Lange aanloop naar een alternatief
Samengevat
De Alienware Steam Machine is een compact gamesysteem dat niet misstaat naast je tv. Je kunt er recente games op middelhoge instellingen bij een 1080p-resolutie op draaien. Dell levert de Steam Controller mee, waar veel gamers na enige gewenning prima mee uit de voeten kunnen. Dankzij de combinatie met SteamOS geeft het systeem een echte console-ervaring. Het op Linux gebaseerde besturingssysteem is tegelijk een enorm minpunt, want je moet als gamer genoegen nemen met een fractie van het aantal grote gametitels dat op Windows, de PS4 of de Xbox One beschikbaar is. Het alternatief om games van een Windows-machine te streamen werkte bij ons niet vlekkeloos en ook is het jammer dat de videokaart niet te upgraden is. Met zijn beperkte aanbod aan populaire games steekt deze Steam Machine schraal af bij Windows-gamesystemen aan de ene, en de veel goedkopere consoles aan de andere kant.
Eindoordeel
Het game-ecosysteem was lang in twee kampen onder te verdelen; aan de ene kant had je de consoles en aan de andere kant de Windows-pc's. Beide hebben hun voordelen. Consoles zijn gemaakt voor de woonkamer en geoptimaliseerd voor games, je hoeft niets te doen om spellen soepel te laten draaien en de interface is helemaal op games ingericht: starten, schijfje erin, controller pakken en klaar. Ook de pc heeft echter zijn voordelen. Hoewel ontwikkelaars alles uit de hardwareonderdelen van consoles kunnen halen, lopen deze systemen op een gegeven moment toch achter. De pc dendert voort met snellere processors en krachtigere videokaarten. Na verloop van tijd zien de games er aanzienlijk beter uit op een pc, ook bij lagere instellingen. Bovendien zijn er genres die nu eenmaal beter werken met een toetsenbord en een muis, zoals rts-games, en dáár zijn consoles dan weer niet voor geoptimaliseerd.
/i/2000871133.png?f=imagenormal)
Zou het geen goed idee zijn om de voordelen van consoles met die van pc's te combineren, vroeg Valve zich jaren geleden af. Laat verschillende fabrikanten pc-achtige systemen maken op een platform dat geoptimaliseerd is voor games. Als bedrijf achter het omvangrijke Steam-platform is Valve de aangewezen partij om dit te doen, maar de klus bleek complexer dan gedacht.
In 2012 werd het SteamOS-platform aangekondigd en eind december was het op Linux gebaseerde besturingssysteem volwassen genoeg voor een open bèta. Tweakers besprak het platform toen uitgebreid. We zijn inmiddels twee jaar verder en nu pas zijn de eerste Steam Machines hier beschikbaar. De controller voor de systemen, de Steam Controller, hebben we ook al uitgebreid aan de tand gevoeld. Nu is het tijd om te kijken of de Steam Machine van Dell de belofte waarmaakt. Combineert de gamecomputer het beste van beide werelden?
Hardware en upgraden
Helemaal nieuw is de Steam Machine van Dell niet. Al een jaar geleden bracht de fabrikant dit model uit, maar dan met Windows. Dell moest wachten op groen licht van Valve en toen bleek dat de Steam Machines met bijbehorende controller pas in 2015 konden uitkomen, besloot het bedrijf de machine vast met Windows uit te brengen.
De échte Steam Machine verschijnt in precies dezelfde behuizing. Het is een klein zwart kastje met spiegelende zijkanten en een matte bovenkant. De afmetingen zijn 55x200x200mm en het gewicht is 1,81kg, 'ongeveer de grootte van een Nintendo Wii' volgens Dell Alienware. De aan-uitknop is een alien-hoofd, en één hoek is schuin afgesneden en toont het Steam-logo. Beide geven standaard blauw licht.
/i/2000881766.jpeg?f=imagenormal)
We kregen van Dell de versie van de Alienware Steam Machine met de snelste processor en de meeste opslagcapaciteit. Dit is uiteraard meteen de duurste versie, met een adviesprijs van 939 euro.
