Door Willem de Moor

Redacteur

Crucials MX100-serie ssd's Review

De nieuwe budgetkoning?

26-07-2014 • 08:00

78 Linkedin

Crucials MX100-serie

Samengevat

Crucial zet zijn prijsoffensief die het met de M500-serie inzette voort met zijn nieuwste serie solid state drives. Deze MX100-serie solid state drives van Crucial moeten zich prima lenen als goedkope ssd in een desktop, maar de drives hebben vergeleken met zuinige drives een vrij hoog idle-verbruik. Dat zou ze voor laptops misschien iets minder geschikt maken, maar de extreem lage prijs moet een marginaal kortere accutijd ruimschoots goedmaken.

Pluspunten

 • Zeer aantrekkelijk geprijsd
 • Rappe ssd's

Minpunten

 • Idle vrij hoog energieverbruik

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Crucial heeft met zijn nieuwste generatie solid state drives een welkome trend doorgezet: grote ssd's voor weinig geld op de markt brengen. De M500 was in het jaar na zijn introductie al aan een gestage prijsdaling bezig, maar de MX100 begint direct op een nog lager prijsniveau. Voor de prijs hoef je het dus niet te laten, maar kan de MX100 zich ook wat prestaties betreft staande houden?

Crucial MX100

Aan de specificaties zal het niet liggen. Crucial is het consumentenmerk van Micron, dat samen met Intel een flashfabriek heeft. Zo kan Micron en dus Crucial flashgeheugen voor de laagste prijs krijgen en in de MX100 wordt daarvoor 16nm-geheugen gebruikt. Dat is kleiner dan chips die tot dusver in ssd's gebruikt werden, waardoor de kosten kunnen dalen. Micron kan immers meer chips uit een wafer halen, zodat de stuksprijs afneemt. Die 16nm-chips worden aangestuurd door een Marvell 88SS9189-controller, dezelfde als Crucial in zijn M550 gebruikt. Net als de M550 heeft ook de MX100 een rits condensators aan boord waarmee eventueel stroomverlies lang genoeg wordt opgevangen om geen data corrupt te laten raken.

We hebben ons standaard-ssd-testprotocol op de MX100 losgelaten, maar we geven alleen de meest praktische resultaten weer: die van traces. Dat worden onder meer starttijden, het starten van games en het starten van andere applicaties. Ook geven we de opgenomen vermogens weer; dat geeft aan hoe zuinig de ssd's zijn, wat vooral voor gebruik in laptops handig is. De overige resultaten zijn uiteraard in de bench-db te vinden.

We vergelijken de drives met Crucials M500, met de M550 die dezelfde controller heeft, en met populaire én goedkope concurrenten als de 840 Evo van Samsung.

De MX100-drives zijn niet de snelste; die eer gaat naar de Evo-drives van Samsung. Hoewel in prijs gedaald, zijn die echter wel meer dan tien procent duurder. De M550 is soms sneller, maar eveneens duurder. Dat laat de M500 over, die steeds wat trager en ongeveer even duur is.

We hebben het nog niet over energiegebruik gehad. De MX100 zou zich prima lenen als goedkope ssd in een desktop, maar onze testexemplaren vertoonden een nogal hoog idle-verbruik. Dat zou ze voor laptops misschien minder geschikt maken dan bijvoorbeeld Evo-drives van Samsung. Vergeleken met de andere Crucial-drives is het verschil daarentegen niet zo groot. Bovendien is het verbruik tijdens activiteit dankzij de 16nm-chips weer vrij laag.

De drives zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten, van 128GB, 256GB en 512GB. Voor grotere capaciteiten moet naar de M500 of M550 gekeken worden. Dat geldt ook voor afwijkende formaten, zoals M.2- of msata-ssd's; de MX100 is enkel als 2,5"-drive verkrijgbaar.

Drive128GB256GB512GB
MX100 Onbekend Onbekend Onbekend
M500 Onbekend Onbekend Onbekend
M550 Onbekend Onbekend Onbekend

Crucial heeft met de MX100 een zeer betaalbare ssd-serie op de markt gebracht, die misschien niet de snelste is, maar wel de goedkoopste. Vertaald naar een prijs-prestatieverhouding is de MX100 een absolute aanrader. De drives hebben twee minpuntjes; ze zijn alleen als 2,5"-drive tot 512GB te koop en voor laptops zijn er zuiniger drives te koop.

