Inleiding
Precies twee jaar geleden introduceerde Samsung op de IFA in Berlijn de eerste en, naar later zou blijken, voorlopig enige oledtelevisie. Omdat het Samsung niet lukte om de productiekosten voldoende omlaag te brengen en er naar verluidt geld moest worden toegelegd op iedere geproduceerde tv, zette de Koreaanse elektronicagigant de oled-tv-plannen voorlopig in de ijskast om zich wat oledproductie betreft te richten op kleine schermen voor telefoons en tablets.
Aartsrivaal LG wist de productiekosten wel steeds beter onder controle te krijgen en bleef investeren in nieuwe en grotere productiefaciliteiten om de kosten per scherm verder naar beneden te krijgen. Samsung moest dus iets doen om de houdbaarheid van de lcd-techniek voor high-end televisies verder te verlengen. Begin dit jaar waren we op een poolparty in Las Vegas getuige van de onthulling van Samsungs antwoord op oled: s-uhd.
Door het toepassen van een quantum-dot-film in de backlight van een lcdtv konden het kleurbereik en de helderheid flink worden vergroot. En door de toepassing van een paneel met 10bit-kleurdiepte kunnen de s-uhd-modellen ook hdr-materiaal weergeven. Een interessante techniek, maar toch spraken de s-uhd-televisies niet iedereen aan, want ze waren alleen beschikbaar met een gebogen scherm. Dit was een opvallende keuze van Samsung, want tot dan toe maakte het bedrijf televisies in alle soorten en maten, zodat er voor iedereen een geschikte Samsung-tv te vinden was. Met de introductie van de JS8000, de eerste s-uhdtv met een plat scherm, is de keuze voor een gebogen of plat scherm gelukkig weer aan de consument.
Uiterlijk en hdr
Over het design van de JS8000 hoefden de ontwerpers van Samsung niet lang na te denken, want de behuizing ziet er exact hetzelfde uit als die van de JS9000, maar dan zonder de kromming. Een strak ontwerp met mooi afgewerkte, geborsteld metalen bezels dus. De voet is wel anders uitgevoerd, want bij het platte scherm vond men een rechte voet beter passen, maar ook hier hebben de ontwerpers het simpel gehouden en is de T-vormige voet van de 7-serie gekopieerd.
Net als alle andere s-uhd-modellen heeft de JS8000 een 10bit-paneel en een backlight met daarvoor een quantum-dot-film, waardoor er een groter kleurbereik kan worden weergegeven. Volgens Samsung is verreweg het grootste deel van het DCI P3-kleurbereik afgedekt, waarmee het kleurbereik dus overeenkomt met dat van de bioscoop. Ook is de helderheid ruwweg twee keer zo hoog als bij de gemiddelde tv. Hiermee is het volgens Samsung mogelijk om hdr-materiaal weer te geven.
Waar 'gewone' uhdtv-bezitters al nauwelijks wat te kijken hebben in uhd-kwaliteit, valt er in hdr nog veel minder te kijken; veel meer dan de serie Marco Polo op Netflix is in Nederland en België namelijk niet te krijgen. Onze hoop wat een beter uhd-aanbod betreft was gevestigd op ultra-hd-blu-ray en daarover was er goed en slecht nieuws tijdens Samsungs persconferentie op de IFA. Het goede nieuws is dat er een blu-ray-speler komt die ook hdr zal ondersteunen en dat Hollywoodstudio 20th Century Fox films in hdr gaat uitbrengen. Het slechte nieuws is dat dit allemaal pas volgend jaar zal plaatsvinden en niet, zoals eerder beloofd, voor de kerst van dit jaar.
Saillant detail is dat juist de toevoeging van hdr aan blu-ray tot het uitstel heeft geleid, doordat de verschillende partijen het maar niet eens kunnen worden over de manier waarop dit op de schijfjes gezet moet worden. Hiermee schieten de blu-ray-partners zichzelf een beetje in de voet, want hoe langer het duurt voordat de nieuwe schijfjes in de winkel liggen, hoe meer streamingdiensten via internet aan terrein winnen. De kans op een grote penetratiegraad van het nieuwe formaat neemt zo, ondanks de veel hogere beeldkwaliteit in vergelijking met streaming-diensten, steeds verder af.