Model |
Dell Alienware Steam Machine |
Processor |
Intel Core i7-4785T, 2,2GHz, 3,2GHz Turbo, quadcore |
Geheugen |
8GB 1600MHz ddr3 |
Videokaart |
Nvidia GTX 2GB gddr5 |
Harde schijf |
1TB, 7200rpm |
Prijs |
€939,- |
Wie zo min mogelijk op tafel wil leggen gaat voor de versie met een Core i3-4170T, 4GB ram, een hdd van 500GB en een Intel 3160 1x1-netwerkkaart. Deze kost met 599 euro echter nog steeds meer dan een console van de jongste generatie. In totaal biedt Dell vier verschillende configuraties aan.
Aan de voorkant van het systeempje zitten twee usb 3.0-poorten. Aan de onderkant zit achter een klepje een usb 2.0-poort, maar die is bedoeld voor de receiver van de Steam Controller. Aan de achterkant zitten nog eens twee usb 3.0-poorten, een gigabit-ethernetinterface en een optische Toslink-audio-uitgang. Verder zijn een hdmi 1.4a-uitgang en hdmi-in aanwezig.
De hdmi-ingang is aanwezig om bijvoorbeeld een settopbox voor digitale tv of ander hdmi-apparaat aan te sluiten, zodat met de Steam Controller of SteamOS eenvoudig naar dit apparaat geschakeld kan worden, zonder dat de gebruiker een andere source op de tv hoeft aan te wijzen.
/i/2000881765.jpeg?f=imagenormal)
Het moederbord van de Steam Machine is een custom bordje met een mini-itx-formaat. Dell heeft de Intel H81-chipset bij de Steam Machine die wij ontvingen gecombineerd met de Core i7-4785T-quadcore. Dit is een desktopprocessor van de Haswell Refresh-generatie, die Intel vorig jaar introduceerde. De processor heeft een tdp van 35W, wat weinig is voor een desktopprocessor en dat is ook de reden waarom Dell voor deze chip gekozen heeft. In de compacte behuizing kun je beter geen energieslurpende heethoofd stoppen, want er is niet veel ruimte voor koeling. Het is wel jammer dat er geen recentere Skylake-chip aanwezig is, zoals de Core i7-6700T, die snelheidsverbeteringen bij dezelfde tdp met zich mee zou brengen, maar de lange aanloop naar de release zal hier debet aan zijn.
Het 8GB-1600MHz-ddr3 is verdeeld over de twee sodimm-sleuven. Dit is geheugen in een formaat dat normaal gesproken in laptops gehanteerd wordt, wat overigens geen invloed heeft op de snelheid. De harde schijf is een 7200rpm-exemplaar met een opslagcapaciteit van 1TB, waarvan standaard nog 846,2GB beschikbaar is. Jammer genoeg is niet voor een sshd of ssd gekozen, waarschijnlijk om de prijs laag te houden.
Draadloos verbinding maken doet de Steam Machine met de Intel 7265-netwerkkaart. Dit is een dualband-netwerkkaart met een 2x2-netwerkopstelling en ondersteuning voor wifi-ac en bluetooth 4.0.
De gpu is een interessante. Het gaat om een niet aangeduide 'GTX' met 2GB gddr5, die in samenwerking met Nvidia is ontwikkeld. Duidelijk is in ieder geval dat het om een model met Maxwell-gpu gaat. Dell spreekt van een gpu met prestaties die vergelijkbaar zijn met die van een GTX 860M.
Niet helemaal duidelijk is waarom Dell Alienware het beestje niet bij zijn naam noemt. In de Debian-omgeving kunnen we de Nvidia X Server Settings erbij halen en daar zien we dat de videokaart gewoon als GTX 860M herkend wordt, op basis van de GM107-gpu met 640 Cuda-cores en 128bit-geheugenbus. Wel is de gpu licht overgeklokt, van 1029 tot 1097MHz. Het gddr5-geheugen loopt op 5010MHz in plaats van 5000MHz en is daarmee dus een fractie sneller dan de referentiesnelheid. Overigens is de GTX 860M vrijwel identiek aan de GTX 960M en de GTX 750 Ti-desktopvideokaart.