Verkorte review

Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier.

Reacties (78)

Wijzig sortering
Wat het artikel zijdelings aanstipt, maar er verder jammer genoeg niet op ingaat is dat de MX100 power loss protection heeft. Daar is in het betreffende topic veel over te doen, dus het zou erg veel toevoegen als duidelijk wordt of dit een gunstig effect heeft op de betrouwbaarheid van de SSD. Het is wat veel mensen betreft dé onderscheidende factor ten opzichte van de EVO's :)

[Reactie gewijzigd door Camacha op 26 juli 2014 08:45]

Ook MLC i.p.v. SLC. Theoretisch zou dit een langer levensduur moeten garanderen.
Ook MLC i.p.v. SLC. Theoretisch zou dit een langer levensduur moeten garanderen.
Nope, precies andersom.
Bij SLC zit er 1 bit in een cel, dus hoeft de controller maar onderscheid te maken tussen een 1 en een 0.
Bij MLC zitten er meer bitjes in een cel, dus moet de controller het analoge spanningsniveau in 4 of 8 stapjes kunnen onderscheiden.
Bij een reset en rewrite van een cel kan het zijn dat niet elke cel tot hetzelfde niveau gereset wordt, of dat bij het schrijven de uiterste waarde niet helemaal meer gehaald kan worden.
Dit zie je ook terug in het aantal schrijfacties.
SLC zit op zo'n 20 a 30'000 x, terwijl MLC op 3 - 5000x zit.
Dat is inderdaad goed nieuws! SSD's (zeker in 24/24 omgevingen) kunnen nog al eens corrupt raken na stroomverlies. Als de stroom weg valt net als de ssd in zijn interne tables iets aan het veranderen is kan dat leiden tot een OS dat niet meer wilt booten of een SSD die opeens denk dat hij maar een paar GB groot is en nog een heleboel andere complicaties. Powercapacitors die nog eventjes wat stroom leveren om zo een verandering toch nog te kunnen voltooien zijn dus echt een MUST in een SSD. Jammer genoeg zijn er niet zo veel bedrijven die ze in hun SSD's inbouwen. Dat moeten er meer worden! De SSD kan betrouwbaarder worden dan de mechanische harde schijf juist omdat hij geen bewegende delen meer heeft en er dus minder slijtage is. Maar dat zal nog wel even duren. Momenteel zijn in onze industries de HDD's nog betrouwbaarder dan de SSD's.

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 26 juli 2014 18:05]

Ik denk dat de non-tweaker daar niet op let, " Hee die is goedkoop! "
Voor de tweaker is het inderdaad wel handig om te weten.
Tot men per toeval tegen de aan/uitschakelaar komt van de stekkerdoos waar de pc inzit , iemand een kortsluiting veroorzaakt thuis en de stroom uitvalt of de stroom wegvalt tijdens een onweer enz enz

Geef mij maar een Crucial , dank U O-)
Of een BSOD, of een bug in Windows, etc etc. Stroomverliesbescherming FTW, gelukkig is Crucial een heel lief bedrijf door dat in goedkope SSD's te gooien.
Voor de non-tweaker is data-integriteit natuurlijk ook zeer interessant - misschien nog wel meer, vanwege het gebrek aan kennis om zelf problemen op te lossen en het vaak ontbreken van goede back-ups.

De problemen die kunnen ontstaan lijken op de problemen die ontstaan bij het onveilig verwijderen van een USB-stick - bij de meeste mensen gaat het goed, bij sommigen ontstaat er een groot probleem. Het verschil bij SSD's is dat je de SSD fysiek beschadigd hebt en dat je niet wat losse bestanden, maar je potentieel je hele OS en al je bestanden kwijt bent. Of je krijgt juist te maken met vaag gedrag, waarbij lastig vast te stellen is wat het probleem is en ook problemen oplevert bij garantieclaims.

