel die is genomen om het aantal knoppen laag te houden, is het toekennen van verschillende functies aan dezelfde toets. Zo moet je de volumeknop omhoog bewegen voor meer volume en naar beneden voor minder. Het geluid op mute zetten doe je door de knop in te drukken. De zaptoets werkt op dezelfde manier, waarbij het indrukken de elektronische programmagids oproept. Deze bedieningswijze werkt prima, maar is niet heel intuïtief; als je niet bekend bent met deze afstandsbediening, kun je lang op zoek zijn naar de muteknop.
Afstandsbediening

Er is ook een microfoon ingebouwd waarmee je zoekopdrachten kunt geven door middel van spraak. De spraakherkenning werkt redelijk, maar de zoekresultaten zijn niet altijd even goed. Ook kun je er bijvoorbeeld het instellingenmenu mee oproepen, maar heel veel heb je daar niet aan, want om vervolgens iets in dat menu te doen ben je weer aangewezen op de d-pad. Al met al werkt de afstandsbediening goed, maar geven wij de voorkeur aan eentje met een stuk meer knoppen, zodat je voor simpele dingen als het kiezen van een externe ingang niet op het menu bent aangewezen.

Smart View

Uiteraard is er ook een app, Smart View, waarmee de Q7F te bedienen is. Hij is er voor iOS en Android. Daarnaast is er een versie voor Windows, maar die hebben we niet aan de praat weten te krijgen. We hebben verschillende laptops geprobeerd, maar bij het verbinden met de tv kregen we telkens de nietszeggende foutmelding: 'Something went wrong. Please try again'. Op iOS en Android werkte de app wel goed en konden we zonder problemen foto's en muziek afspelen op de tv. Helaas werden de foto's met veel te veel kleur vertoond en was het instellingenmenu niet beschikbaar tijdens het weergeven ervan.

Samsung Smart ViewSamsung Smart ViewSamsung Smart View

Voor het bedienen van de tv worden de knoppen van de afstandsbediening op het scherm van het mobiele apparaat getoond. Hierbij is het mogelijk om de cijfertoetsen, die op de afstandsbediening ontbreken, tevoorschijn te toveren. Ook kun je een onscreen touchpad gebruiken om de aanwijspijl in de webbrowser op de tv te bedienen. Het is zelfs mogelijk om het touchscreen in te zetten als gamepad bij het spelen van spellen op de tv. Helaas moet de app vaak opnieuw verbinding maken met de tv als het mobiele scherm uit is geweest. Wij vinden de gewone afstandsbediening dan ook prettiger werken.

Tizen en mediaspeler

Het eerste wat opvalt aan Samsungs besturingssysteem, Tizen, is dat het lekker vlot werkt. Alle commando's van de afstandsbediening worden snel en zonder haperingen opgevolgd. Ook verlopen de animaties, waarmee de interface vol zit, soepel. Samsung vermeldt niet wat voor soc er is gebruikt, maar voor het renderen van de interface is hij in ieder geval snel genoeg. Dat komt ook doordat de interface niet op de volledige uhd-resolutie wordt gerenderd. Helaas is dit de norm, want op dit moment gebruikt nog geen enkele tv-fabrikant de volledige uhd-resolutie van 3840x2160 pixels voor het weergeven van de interface.

Tizen

Niet alles werkt vlot in Tizen, want als je een extern apparaat aansluit via hdmi, probeert de tv eerst te detecteren wat het precies is, zodat allerlei instellingen, zoals bediening via cec, automatisch kunnen worden ingesteld. Dit duurt bijna een minuut en kan niet worden onderbroken, en al die tijd krijg je geen beeld te zien. Bovendien werkt de automatische detectie niet altijd even goed. Zo werd een door ons aangesloten pc herkend als een settopbox van KPN, en vaak wordt het aangesloten apparaat helemaal niet herkend en heb je dus voor niets zitten wachten.

Uniek voor Tizen is een ingebouwde virusscanner. De software op smart-tv's wordt over het algemeen slecht onderhouden, waardoor smart-tv's een relatief kwetsbare groep apparaten vormen, maar concurrerende besturingssystemen hebben (nog) geen virusscanner. Hoe effectief een dergelijke scanner is, valt niet makkelijk te achterhalen. Na het draaien van een scan krijgen we in ieder geval te zien dat er geen kwaadaardige bestanden zijn gevonden.

Tizen

De interface ziet er overzichtelijk uit en probeert steeds relevante aanbevelingen te tonen. Zo krijg je, als je bijvoorbeeld Netflix selecteert, meteen films en/of series te zien die je nog niet afgekeken hebt, zodat je direct kunt beginnen met verder kijken. Ook de elektronische programmagids ziet er overzichtelijk uit en het lopende programma wordt als een inzet in de hoek getoond, zodat je niets hoeft te missen terwijl je programmagegevens opzoekt. Als je heen en weer schakelt tussen verschillende apps, onthoudt het besturingssysteem waar je mee bezig was. Als je bijvoorbeeld naar YouTube kijkt en je schakelt even naar live tv en weer terug, speelt de video weer netjes verder vanaf het punt waar je gebleven was.

Tizen EPG

Mediaspeler

De ingebouwde mediaspeler biedt uitgebreide ondersteuning voor bestandsformaten en codecs, waardoor je niet snel aangewezen zal zijn op een extern apparaat. Foto's, video's en muziek kunnen worden weergegeven vanaf usb of vanaf het netwerk door middel van dlna. Je kunt de ondertitels aanpassen aan je eigen voorkeur, maar deze instellingen zouden wat ons betreft wel wat beter kunnen. Zo is bijvoorbeeld de hoogte niet in te stellen. De grootte van de letters kan wel worden veranderd, maar zelfs in de kleinste stand vullen ze een groot deel van het scherm. Ze zijn dan ook niet geheel in de onderste zwarte balk van een Cinemascope-formaat film te plaatsen.

Mediaspeler

Energiegebruik, geluid en hdr

EnergieverbruikSamsungs Q7F is niet zo zuinig als sommige concurrenten. Hoewel er net als bij de zuinigste televisies gebruik is gemaakt van een ledbacklight, heeft deze tv slechts energielabel B meegekregen. Met de backlight op de hoogste stand maten we een verbruik van 151W gemiddeld. Daar staat dan wel een hoge helderheid van 576cd/m² tegenover. Als je 's avonds in een relatief donkere kamer naar sdr-materiaal kijkt, volstaat 120cd/m² en als we de backlight daarop afstellen, zakt het verbruik naar zo'n 73W. In de laagste stand maten we een zuinige 53W, maar met een helderheid van slechts 25cd/m² is het beeld zelfs in een volledig verduisterde ruimte te donker. Je kunt het beeld automatisch laten aanpassen aan de lichtomstandigheden met de omgevingslichtsensor om het energiegebruik binnen de perken te houden.

Geluid

Het geluid wordt bij de Q7F verzorgd door een paar stereoluidsprekers, die onder in de behuizing zijn aangebracht en het geluid naar beneden uitstralen. Deze opstelling is tegenwoordig verreweg het meest gebruikt, maar levert niet de beste geluidskwaliteit op, doordat je oren alleen gereflecteerd geluid te horen krijgen. Ondanks de plaatsing van de luidsprekers valt de weergave niet tegen. Er zit flink wat dynamiek in het geluid en ook zit er redelijk wat gewicht in de lage tonen.

LuidsprekersLuidsprekers

Het maximale volume is stevig en als je de tv wat harder zet, blijft het geluid vervormingsvrij, al krijg je wel steeds meer compressie te horen naarmate je de geluidsdruk opvoert. Er zijn drie verschillende audiomodi, waarvan 'versterken' bedoeld is om stemmen duidelijker weer te geven. Ook is er een equalizer, waarmee het geluid prima op je eigen voorkeur is af te stemmen. Hoewel de luidsprekers naar beneden gericht zijn, klinkt deze tv prima. Voor audiofielen is het geluid waarschijnlijk niet goed genoeg, maar verreweg de meesten zullen een los audiosysteem bij deze tv niet nodig vinden.

Hdr

Samsungs Qled-tv's kunnen hdr weergeven volgens hdr10, het tot nu toe meest gebruikte formaat, en hybrid log gamma, het formaat dat in de toekomst waarschijnlijk wordt ingezet voor televisie-uitzendingen, maar voorlopig blijft het bij wat proefuitzendingen die je kunt bekijken via de Astra-satelliet. Samsung biedt geen ondersteuning voor het Dolby Vision-formaat. Daarmee worden wat kosten bespaard, want er is speciale hardware voor nodig en bovendien moet per tv ongeveer drie dollar licentiekosten aan Dolby worden betaald. Voorlopig mis je niet veel aan het ontbreken van Dolby Vision, want er is nog niet veel beeldmateriaal voor beschikbaar. Er is wat te vinden op Netflix en ook zijn er een paar ultra-hd-blu-rayschijfjes te koop met Dolby Vision, maar later dit jaar zit er meer content aan te komen.

