Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Nieuwsredacteur

Lenovo Moto Z Review

Dunne, dure smartphone met Moto Mods

Conclusie

De Moto Z is op de keper beschouwd een weinig aantrekkelijk toestel. Ten opzichte van de Moto Z Play is hij een paar honderd euro duurder, heeft hij een veel minder goede accuduur en verlies je bovendien de 3,5mm-aansluiting. Dat is een weinig goede deal. Daarvoor krijg je dan wel een krachtigere telefoon met een dunner ontwerp, waardoor de Mods beter passen zonder het toestel dik te maken.

De Moto Z en Z Play ondersteunen dezelfde mods. Voor vrijwel iedereen zal daardoor de Play-versie veruit de betere telefoon zijn. De Moto Z is al duur en als je een paar leuke Mods erbij wil, zit je zo boven de 900 euro. Ook op de Moto Z zelf is het nodige af te dingen. Zo is de camera zonder Hasselbad-module ondermaats voor een telefoon in deze prijsklasse.

Desondanks heeft Lenovo ook veel goede keuzes gemaakt in het toestel. De Mods zijn, net als bij de Play, een uitstekende en creatieve vinding, die echt wat kunnen toevoegen. Ze werken bovendien uitstekend. Het is verder een telefoon met prima scherm, fijne software en een complete featureset, waaronder standaard ruimte voor twee simkaarten en een vingerafdrukscanner met handige functies.

Als geld en accuduur geen rol spelen, vormen de Moto Z en zijn Mods een goede aankoop. Het is dankzij de Mods een veelzijdige telefoon, die in de toekomst wellicht nog meer specialistische functies gaat vervullen. Vanwege de relatief hoge prijs en de grote nadelen, zoals de beperkte accuduur, kunnen we deze Moto Z echter niet van harte aanbevelen boven de goedkopere Play-editie.

Getest

Motorola Moto Z 32GB Zwart

Prijs bij publicatie: € 599,-

Vanaf € 344,32

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Laagste prijzen voor: Motorola Moto Z 32GB Zwart
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Amazon.nl

Score: 3 (207)

€ 344,32

€ 344,32

Kostenoverzicht

Productprijs € 344,32
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 344,32

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (84)

Wijzig sortering
Uit de review:
Al met al zijn veruit de meesten beter af met de Moto Z Play, die tweehonderd euro goedkoper is en veel van de nadelen van de Moto Z niet heeft.

(...)

Vanwege de relatief hoge prijs en de grote nadelen, zoals de beperkte accuduur, kunnen we deze Moto Z echter niet van harte aanbevelen boven de goedkopere Play-editie.
Minpunten:
• Pittig aan de prijs
• Geen 3,5mm-aansluiting
• 'Kaal' niet fijn vast te houden
• Accuduur is ver ondermaats

Eindcijfer: 6,5

Hij is (te) duur, mist kritieke functies en gaat te kort mee op een acculading. Is T.net bang om telefoons onvoldoendes te geven?

Om even de pluspunten te behandelen:
• Compatibel met Moto Mods - Zoals de review aangeeft hebben andere (goedkopere) toestellen dat ook.
• Software is clean - Niet iets dat het toestel uniek maakt. Er zijn goedkopere alternatieven.
• Prima Android-prestaties - Niet iets dat het toestel uniek maakt. Er zijn goedkopere alternatieven.

Als zaken als schone software en goede Android prestaties als pluspunten neergezet moeten worden omdat men niets anders kan vinden van een toestel van 600 euro, dan is het een triest toestel. Gooi daar de negatieve punten bij, en dan vraag je je af hoe men op een voldoende uitkomt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 januari 2017 07:37]

Hij is (te) duur, mist kritieke functies en gaat te kort mee op een acculading. Is T.net bang om telefoons onvoldoendes te geven?
Zeker niet. Zie bijvoorbeeld deze review van een half jaar geleden reviews: Sony Xperia X: midrange-telefoon voor high-end prijs Onvoldoendes zijn zeker geen taboe. We zijn er wel spaarzaam mee: als we van tevoren weten dat iets prut is, kiezen we er liever voor om onze tijd beter te besteden. Op gebied van smartphones zijn er bovendien niet veel telefoons die echt een onvoldoende verdienen.