Juist om die redenen lijkt het me interessant er bij een review wat dieper op in te gaan - heb je er wat aan, in hoeverre precies en staan de kosten in verhouding tot de baten?
Dat klopt, ben ik met je eens, maar hoeveel non-tweakers zouden op tweakers kijken? :)
Indirect heel erg veel.
Want "de tweaker" adviseert de "non-tweaker" bij de aankopen.
Dat is al decennia zo en pas sinds '99 kun je als tweaker ook op tweakers.net dingel lezen ;)
De non-tweaker koopt geen SSD.
Ben ik niet met je eens, ga eens naar een huis, tuin, en keuken pc shop als dixons, daar smeren ze je een SSD aan ipv een HDD... En dat is vast niet de enige zaak.
" maar meneer, dit is veel beter ".
Dat is iets anders he, dat is wij tweakers die ze een SSD aanraden. En iemand die naar "Dixons" (BE) gaat is waarschijnlijk een grootgebruiker van consumentenelektronica en dus ookal een beetje een pseudo-tweaker.
Dat is iets anders he, dat is wij tweakers die ze een SSD aanraden. En iemand die naar "Dixons" (BE) gaat is waarschijnlijk een grootgebruiker van consumentenelektronica en dus ookal een beetje een pseudo-tweaker.
Hier zit de Dixons in hetzelfde pand als de V&D. Veel burgerlijker wordt het niet.
Daar staan de PCs tussen de elektrische tandenborstels en de haar-föhns in.

Is niet echt the-place-to-be voor een elektronica-grootverbruiker ;)
Een aantal vergeten punten in de review:

De Samsung Evo serie gebruikt bijvoorbeeld TLC geheugen wat sneller kan slijten. Waartegen de MX100 serie gebruik maakt van MLC, de meer ingeburgerde flash geheugen, dat langer kan meegaan.

Bijvoorbeeld een aantal tests dat terug te vinden zijn, geven aan dat de Evo serie rond de 300TB kan schrijven, voor deze volop zijn gereserveerde blokken aanspreekt. Waarbij MLC SSD's 700TB doen, voor ze hun reserve blokken aanspreken.

De Samsung Evo serie gebruikt een aantal Gigs SLC geheugen als "buffer", wat enorm de test resultaten beïnvloed. Als men maar een beperkte hoeveelheid data wegschrijft; lezen de benchmarks eigenlijk enkel de schrijfbewerking in van de SLS geheugen ( tot deze buffer vol geraakt ). Wat de Evo serie sneller maakt in de benchmarks met beperkte data writes.

Niet dat de Samsungs slecht zijn. Maar de MX100 serie geeft je in simpele termen, dezelfde features als de high end SSD's, met de prijs klasse van de budget Evo serie.

Bias? Yes ... Heb 256 en 512 GB MX100 steken, en deze pas aangekocht na zeker dagen van onderzoek. De uiteindelijke keuze kwam tussen de Evo & Mx100 serie. Vooral de MX100 serie, met hun enorm deftige geprijsde 512GB kwam er als best uit.
Ergens snap ik niet helemaal waarom dit een "goed" is, en de Samsung Evo's een "zeer goed"

De MX100 is een stuk goedkoper, niet merkbaar langzamer, heeft betere chips en heeft stroomverliesbescherming, maar is ietwat minder zuinig dan een Samsung, namelijk wel idle wel 0,8w....

En ja, de MX100 is een "budget SSD", maar, eigenlijk is dat inmiddels ook een bullshit term geworden. Dit ding is imo altijd de beste koop SSD, door zijn combi van lage prijs, prima prestaties en hoge betrouwbaarheid. Waarom zou je nog een Samsung SSD willen hebben?
Heb net een evo gehaald, maar dit is natuurlijk big bang for the bucks en zal een hoop mensen overhalen om eindelijk een SSD te halen denk ik, aangezien de verhouding gb/€ steeds beter wordt.

[Reactie gewijzigd door Alexmoorlag op 26 juli 2014 08:27]

Ach, voor die twee tientjes heb je een schijf die zuiniger is bij idle gebruik en iets sneller. Bovendien vind ik zelf de Magician software van Samsung geweldig -- normaal moet ik niets hebben van OEM/Driver "utility" software maar deze heeft wel dergelijk toegevoegde waarde. Tegenwoordig standaard na installatie van een PC even Magician erop, alle instellingen goed zetten voor het gebruik van de computer en daarna Magician weer uitzetten zodat 'ie niet standaard opstart. :)

Heb de afgelopen paar weken behoorlijk wat systemen geupgrade van kennissen / familie. Altijd mooi om te zien wat een enorm effect een SSD heeft op de snelheid van het systeem. Draai mijn eigen EVO's al een tijdje maar steeds meer mensen in mijn omgeving stappen over. Volgens mij doet Samsung prima zaken met deze drive.