Voor een overtuigende weergave van hdr heb je een scherm nodig met een groot contrast en een zo hoog mogelijke piekhelderheid. Doordat de Q7F van een gewone lcd gebruikmaakt, is het contrast niet bijzonder hoog. Samsung heeft wel local dimming toegepast om het contrast te verbeteren, maar doordat het scherm slechts verdeeld is in twaalf grote verticale zones, werkt de local dimming niet erg effectief. Voor een echt mooie hdr-weergave met een lcd heb je een full array local dimming backlight nodig, zoals Sony's ZD9 dat heeft. De reden dat de Qled-tv's geen fald-backlight hebben, is simpel; deze techniek is erg duur om te maken.

De Qled-tv's bieden een hoge piekhelderheid, al stelt het Koreaanse merk de zaken wel wat mooier voor dan ze in werkelijkheid zijn. Op de CES in Las Vegas eerder dit jaar werd op de stand van Samsung doodleuk verteld dat er pieken van 1500 nits (1 nit = 1cd/m²) mogelijk waren met de 7-serie. Inmiddels is die claim veranderd in 'HDR 1500': een nietszeggende, zelfbedachte waarde.

De hoogste piek die wij hebben gemeten, bedroeg 913cd/m². Dit was met een wit vlak dat 10 procent van het schermoppervlak bedroeg. Bij 25 procent maten we 787cd/m², bij 50 procent 733 en bij 100 procent oppervlak bedroeg de helderheid 718cd/m². Dit is overigens gemeten in de stand Dynamisch, waarbij de kleuren veel te blauw worden weergegeven. In de stand Film is de kleurweergave prima, maar valt de piekhelderheid een stuk lager uit: 668cd/m² bij 10 procent wit. De helderheid wordt in deze stand wel beter vastgehouden als een groter deel van het scherm wit moet zijn: 665cd/m² bij 25 procent, 663cd/m² bij 50 procent en 659cd/m² bij 100 procent wit. Veel minder dan Samsung deed voorkomen dus, maar alsnog een prettige hoeveelheid licht, waarmee deze tv geschikt is om met meer omgevingslicht te kijken dan een oled.

Inputlag en chroma subsampling

Veel mensen gebruiken hun tv om op te gamen. Helaas doen moderne televisies er relatief lang over om het beeld dat via een externe ingang binnenkomt, daadwerkelijk weer te geven. De Q7F doet daar bijvoorbeeld 84ms over. Met een dergelijke hoge inputlag is het alles behalve prettig gamen en daarom zijn televisies ook bijna allemaal uitgerust met een speciale spelmodus. Bij de Q7F vind je die in het menu onder Instellingen > Algemeen > Beheer externe apparaten. Nadat we die hadden ingeschakeld, gaf onze Leo Bodnar-lagtester, die meet met een 1080p60-signaal, nog maar 24ms aan.

InputlagEr komen steeds meer mogelijkheden bij om te gamen in uhd en hdr. Om de inputag ook te kunnen meten op 2160p60 en met hdr maken we gebruik van twee extra apparaten. Met een HDfury Linker kunnen we het testsignaal opschalen, waarbij bijna geen tijdverlies optreedt. Met een HDfury Integral kunnen we het signaal zo aanpassen dat de tv in de hdr-modus springt. De Q7F heeft bij het weergeven van uhd- en hdr-sigalen dezelfde lage inputlag van 24ms als bij hd-beelden. Hiermee is het een prima keuze voor gamers.

Chroma subsampling

Als je de tv inzet als beeldscherm bij een pc, wil je niet dat de beeldkwaliteit terugloopt door chroma subsampling. Veel televisies maken gebruik van deze techniek om de bandbreedte die nodig is voor de interne beeldverwerking te beperken. Chroma subsampling openbaart zich bijvoorbeeld als gekleurde friemeltjes rond kleine zwarte letters op een witte achtergrond. Ook de Q7F doet aan chroma subsampling bij het weergeven van 3840p60-beelden, maar je kunt het uitschakelen in het menu door te navigeren naar Instellingen > Algemeen > Beheer externe apparaten. Daar moet je dan HDMI UHD Color aanzetten bij de juiste hdmi-ingang. Daarna krijg je het beeld met de volledige kleurresolutie te zien.

Beeldeigenschappen

Hoewel Samsung het met de naam Qled doet voorkomen alsof er een compleet nieuwe techniek is gebruikt, is de onderliggende techniek nauwelijks anders dan bij de s-uhd-modellen van vorig jaar. Het zijn dus gewoon va-lcd-panelen met een edge-lit backlight. Dit betekent dat de beperkingen die we van de lcd-techniek kennen, nog altijd van kracht zijn. Zo staan va-panelen bekend om een, voor lcd-begrippen, redelijk contrast, maar wat minder goede kijkhoeken. Om dit probleem aan te pakken worden de pixels van het paneel anders aangestuurd.

Q-led-aansturingQ-led-aansturing

Op de bovenstaande macrofoto's die we hebben gemaakt van de Q7F, zie je een aantal pixels sterk uitvergroot. De va-pixels van Samsung bestaan uit twee delen die apart kunnen worden aangestuurd. Dit was al langer zo, maar dit jaar kunnen de pixels ook om en om worden aangestuurd in een soort schaakbordpatroon. Dit is goed te zien op de rechterfoto. Als er wit of felle kleuren moeten worden weergegeven, zijn alle pixels fel verlicht, maar bijvoorbeeld bij het weergeven van grijs - beide foto's zijn gemaakt van een grijs vlak - wordt de 'schaakbordmethode' toegepast.

Het nadeel van deze methode is dat er minder fijne details kunnen worden weergegeven; het beeld wordt er een beetje minder scherp van. Als je heel dicht bij het scherm zit, kun je ook duidelijk zien dat er een wat grovere structuur in het beeld zit. Om deze reden schakelt de tv ook terug naar de normale aansturing, zoals op de linkerfoto, als er bijvoorbeeld gedetailleerde pc-graphics worden getoond. Als je op een normale kijkafstand zit, is er geen enkel verschil te zien tussen de twee verschillende methoden waarop het scherm kan worden aangestuurd.

We hebben op de gebruikelijke manier kijkhoekfoto's gemaakt. De ene foto is recht van voren genomen en de andere onder een hoek van vijfenveertig graden, waarbij de belichting exact dezelfde is.

KijkhoekenKijkhoeken

We zien dat de 'schaakbordaansturing' inderdaad een positief effect heeft op de kijkhoeken. Onder een hoek is er wat meer kleurverzadiging te zien dan normaal gesproken het geval is bij va-panelen. Toch zijn de kijkhoeken nog niet zo goed als bij een ips-paneel en al helemaal niet zo goed als bij een oledpaneel. Het valt duidelijk op dat de helderheid en het contrast onder een hoek flink afnemen.

Een andere uitdaging voor de fabrikanten van lcdtv's is het ontwerp van de backlight. Het is namelijk niet zo makkelijk om het licht van de backlightleds mooi uniform over het hele beeld verdeeld te krijgen. Om de uniformiteit van de backlight in beeld te brengen hebben we foto's gemaakt van een volledig wit scherm.

Uniformiteit backlightUniformiteit backlight

We zien dat Samsung er redelijk goed in is geslaagd om het scherm uniform te verlichten. Er zijn wel kleine verschillen in helderheid zichtbaar, maar deze zijn zo klein dat je er bij het kijken naar normale beelden niets van merkt. Op dit vlak presteert de Q7F prima, maar alweer niet zo goed als een oled-tv.

Een van de grootste problemen van de lcd-techniek is dat het licht van de backlight nooit perfect tegengehouden kan worden. Hierdoor is zwart op een lcd nooit echt zwart. Dit probleem brengen we normaal gesproken in beeld door een foto te maken van een volledig zwart beeld met een lange sluitertijd. Daarbij schakelen we de eventueel aanwezige local dimming altijd uit. Samsung heeft het op de Qled-modellen echter onmogelijk gemaakt om local dimming uit te schakelen. Om te voorkomen dat de backlight zichzelf uitschakelt, hebben we deze keer foto's genomen van een zwart scherm met daarop in het midden een horizontale, witte streep. Het scherm wordt op deze tv namelijk gedimd in grote verticale zones en op deze wijze dwingen we de tv om de backlight te laten branden.

Backlight bleedingBacklight bleeding

We zien dat de zwartweergave zeer vergelijkbaar is met die van andere lcdtv's met een goed va-paneel. Zwart ziet er vrij donker uit, maar er is nog redelijk wat licht te zien. Onder een hoek wordt het er allemaal niet beter op en zijn er ook wat helderheidsverschillen te zien. Voor een va-paneel presteert de Q7F goed, maar de vergelijking met een oledpaneel pakt uiteraard slecht uit voor deze tv.