De Moto Z Play kreeg wel veel hoger, een 8. Deze heeft wat nadelen die de Play niet heeft, maar aan de andere kant zijn het grotendeels dezelfde telefoons.

Ik heb de Moto Z in totaal een week of drie dagelijks gebruikt en ik moet zeggen: het is een fijne telefoon en de Moto Mods voegen, als je eenmaal doorhebt wanneer je het beste wel en niet kan inpassen in je dagelijks leven, echt iets toe. Het is dus een telefoon met vernieuwend concept - altijd een pluspunt - en hij werkt heel prettig. Een onvoldoende voelde daarom niet goed; de onvoldoendes die ik heb uitgedeeld, waren voor telefoons die echt veel minder goed waren dan deze.

Het zou best kunnen dat jij dat anders ziet. Maar als ik hiervoor een onvoldoende geef, is dat inconsistent met de rest van de cijfers op Tweakers - en dat willen we niet.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 16 januari 2017 08:27]

@arnoudwokke wil je hiermee zeggen dat eigenlijk de Moto Z Play een beter alternatief is als je kijkt naar de prijs/kwaliteit verhouding?
De Moto Z Play heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding maar persoonlijk vind ik de Lenovo P2 een nog een betere prijs/kwalititeit verhouding hebben. Deze heeft dan geen moto mods, maar ach als je die toch niet gaat gebruiken maakt heeft deze niet echt veel nadelen tegenover de Moto Z Play, terwijl de P2 duidelijk goedkoper is.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 16 januari 2017 08:48]

Als je het mij vraagt is de Lenovo P2 een Moto Z met een betere behuizing, grotere accu en 50% korting.
Wel een slechtere DAC en precies daarvoor ben ik ook blij dat ik de Z Play gekozen heb boven de P2. Hoewel de accu wel beter is op de P2. (heb wel een battery mod)
True. Ook de cameramodules in de Z Play presteren iets beter. Echter rechtvaardigt dat (in eerste opzicht) het prijsverschil niet. Het is alleen de vraag wat Lenovo gaat doen qua updates voor de P2.
Mja, niet het hele prijsverschil nee. :P ook is er dualsim en sd kaart ipv een of het ander, maar dat is maar een ander minuscuul dingetje. En de Moto gestures niet te vergeten die wel handig zijn en een eventueel minder groen getint scherm. Er zitten dus wel degelijke verschillen tussen de toestellen, maar de P2 is echt meer hardcore in batterylife en levert daar zelfs nog net ietsje meer kwaliteit op in bij sommige onderdelen dan de Z Play al doet. P2 is alsnog wel een heel stuk beter geprijst.

[Reactie gewijzigd door coolkingler1 op 17 januari 2017 00:12]

Ah ja, de dedicated sd-kaartlezer van de Z vergeten. Wel weer (helaas) dualsim optioneel. De Z Play is daarnaast spatwaterdicht, a la Google Pixel (zonder certificering).
Uiteindelijk toch genoeg kleine verschillen hahahaha.
Anyway, mijn voorkeur ligt nog bij de P2, maar dat is wss omdat ik mijn telefoon ook zakelijk gebruik. Accu >>> gadgets.

Edit: En 64GB ROM / 4GB RAM voor de P2 tov de 32/3 in de Z play

[Reactie gewijzigd door Stadtionalist op 17 januari 2017 13:50]

Helemaal mee eens waarom hoor ik nooit dat de z play overprijst is?
De p2 is van dezelfde fabrikant en vrij overeenkomstig met de z play maar wel 140 euro goedkoper.
Als het goed is heeft de Z Play een betere DAC en misschien zelfs een betere camera. Daarom zou ik denken. Ben alsnog wel erg blij met de Play. :)
Het is dus een telefoon met vernieuwend concept - altijd een pluspunt - en hij werkt heel prettig.
Behalve dat dat vernieuwende concept al op een andere telefoon wordt aangeboden die een veel betere score neerzet en ook nog eens goedkoper is.
Ja maar de LG G5 (Tenminste ik ga er van uit dat je die bedoeld) was best wel een mislukking, de implementatie van hoe de mods gebruikt moesten worden was best wel slecht maar deze motorola doet dat toch best goed.
Ik had gisteren al precies het zelfde bij die gaming headset review, daar werd een headset op een zelfde kritische toon beoordeeld maar nog altijd een 6,5... als ik die dingen zo lees dan zou ik eerder aan een 4,5 denken
Hoezo? Een 6,5 is gewoonweg niet goed.. Als het geluid en etc voldoende is maar niet goed of perfect, dan krijgt het toch geen onvoldoende omdat het geluid voldoende is?

