Inleiding
Na de introductie van de MX100-budgetserie solid state drives in 2014 heeft Crucial met succes de heerschappij van Samsung aangevallen. De drives uit de MX100-serie behoren niet alleen tot de goedkoopste solid state drives van afgelopen zomer, maar ze presteren ook nog eens zeer behoorlijk.
Micron, het moederbedrijf achter Crucial, heeft tijdens de CES in januari de opvolger van de MX100-serie aangekondigd: de MX200-serie. Bovendien kwam het bedrijf gelijktijdig met de BX100-serie, die weliswaar iets mindere prestaties biedt, maar nog iets aantrekkelijker geprijsd moet zijn.
/i/2000578318.jpeg?f=imagenormal)
Het blijft voor menig solid state fabrikant lastig zich op deze markt te onderscheiden. Enerzijds kan op prestaties worden geconcurreerd, maar voor het grote publiek zal dat niet de belangrijkste beweegreden zijn. Dat komt niet alleen doordat de prestaties elkaar in de praktijk weinig ontlopen, maar vooral doordat het gros van de ssd-kopers gewoon zo veel mogelijk capaciteit voor een zo aantrekkelijk mogelijke prijs wil hebben. En juist daarop speelt Crucial met zijn nieuwste series ssd's in. De BX100-serie moet vooral het budgetsegment aanvallen, terwijl de MX200-ssd's de MX100-serie opvolgen en lage prijzen met goede prestaties moeten combineren. Gaat dat Crucial ook lukken?
Twee controllers
De MX200 is opgebouwd rondom dezelfde Marvell 88SS9189-controller als die we in de MX100 zagen. Het flashgeheugen komt uit Microns fabriek en wordt op 16nm gebakken. Anders dan de MX100-serie zijn MX200-ssd's uitgerust met een techniek die Crucial Dynamic Write Acceleration noemt. Een deel van het nand wordt hierbij als slc-geheugen ingezet, wat sneller en robuuster moet zijn dan de rest van het mlc-geheugen. Deze techniek is enigszins vergelijkbaar met de slc-buffers die Samsung vanaf de 840 Evo-serie als TurboWrite inzet.
/i/2000578316.jpeg?f=imagenormal)
Die slc-buffer-techniek geeft de drives, volgens opgaaf van Crucial, een aanzienlijk langere levensduur dan de MX100-serie. Zo kan 80TB naar de 250GB-drive worden geschreven, 160TB naar de 500GB-drive en 320TB naar de 1TB-schijf. Ter vergelijking, naar de drives uit de MX100-serie, zonder dwa-techniek, kan maximaal 'slechts' 72TB geschreven worden. Overigens is de hoeveelheid geheugen die als slc kan worden ingezet in de MX200-serie variabel. Bij Samsungs implementatie wordt een vaste hoeveelheid slc ingezet, afhankelijk van de ssd-scapaciteit is dat 3 tot 12GB. Crucial kan de slc-afmeting variëren al naar gelang de hoeveelheid data die naar de ssd wordt geschreven.
/i/2000578313.jpeg?f=imagenormal)
De BX100-serie maakt geen gebruik van die slc-buffertechniek en heeft bovendien een andere controller. De bij budgetschijven populaire SM2246EN-controller van Silicon Motion stuurt in deze serie 16nm mlc-nand aan, uiteraard weer uit Microns eigen fabrieken. Die controller wordt onder meer in de Transcend SSD370 en de Force LX van Corsair gebruikt. Features als hardwarematig versnelde encryptie, zoals in de MX200, ontbreken in de BX100-serie en de slc-cache zien we evenmin terug.
Zowel de MX200-serie als de BX100-ssd's zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar. De 2,5"-uitvoeringen van de MX200-serie zijn in 250GB, 500GB en 1TB-capaciteiten verkrijgbaar, terwijl de msata- en m2-uitvoeringen alleen in 250- en 500GB-capaciteiten gemaakt worden. Overigens heeft van de 2,5"-drives alleen de 250GB-versie Dynamic Write Acceleration aan boord. Bij de overige drives is dat onderscheid er niet. De BX100-serie wordt alleen als 2,5"-drive uitgevoerd.