Het feit dat local dimming niet is uit te schakelen vinden we een groot nadeel van deze tv. Als je bijvoorbeeld naar een donkere film met ondertitels kijkt, zie je het beeld iedere keer als er ondertitels verschijnen, helderder worden om even later weer donkerder te worden al ze verdwijnen. Ook als je naar een televisieprogramma kijkt waarbij in de hoek van het beeld een zenderlogo te zien is, varieert de intensiteit van het logo continu. Niet iedereen zal dit als storend ervaren, maar dat neemt niet weg dat de eigenaar van de tv zelf moet kunnen bepalen of er gebruik moet worden gemaakt van local dimming. Doordat Samsung ervoor gekozen heeft om local dimming permanent in te schakelen, heeft het er alle schijn van dat het bedrijf koste wat het kost wil voorkomen dat je merkt dat de zwartweergave niet zo goed is als die van de concurrerende oled-tv's.

Beeldverwerking

Clean Digital ViewAls je naar kwalitatief goed beeldmateriaal kijkt, doe je er over het algemeen goed aan om functies die bedoeld zijn om het beeld te verbeteren, uit te schakelen. Dit soort beeldverbeteraars hebben namelijk een averechts effect op de beeldkwaliteit. Ruisonderdrukkers, zoals Samsungs Clean Digital View, zijn bijvoorbeeld nooit helemaal perfect in staat om onderscheid te maken tussen ruis en kleine details. Hierdoor hebben ze altijd een negatief effect op de scherpte van het beeld. Op de Q7F gaat Clean Digital View behoudend te werk, waardoor het negatieve effect op de scherpte beperkt is. Helaas is hierdoor het ruisverminderende effect ook niet zo groot. Je kunt het alleen aan- en uitschakelen, waardoor je de werking niet kunt aanpassen aan de kwaliteit van het bekeken beeldmateriaal.

De functie Contrastverbetering kan wel in twee verschillende standen z'n werk doen en is daardoor goed toe te passen op gebrekkig beeldmateriaal met een slecht contrast. Het werkt simpelweg door lichte delen van het beeld lichter te maken en donkere delen donkerder. Hierdoor neemt het contrast in het beeld flink toe, maar gaan er ook details in de hooglichten en schaduwpartijen verloren. Zorg er dus voor dat deze functie uitstaat als je naar bronmateriaal van goede kwaliteit kijkt.

HDR+-modusSamsungs HDR+-modus is eigenlijk de overtreffende trap van Contrastverbetering en is bedoeld om sdr-beelden op te schalen naar hdr. Meestal ziet het beeld er bij dit soort functies best aardig uit, maar als je het inschakelt op de Q7F wordt er gelijk een hele rits aan beeldverbeteraars ingeschakeld. Hierdoor krijg je meer kleur, meer contrast, beeldinterpolatie enzovoort, waardoor het beeld echt gaat 'knallen'. Veel te veel van het goede dus. Als je vervolgens alle andere ingeschakelde beeldverbeteraars weer met de hand uitschakelt, valt er alweer veel beter naar het beeld te kijken, maar dan nog is het bij veel beeldmateriaal geen verbetering. Van ons had deze functie wel wat subtieler te werk mogen gaan, want op deze manier heb je er niet veel aan.

Auto Motion PlusUiteraard heeft Samsung ook beeldinterpolatie toegevoegd. Dit levert een scherpere en soepele weergave van beweging op door tussenliggende beelden te berekenen en zo de framerate te verhogen. Helaas zijn dit soort algoritmen niet perfect en veroorzaken ze zichtbare fouten in beeld. Bij simpele beweging in beeld, zoals een rustige camerapanbeweging, werkt het vrij goed, maar bij wilde camerabewegingen of andere gecompliceerde actie, gaat het mis en krijg je allerlei lelijke artefacten te zien. Voor de scherpste weergave van beweging zet je Motion Plus op Aangepast en schakel je LED Clear Motion in. De backlight van de tv gaat dan knipperen, zodat er geen bewegingsonscherpte op je netvlies kan ontstaan. Dit levert een zeer scherpe weergave van bewegende beelden op, maar helaas is het knipperen van het scherm duidelijk zichtbaar, waardoor de meesten het beeld als zeer onrustig voor de ogen zullen ervaren.

Metingen en kalibratie

ANSI-contrastHet contrast is een van de belangrijkste eigenschappen van een tv. In het algemeen geldt namelijk: hoe hoger het contrast, hoe meer indruk het beeld maakt. Gemeten volgens de ansi-methode, komt het contrast van de Q7F uit op 3909:1. Een keurige waarde voor een lcdtv, maar televisies met een goede fald-backlight halen een veel groter contrast. De twaalf verticale dimbare zones helpen deze tv niet het contrast van het paneel bij deze meting te verbeteren. In vergelijking met oled-tv's is het contrast van deze tv al helemaal niet hoog, want die scoren in deze test een oneindig grote contrastverhouding.

De volgende meting die we doen, is die van een reeks grijstinten. Als grijs namelijk zonder kleurzweem wordt geergegeven, wordt het grootste deel van de kleuren die in het gemiddelde beeld te zien zijn, ook correct weergegeven. Ook zien we aan deze meting of de helderheid correct oploopt, zodat er geen details in het beeld verloren gaan. De meeste presets leveren veel te koele kleuren op. Bij de Q7F presteert de stand Film het best.

Grijstinten voor

We zien dat de weergave keurig is afgesteld in de fabriek. Met een gemiddelde ΔΕ2000 van 2,2 zijn de afwijkingen te klein om met het blote oog te worden waargenomen. Ook zien we aan de gammagrafiek dat de helderheid correct oploopt. Daarvoor was het wel nodig om 'Lokaal dimmen' op Laag te zetten, want in de stand Standaard verloopt deze grafiek een stuk minder mooi.

Primaire en secundaire kleuren voor

De meting van de primaire en secundaire kleuren vertelt ons hoe de kleurweergave van zeer verzadigde kleuren is. Met een gemiddelde ΔΕ2000 van 1,8 presteert de Q7F ook hier prima.

Kalibratie

Om te kijken hoe goed we de weergave kunnen krijgen, zijn we aan de slag gegaan met onze Xrite I1-pro-spectrofotometer in combinatie met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman 5-software.

Grijstinten na

Na een tweestapskalibratie maten we een gemiddelde ΔΕ2000 van slechts 0,9: een zeer goed resultaat. Om tot dit resultaat te komen hebben we R-niveau op -1 gezet, G-niveau op -2 en B-niveau op 2. Je kunt deze waarden zeker proberen als je zelf een Q7F hebt, maar bedenk dat iedere televisie anders kan zijn, al zijn er wel vaak overeenkomsten doordat televisies in massaproductie worden gemaakt.

Primaire en secundaire kleuren na

Na de kalibratie zien ook de primaire en secundaire kleuren er superstrak uit. Een gemiddelde ΔΕ2000 van minder dan 1 benadert dan ook de perfectie. Al met al zijn we erg te spreken over de kleurweergave van de Q7F.

Fotogalerij en specificaties

Samsung Q7FSamsung Q7FSamsung Q7FSamsung Q7FSamsung Q7FSamsung Q7FSamsung Q7FSamsung Q7FOptische kabelOne ConnectOne ConnectOne ConnectAfstandsbedieningAfstandsbedieningAfstandsbediening
Categorie Televisies
Merk Samsung
Serie QLED Series
Product Samsung QLED Series Q7F
Uitvoering 55" Zwart
Schermdiagonaal 55"
Gebogen scherm Nee
Resolutie (TV) 3840x2160 (ultra hd)
Beeldverhouding 16:9
Televisietype Ultra hd
Paneeltype Lcd
Backlight Edge-lit
Dimming Local dimming
Hdr-ondersteuning Hdr10
Smart-tv Ja
Overige onlinecontent Webbrowser
NL/BE-model Ja
Tunertype Analoog, dvb-c, dvb-s2, dvb-t2
Aantal tuners 2
Kaartslot-tv Ci+ (enkel slot)
Video in 4x hdmi
Dlna Ja
Verbinding (audio) Audio (3,5mm), audio digitaal (s/pdif)
Verbinding (ethernet) Ethernet 100Mbit/s
Verbinding (usb) 3x usb
Met wifi Ja
Verbinding (wlan) Ja
5GHz-ondersteuning Ja
Met bluetooth Ja
Bluetooth-versie Bluetooth le/smart/4.0+
Speakers Intern stereo
Frontspeakervermogen (rms) 2x20W
Televisie-eigenschappen 24p, Appbediening, firmware-upgrade mogelijk, interactieve tv / hbbtv (oa Ziggo), opnemen / timeshift, osd, picture in picture, ruisonderdrukking, slaaptimer, spraakgestuurd
Introductiejaar 2017
Televisiekleur (voorkant) Zwart
Televisiekleur (zij-/achterkant) Zwart
Voetkleur Zilver
Hoogte 788,4mm
Hoogte (zonder voet) 703,6mm
Breedte 1,225m
Diepte 303,8mm
Diepte (zonder voet) 44,9mm
Gewicht 21,2kg
Fabrieksgarantie 2 jaar onsite
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant

Conclusie

Samsungs reclame wil ons doen geloven dat Qled-tv's heel innovatief zijn, maar wat beeldtechniek betreft is er weinig veranderd ten opzichte van de s-uhd-modellen van vorig jaar. Door de pixels wat anders aan te sturen zijn de kijkhoeken zeker verbeterd, maar nog altijd presteren tv's met een ips- of oledpaneel op dit vlak beter. Dat neemt niet weg dat deze televisies een prima beeld leveren met nauwkeurige kleuren en een hoge maximale helderheid.

