De Steam Machine van Dell Alienware is een stuk compacter dan de PS4 en Xbox One, en er zijn pc-games voor beschikbaar die in veel gevallen vloeiend in 1080p op 60fps te spelen zijn. In combinatie met de Steam Controller weet het systeem echt een console-ervaring te geven en als je al een pc-gamer bent, heb je het voordeel dat je je games uit de Steam-bibliotheek kunt starten.
Uitsluitend naar de hardware gekeken is de prijs van dit systeem met een desktop-Core i7-quadcore en de mobiele variant van de GTX 750 Ti-videokaart niet te hoog, al is de prijs-prestatieverhouding van de Core i3- of Core i5-varianten beter. We zijn gecharmeerd van Dells kleine en relatief stille alienbehuizinkje en vinden het Steam Machine-concept een sympathieke poging om een brug te slaan tussen pc-gaming en de console, waarbij tegelijk Linux als welkom alternatief voor Windows naar voren wordt geschoven.
Helaas is dat alles niet voldoende om van een aanrader te spreken. Een van de grote voordelen van Steam Machines zou moeten zijn dat ze, als pc's, te upgraden zijn, zodat je ook toekomstige games vloeiend kunt blijven draaien. Bij deze Alienware is upgraden echter niet mogelijk voor het belangrijkste onderdeel van een gamesysteem: de videokaart.
Het grootste manco is Dell niet zozeer aan te rekenen, maar voor consumenten wel een enorm struikelblok: de hoeveelheid games, en dan vooral het aantal grote populaire titels, is zeer beperkt en het is maar de vraag of dat in de komende jaren gaat veranderen. De methode om deze pijn te verzachten is het kunnen streamen van games van een Windows-systeem naar de Steam Machine, maar dat verliep bij ons niet vlekkeloos. In combinatie met Radeon-videokaarten traden flikkeringen op en met een Nvidia-systeem moesten we de resolutie verlagen om speelbare framerates te krijgen. Daarnaast zit je vast aan Steam en kun je een koppeling met GOG, Battle.net of Origin vergeten.
De olifant in de kamer is de Alienware Alpha, een identiek systeem dat Dell zelf al een jaar lang verkoopt en dat je automatisch Steam Big Picture Mode op Windows laat starten. Daarmee krijg je dus wel alle pc-titels in combinatie met een console-ervaring. Dit systeem is wel 70 à 80 euro duurder, maar die meerprijs lijkt het ons zeker waard en het ontbreken van een Steam Controller bij de Alpha doet daar niets aan af. Wie minder wil uitgeven en minder behoefte heeft aan een compact systeem, bouwt zelf een gamesysteem, al is het dan geen Steam Machine, of koopt een PS4 of Xbox One.
Aan de ene kant zouden we willen dat veel mensen dit systeem aanschaffen, zodat het concept kan groeien en er meer Linux-games komen. Wie dus Linux een warm hart toedraagt, een compact systeem wil, en af en toe een game wil spelen vanaf de bank zonder dat het uitmaakt of het een recente, grote titel is, wordt van harte aangeraden deze Steam Machine aan te schaffen. Daarvoor moet je dan bovendien tussen de 600 en 1000 euro overhebben, de Steam Controller een interessante accessoire vinden en je niet storen aan alternatieven die meer waar voor hun geld bieden. Voor de overgrote meerderheid luidt het advies dat zij beter de ontwikkeling van SteamOS vanaf de zijlijn volgen en verder kijken naar meer volwassen gamesystemen.