Van de MX200- en BX100-serie hebben we de 250- en 500GB-uitvoeringen onder handen genomen. We vergelijken de resultaten van de BX100-serie met die van de Corsair Force LX en Transcend SSD370, beide met dezelfde controller. De MX200 zetten we tegenover de MX100, de M500 en M550 van Crucial, en Samsungs 840 Evo.
Prestaties: AS-SSD
We zijn zoals gebruikelijk begonnen met een synthetische benchmark: AS-SSD. De cijfers die fabrikanten opgeven als maximale lees- en schrijfsnelheid zijn hieraan te toetsen. Omdat die niet bijzonder veel over de daadwerkelijke prestaties zeggen, nemen we ook de 4k-prestaties met 1 en 64 threads mee; die tests zijn meer representatief voor de activiteiten van een besturingssysteem en software.
Met sequentieel lezen zitten alle recente drives behoorljik tegen de sata-600-bottleneck aan te hikken. Veel harder dan een goeie 500MB/s gaat het niet, maar het valt wel op dat de Silicon Motion-controllers vooral voor deze 'poch'-specificatie geoptimaliseerd lijken. Bij het sequentieel schrijven houdt de SM2246EN-controller zijn hoge snelheid niet vol en zien we vooral de 250GB-versies van alle budgetschijven flink inzakken. Alleen de BX100 doet het nog aardig en de 250GB-versie van de MX200 houdt dankzij zijn slc-cache zijn 500GB-broertje mooi bij.
Samsungs controller in de Evo is veruit de snelste in de 4k-leesprestaties, terwijl de schrijfsnelheden elkaar bijna niet ontlopen. Opvallend is dat in de MX200-serie de met slc-cache uitgevoerde 250GB-versie iets beter presteert dan de doorgaans snellere variant met 500GB-capaciteit.
Als we het aantal threads uitbreiden tot 64, zijn het vooral de drives met slc-cache die de winst pakken. De twee BX-drives blijven behoorlijk achter, ook vergeleken met hun neefjes van Corsair en Transcend. Bij schrijven herpakt de BX100-serie zich en de MX200-ssd's imponeren.
Prestaties: traces
Om een beeld te geven van de praktijkprestaties van de ssd's hebben we de door Tweakers ontwikkelde StorageMark-benchmarks gebruikt. Het hoe en waarom van deze trace-based benchmarks vind je in deze .plan.
Boot StorageMark 2011
Boot StorageMark 2011 laat de prestaties zien van een bootdrive waarop het besturingssysteem, applicaties en games zijn geïnstalleerd, en waarop een kleine hoeveelheid gebruikersdata aanwezig is.
Het indexcijfer bestaat voor zestig procent uit de resultaten van twee traces van het booten van Windows 7 en het starten van veelgebruikte applicaties. De resultaten van de desktopworkload-trace zijn voor vijftien procent meegewogen. In deze trace werden webbrowsers, e-mailprogramma's, eenvoudige beeldbewerkingsprogramma's en kantoorapplicaties gebruikt. Twintig procent wordt bepaald door gametraces. De resterende vijf procent komt voor rekening van een trace waarin een groot softwarepakket werd geïnstalleerd, terwijl er downloads plaatsvonden en lichte applicaties werden gedraaid, zoals een browser. De traces zijn uitgevoerd door Intels NAS Performance Toolkit, die niet-comprimeerbare data genereert.
De verschillen tussen de MX100- en MX200-ssd's zijn gering, maar de oudere MX100-serie is nipt sneller. De drives zijn bijna identiek, maar de 250GB-versie van de MX200 heeft slc-versnelling aan boord. Voor onze boot-traces doet dat echter weinig. De BX100-ssd's zijn aanzienlijk sneller dan de Force LX en SSD370, die toch dezelfde Silicon Motion-controller aan boord hebben.