Vooral bij het televisiekijken in een fel verlichte ruimte komt deze helderheid van pas en ook bij het kijken naar hdr is het een prettige eigenschap. Het contrast van het beeldpaneel is voor de weergave van hdr-beelden wel wat aan de lage kant. De local dimming heeft te weinig en te grote zones om daar veel aan te veranderen. Bovendien kan deze functie niet worden uitgeschakeld en dat kan behoorlijk storend zijn als je bijvoorbeeld naar een donkere film met ondertitels kijkt. We hopen dan ook dat er nog een software-update komt die de keuze om local dimming wel of niet toe te passen bij de gebruiker legt.

Het besturingssysteem werkt vlot en ziet er overzichtelijk uit. Ook werkt heen en weer schakelen tussen apps en andere beeldbronnen erg handig, doordat de tv onthoudt waar je gebleven was. De afstandsbediening ziet er gelikt uit en werkt goed, maar wij hadden liever wat meer knoppen gehad, zodat je minder op menu's bent aangewezen. Er zijn vaak veel toetsindrukken nodig om simpele zaken, zoals het kiezen van een externe ingang, te bewerkstelligen. Ook werkt het kiezen van kanalen niet handig, doordat er geen cijfertoetsen zijn.

Het uiterlijk is een groot pluspunt, want de Q7F ziet er strak uit. Ook is de One Connect, die geleverd wordt met een vijf meter lange glasvezelkabel, een mooie manier om kabels uit het zicht te krijgen. De mogelijkheid om de tv via een optionele muurbeugel strak tegen een muur te monteren, kunnen we eveneens waarderen. Naast een mooi uiterlijk biedt de Q7F een mooi geluid; de luidsprekers klinken dynamisch en geven ook de lage tonen overtuigend weer.

Al met al is de Q7F een prachtige tv met duidelijke pluspunten. Daar staat echter een stevige prijs tegenover. Bij de reguliere winkels kostte hij op het moment van schrijven bijna 2700 euro en dat is simpelweg veel te duur voor de geboden beeldkwaliteit. Er zijn in de Pricewatch ook enkele minder bekende webshops te vinden die hem voor een flink lager bedrag aanbieden, maar dan zit de prijs nog altijd rond het niveau van de goedkoopste oledmodellen van vorig jaar. Wat beeldkwaliteit betreft moet de Q7F het simpelweg afleggen tegen oled, tenzij je graag in een felverlichte ruimte kijkt. Als de Q7F in de toekomst nog wat goedkoper wordt, is een aanschaf zeker het overwegen waard.

Reacties (153)

153
149
90
23
2
34
Wijzig sortering
Samsung heeft in bijvoorbeeld 2016 zo'n 10 miljard dollar (!) gespendeerd aan marketing. Via grootschalige marketingcampagnes proberen ze de minderbewuste consument te overtuigen van onder meer de 'super innovatieve' Samsung QLED tv's. In 2016 waren de Samsung KS modellen overigens goede tv's voor goede prijzen, maar met QLED is Samsung dit jaar echt de verkeerde weg ingeslagen.

De normale consument begint echter steeds meer verstand van techniek te krijgen, of althans, ze krijgen er meer van mee. Ze kopen laptops met een SSD en beginnen meer naar OLED te kijken nu ook bijvoorbeeld Apple ineens een OLED scherm in haar high-end smartphone model wil proppen.

Als ik kijk naar deze review dan vallen vooral de genoemde pluspunten op:

Pluspunten
Strak uiterlijk
Vlotte interface
Goed geluid

Geen enkel pluspunt rept ook maar iéts over beeldkwaliteit, beeldverwerking, kleuren, kijkhoeken, calibratie of andere beeldeigenschappen. In de conclusie worden wel wat andere sterke punten genoemd, maar als je deze afzet tegen zowel de prijs als het wederom gebruik van Local Dimming dan word je toch gewoon droevig? Voor minder geld heb je een LG 55B6V OLED van 2016 die op vrijwel alle fronten superieur is.

Samsung maakt er dit jaar echt een zooitje van en blijft vooral agressief marketen in plaats van beeldtechnieken goed doorontwikkelen. Bij de Mediamarkt kost deze Samsung QE55Q7F nog 2699 euro, je bent echt knettergek als hem voor die prijs meeneemt; voor dat geld haal je een 65" OLED in huis.

Ik hoop dat Samsung dit jaar keihard onderuit gaat wat betreft de TV markt en voor 2018 alle zeilen moet bijzetten. Echter vrees ik dat de agressieve marketing nog steeds wel z'n vruchten afwerpt.. maar we gaan het zien. Of het cijfer 7.0 terecht is voor deze Samsung laat ik even in het midden, daarvoor zal ik hem eerst zelf moeten bewonderen. Maar gezien de local dimming & forse prijs denk ik dat Tweakers nog te lief is geweest.
Het is heel simpel:
LG heeft van Kodak het patent opgekocht om met witte Oleds en een kleurenfilter Oled tv's te kunnen maken.

Samsung had ook Oled tv's maar de blauwe kleur vervaagt sneller dan rood en groen. Hierdoor hadden ze panelen gemaakt met 1 rode, 1 groene en 2 blauwe Oleds. Dit procede is veel duurder dan die van LG, dus LG kan goedkoper Oled tv's produceren.

Aangezien LG en Samsung Koreaanse bedrijven zijn en panelen inkopen bij de Koreaanse concurrent (LG) nogal wat gezichtsverlies betekend in Korea heeft Samsung zijn pijlen gericht op Q-led.

Let wel dat de tv's die nu op de markt zijn GEEN ECHTE Q-led tv's zijn. Dit is nog een tussenvorm. In 2018 verwachten ze eindelijk de echte Q-led tv's en de verwachting is dat die veel dichter bij de kwaliteit zitten van Oled tv's van LG dan de tv's van nu.

Wat veelal wel als een pluspunt voor Q-led wordt genoemd is de grote lichtopbrengst, wat een groot voordeel voor HDR zou kunnen opleveren. Ik lees hier en daar dat Oled daar soms nog wel wat moeite mee heeft.
Wat veelal wel als een pluspunt voor Q-led wordt genoemd is de grote lichtopbrengst, wat een groot voordeel voor HDR zou kunnen opleveren.
De bruto lichtopbrengst is niet anders dan bij LCD tv's met een goed felle LED-backlight.
Echter, net zoals bij alle andere HDR LCD tv's valt HDR tegen omdat de ratio licht:donker gewoon meeschaalt met de stand van de lichtfelheid. Bij OLED is zwart gewoon zwart, bij (Q)LED wordt zwart een soort grijs bij een hoog dynamisch lichtvlak elders op het beeldscherm.
Zwart proberen ze bij LCD-techniek vaak zwarter te maken dmv local dimming, maar dat zet ook geen zoden aan de dijk: de oplettende kijker ziet gewoon de lichtere vlakken in het zwart zodra iets lichters er op staat (zoals ondertiteling), erg storend. Local dimming kent de betere variant Full Array Local Dimming, wat niets anders betekent dan nog meer local dimming vlakken. Hoe fijner de FALD-verdeling, hoe duurder, en dan nog haal je nooit het contrast op pixelniveau van een OLED of plasmascherm.
http://asset1.cbsistatic....06/Moon_Local_Dimming.jpg
http://www.displaymate.co...tOut_1_files/image004.jpg
http://displaymate.com/OL...tOut_1_files/image002.jpg
Kleine correctie:
De oled-televisies die Samsung maakte hadden gewoon rode, groene en blauwe subpixels; het formaat van de subpixels verschilde, waarbij blauw dus wat groter was.
De reden dat Samsung's tv-panelen duurder waren was dat de yields nogal tegen vielen; er waren dus veel panelen met defecten die moesten worden weggegooid.
Hoe groter je een paneel maakt, hoe groter de kans dat er kapotte pixels op zitten. Dit is de reden dat Samsung wel kleine oled-panelen maakt voor telefoons en tablets, maar geen grote voor tv's.