Ze kijken er simpelweg kritisch naar, maar als er kritisch naar iets gekeken wordt staat dat niet gelijk aan een zeer slecht product wat maar een 4,5 zou moeten krijgen.

Net als bij dit toestel heeft Arnoud geen reden om een onvoldoende te moeten geven, waarom zou hij dat van jou of een ander dan wel moeten doen? Omdat het toestel niet perfect is en daardoor geen 9 of 10 waard is, dan maar een onvoldoende? :P
In mijn ogen zou bijv een Samsung S2 die vandaag uitkomt voor 150-600 euro een onvoldoende moeten krijgen, dat toestel is zo slecht kijkend naar het jaar 2017 dat je van een schande mag spreken en dus een onvoldoende.
Een onvoldoende vind ik van toepassing indien het product ook daadwerkelijk onvoldoende is (bijv een 480p schermpje en etc voor een hoge prijskaart, dit in combinatie met een accu die 2 uur meegaat, nah, dat is vragen om een onvoldoende), dit toestel is niet perfect, ook weer niet slecht, dusja dan ga je ertussenin zitten, in dit geval een 6,5. Goed toch?
Ja dat is zo, inhoudelijk op dit artikel ging ik ook niet in maar op het feit dat mij, net als de persoon waar ik op reageerde, opviel dat Tweakers vaak overdreven positief uitgevallen cijfers geeft.

Inhoudelijk gezien had ik het meer over een ander artikel over gaming headsets, daar kreeg een specifiek model écht de wind van voren maar alsnog een 6,5 terwijl dat ding, met name gekeken naar de prijs verhouding, echt zwaar ondermaats was.

Als ik voor 500,- een fiat panda koop dan verwacht ik geen luxe en is de prijs/kwaliteit prima maar die zelfde auto voor 5000,- is natuurlijk waardeloos. Dan mag je de overall experience (want dat is een eind beoordeling) toch best een onvoldoende geven?

Ik mis gewoon een kritische blik met lef bij Tweakers.

Tegenwoordig zie je allemaal merken in NL smijten met: "beoordeeld met een 8+ door Tweakers.net" maar wat stelt zoiets op deze manier nog voor?
Ze moeten natuurlijk wel vriendjes blijven. Tweakers is niet meer de stoute jongens club zoals in 1999
Hier ben ik helemaal mee eens. Zulke telefoons met deze prijsklasse zou imo ook geen voldoende morgen krijgen. Het enige wat er speciaal aan is is dat je Moto mods erop kan zetten, daarom houden ze denk de prijs zo hoog. Als ik kritisch kijk naar de prestaties en de mogelijkheden zou ik dit toestel een 4.0 geven.
Je kunt zelf ook zeggen dat je niet veel waarde hecht aan het eindcijfer, want het is voor iedere persoon weer anders wat meer meetelt. Je moet toch uiteindelijk zelf de beslissing maken of je het product koopt of niet. Het gaat er meer om de de unieke en algemene eigenschappen van het toestel worden toegelicht zodat de kijker een duidelijk beeld krijgt van het product.
Het verbaast me wat dat er nog maar vier mods beschikbaar zijn en er dus nog geen nieuwe zijn bijgekomen. Dat geeft me weinig hoop...
Waarom zou men wél mods maken?

Het succes van een modulaire telefoon biedt geen enkele garantie dat jouw mod goed verkocht wordt.
Wie zegt dat deze mods op het volgend model nog van toepassing zijn? (Kijk naar de LG G5 en de renders van de G6 waar de mods nergens te bekennen zijn.)
Waarom wel voor de Moto Z maar niet voor de LG G5? Of andere modulaire toestellen? Wat maakt de Moto Z beter en interessanter dan de LG?
De achterkant van het toestel en de voorkant van de mod voegen extra dikte toe, die er niet zou zijn als de mod geïntegreerd zou zijn in de behuizing.

