Mooie specificaties zeggen niet alles en ook de prijs blijkt niet bepalend te zijn voor laptops van zeshonderd euro, kunnen we na afloop van deze roundup concluderen. Om maar bij de goedkoopste te beginnen; de Lenovo IdeaPad kost weliswaar weinig, maar je krijgt daar ook weinig voor terug. Het scherm valt tegen, de bouwkwaliteit had beter gekund en zelfs een derde usb-aansluiting kon er niet af. De laptop voelt dankzij de ssd weliswaar snel aan, maar behalve dat doet de concurrentie het even goed, of beter, en niet altijd voor veel meer geld.
De Asus R556, Acer Aspire E5 en HP Pavilion 15 doen het al een stuk beter dan de Lenovo. Alle drie de laptops bieden dankzij het full-hd-scherm scherp beeld en hebben een matte afwerking die reflecties voorkomt. Onderling verschillen de drie ook nog wel. De Acer heeft een ssd en een aparte videokaart, waardoor je games op niet al te hoge instellingen kunt spelen. De Asus heeft een vlotte processor en het werkgeheugen is ook door leken te upgraden, terwijl de HP net als de Asus een i5-processor heeft en daarbij ook nog eens 8GB werkgeheugen en een harde schijf van 1TB meekrijgt.
Maar ook de Acer, HP en Asus zijn niet perfect. De bouwkwaliteit van de Acer en Asus had wel wat beter gemogen, terwijl de koeling van de HP vrijwel altijd hoorbaar is.
Wij zouden ons geld daarom het liefste uitgeven aan de Medion of de Peaq. Beide laptops zijn voorzien van een full-hd ips-scherm, wat een wereld van verschil maakt met de andere vier laptops. Welke van de twee je zou moeten kiezen hangt af van het gebruik. Out-of-the-box heb je het meeste aan de Peaq, die van een ssd én een 500GB harde schijf voorzien is. De Pentium-processor is wel wat langzamer dan de rest. Stel je dus prijs op een snelle processor, dan is de Medion de beste keus, maar dan ben je niet van een ssd voorzien, al is die later wel gemakkelijk in te bouwen.