[Reactie gewijzigd door Sim op 22 juli 2024 20:04]

Let wel dat de tv's die nu op de markt zijn GEEN ECHTE Q-led tv's zijn. Dit is nog een tussenvorm. In 2018 verwachten ze eindelijk de echte Q-led tv's en de verwachting is dat die veel dichter bij de kwaliteit zitten van Oled tv's van LG dan de tv's van nu.
Dus het is weer een "HD Ready" verhaal? Ik wordt doodmoe van Samsung met z'n marketing fratsen. Kostte het me ook even om uit te vinden dat HDR 1000 gewoon weer marketing bullshit is, en nu willen ze zelfs HDR 1500 vermarketen.

Alle Samsung apparatuur met een scherm (Monitor, TV, telefoons) is bij mij een paar jaar geleden in de ban gegaan totdat ze stoppen met die ongein. :)
Anoniem: 636113 @FalconerHG23 juni 2017 19:55
Dan doe je jezelf tekort want Samsung produceert al jaren veruit de beste telefoon en tablet schermen.
Die naam QLED kan dan wellicht nu niet de lading dekken, maar het is (vanuit maketingperspectief) een geweldige naam. QLED klinkt als de opvolger van OLED. Veel mensen kennen de naam OLED al van de telefoons. QLED klinkt als the latest and greatest technologie.

Samsung heeft dit eerder gedaan met LED televisies. Dat had niet zo heel veel te maken met LED, behalve dat de TL-buis was vervangen door LEDs. Na het marketing offensief van Samsung merkte je dat iedereen je vreemd aankeek dat je een plasma kocht, terwijl die in die periode vaak veel beter waren. Dat trucje heeft toen erg goed uitgepakt voor Samsung en dat herhalen ze gewoon nog een keer.

Door ook nog eens een erg hoge prijs te vragen (in de buurt van OLED), dan verwacht een consument dat het ook wel zo goed zal zijn. Daarbij heeft Samsung een redelijk goede naam, dus dat helpt ook wel mee.
Dan moet je wel erg naïef zijn om hier in te trappen.
Niet technische consumenten kun je echt niet zomaar wat wijsmaken.
Misschien kennen ze niet alle termen maar juist dat zal ze in de onderzoek stand zetten waarbij ze eerst gaan uitzoeken aan de hand van User reviews wat er nu goed is en wat niet.
In feite doen de techneuten het uitzoekwerk voor niet technische consumenten.
Gladde verkooppraatjes zijn er nu juist minder omdat veel mensen immers niet meer naar een gewone winkel gaan en ze zich dus niet meer wat kunnen laten aansmeren.
Sites als Tweakers werken mee aan deze verandering, gelukkig maar.

O ja, dat QLED op OLED lijkt is zo, dit maakt mij juist achterdochtig omdat er wel een addertje onder het gras moeten zitten en dat is dus ook zo.
De gemiddelde consument doet echt niet zoveel moeite als jij nu voorsteld.
De meeste gaan gewoon naar de winkel om eens te kijken wat er allemaal is. Vaak kopen ze diezelfde dag nog het product waarvoor ze op pad gingen.
Ik kan er als tweaker ook nog steeds niet bij, maar het is wel mijn ervaring vanuit jarenlang in de winkel gewerkt te hebben (intussen alweer even terug). Maar ook in mijn omgeving onder de niet technische mensen.
Gelukkig zijn er ook nog een hoop mensen die wel onderzoek doen, maar die groep is toch echt kleiner.
Je hebt wel gelijk dat WAS eerst zo.
Het winkelen van nu is niet meer als het winkelen voordat er webshops en vergelijkingssites bestonden.
Natuurlijk zullen er nog wel mensen zijn die naar een winkel gaan en meteen war kopen maar dat worden er wel minder. Ik zie steeds meer mensen in mijn omgeving online kopen en ze laten zich beter informeren. Komen ze er niet uit vragen ze bv aan mij wat ze moeten kopen.
Dat valt echt nog te verwaarlozen, je kijkt wellicht teveel naar je eigen omgeving?
Ik werk momenteel veel (op freelance basis) binnen de e-commerce wereld.
Doorvoor houd ik ook de cijfers een beetje in de gaten, rond 2015/2016 was e-commerce goed voor 6,5% procent van de aankopen in Nederland.
Dat liep toen achter op de rest van Europa met een gemiddelde van 8,8%
Momenteel mag je rekenen op iets meer dan 11% in Nederland.
Uiteraard een flinke groei (rond de 23%), maar het totale aandeel valt dus nog altijd tegen.
IT gerelateerde artikelen groeide zelfs nog wat harder dan het gemiddelde (met 33% groei), en zal op zich ook een wat hoger aandeel dan die gemiddelde 11% hebben. Maar het zal echt nog ver onder de 25% zitten. Overigens doen schoenen en kleding het het beste online.

Slimme marketing waarbij je je eigen merk beter laat ogen dan de rest is nog altijd zeer effectief, of het nu waar is of niet. Een deel van de mensen trapt er nog altijd in (helaas).

Bronnen
2015/2016:
http://www.dezaak.nl/829/...achter-met-e-commerce.htm
2016/2017:
https://www.ecommercenews...d-2016-miljard-euro-2016/

Edit: opmaak en zinnen beter geformuleerd. Bron toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door Mud.Starrr op 22 juli 2024 20:04]

Die cijfers vallen mij behoorlijk tegen.
Ik dacht dat het percentage online verkopen veel hoger lag.
Veel fysieke winkels zijn uit het straatbeeld verdwenen dus vandaar ook mijn conclusie.
Slimme marketing bestaat al heel lang maar het wordt wel moeilijker mensen te overtuigen.
Er zijn nu namelijk veel meer mogelijkheden te onderzoeken wat waar is en wat niet.
Het gaat hier over Samsung maar dit geldt ook voor andere merken.
Ja, en wat is nu eigenlijk een merk? Een woord, meer niet.
Het gaat om wat je krijgt en of de prijs/kwaliteitsverhouding goed is.
Niet technische consumenten kun je echt niet zomaar wat wijsmaken.
Misschien kennen ze niet alle termen maar juist dat zal ze in de onderzoek stand zetten waarbij ze eerst gaan uitzoeken aan de hand van User reviews wat er nu goed is en wat niet.
De gemiddelde consument leest geen 8 pagina lange technische review. Die leest user reviews op coolblue waar producten die 'goed aanvoelen' hoge scores krijgen en een +je met "Uitstekend beeld!". Dat goed aanvoelen heeft volgens mij vaak meer te maken met marketing, design en emoties dan technische onderbouwing.
User reviews waar alleen maar "uitstekend beeld" staat zeggen mij weinig. Wat jij uitstekend vindt, vind ik misschien maar matig.
User reviews zijn zeker nuttig maar moeten meer dan dat bevatten.
Iets wat goed aanvoelt hoeft dit niet te zijn dus kritisch blijven is van belang om geen miskoop te doen.
Emoties spelen ook mee maar dan vooral bij het kopen van een auto.
Probleem is gewoon dat Samsung, veel te vroeg is begonnen met de Term QLED, aangezien het nog geen QLEDs zijn, maar het wordt nu gewoon misbruikt door hun marketing team om tegen LG te concurreren. Ik kan mij nog herinneren dat er eerder dit jaar een artikel op Tweakers stond over de ontwikkeling van QLED, dus heb deze even opgezocht: https://tweakers.net/revi...de-strijd-tegen-oled.html

Het volgende stuk is een uittreksel van dit artikel:

De term qled stond tot nu toe voor een toekomstige schermtechniek waarbij de afzonderlijke subpixels worden gevormd door quantumdotleds die, net als bij oleds volledig uitgeschakeld kunnen worden voor een perfecte zwartweergave en een daarmee samenhangend hoog contrast. Bovendien maakt de quantumdot een veel groter kleurbereik mogelijk dan tot nu toe haalbaar was. Deze techniek verkeert in een pril stadium en er is nog veel ontwikkeling nodig voordat we een consumentenproduct ermee kunnen verwachten.

Het is dan ook zeer verwarrend dat Samsung voor de naam QLED heeft gekozen voor de nieuwe modellijn, maar dat was waarschijnlijk precies de bedoeling. Met de naam QLED wil de Koreaanse grootmacht het doen voorkomen alsof de gebruikte techniek vergelijkbaar of zelf beter is dan oled, maar de onderliggende techniek is feitelijk niet heel anders dan die van de suhd-modellen van vorig jaar. Het zijn dus gewoon lcd-televisies waarvan het kleurbereik en de helderheid zijn vergroot door middel van een quantumdot-film in combinatie met blauwe backlightleds.
Als ze de prijs goed omhoog kunnen schroeven en daarmee een lekkere marge kunnen pakken op hun televisies, dan zal het Samsung een worst zijn dat de naamgeving technisch niet correct is.