Makkelijk maar beperkt upgraden
Een van de eigenschappen van de Steam Machine waar Dell mee schermt, is de mogelijkheid om het systeem te upgraden. De fabrikant heeft dit zo makkelijk mogelijk proberen te maken. Hiervoor moet de machine op zijn kop gelegd worden. Zo is het ventilatierooster te zien en daarnaast valt op dat koele lucht langs de zijkanten het systeem in kan.
Aan de onderkant zitten vier doorsnee-Phillips-kruiskopschroeven. Na het losschroeven kan de onderklep verwijderd worden en is direct het eerste vervangbare onderdeel zichtbaar: de 2,5"-hdd. Het systeem is nu uit zijn plastic omhulsel te tillen en als we het omkeren, kijken we in de kast, waar vooral de cpu- en gpu-ventilator opvallen. De twee plastic onderdelen nemen een groot deel van de ruimte in de behuizing in en dat komt vooral doordat de ventilators zijn voorzien van omhulsels die de warme lucht het systeem uit loodsen.
Beide ventilators zijn aan de zijkanten vast te knijpen, waarna ze eenvoudig los te koppelen zijn, zodat de koelblokken van de cpu en gpu bloot komen te liggen. Deze onderdelen zijn eveneens los te schroeven. De processor is vervolgens uit de socket te halen om hem te kunnen verwisselen. Het is mooi dat dit kan en Dell schuift het naar voren als een van de voordelen van deze Steam Machine, maar de praktische waarde is bij onze testmachine niet groot. Upgraden is er namelijk nauwelijks bij. De Core i7-4790T met een kloksnelheid van 2,7GHz is nog een optie. In het ideale geval was een upgrade naar de eerder genoemde Core i7-6700T van de Skylake-generatie mogelijk, vanwege de snelheidswinst bij een gelijkblijvende tdp, maar die chip is natuurlijk niet socket-compatibel. Wie een goedkoper Alienware Steam Model met Core i3-4170T of i5-4590T aanschaft, heeft wel de mogelijkheid te upgraden naar snellere chips in de T-series.
/i/2000881771.jpeg?f=imagenormal)
Daarnaast is het geheugen te upgraden en de twee sleuven kunnen tot maximaal 16GB ddr3-ram bevatten. Daarbij gaat het om mobiel sodimm-geheugen, dat eenvoudig in de behuizing te benaderen is. Ook de draadloze netwerkkaart is om te wisselen, wat opnieuw een optie zou zijn voor de kopers van de goedkopere Steam Machine. Ze kunnen dan de Intel Wireless AC 3160 1x1-kaart upgraden naar de AC 7265 2x2.
Het belangrijkste onderdeel van de gamemachine, de gpu, is echter niet te upgraden. Deze is vastgesoldeerd en het gaat hoe dan ook om een mobiele gpu die niet los verkrijgbaar is. Hiermee wordt de mogelijkheid tot upgraden ernstig belemmerd. Wie zijn gamesysteem van nieuwe hardware wil voorzien om de laatste generatie games te kunnen draaien, zal immers beginnen met een nieuwe videokaart. De effecten van een snellere processor en meer geheugen zijn lang niet zo groot als die van een nieuwe videokaart. We snappen dat Dell voor een vastgesoldeerde laptop-gpu heeft gekozen voor een klein systeem, maar de concessie dat upgraden dan niet mogelijk is, is wel erg groot.
Belangrijk om hier te melden is dat Dell een identiek systeem met Windows aanbiedt onder de naam Alienware Alpha. Vergeleken met het door ons getestte model is dit 80 euro duurder, de goedkopere versies zijn 70 euro duurder. Bij de Steam Machine levert Dell de Steam Controller mee en die is bij de prijs inbegrepen. Bij de Alpha ontbreekt die. De Steam Controller kost ongeveer 50 euro, waardoor het verschil op 120 à 130 euro uitkomt. Natuurlijk zijn er ook op softwarevlak belangrijke verschillen; daar gaan we op de volgende pagina kort op in.