Voor mensen met een Samsung SSD. Magician haal je HIER vandaan. Je kan ermee:
 • Health Status inzien
 • Checken of de drive wel goed aangesloten is voor maximale performance (AHCI mode, SATA3)
 • Performance benchmarks uitvoeren
 • Firmware updaten
 • OS optimaliseren (voor maximale performance, capacity of reliability)
 • Over Provisioning instellen (vooral belangrijk bij de kleinere SSDs)
 • Diverse security features instellen
edit: Magician info toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Mmore op 26 juli 2014 10:09]

Hey, thx

heb een paar weken geleden een 840 EVO ingebouwd in mijn Lenovo T430, maar de performance is nu nog beter na Magician install. Was (net als iedereen die overgaat op SSD) al helemaal blij met de snelheid en blijkbaar kan het nog beter

Ontopic: zo gigantisch veel goedkoper is de MX100 nou ook weer niet, Samsung heeft imho nog steeds betere papieren
En nee.
Het performance verschil tussen de evo en mx100 merkt 99% v d Tweakers niet eens.(zonder synthetische benchmark)
Prijs scheelt +/-10, betrouwbaarheid en ondersteuning zijn gelijkwaardig. Maaaaar de crucials hebben iets wat geen andere ssd heeft. Power-loss-caps. Imo zijn er buiten revodrive achtige pci oplossingen geen betere keuzes dan budget crucials.
De M-serie heeft deze caps, maar heeft deze MX serie ze ook??
Magician is inderdaad prachtig, het heeft alleen wel 1 nadeel helaas: als je je ssd's in een raid zet herkent Magician ze niet meer als ssd en verliest dit programma zijn toegevoegde waarde. Helaas kwam ik daar zelf pas achter nadat ik 2 ssd's in raid 1 als boot schijf had geïnstalleerd.
Ligt eraan, als je RAID maakt met Intel Rapid Storage Technology, snapt mijn computer nog steeds dat het SSD's zijn. Ook functies als TRIM e.d. zijn beschikbaar volgens de tooling.
15) RAID on mode in SATA configuration is not supported by Samsung magician
and DOS application.

uit Samsung Magician v.4.4 Introduction and Installation Guide
Idle vrij hoog energieverbruik
1,31 watt hahaha :)

Toch vind ik het jammer dat we ook geen Video Review hebben, en dat de Review zo kort is.

Verders een leuke SSD om te hebben, en WOW, € 173,- voor de 512GB, weet nog dat je meer kwijt was voor de 120GB :)
Euhm ... welke meerwaarde zou een videoreview geven?

En tjah, zoals met alles in de IT wereld dalen de prijzen op enkele jaren zeer goed.
Wat belangrijk is is dat je de samsung driver software uitschakeld als je het niet nodig hebt, heb vaak genoeg rare dingen gezien met "fullscreen" applicaties die elke keer naar windowed klapte door deze samsung software. geen id waarom maar het is een bekend probleem. Ook zijn de schrijf/leestest van de samsung tool in het voordeel van samsung schijven. haal er een andere ssd doorheen en deze haalt nimmer de speeds van de "evo's" ondanks dat je er praktisch opzit via crystaldiskmark etc.
Daar gaat het dus niet om, magician kan z'n trukendoos maar op 1 SSD benutten en niet op meerdere. Dus ook als ze niet in een raid setup hangen kan je hett maar voor 1 drive toepassen.
Vergeet de "Secure Erase" feature niet. Praktisch noodzakelijk als je na zwaar gebruik een herinstallatie wilt doen en je oude performantie terug wilt.
2 tientjes is nog altijd een flink verschil op een bedrag van 86 euro, dat lagere stroomverbruik is ook te verwaarlozen en die snelheid merk je niet, dus waarom niet 2 tientjes in je zak houden?
Omdat hij (en ik) al een Samsung gekocht hadden? :) Ik zou zelf ook een MX100 overwegen nu, hoewel ik inmiddels al 3 EVOs heb draaien.
Waarom is het opgenomen vermogen bij idle zo absurd hoog?
Wat doet dat met de temperatuur?
Anoniem: 378251
@Tweaker62626 juli 2014 13:56
Ik wil niet gaan kinnesinne, maar vind je het stroomverbruik werkelijk belangrijk als het om een ssd gaat? Absurt hoog?
Ik ken niemand die dat een item vind, maar wel de snelheid.
We hebben het toch over een paar watt dat een ssd vraagt.
Wellicht als je een leger van die dingen tegelijk gebruikt, maar als gewone gebruiker lijkt me dat een non-issue?
En ssd's krijg je qua temps niet zo gauw aan de kook.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 378251 op 26 juli 2014 13:59]

Het gaat mij vooral om de temperatuur; niet dat de SSD stuk zal gaan (meestal iets van max 70grC bedrijfstemp, en dat haal je hopelijk nooit ), maar in kleine kastjes en netbooks kan 10grC het verschil zijn tussen fan aan of uit.
En dus het verschil tussen stil en niet stil.
@Tweakers redactie: misschien iets om mee te nemen bij een review?