Dat is de kracht van marketing. Als er straks echte QLEDs zijn, dan heet dat gewoon QuantumLED of een nog pakkendere naam...
Er zijn gelukkig genoeg consumenten die weten dat reclame in het algemeen veel te rooskleurig wordt voorgesteld en de werkelijkheid anders is.
De prijs telt ook mee dus mensen laten zich niet zo makkelijk meer om de tuin leiden.
Dankzij het grote internet en Tweakers kan iedereen zich laten informeren en is dit niet meer voorbehouden aan nerds en techneuten. Dat was vroeger zo.
Een hoge prijs schept geeft ook deels een kwaliteitsimago. Dat is de kracht van alle premium-merken. Als de prijs hoog is, dan zal het wel goed zijn...
Dat is ook al lang niet meer zo dat duurder ook beter is.
Het imago van een merk kan enorm instorten bij een product wat gefaald heeft.
Anoniem: 636203 @HoppyF2 augustus 2017 10:47
Hier bij Tweakers wel, maar hoeveel consumenten doen geen onderzoek voordat zij een TV kopen?
Ik denk dat men juist wel onderzoek doet, en natuurlijk ook de prijzen vergelijkt.
Dat kan op Tweakers maar er zijn nog meer sites ook met reviews.
Consumenten worden steeds slimmer.
In het kader van Domme vragen bestaan niet....Wat is er niet goed aan Local Dimming? Ik dacht dat dat juist wel gewenst was.
Er moeten genoeg zones zijn, want anders geeft rare effecten.
Anoniem: 636203 @stin002 augustus 2017 10:38
Ik zie nu wel dat prijs van de Q7 met bijna 1000 euro gedaald is sinds dit review uitkwam. Dat zegt ook wel wat over het succes van Samsung's QLED campagne.
Tjah, VA-panelen. Schitterend om te zien indien je er precies recht voorzit op voldoende afstand. Vanaf de zijkant bekeken echter veel slechtere kijkhoeken dan een IPS-paneel. Andere technieken als CRT/Plasma/OLED hebben dan weer nog betere kijkhoeken dan een IPS-paneel.

Daarmee bevinden VA-TV's zich dus redelijk onderaan de markt qua kijkhoeken.

Ter introductie in de kwestie, eventjes twee plaatjes:
VA: http://www.prad.de/images...a650x_led/blickwinkel.jpg
IPS: http://www.prad.de/images..._s27e650x/blickwinkel.jpg

Hier de kijkhoeken van een Samsung KS7500 SUHDTV (model van vorig jaar, prijs 1700 euro):
https://u.cubeupload.com/pJ6hDL.png
We zien dat een mooie zongebruinde James Bond vanaf de zijkant niet veel kleur heeft. En er is een blauwe gloed over z'n gezicht. De zonnebril die hij draagt is veel minder diep zwart vanaf de zijkant. Het vliegtuig shift van kleur naar een minder diep groen. Al met al behoorlijk slechte horizontale kijkhoeken.

Rtings over kijkhoeken van IPS vs VA:
IPS TVs are a clear winner here. This is one of their advantages over other types of LCD. Most VA TVs will have a sizable degradation in quality by 20° to the side, the way it can be seen is a dramatic loss of saturation. IPS TVs will lose luminosity instead. They generally go until around 36° before losing half their brightness, but we have seen some go over 50°. The narrow viewing angle of VA type TVs is also problematic when the TV is used as a PC monitor from up close since the edges of the display will end up losing picture quality.

Rtings over kijkhoeken QLED vergeleken met andere technologieën:
When it comes to viewing angle, Samsung touted QLED as being a significant upgrade compared to other LED TVs. Unfortunately, we have not measured any improvement on that matter. Samsung's QLED TVs perform almost the same as their predecessors, and that's in the low-end of most LCD TVs. Now, not all LED TVs have the same small viewing angles, IPS type TVs will usually do quite good. Either way, though, neither QLED nor the best LED TVs will match the viewing angle of OLED screens.


Als gezinsTV voor grote gezinnen kun je je dus maar beter vijf keer bedenken voor je een VA-type TV (zoals QLED) koopt.

[Reactie gewijzigd door dusty-2011 op 22 juli 2024 20:04]

Als gezinsTV voor grote gezinnen kun je je dus maar beter vijf keer bedenken voor je een VA-type TV (zoals QLED) koopt.
Voor zover ik weet gebruiken op dit moment alle high-end LCD toestellen een VA-panel.
Reden: VA heeft heeft een aanzienlijk hogere native contrast-ratio (>5000:1) dan IPS (<1000:1)
"Reden: VA heeft heeft een aanzienlijk hogere native contrast-ratio (>5000:1) dan IPS (<1000:1)"
En aanzienlijk kleinere horizontale kijkhoeken. Waardoor mijn waarschuwing meer dan terecht is. Als gezinsTV voor grote gezinnen is een IPS TV of een OLED TV veel beter geschikt dankzij véél ruimere horizontale kijkhoeken. IPS TV's leveren dan een hele hoge helderheid (waardoor ideaal voor in ruim verlichte omgevingen, waar je de wat zwakkere zwartwaardes ook niet opmerkt) en OLED TVs leveren een wat lagere helderheid maar een ideale zwartwaarde.

Indien je als groot gezin allemaal tegelijkertijd naar een VA-type TV kijkt (zoals een QLED) zijn er toch altijd enkele gezinsleden "het slachtoffer". Zij zitten niet recht genoeg voor de TV waardoor ze een best extreem flets en vaal beeld met verschoten kleuren krijgen voorgeschoteld. Wat mij betreft reden genoeg om de avond als verpest te beschouwen. Met een IPS TV heb je recht van voren net wat minder diep zwart (wat je in een normaal verlichte omgeving niet eens kunt opmerken) maar wel een heel veel bredere "sweet spot". En ook buiten de sweet spot een veel minder vaal/flets en kleurverschoten beeld. Een OLED TV heeft nog wat ruimere kijkhoeken dan IPS-TV's.

"Voor zover ik weet gebruiken op dit moment alle high-end LCD toestellen een VA-panel."
Je praat complete onzin wat betreft je notie dat alle high-end LCD toestellen een VA-panel zouden hebben. LG bijvoorbeeld maakt alleen maar 4K TV's met brede kijkhoeken: OLED en IPS. LG heeft niet eens VA-toestellen in haar 2017 4K aanbod, bij mijn weten. In 2017 heeft LG bijvoorbeeld deze TV's met IPS-panel in haar aanbod:
LG SJ95 LCD (beschikbaar in 55", 65", 75", 86", alle IPS)
LG SJ85 LCD (verschillende groottes beschikbaar)
LG SJ80 LCD (verschillende groottes beschikbaar)
LG UJ75/UJ77 LCD (verschillende groottes beschikbaar)
LG UJ70 LCD (verschillende groottes beschikbaar)
Zie: http://www.flatpanelshd.c...on=showfull&id=1491561507
Alle LG 4K TV's uit de huidige line-up (2017) die niet op OLED-technologie gebaseerd zijn zijn op IPS-technologie gebaseerd. Hier zitten IPS-TV's tussen van 1000 euro, 1500 euro, 2000+ euro, 3000+ euro, en zelfs 7000+ euro. Op Amazon.de kost de LG 86SJ957V 217 cm (86 Zoll) LED Fernseher bijvoorbeeld ruim 7000 euro. Bij de beschrijving op Amazon staat: Highlight: IPS 4K, Active HDR With Dolby Vision.
Als TV's van 7000+ euro gebaseerd op IPS-technologie nog niet high-end genoemd mogen worden dan weet ik het ook niet meer hoor.
In vrijwel alle prijsklassen waar OLED TV's zich in bevinden vindt je concurrentie van IPS-TV's, soms zelfs van het zelfde merk.

[Reactie gewijzigd door dusty-2011 op 22 juli 2024 20:04]

En aanzienlijk kleinere horizontale kijkhoeken. Waardoor mijn waarschuwing meer dan terecht is.
In de een typisch huiskamer situatie is dat minder problematisch dan je doet. voorkomen!
Als gezinsTV voor grote gezinnen is een IPS TV of een OLED TV veel beter geschikt dankzij véél ruimere horizontale kijkhoeken
.

De kijkhoek wordt niet bepaald door de grote van een gezin maar door de kijkpositie.
btw Een kijkhoek van >45 graden wordt ongeacht scherm techniek al als ongemakkelijk ervaren.
LG bijvoorbeeld maakt alleen maar 4K TV's met brede kijkhoeken: OLED en IPS. LG heeft niet eens VA-toestellen in haar 2017 4K aanbod
En dat vind je niet opvallend?
De reden is dat LG zo'n beetje de laatste fabrikant is die nog grootschalig IPS panels produceert!
Als TV's van 7000+ euro gebaseerd op IPS-technologie nog niet high-end genoemd mogen worden dan weet ik het ook niet meer hoor.
High-price # high-end
LG zit met UHD LCD toestellen kwa beeldeigenschappen in de subtop.
Belangrijkste oorzaken zijn de slechte (dankzij IPS) contrastwaardes (extra belangrijk voor HDR) en de matige image processing.
In vrijwel alle prijsklassen waar OLED TV's zich in bevinden vindt je concurrentie van IPS-TV's, soms zelfs van het zelfde merk.
Dat zal lastig worden want alle 2017 UHD toestellen van Sony, Panasonic en de Samsung QLED toestellen maken allemaal gebruik van VA-panels.