Om een voorbeeld te noemen: De Hasselbladcamera. Die voegt weinig tot niets toe. Er zal toch wel een camera in de telefoon zelf zitten, de mod kost over de 200 Euro, terwijl voor dat geld al verschillende compactcamera's te vinden zijn die je telefoon wel dun houden, geen telefoonbatterij vreten en gewoon om de nek/in de tas/thuis kan blijven zitten/liggen, en je geen apart hoesje hoeft te kopen om die module bij in te krijgen. Of geef 200 Euro meer uit dan de Moto Z waard is (momenteel ongeveer 600 Euro) en kies de telefoon die wél de camera ingebouwd heeft die wel aan de vereisten voldoet.
Hetzelfde voor de battery pack, het biedt 2220 mAh als aanvulling op de al niet zo ruim bemeten ingebouwde batterij van het toestel, maar voegt wel gelijk 6,2mm dikte toe zodat het toestel met batterij samen meer dan een centimeter dik is. Koop dan gewoon een toestel met een dikke batterij, zoals de Lenovo P2 (5100mAh, 8,5mm dik voor het hele toestel, en bespaar 400 Euro op de aankoopprijs van de telefoon) of de Asus Zenfone 3 Zoom die ergens in het voorjaar uit komt.
En zo gaat het wel voor elk toestel met mods. Leuk bedacht, maar voorlopig toch niet echt geslaagd.

[Reactie gewijzigd door KrazyJay op 16 januari 2017 15:43]

Niets aan toe te voegen. Je geeft perfect aan waarom het hele modulaire verhaal - op deze manier - totaal niet werkt.

Lenovo heeft er dan ook nog voor gekozen om de mods te groot te maken. Kijk bijvoorbeeld naar de Moto Z Play (wat van zichzelf een heel goed toestel is trouwens). Die is groter dan noodzakelijk, om die mod's te kunnen huisvesten. En dat zal bij iedere Moto Mod telefoon hetzelfde zijn, aangezien het idee juist is dat je die verschillende mod's op verschillende telefoons kunt gebruiken. Anders komt het sowieso nooit van de grond.

Tel daar ook nog bij op dat bijvoorbeeld die camera beschamend slecht schijnt te zijn, voor het geld (telefoon + 200 euro voor onhandige camera module). Als je het doet, doe het dan in ieder geval goed (in de zin dat het echt iets toevoegt).

Nee, Lenovo heeft een gok genomen en verloren. Net zoals LG. Zonde, want de "Motorola" software is nog altijd bijzonder fijn.
De mods zullen alleen een succes kunnen worden als de fabrikant 'garantie' geeft dat mods X aantal jaren ook op nieuwe modellen gebruikt kunnen worden. Nog mooier zou zijn dat mods een open standaard krijgen die breed ondersteund wordt door verschillende fabrikanten.
Dat hele mod-verhaal van telefoons zie ik ook niet zo. Het idee is leuk, maar de uitvoering loopt tegen al die praktische zaken aan die je hier mooi benoemt. En dan draagt het ook nog eens niet bij aan duurzaamheid van het toestel of van de 'markt' voor deze toestellen. Er komt nóg een wegwerp-element bij voor mobiele telefoons, het drijft de prijs nóg verder op (toestellen zijn veel te duur, de helft was al aan de prijs geweest voor deze Moto Z) en het modulaire beperkt zich tot dat ene specifieke model.

DIt is innoveren om het innoveren...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 16 januari 2017 09:09]

Kan je het wel innoveren noemen als ze het hele concept gewoon 1 op 1 over genomen hebben van Jolla's 'The Other Half'

http://www.jollatides.com.../09/otherhalfconcepts.jpg
nieuws: Nederlanders zetten fysiek toetsenbord voor Jolla-smartphone op Kicks...
Door klakkeloos te stellen dat mods weinig toevoegen, of domweg de garantie dat de mods ook op andere (nieuwe toestellen) te gebruiken is ontbreekt maak je het wel heel moeilijk om modulaire smartphones in de markt te krijgen.
Met een goede basis die met mods naar eigen indeling is aan te vullen kan je een smartphone creëren die juist voor jouw een ideale mix is. Een mod bied ook kansen om juist extra goede toevoegingen te bouwen. De Hasselblad camera van de mod heeft beduidend betere spec's en resultaten. Simpelweg omdat er ruimte is voor een grotere censor en een grotere lens met iets meer onderlinge afstand kan je veel betere foto's maken. Je komt op het niveau van een behoorlijke compactcamera. Toch wel enige meerwaarde.
Ik hoop dat Lenovo de Moto mods nog een tijdje blijft houden. Bij de L6 zijn de mods verdwenen (loze beloftes komen inderdaad voor), maar de Moto mods zijn een stuk beter uitgevoerd. Als ze beter verkrijgbaar worden en de prijs wat zakt, heeft het wel enige potentie. Natuurlijk niet voor iedereen, maar het "maatwerk" kan toch wel eens voordelen hebben op een kant en klare smartphone, waar niets aan te upgraden valt.
Deze moto mod is er ook:
https://www.motorola.com/...mods/incipio-vehicle-dock

