Door Sim Kranenburg

Samsung 55" Q7F Review

Kan Qled de strijd met oled aan?

22-06-2017 • 06:00

153

Singlepage-opmaak

Energiegebruik, geluid en hdr

EnergieverbruikSamsungs Q7F is niet zo zuinig als sommige concurrenten. Hoewel er net als bij de zuinigste televisies gebruik is gemaakt van een ledbacklight, heeft deze tv slechts energielabel B meegekregen. Met de backlight op de hoogste stand maten we een verbruik van 151W gemiddeld. Daar staat dan wel een hoge helderheid van 576cd/m² tegenover. Als je 's avonds in een relatief donkere kamer naar sdr-materiaal kijkt, volstaat 120cd/m² en als we de backlight daarop afstellen, zakt het verbruik naar zo'n 73W. In de laagste stand maten we een zuinige 53W, maar met een helderheid van slechts 25cd/m² is het beeld zelfs in een volledig verduisterde ruimte te donker. Je kunt het beeld automatisch laten aanpassen aan de lichtomstandigheden met de omgevingslichtsensor om het energiegebruik binnen de perken te houden.

Geluid

Het geluid wordt bij de Q7F verzorgd door een paar stereoluidsprekers, die onder in de behuizing zijn aangebracht en het geluid naar beneden uitstralen. Deze opstelling is tegenwoordig verreweg het meest gebruikt, maar levert niet de beste geluidskwaliteit op, doordat je oren alleen gereflecteerd geluid te horen krijgen. Ondanks de plaatsing van de luidsprekers valt de weergave niet tegen. Er zit flink wat dynamiek in het geluid en ook zit er redelijk wat gewicht in de lage tonen.

LuidsprekersLuidsprekers

Het maximale volume is stevig en als je de tv wat harder zet, blijft het geluid vervormingsvrij, al krijg je wel steeds meer compressie te horen naarmate je de geluidsdruk opvoert. Er zijn drie verschillende audiomodi, waarvan 'versterken' bedoeld is om stemmen duidelijker weer te geven. Ook is er een equalizer, waarmee het geluid prima op je eigen voorkeur is af te stemmen. Hoewel de luidsprekers naar beneden gericht zijn, klinkt deze tv prima. Voor audiofielen is het geluid waarschijnlijk niet goed genoeg, maar verreweg de meesten zullen een los audiosysteem bij deze tv niet nodig vinden.

Hdr

Samsungs Qled-tv's kunnen hdr weergeven volgens hdr10, het tot nu toe meest gebruikte formaat, en hybrid log gamma, het formaat dat in de toekomst waarschijnlijk wordt ingezet voor televisie-uitzendingen, maar voorlopig blijft het bij wat proefuitzendingen die je kunt bekijken via de Astra-satelliet. Samsung biedt geen ondersteuning voor het Dolby Vision-formaat. Daarmee worden wat kosten bespaard, want er is speciale hardware voor nodig en bovendien moet per tv ongeveer drie dollar licentiekosten aan Dolby worden betaald. Voorlopig mis je niet veel aan het ontbreken van Dolby Vision, want er is nog niet veel beeldmateriaal voor beschikbaar. Er is wat te vinden op Netflix en ook zijn er een paar ultra-hd-blu-rayschijfjes te koop met Dolby Vision, maar later dit jaar zit er meer content aan te komen.

Voor een overtuigende weergave van hdr heb je een scherm nodig met een groot contrast en een zo hoog mogelijke piekhelderheid. Doordat de Q7F van een gewone lcd gebruikmaakt, is het contrast niet bijzonder hoog. Samsung heeft wel local dimming toegepast om het contrast te verbeteren, maar doordat het scherm slechts verdeeld is in twaalf grote verticale zones, werkt de local dimming niet erg effectief. Voor een echt mooie hdr-weergave met een lcd heb je een full array local dimming backlight nodig, zoals Sony's ZD9 dat heeft. De reden dat de Qled-tv's geen fald-backlight hebben, is simpel; deze techniek is erg duur om te maken.

De Qled-tv's bieden een hoge piekhelderheid, al stelt het Koreaanse merk de zaken wel wat mooier voor dan ze in werkelijkheid zijn. Op de CES in Las Vegas eerder dit jaar werd op de stand van Samsung doodleuk verteld dat er pieken van 1500 nits (1 nit = 1cd/m²) mogelijk waren met de 7-serie. Inmiddels is die claim veranderd in 'HDR 1500': een nietszeggende, zelfbedachte waarde.

De hoogste piek die wij hebben gemeten, bedroeg 913cd/m². Dit was met een wit vlak dat 10 procent van het schermoppervlak bedroeg. Bij 25 procent maten we 787cd/m², bij 50 procent 733 en bij 100 procent oppervlak bedroeg de helderheid 718cd/m². Dit is overigens gemeten in de stand Dynamisch, waarbij de kleuren veel te blauw worden weergegeven. In de stand Film is de kleurweergave prima, maar valt de piekhelderheid een stuk lager uit: 668cd/m² bij 10 procent wit. De helderheid wordt in deze stand wel beter vastgehouden als een groter deel van het scherm wit moet zijn: 665cd/m² bij 25 procent, 663cd/m² bij 50 procent en 659cd/m² bij 100 procent wit. Veel minder dan Samsung deed voorkomen dus, maar alsnog een prettige hoeveelheid licht, waarmee deze tv geschikt is om met meer omgevingslicht te kijken dan een oled.