Tizen en Gamefly
De JS8000 heeft een niet nader gespecificeerde quadcore-soc aan boord, waarop Tizen draait. Dit besturingssysteem voor smart-tv's werkt handig en is stiekem een beetje afgekeken van LG's webOS. Dat is in dit geval prima, want het draait vaak net even wat soepeler en reageert over het algemeen sneller op commando's dan het voorbeeld. Ook zijn er meer apps beschikbaar voor Tizen dan voor webOS. Overigens vinden wij dit verschil niet zo boeiend, want zo'n beetje alle belangrijke videodiensten zijn voor beide besturingssystemen beschikbaar en videodiensten zijn wat ons betreft de enige echt nuttige apps op een smart-tv.
/i/2000730982.jpeg?f=imagenormal)
Zo stellen de meeste spelletjes die je op Tizen kunt draaien weinig voor en zullen de meeste mensen er na een paar minuten al op uitgekeken zijn. Om televisies met Tizen toch interessanter te maken voor gamers komt Samsung met een nieuwe streaming-gamedienst genaamd GameFly. Deze dienst lijkt in veel opzichten op Netflix. Zo mag je er voor een vast bedrag per maand net zoveel gebruik van maken als je maar wil. Daarbij is deze dienst net als Netflix ooit begonnen in Amerika met de verhuur van fysieke schijfjes die via de post werden verstuurd.
/i/2000730983.jpeg?f=imagenormal)
GameFly is niet de eerste streamingdienst voor games die beschikbaar is voor smart-televisies. Het was eerder al mogelijk om op Philips-tv's gebruik te maken van OnLive, maar nadat Sony de dienst had overgenomen, is daar de stekker uitgetrokken. Op de stand van Samsung op de IFA konden we de gamedienst proberen en hoewel het aanbod aan games zeker niet slecht is, is de spelervaring dat wel. Doordat de spellen niet op de tv zelf draaien, maar op een server die via internet de spelbeelden naar de tv streamt, is er sprake van een flinke lag. Het gevolg is dat snelle actiespellen veel moeilijker worden dan op een console. Wat ons betreft is deze dienst dan ook alleen geschikt voor langzame spellen en daardoor niet heel aantrekkelijk.
Tot slot
Het is goed om te zien dat Samsung de keuze voor een plat of gebogen model weer aan de consument overlaat. Een beslissing die onder de lezers van Tweakers in ieder geval zal worden toegejuicht, als we de resultaten van de poll die onlangs op onze frontpage stond bekijken. De beeldkwaliteit van de JS8000 viel op de stand zeker niet tegen, maar voor een definitief oordeel moeten we wachten op een reviewexemplaar.
Over de mogelijkheid om hdr-beelden weer te geven hebben we wel zo onze bedenkingen, want de JS8000 zal de beelden vast keurig weergeven, maar zonder full array local dimming backlight zal het dynamisch bereik natuurlijk niet veel hoger zijn dan bij andere lcdtv's. Alleen het topmodel van Samsung, de JS9500, is uitgerust met een fald-backlight en dus goed geschikt voor hdr. Helaas is dit model er alleen met een gebogen scherm.
Dankzij het gebruik van quantum dots is het kleurbereik wel groter en ook is de maximale helderheid een stuk hoger dan bij de gemiddelde tv. Bij ons is de JS8000 alleen leverbaar met een 55"-scherm en kost hij zo'n 2500 euro. Dit hoge bedrag zal voor veel mensen een dealbreaker zijn. Voor deze mensen is de nieuwe JU6800 wellicht een goed alternatief, want dit platte model is ongeveer 900 euro goedkoper en heeft ook een quantum-dot-film voor een groter kleurbereik. Er zit echter een 8bit-paneel in, waardoor dit goedkopere model geen s-uhd-label heeft meegekregen.