Na 3 jaar van mijn Kingston v+100 SSD genoten te hebben, werd het eens tijd voor een ruimere SSD. De keuze is gevallen op de zo net uitgekomen Crucial MX100 256 GB ( Crucial CT256MX100SSD1 ). Tevens zal ik in deze review de Crucial vergelijken met mijn oude SSD. Alhoewel de Windows er al 3 jaar opstaat, kies ik er voor om te clonen met de bijgeleverde software van Acronis. De benchmarks die je in deze review vind zijn dus niet op een verse, lege SSD uitgevoerd, maar op een SSD met daarop een vervuild 3 jaar oud besturingssysteem en een groot aantal programmas.
Het is een mooi compact doosje
In het doosje vinden we de SSD en de key voor Acronis True image. That's it.
Na nog eens heel goed gekeken te hebben, is er in dat kleine doosje toch nog een spacer verstopt. Deze kan gebruikt worden bij de inbouw van deze slechts 7 mm dunne SSD in een laptop waar 9,5 mm dikte de standaard wel eens wil zijn. Op deze manier komt de SSD rotsvast in je laptop.
Het downloaden van Acronis True image is een fluitje van een cent, maar bij de installatie moet je even oppassen. Je hebt namelijk een korte activerings key gekregen, deze kan je niet meteen invullen. Je wordt doorverwezen naar de Acronis site om je email en adres gevgevens achter te laten, en de korte key in te voeren. Je krijgt dan de lange key en je kan het programma activeren.
Om te clonen, hang ik de Crucial even aan de stekkers van de DVD drive. Start vervolgens Acronis True image en in enkele klikken wordt je disk gekloont. Ik moet zeggen dat het programma erg duidelijk en goed werkt. Resizing van de partitie gaat automatisch. Ik heb hetzelfde programma ook gebruikt om mijn Asus eee pc van de nu vrijgekomen Kingston te voorzien, en ook deze cloning ging soepel, snel en werkte uitstekend.
Omdat ik kloon van een andere SSD, gaat dit razendsnel: bijna 4 minuten en klaar !
Na het clonen gaat de computer automatisch uit. De Kingston SSD eruit, de Crucial MX100 ervoor in de plaats en het werkt meteen. Van doosje open tot werkende Crucial zijn ongeveer 20 minuten verstreken.
De Crucial heeft schroef gaatjes op de zijkanten en op de bovenkant, er is dus altijd wel een mogelijkheid om de SSD in je desktop vast te zetten. Aangezien de SSD niet trilt en niet zwaar is, is het voldoende om deze met 1 schroef vast te zetten.
De AS SSD bench van de Crucial MX100 256 GB ziet er uitstekend uit:
Dit komt ongeveer overeen met door de fabrikant opgegeven specs:
Lezen (sequentieel) 550MB/s
Schrijven (sequentieel) 300MB/s
Om een indruk van de snelheid van een SSD voor kleine bestanden te krijgen, wordt tegenwoordig ook de iops (input/output operations per second) veel gebruikt. Hiervoor heb ik de AS SSD benchmark nogmaals gedraaid nadat de schijf 2 dagen in gebruik was en reeds gevuld is met 174 GB aan data (had ik nu toch maar de 512 GB versie gekocht....). Wat opvalt is, dat de Crucial nog een iets betere benchmark neerzet:
Deze komen overeen met de specificaties zoals deze door Crucial zijn bekend gemaakt vooraf aan de introductie van de 3 verschillende SSD's in de MX serie.
Misschien ook belangrijk om bij stil te staan, deze waarden komen aardig in de buurt van de Samsung 840 EVO, een SSD die door velen gekozen wordt vanwege zijn snelheid. Crucial heeft nu een SSD die ongeveer gelijk presteerd. Als we dan ook meenemen dat deze SSD stroomverliesbescherming heeft en ook nog eens een stukje goedkoper is, zou de keuze voor de Crucial eigenlijk voor de hand liggen.
Vergelijken we nu nog even met de oude Kingston v+100, een sandforce sata2 SSD uit 2010:
Zoals je kan zien, is er een groot verschil in score: de nieuwe Crucial heeft een score van 985 (is dan ook sata3) en de oude Kingson (sata2) scoort slechts 154. Een heel groot verschil dus. Je zou verwachten dat je dat in de praktijk heel goed zou merken. Dit is echter niet het geval. De computer voelt precies gelijk aan.
Dus heb ik er maar even een stopwatch bij genomen. Opstarten met de Kingston (sata2) duurde 34 seconden (van powerknop tot Gmail open), de Crucial (sata3) doet dit in 26 seconden. Bedenk wel dat het hier om een 3 jaar oude Windows gaat, die echt super vervuild is.
Een belangrijke les hieruit is, dat je je niet moet blindstaren op de specificaties. Zelfs als we deze 2 zeer verschillende SSD's vergelijken, blijken ze in real life dezelfde gebruikerservaring te geven.
Om het plaatje compleet te maken volgen hier de SMART waardes, die zien er goed uit. Wat opvalt is dat er nu de "Reserved NAND blocks" worden weergegeven. Ook staat de "Reallocated event count" nu netjes op 0 voor de nieuwe drive.
Al met al ben ik zeer tevreden met mijn aankoop en kan ik deze Crucial 256 GB SSD van harte aanbevelen.