Home & Office StorageMark 2011
Deze index geeft een indicatie van het gebruik van een disk als primair opslagmedium voor het besturingssysteem, applicaties en data, ingezet voor kantoor- en webgebruik. De desktop-workload-trace is goed voor zestig procent van de index. Voor deze trace werden 90.000 lees- en 33.000 schrijfbewerkingen uitgevoerd, die voor de helft uit sequentiële bewerkingen bestonden. In de index zijn verder boot-, game-, kopieer- en software-installatietraces meegenomen.
Opnieuw is de 500GB-MX100 iets sneller dan de even grote MX200, die het zonder slc-caching moet stellen. De 250GB-versie van de MX200, mét ssd-caching, is wel iet sneller dan de vergelijkbare MX100-ssd. De BX100-ssd's kunnen redelijk meekomen en zijn weer een stuk rapper dan de vergelijkbare Corsair- en Trancend-modellen.
Workstation StorageMark 2011
De Workstation StorageMark geeft een beeld van de prestaties van de primaire drive in een systeem dat wordt gebruikt voor professionele beeld- en videobewerking. De index wordt voor 55 procent bepaald door twee traces van respectievelijk een grafisch workstation en een video-editing-workstation. Het zwaartepunt van deze benchmark wordt gevormd door 370.000 random leesacties en 250.000 random schrijfacties.
In de beeldbewerkingstrace werd gewerkt aan zeer grote Photoshop-bestanden en werden fotocollecties met grote raw-bestanden bekeken en bewerkt in Lightroom. Deze trace bestond voor 55 procent uit schrijftransacties. Als we naar het datavolume kijken, komt zelfs twee derde van het verkeer voor rekening van de schrijfacties. Het ging daarbij overwegend om niet-sequentiële schrijfacties op de scratchfile van Photoshop en de pagefile van Windows. Voor de videobewerkingstrace werd Sony Vegas Pro losgelaten op een groot videoproject, met tientallen lossless gecomprimeerde full-hd-videofragmenten. Deze trace bestond bijna geheel uit niet-sequentiële leestransacties.
Met een geringere weging maken ook de desktop-, workload-, boot-, filecopy- en software-installatietraces deel uit van deze index.
We zien weer dat de 250GB-versie van de MX200 sneller is dan zijn voorganger, maar dat geldt weer niet voor de 500GB-variant. De BX100-serie is opnieuw wat trager, maar komt toch aardig mee.
Gaming StorageMark 2011
Ten slotte hebben we de Gaming StorageMark berekend, waarbij games werden geïnstalleerd en gespeeld. Daarbij werden de games Call of Duty Black Ops en Modern Warfare, Dawn of War, Dirt en Stalker gebruikt.
Het lijkt erop dat de BX100-ssd's een uitstekende keuze zijn voor gamers die prestaties willen combineren met een lage prijs. Op andere vlakken scoren ze niet zo goed als Crucials overige series, maar in onze game-traces zijn ze enkele procenten sneller dan duurdere schijven. Ook de Force LX met SM-controller scoort hoger dan de door Marvell aangestuurde ssd's.
Opgenomen vermogen
De oplettende lezer heeft waarschijnlijk opgemerkt dat resultaten van de MX200 en BX100-drives op deze pagina ontbreken. Door problemen met de metingen hebben we die resultaten op dit moment niet, maar we zullen ze toevoegen zodra we de kinken uit de stroomkabels hebben weten te halen.
Overigens verwachten we geen schokkende verschillen tussen de opgenomen vermogens van de MX200 en de MX100-ssd's enerzijds en de BX100-serie en vergelijkbare drives als de Transcend SSD370 en Corsair Force LX anderzijds.
