Door Jelle Stuip

Redacteur

Basislaptop Round-up

Zes laptops van zeshonderd euro vergeleken

Conclusie

Mooie specificaties zeggen niet alles en ook de prijs blijkt niet bepalend te zijn voor laptops van zeshonderd euro, kunnen we na afloop van deze roundup concluderen. Om maar bij de goedkoopste te beginnen; de Lenovo IdeaPad kost weliswaar weinig, maar je krijgt daar ook weinig voor terug. Het scherm valt tegen, de bouwkwaliteit had beter gekund en zelfs een derde usb-aansluiting kon er niet af. De laptop voelt dankzij de ssd weliswaar snel aan, maar behalve dat doet de concurrentie het even goed, of beter, en niet altijd voor veel meer geld.

De Asus R556, Acer Aspire E5 en HP Pavilion 15 doen het al een stuk beter dan de Lenovo. Alle drie de laptops bieden dankzij het full-hd-scherm scherp beeld en hebben een matte afwerking die reflecties voorkomt. Onderling verschillen de drie ook nog wel. De Acer heeft een ssd en een aparte videokaart, waardoor je games op niet al te hoge instellingen kunt spelen. De Asus heeft een vlotte processor en het werkgeheugen is ook door leken te upgraden, terwijl de HP net als de Asus een i5-processor heeft en daarbij ook nog eens 8GB werkgeheugen en een harde schijf van 1TB meekrijgt.

Maar ook de Acer, HP en Asus zijn niet perfect. De bouwkwaliteit van de Acer en Asus had wel wat beter gemogen, terwijl de koeling van de HP vrijwel altijd hoorbaar is.

Wij zouden ons geld daarom het liefste uitgeven aan de Medion of de Peaq. Beide laptops zijn voorzien van een full-hd ips-scherm, wat een wereld van verschil maakt met de andere vier laptops. Welke van de twee je zou moeten kiezen hangt af van het gebruik. Out-of-the-box heb je het meeste aan de Peaq, die van een ssd én een 500GB harde schijf voorzien is. De Pentium-processor is wel wat langzamer dan de rest. Stel je dus prijs op een snelle processor, dan is de Medion de beste keus, maar dan ben je niet van een ssd voorzien, al is die later wel gemakkelijk in te bouwen.

Reacties (160)

Wijzig sortering
Ik zie veel berichten hier dat men € 600,00 niet de juiste prijs vindt voor een basis laptop. Als je terugkijkt klopt het ook wel. Een aantal jaren kon je hele leuke (basis) laptops kopen voor € 450,00/€ 500,00. Dit komt denk ik vooral, omdat de euro voor ons ongunstig staat tegenover de dollar. Je ziet dat Apple en ook Samsung de prijzen de afgelopen twee jaar bij het uitbrengen van nieuwe modellen heeft geïndexeerd hieraan. Ik denk dat we daar de hoofdreden moeten zoeken waarom een basis laptop tegenwoordig € 549,00/€ 600,00 moet kosten. Dat de techniek geavanceerder is, is niet echt een argument, dit was toen ook al met de goede basis laptops voor die tijd.

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 9 maart 2016 14:17]

Ik snap echt niet waar je vandaan haalt dat de prijs van een basis laptop €600 zou moeten zijn.
Nog sterker; ik snap echt niet waarom gekozen is voor de laptops zoals ze in deze test mee genomen zijn.

Even een simpele check op de PriceWatch levert op:
- Voor €379 heb je de Peaq zoals hier vermeld alleen dan met een Celeron (die niet veel onder doet voor de Pentium in het geteste model)
- Voor €429 heb je een Acer met Core i3
Beiden met 1080p scherm. Als je daar niet aan vast houdt (en dat doen de modellen in de test ook niet) dan:

- Voor € 329 heb je een Lenovo met een A6 processor die qua CPU niet onderdoet voor de Peaq maar qua IGP een stuk sneller is

Het is enorm eenvoudig om voor €450 een hele mooie basis laptop te vinden. Daar hoef je echt geen €600 voor neer te tellen. Nog sterker; ik denk dat er veel betere keuzes beschikbaar zijn dan de hier geteste modellen. Zeker als het gaat om prijs/performance verhouding.

Een aantal jaren geleden kon je voor €450 een laptop kopen. Dat kan nu nogsteeds en hij is gegarandeert sneller dan wat je toen kocht.
Laptops van rond de 400 euro of minder zijn wel vaak van dramakwaliteit ongeacht het merk. Heb er in het verleden meerdere uitgezocht voor mensen en binnen een paar jaar altijd kapot ondanks voorzichtig gebruik. Kapotte schijf, moederbord een instabiel geheugen waren vaak boosdoeners. Daarnaast was de behuizing in alle gevallen niet om over naar huis te schrijven.
Ik repareer zelf veel laptops en kan me hier helemaal in vinden.

Duurdere modellen zijn vaak hooguit toe aan wat nieuwe koelpasta en interne schoonmaakbeurt dan kunnen ze vaak weer jaren mee. Wanneer ik echter laptops van 500 euro uit elkaar draai dan zie ik vaak dat de scharnieren vol met scheuren zitten, connectoren vaak wiebelen of gewoon niet meer werken en allerlei rare glitches die er op wijzen dat er ergens een losse soldering/contact zit. Ook zie je vaak allerlei drukplekken op het beeldscherm omdat er vrijwel geen bescherming aan de bovenkant van het deksel zit (alles wat er op druk veroorzaakt schade).

Goedkoop blijkt dan ook vaak duurkoop te zijn bij dit soort modellen en ze zijn eigenlijk ook alleen maar geschikt als je van plan bent je laptop niet vaak mee te nemen. Natuurlijk zullen er altijd uitzonderingen bij zitten van modellen die wel goede bouwkwaliteit hebben maar over het algemeen betaal je voor wat je krijgt. Zo is het bijvoorbeeld gewoon een feit dat bij Elitebook en Thinkpad (T/X series) betere materialen in combinatie met een (vaak magnesium) kooi gebruikt worden. Ook bij de wat goedkopere modellen (rond de 1000) zie je vaak dat er al betere materialen gebruikt worden bij het beeldscherm/moederbord.

Zelf raad ik mensen daarom ook altijd aan om iets meer te sparen voor een beter model of gewoon een goedkope desktop te nemen als ze het niet belangrijk vinden om mobiel te zijn (gezien je deze nooit verplaatst beperk je gebruiker sporen).
Haha gisteren toevallig nog op jacht geweest naar een tweedehands elitebook of thinkpad. Tussen de 200 of 300 euro heb je een zeer stevige laptop met een wat oudere core i5. Als je geluk hebt heeft de handelaar (de thinkpad en elitebook worden vaak door handelaars in grote getalen opgekocht) er voor die prijs ook een 120gb of 160gb ssd in gezet. En de goede hobbywinkels geven ook nog garantie. Enige nadeel is vaak dat de resolutie niet hoger is dan 1440x900. Sommige modellen hebben 1600x900. Maar geen ips paneel. Verder prachtige dingen.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 9 maart 2016 10:36]

Helemaal mee eens, ik heb vorige week een HP Probook gekocht voor 299 euro incl. 240GB SSD, 8GB geheugen, i5 uit de 3e generatie, garantie en een 1600*900 scherm. Dit zijn nog steeds krachtige laptops en een spel als Diablo 3 werkt zonder problemen.

Aangezien ik laptops zelf kan repareren is het voor mij belangrijker om een goed basissysteem te hebben, dan een systeem waarbij alles in zit, maar met een hoge aanschafprijs. Als mijn scherm defect is, dan zet ik er voor een klein bedrag een tweede hands scherm in. Geheugen niet toereikend? Dan zet ik er voor 8 tientjes 2x8GB in. Wifi module niet goed genoeg? Dan surf ik naar de pricewatch en zet er een redelijk courante wifi-AC kaart in van Intel.