/i/2000881774.jpeg?f=imagenormal)
De speelervaring
Na het aansluiten en starten van de Steam Machine, duurt het gemiddeld 49 seconden voordat we het inlogscherm voor ons krijgen. We kunnen kiezen uit inloggen met een bestaand account of met een nieuw aan te maken account. Als gebruiker kun je meer dan één account aanmaken, zodat je bijvoorbeeld bij een ander je eigen volledige Steam-bibliotheek kunt benaderen. Het verwijderen van je account gebeurt eenvoudig na het uitloggen. Waar wel rekening mee gehouden moet worden is dat gamedownloads dan niet verdwijnen, maar op het systeem blijven staan. Per titel moet je de download handmatig verwijderen.
/i/2000881749.png?f=imagenormal)
Steam OS ziet er hetzelfde uit als Steam Big Picture Mode. Als je de Steam-client op je Windows-pc draait, kun je rechtsboven op het controller-icoontje klikken en de software starten. Op enkele kleine wijzigingen na is dit de interface van de Steam Machine. In november bracht Valve Steam OS 2.0, met codenaam Brewmaster, uit. Deze versie is gebaseerd op Debian 8.1 'Jessie' en beschikt over een compleet bijgewerkte interface ten opzichte van de versie van Steam OS die we in 2013 bekeken.
Een van de weinige verschillen betreft Alien FX. Dit onderdeel is specifiek voor de Alienware Steam Machine aanwezig en maakt het mogelijk kleur en intensiteit van de verlichting van het alienhoofd en het Steam-logo aan te passen. Het is een aardigheid, waarmee je je als gebruiker na een paar keer instellen waarschijnlijk niet veel meer zult bezighouden.
/i/2000881756.jpeg?f=imagenormal)
Het besturingssysteem heeft een heldere indeling met centraal de gamebibliotheek van de gebruiker, met rechts het community- en chatonderdeel en links Valves gamewinkel en de browser. Centraal plaatst Valve een overzicht van onlangs gespeelde games en actuele meldingen verschijnen eveneens hier. De interface geeft je het gevoel daadwerkelijk met een console te maken te hebben. Binnen korte tijd heb je je weg gevonden door het besturingssysteem, en struinen door je bibliotheek en de winkel is een prettige ervaring.
Wel zijn er nog wat schoonheidsfoutjes. Zo kun je in de winkel door video's browsen op basis van tags, maar de knop voor tags bleef bij ons hinderlijk in beeld bij elk ander onderdeel van de winkel. Dit bleef zo na enkele updates, want duidelijk is dat Valve actief aan het besturingssysteem werkt. In de periode van onze test werd bij elke keer starten een update doorgevoerd, wat goed is om te zien.
Een van die updates betrof de Steam Controller en maakt het mogelijk om uitgebreide profielen aan te maken en ervoor te zorgen dat je configuratie herkend wordt, ook als je je Steam Controller verbindt met het systeem van een ander. De controller is tot in details in te stellen en af te stemmen op games, waaronder die waarbij normaal gesproken muis en toetsenbord nodig zijn. Voor power-users is dit een groot voordeel, al is het gebruik wel wennen. Zoals gezegd verwijzen we voor een bespreking van de Steam Controller naar onze eerdere review.
Standaard is er geen directe mogelijkheid om buiten de SteamOS-interface te komen, maar bij de instellingen is onder het Interface-onderdeel de optie 'Toegang tot de Linux-desktop aanzetten' in te schakelen. Als je nu de Steam Machine wil uitzetten, krijg je de vraag of je naar de Linux-omgeving wil overschakelen. Je komt dan in de Gnome-desktopomgeving van Debian. Dit geeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld multimediasoftware als Kodi te installeren. Standaard bevat SteamOS namelijk geen multimediafunctionaliteit. Naast de browser is het puur een op games ingerichte toegang tot Steam.
Overigens is er nog wel een link tussen SteamOS en de Debian-omgeving. Bij SteamOS is bij de instellingen onder Systeem de mogelijkheid 'Bibliotheeksnelkoppeling toevoegen' zichtbaar. Hier kunnen we Linux-apps, zoals de calculator, de terminal, de system-monitor en IceWeazle als snelkoppeling aan onze Steam-bibliotheek toevoegen. Niet dat we hier veel aan hebben, want zodra we de apps in SteamOS openen, krijgen we een wit scherm te zien en verder niets. Bij de terminal loopt het hele systeem zelfs vast en moeten we de Steam Machine opnieuw starten. Dit is alweer een kinderziekte die blijkbaar nog aangepakt moet worden.
/i/2000881761.jpeg?f=imagenormal)
Beperkt gameaanbod
Inbegrepen bij de Steam Machine zijn naast de controller drie games. Het gaat daarbij om schietspel Screencheat en de sports-shooter Robot Roller-Derby Disco Dodgeball. De derde game is nog niet uit voor Linux en komt begin 2016 beschikbaar: de co-op-shooter Payday 2 2015 Goty Edition. Het is een aardige geste, die echter niet het verschil zal maken. Hetzelfde geldt voor enkele exclusieve items en dlc-pakketen, waaronder skins voor de gratis game Brawlhalla en voertuigen voor Warthunder. Alienware biedt verder exclusieve demo's voor Colliders II en Coffin Dodgers.
De extra's kunnen niet verhullen dat het gameaanbod voor SteamOS ronduit mager is. Er zijn zo'n 1500 titels en Valve voegt er maandelijks wel toe, zo'n 100 claimt Dell, maar dan nog is het slechts een fractie van de meer dan 6500 games voor Windows. Ook voor de Mac zijn er al meer dan 2300 games.
In vergelijking met de laatste generatie consoles is 1500 natuurlijk wel een mooi aantal, maar de grote titels komen wel naar de PS4 en Xbox One, terwijl veel daarvan ontbreken op SteamOS. GTA V, Fallout 4, The Witcher 3, Call of Duty, Star Wars: Battlefront, enzovoorts: je zult ze niet vinden op SteamOS. Valve zelf is natuurlijk heel actief met het brengen van zijn games naar Linux, maar de uitgevers Activision, Bethesda, Capcom, Electronic Arts en Square Enix zijn niet geneigd om games voor het besturingssysteem uit te brengen en er kostbare ontwikkeltijd aan te spenderen. Zolang SteamOS een minuscuul marktaandeel heeft, zal die situatie niet veranderen. Ter illustratie: van de 39 games in onze Steam-bibliotheek zijn er 9 die op SteamOS werken, waaronder de twee gratis games die we als gebruiker van een Steam Machine hebben gekregen.
Games streamen: problemen met Radeons
Gelukkig heeft Valve zich dit gerealiseerd en SteamOS de mogelijkheid gegeven om games die door een Windows-gamesmachine met de Steam-client worden uitgezonden streaming weer te geven. De optie vinden we bij de Instellingen onder Binnenshuis Streamen. We hoeven vervolgens alleen maar in te loggen bij hetzelfde Steam-account op de Windows-bak en verbinding te maken via hetzelfde thuisnetwerk, om de systemen elkaar te laten vinden.
/i/2000888724.png?f=imagenormal)
Vervolgens kun je ook Windows-games in je bibliotheek op SteamOS draaien, door ze streaming te starten. Op papier is dit een mooie toevoeging die het grote nadeel van het relatief lage aantal Linux-games zou opheffen, als het goed zou werken.
We hebben via een gigabitrouter met een kabel verbinding gemaakt met een gamesysteem met een AMD Radeon R9 290X, Intel Core i7-4960X, Asus Rampage IV Extreme-moederbord en 16GB ram. Zo waren we er zeker van dat het systeem in ieder geval niet de bottleneck zou zijn. We startten GTA V, maar kregen beeld met veel flikkeringen voorgeschoteld. Ook bij het draaien van Project Cars zagen we het beeld ernstig flikkeren. We hebben geprobeerd de instellingen aan te passen en de resolutie te verlagen, maar niets bood soelaas.
Daarop hebben we het geprobeerd met een gamesysteem met Nvidia GeForce GTX 980 Ti en hiermee waren de hevige flikkeringen weg. Toen we daarna weer een andere Radeon-kaart probeerden, keerden ze terug. Bij ons bleek de combinatie van Steam Machine met Nvidia-gpu en een gamesysteem met Radeon-videokaart niet werkbaar.
In combinatie met de GeForce GTX 980 Ti kregen we het beeld evenmin vloeiend zonder flink met de instellingen te spelen. We kregen continu de meldingen 'slow network' en 'slow decoding' van Steam OS en spelen op 1080p was onmogelijk vanwege de lage framerate. Overstappen op een andere router en bekabeling werkte niet. Daarom openden we de browser van SteamOS om een snelheidstest te doen. Die toonde een download- en uploadsnelheid van respectievelijk 88Mbit/s en 90Mbit/s, bij een ping van 3ms. Aan de verbinding leek het dus niet te liggen.
Door over te schakelen op een 720p-weergave kregen we enigszins speelbare framerates, maar het hield niet echt over. Overigens kunnen we SteamOS de prestatiegegevens laten weergeven en daar zagen we dat de waarde rond de 60fps schommelde, met enkele flinke uitschieters naar beneden, maar niet van dien aard dat de lage framerates hiermee verklaard kunnen worden. Het lijkt er bijna op dat de Nvidia-gpu van de Steam Machine moeite heeft de h264-gamestream te verwerken, maar dat lijkt vergezocht. Zelfs eenvoudige chips moeten dit kunnen. We hebben hardware-encoding uiteraard ingeschakeld en het netwerkverkeer voorrang gegeven, maar 1080p-streams op 60fps wilden niet verschijnen via de Steam Machine.
Valve biedt ook een klein kastje aan dat hetzelfde moet kunnen en games vanaf krachtige pc's naar bijvoorbeeld laptops streamen: de Steam Link. Gebruikers op Tweakers melden hiermee op 1080p met 60fps te kunnen streamen.
/i/2000881762.jpeg?f=imagenormal)
De games op SteamOS
Dan het gamen zelf. Zoals gezegd konden we 9 van de 39 games uit onze bibliotheek draaien, waaronder Dota 2 en Race Driver Grid. We draaiden echter Alien Isolation, Left 4 Dead 2 en DiRT: Showdown om een indruk van de speelbaarheid te krijgen. Veel benchmarks hebben we niet gedraaid. Onze benchmarkprotocollen en -tools werken niet op Linux en daarnaast hebben we geen vergelijkingsmateriaal. Wel hebben we de ingebouwde benchmark van DiRT: Showdown gedraaid voor wat cijfermateriaal.
Left 4 Dead 2 is een game van Valve zelf. Het spel kwam uit in 2009 en de GeForce GTX 860M moet het dan ook moeiteloos kunnen draaien. Dat is inderdaad zo. Als we alle instellingen op 'hoog' zetten en bij 8x msaa draait de Steam Machine het spel nog vloeiend op een resolutie van 1920x1080 pixels.
Alien Isolation is een game uit 2014. We zetten de instellingen zoveel mogelijk op 'ultra' en 'high', met 16x af en smaa T2x. Het spel draaide hierbij redelijk, maar niet zo vloeiend als we wilden. Bij 8x msaa was het al wat beter en door wat instellingen verder te verlagen kregen we soepel beeld zonder dat de beeldkwaliteit zoveel verslechterde dat het stoorde.
DiRT Showdown is een racegame uit 2012, die veel instelmogelijkheden voor de beeldkwaliteit bevat. De game bevat een ingebouwde benchmark, die we hebben gebruikt om vloeiende framerates te krijgen. We legden de Steam Machine flink het vuur aan de schenen en zetten de preset van de instellingen eerst op Ultra, met 16x msaa. Dat leverde geen goede fps op en bij een flinke stap terug, met de Medium-preset, waren we nog niet tevreden. Door de multisample-anti-aliasing op 8x te zetten, ging het bij alles op High al een stuk beter en zagen we een net gemiddelde van 61fps. Op Medium-settings presteert de Steam Machine ongeveer gelijk aan de MSI GE60- en GE62-laptops met Windows met vergelijkbare hardware op Ultra, al gebruikten we bij de eerdere test 4x msaa en waren de laptops van een Core i7-5700HQ en Core i7-4700HQ voorzien.