Specificaties en prijzen
Merk en productserie |
Crucial |
Crucial |
Crucial |
Crucial |
Type |
BX100 |
BX100 |
MX200 2,5" |
MX200 2,5" |
|
:fill(white)/i/2000572416.jpeg?f=thumbmini) |
:fill(white)/i/2000572416.jpeg?f=thumbmini) |
:fill(white)/i/2000572419.jpeg?f=thumbmini) |
:fill(white)/i/2000572419.jpeg?f=thumbmini) |
Prijs en waardering |
Prijs |
Onbekend (26 winkels) |
Onbekend (26 winkels) |
Onbekend (18 winkels) |
Onbekend (18 winkels) |
Eerste prijsvermelding |
Woensdag 21 januari 2015 |
Woensdag 21 januari 2015 |
Donderdag 22 januari 2015 |
Donderdag 22 januari 2015 |
Waardering |
4.5 van 5 sterren
|
4.5 van 5 sterren
|
4.5 van 5 sterren
|
5 van 5 sterren
|
Technische specificaties |
Opslagcapaciteit |
250GB |
500GB |
250GB |
500GB |
SSD-type |
Multilevel cell |
Multilevel cell |
Multilevel cell |
Multilevel cell |
SSD-controller |
Silicon Motion SM2246EN |
Silicon Motion SM2246EN |
Marvell 88SS9189 |
Marvell 88SS9189 |
SSD- eigenschappen |
Trim |
Trim |
Trim |
Trim |
Hardeschijfbus (intern) |
SATA-600 |
SATA-600 |
SATA-600 |
SATA-600 |
HDD/SSD-aansluiting |
SATA |
SATA |
SATA |
SATA |
Mean time between failures |
600.000u |
600.000u |
1.500.000u |
1.500.000u |
Afmetingen |
Behuizing bay intern |
2,5" |
2,5" |
2,5" |
2,5" |
Hoogte |
7mm |
7mm |
7mm |
7mm |
Prijsverhouding |
Prijs per GB |
€ 0,372 |
€ 0,356 |
€ 0,532 |
€ 0,472 |
Snelheden |
Lezen (sequentieel) |
535MB/s |
535MB/s |
555MB/s |
555MB/s |
Schrijven (sequentieel) |
370MB/s |
450MB/s |
500MB/s |
500MB/s |
Lezen (random 4k) |
87.000IOPS |
90.000IOPS |
100.000IOPS |
100.000IOPS |
Schrijven (random 4k) |
70.000IOPS |
70.000IOPS |
87.000IOPS |
87.000IOPS |
De verkoopprijzen en de prijzen per GB van de gereviewde uitvoeringen ten tijde van het schrijven van de review zijn:
Prijzen zijn gemiddelden van de vijf goedkoopste webshops, exclusief verzendkosten
Conclusie: meer concurrentie
Crucial heeft twee series solid state drives uitgebracht, die wat prestaties betreft volgens het bedrijf vrij dicht bij elkaar zitten. Ook de prijzen ontlopen elkaar niet veel en daar zit precies het probleem van deze ssd's, want wat wil Crucial nu precies met de MX200 en BX100? De MX200 is, zoals de naam aangeeft, een opvolger van de MX100. Die was succesvol vanwege zijn relatief lage prijs en prima prestaties.
De MX200 is vrijwel dezelfde drive, zeker als je let op de 2,5"-capaciteiten van 500GB en 1TB. De 250GB-versie is wat dat betreft de interessantste versie; die profiteert duidelijk van de Dynamic Write Acceleration in de vorm van dynamisch gealloceerd slc-nand. Daarmee is de 250GB MX200 sneller dan de even grote MX100. Voor de 500GB-variant geldt dat niet en in die grootte is de MX100 in onze traces steeds sneller dan zijn opvolger.
De BX100 moet op zijn beurt nog meer dan de MX100- en MX200-series het budgetvriendelijke alternatief vormen. Dat lukt veel beter dan bij de MX200. De BX100 is vergelijkbaar geprijsd met de MX100 en vormt dus eigenlijk de opvolger van de MX100, maar de prestaties zijn daar dan weer iets te bescheiden voor.
Op het moment van schrijven heeft de MX200 een geldprobleem. De serie is te duur voor wat ze biedt: een update van de MX100-serie met vergelijkbare en vaak net iets mindere prestaties. De BX100 zit wel keurig in het prijssegment van budgetdrives en de prestaties zijn meer dan prima. Zonder de MX100-serie zou de BX100-serie dan ook een dikke aanbeveling zijn, maar zolang de MX100 voor vergelijkbare prijzen te koop is, kun je toch beter die blijven kopen. Wat prijs betreft concurreert de MX200 met ssd's die beter presteren, dus voordat je naar de winkel rent voor die serie, moet de prijs nog flink zakken.