Zo'n basis laptop lijkt me erg goed, maar ik kies zelf het liefst voor een tweede hands bedrijfslaptop of een laptop die je redelijk goed zelf kunt samenstellen zoals die van BTO/Klavier of wat in het verleden bij Dell kon.
Ik ben erg nieuwsgierig hoe het scherm bevalt. Resolutie is oké maar hoe zit het met de kijkhoek?
Met de 2de hands markt zit je natuurlijk wel met het probleem van garantie. Bij bedrijfjes die refurbished spul aanbieden is dat vaak maar 30 dagen en bij particulieren kan je daar helemaal naar fluiten.

[Reactie gewijzigd door zap8 op 10 maart 2016 10:59]

Veel bedrijven die dit soort producten aanbieden geven 3-12 maanden garantie. Dit kun je bijkopen (voor 10-40 euro) of het zal in de prijs. Dit geldt niet alleen voor de eenmansbedrijven, maar ook voor grote webwinkels die dit aanbieden.

Ik zou zeggen, speur even het internet af en er gaat een wereld voor je open. Er zijn een hoop interessante deals te vinden in alle uithoeken van Nederland.
Bij particulieren is het inderdaad op basis van vertrouwen, maar wellicht zijn de prijzen bij hen ook wat lager.
I know. Maar ik wil toch graag iets zien of weten wat de staat is voordat ik iets koop. Kocht vroeger vrij veel reburshed spul op PC dumpdagen enzo. Helaas zijn die allemaal afgeschaft. De ervaringen die ik heb met internet bestellingen zijn niet bepaald positief. Cosmetisch slechte staat en dode pixels terwijl ik er expliciet om gevraagd had of ze afwezig waren. Dan kan het allemaal wel weer terug, maar veel gedoe.
Overigens kan er natuurlijk ook nog fabrieksgarantie (meestal beperkte duur) op de notebooks zitten zoals bv bij Apple (Applecare) of Asus. Vooral zakelijk spul heeft vaak lange service contracten.

[Reactie gewijzigd door zap8 op 10 maart 2016 11:08]

Heb je vragen, twijfel je over de kwaliteit, weet je niet wat er precies in zit. Wat let je om contact op te nemen met de aanbieder?
Je kunt gewoon foto's opvragen, reviews lezen over sommige verkopers (sommige zijn actief op V&A) en doordat ze overal in het land zitten, kun je er gewoon naartoe gaan voordat je de laptop koopt.

Wat dat betreft denk ik wellicht teveel in oplossingen en mogelijkheden ;)
Net mijn tweedehands Lenovo X1 Carbon binnengekregen uit de USA.
650€ incl douane.
FullHD, 4Gb ram, i5 5200U. Enkel ssd is te klein (128 GB), maar die vervang ik sowieso.
Pakken meer kwaliteit dan een nieuwe laptop van die prijs!
Anoniem: 390875
@Oljoner9 maart 2016 15:16
Geen idee waarom je op -1 staat. Voor mensen met een beperkt budget is tweedehands gewoon een prima keus. De waarde van je laptop duikelt zo gauw je de doos open hebt, dus waarom €500 betalen voor iets dat een 10/10 is, als je ook €250 kan betalen voor een 8/10? Bovendien ga je een budgetlaptop nou niet bepaald gebruiken voor de allernieuwste triple A games die per sé alle functionaliteit van de nieuwste desktop nVidia GPU willen gebruiken, noch 4K content kijken danwel transcoden naar je TV. Mensen moeten wat minder afkeer hebben van tweedehands.

Misschien zelfs wel een leuk mini-artikeltje voor een round-up; even kijken wat er in de V&A staat en daar éénmalig een kleine vergelijking in de stijl van de gebruikelijke roundups voor maken. Desnoods met V&A artikelen die al verkocht zijn zodat er geen sprake kan zijn van 'verkapte' promotie. Nuttig voor zowel kopers als verkopers.
-1 is ook weer niet nodig maar 2de hands blijft risico mbt garantie. Zoals ik boven ook al ergens zei. Bij bedrijfjes die refurbished spul aanbieden is dat vaak maar 30 dagen en bij particulieren kan je daar helemaal naar fluiten.
Tenzij er natuurlijk nog fabrieksgarantie (meestal beperkte duur) op de notebook zit zoals bv bij Apple (Applecare) of Asus.

[Reactie gewijzigd door zap8 op 10 maart 2016 10:58]

Nou ik heb me daar ook eens aan gewaagd, maar dat heb ik geweten. Via GroupOn een Elitebook 8460P aangeschaft: bij levering was de stekker aan de adapter al afgebroken, zat het ding vol krassen en dutsen alsof er altijd een schroevendraaier en een hamer bij in de tas hadden gezeten... en dat was dan nog de maar de buitenkant. De processor bleek niet het model i5 te zijn dat werd aangegeven voor de verkoop, er zat geen fingerprint reader op zoals overal te zien was in de aanbieding, de accu ging 20 minuten mee en het scherm... dat was nog wel het ergst van allemaal: de twee horizontale strepen in het beeld van de Sony Trinitron CRT-schermen van vroeger kennen we nog wel, maar dit scherm had echt een extreem verticaal strepenpatroon (om de millimeter ongeveer), vooral te zien op een effen blauwe achtergrond. Het was echt by design zo'n brak scherm. Ik heb nog nooit eerder een irritanter scherm gezien dan dit. Later heb dit eveneens nog in nieuwere budget-modellen gezien van HP, eigenlijk absurd dat dit verkocht kan worden. Omdat het toch al niet het product bleek te zijn zoals aanvankelijk was omschreven heb ik gelukkig het hele zaakje terug kunnen sturen zonder kosten.

Soms is het het vast wel waard om zo'n gokje te wagen, maar gezien de gebrekkige informatie die vaak bij zulke aanbiedingen staat en de verre uithoeken van de wereld waar het vandaan komt, moet je je altijd maar afvragen of je nog schadeloos kunt worden gesteld mocht het misgaan.

[Reactie gewijzigd door guillaume op 10 maart 2016 02:50]

Ben het helemaal met je eens.
Daarnaast merk ik in de praktijk dat onze klanten gewoon 0% verstand hebben van dit soort zaken en dan kan je ook niet verwachten dat ze bijvoorbeeld zelf een SSD inbouwen. Daarom vind ik het vrij uit de zotte dat hier laptops zonder SSD nog hoger scoren dan een 5. Zelfs dat vind ik hoog. Zo'n budget laptop is een klant na 3 maanden al weer klaar mee omdat er geen gang meer in zit. Dan willen ze een nieuwe kopen, terwijl als je even een SSD inbouwt ze een mega goed systeem hebben. Want dat is het eigenlijk altijd met budget laptops, er word op alles bespaard met de prijs behalve de onderdelen waar een klant op let dus de CPU het ram en mogelijk de gpu. Echter heb je natuurlijk geen reet aan een snelle processor als de schijf in je systeem access times heeft van ~500ms op 4k/64k random read acties. Als je het mij vraagt komt het dicht in de buurt van oplichterij en het is ook nog eens dramatisch voor het milieu als mensen steeds nieuwe apparaten kopen.
Je bent hier op tweakers, kijk eens wat die naam betekent. Een HDD replacen is vaak een van de meest simpel uit te voeren hardware tweaks en dus mag in deze review best worden aangenomen dat de lezer dit kan. Het cijfer is voor mensen van een bepaalde doelgroep. Een site als die van de consumentenbond kan dit minder snel verwachten van zijn lezers en dus zal dit punt zwaarder aan de eindscore trekken.