Als ik op http://www.ssdreview.com kijk zie ik dat de M500/550's van Crucial het allemaal slecht doen qua temperatuur: >45grC. Zelfs mijn HDD kon dat beter.
Er staat helaas maar één MX100: 39grC.

En over snelheid..... ;)
Ik merk in de praktijk geen verschil tussen benchmarks van 300 of 400MB/s... :)
...en al helemaal niet in mijn netbook... :)
...maar dat komt misschien ook omdat ik zelf ook niet de snelste ben.... :+

_______
Update:
Hieronder in de reaktie van W!mpix meer over de grote warmteontwikkeling vd MX100

[Reactie gewijzigd door Tweaker626 op 26 juli 2014 15:26]

Als ik op http://www.ssdreview.com kijk zie ik dat de M500/550's van Crucial het allemaal slecht doen qua temperatuur: >45grC. Zelfs mijn HDD kon dat beter.
Er staat helaas maar één MX100: 39grC.
Die 38.7°C is under load. De temperatuur onder idle is veel belangrijker. In mijn ervaring halen HDD's overigens probleemloos >60°C under load als de boel niet goed gekoeld is.

In het geval van ssdreview komt die meting uit hun standaard opstelling, waardoor je verschillende SSD's met elkaar kunt vergelijken. Koeling is ook een beetje afhankelijk per bouw, het zou kunnen dat in jouw kast die 39°C nooit gehaald wordt.
Anoniem: 378251
@Tweaker62626 juli 2014 20:26
Een ssd schijnt wel tot 90 graden geen last te hebben. Je frituurt zo,n chip niet snel, en is uiteraard niet vergelijkbaar met een proc.
En over snelheid , ik heb nog steeds de 830 serie, en las dat je bij de toekomstige pci -e ssd,s geen moer opschiet bij dagelijks gebruik. Is me toch wat?
Bij de buren hadden ze daar ook een mooie test van.
Ik weet trouwens niet hoe snel de temps van een ssd omhoog gaan.
Alles boven de 500 mb ga je in reallife cq realtime niet merken . Tis al een flits.
Ik heb deze ook overwogen als SSD voor een nieuwe Intel Nuc (D54250WYK).
Uiteindelijk is het toch een Samsung Evo 120GB geworden die tijdelijk voor 55 euro te koop was bij Amazon.de.
Toch nog net iets goedkoper dan de MX100.
Ideaal zo'n verkorte review. Aangezien al die ssd's onderhand vergelijkbaar presteren in een real world desktop simulatie en de techniek achter de ssd inmiddels wel bekend is las ik toch alleen nog slechts de conclusie van een normale sdd review. Nu heb ik de volledige korte review weer met plezier gelezen. Ga zo door Tweakers.
Ik kan er Crucial nog niet van betichten maar ik zou graag zien dat tweakers over paar maanden deze test nogmaals (stilletjes) uitvoert.

Er doen zich namelijk verhalen in de ronde die zeggen dat ssd fabrikanten eerst goed presterende hardware uitbrengen zodat er goede reviews zijn. Als de reviews er eenmaal zijn word er goedkopere, slecht presterende hardware gebruikt met exact hetzelfde serienummer zodat er meer winst gemaakt kan worden.

[Reactie gewijzigd door Berendhoo op 26 juli 2014 11:07]

Dat was zover ik weet alleen Kingston, de rest heb ik nog niks van gehoord. Desnogwelteplus blijft het altijd mogelijk dat een fabrikant gaat cherry-picken of valsspelen, maar als zoiets bekend wordt kunnen ze wel inpakken...
Dit beginnen nog eens betaalbare prijzen te worden :)
Geweldig die revolutie in SSD's, hopen dat er ook een revolutie in pcie SSD's, komt want die zijn helaas nog machtig duur.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee