Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Alienware Steam Machine Review

Tussen console en game-pc

24-12-2015 • 06:00

240

Multipage-opmaak

Lange aanloop naar een alternatief

Samengevat

De Alienware Steam Machine is een compact gamesysteem dat niet misstaat naast je tv. Je kunt er recente games op middelhoge instellingen bij een 1080p-resolutie op draaien. Dell levert de Steam Controller mee, waar veel gamers na enige gewenning prima mee uit de voeten kunnen. Dankzij de combinatie met SteamOS geeft het systeem een echte console-ervaring. Het op Linux gebaseerde besturingssysteem is tegelijk een enorm minpunt, want je moet als gamer genoegen nemen met een fractie van het aantal grote gametitels dat op Windows, de PS4 of de Xbox One beschikbaar is. Het alternatief om games van een Windows-machine te streamen werkte bij ons niet vlekkeloos en ook is het jammer dat de videokaart niet te upgraden is. Met zijn beperkte aanbod aan populaire games steekt deze Steam Machine schraal af bij Windows-gamesystemen aan de ene, en de veel goedkopere consoles aan de andere kant.

Getest

Dell Alienware Steam Machine ASM08

Prijs bij publicatie: € 939,-

Bekijk product

Het game-ecosysteem was lang in twee kampen onder te verdelen; aan de ene kant had je de consoles en aan de andere kant de Windows-pc's. Beide hebben hun voordelen. Consoles zijn gemaakt voor de woonkamer en geoptimaliseerd voor games, je hoeft niets te doen om spellen soepel te laten draaien en de interface is helemaal op games ingericht: starten, schijfje erin, controller pakken en klaar. Ook de pc heeft echter zijn voordelen. Hoewel ontwikkelaars alles uit de hardwareonderdelen van consoles kunnen halen, lopen deze systemen op een gegeven moment toch achter. De pc dendert voort met snellere processors en krachtigere videokaarten. Na verloop van tijd zien de games er aanzienlijk beter uit op een pc, ook bij lagere instellingen. Bovendien zijn er genres die nu eenmaal beter werken met een toetsenbord en een muis, zoals rts-games, en dáár zijn consoles dan weer niet voor geoptimaliseerd.

Dell Alienware Steam Machine D00ASM08

Zou het geen goed idee zijn om de voordelen van consoles met die van pc's te combineren, vroeg Valve zich jaren geleden af. Laat verschillende fabrikanten pc-achtige systemen maken op een platform dat geoptimaliseerd is voor games. Als bedrijf achter het omvangrijke Steam-platform is Valve de aangewezen partij om dit te doen, maar de klus bleek complexer dan gedacht.

In 2012 werd het SteamOS-platform aangekondigd en eind december was het op Linux gebaseerde besturingssysteem volwassen genoeg voor een open bèta. Tweakers besprak het platform toen uitgebreid. We zijn inmiddels twee jaar verder en nu pas zijn de eerste Steam Machines hier beschikbaar. De controller voor de systemen, de Steam Controller, hebben we ook al uitgebreid aan de tand gevoeld. Nu is het tijd om te kijken of de Steam Machine van Dell de belofte waarmaakt. Combineert de gamecomputer het beste van beide werelden?

Hardware en upgraden

Helemaal nieuw is de Steam Machine van Dell niet. Al een jaar geleden bracht de fabrikant dit model uit, maar dan met Windows. Dell moest wachten op groen licht van Valve en toen bleek dat de Steam Machines met bijbehorende controller pas in 2015 konden uitkomen, besloot het bedrijf de machine vast met Windows uit te brengen.

De échte Steam Machine verschijnt in precies dezelfde behuizing. Het is een klein zwart kastje met spiegelende zijkanten en een matte bovenkant. De afmetingen zijn 55x200x200mm en het gewicht is 1,81kg, 'ongeveer de grootte van een Nintendo Wii' volgens Dell Alienware. De aan-uitknop is een alien-hoofd, en één hoek is schuin afgesneden en toont het Steam-logo. Beide geven standaard blauw licht.

Dell Alienware Steam Machine

We kregen van Dell de versie van de Alienware Steam Machine met de snelste processor en de meeste opslagcapaciteit. Dit is uiteraard meteen de duurste versie, met een adviesprijs van 939 euro.

Model Dell Alienware Steam Machine
Processor Intel Core i7-4785T, 2,2GHz, 3,2GHz Turbo, quadcore
Geheugen 8GB 1600MHz ddr3
Videokaart Nvidia GTX 2GB gddr5
Harde schijf 1TB, 7200rpm
Prijs €939,-

Wie zo min mogelijk op tafel wil leggen gaat voor de versie met een Core i3-4170T, 4GB ram, een hdd van 500GB en een Intel 3160 1x1-netwerkkaart. Deze kost met 599 euro echter nog steeds meer dan een console van de jongste generatie. In totaal biedt Dell vier verschillende configuraties aan.

Dell Alienware Steam Machine Dell Alienware Steam Machine

Aan de voorkant van het systeempje zitten twee usb 3.0-poorten. Aan de onderkant zit achter een klepje een usb 2.0-poort, maar die is bedoeld voor de receiver van de Steam Controller. Aan de achterkant zitten nog eens twee usb 3.0-poorten, een gigabit-ethernetinterface en een optische Toslink-audio-uitgang. Verder zijn een hdmi 1.4a-uitgang en hdmi-in aanwezig.

De hdmi-ingang is aanwezig om bijvoorbeeld een settopbox voor digitale tv of ander hdmi-apparaat aan te sluiten, zodat met de Steam Controller of SteamOS eenvoudig naar dit apparaat geschakeld kan worden, zonder dat de gebruiker een andere source op de tv hoeft aan te wijzen.

Dell Alienware Steam Machine

Het moederbord van de Steam Machine is een custom bordje met een mini-itx-formaat. Dell heeft de Intel H81-chipset bij de Steam Machine die wij ontvingen gecombineerd met de Core i7-4785T-quadcore. Dit is een desktopprocessor van de Haswell Refresh-generatie, die Intel vorig jaar introduceerde. De processor heeft een tdp van 35W, wat weinig is voor een desktopprocessor en dat is ook de reden waarom Dell voor deze chip gekozen heeft. In de compacte behuizing kun je beter geen energieslurpende heethoofd stoppen, want er is niet veel ruimte voor koeling. Het is wel jammer dat er geen recentere Skylake-chip aanwezig is, zoals de Core i7-6700T, die snelheidsverbeteringen bij dezelfde tdp met zich mee zou brengen, maar de lange aanloop naar de release zal hier debet aan zijn.

Het 8GB-1600MHz-ddr3 is verdeeld over de twee sodimm-sleuven. Dit is geheugen in een formaat dat normaal gesproken in laptops gehanteerd wordt, wat overigens geen invloed heeft op de snelheid. De harde schijf is een 7200rpm-exemplaar met een opslagcapaciteit van 1TB, waarvan standaard nog 846,2GB beschikbaar is. Jammer genoeg is niet voor een sshd of ssd gekozen, waarschijnlijk om de prijs laag te houden.

Draadloos verbinding maken doet de Steam Machine met de Intel 7265-netwerkkaart. Dit is een dualband-netwerkkaart met een 2x2-netwerkopstelling en ondersteuning voor wifi-ac en bluetooth 4.0.

De gpu is een interessante. Het gaat om een niet aangeduide 'GTX' met 2GB gddr5, die in samenwerking met Nvidia is ontwikkeld. Duidelijk is in ieder geval dat het om een model met Maxwell-gpu gaat. Dell spreekt van een gpu met prestaties die vergelijkbaar zijn met die van een GTX 860M.

Niet helemaal duidelijk is waarom Dell Alienware het beestje niet bij zijn naam noemt. In de Debian-omgeving kunnen we de Nvidia X Server Settings erbij halen en daar zien we dat de videokaart gewoon als GTX 860M herkend wordt, op basis van de GM107-gpu met 640 Cuda-cores en 128bit-geheugenbus. Wel is de gpu licht overgeklokt, van 1029 tot 1097MHz. Het gddr5-geheugen loopt op 5010MHz in plaats van 5000MHz en is daarmee dus een fractie sneller dan de referentiesnelheid. Overigens is de GTX 860M vrijwel identiek aan de GTX 960M en de GTX 750 Ti-desktopvideokaart.

Dell Alienware Steam Machine Nvidia Server XDell Alienware Steam Machine Nvidia Server X

Makkelijk maar beperkt upgraden

Een van de eigenschappen van de Steam Machine waar Dell mee schermt, is de mogelijkheid om het systeem te upgraden. De fabrikant heeft dit zo makkelijk mogelijk proberen te maken. Hiervoor moet de machine op zijn kop gelegd worden. Zo is het ventilatierooster te zien en daarnaast valt op dat koele lucht langs de zijkanten het systeem in kan.

Aan de onderkant zitten vier doorsnee-Phillips-kruiskopschroeven. Na het losschroeven kan de onderklep verwijderd worden en is direct het eerste vervangbare onderdeel zichtbaar: de 2,5"-hdd. Het systeem is nu uit zijn plastic omhulsel te tillen en als we het omkeren, kijken we in de kast, waar vooral de cpu- en gpu-ventilator opvallen. De twee plastic onderdelen nemen een groot deel van de ruimte in de behuizing in en dat komt vooral doordat de ventilators zijn voorzien van omhulsels die de warme lucht het systeem uit loodsen.

Dell Alienware Steam Machine Dell Alienware Steam Machine Dell Alienware Steam Machine

Beide ventilators zijn aan de zijkanten vast te knijpen, waarna ze eenvoudig los te koppelen zijn, zodat de koelblokken van de cpu en gpu bloot komen te liggen. Deze onderdelen zijn eveneens los te schroeven. De processor is vervolgens uit de socket te halen om hem te kunnen verwisselen. Het is mooi dat dit kan en Dell schuift het naar voren als een van de voordelen van deze Steam Machine, maar de praktische waarde is bij onze testmachine niet groot. Upgraden is er namelijk nauwelijks bij. De Core i7-4790T met een kloksnelheid van 2,7GHz is nog een optie. In het ideale geval was een upgrade naar de eerder genoemde Core i7-6700T van de Skylake-generatie mogelijk, vanwege de snelheidswinst bij een gelijkblijvende tdp, maar die chip is natuurlijk niet socket-compatibel. Wie een goedkoper Alienware Steam Model met Core i3-4170T of i5-4590T aanschaft, heeft wel de mogelijkheid te upgraden naar snellere chips in de T-series.

Dell Alienware Steam Machine

Dell Alienware Steam Machine Dell Alienware Steam Machine

Daarnaast is het geheugen te upgraden en de twee sleuven kunnen tot maximaal 16GB ddr3-ram bevatten. Daarbij gaat het om mobiel sodimm-geheugen, dat eenvoudig in de behuizing te benaderen is. Ook de draadloze netwerkkaart is om te wisselen, wat opnieuw een optie zou zijn voor de kopers van de goedkopere Steam Machine. Ze kunnen dan de Intel Wireless AC 3160 1x1-kaart upgraden naar de AC 7265 2x2.

Het belangrijkste onderdeel van de gamemachine, de gpu, is echter niet te upgraden. Deze is vastgesoldeerd en het gaat hoe dan ook om een mobiele gpu die niet los verkrijgbaar is. Hiermee wordt de mogelijkheid tot upgraden ernstig belemmerd. Wie zijn gamesysteem van nieuwe hardware wil voorzien om de laatste generatie games te kunnen draaien, zal immers beginnen met een nieuwe videokaart. De effecten van een snellere processor en meer geheugen zijn lang niet zo groot als die van een nieuwe videokaart. We snappen dat Dell voor een vastgesoldeerde laptop-gpu heeft gekozen voor een klein systeem, maar de concessie dat upgraden dan niet mogelijk is, is wel erg groot.

Belangrijk om hier te melden is dat Dell een identiek systeem met Windows aanbiedt onder de naam Alienware Alpha. Vergeleken met het door ons getestte model is dit 80 euro duurder, de goedkopere versies zijn 70 euro duurder. Bij de Steam Machine levert Dell de Steam Controller mee en die is bij de prijs inbegrepen. Bij de Alpha ontbreekt die. De Steam Controller kost ongeveer 50 euro, waardoor het verschil op 120 à 130 euro uitkomt. Natuurlijk zijn er ook op softwarevlak belangrijke verschillen; daar gaan we op de volgende pagina kort op in.

Dell Alienware Steam Machine

De speelervaring

Na het aansluiten en starten van de Steam Machine, duurt het gemiddeld 49 seconden voordat we het inlogscherm voor ons krijgen. We kunnen kiezen uit inloggen met een bestaand account of met een nieuw aan te maken account. Als gebruiker kun je meer dan één account aanmaken, zodat je bijvoorbeeld bij een ander je eigen volledige Steam-bibliotheek kunt benaderen. Het verwijderen van je account gebeurt eenvoudig na het uitloggen. Waar wel rekening mee gehouden moet worden is dat gamedownloads dan niet verdwijnen, maar op het systeem blijven staan. Per titel moet je de download handmatig verwijderen.

Steam Big Picture

Steam OS ziet er hetzelfde uit als Steam Big Picture Mode. Als je de Steam-client op je Windows-pc draait, kun je rechtsboven op het controller-icoontje klikken en de software starten. Op enkele kleine wijzigingen na is dit de interface van de Steam Machine. In november bracht Valve Steam OS 2.0, met codenaam Brewmaster, uit. Deze versie is gebaseerd op Debian 8.1 'Jessie' en beschikt over een compleet bijgewerkte interface ten opzichte van de versie van Steam OS die we in 2013 bekeken.

Een van de weinige verschillen betreft Alien FX. Dit onderdeel is specifiek voor de Alienware Steam Machine aanwezig en maakt het mogelijk kleur en intensiteit van de verlichting van het alienhoofd en het Steam-logo aan te passen. Het is een aardigheid, waarmee je je als gebruiker na een paar keer instellen waarschijnlijk niet veel meer zult bezighouden.

Dell Alienware Steam Machine Alien FX

Het besturingssysteem heeft een heldere indeling met centraal de gamebibliotheek van de gebruiker, met rechts het community- en chatonderdeel en links Valves gamewinkel en de browser. Centraal plaatst Valve een overzicht van onlangs gespeelde games en actuele meldingen verschijnen eveneens hier. De interface geeft je het gevoel daadwerkelijk met een console te maken te hebben. Binnen korte tijd heb je je weg gevonden door het besturingssysteem, en struinen door je bibliotheek en de winkel is een prettige ervaring.

Wel zijn er nog wat schoonheidsfoutjes. Zo kun je in de winkel door video's browsen op basis van tags, maar de knop voor tags bleef bij ons hinderlijk in beeld bij elk ander onderdeel van de winkel. Dit bleef zo na enkele updates, want duidelijk is dat Valve actief aan het besturingssysteem werkt. In de periode van onze test werd bij elke keer starten een update doorgevoerd, wat goed is om te zien.

Een van die updates betrof de Steam Controller en maakt het mogelijk om uitgebreide profielen aan te maken en ervoor te zorgen dat je configuratie herkend wordt, ook als je je Steam Controller verbindt met het systeem van een ander. De controller is tot in details in te stellen en af te stemmen op games, waaronder die waarbij normaal gesproken muis en toetsenbord nodig zijn. Voor power-users is dit een groot voordeel, al is het gebruik wel wennen. Zoals gezegd verwijzen we voor een bespreking van de Steam Controller naar onze eerdere review.

Standaard is er geen directe mogelijkheid om buiten de SteamOS-interface te komen, maar bij de instellingen is onder het Interface-onderdeel de optie 'Toegang tot de Linux-desktop aanzetten' in te schakelen. Als je nu de Steam Machine wil uitzetten, krijg je de vraag of je naar de Linux-omgeving wil overschakelen. Je komt dan in de Gnome-desktopomgeving van Debian. Dit geeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld multimediasoftware als Kodi te installeren. Standaard bevat SteamOS namelijk geen multimediafunctionaliteit. Naast de browser is het puur een op games ingerichte toegang tot Steam.

Overigens is er nog wel een link tussen SteamOS en de Debian-omgeving. Bij SteamOS is bij de instellingen onder Systeem de mogelijkheid 'Bibliotheeksnelkoppeling toevoegen' zichtbaar. Hier kunnen we Linux-apps, zoals de calculator, de terminal, de system-monitor en IceWeazle als snelkoppeling aan onze Steam-bibliotheek toevoegen. Niet dat we hier veel aan hebben, want zodra we de apps in SteamOS openen, krijgen we een wit scherm te zien en verder niets. Bij de terminal loopt het hele systeem zelfs vast en moeten we de Steam Machine opnieuw starten. Dit is alweer een kinderziekte die blijkbaar nog aangepakt moet worden.

Dell Alienware Steam Machine

Beperkt gameaanbod

Inbegrepen bij de Steam Machine zijn naast de controller drie games. Het gaat daarbij om schietspel Screencheat en de sports-shooter Robot Roller-Derby Disco Dodgeball. De derde game is nog niet uit voor Linux en komt begin 2016 beschikbaar: de co-op-shooter Payday 2 2015 Goty Edition. Het is een aardige geste, die echter niet het verschil zal maken. Hetzelfde geldt voor enkele exclusieve items en dlc-pakketen, waaronder skins voor de gratis game Brawlhalla en voertuigen voor Warthunder. Alienware biedt verder exclusieve demo's voor Colliders II en Coffin Dodgers.

De extra's kunnen niet verhullen dat het gameaanbod voor SteamOS ronduit mager is. Er zijn zo'n 1500 titels en Valve voegt er maandelijks wel toe, zo'n 100 claimt Dell, maar dan nog is het slechts een fractie van de meer dan 6500 games voor Windows. Ook voor de Mac zijn er al meer dan 2300 games.

In vergelijking met de laatste generatie consoles is 1500 natuurlijk wel een mooi aantal, maar de grote titels komen wel naar de PS4 en Xbox One, terwijl veel daarvan ontbreken op SteamOS. GTA V, Fallout 4, The Witcher 3, Call of Duty, Star Wars: Battlefront, enzovoorts: je zult ze niet vinden op SteamOS. Valve zelf is natuurlijk heel actief met het brengen van zijn games naar Linux, maar de uitgevers Activision, Bethesda, Capcom, Electronic Arts en Square Enix zijn niet geneigd om games voor het besturingssysteem uit te brengen en er kostbare ontwikkeltijd aan te spenderen. Zolang SteamOS een minuscuul marktaandeel heeft, zal die situatie niet veranderen. Ter illustratie: van de 39 games in onze Steam-bibliotheek zijn er 9 die op SteamOS werken, waaronder de twee gratis games die we als gebruiker van een Steam Machine hebben gekregen.

Games streamen: problemen met Radeons

Gelukkig heeft Valve zich dit gerealiseerd en SteamOS de mogelijkheid gegeven om games die door een Windows-gamesmachine met de Steam-client worden uitgezonden streaming weer te geven. De optie vinden we bij de Instellingen onder Binnenshuis Streamen. We hoeven vervolgens alleen maar in te loggen bij hetzelfde Steam-account op de Windows-bak en verbinding te maken via hetzelfde thuisnetwerk, om de systemen elkaar te laten vinden.

SteamOS binnenshuis streamen

Vervolgens kun je ook Windows-games in je bibliotheek op SteamOS draaien, door ze streaming te starten. Op papier is dit een mooie toevoeging die het grote nadeel van het relatief lage aantal Linux-games zou opheffen, als het goed zou werken.

We hebben via een gigabitrouter met een kabel verbinding gemaakt met een gamesysteem met een AMD Radeon R9 290X, Intel Core i7-4960X, Asus Rampage IV Extreme-moederbord en 16GB ram. Zo waren we er zeker van dat het systeem in ieder geval niet de bottleneck zou zijn. We startten GTA V, maar kregen beeld met veel flikkeringen voorgeschoteld. Ook bij het draaien van Project Cars zagen we het beeld ernstig flikkeren. We hebben geprobeerd de instellingen aan te passen en de resolutie te verlagen, maar niets bood soelaas.

Daarop hebben we het geprobeerd met een gamesysteem met Nvidia GeForce GTX 980 Ti en hiermee waren de hevige flikkeringen weg. Toen we daarna weer een andere Radeon-kaart probeerden, keerden ze terug. Bij ons bleek de combinatie van Steam Machine met Nvidia-gpu en een gamesysteem met Radeon-videokaart niet werkbaar.

In combinatie met de GeForce GTX 980 Ti kregen we het beeld evenmin vloeiend zonder flink met de instellingen te spelen. We kregen continu de meldingen 'slow network' en 'slow decoding' van Steam OS en spelen op 1080p was onmogelijk vanwege de lage framerate. Overstappen op een andere router en bekabeling werkte niet. Daarom openden we de browser van SteamOS om een snelheidstest te doen. Die toonde een download- en uploadsnelheid van respectievelijk 88Mbit/s en 90Mbit/s, bij een ping van 3ms. Aan de verbinding leek het dus niet te liggen.

Door over te schakelen op een 720p-weergave kregen we enigszins speelbare framerates, maar het hield niet echt over. Overigens kunnen we SteamOS de prestatiegegevens laten weergeven en daar zagen we dat de waarde rond de 60fps schommelde, met enkele flinke uitschieters naar beneden, maar niet van dien aard dat de lage framerates hiermee verklaard kunnen worden. Het lijkt er bijna op dat de Nvidia-gpu van de Steam Machine moeite heeft de h264-gamestream te verwerken, maar dat lijkt vergezocht. Zelfs eenvoudige chips moeten dit kunnen. We hebben hardware-encoding uiteraard ingeschakeld en het netwerkverkeer voorrang gegeven, maar 1080p-streams op 60fps wilden niet verschijnen via de Steam Machine.

Valve biedt ook een klein kastje aan dat hetzelfde moet kunnen en games vanaf krachtige pc's naar bijvoorbeeld laptops streamen: de Steam Link. Gebruikers op Tweakers melden hiermee op 1080p met 60fps te kunnen streamen.

Dell Alienware Steam Machine

De games op SteamOS

Dan het gamen zelf. Zoals gezegd konden we 9 van de 39 games uit onze bibliotheek draaien, waaronder Dota 2 en Race Driver Grid. We draaiden echter Alien Isolation, Left 4 Dead 2 en DiRT: Showdown om een indruk van de speelbaarheid te krijgen. Veel benchmarks hebben we niet gedraaid. Onze benchmarkprotocollen en -tools werken niet op Linux en daarnaast hebben we geen vergelijkingsmateriaal. Wel hebben we de ingebouwde benchmark van DiRT: Showdown gedraaid voor wat cijfermateriaal.

Left 4 Dead 2 is een game van Valve zelf. Het spel kwam uit in 2009 en de GeForce GTX 860M moet het dan ook moeiteloos kunnen draaien. Dat is inderdaad zo. Als we alle instellingen op 'hoog' zetten en bij 8x msaa draait de Steam Machine het spel nog vloeiend op een resolutie van 1920x1080 pixels.

Alien Isolation is een game uit 2014. We zetten de instellingen zoveel mogelijk op 'ultra' en 'high', met 16x af en smaa T2x. Het spel draaide hierbij redelijk, maar niet zo vloeiend als we wilden. Bij 8x msaa was het al wat beter en door wat instellingen verder te verlagen kregen we soepel beeld zonder dat de beeldkwaliteit zoveel verslechterde dat het stoorde.

DiRT Showdown is een racegame uit 2012, die veel instelmogelijkheden voor de beeldkwaliteit bevat. De game bevat een ingebouwde benchmark, die we hebben gebruikt om vloeiende framerates te krijgen. We legden de Steam Machine flink het vuur aan de schenen en zetten de preset van de instellingen eerst op Ultra, met 16x msaa. Dat leverde geen goede fps op en bij een flinke stap terug, met de Medium-preset, waren we nog niet tevreden. Door de multisample-anti-aliasing op 8x te zetten, ging het bij alles op High al een stuk beter en zagen we een net gemiddelde van 61fps. Op Medium-settings presteert de Steam Machine ongeveer gelijk aan de MSI GE60- en GE62-laptops met Windows met vergelijkbare hardware op Ultra, al gebruikten we bij de eerdere test 4x msaa en waren de laptops van een Core i7-5700HQ en Core i7-4700HQ voorzien.

DiRT Showdown Gem. fps Min. fps
Ultra-preset, 16x msaa 20 15
Medium-preset, 16x msaa 47 37
High-preset, 8x msaa 61 50
Medium-preset, 8x msaa 71 57

De GTX 860M van de Alienware behoort niet meer tot de top-gpu's van dit moment, maar het is een voordeel dat met de Steam Machine aan de instellingsknoppen gedraaid kan worden. Bij consoles heb je dit niet, maar bij die machines optimaliseren ontwikkelaars hun games wel volledig voor de hardware. Bij deze Steam Machine zul je waarschijnlijk bij komende games steeds vaker genoegen moeten nemen met lagere instellingen.

Dell Alienware Steam Machine

Conclusie: een groot manco

De Steam Machine van Dell Alienware is een stuk compacter dan de PS4 en Xbox One, en er zijn pc-games voor beschikbaar die in veel gevallen vloeiend in 1080p op 60fps te spelen zijn. In combinatie met de Steam Controller weet het systeem echt een console-ervaring te geven en als je al een pc-gamer bent, heb je het voordeel dat je je games uit de Steam-bibliotheek kunt starten.

Uitsluitend naar de hardware gekeken is de prijs van dit systeem met een desktop-Core i7-quadcore en de mobiele variant van de GTX 750 Ti-videokaart niet te hoog, al is de prijs-prestatieverhouding van de Core i3- of Core i5-varianten beter. We zijn gecharmeerd van Dells kleine en relatief stille alienbehuizinkje en vinden het Steam Machine-concept een sympathieke poging om een brug te slaan tussen pc-gaming en de console, waarbij tegelijk Linux als welkom alternatief voor Windows naar voren wordt geschoven.

Helaas is dat alles niet voldoende om van een aanrader te spreken. Een van de grote voordelen van Steam Machines zou moeten zijn dat ze, als pc's, te upgraden zijn, zodat je ook toekomstige games vloeiend kunt blijven draaien. Bij deze Alienware is upgraden echter niet mogelijk voor het belangrijkste onderdeel van een gamesysteem: de videokaart.

Het grootste manco is Dell niet zozeer aan te rekenen, maar voor consumenten wel een enorm struikelblok: de hoeveelheid games, en dan vooral het aantal grote populaire titels, is zeer beperkt en het is maar de vraag of dat in de komende jaren gaat veranderen. De methode om deze pijn te verzachten is het kunnen streamen van games van een Windows-systeem naar de Steam Machine, maar dat verliep bij ons niet vlekkeloos. In combinatie met Radeon-videokaarten traden flikkeringen op en met een Nvidia-systeem moesten we de resolutie verlagen om speelbare framerates te krijgen. Daarnaast zit je vast aan Steam en kun je een koppeling met GOG, Battle.net of Origin vergeten.

De olifant in de kamer is de Alienware Alpha, een identiek systeem dat Dell zelf al een jaar lang verkoopt en dat je automatisch Steam Big Picture Mode op Windows laat starten. Daarmee krijg je dus wel alle pc-titels in combinatie met een console-ervaring. Dit systeem is wel 70 à 80 euro duurder, maar die meerprijs lijkt het ons zeker waard en het ontbreken van een Steam Controller bij de Alpha doet daar niets aan af. Wie minder wil uitgeven en minder behoefte heeft aan een compact systeem, bouwt zelf een gamesysteem, al is het dan geen Steam Machine, of koopt een PS4 of Xbox One.

Aan de ene kant zouden we willen dat veel mensen dit systeem aanschaffen, zodat het concept kan groeien en er meer Linux-games komen. Wie dus Linux een warm hart toedraagt, een compact systeem wil, en af en toe een game wil spelen vanaf de bank zonder dat het uitmaakt of het een recente, grote titel is, wordt van harte aangeraden deze Steam Machine aan te schaffen. Daarvoor moet je dan bovendien tussen de 600 en 1000 euro overhebben, de Steam Controller een interessante accessoire vinden en je niet storen aan alternatieven die meer waar voor hun geld bieden. Voor de overgrote meerderheid luidt het advies dat zij beter de ontwikkeling van SteamOS vanaf de zijlijn volgen en verder kijken naar meer volwassen gamesystemen.

Reacties (240)

240
236
150
3
0
58
Wijzig sortering
Ik vind het een beetje wrang voor Valve dat ze zo worden geconfronteerd met "er zijn geen games voor steamos" want als je alleen naar de cijfers kijkt is er nog nooit een console geweest met zoveel titels at launch. Sommige consoles halen dat niet eens tijdens hun hele levensduur.

Maar ja, de console-wereld draait om AAA games, als je het daar niet goed doet dan houdt het op. Je kan beter 10 AAA games hebben en 10 indies dan 9 AAA's en 1000 indies. Dat is sneu want je hebt nog steeds 9 AAA games maar mensen zullen je toch als indie-platform zien. Dat lijkt nu met Valve te gebeuren. Het is niet zo dat er helemaal geen AAA-games zijn, er zijn een paar titels en dat is veel meer dan welke andere nieuwe console ook. SteamOS heeft meer AAA-games dan de PS4 of XBOne hadden op het moment dat ze uit kwamen. Daar staat tegenover dat het vooral games zijn die ook voor andere platforms geschikt zijn terwijl de andere consoles zwaar inzetten op nieuwe exclusives.

Ergens is het probleem ook inherent aan de opzet van het systeem; SteamOS is gemaakt om compatible te zijn met je oude games en er is dus veel energie geinvesteerd in oude games die misschien beter was gebruikt voor nieuwe games. Hoeveel energie er ook ingestoken wordt, het zal nooit precies hetzelfde worden als Windows en je blijft achter de feiten aan rennen want er komen steeds nieuwe games uit.
Backwards compatibility is leuk maar niet genoeg om een console een succes te maken, daarvoor moeten er meer games komen die ontworpen zijn om (ook) op SteamOS te draaien.

Valve heeft de boot gemist en te lang gewacht met het platform lanceren. Een jaar geleden was er een periode van een paar maanden waarin 9 van de 10 populairste games op Steam ook beschikbaar waren op SteamOS. Als ze op dat moment waren gelanceerd dan hadden ze het huidige beeld misschien kunnen voorkomen.

De zaak is nog niet verloren. Ondanks alle negatieve punten heeft Valve toch een heel ecosysteem uit de grond weten te trekken met 1500 games. Daarmee lijken de grootste technische problemen te zijn overwonnen. Nu is het vooral een kwestie van nieuwe games (laten) schrijven en veel marketing. Als je maar genoeg geld uitgeeft kun je op beide gebieden veel gedaan krijgen en we weten dat Valve diepe zakken heeft. Er wordt nu vast ook al druk uitgeoefend op de partners om games naar SteamOS te porten en met forse kortingen kunnen ze er nog wel meer over de streep trekken.

Als ik de baas van Valve was dan zou ik kosten nog moeite sparen om er voor te zorgen dat de hele top-10 van AAA games altijd beschikbaar is onder SteamOS. Ik zou een enorm team programmeurs inhuren en dat gratis beschikbaar stellen voor iedereen die een AAA-game schrijft voor SteamOS. Tot op zekere hoogte is dat nu al zo, anders hadden ze die 1500 games nooit geport gekregen, maar ze moeten doorbijten.
Een positieve ontwikkeling in deze is dat veel grote game-engines in de afgelopen maanden ondersteuning voor Linux hebben uitgebracht. Zonder die engines is het porten van een game naar Linux erg moeilijk terwijl het met een goede engine juist vrij eenvoudig wordt, de engine verbergt de verschillen voor de ontwikkelaar. Het wordt dus steeds makkelijker om ook een Linux/SteamOS-versie van je game uit te brengen.
Valve mist geen boot, want Steam is de boot zelf waar de spellenindustrie op draait. Door de late lancering van Valve kan het zijn dat Alienware de boot mist (je zou nu een iets nieuwere GPU nemen). Dat is echter het probleem van Alienware.

Valve speelt het spel op een manier dat de geen grote investeringen doen. SteamOS wordt gepromoot met aanbiedingen, druk op uitgevers om spellen naar SteamOS te porteren e.d., maar geen harde valute. Het gevolg is dat er geen moment komt dat Valve zijn verlies zal moeten nemen.

Er zit interessante technologie aan te komen. De Playstation laat nu al zien waar AMD's APU-technologie toe in staat is als je GDDR5-geheugen tegenaan gooit. Over pak weg een jaartje is er een AMD-APU is met Zen-kernen, Artic Islands GPU en HBM-geheugen. De PS4 en XB1 zitten nog te vroeg in hun levenscyclus om vervangen te worden.

Aan wie gaat AMD zo'n monster verkopen? Ik denk aan fabrikanten van Steam Machines.

De Steam-bommenwerper komt eraan.
Valve mist geen boot, want Steam is de boot zelf waar de spellenindustrie op draait. Door de late lancering van Valve kan het zijn dat Alienware de boot mist (je zou nu een iets nieuwere GPU nemen). Dat is echter het probleem van Alienware.

Valve speelt het spel op een manier dat de geen grote investeringen doen. SteamOS wordt gepromoot met aanbiedingen, druk op uitgevers om spellen naar SteamOS te porteren e.d., maar geen harde valute. Het gevolg is dat er geen moment komt dat Valve zijn verlies zal moeten nemen.
Het project is nog niet verloren, maar ze hebben wel een kans gemist door niet een jaar eerder te launchen. Een jaar geleden was een groot deel van de AAA games op Steam beschikbaar voor SteamOS. Dat kwam vast doordat Valve daar hard aan heeft gewerkt. Nu is dat aandeel kleiner. Valve zal opnieuw hard moeten werken om dat weer te bereiken.
Ik begrijp nog steeds niet waarom het eco-systeem van Valve moet bestaan. Waarom kan je niet gamen op een windows 10 machine? Windows en zijn 'tiles' maken er het alleen maar gemakkelijker op voor de plug and play gebruiker. Nog niet zo easy als Linux en Osx maar er is echt geen ruimte voor een 900 euro+ systeem op de markt met eigen hardware en software.

Ze hadden beter een deal gesloten met Microsoft en een Windows 10 game edition uitgebracht om aan de speciale noden te voldoen.

Netflix heeft toch ook niet de 'Netflix movie machine' uitgebracht? Ok, voor films en series heb je minder computing power nodig maar ik ben er zeker van dat je een oplossing kan vinden waarbij steam Machine een soort Label wordt. Net zoals THX. Minimum specs + certificaat op uw bestaande hardware. Geef er desnoods ene controller bij net zoals Apple tv nu al als optie aangeeft.

Ook voor Mac gebruikers zou dat handig zijn, dan boot je gewoon de Microsoft game edition met bootcamp achtige oplossingen. Nu microsoft de open source kaart trekt kan dat toch niet zo moeilijk zijn? Dan heb je in 1 slag 90% van de consumenten/gamers en hoef je geen 900 euro entrance ticket te vragen.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 22 juli 2024 21:57]

Ik begrijp nog steeds niet waarom het eco-systeem van Valve moet bestaan. Waarom kan je niet gamen op een windows 10 machine?
Dat moet niet maar Valve en (hopelijk) de klanten willen het.
Je kan je net zo goed afvragen waarom je zou gamen op een PC als je ook een PS4 of XBOne kan kopen. Niet dat ik die discussie hier wil voeren want allemaal hebben ze hun voor- en nadelen.
De directe aanleiding voor SteamOS is waarschijnlijk dat Valve bang werd gemaakt door Microsofts app-store, die zou Steam zo uit de markt kunnen drukken. MS zou het gebruik ervan zelfs verplicht kunnen stellen. Dat zou het einde van Steam zijn en en dus is Valve op zoek gegaan naar een alternatief: een systeem waarbij ze niet afhankelijk zijn van de leverancier. Ze hebben dus een vrij OS gepakt en verschillende hardwarebouwers gevraagd om er een stuk hardware bij te bouwen.

Een secundaire reden zou te maken kunnen hebben met support. Valve en de game-schrijvers zijn enorm veel tijd kwijt met ondersteuning van mensen die hun computer stuk hebben gemaakt en Steam of het spel daar de schuld van geven. Door het OS te verbergen voor de gebruiker kan die het ook niet meer stuk maken en dat scheelt dus enorm veel moeite en dat helpt weer om de prijzen laag te houden (of de winsten groot).
Ze hadden beter een deal gesloten met Microsoft en een Windows 10 game edition uitgebracht om aan de speciale noden te voldoen.
Dat is het laatste wat ze willen. Valve wil voorkomen dat MS meer invloed krijgt op de gamers-markt.
ik ben er zeker van dat je een oplossing kan vinden waarbij steam Machine een soort Label wordt. Net zoals THX. Minimum specs + certificaat op uw bestaande hardware. Geef er desnoods ene controller bij net zoals Apple tv nu al als optie aangeeft.
Dat is precies hoe het nu al werkt. De eisen nog niet officieel bekend maar er is wel eens een lijstje gelekt met eisen aan bv de grafische kaart en CPU maar ook voor de voeding en de kast zodat componenten ontworpen voor de ene Steam Machine ook passen in de andere, al zullen daar wel stevige grenzen aan zitten. De controller hebben ze ook al ;)
Nu microsoft de open source kaart trekt kan dat toch niet zo moeilijk zijn?
Ik heb nog geen code van MS gezien waar Valve iets aan heeft. Als MS iets met open source doet is dat vooral ter ondersteuning van Hyper-V, Azure en andere op Windows-gebaseerde technologie (zoals Visual Studio). Ik wil niks afdoen aan de dingen die MS wel goed doet, ze hebben grote stappen gemaakt, maar Windows is nog steeds helemaal closed source en volledig onder controle van MS, en dat is nu net het probleem van Valve.
Dan heb je in 1 slag 90% van de consumenten/gamers en hoef je geen 900 euro entrance ticket te vragen.
Die consumenten zullen ook een keer een computer moeten kopen, dat is niet gratis. Een PC die geschikt is om te gamen kost ook al snel 500 euro en voor dat geld kun je ook een SteamMachine krijgen. Als je toch een kant-en-klare computer koopt (zoals de meeste consumenten) dan is een SteamMachine nauwelijks duurder dan een PC. Een PC is veelzijdiger maar 90% van de tijd heb je de snelheid van een nieuw systeem niet nodig en voldoet je oude laptop ook wel om een beetje te internetten of een briefje te tikken in Word.
Als ik de baas van Valve was dan zou ik kosten nog moeite sparen om er voor te zorgen dat de hele top-10 van AAA games altijd beschikbaar is onder SteamOS. Ik zou een enorm team programmeurs inhuren en dat gratis beschikbaar stellen voor iedereen die een AAA-game schrijft voor SteamOS. Tot op zekere hoogte is dat nu al zo, anders hadden ze die 1500 games nooit geport gekregen, maar ze moeten doorbijten.
Valve zou dit gewoon via Half-Life 3 moeten doen. Een moderne game engine neerzetten waarop het spel word gebouwd en die dan kosteloos of goedkoop beschikbaar stellen voor andere game developers. Al dan niet nog een 2-tal engines voor RTS en RPG games en je hebt een veel efficiëntere manier om games op je platform te krijgen dan andere games poorten. Iets dat eigenlijk nooit op grote schaal succesvol is gedaan, zie bv Aspyr en ports naar MacOS van maar een zeer beperkte hoeveelheid en vooral oude titels.
Een positieve ontwikkeling in deze is dat veel grote game-engines in de afgelopen maanden ondersteuning voor Linux hebben uitgebracht. Zonder die engines is het porten van een game naar Linux erg moeilijk terwijl het met een goede engine juist vrij eenvoudig wordt, de engine verbergt de verschillen voor de ontwikkelaar. Het wordt dus steeds makkelijker om ook een Linux/SteamOS-versie van je game uit te brengen.
Dit is veruit het meest positieve aan SteamOS, er voor zorgen dat Games in de toekomst meer aannemelijk multi-platform worden. Hopelijk zien we in de toekomst van alle AAA titels een Windows + Mac + Linux release, iets dat we geleidelijk met andere grote titels zien. Op die manier kan Windows als default PC gaming platform verstoten worden. Daarnaast zien we hopelijk in de toekomst dan ook Consoles gebaseerd op Linux (iets dat de PS3 al draaide) in plaats van de huidige zeer gesloten systemen.

Ik zal zeker een SteamBox aanschaffen om die ontwikkeling te steunen.
Hoe kan het toch dat we in Nederland altijd de hoofdprijs voor dit soort producten mogen betalen. Het instap model van de alpha kost in de VS 499,- dollar terwijl deze in NL op 669,- euro komt. Met welke wisselkoers rekenen ze bij Dell? Ik weet dat prijzen in de VS zonder BTW zijn, maar de BTW is daar lager dan bij ons en zeker geen 50%. Met de huidige koers zit er zo'n 200 euro prijs verschil tussen de VS en ons.

Bij de steam machine hetzelfde verhaal. Instap model is 449,- dollar in de VS en 599,- euro in Nederland.

Zo lang bedrijven als Dell de Nederlandse consument een oor blijven aannaaien zal ik geen product van hen kopen. Ik bouw zelf wel een systeempje.
Een jaar geleden was SteamOS echter erg incompleet. Zelfs toen de Steam Machines van Alienware bij reviewers terecht kwamen waren er nog veel problemen met SteamOS.

Ik draai SteamOS nu 3 jaar en tot een maand geleden was de release een slecht idee. Sinds dien is de Steam store eindelijk volledig functioneel geworden op SteamOS, werkt de Steam controller naar behoren en is het mogelijk om broadcasts van alle games te kijken.

Een jaar geleden was het bijna niet te doen om games te kopen op SteamOS, broadcasts kijken kon niet, de Steam controller was er nog niet, veel games met zogenaamde SteamOS ondersteuning werkte helemaal niet op SteamOS, moest je elke keer als je SteamOS opstratte het gebruikte audio device veranderen, kon je er geen Netflix op kijken en zo waren er nog wel meer dingen die mistte.

Momenteel is er ook nog een probleem waardoor Steam Machines met alleen een Intel gpu niet mogelijk zijn (SteamOS boot niet op die machines ). In de komende 2-3 weken komt de fix daarvoor in de nieuwe SteamOS ISOs.

Wat mij betreft hadden Valve en Alienware nog 3 maanden na de release van de Steam controller mogen wachten voor ze de Steam machines op de markt brachten. Had een hoop kritiek gescheelt in reviews.
Wat ik niet terug zie in deze review is of men gekeken heeft naar hardwarematige encoding van de stream vanaf de host pc.

Ik heb zelf een tijd geleden dit ook geprobeerd, met eenzelfde resultaat: dramatische performance inderdaad ook door slow encoding etc.

dit, totdat ik de setting "use hardware encoding / decoding" had gevonden. Blijkbaar hebben intel CPU's hardwarematige encoding circuits voor video, wat tot 2x realtime gaat.

nadat ik deze optie heb aangezet had ik 60FPS via een stream naar mijn mac mini als client (waar hardware decode aanstond).

Ik ben dan ook nog niet overtuigd dat het niet kan, aangezien ik zelfs 60fps heb gehaald met een HD5770 voor welliswaar een oudere game, maar de video encoding ging prima.
Ik gebruik steam streaming ook al een tijdje en voor mij (encoding met nvidia, decoding met Intel HD) werkt dit meestal prima. Gebruik met AMD hardware encoding heeft een tijdje issues gehad volgens release notes, maar zou inmiddels moeten werken.

Voor mij een vraag voor de auteurs is met hoeveel verschillende titels steam streaming is getest. Afhankelijk van de titel worden verschillende vormen van capturing gebruikt, en bij sommige games is hierdoor de overhead merkbaar groter. Ik kan echter alle titels wireless streamen op een AC netwerk en 1080p60. Daarnaast heb je met games waarbij het beeld snel veranderd (doordat de camera veel beweegt) meer last van artifacts. Bij een Mortal Kombat of platform game werkt streamen daardoor beter dan een race game of een fps.
Zelfs als het al kan vind ik het een bizarre toevoeging; De host-pc zal immers ook van gamers-kwaliteit moeten zijn. Naast dit prijzige kastje moet je dus ook nog een heuse game-pc hebben, die ook algauw zo'n zelfde bedrag kost.
Als je de Steam client beta draait, wat een absolute must is als je streaming, de Steam controller of SteamOS gebruikt, is hardware encoding automatisch ingeschakeld.
Zolang SteamOS nog niet alles goed ondersteund kun je eigenlijk beter zelf een minit itx systeem bouwen met Windows. Het is onhandiger omdat je toetsenbord en muis nodig hebt (of alles in Eén met touchpad) maar je kunt wel alles spelen en zodra je in steam big picture zit dan kun je de controller pakken.
Maar dit is niet waar steamos alleen voor staat. Niet alleen vrijheid van hardware maar ook het gemak van een console.

En daarvoor is windows echt niet geschikt. Zeker niet vanaf de controller op de bank..

Daarnaast zullen een hoop windows spellen vaak launchers gebruiken die niet goed onder een controller werken. En mag je toch een muis erbij pakken. (Steamos filterd daar ook op)

En er zijn mensen die gewoon helemaal klaar zijn met windows. En willen een systeem dat je niet tegen werkt. En steamos mag zich zeker in een vroeg stadium
Zitten, het heeft wel potentie
Ik stream van mijn pc naar mijn Intel Nuc die aan de tv hangt
Gamelaunchers kan ik gewoon besturen met een xbox controller in big picture mode.
De linkse stick kun je dan gebruiken om je muis te besturen op op de play knop te klikken.. (iig bij Fallout 4)
Kodi bestuur met een logitec harmony.
Al heb ik nog niet geprobeerd om de harmony te gebruiken om games te besturen.
CDI anyone haha

Muis heb je dus niet echt niet meer nodig.
Sterker nog. Standaard staat mijn draadloze muis en tobo gewoon uit en liggen netjes opgeborgen.

[Reactie gewijzigd door Hoover op 22 juli 2024 21:57]

Voor mij was de oplossing steam link + controller + power line. 2k streamt hij prima , 60fps. De steamcontroller is nu ook geoptimaliseerd voor media center gebruik.

Ook tekstverwerken is een optie, bt tobo en muis.

[Reactie gewijzigd door D-Day op 22 juli 2024 21:57]

Ben het deels met je eens. Het is waar dat er veel games gebruik maken van een launcher. Helaas. Ik begrijp echt niet wat de toegevoegde waarde van launchers is tegenwoordig. Waarschijnlijk omdat elke games leverancier zijn eigen stempeltje wil drukken op de markt en probeert om martkaandeel van Steam af te snoepen.

Als het mogelijk is om games te starten zonder de launcher kun je de games 'gewoon' toevoegen als shortcut aan je Steam big picture mode. Dat is echt super handig. Daar komt dan ook meteen het punt wat ik met je oneens ben. Als je Steam in big picture mode draait en je de games gewoon als shortcuts hebt toegevoegd aan je library dan doet het niet onder voor een console. Op dit moment heb ik namelijk een mini-itx systeem met gtx 970, i5 4460 en 8gb geheugen en dat draait als een tierelier. Heb alleen dus irritaties bij de verschillende launchers maar dat is maar een klein pijnpuntje als je bedenkt dat ik alle games die in mijn Steam library stonden gewoon weer kan spelen zonder dat ik moet gaan kiezen tussen console of pc...

Ik snap voor deze Steam machine de keuze voor een mobiele processor ook echt niet en al helemaal niet de 750. Had een iets grotere kast genomen en dan had er een goede gt 970 in gekunt (mini) of zelfs 980....

[Reactie gewijzigd door Webgnome op 22 juli 2024 21:57]

De "toegevoegde waarde" van launchers is dat je een console port kunt maken en geen moeite moet doen om je grafische opties aan de interface toe te voegen.
Ik gebruik al jaren Windows vanaf de bank. En niet eens met een controller, maar met een nóg beperkter invoerapparaat: een afatandsbediening. De desktop heb ik op die pc al jaren niet meer gezien. Het idee dat "Windows vanaf de bank" automatisch onhandig geklooi met een toetsenbord op schoot en een muis naast je op de bank betekent (en bij Linux zou dat om onduidelijke redenen anders zijn?) is al zo'n tien jaar achterhaald.
Als met steam controler de hardcore muis games kan spelen. Zou het ook idealer zijn om window OS te bedienen.
Voor mij is het helemaal geen probleem de PS4 hangt ook aan de PC monitor. Dus ik heb geen behoefte aan console ervaring op de PC.
Al ben ik nu wel gewent om gamepad FPS te spelen.
Je kunt Steam instellen om in big picture mode te starten, dan heb je die toetsenbord en muis niet meer nodig als je het ding aanzet, alleen als je iets moet configureren. En met een Logitech K400 of zo ben je ook in een keer voorzien vanaf de bank.
Totdat Windows met een popup komt. Je kunt alles bovenop Windows draaien wat je wilt, maar je kunt niet de gebruikersinterface van Windows aanpassen, die voor toetsenbord en muis gemaakt is. Je houdt je toetsenbord/muis dan ook bij bij een Windows HTPC in de buurt. Bij een Steam Machine daarentegen kun je het toetsenbord werkelijk achterwege laten.
Een toetsenbord er naast houden zie ik juist als een voordeel als je gaat internetten oid. Op SteamOS onder Windows. Verder kan je absoluut wel van de Windows popups afkomen als je een powershell gebruikt. Dit heb ik ook gedaan op mijn HTPC welke draait op XBMC en werkt fantastisch.

Onder XBMC heb ik nog een snelkoppeling gemaakt naar SteamOS toe en dit allemaal te bedienen met een Xbox controller + toetsenbord-muis in-een van logitech.

http://kodi.wiki/view/HOW...ctly_to_XBMC_(as_a_shell)

[Reactie gewijzigd door Septimamus op 22 juli 2024 21:57]

Ligt eraan.
Sommige Media center remotes hebben een soort van d-pad erop zitten en die reageert als een muis.
Daarnaast heb je oa bij een logitec harmony de mogelijkheid om ook muiscommando's te geven.

Toegegeven. Het gaat een stuk langzamer als een echte muis gebruiken, maar voor die ene keer dat er misschien eens een popup komt, kan ik ze zo wegklikken.
Ik kan prima mijn controller als muis gebruiken. Tuurlijk niet ideaal voor veel klik werk. Maar prima voor een beweging naar een pop up. Tevens kan je die paar losse knoppen instellen voor tab en enter. Beide genoeg om een pop up te sluiten.
Of je koopt gewoon de Steam controller los en dan heb je wel weer hetzelfde gemak! :)
Veel te weinig goede games? Beetje rare conclusie, je bedoeld dus veel te weinig grote titels, m.a.w. wie dus geen behoefte heeft aan fifa124 etc, en het leuk vindt om met een 1000+ aantal idie achtige games te stoeien die je voor een lage prijs kan kopen heeft er een prima console aan...
Ja en nee: Die 1000+ indie-achtige games zijn er sowieso ook voor Windows (of desnoods een eigen Linux-distro met Steam als app), maar dan zit je tenminste niet vast aan een overpriced stuk hardware die je niet kan upgraden.

Valve probeert met Steam Machines de voordelen van PC's en consoles te combineren (upgradebaarheid en flexibiliteit en toch heel gebruiksvriendelijk) maar lijkt eerder de nadelen samen te brengen (duurder dan consoles, minder flexibel dan een echte PC en toch niet upgradebaar). Gemiste kans...
Ja en nee: Die 1000+ indie-achtige games ...
Welk van de volgende titels is indie?

Civilization 5
Civilization Beyond Earth
The Talos Principe
Bioshock Infinite
GRID: Autosport
Saints Row IV
Saints Row Gat out of Hell
MIddle Earth Shadow of Mordor
Cities Skylines
Divinity: Original Sin
Pillars of Eternety
Alien Isolation
Arma 3
Dying Light
ARK: Survival Evolved

.... en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ook een "moot"-point, aangezien al die games ook op Windows draaien. Voor deze specifieke Steam Machine is er gewoon niet echt een nut, je betaalt te veel voor een te weinig flexibele (of upgradebare) machine.
Niet mee eens, want je zet geen lawaaierige Windows-desktop onder je TV. Het geschikt maken van het PC-ecosysteem voor de woonkamer omvat 3 componenten: Woonkamervriendelijke hardware, Steam-controller en SteamOS. Als je SteamOS eruit haalt, dan hij krijg je alle nukken van Windows in je woonkamer: Windows Update die moet draaien, een applicaties in de systemtray die popups tonen waarop je moet klikken in het heetst van de strijd en drivers die je met de hand moet updaten.

Het is het waard om een besturingssysteem te hebben dat speciaal voor de woonkamer gemaakt is.

Jouw argument komt naar mijn mening overeen met "Elektrische fietsen zijn onzin, want er zijn al auto's."

[Reactie gewijzigd door dmantione op 22 juli 2024 21:57]

Maar in plaats van een dikke hand geld tegen een overpriced stuk `gaming` hardware aan te gooien, kun je ook even moeite doen om je PC ene beetje stil te krijgen. Mijn 4930K + GTX970 zijn doodstil. Dus 300 watt aan warmte wegwerken is geen enkel probleem. Sterker nog, mijn vorige game PC met een i7 920 @ 3,6ghz + GTX570 SLI was nauwelijks hoorbaar. En dan praat je toch over een serieuze hoeveelheid warmte.

Nu een wat meer hands-on voorbeeld wat betreft de formfactor. Ik heb nu een mooi klein SilverStone Milo SST-ML07B kastje. Met daarin een i5 4670K + big shuriken, GTX 760 en een SSD. Kost <1000 euro en maakt gehakt van dit ding. Zelfs onder load is hij nauwelijks hoorbaar.

Mijn punt is dus, een PC is groot en lawaaiig omdat je het toestaat. Je doet nu alsof het een gegeven is. en je weet zelf ook wel dat dat je reinste flauwekul is. Ik bouw voor 1000 euro makkelijk een mooie, stille game PC. Voor dat bedrag koop ik dus echt geen veredelde console.

Het is voor mij echt de prijs die het hem doet. Dit is echt veel te weinig voor dit bedrag. In laptop vorm betaal je hier serieus minder voor. En dat heb je nog een scherm, accu en keyboard ook...

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 22 juli 2024 21:57]

Ik heb even opgezocht hoe groot dat kastje van je is:

38,2*10,5*35/1000 = 14,0 liter

Dat noem ik niet bepaald een kleine behuizing. Voor de Steam Machine kom je op:

20,3*20,3*7,6 = 3,1 liter

... we praten daarmee over hele andere ordes van grootte.

Ik denk ook dat je die Silverstone in je woonkamer zult horen, omdat je in je woonkamer sneller stoort aan geluid dan in je werkkamer.
Volgens die redenering is elke versterker ook per definitie te groot. En toch zie ik die ook erg vaak in woonkamers staan.

"Ik denk ook dat je die Silverstone in je woonkamer zult horen,"

En nu doe je weer alsof je daar geen invloed op hebt... 2 eLoops erin en je hoort hem echt niet meer.
Fanboy alert nodig?

Wat is er zo speciaal aan die Steam machine dat die wel woonkamervriendelijke hardware heeft en dat dezelfde hardware in een PC niet-woonkamervriendelijk is? Heb 10 jaar lang een game PC gehad maar als een PC lawaai maakt ligt dat echt aan jezelf, ik heb er nooit last van gehad.

Waarom Windows Update een nuk is snap ik niet, ben blij dat er updates komen. Ook Steam OS krijgt updates dus ik snap het probleem niet.
Mijn uitgangspunt is dat je in de woonkamer liefst een klein kastje wilt dat netjes naast je digital TV-ontvanger kan staan.

De aard van PC-hardware, zeker met desktophardware, is dat er veel hitt e geproduceerd wordt met voor een spelcapabele computer vaak honderden watts die tijdens het spelen verstookt worden. Het is mogelijk dat op een stille manier te koelen, maar dat kost ruimte en daardoor is een stille PC weer niet klein te krijgen.

Voor PC's in de woonkamer wordt daarom vaak met Mini-ITX-hardware gewerkt en dat helpt zeker, maar dan nog kom je niet aan de gewenste afmetingen, zeker als er nog een losse videokaart in moet.

Mini-PC's zoals de Intel NUC voldoen dan weer wel aan de wensen voor afmetingen en geluidsproductie, maar die hebben dan weer geen spelgeschikte hardware.

Zoals ik het zie zijn Steam Machines zoals die van Alienware en Zotac wel degelijk uniek in dat ze zowel aan de wensen voor afmetingen en geluidsproductie voldoen en toch zeer spelcapabele hardware hebben. Het is dan weer wel waar zowel Alienware als Zotac hun Steam Machine onder een ander naampje zonder Steam controller met Windows erop verkopen, dus daarmee kun je het ook weer zo draaien dat de Steam machines hier weer niet in uniek zijn. Wat mij betreft prima... wat niet iedereen wil de ervaring van een spelcomputer. Wie dat wel wil zal automatisch weer bij de Steam controller en SteamOS uitkomen.
Nou eigenlijk niet. Met desktop hardware kan je alle kanten op. Desktop hardware is er van low profile gkaarten of APU tot highend titan.
Je kan dus kiezen voor Nuc tot fullblown fulltower met titan er in. Dus van heel cheap en still tot bakbeest met wat ventilatie.

Steam machine is een PC dat kan je ook zelf bouwen. Het OS is gewoon Valve distro met bigscreen shell.

Ik heb twee big fulltower in de woonkamer staan met PS4 erbij aan 32" en 27" monitor.
De WiiU hangt aan TV.
Heb fractal design node 304 windows server.
Die hardware zou ook leuk voor TV game PC mee kunnen maken. 4765T met 16GB
Voor de muziek kamer heb ik eigenlijk dedicated Rocksmith 2014 steam game rig nodig.
Totaal niet met je eens, jij vind deze prijs blijkbaar waard voor dit apparaat maar veel mensen dus niet. Ik gebruik Windows inmiddels zo'n 10 jaar om films en series mee af te spelen op m'n tv. Snap niet wat het probleem is.

+900 euro uitgeven voor een apparaat waar je niet eens alles op kunt draaien en niet net zo goed te upgraden is als een PC is in mijn opzicht totaal nutteloos.

Je argumenten dat Windows niet zou passen in de huiskamer net zo. Windows updates, je weet dat je dit kunt uitzetten? En je denkt dat dit apparaat nooit hoeft te updaten?

Applicaties die in de systemtray een pop-up vertonen? Dan doe je zelf dus niet echt aan beheer, is niet de fout van windows lijkt me?

Handmatig drivers updaten.. Serieus...? Ik zou zeggen zet dan Win10 erop, probleem opgelost.

Pc maakt lawaai? Maak dan een fatsoenlijke build als je pc lawaai maakt terwijl je films kijkt?

Pc onder je tv? Zet hem dan lekker ergens anders neer? Snap dit punt niet..

[Reactie gewijzigd door Nopheros op 22 juli 2024 21:57]

Totaal niet met je eens, jij vind deze prijs blijkbaar waard voor dit apparaat maar veel mensen dus niet. Ik gebruik Windows inmiddels zo'n 10 jaar om films en series mee af te spelen op m'n tv. Snap niet wat het probleem is.
Als je dat niet snapt ben je misshien niet de beste persoon om het concept af te kraken. Mensen zijn dol op eenvoud. Hele volksstammen vallen in katzwijm als Apple een apparaat uitbrengt met een knopje minder.
Na 10 jaar ervaring zal jíj wel snappen hoe het moet, jij zit ook niet in de doelgroep van consoles. Als je denkt dat een Windows PC nodig hebt laat dat alleen maar zien dat je zelf niet weet hoeveel kennis je hebt. Voor veel mensen is het best een probleem. Ze weten niet precies wat ze doen en klikken af en toe op de verkeerde link of de verkeerde knop. Zolang alles goed gaat lukt het wel, maar als er iets mis gaat dan gaat het snel van kwaad tot erger.
+900 euro uitgeven voor een apparaat waar je niet eens alles op kunt draaien en niet net zo goed te upgraden is als een PC is in mijn opzicht totaal nutteloos.
Tablets, telefoon en andere consoles kun je ook niet upgraden. Hoewel ik dat zelf wel belangrijk vindt is dat voor de meeste mensen geen argument, die upgraden toch niet.
Je argumenten dat Windows niet zou passen in de huiskamer net zo. Windows updates, je weet dat je dit kunt uitzetten? En je denkt dat dit apparaat nooit hoeft te updaten?
Updates uit zetten? Bedoel je dat echt zo? Lijkt mij niet zo'n best plan. Dat het wordt voorgesteld laat zien hoe groot de behoefte aan zo'n console is die het echt allemaal zelf regelt.
Applicaties die in de systemtray een pop-up vertonen? Dan doe je zelf dus niet echt aan beheer, is niet de fout van windows lijkt me?
Daar hebben we koe bij horens: je moet Windows beheren. Het grote voordeel van een console is dat je het ding niet hoeft te beheren.
Pc maakt lawaai? Maak dan een fatsoenlijke build als je pc lawaai maakt terwijl je films kijkt?
En wie gaat die fatsoenlijke build maken? De gemiddelde Nederlander kan dat niet, die zal er iemand voor moeten betalen.
Vervolgens moet de computer gebouwd worden, ook dat kost geld.
Dan wil je ook nog stille onderdelen en daarvoor mag je ook bijbetalen. Als je een verkeerd onderdeel kiest mag je zelf voor de shcade betalen.
Controller, custom kast en een wat games erbij en je komt een paar honderd euro duurder uit dan jouw zelfbouw pc voor tweakers.

Jíj kan misschien wel je eigen PC bouwen en onderhouden maar de meeste Nederlanders kunnen en willen dat niet.
Pc onder je tv? Zet hem dan lekker ergens anders neer? Snap dit punt niet..
Dan moet je kabels door de kamer leggen en in veel huishoudens is dat een no-go. Mijn moeder zou het niet accepteren om een kabel over de gang te hebben lopen. Het is natuurlijk erg afhankelijk van je huis en je persoonlijke smaak maar er is duidelijk een behoefte aan compacte en stille PC's die geschikt zijn voor in de huiskamer. "Zet hem dan lekker ergens anders neer" is geen oplossing.
"Na 10 jaar ervaring zal jíj wel snappen hoe het moet, jij zit ook niet in de doelgroep van consoles.."

Wat consoles vs pc heeft zijn exclusieve games. Dit ding is een matige pc die zich wil voordoen als een console, maar veelste overpriced is.

Voor het geld bouw je zelf een pc waar je alles mee kan wat dit ding kan en meer. De steam machine biedt gewoon niets meer dan een goede pc in tegenstelling tot een console zoals de Xbox of Playstation.