DiRT Showdown |
Gem. fps |
Min. fps |
Ultra-preset, 16x msaa |
20 |
15 |
Medium-preset, 16x msaa |
47 |
37 |
High-preset, 8x msaa |
61 |
50 |
Medium-preset, 8x msaa |
71 |
57 |
De GTX 860M van de Alienware behoort niet meer tot de top-gpu's van dit moment, maar het is een voordeel dat met de Steam Machine aan de instellingsknoppen gedraaid kan worden. Bij consoles heb je dit niet, maar bij die machines optimaliseren ontwikkelaars hun games wel volledig voor de hardware. Bij deze Steam Machine zul je waarschijnlijk bij komende games steeds vaker genoegen moeten nemen met lagere instellingen.
/i/2000881757.jpeg?f=imagenormal)
Conclusie: een groot manco
De Steam Machine van Dell Alienware is een stuk compacter dan de PS4 en Xbox One, en er zijn pc-games voor beschikbaar die in veel gevallen vloeiend in 1080p op 60fps te spelen zijn. In combinatie met de Steam Controller weet het systeem echt een console-ervaring te geven en als je al een pc-gamer bent, heb je het voordeel dat je je games uit de Steam-bibliotheek kunt starten.
Uitsluitend naar de hardware gekeken is de prijs van dit systeem met een desktop-Core i7-quadcore en de mobiele variant van de GTX 750 Ti-videokaart niet te hoog, al is de prijs-prestatieverhouding van de Core i3- of Core i5-varianten beter. We zijn gecharmeerd van Dells kleine en relatief stille alienbehuizinkje en vinden het Steam Machine-concept een sympathieke poging om een brug te slaan tussen pc-gaming en de console, waarbij tegelijk Linux als welkom alternatief voor Windows naar voren wordt geschoven.
Helaas is dat alles niet voldoende om van een aanrader te spreken. Een van de grote voordelen van Steam Machines zou moeten zijn dat ze, als pc's, te upgraden zijn, zodat je ook toekomstige games vloeiend kunt blijven draaien. Bij deze Alienware is upgraden echter niet mogelijk voor het belangrijkste onderdeel van een gamesysteem: de videokaart.
Het grootste manco is Dell niet zozeer aan te rekenen, maar voor consumenten wel een enorm struikelblok: de hoeveelheid games, en dan vooral het aantal grote populaire titels, is zeer beperkt en het is maar de vraag of dat in de komende jaren gaat veranderen. De methode om deze pijn te verzachten is het kunnen streamen van games van een Windows-systeem naar de Steam Machine, maar dat verliep bij ons niet vlekkeloos. In combinatie met Radeon-videokaarten traden flikkeringen op en met een Nvidia-systeem moesten we de resolutie verlagen om speelbare framerates te krijgen. Daarnaast zit je vast aan Steam en kun je een koppeling met GOG, Battle.net of Origin vergeten.
De olifant in de kamer is de Alienware Alpha, een identiek systeem dat Dell zelf al een jaar lang verkoopt en dat je automatisch Steam Big Picture Mode op Windows laat starten. Daarmee krijg je dus wel alle pc-titels in combinatie met een console-ervaring. Dit systeem is wel 70 à 80 euro duurder, maar die meerprijs lijkt het ons zeker waard en het ontbreken van een Steam Controller bij de Alpha doet daar niets aan af. Wie minder wil uitgeven en minder behoefte heeft aan een compact systeem, bouwt zelf een gamesysteem, al is het dan geen Steam Machine, of koopt een PS4 of Xbox One.
Aan de ene kant zouden we willen dat veel mensen dit systeem aanschaffen, zodat het concept kan groeien en er meer Linux-games komen. Wie dus Linux een warm hart toedraagt, een compact systeem wil, en af en toe een game wil spelen vanaf de bank zonder dat het uitmaakt of het een recente, grote titel is, wordt van harte aangeraden deze Steam Machine aan te schaffen. Daarvoor moet je dan bovendien tussen de 600 en 1000 euro overhebben, de Steam Controller een interessante accessoire vinden en je niet storen aan alternatieven die meer waar voor hun geld bieden. Voor de overgrote meerderheid luidt het advies dat zij beter de ontwikkeling van SteamOS vanaf de zijlijn volgen en verder kijken naar meer volwassen gamesystemen.
Eindoordeel