De Medion is hier 50 euro goedkoper dan de peaq, maar de hdd is 1TB tenopzichte van 500GB in de peaq, heeft een core i5 cpu (met betere igp), en een vrij m.2 slot waar ik zelf een SSD in kan steken (75 euro (pricewatch dit moment) voor een Samsung evo van 128GB die veel beter is als ik naar specs kijk). Heb ik voor 25 euro meer een betere cpu/igp, snellere SSD, grotere HDD maar lever wat in op de ram. Dit lever naar mijn mening een laptop die een betere aanschaf is dan de Peaq als je naar de specs kijkt. Nou vind ik de 8GB in de peaq wat aan de grote kant vergeleken met de rest van de specs maar ik kan me goed voorstellen dat voor andere mensen dit een sterk pluspunt is en de Peaq dus betere is dan de Medion.
Vroeger zat er een klepje die je er af kon pakken om de HD te vervangen door een SSD, nu moet je bij de meeste laptops de volledige laptop uit mekaar halen en soms zelfs het moederbord loshalen van de behuizing om de HD te vervangen.
Dus wat je zegt is alleen waar bij de modellen waar dat nog mogelijk is, dat worden er steeds minder...
gelukkig maakt Medion het upgraden van de hardware niet moeilijk. Tussen de geheugenslots en de harde schijf in bevindt zich namelijk een m.2-slot, zodat je een ssd kunt plaatsen en zowel harde schijf als dvd-brander kunt behouden.
Volgens het artikel is het met deze laptop dus niet moeilijk een SSD bij te plaatsen. Ik vind dus niet dat tweakers een onvoldoende moet geven aan deze laptop puur omdat er geen SSD in zit, iets dat Freedox wel vind.

Gezien Tweakers in het artikel kijkt naar tweakability neem ik aan dat dit dus in de eindbeoordeling is meegenomen. En een gewicht krijgt dat gezien is uit de optiek van de gemiddelde tweaker, niet de gemiddelde mens op aarde die idd niet zomaar de hdd kan vervangen. Dat is mijn punt, ik zeg niet dat het altijd makkelijk is voor iedereen, maar er is dus echt naar gekeken in dit specifieke geval.

Zelf werk ik op een 128GB surface pro (1) die dankzij een hoop lijmwerk ook een lastig te vervangen SSD heeft, omdat het vervangen boven mijn kunnen is is het in dit geval dus een zwaar minpunt voor mij. Ik weet hoe vervelend deze trend is :(
Ik vind dat ze een laptop moeten beoordelen op hoe ze hem voor zich hebben. Net zoals dat je een scherm of speakers ook reviewt in de standaard instellingen. Je kunt makkelijk en goedkoop een ssd in een laptop stoppen? Dan moet de fabrikant dat maar doen.

Laptops die geen wifi hebben, wat je er zo in kan stoppen, zouden ook geen voldoende krijgen. Dan kun je benoemen dat het met een simpele tweak een leuke deal is, maar in de huidige staat: strafpunten.

Overigens vind ik het een positieve trend dat steeds meer laptops in dit segment een fhd scherm en ssd hebben.

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 10 maart 2016 07:08]

Toch voelt het alsof de Medion hoger had moeten scoren. We zijn hier op tweakers. Een SSD toevoegen is eenvoudig te doen, terwijl een processor niet is te vervangen.
  • Prestaties zijn bijna twee keer zo snel
  • Gewicht is hetzelfde als de PEAQ.
  • Accu is verwisselbaar
  • 50 euro goedkoper
IT professionals werken met klanten. Dus je argument is bizar en ik heb te doen met je :+
Voor professionals die met amateura werken he. Welkom in de wereld van de IT professionals... Een ITer haalt als het goed is sowieso geen budget laptop.
idd, mensen moeten niet zo focussen op prijs, ik snap dat het een factor is, maar goedkoop=duur koop.

Veel goedkope modellen (packardbell, acer, hp non-probook's enz) hebben héél vaak problemen met de kwaliteit, soms crappy bios, soms crappy cpb's, soms crappy constructie waar letterlijk de schroeven er uit vallen(!) en scharnieren die loslaten van de behuizing....

kwaliteit kan je niet meten, dat weet je pas na verloop van tijd. Ik hou mn hart vast met de spulletjes van peaq.
Je kan net zo goed een laptop van 1000,- of meer kopen die na verloop van tijd uit elkaar valt.
Mijn y50 was 1000,- en valt na anderhalf jaar verre van uit elkaar. Is nog in perfecte conditie. Daar in tegen de laptop van mijn vriendin was 450,- en begint na anderhalf jaar goede kuren te krijgen. Zowel hard als software matig.
Anoniem: 16328
@Croga9 maart 2016 14:31
Een aantal jaren geleden kon je voor €450 een laptop kopen. Dat kan nu nogsteeds en hij is gegarandeert sneller dan wat je toen kocht.
Dit is dus onjuist een i3-M van jaren geleden is nog altijd sneller dan een i3-U van dit moment.
Dit is dus onjuist een i3-M van jaren geleden is nog altijd sneller dan een i3-U van dit moment.
En diezelfde i3-M van jaren geleden legt het keihard af tegen een A10 van nu. Ofwel: Je kunt nogsteeds nu een laptop kopen voor €450 die sneller is dan dat wat je zoveel jaar geleden voor dat geld kocht. Mijn stelling staat nogsteeds.
Anoniem: 16328
@Croga9 maart 2016 16:21
De A10 is helemaal niet zo krachtig als zijn naam doet vermoeden. Ook is deze niet te koop voor 450 euro. De A10-7300 kost meer dan 500 euro en is niets sneller dan een i3-3110M (Passmark) van jaren geleden. Beide stellingen kloppen niet.
Mooi omschrijving, maar het is wel een stukje huiswerk wat je moet doen als consument.
Iets wat veel helaas niet zullen doen. Die zullen staan bij de Mmarkt en dan word hun wel denk ik zoiets als deze basislaptops als van deze test wel aangeboden.

Wat me wel opvalt is dat dit segment zeer verwaardeloosbaar is. Studenten en of normaal dag gebruikers zullen voor goedkopere laptops gaan rond de 300/400 euro laptops.
Tenzij de studenten wat meer kennis en of iets specialistischer willen?! zitten ze gauw een segment of 2 hoger.

Mijn persoonlijke criteria voor een goeie laptop is toch wel minimaal een I5 met het liefst nog eeen Nvidia GPU erbij en dan zit je ook al 200 euro duurder uit mits oudere serie 100 goedkoper. Je kan vast wel specifieker gaan zoeken en de prijs misschien nog wat naar beneden halen. Dan heb ik iets waar ik een beetje op kan gamen als ik van huis ben en s'avonds niks beters heb te doen. En dan heb je ook nog wat power voor wat lichte fotoshops e.d. Zonder een full time dedicated laptop te hebben daarvoor tenzij het niet anders kan.

Is trouwens een Optische drive nog wel te doen? ook als brander? tegenwoordig is het ook allemaal Usb sticks en je kan ze ook aansluiten op TV's (Misschien nog niet allemaal) Dus voor eventuele presentaties in wat voor vorm dan ook. Lijkt me een optische drive vandaag de dag overbodig. Zie wel dat je tegenwoordig HDD caddy's kan bestellen om je optische drive te vervangen met een 2de HDD. Zo kun je eventueel Mechanisch en SSD tegelijk gebruiken. Wat ik persoonlijk ook weer voordeliger vind.
Jammer dat je ook betreft dit nog weinig ziet in laptops tot prijs klasse 600/700 euro dat je 2 hdd's krijgt in plaats van 1 optisch en 1 hdd.

Had gehoopt dat de progressie hier in wat verder was.
Was benieuwd naar die Peaq van 379 euro, maar dat is wel een 14" laptop met maar 2 Gb geheugen...
Voor €379 heb je de Peaq zoals hier vermeld alleen dan met een Celeron
Dat is wel erg kort door de bocht: die uitvoering heeft niet alleen een Celeron processor ipv Pentium , maar ook 2GB geheugen ipv 8GB, 14" scherm ipv 15", en 32GB SSD ipv 128GB.
De term 'basislaptop' komt vanuit de categorieën die we hanteren voor de laptop best buy guide. Daar hebben we onder de basislaptop (tot 600eu) nog de budgetlaptop (tot 400eu). Er is voor zover ik weet geen vaste definitie van wat 'basis' is, en de boodschap is ook niet dat zeshonderd euro het absolute minimum voor een laptop is.

De vorige keer dat we een roundup maakten van laptops van zeshonderd euro (reviews: Basislaptop round-up: wat te kiezen onder de 600 euro) hadden we het ook over de 'basislaptop' en gezien de bekendheid van de laptop best buy guide leek het een goed idee om basislaptop weer in de titel te zetten, maar gezien alle reacties is dat niet helemaal overgekomen :/
Het ligt er maar helemaal aan wat je definitie is van een basislaptop. Maar ik weet 100% zeker dat een paar jaar geleden je niet voor 450-500 euro een full-HD (laat staan IPS) scherm had en een SSD erin. Je zat toen vaak al op 800+ euro puur voor een full-HD scherm.

Als jij nu een laptop wil waarbij je genoege neemt met gewone HDD en een 1366x780 TN scherm dan kan je veel goedkoper uit zijn.
Anoniem: 16328
@Jumpman9 maart 2016 13:56
Je hebt helemaal gelijk. Ik vond zelfs 450 euro tijdens de MM-dagen laatst nog veel geld voor een i3 laptop met 1080p scherm :P. Als je met prijzen van jaren geleden in het hoofd zit en ook nog eens telt dat de U-processors weliswaar zuiniger maar niets sneller zijn dan M-processors uit die tijd dan vind je de meeste laptops te duur. Een desktop wordt echter wel weer veel aantrekkelijker, terwijl er juist een sterke trend was naar laptops als desktop replacement. Zo gebruik ik de laptop namelijk ook, terug naar een volledige desktop met monitor is dan best een gedoe.
Het enige wat in dit geval jammer is aan deze stelling is dat Lenovo zich net uit de markt lijkt te prijzen met de Lenovo Z50-70. Wat een zeer degelijke en solide uitziende laptop is voor zijn prijs; waar we Lenovo tenslotte van kennen.
Wanneer ik als gebruiker op zoek ga met dit in het achterhoofd en zie dat de Lenovo laptop net zo'n 50-60 EUR. duurder is, dan is dat voor mij wel een reden om deze mee te nemen in mijn afweging.
Jammer dat deze review het limiet zodanig op 600 EUR. stelt en de Z50-70 daardoor net buiten de boot valt. De Z50-70 zou het merk Lenovo in deze review een heel pak anders afschilderen denk ik zo.
Anoniem: 16328
@Da_maniaC9 maart 2016 14:17
Lenovo kennen we tegenwoordig echt van malware, BIOS rootkits en andere privacy- en beveiligingsonvriendelijke zooi.
Wat ik toch gek vind is dat de peaq aan het einde met de medion vergelijken en zeggen dat de medion langzamer voelt door het ontbreken van een ssd. Maar als je bedenkt dat ie 50€ goedkoper is, dan heb je ook door dat je voor die meerprijs moeiteloos een 250gb ssd kan plaatsen tegenwoordig en de medion dan dus op alle vlakken beslist sneller is. Ik vind dat jullie dat 10% prijsverschil wat weinig hebben meegenomen in die beoordelingen aan het einde.
Dat blijft een persoonlijk iets echter. Als ik zelf in deze prijsklasse een laptop zou kopen (wat ik waarschijnlijk zou doen als ik nu een nieuwe zou kopen), dan is het voor mij tussen de Peag en de Medion makkelijk en zou ik voor de Medion gaan en daar een SSD in zetten. Maar als een kennis/familielid voor wie ik geen SSDs ga inbouwen mij vraagt welke diegene moet nemen, zou ik de Peaq aanraden.
True, maar wat mij er persoonlijk aan stoort is, dat we hier toch op _tweakers.nl_ zitten. Het gros van de lezers hier kan mijn inziens gewoon zelf die SSD erbij zetten (sterker nog, als ik het zo uit de tekst haal zouden zelf Henk en Ingrid dat moeten kunnen kwa gemak) en desondanks raden ze de Peaq aan bij dit publiek.
We zitten op tweakers.net, .nl is alleen maar een redirect ;)

En we zien inderdaad dat ssd's behoorlijk populair zijn relatief ten op zichte van andere losse componenten. Dus het zit er dik in dat ze o.a. gebruikt worden als upgrade voor laptops en andere systemen.

Vergeet echter niet dat die Henk en Ingrid misschien niet zo gauw even hun Windows installatie over weten te zetten op die ssd...
Ik ben kennelijk nog niet helemaal wakker. Hoe ik bij tweakers.nl kwam is mij een raadsel. |:(

Maar ik denk alsnog, dat de Medion voor het publiek van tweakers de betere keuze is. Henk en Ingrid kijken denk ik zelden op tweakers.net O-)

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 9 maart 2016 07:52]

Gelukkig hebben Henk en Ingrid meestal wel een neefje of buurjongen die tweaker is. ;)
Je lijkt te impliceren dat Peaq betaald heeft voor die positie?

Dat is geen hele fijne insinuatie... want het is niet waar.
Wat veel Tweakers vergeten is dat Tweakers.net deze testen niet alleen voor eigen site doet, maar ook uitvoerd in opdracht van derden of verkoopt aan derden. Dit artikel staat ook groot in de Stem vandaag. Eerder genoemde Henk en Ingrid komen misschien niet hier lezen, maar lezen dit artikel wel in de krant. De doelgroep is dus breder dan de lezers hier die wel zelf een ssd zouden inbouwen.
Bij Tweakers doen we reviews omdat we het leuk, relevant, interessant of boeiend vinden, maar niet omdat we daartoe opdracht krijgen en ook niet omdat het artikel verkocht moet worden. Tweakers is onderdeel van de Persgroep en binnen de persgroep kan content gedeeld worden. Daarom staat een samengevatte versie van deze roundup vandaag niet allen in De stem, maar ook in andere lokale kranten die onderdeel zijn van de Persgroep. Dat is inderdaad leuk voor Henk en Ingrid, maar als je het hele verhaal met benchmarkresultaten en specificaties wilt lezen dan zul je voor de uitgebreide inhoud toch naar tweakers moeten komen :)
Ik geef net aan de we reviews niet verkopen en ook niet in opdracht doen. En ik weet niet wat je onder indirecte opdracht verstaat, maar de enige indirecte opdracht die tot deze roundup geleid heeft is dat ik laptopreviewer ben en dat het reviewen van laptops is wat ik doe.
Ik zou je graag uitleggen hoe het plan om een laptoproundup te doen zich in mijn eigen hoofd gevormd heeft toen ik het eind januari/begin februari niet al te druk had en zag hoe goed de vorige roundup van anderhalf jaar geleden gelezen was...maar dat geloof je waarschijnlijk ook niet.

Daarnaast snap ik niet hoe het doorplaatsen van een verkorte, samengevatte versie van deze review in een krant ervoor zorgt dat je geen helder beeld krijgt. De round-up is gevuld met foto's, specs en benchmarkresultaten en in de benchdb zijn nog meer benchmarkresultaten te vinden. Als je het allemaal niet vertrouwt kun je op basis daarvan je eigen conclusies trekken.
En ik snap dan weer niet waarom jij reageert op zo'n stuk slechte kritiek, laat een lapzwans als solokum00 toch lekker links liggen. Helemaal niet nodig om jezelf te verdedigen!

Mijn complimenten voor je goede review trouwens
Een HDD vervangen voor een SSD of zelfs een SSD bijprikken is voor iedereen die enigszins met een schroevendraaier om kan gaan te doen. Kan je het niet zelf dan kent iedereen wel iemand die dat voor je kan doen.
Daarom zou juist het simpel inbouwen van een SSD zwaar moeten wegen i.p.v. of die al ingebouwd is.
Wat ook zwaarder mag wegen m.i. is de processor die in de laptop zit. Deze is immers een stuk minder makkelijk te vervangen.

Zelf let ik bij de aankoop van een laptop op de volgende aspecten:

- specificities van moeilijk/niet te vervangen onderdelen (CPU/GPU/scherm)
- is werkgeheugen makkelijk uit te breiden
- is de hdd makkelijk te vervangen voor een ssd, danwel is er ruimte voor een extra ssd.
- prijs/performance verhouding
- aansluitingen
- look & feel

Op basis van bovenstaande heb ik mijn ouders in februari geadviseerd voor de Medion te gaan. Zeker aangezien die toen in de aanbieding was bij de mediamarkt (zelfde model en uitvoering als in deze test voor EUR 495,-- af en toe zitten er wel degelijk goede deals bij). T.z.t. prik ik daar een ssd voor ze in.
Zelf let ik bij de aankoop van een laptop op de volgende aspecten:

- specificities van moeilijk/niet te vervangen onderdelen (CPU/GPU/scherm)
- is werkgeheugen makkelijk uit te breiden
- is de hdd makkelijk te vervangen voor een ssd, danwel is er ruimte voor een extra ssd.

Op basis van bovenstaande heb ik mijn ouders in februari geadviseerd voor de Medion te gaan.
Waar jij op let is belangrijk: Repareerbaarheid.
Helaas kom je daar pas achteraf iets over te weten.
Of je keuze voor Medion dan zo verstandig is betwijfel ik.

Ik heb zelf een HPpavilion laptop 8 jaar oud inmiddels. Daar was op zeker moment een fannetje die aanliep, gaf veel herrie. Dat is nu 4 of 5 jaar geleden.
Het mooie van HP is dat het een wereldmerk is, goed doordachte productlijnen èn uitstekende service manuals heeft.
Ik heb via Youtube alles geleerd om de reparatie zelf uit te voeren. Menigeen toont filmpjes.

Bij Medion zou ik heel wat minder kans hebben gehad.
Bij een Mediamarktmerk als Peaq idemdito.
Laat ik me even reageren op deze onderzoek.

Hoe definieer je "basis laptop"?
Moet het per sé 600 Euro kosten? Wie zegt dat? Oh, Tweakers.net zelf natuurlijk. En dan heb je zeker lezers die niet mee eens zijn. Een Dell van 630 Euro niet toelaten is bijna mierenneuken om kleine dingen. Zet dan anders "buiten de boot" stukje bij en laat het toch mee reviewen. Het telt niet mee in oordeel maar we willen wel WETEN.

Maar even terug op BASIS laptop. Dat is bijna altijd goedkoopste. Je hebt verschillende ranken in uitvoeringen. Basis is onderaan, Mid-range is tussenin en High-end is bovenaan.
Basis begint al vanaf ~ 300 Euro tot 500 Euro, helemaal onderaan. Mid-range is tussen 600-800 en High-end is zeker boven 1000 Euro model.

Uit de review kan ik opmaken dat we te maken hebben met mid-range laptops. 600 Euro is algemeen goed te doen om aan een mid-range laptop te komen.

Basis is aardig te denken als budget model.
Basis heeft vaak "HD scherm", Mid-range zal over FHD scherm beschikken en High-end is FHD scherm verplicht en mag 4K scherm hebben.
Basis hoeft géén GPU hebben en mag met Intel video doen, Mid-range moet wel GPU hebben maar hoeft niet topklasse zijn, High-end moet betere GPU hebben.

Beeldscherm diameter is niet belangrijk hier, maar High-end zal meer neigen naar 17 inch omdat kleine behuizing van 15,6 inch niet zoveel kan opbergen. In Basis zit vaak kleinere 13 inch laptops omdat ze geen GPU hebben door simpelere / kleinere hardware maar is te doen voor onderweg.

Basis is voor volwassenen en studenten met weinig geld op zak of weinig extreme eisen. Maar wel voldoende huis-en-kantoor klusjes. Een goede basis heeft prima scherm, lange werktijd op accu en lekker werken. Spelletjes in 3D zijn niet belangrijk.

Of moeten we definitie toch even aanpassen en duidelijk aangeven wat Basis is? En wanneer spreken we van Budget? Mogen we zo opmaken dat Basis == Budget is? Maar in meeste winkels is Basis vaak de onderste laag of meest "kale" versie. Een basis desktop PC is ook minder krachtig en heeft niet altijd GPU erin zitten.
Zo heb je makkelijk misverstand als je spreekt van basis laptop met een prijs van 600 Euro. Want er zijn aardig modellen onder 600 te krijgen. Voor mij is 600 Euro meer in de richting van een mid-range model.

Wat is de goede definitie van "basis" laptop voor jullie?

Nog 1 ding: waarom is er NIET op GPU snelheid beoordeeld in de eindoordeel overzicht / vergelijking? Alleen CPU oordeel is wel aanwezig en dat vind ik raar omdat veel laptops over GPU beschikken... Omdat het Basis is, vinden we GPU niet belangrijk. Maar je hebt wel de laptops uitgezocht omdat 600 Euro bijna altijd aparte GPU heeft.

Peaq is best beoordeeld, maar is als enige geen aparte GPU. Wat een rare oordeel zeg! Iedereen weet dat aparte GPU beter is voor spelletjes. Intel HD Graphics is niet zo goed daarin. Dan ga je liever andere kant op omdat SSD inbouwen altijd op een andere dag kan. Dus oordeel op makkelijk upgraden moet ook meetellen.
SSD is leuk, maar de traagheid van CPU is niet zo mooi in vergelijking met rest. Mensen kunnen leven met minder mooi scherm, want op Basis laptop hoef je niet tekenen en serieus op kleur letten. IPS scherm is dus niet belangrijk op een basis laptop!

Mensen willen vlotte snelheid boven iets minder mooi scherm voor weinig geld. SSD is welkom maar niet verplicht. (Je kan achteraf omwisselen vandaar.)

[Reactie gewijzigd door MrDummy op 9 maart 2016 10:42]

Over de definitie van de basislaptop: die is afkomstig uit de laptop best buy guide, waarbij we de categorie tot zeshonderd euro 'basislaptop' noemen. Daaronder hebben we de categorie 'budgetlaptop' -> zie ook deze reactie van mij.

Daarnaast denk ik dat we met discussiëren over wat wel of niet 'basis' is niet veel opschieten, waar het om gaat is dat er zes laptops van ongeveer zeshonderd euro zijn vergeleken en dat je in deze review kunt lezen welke laptop je voor dat geld het beste zou kunnen kopen.

Wat de gpu-snelheid betreft: er is op de benchmarkpagina naar de gpu-snelheid gekeken en daaruit blijkt dat de Acer de snelste is. De gpu-snelheid is niet opgenomen in het eindoverzicht omdat ik bij een laptop van zeshonderd euro een snelle gpu niet van belang vind. Dergelijke laptops koop je niet om op te gamen, hooguit om af en toe een spelletje op lage instellingen te spelen.