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 22 juli 2024 21:57]

Om even wat recht te zetten: Ik zou geen 900 euro uitgeven, want een i7 is voor dit doel één grote onzin. Ik zou 500 uitgeven voor het goedkoopste model en tezijnertijd wat geheugen bijprikken als de tijd daarvoor rijp is.
Windows update kan je op W7 en W8.1 zo uit zetten. Als je geen bankzaken doet (en die doe je op een console niet) heeft het echt 0,0 toegevoegde waarde om het aan te zetten. Als je WIndows 10 gebruikt kan het niet uit, maar merk je er i.i.g niks van. Hooguit dat je bij het afsluiten even "Windows voorbereiden" ziet staan.

Drivers installeer je één keer goed en die blijven het altijd doen. Hooguit dat je via Geforce experience of Amd gaming evolved een paar keer per jaar een video-driverupgrade doet, maar that's it.

Pop-ups in de tray, tsja dan moet je geen crap-ware installeren die deze pop-ups genereert. Windows doet dat écht niet zelf hoor (de meldingen van Windows 10 gaan trouwens vanzelf weer weg!). Op een console is trouwens Windows Defender meer dan voldoende qua anti-virus en heb je echt geen dure pakketten daarvoor nodig!
Als je geen bankzaken doet (en die doe je op een console niet) heeft het echt 0,0 toegevoegde waarde om het aan te zetten.
Jouw gehackte PC wordt gebruikt om mijn servers te dDOSsen. Je hebt er zelf misschien geen last van maar het is wel behoorlijk asociaal om niet te patchen.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 21:57]

Anno 2015 is deze alpha verouderd, ik had hem vorig jaar december (eigelijke release datum was 12 of 15 december 2014) graag gekocht. Nu ga ik voor de technisch superieure SN970 van Zotac.

Ik betaal graag 1000 euro plus voor de SN970.
Nog 8GB ram erbij en een >512GB SSD voor een windows Dual-boot en ik ben klaar totdat er een 4K tv en monitor komen.
offtopic:
De 1 TB hdd als casual/console met steam-os en een high-performance SSD met windows voor Triple A/Hardcore games

Juist door de super kleine form-factor is hij voor mij veel flexibeler.
(gamepc, console, htpc, lanbox, workstation (voor als mijn mbpr te kort komt))
Daar waren mijn Node304 of Sugo5b toch echt te log voor.

Ik denk oprecht niet dat er een tweaker hier actief is die een concurrerend apparaat kan produceren. (formfactor met een dergelijke performance)

Hopelijk gaat Techpowerup de steamboxes reviewen en komen ze naast hun superieure performance per watt benchmarks ook met performance per liter.

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 22 juli 2024 21:57]

Performance per liter? Raven RVZ01 behuizing van Silverstone? Dit is een mITX kastje met een inhoud van iets meer dan 14L. Of een Silverstone Temjin TJ08B-E van 30L. Dit is een mATX kastje waar je twee Fury (X) kaarten in kwijt kan samen met een Haswell-E CPU (water te koelen met één enkel 180mm radiator). Koste voor de waterkoeling in z'n extreem geval vallen ook wel mee, +/- 400 euro.
Waarschijnlijk snap ik iets niet, maar met 50,- was ik ook klaar... (Steam Link)
Automatisch updates kan je ook uitschakelen en doen wanneer het jou beter uitkomt.
Euhmm niet echt, er zijn zat steam machines die je wel kan upgraden, deze is pcies geschikt voor wat ik aangaf.
Dat is niet het juiste beeld die jij nu schetst steam is niet de fabrikant van de alienware steambox dat is alienware

Je kan gewoon cheap 2de hands hardware kopen SteamOS erop gooien en je eigen steambox maken met goede prestaties voor rond de 400 a 500 euro
Wat maakt het nou uit dat die games ook voor Windows beschikbaar zijn? Windows werkt helemaal niet als een console, waar Steam Machines juist helemaal thuis zijn.

Dat minder flexibel is ook niet waar, je kan namelijk ook een Steam Machine van Syber kopen waarbij je gewoon alles kunt upgraden of er zelf een bouwen.
Twee puntjes:
  • Je kan de Windows-versie van Steam op Big Screen mode instellen, en ook instellen dat deze telkens moet opstarten als de PC heropgestart is. Dan werkt het identiek hetzelfde als een Steam-Machine, met het voordeel van veel meer games-keuze en in sommige engines ook betere performance. AMD-kaarten werken vaak ook beter onder Windows dan onder Linux.
  • Ik had het bij de onflexibiliteit dan ook vooral over deze specifieke Alienware-machine. Hij kost het dubbele van de gangbare consoles en is in wezen niet zoveel krachtiger, heeft een kleiner game-aanbod en is bovenop nog eens niet upgradebaar daar waar het telt (de GPU). Wat is het nut dan?
Voor de duidelijkheid: Ik heb al een (zelfgebouwde) Steam-Machine onder de TV staan hier, waarmee ik meestal ofwel Kodi draai als mediacenter ofwel games stream vanaf een PC ergens anders in huis. Ik ben dus zeker niet tegen SteamOS op zich (hoewel ik wel mijn twijfels heb of het echt nodig was hiervoor een aparte distro te maken), alleen het nut van Steam-Machines als deze Alienware ontgaat mij een beetje ;)

[Reactie gewijzigd door darkjeric op 22 juli 2024 21:57]

hoezo is te weinig games een rare conclussie als het een feit is?
je praat over een systeem van meer dan 900 euro, dan wil ik ook wel pracht en parel zien en niet een super mario achige game spelen, dan kopen we wel wat android OUYA ding.
het hele idee van de steam machine is dat het toegankelijker word een PC in de huiskamer te zetten die als console dient, en zolang de grote AAA titels er niet voor zijn dan gaat dit floppen.
daarbij koop je voor dit geld een PS4, xbox one, 3DS en een WiiU waardoor je elke console exlusive game kan spelen op de markt.
Het gaat om het woordje "te" en het ontbreken van de woorden "in verhouding". Daarmee is het geen feit meer, maar wordt het een mening. Mijn mening is dat er meer leuke spellen beschikbaar zijn dan ik kan spelen en betalen, er momenteel veel meer leuke spellen uitkomen dan ik kan spelen en betalen en er daarom voldoende spellen beschikbaar zijn.
Zoals ChAiNsAwII al aangaf, gaat het om het gebruik van het woord "goed" wanneer er bedoeld wordt "groot". ( "Veel te weinig goede games" i.p.v. "Veel te weinig AAA games")
Het gaat niet om het aantal games, noch over de kwaliteit want er zijn gewoon veel games beschikbaar en veel daarvan zijn ook best goed.

Om van SteamOS / SteamMachines een succesvol platform voor gaming te maken zul mensen moeten aantrekken met AAA titels, en daar zijn er gewoon duidelijk te weinig om een rol van betekenis te spelen op deze markt.
Tja... als dat het enige probleem is dan is er een gouden toekomst voor Steam Machines, want Valve is machtig genoeg om uitgevers ertoe te bewegen hun spellen op SteamOS aan te bieden. Waarvan akte, want het regent de laatste maand AAA-titels voor SteamOS.
Er zijn altijd nog 3x meer "goede games" voor SteamOS dan voor de PS4 of XBox One.
Nog steeds niet genoeg "goede games" om de aanschaf van een PS4 te overwegen.

Mijn punt, het is nogal verschrikkelijk subjectief wat goede games betreft. Maar of ik 900 euris ga uitgeven aan een fixed config van Alienware. Ik denk het niet. Net zoals de desktop PCs is het gewoon een verschrikkelijke duur merk. (Ik vind het heel jammer dan de Dell XPS desktop lijn pretty much dood is; redelijke game PC voor een redelijke prijs).
Nee, SteamOS heeft momenteel nog last van het Linux-syndroom, en het lijkt eigenlijk een beetje op SLI/Crossfire support in de uitwerking daarvan: je hebt gewoon een beperktere library tot je beschikking. Het gaat eigenlijk niet eens om wélke titels al dan niet beschikbaar zijn, want iedereen heeft toch zijn eigen voorkeuren en die veranderen ook nog eens geregeld in het leven de gemiddelde gamer.

Net als bij dualGPU support zit je bij SteamOS gewoon echt per game af te wachten of het speelbaar is. Dat is niet wenselijk als je wél hetzelfde uitgeeft als voor een degelijke game PC, maar dan wel eentje met desktop componenten ipv laptop rommel die eigenlijk bij aankoop al nodig van een upgrade moet worden voorzien. Zowel hard- als software zijn eigenlijk bij deze machine zwaar beneden peil.

Er zijn ook zat grote titels, maar wat steeds opnieuw ontbreekt zijn *recente* games. Ports duren gewoon lang en hebben voor Linux de allerlaagste prioriteit. Precies hetzelfde als support voor dual GPU. Grote kans dat er uiteindelijk wel een release komt, maar je bent geheel overgeleverd aan het release schema per developer en dan heb je ook nog een aparte driver branch vanuit de GPU fabrikant. Dubbel genaaid dus, en dat voor een hoofdprijs.

Gaat 'm niet worden...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 21:57]

Nou ik denk dat Sli en crossfire niet de grootste probleem is voor markt groei. Dat is namelijk een kleine groep van de PC markt.

Linux is te klein kwa markt en dit kip en ei probleem pakken de console firma aan door van nul naar de eerste milioenen units hun platformen te groeien door exclusives van sterke high profile IP.

De fans komen sneller over de dam maar het gaat om de nuchtere neutrale massa waar het om de games gaat en solide platform.
Goede review Olaf. Na de waardeloze Pixel C review is dit wel een review waar ik als niet-linux gebruiker en console (PS4 en Xbox360/One) gamer de objectiviteit zie terugkomen.
Aan de ene kant zouden we willen dat veel mensen dit systeem aanschaffen, zodat het concept kan groeien en er meer Linux-games komen.
Dat niet alleen, een extra concurrent op de markt kan helemaal geen kwaad. Dat houdt in dat er net als met W10M, iOS en Android dingen van elkaar overgenomen worden waardoor deze "consoles" alleen maar beter kunnnen worden en de consument hiervan kan profiteren. Het is nu nog een beetje een PS/Xbox wat de klok slaat en ondanks dat Sony en Microsoft best wel goed bezig zijn qua ontwikkeling (BC Programma's van Sony en MS oa) zou een derde speler op de markt dus best wel iets toevoegen hier. Helemaal als de prijzen van deze steam machines nog wat omlaag gaan.

Het idee ervan vind ik overigens ook goed. Over een paar jaar denk ik dat de consument niet meer echt warm loopt voor ouderwetse consoles zoals de PS4 en Xbox One puur en alleen omdat de hardware niet meer is up te graden. Sony en Microsoft zullen met de komst van zo'n steam machine wel moeten blijven innoveren want als de prijs omlaag kan, dan wordt het een serieuze concurrent van de Xbox en PS.
Ik denk dat het eerder de andere kant op gaat. Het upgraden van een computer is nu juist een overblijfsel uit het verleden, toen het nog voornamelijk een hobbyistenmarkt was. Tegenwoordig koopt men juist liever een compleet product, wanneer die verouderd wordt alles vervangen. Dit zie je nu vooral terug in de smartphone en tablet/laptop markt en dat zal zich vermoedelijk alleen maar verder uitbreiden.

Dit is denk ik ook de reden waarom steam machines een beetje tussen wal en schip lijken te vallen. Een console kopen met het idee om er de komende jaren nog veel meer geld aan uit te moeten geven om mee te kunnen komen is gewoon geen goed verkooppraatje, de hobbyisten zullen dan liever direct zelf een systeem samenstellen en de gewone consument heeft daar denk ik überhaupt geen boodschap aan. Daarnaast is er weinig ouderwets aan de manier waarop de xbox en PS4 nu werken, men heeft hier nogal de neiging om puur op de kale hardware te focussen en daaruit te concluderen dat het allemaal verouderd is, maar er zijn wel degelijk enorme stappen gemaakt in gebruiksgemak- en game-ervaring die je niet direct terug ziet zonder zo'n apparaat in bezit te hebben. SteamOS kan daar echt bij lange na nog niet aan tippen.
Daar komt nog bij dat je voor de prijs van deze steam machine 2 opvolgende generaties consoles kan kopen. Een console generatie gaat 5 à 6 jaar mee waarmee je dus voor minimaal 10 jaar onder de pannen bent. Ik ben er niet van overtuigd dat je een Steam machine 10 jaar blijft gebruiken, zelfs al update je deze.
Als je de kostprijs wilt vergelijken met consoles moet je er ook rekening mee houden dat consolegames over het algemeen meerdere malen duurder zijn dan PC-titels. Enkel AAA-publishers durven consoleprijzen te vragen op de PC en geraken daar op een of andere manier nog mee weg.
Afhankelijk van de hoeveelheid games die je gaat aankopen kan het beide kanten op gaan, lijkt me.

Bij consoles wordt er nauwelijks of zelfs geen winst gemaakt op de hardware, maar zit de winst bij de software en de services die erbij worden aangeboden. Omdat de Steam machines van derde partijen komen is dit hier niet het geval en moet de winst uit de hardware gehaald worden.
Velen malen duurder lijkt me een beetje overdreven. Bij release zijn triple A games op de consoles meestal zo'n 10€ duurder. Of wellicht shop ik niet kritisch genoeg?

In dat geval speel je voor een beetje PC (1000€) en een PS4 (300€) na 70 spellen quitte.
Steam is voor AAA-titels zelfs vaak aan de dure kant, dus je moet inderdaad een klein beetje creatief zijn Vaak kun je dat soort spellen elders goedkoper kjrijgen en dan gewoon op Steam registreren. Dan ben je meestal al goedkoper uit dan bij een spelcomputer.

De echte winst op Steam zijn de uitverkopen (waarvan er nu een hele grote loopt). Zeker als je titels koopt die net al iets langer op de markt zijn, dan vind je ze op Steam vaak met 80% korting en bespaar je bakken met geldt. Tel daarbij op dat je bij een Steam Machine niet vanaf nul hoeft te beginnen met je spelcollectie en het kan haats niet anders dan dat je kwa spellen goedkoper uit gaat zijn.
Off-topic, maar toch: een aanrader om de aanbiedingen te bekijken is de site van SteamDB: https://steamdb.info/sales/?cc=be Je kan er ook zien of het spel in het verleden al goedkoper is geweest en de opinie van gamers over het spel.
Waar een nieuwe release voor PS4 vaak 70euro kost (triple A), kan je voor PC vaak CD keys vinden van ~€30,-.
Alleen enkele gevallen moet je hem via steam of winkel kopen, waar een triple A spel tussen de €50 en €60,- is.

Just Cause als voorbeeld:
http://tweakers.net/pricewatch/zoeken/?keyword=just+cause+3
PC game vanaf €30,-
PS4 vanaf €52,-
Xbox-one vanaf €52,-

en Fifa 16
PC game €43,-
PS4 game €54,88
XBONE €36,-
Tevens is er op de grey markets nauwelijks het aanbod voor consoles als er is voor pc.
Het hangt enorm af van je keuze van games. Als je enkel AAA-games speelt dan gaat het verschil beperkt zijn en zal je inderdaad op zo'n 70 spellen moeten rekenen, wat vrij veel is om het verschil te overbruggen. Als de AAA-titels niet zo je ding zijn kan dat prijsverschil al snel een halvering zijn in prijs. Ook gaan de prijzen veel sneller naar omlaag nadat ze uitgebracht zijn, heb ik de indruk.

Dit verandert natuurlijk niets aan de kleinere catalogus aan Linux-games, maar is wel van toepassing op Steam Machines met Windows, ook al zijn die wat duurder..
Je moet je wel realiseren dat een zeer groot gedeelte van alle games die je op windows/steam koopt of hebt gekocht, gewoon altijd speelbaar blijven. "Backwards compatibility" zoals ze het op de console verkopen is gewoon native voor PCs. Zeer oude games willen nog wel eens wat kleine problemen geven, maar die zijn vaak door de community gefixed.
Je speeld niet quitte.
Dat is als je TV en console PC puur voor gamen gebruikt.
Meeste mensen niet. Dus de PC is niet duurder hangt af van aandeel gamen en meerprijs van zwaardere game componenten. Vaak alleen een wat betere g- kaart.
Als je veel gamed op de TV kan je deel van die aanschaf projs er ook bij tellen.
Voor mijn slaap kamer TV is dat 50/50.
WiiU waar weinig op gegamed wordt 1%
Bij mijn PS4 moet ik deels 32" 1440p monitor bij tellen.
Bij PS3 deel 27" monitor.
Dit inderdaad, de consoles zelf worden verkocht met minimale winst of zelfs verlies en de prijs moet worden terugverdiend op de games. Dat terwijl op de PC markt je gewoon betaalt voor wat je consumeert. Als je meer dan 15 games in je collectie hebt staan dan vermoed ik dat een PC goedkoper is dan een console al, maar goed, dat hangt weer van redelijk veel factoren af. En als je online wilt gamen dan kun je dat nog eens verlagen met rond de 10 games.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 22 juli 2024 21:57]

Ja maar niet iedereen koopt een console vanwege het financiele plaatje. Heel veel willen niet achter een bureau zitten maar vanuit de bank gamen dat is vaak de enige reden. Ik ken er genoeg die klagen over framedrops en die geen probleem zouden maken van een console hardwareupgrade als die er zou zijn.
Een console gaat echter fysiek niet per se 5 of 6 jaar mee. In de Xbox 360 tijd heb ik er 3 versleten doordat ze buiten de garantie het RRoD hitteprobleem vertoonden. Eerst een first-gen gehad, toen een 'jasper' versie, en uiteindelijk een 'slim' die het gelukkig nog wel doet. Idem met de PS3 'slim' die ik heb gehad, die is ook kapot.

Dan heb ik toch liever een PC waarbij ik niet het hele apparaat weg hoef te gooien als er wat stuk gaat. Daarom heb ik nu weer voor een PC gekozen deze generatie.

Overigens valt deze Steam machine juist op reparatie gebied tegen helaas.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 21:57]

Nou en tegenwoordig waar het met dieshrinks ook niet zo hard meer loopt. Gaat PC hardware stuk langer mee en is de upgrade drang stuk lager dan vroeger.

P2 X4 965
Pas recent 5870 vervangen door R9-380 en had al 8 GB er in.
En tegenwoordig 3 SSD erin naast conventionele HDD.

Ik denk dat als je voor 4K of VR wilt gaan aankomende 14 of 16nm nextgen upgraden zin heeft als nu zelfs op 1080 P nog degelijk kan gamen.
Een standpunt zoals ik het nog niet bekeken had. Het kan idd alle kanten op gaan.

Wellicht is de manier van Xbox en PS niet ouderwets, maar flexibel is het ook niet. Je bent met de aangeschafte games afhankelijk van MS en Sony. Als er een Xbox Two of PS5 komt, wie garandeert dan dat de games op de PS4 en One nog werken ? Nu werken de 360 games ook nog niet allemaal op de One. Ja het BC programma van MS gaat daar verandering in brengen, maar ik heb een hele collectie 360 games die niet te spelen zijn op de One tenzij ik de Xbox 360 console laat staan (wat ik ook gedaan heb).

Bij een steam machine kun je dus wel de hardware vervangen en je games zullen ook nog blijven draaien (los van het feit of de gpu die in deze niet vervangbaar is het aankan). Het onderliggende platform zal hws hetzelfde blijven. Ik bedoel ik zou Call of Duty 2 nu volgens mij ook nog wel kunnen spelen op een Windows 10 machine.

Maar goed, ik houd de ontwikkelingen wel goed in de gaten en ben benieuwd hoe het gaming platform van de toekomst eruit ziet.
Je vergeet wel dat Valve achter SteamOS zit, breng één goede exclusive uit bijv Half-Life 3 en die dingen vliegen de winkel uit.
Denk dat dat wel mee zal vallen, alleen oldskool gamers (zoals ik) worden warm van HL3 maar om dan een halve console te kopen voor 1000 euro gaat me te ver.

Pc blijft pc
Console blijft console

Allebei hebben ze voor en nadelen
je bedoelt HL 2ep2vol2

(bij valve kunnen ze niet tot 3 tellen)
Nee exclusives dienen niet de gamer maar de platform eigenaar dus firma. Tenzij het exclusives zijn die een unieke feature benutten. Zoals de eerste Wii mote games of de pure Kinect titels.
Steammachines gaan echt niet opeens verkopen omdat HL3 daarop exclusief voor uit komt. Het is nogal een grote risico om dat te doen en daarom zie ik het nooit gebeuren. Op dit moment hebben ze naar mijn mening niet veel bestaansrecht deze apparaten.
Het idee ervan vind ik overigens ook goed. Over een paar jaar denk ik dat de consument niet meer echt warm loopt voor ouderwetse consoles zoals de PS4 en Xbox One puur en alleen omdat de hardware niet meer is up te graden. Sony en Microsoft zullen met de komst van zo'n steam machine wel moeten blijven innoveren want als de prijs omlaag kan, dan wordt het een serieuze concurrent van de Xbox en PS..

Maar hoeveel mensen zouden nu echt hun console willen en vooral kunnen upgraden als die mogelijkheid er is? Niet iedereen kan dat zomaar. Zolang er geen echte toptitels naar de Steam machine komen zie ik het totaal geen bedreiging worden voor de consoles. En aangezien de huidige generatie consoles al steeds meer multimedia machines worden zullen ze nog steeds een grote groep gamers aanspreken.
Je koopt een spelcomputer om in de woonkamer te kunnen spelen, vanwege gemak dat je geen PC hoeft te beheren en titels gegarandeerd werken, of vanwege enkele exclusieve titels, maar het spellenaabod is nooit een argument geweest om een spelcomputer te kopen, want dat is zeker in de begintijd van zo'n apparaat dramatisch.

De Steam Machine haakt in op de eerste twee argumenten: Woonkamer en gemak. Of spelcomputers zich bedreigd moeten voelen hangt af van hoe goed de Steam Machine erin slaagt de traditionele PC op dit punt te verbeteren. Valve gokt erop dat exclusieve titels alleen onvoldoende zijn om mensen voor een spelcomputer te doen kiezen en ik denk dat ze op dit punt gelijk hebben. Het spellenaanbod is juist een argument voor de Steam Machine, want dat is daar gewoon beter.
De upgradebaarheid is dus praktisch nul. Het enige wat je eventueel nog zou doen is het geheugen uitbreiden. Hoe vaak vervang je nou de CPU? In mijn geval is dat nog nooit een simpele operatie geweest omdat er dan weer een andere socket is, en jd bij het mobo kunt beginnen.

En met deze I7 verwacht ik ook niet dat deze de bottleneck is.

Ik vind het ook een beetje een vreemde stelling om te zeggen dat het geen SteamMachine is als je er zelf een bouwt.
Bovendien is het voor games de afgelopen jaren eigenlijk echt niet interessant geweest om je CPU te upgraden omdat de games niet CPU gelimiteerd zijn. Misschien als je het i3 model koopt wel, maar als je nu het topmodel koopt dan is er ook niet echt reden om te willen upgraden (wat games betreft).
je heb natuurlijk grote kans dat dell over x jaar een upgrade kit gaat verkopen. waarmee je zelf het mobo/cpu/ram/gpu kan kopen en zelf in elkaar zet. of je pc naar dell opstuurt om hem voor een prikie kan ombouwen naar een veel sneller model.
De uitbreidbaarheid is dat je nu het goedkoopste model koopt, met i3 en 4GB, weinig dat daar niet op draait t.ov. het duurste model. Tegen de tijd dat je meer nodig hebt koop je een Broadwell i7 op de 2e-hands markt voor een prikke en wat geheugen erbij.
€ 939,00 terwijl je tegenwoordig een PS4 of XBOX One voor ~ € 290,00 kan kopen. € 939,00 terwijl je tegenwoordig voor dat bedrag een deftige game PC kan kopen, die mooiere graphics geeft. Met deze beide goedkopere opties, waar je wel alle grote titels op kan spelen, heeft deze Steam Machine weinig bestaansrecht op de markt.

Wel een leuke innovatieve controller overigens, maar deze is ook los te koop.
Je vergeet even de prijs van de spellen in je berekening mee te nemen. Koop 20 spellen in de uitverkoop bij Steam en je berekening valt heel anders uit. Voor de geleverde hardware is de Steam Machine redelijk geprijsd. Een PC met AMD-APU is nu eenmaal goedkoper dan een PC met I7 en Nvida-videokaart.
Dit vind ik een non argument. Zelf heb ik een game PC en een console. Natuurlijk zijn er leuke aanbieding en Humble Bundles (zitten vaak maar twee titels in die de moeite waard zijn). Zelf ook nog nog nooit € 59,99 voor een console game betaald, altijd wel te pre-orderen voor € 42,50 ~ € 49,00, als je dit op het juiste moment doet. Dat is inderdaad iets duurder dan een PC game, maar die kan je wel weer verkopen daarna, dit kan met eenmaal geactiveerde games op Steam/Origin/Uplay niet. Aan game kosten komt het bij mij netto op hetzelfde neer per jaar en dan reken ik de het online console abonnement en de games die je daarbij krijgt mee.
ik kan games anders nog vele male goedkoper krijgen. vaak genoeg gaan nieuwe games op de ps4/xb markt 2de hands nog voor duurder als de pc versies. en grote kans dat binnenkort de 2de hands markt open gebroken worden voor pc. en/of gestopt word op console.
Die spellen kun je ook voor een game PC kopen en die game PC is ook prima te gebruiken in Big Picture mode met een zelf gekozen controller eraan vast. Dat is al jaren mogelijk en vergt geen enkele aparte of extra investering. Sterker nog dat kon zonder en vóór Steam al.