Naar er is nog hoop voor IPS!
Panasonic heeft een IPS scherm ontwikkeld met een contrast ratio van 1.000.000 : 1 d
Dus wie weet maakt IPS nog een comeback in TV land

[Reactie gewijzigd door Carbon op 22 juli 2024 20:04]

Volgens mij is jouw reactie vooral gebaseerd op de LG IPS-panelen van 2016...? Ik ben benieuwd hoe die van 2017 uit de tests komen, maar helaas lijkt het erop dat niemand interesse heeft in de 2017 line-up van LG, al was het maar voor een serieuze review. Dat is vreemd, want als ik deze review over de Samsung QLED zo lees, concurreert zelfs de goedkoopste LG met Nano-Cell display hier stevig mee.

Je geeft aan als redenen dat IPS-panelen van LG matig contrast en image-processing hebben. Het is uiteindelijk bij LED-schermen maar waar je prioriteit ligt. Ik zie niet in waarom een VA-scherm met matige kijkhoeken "beter" zou zijn dan een IPS-scherm met matig contrast. Het is maar net waar je persoonlijke voorkeur ligt.

[Reactie gewijzigd door christopher72 op 22 juli 2024 20:04]

Volgens mij is jouw reactie vooral gebaseerd op de LG IPS-panelen van 2016...?
Mijn reacties zijn gebaseerd op IPS voor HDR TV's in het algemeen.
IPS is een prima display techniek (grote kijkhoek, snelle pixelresponse) maar door de lage contrast verhouding een slechte keuze keuze voor HDR.
Je geeft aan als redenen dat IPS-panelen van LG matig contrast
Alle IPS panelen hebben een matige contrast verhouding
en image-processing hebben.
Het is geen geheim dat LG's TruMotion niet het summum van image processing is.
De kijkhoek wordt niet bepaald door de grote van een gezin maar door de kijkpositie.
btw Een kijkhoek van >45 graden wordt ongeacht scherm techniek al als ongemakkelijk ervaren.

In een gezinssituatie komen kijkhoeken van 30 graden tot 45 graden erg veel voor. Dit is met Plasma/CRT/OLED uiteraard geen enkel probleem. Met een IPS-scherm is het beeld onder zo'n hoek doorgaans ook nog heel goed. Dan komen we aan bij VA-schermen, waaronder de QLEDs. Dan is het beeld aardig verpest onder een hoek van 30-45 graden. Kleuren die van kleur veranderd en verschoten zijn. Het beeld wat veel donkerder en contrastarmer is geworden (hogere zwartwaarde, lagere brightness). De algehele impressie van het beeld die kan worden omschreven als flets en vaal. Zit je een beetje off-angle zoals vaak voorkomt in een gezinssituatie dan levert een IPS-paneel vrij snel een beter beeld op.

High-price # high-end
LG zit met UHD LCD toestellen kwa beeldeigenschappen in de subtop.
Belangrijkste oorzaken zijn de slechte (dankzij IPS) contrastwaardes (extra belangrijk voor HDR) en de matige image processing.

LG's UHD LCD TV's zijn helemaal geen slechte koop. Ze onderscheiden zich door érg brede kijkhoeken, wat voor gezinnen echt ideaal is. De sweet spot die perfect beeld oplevert is veel breder, en buiten de sweet spot is het beeld ook stukken beter dan met een VA-paneel mogelijk is.
De image processing van LG is eigenlijk beter dan matig. Hij doet misschien een heel klein beetje onder voor die van sommige andere merken, maar het ligt allemaal dicht bij elkaar. Het is meer iets voor puristen om het matig te noemen. In een gezinssituatie zijn goede brede kijkhoeken zodat iedereen met plezier naar de TV kan kijken vaak veel belangrijker dan absoluut de beste image processing hebben. Je dochter van 6 jaar oud valt er niet over als het beeld qua image processing niet het allerbeste ter wereld is. Maar indien het een VA-scherm is zit ze dankzij haar kijkhoek van 35 graden opgescheept met een contrastarm, donker, extreem kleurarm vaal/flets beeld, waar ze van gaat huilen.
Verder hebben de LG UHD TV's het WebOS besturingssysteem wat een ongelooflijk fijn Smart TV platform is. Zeer goed doordacht en ontworpen. De meegeleverde Magic Remote zitten veel meer knoppen op dan op Samsungs afstandsbediening en is echt een genot in het gebruik.

[Reactie gewijzigd door dusty-2011 op 22 juli 2024 20:04]

Anders dan vorig jaar, maakt Samsung dit jaar geen goede beurt met tv's. Sommige KS modellen van vorig zijn zelfs beter dan deze ''neppe'' QLED tv's. Ook met de inputlag worden ze ingehaald door LG, ik zie al scores voorbij komen van 11,2ms!!! (bron rtings) tot 20ms voor de OLED modellen. En dan die prijs inderdaad?! Zijn ze gek ofzo, voor dat geld heb je een OLED van vorig jaar en dan houd je in sommige gevallen nog geld over ook en heb je veel mooier beeld. (inputlag op B6 kan 26ms worden, maar de 1,8ms verschil in lag ga je niet merken) ... Samsung moet echt ophouden met die prijzen inderdaad ... is het totaal niet waard. De arrogantie alleen al ... ben het helemaal eens. Goede review weer!
Anders dan vorig jaar, maakt Samsung dit jaar geen goede beurt met tv's. Sommige KS modellen van vorig zijn zelfs beter dan deze ''neppe'' QLED tv's.
Wat wil je als zelfs het topmodel het moet doen zonder FALD!

Sony lijkt het dit jaar met de XE930 en XE940 een stuk beter doen op het LCD front.
Ja, al mag Sony zich best schamen dat een ander merk een lagere inputlag weet te behalen dan zij zelf terwijl zij toch echt de maker zijn van de Sony Playstation. Onbegrijpelijk.
De één frame extra Inputlag bij een 1080p signaal is inderdaad wel beschamend.
Maar 25ms met 4K is zeker niet slecht te noemen!
Blijkbaar will Sony liever dat je een PS4 Pro koopt.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 22 juli 2024 20:04]

Niet slecht, maar LG doet op 4K bij enkele modellen 11,4ms en dat verschil ga je wel merken als ervaren speler, met name fps/fighting games ;)
De enige reden om een Samsung uit de Q lijn te kopen is, naar mijn mening, de 49Q7C, indien je opzoek bent naar een monitor in dit formaat en je liever dus het scherm curved wilt hebben, puur omdat in deze prijsklasse alleen Samsung modellen met een curve aanbied.

Echter als je puur een TV koopt voor... wel... TV, dan zijn dit jaar toch echt de Sony LCDs (XE90 & XE93/XE94) en alle OLED modellen de beste opties. Zie voor de waarom de reviews van Rtings:
http://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/q7f
http://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x900e
http://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x930e
http://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c7

Ik wil T.net niet gaan vergelijken met Rtings, maar Rtings koopt zelf de modellen die ze reviewen, dus ze hebben geen door-OEM-cherry-picked modellen. In ieder geval wat betreft de Q7F (waar ze er zelfs twee van hadden gekocht en uiteraard beide getest).

Vorig jaar was in de 2k prijsklasse Samsung de top, maar dit jaar is de innovatie zeer mager, en hebben ze dus steken laten vallen. Samsung had beter in kunnen zetten op het betaalbaar maken van FALD backlight, zoals Vizio in de VS doet, en Sony met de x90. Maar ja, dat kost (iets) meer om te produceren, en de TV wordt minder dun, en dus hoopt Samsung weg te komen met de QLED/LCD gimmick, totdat over een paar jaar de werkelijke (self-emissive) QLEDs gereed zijn voor de consumenten markt.

Edit: Samsung de top in de 2k prijsklasse van LCD TVs wel te verstaan, natuurlijk. :)

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 22 juli 2024 20:04]

Ik ben het helemaal met je eens! Samsung mag dan wel marktleider zijn geweest, maar ze maken er de laatste tijd wel een zooitje van. OLED is gewoon in bijna alle opzichten een veel betere techniek, en Samsung probeert van alles om de kwaliteit te kunnen evenaren maar dat gaat ze nooit lukken.

Heb tot nu toe altijd een Samsung tv gehad en ben er heel blij mee geweest, echter als ik nu een nieuwe tv zou moeten kopen wordt het absoluut geen Samsung. Ze proberen met hun marketing trucjes allerlei onzin te verkondigen en het cijfer in de review laat dit maar al te mooi zien.