Ik heb het kleine broertje, de Moto Z Play, maar ik moet zeggen dat het een heerlijke telefoon is! Al heb ik deze niet gekocht voor de Moto Mods, maar omdat ik een dual sim telefoon voor mijn werk nodig heb met een groot scherm.

Edit:
Overigens doe ik met de accu van de Z Play twee dagen!

[Reactie gewijzigd door Bollux op 16 januari 2017 07:59]

Aan de telefoon twijfelt niemand. Zeker de Z Play is super interessant en veel beter dan de droge specs doen vermoeden.

Het jammere aan de Z Play is dan weer dat het een overdreven bulky apparaat is geworden, juist doordat het die Moto Mod's moet kunnen ondersteunen.
Ik moet zeggen dat ik er geen last van heb dat hij 'bulky' is.
Zelf vind ik de z play toch niet zo interessant aangezien ik mezelf niet kan overhalen 140 euro meer uit te geven aan de moto z play terwijl je voor dat geld bijna de identieke lenovo p2 hebt.
Dat is een beetje een probleem dat Lenovo voor zichzelf gecreëerd heeft.

Er zit natuurlijk wel wat verschil in (de software van Motorola slaat men hoger aan dan die van Lenovo zelf, dual-sim én sd-kaart, betere camera, Moto Mod's en nog wat kleine zaken), maar 140 euro is dan inderdaad een hoop geld.

Laat staan dat iemand de Moto Z koopt. Die is echt volledig overbodig.
Maar dat is een 'mod' uitbrengen .. om het uitbrengen van een 'mod'. Dit is gewoon een verkapte carkit natuurlijk. Ze noemen het nu ineens een 'mod' omdat ze dan kunnen schrijven dat ze al wel (vul hier een getal in) mods hebben voor het toestel. Tja, zo kan ik het ook.
Heb hem ook, met de camera module (wil niet altijd een grote camera meezeulen, maar wel iets bij hebben met zoom waarmee je snel fotos kan maken). Telefoon is fantastisch, camera module werkt zeer goed, maar de kwaliteit van de fotos en zoom is helaas niet zo geweldig.
Ja, dat zeiden ze bij LG ook. We weten allemaal hoe dat afgelopen is.

Geloof mij maar, de huidige Moto Mod's verkopen voor geen donder. Lenovo probeert het nog op gang te krijgen door te melden dat er veel in het vooruitzicht ligt, maar als de verkopen niet op gang komen dan gaan ze die 12 nieuwe mod's echt niet allemaal uitbrengen.
Hoe kan de accuduur van dit toestel als minpunt worden beschouwd terwijl de iphone 7 vergelijkbare resultaten haalt en bij die de conclusie "prima accuduur" wordt getrokken?
Ik citeer even uit mijn eigen reactie
De accuduur van de Moto Z is echt matig. Hij was tijdens de drie weken dat ik hem heb gebruikt vaak aan het einde van de middag zo goed als leeg. Zelfs op vakantie, toen ik hem voor nauwelijks meer gebruikte dan bereikbaar zijn en een paar keer per dag op de kaart opzoeken waar ik was.

Dan kan ik zeggen: kijk, in de browsetest ging hij maar een half uur korter mee dan de Pixel XL bijvoorbeeld, dus het zit wel snor met de accuduur. Maar mijn ervaring met het toestel is totaal anders; voor mijn idee zou ik jou dus dan voorliegen over de accuduur, omdat ik me beperk tot cijfers.

Het probleem van zaken testen is dat het weliswaar nuttige en reproduceerbare cijfers oplevert, maar nooit een volledig beeld van de werkelijkheid oplevert. Die browsetest? Die doen we op een vaste helderheid - met goede reden - maar als de zon schijnt en het scherm staat de hele tijd feller, is hij veel sneller leeg. We draaien hem op wifi, maar je gebruikt natuurlijk ook 3g/4g.

Dan zou je zeggen: dan testen jullie dat toch? En daar zijn we inderdaad mee bezig. Binnenkort vernieuwen we ons testprotocol en dan gaan we kijken wat we precies gaan testen. Elke accutest betekent dat een review een tot anderhalve dag later online kan; we gaan kijken welke testen dus zinnig zijn en welke niet.
Ah, ik zie inderdaad dat je na mijn comment op iemand hebt gereageerd, dus die had ik niet gezien. In dat geval is de accuduur inderdaad ronduit slecht te noemen.

Ik ben zeer benieuwd naar het nieuwe testprotocol, want na mijn overstap van de iPhone 6 naar de Galaxy S7 heb ik ook gemerkt dat de accuduur vergelijkbaar is, terwijl in jullie tests (maar ook elders op het internet) de Galaxy S7 vaak beter uit de bus kwam.
Dan ging je echt heel spaarzaam met je iPhone 6 om of maak je veel meer gebruik van je S7. Ik heb ook beide maar S7 presteert toch echt vele malen beter bij gelijk gebruik. Haal met laag verbruik makkelijk twee dagen, dat heeft mijn iPhone nooit gehaald.
Ik ben benieuwd of het aan mijn toestel ligt, maar ik heb het idee dat er allerlei processen op de achtergrond worden gedraaid (Knox, VR-service etc) waar ik niets aan heb, die ik niet kan uitzetten, maar die best wel wat accu vreten.
In de review is te lezen dat deze telefoon pas aan het einde van vorig jaar beschikbaar werd, wat niet echt waar is. Ik heb deze telefoon 12 juni voor 399 euro bij coolblue gekocht en ontvangen op 12 september. Half september vind ik nog niet echt het einde, niet eens het laatste kwartaal. In de VS was de telefoon al veel eerder beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 16 januari 2017 08:49]

Ik heb deze telefoon sinds release en nog geen spijt van gehad. Alternatief was wachten op de Sony xz (we wilden wel een snapdragon 820), die werd uiteindelijk nog duurder dan deze. Nu ben ik gegaan voor de moto z en mijn vriend voor de Sony xz.

Alle 2 nogsteeds blij met beide toestellen, maar we verwachte dat de xz batterij langer mee zou gaan en betere foto's maakt. Zowel met batterij als foto's is de moto z beter.

Ik kom zelf wel de dag door met de batterij van de moto z, een enkele keer niet (bijvoorbeeld met dagjes weg/lang in de trein, dan pak ik nu vaak een Powerbank) daarvoor wil ik graag nog een battery mod toevoegen, vind het alleen nog vrij duur voor 75 euro, zo'n 50 euro had ik beter gevonden. Zelfde geld voor de sound mod die ik wel grappig had gevonden om te hebben, voor nu wordt het waarschijnlijk alleen de battery mod die de telefoon iets dikker maakt en batterij zowat verdubbeld. =)

Had zelf ook liever de force gehad ivm batterij en shatterproof scherm, nu valt de batterij bij normaal gebruik gelukkig harstikke mee en hij is al een keer gevallen op laminaat (vanaf buikhoogte), geen krasje. :)

Zou verder niet meer van moto af willen want ik zou echt de twist for camera en chop chop for flashlight missen! Enorm handig! En clean android (met alleen kleine, nuttige toevoegingen als de gestures) vind ik een pluspunt.

Ik had hem minimaal wel een 7 gegeven, maar ik ben dan ook al jarenlang afgestapt van wired headphones op mijn telefoon, ik gebruik headphones op mijn telefoon alleen onderweg en dan vind ik draadloos een stuk prettiger ;) gezien ik de meeste mensen nog altijd met draad zie lopen snap ik het probleem.

[Reactie gewijzigd door Hedgy op 16 januari 2017 22:33]

Erg vreemd dat er in artikel niet uitgebreider wordt gesproken over daydream support. Moto z is een van de weinigen die dat heeft. Voor mij usp en had ook zo vermeld kunnen worden bij de pluspunten.

[Reactie gewijzigd door Fraw op 16 januari 2017 13:53]

Een 6,5 vind ik nogal een laag cijfer voor dit toestel.
Ik heb hem zelf ook, en kreeg er een plastic bumper en stoffen moto style cover bij waardoor hij stock(like) prima in de hand ligt.

Qua accuduur gewoon gemiddeld te noemen, de duur ligt compleet aan gebruik en instellingen en is voor de meeste prima. Als het niet bevalt kun je altijd nog de accu mod kopen. (welke sinds ik hem heb niet leverbaar is...)

Mede door deze mods als investering te zien en ze bruikbaar te houden, heeft mijn vriendin een moto z play genomen bij der abbo, en dan zijn de mods ineens een stuk handiger :)
Wat mij betreft had dit toestel best een onvoldoende mogen krijgen. Een dergelijke accuduur en andere zaken die totaal niet uit de verf komen. Dan ook, dual sim is leuk en ik vind het een goede zaak als meer telefoons dat krijgen maar, het neemt wel ruimte in en ik gok dat er weinig mensen over zouden klagen als het er niet in zat. Dan hadden ze de accu weer wat groter kunnen maken.

Ze halen wel de 3,5mm jack weg, dat dan weer wel..
Waarom denkt men altijd dat een accu groter kan indien ze iets weglaten?
Neem bijv een uhhh Samsung Galaxy S4, deze heeft een module OP het mainboard geklikt. Op deze module zit de SD en SIM lezer, nou goed haal deze module weg en het toestel blijft even dik (er zijn gewoon andere componenten die ook uitsteken, zoals bijv de camera), er komt geen ruimte vrij voor een accu en etc.

Het is geen auto waarbij je de achterbank plat legt en zo meer opberg- laadruimte creëert, het is een smartphone die al op en top compact is. Een 2e simlezer weghalen zorgt dus totaal niet voor extra ruimte voor een grotere accu, waar haal je die informatie vandaan als ik vragen mag? Heb je weleens een telefoon van binnen gezien en weet je hoe een accu eruit ziet? :P

Als jij DE oplossing hebt (dus niet sim weghalen en een grotere accu plaatsen, want dat heeft helemaal geen nut) zou ik maar snel bij Samsung of Apple aankloppen, een vast contract zal er minimaal in moeten zitten samen met een superieure bonus :D

Daarnaast haal ik nergens uit het artikel waarom het toestel een onvoldoende moet krijgen, er wordt gesproken over een goed toestel met voor en nadelen. Het is geen slecht toestel waardoor het een onvoldoende (een onvoldoende is slecht) zou moeten krijgen.
Nogal een domme opmerking.

Als je terug gaat naar de basis van het ontwerp dan kan je, als je besluit maar 1 lezer te plaatsen, de pcb ook vanaf de basis anders ontwerpen en hou je per saldo ruimte over om wat extra accu capaciteit toe te kunnen voegen.. hoe denk je anders dat het werkt?

Hoe meer componenten je weghaalt of kleiner maakt, hoe meer ruimte er is voor een grotere accu.. of dacht je dat zaken als nano sim etc voor de lol bedacht zijn? Dus volgens jou maakt het dan ook geen bal uit als je een telefoon dunner maakt?

Als ik jou zou moeten geloven kan je net zo goed een knoopcel als accu nemen..
Er is een mod met een accu.
Om het toestel dan af te kraken op accuduur vind ik discutabel.
Oh ja een superdun, duur toestel met slechte accuduur dat je een goede accuduur kan geven door er een los ding bij te kopen voor nog meer geld waardoor de telefoon meteen niet meer dun is.

Afkraken dat ding!

Had t een of twee mm dikker gemaakt en er een fatsoenlijke accu in gestopt dan is t nog steeds dun en hoef je geen extra dingen te kopen. Dit is gewoon een grote misser.
Losse dingen erbij kopen is de USP van het toestel.

Maak je hem dikker met een grotere accu, dan wordt het toestel nog dikker als je een andere mod plaatst.

[Reactie gewijzigd door KraKa op 16 januari 2017 10:14]

Er is een mod met een accu.
Om het toestel dan af te kraken op accuduur vind ik discutabel.
Heb ik inderdaad over getwijfeld. Maar:
1. de mod kost geld
2. de mod maakt de telefoon dikker dan toestellen die een vergelijkbare accucapaciteit hebben inclusief mod (P2 van Lenovo bijvoorbeeld)
3. de mod kan de telefoon voor een groot deel opladen, maar je krijgt dan een warme broekzak (deze week is dat misschien een feature, als je buiten loopt met -7 graden :P)
4. de accuduur is ook matig, als je de capaciteit in aanmerking neemt.
Het bestaansrecht van dit toestel leunt op het gebruik van mods, zonder mods is dit toestel niet interessant.

Je argumentatie in bovenstaande reactie had best in de review gemogen m.i.z.
Maar dan moeten ze deze mod bij elk merk en type toestel gaan toevoegen. Ook voor de iPhone, Samsung en bijv LG toestellen heb je deze mods al jaren: accu pack in de vorm van een hoesje bijv.
Een mod met een accu noem ik gewoon een accu pack die in alle vormen en maten beschikbaar zijn (zoals ik aangaf: in de vorm van een hoesje/cover).
Toestel wordt er iets dikker van (zoals bij deze moto z), deze mod kost geld, wordt warm en etc.

Dus nee ik vind niet dat Arnoud zoiets erin hoeft te plaatsen, het is niks unieks een accupack.
Ik vind niet dat je dit toestel met deze geringe dikte en accu mod een op een kunt vergelijken met een regulier toestel met accupack.

Dit toestel leunt op het concept en zou je als zodanig moeten beoordelen imo.

Los daarvan ben ik (ook) niet overtuigd dat dit een goed concept is, maar je moet het wel beoordelen voor wat het is.

[Reactie gewijzigd door KraKa op 16 januari 2017 11:46]

Ja maar die covers zijn ook bedoeld als mod, het is geen accupack die ergens in je jaszak bengelt en je toestel oplaad. Net als bij deze Moto Z.
Uhuh, zo kun je wel voor alle telefoons een accu hoesje gaan meerekenen in de accuduur.

Sterk het gevoel dat je met dit toestel heel veel geld uitgeeft maar dat het pas af is als je nog meer uitgeeft en dan is het nog steeds middelmatig.
ook al geen 3,5mm aansluiting, pfff zulke telefoons zou ik never nooit kopen!
tevens ook veel te duur.
Ja ik begrijp deze trend ook totaal niet. Ik zit dagelijks op mijn werk met een koptelefoon op met 3,5 jack. Waarom zou ik draadloos moeilijk gaan zitten doen met een koptelefoon... dat kost me alleen maar accu/batterijen en het voegt voor mij persoonlijk weinig toe. Ik zit toch stil op mijn plek.
Of als ik ga hardlopen, doe ik ook oordopjes in welke gewoon met een 3,5' jack verbonden zijn met mn telefoon. Waarom zou ik dat draadloos willen.. wederom kost met dat gedoe met opladen (en opgeladen houden vooral) en dat wil ik helemaal niet.
Nu kan ik zonder problemen de dopjes uit de lade trekken, in mn telefoon proppen en rennen maar. Met die draadloze dingen moet je altijd maar hopen dat ze opgeladen zijn (en blijven) ..
En toch is het fijn om draadloos te rennen. Ik deed het ook eerst met een draadje, maar nadat je een draadloze een keer op hebt gehad merk je toch wel verschil:
  • Geen wind meer langs je kabel
  • Vrij kunnen bewegen ipv je kabel ergens achter hakend
  • Meer mogelijkheden om je telefoon op te bergen
Of hiervoor nu de jackplug voor moet wijken? Nee, daar ben ik het wel mee eens, maar draadloos rennen heeft toch wel mijn voorkeur gekregen.
Wel, ik trap natuurlijk een open deur in, maar ook een toestel met een 3,5mm jack kan perfect een bluetooth hoofdtelefoon/headset gebruiken, maar eentje zonder 3,5mm jack laat niet toe zonder gedoe (adapter of zo) een hoofdtelefoon met 3,5mm aansluiting te gebruiken.

Mijn OnePlus 3 werkt prima met mijn QC35, maar ook wanneer ik een kabel wil aansluiten kan dat perfect, ook wanneer ik aan het opladen ben en dat zonder extra (al dan niet betalende) accessoires. Lang leve de keuze op dit toestel (net als de keuze om dingen te kopen zonder 3,5mm jack trouwens, maar voor mij liever niet).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True