Daarnaast klopt het niet helemaal wat je zegt over gpu's. Alle laptops hebben een gpu, want anders heb je geen beeld. Alle zes de laptops in deze review hebben gpu's die zijn ingebouwd in de package van de processor. Alleen de Acer heeft een aparte videokaart waarop overgeschakeld kan worden als je bijvoorbeeld een game start.

En tot slot vind ik het altijd lastig om te bepalen 'wat mensen willen'. Ik snap dat jij graag een snelle cpu en gpu hebt en kan leven met een minder mooi scherm, maar voor andere mensen zal dat anders liggen. Ook zal niet iedereen zijn harde schijf voor een ssd verwisselen (hoe makkelijk dat ook is).
Ik hoop dat je let op "upgraden" van laptop.
Bij een laptop kun je niet alles upgraden:
- scherm
- CPU
- GPU

Twee onderdelen kun je vaak wel upgraden:
- HDD / SSD
- RAM

Peaq mooie opslag met 2 drives, maar kent tragere CPU en geen aparte GPU.
Andere laptops kennen snellere CPU / GPU maar HDD is niet goed.

Met Peaq kom je dus sneller aan het eind want je kunt niet nog sneller maken. Een laptop met i5 en midrange GPU heeft misschien slome HDD. Maar dat vormt juist geen probleen, omdat HDD later wel te vervangen is. De laptop kan dus alsnog later sneller gemaakt worden. In elk geval toch nog goede aankoop gemaakt met oog op toekomst.

Ik hoop dat je weet wat ik wil zeggen. Bij een volledig modulaire laptop prima, maar als alles zo dicht aan elkaar geschroefd is of bijna vastgesoldeerd is... even opletten.
Zo koop ik dus liever laptop met vlottere CPU/GPU en SSD doe ik later wel bij, dan vrij snel "vastzitten" met tragere Peaq welke al SSD heeft, zodat verder upgraden weinig nut heeft. Ja, dan wil je alweer andere laptop.

Hoe snel wil je een nieuw laptop? 600 Euro is wel aardig geld voor sommige mensen. Daarom wil men dus goed hardware hebben met HDD om ermee te beginnen.
Lezen jullie uberhaupt wel, voordat er gezeurd wordt?

"Omdat Dell ons bovendien niet van een reviewsample kon voorzien"

Ik begin hier op tweakers steeds vaker het gevoel "zeiken om het zeiken" te krijgen.
Ben ik nou de enige die €600,- (ligt niet aan Tweakers) geen basis prijs meer vind!? Ik vind het maar belachelijk duur, en heel jammer dat wanneer je opzoek bent naar een fatsoenlijke laptop, dat je meteen €800 - €900 kwijt bent... En dan heb je net een middeklasser...

[Reactie gewijzigd door Helixon op 9 maart 2016 07:14]

Als kennissen mij vragen voor een laptop (meestal tussen de 400 en 600 euro) is het erg lastig om het perfecte model te vinden. Zie je ook in deze test, sweetspot is een i3, 8gb ram, ssd en IPS scherm. Echter heeft ieder mode, in deze categorie een tradeoff, zo is de cpu in de Peak uit deze test wel erg traag imo en zou ik niets zonder ssd willen.

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 9 maart 2016 07:24]

Aan de andere kant, ssd/ram kan je zelf nog na een tijdje upgraden. Snellere cpu/gpu/scherm niet
inderdaat ik zal eerder een laptop kopen met een HDD en maar 4 GB geheuge als hij wel een i3 heeft en een dedicated gpu.
Zet er later gewoon extra geheugen en een ssd in.
Volgens mij is dit dus een heel belangrijk punt in de discussie.

Leuk die Peaq, maar de CPU loopt m.i. toch wel een stuk achter op de rest en hij mag dan wel een SSD en 8GB geheugen hebben, hij is dan ook €50 duurder als bijvoorbeeld de Medion.

Voor €80 kan je de Medion upgraden naar SSD en 8GB. Dan heb je met de Medion voor €30 meer een veel interessanter apparaat in huis.
Snap wel een beetje waar het idee vandaan komt. Je krijgt bij wijze van spreken een tablet met een IPS scherm bij een pakje boter. Hoe komt het dat een klein beetje laptop nog steeds ca +600 kost. Op zich zijn daar goede argumenten voor te vinden zoals ander type hardware, minder massale verkopen etc. Maar de verwarring is ergens te begrijpen.
wat dacht je van software? die windows licenties zijn niet gratis. Ten tweede zorgt de software er ook voor dat je er daadwerkelijk iets productiefs mee kan doen. Op een laptop kan je ook werken. Een tablet is imho vooral geschikt om te 'consumeren'. Bij een laptop krijg je tevens een toetsenbord een groter scherm en een processor die met zwaardere software om kan gaan (x86 vs ARM).

[Reactie gewijzigd door geishin op 9 maart 2016 11:12]

Anoniem: 463321
@geishin9 maart 2016 11:50
Windows kost ook geen honderden euro's.
Dat je productiever kan zijn met een laptop zou natuurlijk nooit de prijs mogen beïnvloeden. Het gaat er om wat het ding kost om te maken, niet om wat de consument er mee doet.
volgens mij heb je alleen de eerste regel gelezen hier een lijstje:

- Software licentie
- meer/betere hardware bestaande uit:
- toetsenbord bij laptop meegeleverd
- processor (x86 vs. ARM)

Ten tweede: waarom zou het feit dat je een apparaat maakt om meer mee te kunnen dan een ander apparaat de prijs niet mogen beinvloeden? Die extra mogelijkheden komen niet uit de lucht vallen, die komen doordat de laptop uit andere componenten bestaat dan een tablet. Een meerprijs lijkt me daarom niet meer dan gerechtvaardigd.

[Reactie gewijzigd door geishin op 9 maart 2016 16:34]

Mijn eerste laptop met een Celeron, echt een simpel ding verder, heeft 1500 euro gekost. Dat was heel normaal toen (2002). Door de jaren heen zijn basislaptops steeds goedkoper geworden en het verbaast me dat je tegenwoordig al voor 600 euro een laptop kunt kopen waarmee je alle normale dingen (mail, internet, office) kunt doen. Ik dacht dat je met zo'n budget nog in het atom-segment zou zitten en dat basislaptops bij 700-800 euro zouden beginnen.
Heb je wel eens goed verdiept in de pricewatch?

Staan al een lange tijd laptops die sneller zijn en betere specificaties voor 600 euro of minder!

pricewatch: HP Pavilion 15-ab121nd

pricewatch: Asus X555LA-DM1677T

[Reactie gewijzigd door Davidoff1976 op 9 maart 2016 10:36]

Overdrijven is ook een vak en waarom moet iedereen alles tegenwoordig maar belachelijk noemen? Alsof je voor 600 euro een geweldige laptop zou moeten kunnen kopen.

Als ik het zo lees krijg je voor 600 euro een prima apparaat. Is dat te duur voor je koop een budget laptop of netbook voor 300 ~ 500 euro. Wil je een snelle laptop dan ga je idd snel naar de 800 a 900 euro met dik over de 1000 als je perse een ultrabook of game laptop wil.

Maar zijn die prijzen echt zo vreemd dan? Volgens mij valt dat wel mee als je het met bv tablets of telefoons vergelijkt.
Anoniem: 463321
@t_o_c9 maart 2016 11:47
Het uitgangspunt is een basisprijs. Voor velen kun je dan ook een prima laptop krijgen voor 300 euro.

Prijzen vergelijken met telefoons en tablets geeft enkel maar aan hoe idioot die dingen zijn; van budget tot high end model.
Deze groep de genoegen neemt met het instap modek die je benoemd, weten zij wel wat een full HD scherm of een SSD doet met de gebruikers ervaring? Ik vermoed van niet.
Ik denk dat de groep die het met instap hardware door gebrek aan ervaring kunstmatig te groot wordt gehouden.
Ik merk al dat veel mensen het niet meer pikken om 20+ seconden te moeten wachten totdat het systeem is opgestart. Dit komt o.a. doordat ze wel een telefoon/tablet hebben waarmee je in twee kilks iyoutube of email open hebt. Het is dom weg alleen dat consumenten niet weten dat die strakke ervaring ook op die iets durdere laptops kan.
Waarschijnlijk. Hoe bedoel je geen basis prijs meer? (Fatsoenlijke) laptops zijn nooit goedkoper geweest. Dat je nu een redelijk Full-HD scherm kan krijgen voor die prijs + SSD laat juist zien dat ze tegenwoordig steeds goedkoper worden, en je juist niet 800-900 euro kwijt moet zijn.
Anoniem: 463321
@Sissors9 maart 2016 11:25
Uitgangspunt is de prijs en niet wat je er voor krijgt. 300 tot 400 euro is meer een basisprijs. Uitgaande daarvan ga je kijken wat je er voor kunt krijgen.
Het is allemaal relatief. Wat ik merk is dat ik steeds minder uitgeef aan laptops. Mijn eerste laptop kostte, als student nota bene, 2100 euro. De volgende was 1500 euro en nu heb ik er een van 999 euro. Goed, ik ben wel van een Thinkpad T41p naar een Thinkpad W500 naar een Ideapad Y510p gegaan, wat kwalitatief een stapje terug is, maar ze gaan nog altijd zo'n 4-5 jaar mee en zijn snel zat.

Ik bedoel dus: je koopt wel steeds meer laptop voor je geld, ervaar ik.
het is denk ik wat je verstaat onder basis.
ik lees het als volgt:
- budget: E350-500
- basis: E500-700
- allrounder E700-1000
- high performance: E1000+

dit is uiteraard even uit de losse pols. wat ik bedoel te zeggen is dat ik basis=middenklasser lees en dan zit je zeker met een laptop als de peaq of medion goed.
Wat ik zo jammer vind, vrijwel iedere laptop krijgt geen dedicated gpu meer mee, wat het onmogelijk maakt om af en toe een game te spelen. Ik gebruik nog een asus van 5 jaar oud, ding was 550 euro, zit ondertussen een ssd in en extra ram, maar kon er toendertijd assasins creed zonder problemen op spelen. Ook liep league of legends beter op dat ding als een duurdere, nieuwere laptop met intel hd graphics. Nu is het echt niet mogelijk nieuwere games op de meeste laptops te spelen, en dat is in mijn ogen een gemis. Je hebt een extra consessie.
De ontwikkeling van de IGPs in de processoren is de afgelopen jaren belachelijk snel gegaan. Ik draai hier, bijvoorbeeld, World of Warcraft gewoon op de geïntegreerde GPU van m'n laptop, op medium settings. Hetzelfde geld voor Diablo.

Nee, je moet niet de "intel HD graphics" hebben. Ik verbaas me dan ook ten zeerste over de keuze van de Peaq die zowel qua CPU als qua GPU gewoon te traag is. Maar de HD520 en HD5500 graphics kunnen best leuke dingen, voor weinig geld.

Let ook op dat een dedicated GPU een enorme berg aan problemen mee brengt voor de bouwer van de laptop. Niet alleen heb je een berg meer accu nodig, de complexiteit van het moederbord wordt ook veel groter en daarmee de laptop duurder en lastiger te onderhouden.

Wat dan wel weer opvallend is, is het feit dat voor dit soort geld een AMD APU met nog behoorlijk krachtigere GPU niet beter beschikbaar is. Als je nou echt een budget game laptop wil, zou eentje met een A8 makkelijk voor dit geld te bouwen moeten zijn, met de CPU power van de Peaq's pentium maar een GPU power die ver boven deze exemplaren uit komt. Nog sterker; als je in de PriceWatch kijkt heb je een dergelijke laptop al vanaf een euro of 400. In de categorie tot €600 heb je zelfs een dikke A10 óf een A8 met SSD. Beiden een veel betere keus dan de Peaq die hier genoemd wordt.
..........
Wat dan wel weer opvallend is, is het feit dat voor dit soort geld een AMD APU met nog behoorlijk krachtigere GPU niet beter beschikbaar is. Als je nou echt een budget game laptop wil, zou eentje met een A8 makkelijk voor dit geld te bouwen moeten zijn, met de CPU power van de Peaq's pentium maar een GPU power die ver boven deze exemplaren uit komt. Nog sterker; als je in de PriceWatch kijkt heb je een dergelijke laptop al vanaf een euro of 400. In de categorie tot €600 heb je zelfs een dikke A10 óf een A8 met SSD. Beiden een veel betere keus dan de Peaq die hier genoemd wordt.
Het gemis aan een laptop met een AMD APU viel mij ook op idd. Uit de review begrijp ik dat de redactie laptops heeft gevraagd bij fabrikanten, en blijkbaar nemen die hun eigen producten met een AMD niet serieus ;).
Ik had echter wel gehoopt dat de redactie zo compleet mogelijk zou zijn en proberen er minstens een bij te krijgen die voorzien is van een AMD APU. Al is het alleen maar om een zo compleet mogelijk plaatje neer te zetten.
Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik al een aantal jaar niet meer bij hou welke CPU/GPU nou het beste presteert, maar voor zover ik weet presteert AMD op GPU gebied nog steeds beter dan Intel, en ik kan mij voorstellen dat dat voor sommige kopers een belangrijke factor is.
Ik maak gebruik van een amd igp
De ati 7500g
Ding speel ik swtor mee en wow
Zeer zeker een goed igp met 256 shaders
er zijn sneller modellen

http://www.notebookcheck....eon-HD-7500G.74861.0.html

De hele igp lijst van amd
Geen AMD verkopen is heel makkelijk te verklaren. Intel geeft kickback of (bepaalde series) verkochte producten met Intel inside. Zo ook Microsoft en vele andere fabrikanten.
Ja ik heb het met mijn PC, aangezien ik geen games meer doe heb ik de GPU verkocht. De ''interne'' GPU van mijn CPU ( i7 3th gen) kan nog redelijk wat aan ben ik achter.
Echter zijn er bepaalde games ( weet zo even niet welke ) die gewoonweg geen gebruik willen maken met de ''interne'' gpu. Moet een nvidia of amd gpu voor gebruikt worden. Het scheelt dus dat ik er geen games meer mee doe, maar dat kan wel een nadeel zijn voor mensen die niet van plan zijn een spel te doen, maar misschien na een tijdje wel iets willen proberen en het gewoon niet kunnen proberen.
De Acer heeft een extra 920M aan boord, geen hoogvlieger, maar het is iets.
Dat is meer marketing dan dat je er wat aan heb. Als je de benchmarks checkt, dan zie je het volgende http://www.videocardbenchmark.net/gpu_list.php

GeForce 920M 666
Intel HD 5500 559
Grappig, ik ervaar juist het omgekeerde. Ik heb niet zo lang geleden echt lang moeten zoeken naar een 15" laptop met full HD scherm en een SSD zonder dedicated GPU voor een leuke prijs. Het bestond gewoon niet, of je kreeg ultrabooks met premium prijzen.

Verreweg de meeste consumenten die een laptop kopen, waaronder mijn ouders, zullen nooit een game spelen en zal een dedicated GPU dus nooit ingeschakeld worden. Gewoonweg zonde om hem er dan in te hebben, want het neemt wel ruimte en gewicht in beslag (neem de koeling die ingecalculeerd moet worden voor een extra GPU bijvoorbeeld). Daarnaast is een GPU ook niet gratis, ik heb liever dat er dan meer wordt besteed aan de bouwkwaliteit of de scherm kwaliteit want dat is vaak al niet fantastisch in de typische consumenten prijsklasse a 500+ euro.
Als ik in de markt zou zijn voor een laptop in deze prijsklasse en van dit formaat, dan zou ik absoluut voor de Peq of de Medion gaan. Jammer van de accuduur van beiden, maar een IPS scherm is voor mij een absolute must! Fijn dat die in deze prijsklasse langzaamaan terrein winnen.

Ik snap verder de keuze voor Peaq wel. Voor 'Jan Modaal', die meestal alleen wat mailen, browsen, tekstverwerken en een filmpje kijken doet is die Pentium goed genoeg. Als de ingebouwde GPU gewoon goed (online) video kan afspelen op 1080p, dan ben je er al.

Dat er out of the box een SSD in zit vind ik wat dat betreft veel nuttiger. Want bij 9 van de 10 kennisen of familieleden die bij mij komen met een trage laptop is de gewone 'mechanische' harddisk op z'n minst de bottleneck of zelfs al half overleden.

Overigens ook erg prettig dat deze 5 ghz. WIFI heeft.

Een jaar terug moesten m'n ouders noodgedwongen een nieuwe laptop kopen na een inbraak. en het viel mij ontzettend tegen dat er bij de mainstream merken in deze prijsklasse eigenlijk gewoon geen 5 ghz. WIFI te vinden was. Ze zijn dan uiteindelijk ook naar huis gegaan met een HP -zonder- 5 ghz. WIFI :{

[Reactie gewijzigd door eymey op 9 maart 2016 09:31]

Die wifi kun je bij 9 van de 10 laptops ook gewoon vervangen voor een paar tientjes ;) Dus je veel last hebben van verstorignen op de 2.4ghz band bij je ouders dan zou je altijd nog kunnen overwegen om deze gewoon te vervangen. Vaak nog geen 5 minuten werk ;)
Helaas, HP werkt (steeds meer) met 'whitelists' van hardware die je van hun in de laptop mag prikken. Voldoet het niet aan hun lijstje? Dan wordt het niet geactiveerd. Voor de laptop van m'n ouders is geen enkele 5 ghz. WLAN adapter whitelisted.

Dan rest dus alleen nog gerommel (met de kwetsbaarheid van dien) met USB adapters.
Anoniem: 16328
@eymey9 maart 2016 14:36
Lenovo zelfde verhaal.
IPS is mooi, vooral als je er met meerdere mensen naar kijkt. Werk je er alleen op, heeft het nut van IPS minder waarde; je zit nml. recht voor je laptop en dan heb je gewoon amper last van tn panelen.

Dat er een markt is voor IPS is prima, maar het is zeker geen must voor iedereen en zou alleen doorslaggevend in een review als deze mogen zijn, als de andere specs meer of minder gelijk zijn.
De Medion is dan ook mijn winnaar; krachtiger dan de Peaq en met behoud van DVD speler, indien gebruik word gemaakt van hdd + ssd. Dat laatste; zou weer "mijn must" zijn namelijk.
Tsja, zo heeft iedereen z'n prioriteit.

Voor mij is IPS een absolute must omdat ik door slechtziendheid nogal dicht op het scherm zit. Op die manier krijg ik met de verticale kijkhoek van panelen te maken.

En ach, jouw must is tegenwoordig ook geen must meer voor iedereen ;).
Anoniem: 463321
@eymey9 maart 2016 12:06
[quoteIk snap verder de keuze voor Peaq wel. Voor 'Jan Modaal', die meestal alleen wat mailen, browsen, tekstverwerken en een filmpje kijken doet is die Pentium goed genoeg.[/quote]
Jan modaal zet je dan niet een laptop van 600 euro voor als eentje van 250 euro die taken ook aan kan.
mja, met "jan modaal" bedoel ik in dit geval niet per se de mensen die iedere cent willen besparen, maar die vaak genoeg sparen voor een laptop rond de 600 euro.

Als ik naar de 'normaal verdieners' om mij heen kijk en de laptops die ze kopen, dan liggen ze ook meestal rond die prijs.
welk formaat m2 ssd gaat er in de medion?
Dit dus. Rond de 50 euro heb je een 128gb m2 ssd en heb je dus voor dezelfde prijs als de Peaq een veel betere laptop.
En 128GB is ruim voldoende voor OS, applicaties en swap. Snel starten van SSD en je foto's en video's opslaan op de grote HDD: ideale combinatie!
Behalve dan voor je accu, dan liever alleen met HD laten uitvoeren, even doorsparen en later een grotere SSD plaatsen.
Hoeveel zou dat schelen, een idle hdd? En weet niemand het formaat?:(
-snip-

verkeerde interpretatie
Anoniem: 62011
9 maart 2016 07:11
Jammer dat de opstarttijd niet gemeten is, niet onbelangrijk voor een laptop.
Daarnaast zou ik liever een 256GB SSD hebben dan de extra 500GB harddisk in de Peaq.
Is juist minder belangrijk. Ik sluit mijn laptop bijna nooit af. Alleen voor updates en voor booten naar een ander OS.

Een desktop start je vaker opnieuw op dan een laptop lijkt mij.
Zelfde hier: ik klap hem gewoon dicht als ik hem niet meer gebruik. De enige reboots die hij krijgt, komen van Windows updates ;)

En qua opstarttijd kun je wel vergelijken, maar stop een SSD in een laptop met HDD en je hebt een wereld van verschil. Gezien de prijsverschillen kan een SSD van 5-6 tientjes zo'n overzicht van opstarttijden compleet overhoop gooien :)
Ik heb na een tijdje dat de processor niet meer dynamisch klokt. Hij blijft dan vaak op energiebesparing hangen en dat is weg met een reboot :S
Haha...600 euro voor een "Peaq" laptop met een passmark van 2015 punten?!

http://www.cpubenchmark.n...Pentium+3805U+%40+1.90GHz

Dat is vergelijkbaar met een core2duo P9700.....

Voor 600 euro heb ik een 2dehands game computer of een ultra book met redelijk hoge specificaties en een veel betere kwaliteit? Ook gewoon met 256 gb (of meer) SSD en full hd scherm!
Waar is iedereen mee bezig? 600 euro voor die specificaties en snelheid?

En dat de laptop snel aanvoelt? Ik heb hier een oude HP met een Intel T7350 processor (langzamer dan een P9700) en die voelt met een 2 jaar oude 128 GB SSD ook erg snel aan!

Sneller dan mijn I7 laptop met hardeschijf! (op photoshop en games na dan als het eenmaal is geladen)

Was even aan het neuzen en vind ik dit:

http://www.androidplanet.nl/nieuws/xiaomi-mi-pad-2-tablet/

Passmark:

https://cpubenchmark.net/...Z8500+%40+1.44GHz&id=2581

Kost rond de 145 dollar 16 gb en 64 gb 205 dollar (excl. uiteraard)

Dus 600 euro voor een grote laptop met de snelheid van een tablet?

[Reactie gewijzigd door Davidoff1976 op 9 maart 2016 09:15]

Ik ben heel benieuwd naar de link waarin jij een ultrabook hebt gevonden met 256gb ssd, fullhd scherm, redelijk hoge specificaties en betere kwaliteit. Dat lijkt me sterk als je buiten China zoekt.
http://www.marktplaats.nl...abe740c1b&previousPage=lr

http://tweakers.net/product/353599/dell-latitude-e7440/

575 euro valt nog af te dingen! En heel wat sneller en beter dan wat hier beschreven staat! En garantie uiteraard!

En noemen we dat tegenwoordig ultrabooks die "Peaq" als voorbeeld? Meer dan 2,2 KG?!?

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee