Wat heb je eigenlijk aan een televisie die verbonden is met het internet? De mogelijkheden zijn in theorie vrijwel eindeloos, maar omdat de gemiddelde consument over meerdere met internet verbonden apparaten beschikt, is niet iedere toepassing op een televisie even nuttig. Zo leek het in de begindagen van smart-tv's een vereiste om een webbrowser op de tv beschikbaar te hebben. We hebben zelfs email clients op televisies gezien, maar omdat de bediening van dit soort toepassingen veel handiger werkt op desktops, laptops en mobiele apparaten met een touchscreen verdween de mailclient al snel van televisies en levert Google bijvoorbeeld standaard geen webbrowser meer mee bij Android TV.
Sinds de opkomst van de sociale netwerken van Facebook en Twitter proberen televisiefabrikanten mee te liften op het succes door ondersteuning hiervoor in hun televisies te bouwen. Dat lijkt op het eerste gezicht niet eens zo gek, want vooral Twitter wordt veelvuldig ingezet om nog tijdens de uitzending te discussiëren over televisieprogramma's. Hierop springen de makers van programma's dan weer in door een hashtag in beeld te tonen. Toch zullen er niet veel mensen zijn die zitten te springen om Facebook- en Twitter-apps op hun tv omdat deze net als browsers en mailclients veel handiger werken op andere apparaten.
Het spelen van games op de tv lijkt een voor de hand liggende toepassing, want veel mensen gebruiken daar al televisieschermen voor. Dat gebeurt altijd met een losse console. Helaas kiezen televisiefabrikanten in de regel voor relatief zwakke socs, waardoor alleen simpele spelletjes soepel draaien. Zelfs bij hele dure televisies worden er goedkope chips ingezet die niet snel genoeg zijn voor de wat zwaardere games.
De zwakke soc is te omzeilen door gebruik te maken van een cloudgamingdienst waarbij aanbieders de games op een server renderen en als video via internet naar de tv streamen. Helaas levert het streamen via internet een extra vertraging op waardoor snelle actiegames lastiger zijn om te spelen. Cloudgaming is hierdoor maar lastig te verkopen aan fanatieke gamers. Een van de eerste bedrijven die cloudgaming aanbood, OnLive, heeft vorig jaar mede hierdoor zijn deuren moeten sluiten.
Ergens in de toekomst, als de internetverbindingen sneller zijn, zou cloudgaming wel eens een populaire manier kunnen worden om te gamen. Voorlopig zal er lokaal nog voldoende rekenkracht nodig zijn en zullen gameconsoles nog wel even onder ons zijn.
Televisieschermen zijn van oudsher natuurlijk erg veel in gebruik om te kijken naar film- en videobeelden. Dat gebeurde eerst met videorecorders en later met dvd- en blu-ray-spelers. Videodiensten zoals YouTube en Netflix zijn dan ook veruit de populairste toepassingen op de huidige smart-tv's. Hoewel lineaire televisie nog altijd ruimschoots de meeste kijkuren oplevert is er een duidelijke trend waarneembaar naar meer video-on-demand. En met de komst van uhd-televisies is de rol van de videodiensten nog belangrijker geworden want uhd-content was als eerste via streaming beschikbaar.
Inmiddels is er ook uhd-content op ultra hd blu-ray-schijfjes te koop. Hoewel deze schijfjes een veel betere beeld- en geluidskwaliteit bieden lijkt het erop dat slechts een kleine groep liefhebbers het formaat heeft omarmd. Het grote publiek gaat toch vooral voor het gemak van de streaming video-aanbieders, waarbij Netflix inmiddels een grote voorsprong op de concurrentie heeft opgebouwd. Inmiddels is ook de Amazon Prime video-dienst in de Benelux beschikbaar die voorlopig vooral op prijs lijkt te willen concurreren.
Dit is een interessante ontwikkeling, want tot nu toe waren het altijd de tv-zenders en de broadcastindustrie die nieuwe ontwikkelingen pushten. Nieuwe technieken zoals kleur, breedbeeld en high definition gingen bij de introductie hand in hand met nieuwe uitzendnormen.
Bij uhd is dit anders. Hoewel er via de satelliet al mondjesmaat uhd-uitzendingen zijn, zullen we nog vele jaren moeten wachten tot de reguliere zenders zijn overgeschakeld naar uhd. Ook voor hdr geldt dat de broadcast-industrie pas net met de eerste experimenten op dit vlak is begonnen, terwijl Netflix en Amazon al een redelijk aanbod van hdr-materiaal hebben.