LG is gewoon slim geweest om wel in OLED te investeren en een goede techniek te bedenken waardoor de kosten niet te hoog zijn. Als Samsung zo dom blijft en niet de panelen van LG gaat kopen dat komt dat ze in de tv markt nog duur te staan.
De enige Qled tv die ik zal kopen is de variant die nog niet op de markt is.

"True quantum dot displays are an experimental display technology different from those existing commercial products. In these QLEDs, quantum dots (QD) or semiconductor nanocrystals could provide an alternative for commercial applications as electro-optical display technology. This display technology would be similar to organic light-emitting diode (OLED) displays, in that light would be emitted on demand, which would enable more efficient displays, and is also seen as the next generation technology after OLED. However, such products are still experimental. The European Commission does not exempt the use of cadmium for lighting to create these QLEDs."

Wikipedia Quantum dot display
Bij de collega's zijn ze het ook eens
https://nl.hardware.info/...-beter-dan-oled-conclusie

Ik vind het pure misleiding en de normale consument trapt er waarschijnlijk ook in aangezien het Samsung is....
Een goeie marketing is alles.

[Reactie gewijzigd door DeBaroN op 22 juli 2024 20:04]

Het is toch wel opvallend hoe Samsung het elk jaar weer nodig vindt om de consument voor te liegen.

Dit jaar is het QLED wat wordt gebracht als een compleet nieuwe technologie terwijl het dat niet is. Vorig jaar was het de KU6 serie welke HDR TV's zouden zijn, maar in werkelijkheid alleen een HDR signaal konden ontvangen, maar niet weergeven. Het jaar daarvoor loog Samsung over de refreshrates van de panelen in de UHD TV's die het verkocht (deze waren twee keer zo hoog als ze werkelijk waren).

En toch blijven mensen hun producten maar kopen. Als je zoveel vertrouwen hebt in je producten, Samsung, wees dan ook gewoon eerlijk erover naar de consumenten toe. In plaats van miljarden in marketing te steken zouden jullie het ook eens in R&De kunnnen steken zodat jullie een echte QLED op de markt kunnen zetten.
Een nadeel wat niet genoemd word is het missen van analoge geluidsaansluitingen op de One Connect-box, want wil je het geluid via je stereo/5.1... set willen laten lopen, dan MOET! je een receiver met ARC HDMI hebben, of een mogelijkheid voor S/PDIF Optical.
Nou denk je wat is daar het probleem mee, dat heb ik al jaren, jij misschien wel, maar niet iedereen. Voor degenen die dat nog niet hebben een extra reden om deze tv te laten staan ten faveure van een andere die dat wel heeft.

Voor dat geld had Samsung wel wat meer naar de aansluitingen kant kunnen kijken op de One Connect-box.
Mensen die een tv kopen van >2000 kunnen ook in staat zijn om een goede (en dure) Stereo set te hebben waarbij de versterker geen Receiver mogelijkheden heeft, puur omdat de eigenaar meer belang in geluid heeft dan in beeld, maar wel het geluid van de TV via de Stereo te willen laten lopen.

Wat jij verwacht, kan een ander een totaal andere keuze in maken gebaseerd op hun eigen wensen.
Deze TV eist van de kopers dat ze een AV receiver hebben, of er een moeten kopen.
Ben altijd blij met een review van Tweakers. Wil echter wel iets aanhalen. Mede op aanraden van de review van de Oled 65ef950v(kopen dat ding) heb ik deze aangeschaft. Ik heb hem 6 maanden in huis gehad. Elke dag was ik bezig met de instellingen. Waarom? Het beeld was veel te donker. Kijk je naar bijvoorbeeld ' Alien' dan zie je geen klap. Nog maar te zwijgen van een Batman film. Enig mogelijkheid om er voldoende licht uit te krijgen is de helderheid opschroeven boven de 52 maar dan krijg je het resultaat van een goedkope led. Te vaak dacht ik bij opnames in de woestijn " de zon zal zometeen wel ondergaan." Vervolgens de C7 Oled van 2017 uitgeprobeerd. Ga eens een aflevering van ' Marco Polo, kijken via Netflix. Zelfde verhaal. Donker, donker, donker. De beige blauwe tegels in de troonkamer zijn net te onderscheiden. Ga dit vervolgens eens bekijken op de Qled van Samsung. Je zult verbaast staan. Inmiddels mijn Oled de deur uitgedaan en een QE75Q7f aangeschaft, na opnieuw veel lezen en rondkijken in winkels.
Groet,
Bigbro
Is ook logisch, omdat een oled minder hoge helderheid heeft. Tevens kan het zijn dat een oled niet alle details kan lezen. Toch kan gezegd worden dat een oled de beste zwartwaardes heeft, maar in een verlichte huiskamer kan een led tv beter uitkomen.

In Media Amsterdam arena staat een palletstraat met high end modellen (Samsung ks8000, LGb6 LG c7 en de Sony XE93. De sony laat in veel videos meer details zien, maar in donkere filmpjes wint vaak de oled het. Bijzonder om te zien is dat de b6 soms ook meer details laat zien dan de c7 van LG.

Indien de xe93 tegen de q7 word opgezet wint ook Sony het. Voornamelijk omdat de kleuren er logischer uitzien, maar vooral omdat Sony 2x meer dimbare zones heeft, beter in upscaling is en goedkoper geprijsd is. Daarnaast de sony xe90 waar de ruimtes tussen de leds even groot zijn als bij de qleds, alleen wel full array (en 500 euro goedkoper)

Wil je het beste in een lichte woonkamer en overweeg je een led tv is de 65 inch Sony ZD9 momenteel de beste keus vanwege de Full array backlighting (650 dimbare zones). Uitgaand van beeldkwaliteit ben ik wel van mening dat momenteel een 2017 oled de beste keuze is.

[Reactie gewijzigd door Rucelei op 22 juli 2024 20:04]

Is ook logisch, omdat een oled minder hoge helderheid heeft. Tevens kan het zijn dat een oled niet alle details kan lezen.
Dat is dus bullshit, OLED kan helderder zijn dan de standaard LCD's, alleen de piek bij HDR ligt wat lager dan bij LCD. Het is dus een kwestie van goed instellen (en waarschijnlijk zoals hieronder aangegeven wordt de black level op limited ipv full zetten)
Toch zit er een kern van waarheid in. Bekijk voor het gemak eens onderstaande video. https://youtu.be/yE2Jj9pgWWk

Hierin wordt de sony zd9 met de sony A1 vergeleken. De technologieën zijn anders met de aansturing van het Panneel. De helderheid is op de zd9 3x hoger en de pressie van de belichting is op de A1 weer beter. Verder zijn de chips in de televisie, etc. Gelijk. Ondanks dat een camera niet 100% de werkelijke details kan opnemen, zie je in deze video wel verschillen optreden.
Hoe was je zwart waarde ingesteld? Zet de black level op low als je gewone tv, of Netflix of DVD, blu ray kijkt. Die hebben allemaal rgb limited range.
Alleen videogames hebben full rgb dus black level high.

Anders heb je een te donker beeld bij rgb limited bronnen
Ik heb met mijn B6 nergens last van. Sterker nog bv Marco Polo kijk ik zeker in de hdr dark setting en niet in de hdr light. Ik denk dat jij even naar de gamma setting had moeten kijken. Dat scheelt heel veel in donkerheid
Dat lag dus echt aan jouw instellingen of je had een kapot exemplaar.
Ik Zit niet zo in de materie op het gebied van tv's maar waarom maakt Samsung geen oled tv's? Ze maken ze wel voor smartphone's.
Of heeft LG het patent op grote oled panelen?

(Ik heb niet het hele artikel gelezen en misschien staat het antwoord daar wel in)

Lees nu dat ze vier jaar geleden wel oled aanboden maar dat de productie kosten te hoog waren, geldt dat voor LG dan niet?

[Reactie gewijzigd door Jimijames75 op 22 juli 2024 20:04]

In een oud artikel:
Samsung maakt gebruik van rgb-oleds, waarbij de kleurbalans na verloop van tijd verslechtert, omdat de verschillende subpixels niet even snel slijten. LG is in het bezit van het patent op het maken van oledpanelen met witte oleds. Deze panelen werken net als lcd's met kleurfilters voor het weergeven van kleuren. Omdat LG het patent bezit, kan Samsung geen televisies met witte oleds maken. Vermoedelijk kiest het bedrijf er daarom voor om verder te investeren in lcd-technieken zoals 'quantum dot'.

Bron: nieuws: Samsung ziet geen toekomst in oled-tv's
Samsung kan prima OLED TV’s maken, maar dan moet ze panelen van LG kopen en dat vertikken ze.
Of een licentie op de technologie nemen?
Dat, en het feit dat LG het patent op witte oleds heeft. RGB oleds slijten oneven, dus los van de productie kosten, heeft Samsung daarom ook nog geen stap gezet meer richting oled TV.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.