Verder is de Steam Machine níet redelijk geprijsd als je een performance/euro berekening maakt ten opzichte van elke andere game PC en al helemaal niet ten opzizchte van een console. Alleen als je die vergelijking trekt met game-laptops, dan is het redelijk geprijsd. Maar wie wil dat nou doen als je de machine niet mobiel kunt gebruiken?

Dit product valt gewoon op alle vlakken af en is het overal nét niet. Klote GPU, niet vervangbaar. Dure laptop i7 die zijn nut niet gaat bewijzen. Beperkte game library, en het enige echte USP van dit ding (streaming en SteamOS op een machine als plug and play) werkt (nog) niet naar behoren.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 21:57]

Je hebt van zowel Sony als MS regelmatig aanbiedingsdagen, zoals nu vanwege kerst, waarbij toptitels met 20-50% korting over de digitale toonbank gaan. Ook bij de console kun je flink besparen op games.
steam sales vs g2a... dan is de keuze ook alweer snel gemaakt. G2A wins by a mile, veel goedkoper dan steam. Dan valt de vergelijking qua prijs van spellen nog goedkoper uit... maar waarom zou je jezelf zo vastpinnen aan hardwa
Het is van Dell/Alienware, wat sowieso al overpriced is voor wat je terug krijgt. De prijs sta ik niet zo van te kijken. Er komen ook meer Steam machines uit van andere fabrikanten die wel wat schappelijker zijn geprijsd.

Ik zelf zie meer in de Steam Link icm die controller. Ik heb al een PC waar ik de games op heb, maar ik wil ze ook graag op de bank spelen. Een potje Rocket League is net wat relaxter op de bank dan op een bureaustoel. Als dat feilloos werkt (geen idee, tweakers, ideetje voor een review ;) ), ben ik eigenlijk al om, voor 60 euro is zo'n apparaat geen slechte investering.

Een paar maanden terug al getest met mijn laptop, door die op de TV aan te sluiten, dat liep wel OK, maar ik merkte toen nog wel een seconde of twee vertraging, dat is in Rocket League al funest.
Deze versie is ook 240 euro duurder dan de goedkopere uitvoering, die in meeste games hetzelfde zal presteren.
900 euro... Om maar een paar games op te spelen, terwijl je voor een Ps4 maar 280 hoeft te betalen, voor wie is dit dan interessant??
En als de ps5 uit komt kan je je hele lading games in de prullenbak gooien of opnieuw kopen voor de ps5. Bij steam heb je dat probleem niet. Of je nu op zolder op je monster pc aan het gamen bent. Of lekker rustig op de bank. Je games blijven het zelfde. Ook met een andere steam machine. En alienware is altijd al overpriced geweest. Voor 1000 euro kan zelf een i5 4460/970 systeem bouwen met controller. En dan steamOS of windows steam in bigpicture draaien.
Hele lading games verkoop je met de console mee als je over gaat.
Ken zelf geen mensen die pre-gen games spelen als ze een nieuwe console halen.
Games speel je uit (of niet) en daarna is het meestal wel gedaan, multiplayer varianten doen het wat langer.
Zie hier toch vaak genoeg nog mensen die hun oude console uit de kast halen en hopen dat hij het nog doet om wat oude games te spelen.
Maar dat is een keuze en dus prima. Het gaat hierboven over geforceerd je games verliezen bij een ps5 aanschaf terwijl je zoals gesteld de games tegelijk van de hand doet met de verkoop van de console.
wat ik probeer aan te geven is wat als je ps4 kapot gaat en nog 100 games heb liggen? dan moet je ze verkopen of een andere ps4 kopen. terwijl je bij steam nog prima over 5 jaar je oudere games kan spelen. zonder er heel veel aan te veranderen.

tevens moet je bij de overstap van bv ps3 naar ps4. gta5 opnieuw kopen. terwijl je prima een GPU/CPU upgrade kan doen zonder dat steam nog rockstar gaat klagen dat het aan je computer gebonden zat.
'Als' Steam nog bestaat over 5 jaar. Niet dat ik redenen heb om aan te nemen dat dit niet zo zal zijn, maar in vijf jaar kan er veel veranderen aan bedrijven en hele branches. Kijk naar Videotheken, nu V&D etc. Een PS4 blijft gewoon werken, als die het over 20 jaar nog doet kun je zelfs dan je console en spellen nog opstarten.

Hoewel het er wel op lijkt dat Steam eigenlijk alleen maar groter kan worden momenteel (alles gaat meer richting cloud, netwerken, streaming, abonnementen ipv per spel betalen) daar kan Steam prima op inspringen met hun aanbod.
Als Steam niet meer bestaat blijft je Steam Machine gewoon werken, alleen de winkel is dan dood.
Ik heb eigenlijk weinig games op console.
Cod BF R6 is het.
Maar deze game speel ik grijs online of een ervan.
Op PC gaat het om singleplayer ervaring.
Soms alleen daarvoor de game ook op PC.
Dus meer games op PC maar minder gametime.

Voor mij is nextgen console meer iets van hoe snel ons online FPS casual clan migreerd naar nextgen.
Recent pas grotendeels van PS3 naar PS4
Maar blijf Ook PC gamer.
Ja gek he?
Je koop een console en je kunt de oude spellen niet eens meer spelen (uitzonderingen daar gelaten). De meeste mensen zetten niet meerdere consoles neer....dus gaan die of de kast in, of in de verkoop voor peanuts. (afgeragte meuk hoef ik zelf ook niet)
Effectief ben je dus wel al je oude spellen kwijt als je een nieuwe koopt.
En dat is dus precies de reden waarom ik geen PS4 heb....te veel PS3 titels die ik leuk vind en ik weiger om een eh... vierde console neer te zetten :+ (ps3, wii en retron5)

Dit probleem heb je bij een pc gewoon niet, een andere pc wil niet zeggen dat je de spellen kwijt bent.
Je kan de ps3 natuurlijk ook bewaren he. Heb hem zelf verkocht, toen ik een ps4 kocht, soms mis ik wel wat games die splitscreen ondersteunde, maar ik wil niet zo lang in het verleden hangen.
Als je een Core i7 wilt dan moet je daardoor de bedragen voor neertellen die Intel daarvoor vraagt. Er zijn niet zoveel spellen die veel voordeel van een i7 hebben, dus je vergelijking is een beetje scheef. Vergelijk één van de goedkopere modellen. De goedkoopste i3 met 4GB kan vrijwel alles goed spelen en ja een Steam Machine is dan nog steeds duurder, wat gecompenseerd wordt doordat de spellen goedkoper zijn en je er een aantal van je Windows-collectie mee kunt nemen naar de woonkamer.
Had toch beter een GTX 960m in kunnen zitten, dan kan je nog 4K video afspelen.
Uit het stuk zelf:
Overigens is de GTX 860M vrijwel identiek aan de GTX 960M en de GTX 750 Ti-desktopvideokaart.
Er zit nagenoeg een GTX 960m in...... Het afspelen van 4K video wordt in dit geval zeker niet door de GPU beperkt.
Eigenlijk wel want er zit geen h.265 decoder op, en dat is toch wel heel erg zonde. Zelf heb ik de GTX 750 TI OC Gigabyte en dat is toch echt wel op cpu.
Er zit nu een HDMI 1.4a poort op dus dat zou 4K op max 30fps worden. Dat is voor een aantal mensen misschien genoeg maar als je leest op T.net dat sommige smartphones en een aantal action-cams al een hogere framerate kunnen genereren, is het een beetje zonde.
Daarnaast zit je vast aan Steam en kun je een koppeling met GOG, Battle.net of Origin vergeten.
Dit is eenvoudig op te lossen door de desbetreffende games toe te voegen als non Steam game in je library van steam
Maar die games zijn er in de meeste gevallen gewoon niet voor Linux (waar SteamOS op gebaseerd is), dus dan ben je nog altijd afhankelijk van de Steam-winkel... Het is trouwens opvallend hoe 'dichtgetimmerd' SteamOS lijkt voor een Debian-variant. Veel standaard Linux-software werkt gewoon niet, waardoor Steam Machines meer lijken op consoles dan op een PC.
Heb je voorbeelden? Voor zover mijn ervaring kan je gewoon de Debian-repositories toevoegen en naar hartelust software installeren.

Je bent niet afhankelijk van de Steam-winkel: Diensten als Gog, Itch.io en Desura bieden veel Linuxtitels aan en die kun je gewoon op je stoommachine installeren. Het is was zo dat Steam meer titels beschikbaar heeft.
Kun je eigenlijk ook Wine installeren?
Jazeker, je kunt ze zelfs in de Steam-interface integreren, zodat je ze direct met gamepad kunt opstarten. Zie hier voor wat instructies:

http://steamcommunity.com...ons/1/494632768626127072/
Ze geven het in de review zelf al aan dat zelfs programma's die normaal met Debian meegeleverd worden gewoon niet werken. Of ze lopen vast, of ze starten gewoon niet. Zelfs de terminal werkt niet.

Je bent er hoegenaamd 'vet mee' dat je allerlei software kan installeren, als die daarna gewoon niet werkt...
Goed lezen, Steam heeft een functie om automatisch programma's die ook op het systeem staan in de bigpicturemode te integreren. Zo kun je inderdaad proberen de terminal te integreren. Niet ieder programma is echter geknipt om in bigpicturemode te draaien. cmd.exe onder Windows in bigpicture-mode lijkt me ook een vreemde. Die functie is wel erg geschikt om niet-Steam-spellen en programma's als Kodi in de Steam-interface te integreren.

Tweakers klaagt erover dat die functie standaard aanbiedt om de terminal in bigpicturemode te integreren, wat voor hun vreemde resultaten geeft, maar niet dat het niet mogelijk is om de terminal te gebruiken. Verlaat je bigpicturemode, dan kan je gewoon de terminal en alle andere Debian-software draaien.
Ja dát is waar, Ik las het met mijn (nog) slapende hoofd dat dat niet ging lukken met streamen, maar dat kan sowieso los van het feit of het voor linux is of niet.
Dichtgetimmerd klopt niet. Je kan alles installeren wat je op Debian Jessie kan installeren, je hoeft alleen de Debian repo toe te voegen: https://steamcommunity.co...ons/1/648814396114274132/
Ik heb games toegevoegd op m'n Windows PC als non-steam game en speel dan vanop m'n Linux laptop deze games (o.a. Path Of Exile) en dat werkt perfect. Laptop is een Lenovo Flex 2-15 over WiFi, zeker geen sterke laptop, dus ik snap niet waarom de reviewers hier spreken over dat het niet vlekkeloos ging. Mijn Windows PC heeft een 3770k en 290X. Werkt hier vrijwel vlekkeloos.
Dit is niet zo makkelijk als je zou denken. Je kan namelijk alleen games aan Steam toevoegen die beschikbaar zijn voor de gebruiker waarop Steam draait en die een snelkoppeling hebben met een hele specifieke indeling.

GOG games en Battle.net zijn momenteel erg moeilijk om in Steam te krijgen.
Hoe bedoel je precies? Ik heb nog nooit problemen gehad om spellen toe te voegen? Je bedoelt dat de .exe files niet zomaar beschikbaar zijn/ te vinden zijn?
In SteamOS kan je niet naar een exe zoeken, alleen uit een lijst kiezen welke programmas je toe wilt voegen aan Steam. In deze lijst komen alleen programmas te staan waarvan de snelkoppeling op een van 3 specifieke locaties staat en de inhoud van de snelkoppeling voldoet aan de zeer specifieke eisen van de Steam client. Games van GOG zullen nooit in deze lijst komen te staan tenzij je zelf nieuwe snelkoppelingen maakt die aan die eisen voeldoen.

Hier de eisen voor snelkoppelingen: https://github.com/ValveS...148#issuecomment-41926088

Hier hoe je GOG games kan installeren: https://www.reddit.com/r/..._games_on_steamos/cxeo7mg

Vergeet ook niet dat SteamOS Linux is, het draait dus geen Windows applicaties.
Dat klopt, maar als je streamed kan dat vanaf een Windows PC. Ik heb het hier ook alleen over het stream gedeelte. In het artikel wordt namelijk gezegd dat je alleen steam games kan streamen en dat je daar dus aan vast zit. Als je een windows pc hebt kan je gewoon games toevoegen en dat streamen. Zover ik weet kan je ook een directory aanpassen waar steam overal moet zoeken naar games, maar dat laatste weet ik niet zeker.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.