Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop-BBG: september 2014

Tweakers' koopadvies voor componenten

High-end gamesysteem

Het laatste systeem dat we in deze BBG in de aanbieding hebben, is een high-end gamesysteem. Het budget hiervoor hebben we op maar liefst 1.500 euro vastgesteld en dat is net als bij de overige systemen exclusief randapparatuur. Wat we voor ogen hebben met het high-end gamesysteem is een machine waarmee je de meest veeleisende spellen met gemak op hoge zo niet maximale instellingen op een 4k-display of een multimonitoropstelling kan spelen.

Basisonderdelen

Score: 5OnbekendProcessors Intel Core i5-4690K Boxed
Intel Core i5-4690K Boxed

De belangrijkste factor bij spellen is de grafische kaart en niet de processor. Vandaar dat we voor de processor een Intel Core i5-model gekozen hebben en geen i7. Het is niet zo dat een i7 geen profijt oplevert, maar het voordeel zal gering zijn. Het is de extra kosten dus niet waard.

De Core i5-4690K van Intel is een quadcoreprocessor zonder hyperthreading met een kloksnelheid van 3,5GHz, wat kan oplopen tot 3,9GHz in turbomodus. Hoewel de gemiddelde gamer voor een stabiel systeem zal kiezen en dus niet zal overklokken, hebben we toch voor een K-series-processor gekozen, wat wil zegen dat de multiplier niet vastgezet is. Het prijsverschil tussen een K- en een niet K-model is klein en zo blijft in ieder geval de mogelijkheid tot overklokken open.
linkProductspecificaties @ IntellinkReview @ Anandtech

Score: 4OnbekendMoederborden Asus Z97-A
Asus Z97-A

Onze processor komt uit de Devil's Canyon-serie, een K-uitvoering van de zogenaamde Haswell Refresh, en deze komt het best tot zijn recht op een moederbord dat is uitgerust met een Z97-chipset. De Asus Z97-A is uitgerust met 2 pci-e-3.0 x16-sloten en 1 pci-e-2.0 x16-slot. Verder zijn er 4 sata-6Gbit/s-aansluitingen en zijn er ook een m2- en een sata-express-aansluiting. Veel sata-express-devices zijn er nog niet op de markt, maar het moederbord is er wel al klaar voor. Verder zijn er 6 usb 3.0- en 8 usb 2.0-poorten aanwezig, en worden zowel Nvidia's sli als AMD's CrossFireX ondersteund.
linkProductspecificaties @ AsuslinkReview @ Tweak TownlinkReview @ Tech Report

Score: 4.5OnbekendProcessorkoeling Scythe Mugen 4
Scythe Mugen 4

Intel levert een een koeler bij de processor, maar als de processor voor lange tijd zwaar belast wordt, zijn de prestaties en geluidsproductie niet optimaal. Tweakers heeft nog niet zo lang geleden vijftien populaire koelers getest en hierin kwam de Scythe Mugen 4 als een van de betere uit de bus.
linkReview @ TechPowerUp

Crucial Ballistix Tactical BLT2C4G3D1608ET3LX0CEU

Voor het geheugen zijn we uitgekomen op een low-profile-setje van tweemaal 4GB Crucial Ballistix Tactical DDR3-1600. Met twee vrije slots op het moederbord is uitbreiden op een later tijdstip mogelijk en extra geheugen is op dit moment de extra uitgave nog niet echt waard.
linkProductspecificaties @ Crucial linkGebruikersreview @ Tweakers

Score: 5OnbekendVideokaarten 2x Club3D Radeon R9 290 royalAce
Club3D Radeon R9 290 royalAce

Omdat het budget toch niet onbeperkt is, zijn we voor de videokaart op twee Radeon R9 290-kaarten uitgekomen en niet op een 290X, die toch tussen de 100 en 150 euro per stuk duurder zijn. Club3D heeft zijn Radeon R9 290 royalAce net iets sneller geklokt dan de kaarten van de directe concurrenten, namelijk de gpu op 1,04GHz en het geheugen op 5,4GHz. Ondanks dat is het een van de goedkopere Radeon R9 290-kaarten die op dit moment verkrijgbaar zijn. Monitors kunnen worden aangesloten via dvi-d, hdmi en displayport. Het verbruik is met maximaal 250 watt wel hoog, hou hier dus rekening mee bij de keuze van de voeding.
linkReview @ Overclock3DlinkRadeon R9 290 review @ Tweakers

Score: 4.5OnbekendSolid state drives Crucial MX100 256GB
Crucial MX100 256GB

De grootte van de ssd hangt af van je gebruik. Windows zal zo'n 40GB in beslag nemen en de meeste mensen zullen niet meer dan paar spellen actief tegelijk spelen. In dat geval zal een 250GB-ssd groot genoeg zijn. Voor hetzelfde bedrag als een 250GB-ssd kun je een 3TB-hdd kopen voor dataopslag en spellen die je niet meer regelmatig speelt. De Crucial MX100 is een populaire ssd die goed verkrijgbaar is en een relatief gunstige prijs heeft. Er zijn snellere ssd's op de markt, maar in de praktijk zul je daar niet heel veel van merken.
linkReview @ Tweak Town

Score: 3.5OnbekendInterne harde schijven Seagate Desktop HDD, 3TB
Seagate Desktop HDD, 3TB

Voor data hebben we een standaard harde schijf van 3TB van Seagate gekozen. Hij beschikt over een sata-600-aansluiting en heeft 64MB cachegeheugen aan boord. Nogmaals, heb je geen behoefte aan zoveel dataopslag, dan kun je ook voor een tweemaal zo grote ssd kiezen.

Score: 5€ 149,90Voedingen Corsair HX750i
Corsair HX750i

Corsair heeft nog maar kort geleden een nieuwe serie voedingen uitgebracht, de HXi. De voeding beschikt over verschillende interessante features, zoals een volledig modulair kabelsysteem, een ventilator die alleen onder zware belasting gaat draaien, een 80Plus Platinum-certificering en maar liefst zeven jaar garantie. Wij hebben de kleinste uit de serie gekozen, die desondanks het respectabele vermogen van 750 watt biedt.
linkReview @ jonnyGURU

Score: 4.5OnbekendBehuizingen Corsair Carbide 500R
Corsair Carbide 500R

Om al dat moois moet natuurlijk een kast heen en we zijn uiteindelijk op de Carbide 500R van Corsair uitgekomen. De Carbide 500R heeft vier 5,25" bays, zes interne 2,5/3,5" bays en usb 3.0-aansluitingen op de voorkant. Er zijn al twee 120mm intake-, een 120mm exhaust- en een 200mm fan in het zijpaneel aanwezig. Verder is er voldoende ruimte voor meerdere grote videokaarten. De voeding wordt onderin geplaatst.
linkReview @ AnandtechlinkProductspecificaties @ Corsair

€ 149,90Actuele totaalprijs:
ProductPrijsAct.Prijs
Processors Intel Core i5-4690K Boxed € 204,90 Onbekend
Moederborden Asus Z97-A € 129,70 Onbekend
Processorkoeling Scythe Mugen 4 € 35,50 Onbekend
Geheugen intern Crucial Ballistix Tactical BLT2C4G3D1608ET3LX0CEU € 67,85 Onbekend
Videokaarten Club3D Radeon R9 290 royalAce € 668,- Onbekend
Solid state drives Crucial MX100 256GB € 90,95 Onbekend
Interne harde schijven Seagate Desktop HDD, 3TB € 88,90 Onbekend
Voedingen Corsair HX750i € 137,- € 149,90
Behuizingen Corsair Carbide 500R € 90,85 Onbekend
Totaalprijs bij opstellen BBG € 1.513,65 € 149,90

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Hieronder volgt een selectie van randapparatuur en opties die naar onze mening goed bij het high-end gamesysteem passen.

Randapparatuur

Score: 3.5OnbekendMonitors Iiyama ProLite B2888UHSU-B1 Zwart
Iiyama ProLite B2888UHSU-B1 Zwart

Met al het geweld dat twee Radeon R9 290-videokaarten kunnen produceren, moet er natuurlijk wel een goede display aanwezig zijn. De ProLite B2888UHSU-B1 van Iiyama is een ultra-hd-scherm, wat betekent dat het maar liefst 3840 bij 2160 beeldpunten heeft. De monitor heeft een reactietijd van slechts 1ms, belangrijk voor spellen, en kan via d-sub (vga), displayport, dvi-d en hdmi worden aangestuurd. Verder is hij in hoogte verstelbaar, zijn er ingebouwde luidsprekers en beschikt hij over een usb 3.0-hub.
linkReview @ Hexus

Score: 4OnbekendMonitors 3x Iiyama ProLite E2483HS-B1 Zwart
Iiyama ProLite E2483HS-B1 Zwart

Heb je liever een multimonitoropstelling, dan zijn wellicht drie Iiyama ProLite E2483HS-B1-monitors een optie. Deze 24"-panelen hebben een full-hd-resolutie van 1920x1080 pixels en een reactietijd van 2ms. De refreshrate is 75Hz. Aansluiten kan via d-sub (vga), dvi-d en hdmi.
linkReview @ Digital Versus

Score: 4.5OnbekendToetsenborden Logitech G710+ Mechanical Gaming Keyboard
Logitech G710+ Mechanical Gaming Keyboard

De keuze voor een toetsenbord hangt sterk af van je persoonlijke smaak. Logitech maakt verschillende prima modellen, specifiek bedoeld voor gamers. Het G710+ Mechanical Gaming Keyboard heeft, zoals de naam al aangeeft, mechanische toetsen. Sommigen geven hier de voorkeur aan vanwege de tast- en geluidsfeedback die het indrukken van een toets geeft, anderen moeten er juist niets van hebben. De G710+ heeft achtergrondverlichting in twee aparte zones, 18 programmeerbare macrotoetsen en aparte multimediaknoppen, inclusief een wieltje voor het volume.
linkReview @ PC Magazine

Razer DeathStalker Ultimate Elite Gaming Keyboard

De meest in het oog springende feature van het Razer DeathStalker Ultimate Elite Gaming Keyboard is de Switchblade-userinterface. Deze bestaat uit tien volledig programmeerbare ledtoetsen en een 4-inch-multitouchscherm. Via de Razer-website zijn er aparte profielen voor spellen en applicaties te downloaden, bijvoorbeeld om snel toegang tot bepaalde functies en acties te geven. Ook dit toetsenbord heeft achtergrondverlichting en kan zelfs elke willekeurige kleur weergeven. Al dit moois heeft echter wel een stevige prijs.
linkReview @ PC Magazine

Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse

Net als het toetsenbord is de muis vaak een persoonlijke keuze. Zo kan de keuze afhangen van het type spellen die je speelt. Een Razer Naga met maar liefst twaalf knoppen bij de duimpositie is goed voor mmo's, terwijl de Corsair Vengeance M65 bijvoorbeeld uitermate geschikt is voor fps-spellen. De Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse is een all-purpose-gamemuis met elf programmeerbare toetsen, losse gewichtjes van 3,6 gram per stuk en een strak uiterlijk. De resolutie is instelbaar van 200 tot 12.000dpi.
linkReview @ Tom's Guide

Score: 4.5€ 10,78Muismatten Steelseries Qck
Steelseries Qck

De een kan niet zonder, terwijl de ander het nut er niet van inziet: de muismat. Voor de gebruikers die er toch een willen hebben, is dit simpele, maar ook gunstig geprijsde model van Steelseries een goede keuze.
linkGebruiker reviews @ Tweakers

Logitech Speaker System Z623

De Logitech Z623 is een degelijk Speaker System, dat prima geluid geeft en een krachtige en volle bas heeft. De set bestaat uit twee frontspeakers van 35W rms elk en een subwoofer van van 135W rms. Een afstandsbediening ontbreekt echter.
linkReview @ TechCrunch

Score: 4.5€ 295,-Pc-speakersets Logitech Z906
Logitech Z906

Wil je liever surroundsound, dan is de Logitech Z906 een goede keuze. De set bestaat uit vijf satellieten van 67W rms elk, een subwoofer van 165W rms, een controlcenter en een draadloze afstandsbediening. Hij heeft een Dolby Digital- en DTS-decoder, en een THX-certificering, dus hij is ook uitermate geschikt voor het bekijken van films.
linkReview @ TrustedReviews

Score: 4.5OnbekendGameheadsets Steelseries Siberia V2 USB Zwart
Steelseries Siberia V2 USB Zwart

Een goede headset is voor een gamer onontbeerlijk. Hij moet lekker zitten, want sommige spelsessies kunnen lang duren. Ook dit is dus een erg persoonlijke keuze en het is daarom niet eenvoudig een aanbeveling te doen. Steelseries Siberia V2 is in verschillende kleuren te krijgen en de microfoon kan in de oorschelp worden opgeborgen. Hij zit comfortabel en heeft een goede geluidsweergave, vooral in de midrange.
linkReview @ Hardware CanuckslinkVideo review @ Tweakers

Score: 4€ 23,49Optische drives Samsung SH-224DB Zwart
Samsung SH-224DB Zwart

Veel mensen gebruiken hun optische station nog maar nauwelijks. Een besturingssysteem kan via een usb-stick worden geïnstalleerd en veel software is als download beschikbaar. Er zijn echter nog steeds redenen te bedenken om toch een dvd-brander in de computer te plaatsen. De SH-224DB van Samsung is goedkoop, relatief stil en verder niets bijzonders, maar doet gewoon wat je ervan verwacht.

€ 477,09Actuele totaalprijs:
ProductPrijsAct. Prijs
Monitors Iiyama ProLite B2888UHSU-B1 Zwart € 492,25 Onbekend
Monitors Iiyama ProLite E2483HS-B1 Zwart € 440,70 Onbekend
Toetsenborden Logitech G710+ Mechanical Gaming Keyboard € 142,67 Onbekend
Toetsenborden Razer DeathStalker Ultimate Elite Gaming Keyboard € 237,11 Onbekend
Muizen Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse € 64,90 Onbekend
Muismatten Steelseries Qck € 9,95 € 10,78
Pc-speakersets Logitech Speaker System Z623 € 127,99 € 147,82
Pc-speakersets Logitech Z906 € 289,05 € 295,-
Gameheadsets Steelseries Siberia V2 USB Zwart € 79,99 Onbekend
Optische drives Samsung SH-224DB Zwart € 13,- € 23,49

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (208)

Wijzig sortering
"De Dell U2414H heeft een ips-scherm met een beelddiagonaal van 24 inch dat is voorzien van een led-backlight. Zowel de lage input-lag als de korte responstijd maakt het zeer geschikt voor het spelen van games. Een alternatief is de Dell P2414H. Het verschil tussen beide monitors zit hem voornamelijk in het uiterlijk en het aantal aansluitingen."
Misschien wel belangrijk om te vermelden dat de U2414H standaard gekalibreerd uit de fabriek komt en de P2414H niet, maar dat die laatste wel een beter contrast heeft (ook hoger dan de meeste IPS schermen).
bron:
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2414h.htm
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_p2414h.htm

Als je meer wil weten over hoe je pc onderdelen moet kiezen en welke producten nu goed zijn tegenwoordig
(of omdat je een ander budget hebt dan deze BBG's):
[Guide][advies] Geschikte Onderdelen Kiezen

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 september 2014 19:20]

Ik heb ook een u2414h staan en ik kan bevestigen dat het echt pracht schermen zijn. Fantastisch beeld en vooral goede kleurweergave. Er is helaas een groot probleem met deze schermen waar ik helaas ook pas achteraf achter kwam: ze hebben problemen met de displayport specificatie. Zie bijvoorbeeld http://en.community.dell....ls/f/3529/t/19566131.aspx en TFTcentral heeft er ook overgeschreven maar dit kan ik zo snel niet terug vinden. Dit heeft als irritant gevolg dat als het scherm uit bijvoorbeeld Sleep stand komen, Windows de schermen niet meer goed herkend en terug valt naar default settings: 640 bij 480. Opnieuw de schermen laten detecteren lost dit weer op. Helaas heb ik hier geen blijvende oplossing voor kunnen vinden en ik heb het scherm dan uiteindelijk maar via HDMI aangesloten. Sindsdien geen enkel probleem meer gehad. Het probleem is dus te voorkomen maar zeker het vermelden waard.
Idem voor de ProLite B2888UHSU-B1 van Iiyama. Dit is een 4K scherm met3840 bij 2160 beeldpunten, maar dat kan enkel over de HDMI @30hz worden behaald. En aangezien dit bij een gamepc wordt neergezet is dat wel handig om te vermelden. Als je game meer dan 30 fps heeft kan dit scherm het al niet meer weergeven. Wel handig om te weten.

Edit: dit zegt Iiyama zelf:
Resolutions VGA (max. 1920 x1080), DVI-D (max. 2560 x1440), HDMI (max. 2560 x1440 @60Hz, max. 3840 x 2160 @30Hz), HDMI/MHL (max. 1920 x1080 @60Hz, 3840 x 2160 @30Hz) 2x DP v1.2 (max. 3840 x 2160)

[Reactie gewijzigd door chrisborst op 1 september 2014 20:26]

Hmm volgens de gelinkte review klopt dat niet hoor

http://hexus.net/tech/rev...ite-b2888uhsu-4k-monitor/

Wordt vermeld dat 60hz 2160P over DP mogelijk is.

[Reactie gewijzigd door Torched op 1 september 2014 19:39]

Je moet DisplayPort (1.2) gebruiken voor 60 fps 3840x2160. (en dat heeft dat scherm ook wel degelijk)
Je hebt HDMI 2.0 nodig voor 60 fps 3840x2160 en dus niet 1.4 ;)
zie ook: http://img.hexus.net/v2/monitors/B2888UHSU/4k-desktop.png

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 2 september 2014 01:57]

Waar ik bij kan vermelden dat de 2x U2414H, die ik heb staan sinds kort, briljante schermen zijn. Geweldig contrast/helderheid/kleurechtheid! En die superdunne bezels... *watertanden*
Ik heb het zelfde met een set P2414H, de bezels zijn dan wat groter, het beeld is echt heel mooi. Ik vind ze echt het geld waard.
Het verschil zit hem ook in 74W vs 28W. Of kijk ik verkeerd
Ja, je kijkt verkeerd ;) Die 74W die jij noemt is "maximaal", die 28W die je noemt is "standaard". Het maximaal vermogen van het alternatieve scherm is geen 28W maar 45W. Nog steeds een significant verschil, maar toch een stuk minder dan jij doet voorkomen.
Mooi zo! Meteen de mainstream pc aanschaffen! Adviezen met betrekking tot balans HDD vs SDD iemand?
Ik vind het opvallend in ieder geval dat er in veel gevallen nog steeds wordt gekozen voor een "ouderwetse" SATA-600 SSD. De benchmarks op andere sites, laten zien dat sommige M2-disks in ieder geval een hogere random read hebben en daarmee geschikter zijn voor mensen die hun SSD ook willen gebruiken om games van te laden, bijvoorbeeld.

Helaas zijn M2-aansluitingen wat duurder (grofweg 2x zo duur als de voorgestelde MX100 SSD's). En niet alle moederborden & M2-disks zijn op elkaar afgestemd dus kunnen niet als boot-disk worden gebruikt.

Wil je ultra-performance "nu" voor een relatief hoge prijs, pak dan een pricewatch: Samsung XP941 128GB en zoek even een bijbehorende PCI-e kaartje uit. Hiermee kan je wel altijd booten en haal je tot wel 1.3GB/s doorvoer; het dubbele van een conventionele SATA-SSD. In tegenstelling tot veel RAID0-opstellingen, behoudt je wel je snelheid maar ook ondersteuning voor TRIM etc.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 1 september 2014 14:10]

De vraag is natuurlijk of de "gewone" SSD (god dat klinkt verwend!) nog sneller moet voor het doel van deze systemen... Misschien gaat ook het post-SATAIII-tijdperk een geval "nu ik het heb, wil ik niet meer terug" zijn, maar het lijkt me dat de overstap van HDD naar SSD veel groter is dan tussen verschillende generaties.

Hiermee wil ik niet zeggen dat er geen verschil is, maar ik denk dat het op dit moment zeker de meerprijs niet waard is. Maar indien er toch next-generation SSD's zouden worden aangeraden, zou ik op basis van dit artikel op AnandTech toch zeggen om ineens naar een NVMe-gebaseerde oplossing te kijken.
Eens. Om een grote performancejump te hebben moeten we denk ik nog even geduld hebben. Als volgend jaar Skylake er is, met meer pci-e 3.0 lanes, en dan waarschijnlijk ook standaard m.2 sloten met 4 lanes, m.2 ssds met nvme en een pci 3.0 controller zul je wel grote verschillen gaan zien is mijn verwachting.
Het probleem is, zoals je zelf al aangeeft, de beschikbaarheid en de prijs. Er zijn momenteel nauwelijks M.2 SSD's over pcie beschikbaar, en de paar modellen die beschikbaar zijn kosten dan weer zo veel meer dan een gewone SSD dat ze voor weinig mensen interessant zijn. Voor de prijs van een 256 GB M.2 SSD over pcie koop je immers een MX100 512 GB SSD, en hou je nog geld over.

Dit is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd...
Het zal ook een kwestie van maintenance zijn; in het artikel wordt er bijvoorbeeld over gesproken dat Windows al snel 40GB inneemt en zou hiermee dus 33% van een 128GB SSD beslaan. Ik begrijp dat niet; zowel op mijn PC van 37 maanden (zojuist verkocht) als mijn laptop van 5 jaar (nog steeds aktief), zijn mijn Windows-directories per stuk niet groter dan 25GB oftwel maar 20% van een 128GB SSD.

Mogelijk, maar dat kan ik niet inschatten, komt dit omdat men nog oude cijfers heeft van Vista en eerder waar de geavanceerdere tools (nog) niet in zitten om ook servicepack & update-files op te laten ruimen door Windows.

Maar ook eigen initiatief, zoals het wegmikken van overbodige drivers, scheelt al veel. Elke installatie van Nvidia WHQL-drivers kost je meteen al 250 tot 400MB ruimte (keer twee) terwijl je de betreffende directories gewoon kan vernietigen na installatie.

Op basis van deze informatie, heb ik nu een Plextor M2 128GB besteld en daar gaat "gewoon" Windows 8.1 Pro op.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 1 september 2014 14:34]

Ik heb persoonlijk liever een Sata 600 256GB SSD dan een M.2 128GB ;)
En die mening deelt de meerderheid. Een m.2 ssd is leuk, maar niet meer dan 20% extra waard imo. Wel vind ik het raar dat er bij het basissysteem niet voor een duurder h97 bordje met m.2 is gekozen. Dan heb je support voor de toekomst.
H97 is een lagere variant van de 97 series lijn dan Z97.
Die chipset heeft geen overclock mogelijkheden.
Een H97 moederbord ga je niet vinden voor €40 zoals dat H81 moederbord, en ik denk niet dat in een €225 systeem snel een M.2 SSD gestoken gaat worden. Die MX100 is daar al snel zat, die Celeron gaat toch al snel de beperkende factor zijn.
Als je hem hebt, schrijf dan zeker een korte review! Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.
Heb zelf de 256gb variant, tja wat zal ik ervan zeggen..... Tuurlijk is ie bloedsnel met name in benches uiteraard ;) Maar om nou te zeggen dat ik de halve dag met open mond van pure verbazing achter de pc zit, niet echt.

Kom van een 120gb Vertex III die gecapped werd door de vroege SATA III implementatie van het mb, dus grote verschillen zijn er wel degelijk!

Sowieso dat performance geblaat bij Ssd's gaat helemaal nergens over. Nooit maar dan ook nooit zal men nalaten te vermelden dat iets maar een budget product is, tweakers inclusief. Maar als je gaat kijken wat het nu echt uitmaakt, zeker op SATA III, valt het enorm mee, prijsverschil tussen 'budget' en 'premium' daarentegen.... |:(

Dus dan maar gelijk goed met de Plextor m2, die is tenminste daadwerkelijk 2x sneller dan de oude :9
Je zei het al over Windows Vista, de laptop van mijn schoonbroer heeft een 70GB Windows Vista directory, bij elkaar gesprokkeld op 6 jaar tijd. Sinds Windows 7 kun je eenvoudiger die update files verwijderen, maar de doorsnee gebruiker weet dat nog steeds niet. Ik kom dus nog steeds 50GB grote Windows 7 installaties tegen.
Ik ben jaloers op jou! Ik heb deze windows 8.1 pro x64 al een tijdje (sinds release van 8 de update naar 8.1 gedaan) op een 128gb ssd en heb 39 gb
in mijn windows folder
http://i.imgur.com/LM2PIdg.png
mijn program files (x86 en x64) zijn samen 29 gb
dus ik neem nooit meer een 128gb ssd.
Je moet eens in Start schijfruimte typen en dan selecteren om schijfruimte vrij te maken door onnodige (systeem)bestanden te verwijderen, (zie hier voor een betere uitleg: http://windows.microsoft....-disk-cleanup=windows-8).). Windows 8.1 x64 zou niet veel groter dan 20GB mogen zijn als je de backup bestanden van updates vaak genoeg verwijdert. Ik heb Windows 8.1 x64 zelfs op een 60GB SSD geïnstalleerd staan met nog plaats over voor alle basisprogramma's, Office en Visual Studio 2013 en dan nog 10GB reserve.

Als je er games op gaat installeren is 60GB en 128GB wel al snel te klein. Met mijn 256GB SSD moet ik ook een beetje opletten dat de games die ik op de SSD zet ook wel vaak genoeg gespeeld worden en anders gaan ze naar de HDD.
ik heb er geen games op staan en start schijf opruiming vaak vanuit de 'eigenschappen van c schijf' en dan de knop schijfopruiming. Verder draai ik ook af en toe ccleaner en windirstat. Ik heb geen een game er op staan en ook geen downloads.
wel visual studio, sql server 2014 (alleen smss) calibre, photoshop cs5 (niet hele mastersuite) android studio, office 2013, git spul, iis, microsoft expression, azure sdk. xamarin studio
best veel sql trouwens: http://i.imgur.com/CRiyKzM.png
SSD is voor Windows en je programma's en een paar games waarvan je vindt dat de load times te traag zijn.
HDD is dan voor al de rest.
Meestal wordt er nu voor 256GB of 512GB SSD's gekozen.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 september 2014 19:19]

en dan hopen dat er niet 1tje stuk gaat waardoor je alle data van alle 4 de disks kwijt bent

Raid 10 :D
Mijn persoonlijke (iets duurdere) setup is de volgende:
1x 120gb SSD - Windows/OS en drivers
1x 500gb SSD - Programma's en games
1x 1TB HDD - Muziek, films, bestanden en de plek waar mijn downloads toekomen.

Waarom twee SSD's en niet één?

Eerste reden: budget! Ik had bij het samenstellen van mijn pc niet het budget om een vette SSD te kopen, dus ben ik begonnen met de kleine.
Tweede reden: "veiligheid", ik wil zo weinig mogelijk de schijf van mijn OS belasten

Gaat écht alles supersnel? Ja. Nee. Wat mij opviel is dat Windows inderdaad wel in een vingerknip klaar staat. Als ik Office wil openen, is het net alsof het geminimaliseerd stond, die snelheid is fantastisch! Maar lang niet alles gaat zo snel, het viel mij op dat De Sims 2 nog altijd wat langer laadt dan sommige andere games. Dit kan liggen aan comptabiliteit, ik weet het niet.

Maar als je budget het toelaat zou ik het zeker overwegen om een SSD te nemen, al is het maar voor je OS!
Doe er maar eentje! Maar serieus, stel ik wil zo'n PC kant en klaar kopen, geen tijd meer (over) voor geknutsel, waar kan je dan terecht?
Meerdere (grote) webwinkels bieden de service aan dat ze voor ongeveer 50 euro het systeem voor je in elkaar zetten. Zie http://tweakers.net/shopreview/ voor een lijstje met populaire winkels.

Vaak nemen winkels de BBG ook over, dus je kan na een paar dagen wachten de systemen gewoon met één klik op de knop bestellen.
webwinkels zijn over het algemeen niet de beste bouwers ( sommige wel ), maar dan gaat ie lekker met de post naar je huis, komt ie als een puzzel door elkaar geschud aan,, joepie..

nee niet doen dus, bestel de losse componenten en laat een ervaren tweaker je helpen.

is veel leuker :)
Bij Afuture doen ze het allesinds perfect hoor.. Ja, hij komt met de post, maar hij zit echt bomb vol stug papier waardoor er helemaal niets aan is gekomen..

kijk even naar deze foto: http://tweakers.net/ext/f/Xzrn1sBzxiMJGgrbFHZpZ8t6/full.jpg
Ik zou niet weten hoe de kabelmanagent nog beter zou moeten ;)
(zelf heb ik gewoon de bovenste HDD cage eruit gehaald)

Hier nog een ouder systeem dat ik laten doen had zo'n 2 jaar geleden:
http://ic.tweakimg.net/ext/i/?UserID=438947&FotoID=7957

Voordeel van het niet zelf te moeten doen is als er iets DOA is enzo en je hebt geen andere onderdelen om het te testen dan zit je daar.. Mag je weer alles terugsturen. (extra kosten, extra tijdverlies, extra ergernissen etc)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 2 september 2014 19:40]

Thnx dit soort posts maak dit nieuws artikel af!
Zo aan die foto's te zien is de kabelmanagement 1000x beter als die van mij. Ik krijg de kabels simpelweg niet meer opgeruimd, heb dan ook wel 6 fans erin hangen. Ik heb de HDD kastjes allemaal eruit gehaald en de SSD boven de DVD-brander geplakt met de HDD eronder met een 5,25" adapter. Heb je toch net iets betere stroming.
Alternate is volgens mij ook wel goed, maar heb de service nog nooit gebruikt.
Ik heb 1 keer geprobeerd een pc te bouwen, is me toen niet goed gelukt (ik was nog niet lid van tweakers). De CPU fan was moeilijk te installeren en de pc draaide onstabiel. Ik verkocht de onderdelen maar aan een vriend van mij. Wel jammer. Ik zou het wel nog eens willen proberen. Wie weet...

[Reactie gewijzigd door Doonkey op 2 september 2014 16:37]

Enige nadeel is dan wel dat je alle componenten bij dezelfde winkel moet kopen, wat niet altijd het goedkoopste is.
Klopt, een andere optie is dan om bij http://tweakers.net/aanbod/nieuw/ een advertentie aan te maken dat je op zoek bent naar een dienst; dat iemand je systeem even in elkaar zet. Natuurlijk heb je dan geen officiële garantie van de winkel, maar wel op de componenten apart uiteraard. Er zijn genoeg kundige tweakers die een systeem in een handomdraai in elkaar zetten :)

Voor gemak betaal je altijd iets extra's.

[Reactie gewijzigd door Bolletje op 1 september 2014 13:41]

Zover ik weet hebben Alternate en Azerty deze feature.
Alsook Afuture.
(zelf al laten doen en moet zeggen dat de kabelmanagement etc gewoon perfect was)
Als je per systeem onderd de lijst met onderdelen kijkt zie je in heel kleine tekst een regel met een link naar de winkels die deze systemen geheel of gedeeltelijk kunnen leveren.
Waarom Seagate HDD's? Er waren toch meerdere versies in omloop, waarvan er 1 ontzettend onbetrouwbaar was? Ik raad aan de HDD"s te vervangen voor een WD Blue variant, waar deze ongein met onbetrouwbare varianten niet speelt.

Voor de rest kan ik het prima met de BBG vinden.
De twee platter versie, was onbetrouwbaar en trager (best veel) dan de wd blue en de drie platter versie is een stuk sneller dan de wd blue en wel betrouwbaar. Ze hadden dit overigens best mogen vermelden. Gelukkig verkopen de meeste winkels de drie platter versie.
Volgens mij was het precies andersom. De 3-platter variant was trager. En meer componenten zou ook kunnen betekenen dat de kans op storingen groter is. En alleen voor de 1TB en 2TB varianten speelde dit (dacht ik). Zie ook bij de buren: http://nl.hardware.info/r...20014-2tb-harddisk-review

Overigens zou ik voor die paar euro extra de 2TB variant ipv de 1TB variant nemen. De prijs/Gb is van de 2TB veel beter.

[Reactie gewijzigd door kdekker op 1 september 2014 17:14]

Ik heb zelf de WD Red 4tb in m'n PC. Bevalt me onwijs goed, mooi stil en doet wat het moet doen. Ieder zo zijn eigen ding ;)
Elke fabrikant heeft zo z'n voors en tegens. Had laatst een systeem gebouwd voor een klant met een WD Blue harddisk erin, die heb ik 1 dag voor het uitleveren vervangen door een Seagate harddisk. Misschien dat het een exemplarische fout is, maar die WD disk trilde gewoon enorm. De Seagate deed dit veel minder, en als je dan een kast hebt zonder trillingsdempers (daarom neem je dus Antec ipv Sharkoon of Coolermaster) is elke vorm van trillen duidelijk hoorbaar.
Hier ben ik het mee eens. Ik heb in het verleden VEEL Seagate schijven kapot zien gaan. Ik weet niet of dat het een bepaalde versie was, maar het waren er veel die het al na een week tot een paar maanden al kapot gingen.
Mee eens, Seagate is onbetrouwbaar. Ik heb mijn 3TB hdd met 3 end to end errors mogen terugsturen. Het vervangingsexemplazr heeft ook weeral een end to end error. Beide schijven trillen ook serieus.

Het zou simpel kunnen zijn en dan gewoon een WD nemen. Maar daar heb je de keuze ts een Black (zeer luidruchtig), een Blue (max 1 TB), een Green(slechts 5400 tpm, niet geschikt voor gamen), een Red (5400 tpm, niet geschikt voor gamen), Red Pro(7200 tpm, luidruchtig). Ik zou het op prijs stellen moest WD de capaciteit gan de Blue serie opkrikken tot die van de andere.

Wat je kan proberen is een Seagate NAS hdd nemen omdat die beter bestand zijn tg trillingen en drie jaar garantie hebben(ipv twee voor de desktop serie). Nee sorry, want die draait ook op 5900 tpm. Seagate SSHD kan je ook nog proberen, misschien is die serie betrouwbaarder? De 4 TB desktop hdd van Seagate kan ook betrouwbaarder zijn want draait slechts op 5900 tpm.

Of misschien HGST eens proberen?

[Reactie gewijzigd door Fredi op 2 september 2014 01:24]

In essentie ben ik het met je eens, na Seagate, Maxtor, Samsung (F1) én WD (black, green, NAS) HDD's gebruikt te hebben de laatste 15 jaar kies is met m'n ogen dicht voor WD: Altijd goed.

Wel een opmerking:
Black (zeer luidruchtig)
Relatief gezien wel, maar an sich kan ik niet zeggen dat m'n oren er zeer van doen hoor.
Alles is betrekkelijk en persoonlijk. Ik heb weer een hele andere ervaring. 4x Maxtor gehad (van 5gb tot 250gb), allemaal binnen 2 jaar stuk.
WD schrijven heb ik gehad in 2 externe cases, inmiddels zijn ze ook beide stuk (binnen 3 jaar). Mijn interne WD (500gb) had al bad clusters binnen 1 maand.

Al mijn Samsung HD's werken nog uitstekend (4 jaar +), eentje begint wat geluid te maken. Seagate idem dito.

Iedereen zal zijn persoonlijk voorkeur hebben, uiteraard gebaseerd op persoonlijke ervaring, maar ik zal altijd blind een Samsung hd pakken (zijn die er nog) of anders een Seagate. Maxtor en WD komen er bij mij niet meer in...

Niks is zo persoonlijk als een HDD }>
Persoonlijk, inderdaad.
Ik heb 2 WDs gehad, van die 73GB raptors, in raid 0 (jazeker, striping, dus extra risico maar wel extra snel) en die hebben het 9 jaar uitgehouden.
Ze zijn buiten gebruik geraakt door een doorgebrande voeding welke het moederbord mee het graf in heeft genomen, geen idee of de discs het nog doen (stond niks belangrijks op, alleen wat games en windowsXP).

Net zoals je AMD en Intel aanhangers hebt is dat net zo voor de diverse mainstream harddisc merken.
Maar welke moet je dan nemen van WD? Voor gewoon desktopgebruik ben je verplicht te kiezen voor de Green 3 TB(ik heb een Seagate 3 TB) maar die draait aan 5400 tpm. Dat is toch niet geschikt voor gaming? Ik heb ook verhalen gelezen dat die schijf om de 8 sec. in park stand gaat om energie te besparen waardoor ze vroegtijdig stuk gaat. Er bestaat wel een tooltje van WD om dit uit te schakelen.
Ik speel de meeste spellen gewoon op een 5400rpm WD blue 750GB die ik nog liggen had en ik zie geen haperingen ofzo.. ;)
waarom Green, en niet blue? Heb hier greens en blue's maar de greens zijn een stuk onbetrouwbaarder gebleken. Mijn blue's, een zestal doet het nog steeds prima (2jaar plus).
HGST wordt inderdaad ook mijn nieuwe favoriet vermoed ik (ook vooral naar aanleiding van de bevindingen van o.a. backblaze). Ik heb 2 jaar geleden 6 Seagate 3 TB schijven gekocht -vanwege de aantrekkelijke prijs destijds - waarvan nog maar 3 werken. De overige drie hebben niet langer dan 1¼ jaar gedraaid - in totaal 5 schijven vervangen (incl. 2 vervangende schijven - vervanger nr. 1 was in 3 maanden alweer stuk en nr. 2 heeft het net geen 9 maanden volgehouden). Ik weet niet of het toeval is, maar de part numbers van de schijven die nog draaien zijn Z1Fxxxxx en die stuk zijn gegaan niet.
Daarnaast is de garantie van HGST ook wel fijn tov mijn huidige seagates: 3 jaar voor de desktar of 5 jaar voor een ultrastar (net als WD overigens).
De Greens van WD hebben ook maar twee jaar garantie, de Reds drie jaar. Een probleem dat ik ook heb met mijn Seagate 3tb schijf is ellenlange laattijden bij games. Daar raak ik echt gefrustreerd van. In SMART geeft hij sata downshift errors(of iets dergelijks, ik weet de juiste term niet meer). Ik heb de sata kabel verwisseld met die van mijn ssd(want die geeft geen sata errors) maar de errors blijven komen. Dus moet het wel ad schijf zelf liggen. Die schijven van Seagate zijn gewoon dikke rotzooi.
Misschien wel handig om te vermelden dat als een gamer de bedoeling heeft om te gaan videobewerken of livestreamen, een i7 wel degelijk de investering waard is over de i5.

Bovendien vind ik persoonlijk de keuze om met 2 grafische kaarten aan de slag te gaan een slechte zaak. Crossfire/SLI word over het algemeen erg slecht ondersteund en je hebt mazzel als je 50% meer frames krijgt. Je betaald voor de 2e kaart dus de volle pond, terwijl je maar half het effect krijgt.

En dat is mijn ervaring met SLI.. Nvidia's versie van CrossfireX. Wat over het algemeen door tweakers word beschouwd als het hebben van de betere drivers(voor 2x videokaart configuraties).


Ik heb persoonlijk zeer veel spijt dat ik destijds ben gegaan voor een dual GPU setup van 2 GTX 670's. Ik kan het eigenlijk alleen goed gebruiken in Crysis en Battlefield. Alle andere games die het "ondersteunen" hebben wel addertjes onder het gras. Had moeten gaan voor die GTX Titan. Grote fout.
Videobewerken of livestreamen kan net zo goed met een overgeklokte i3 als met een standaard i7. Sowieso livestreamen (upstream of downstream), heeft geen enorme impact op een i3 tot i7 aangezien in bijna alle gevallen het een singlethreaded proces is en er maar 1 core wordt belast op je CPU.

Videobewerken (algemene term), hoeft ook niet per definitie duur te zijn door een i7 aan te schaffen. De ene persoon wil alleen een DVD omzetten naar een H264-codec terwijl de volgende persoon graag 4K-materiaal wil bewerken. De keuze voor een CPU is hierin volledig afhankelijk van de mogelijkheden van de gebruikte programma's; een programma wat maar 4GB RAM en 1 core kan aanspreken, heeft dus ook niets aan een 16GB, 4 core hyperthreading systeem.

Ja, het zijn voorbeelden en niet iedereen voldoet aan deze kenmerken maar ik ben het niet geheel met je eens dat je een i7 boven een i5 stelt voor generieke termen.
https://obsproject.com/

Volledige ondersteuning voor multithreaded processing.
Een i7 is MIJLEN beter dan een i5 daarvoor. Ik kan niet comfortabel livestreamen op 1080p met mijn i5 3570k op 4.4Ghz. Dat trekt hij niet, niet samen met een beetje spel. Een i7 zou dat al veel beter doen.
Videobewerken of livestreamen kan net zo goed met een overgeklokte i3 als met een standaard i7. Sowieso livestreamen (upstream of downstream), heeft geen enorme impact op een i3 tot i7 aangezien in bijna alle gevallen het een singlethreaded proces is en er maar 1 core wordt belast op je CPU.

Videobewerken (algemene term), hoeft ook niet per definitie duur te zijn door een i7 aan te schaffen. De ene persoon wil alleen een DVD omzetten naar een H264-codec terwijl de volgende persoon graag 4K-materiaal wil bewerken. De keuze voor een CPU is hierin volledig afhankelijk van de mogelijkheden van de gebruikte programma's; een programma wat maar 4GB RAM en 1 core kan aanspreken, heeft dus ook niets aan een 16GB, 4 core hyperthreading systeem.

Ja, het zijn voorbeelden en niet iedereen voldoet aan deze kenmerken maar ik ben het niet geheel met je eens dat je een i7 boven een i5 stelt voor generieke termen.
Ahum, overklokbare i3s bestaan niet, dan zal je toch echt even moeten investeren in een i5 :+
Dat heb je vaak wel ja, maar gaan voor die GTX Titan? Dat zou pas geld verspilling geweest zijn ;)
Die is nooit echt bedoeld geweest voor gaming. De 780 en 780 ti wel :p

Ik had m'n 2e goedkopere gtx 670 al na 2 dagen teruggestuurd voor het geluid. heh

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 september 2014 13:46]

Titan niet bedoeld voor gaming? Het was destijds de snelste single GPU op de markt. Zoals nu de titan black is.
De Titan (Black) is voor de onwetende (rijke) gamers waar ze even geld vanaf nemen ;)
Alles behalve bang for the buck daar.
Het gaat mij ook helemaal niet om bang for the buck. Het gaat mij om de bang.

Snelste single kaart op de markt. Ook al duurder en, in sommige spellen die het WEL goed ondersteunen, slechter dan SLI (die spellen zijn echt een bijzondere uitzondering); Is het beter voor 99% van de andere spellen.

Als je geen full-time Battlefield/Crysis/Metro speelt dan raad ik je ten zeerste af om een SLI/Crossfire setup te nemen.

Watch Dogs: SLI = Graphical bugs. Licht blijft hangen, artifacten.. performance spikes.
Tomb Raider: Crashed gewoon. Werkt niet.
Titanfall: Framelag, werkt alleen met Vsync.. zo niet dan krijg je massive flickering.
MMORPGs (Allemaal): Werkt simpelweg niet. Geen performance verbetering of soms zelfs verslechtering (framelag, lagere FPS)
DayZ: Werkt niet.
Saints Row 3/4: Framelag, weinig extra performance.


Dit zijn allemaal eigen ervaringen. Geen 3e partijen of wat dan ook dat mijn mening beinvloed.


In elke individuele instantie zou een GTX Titan beter zijn geweest. Zelfs als ik daar meer aan kwijt was dan mijn 2 GTX 670's. Nu kan ik die 2e kaart niet eens gebruiken.. 99.9% van de tijd staat die uit. Go figure.

[Reactie gewijzigd door Evolixe op 1 september 2014 14:19]

Neem dan gewoon de 780 ti of je kan net zo goed je geld in de vuilbak gooien..
Verschil bij gaming is quasi nihil. Het verschil zal hem zitten in hoever je ze kan overklokken.
Toen der tijd bestond er nog geen 700 series.

Als je nu kijkt naar Titan(Black) vs 780 TI dan kan je inderdaad beter gaan voor de TI met games.
Titan was en is niet bedoeld voor gaming, simpel zat. Je kan daar uren over doorgaan maar het heeft geen zin. Een GPU die ook double precision berekeningen kan doen (iets wat voorbehouden is aan Quadro kaarten) is gewoon per definitie duurder en alleen maar om die reden dat ie dat kan. Daarnaast was Titan kort na release lange tijd alleenheerser als de 'snelste GPU' en daar kon Nvidia een premium prijsje voor neerzetten. Er was ook maar een beperkte afname van Titans mogelijk.

Iedereen kon ook al wel op z'n klompen aanvoelen dat het opvolgers ging krijgen zodra de yields beter werden. En degenen die dat zich niet realiseerden, die kochten er een en waren een fortuin kwijt voor een kaart die kort daarop werd overtroffen door de pure gaming-GK110 chips (780/780ti).

De Titan was gewoon het geld niet waard en Nvidia bewees dat zélf door later met goedkopere maar betere alternatieven te komen.

Momenteel is op exact dezelfde manier de Titan Z van hetzelfde laken een pak. Die koop je gewoon niet tenzij je daar een specifieke user case voor bent of het geld aan je boompje groeit.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 1 september 2014 20:25]

Wat probeer je nou eigenlijk te zeggen?

Ik zei dat ik voor de Titan had moeten gaan in het 600-serie tijdperk in plaats van 2x 670. Er WAS niets dat de Titan kon evenaren toen, een 680 kwam niet eens binnen 20% in de buurt. En een 690 is alweer een Dual GPU oplossing.
Vind het high end gamesysteem een nog al kleine voeding hebben. Ik heb een tijdje met 2x r9 290 gemined. Deze trok, zonder het voltage aan te passen, 714W uit het stopcontact. Dit met een heel zuinig processortje er naast.

Nou zal het niet zo'n vaart lopen dat tijdens het gamen dat beide kaarten 100% draaien. Dan nog zou ik toch voor 850W voeding gaan voor iets meer speelruimte.
714W uit stopcontact is niet gelijk aan wat de voeding aan Watt moet geven.
Je moet namelijk nog die Efficiency eraf doen ;)

http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/R9_290/24.html
Meer dan 300W per kaart bij een stresstest zal het trouwens niet worden (-> dit is niet uit het stopcontact gemeten, maar effectief wat de kaart verbruikt)
Bij gaming eerder 230W on average per kaart.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 september 2014 22:25]

Hmm thnx ben weer iets wijzer. Dacht altijd dat zo'n ding 'ploef' zegt met wat rookeffecten zodra het wattage bereikt is.

Is een Corsair voeding trouwens.
Zo'n goede voeding kan trouwens ook meer leveren dan wat erop staat, als is het maar voor even.
De Peak wattage kan al snel omhoog gaan naar 800-850W bij zo'n goede voeding als de hx 750i, maar nooit de peak wattage gebruiken als 'oh maar die voeding kan 850W doen' :p

Bij echt slechte voedingen wordt deze peak wattage soms wel op het label geplakt..

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 september 2014 22:24]

Oke heel verwarrend allemaal. Club3D adviseert minimaal een 750W voeding. Waarom zet Tweakers er dan een 550W voeding erin?
En wat is het rendement van jouw voeding?
De Corsair HX750i kan max. 750W leveren. Daarbij trekt die ca. 830W uit het stopcontact.
Let wel op Coil Whine(piepend geluid) bij die Club3d AMD videokaarten. Coil whine kan bij iedere fabrikant optreden, maar de kans is toch groter bij de budget merken. (uitgaande van het spreekwoord: alle waar is naar z'n geld). Bij m'n MSI GTX770 heb ik geen coil whine. Bij m'n laatste Club3D AMD R9-280X wel.

[Reactie gewijzigd door helioda op 1 september 2014 14:43]

Het kan inderdaad aanwezig zijn, maar er is simpelweg geen informatie over bekend over hoe vaak het voorkomt bij het ene merk en hoe vaak bij het andere. Je kan dan ook geen conclusies trekken dat het ene merk dat vaker heeft en zodoende kan je dat dus ook niet meenemen in je advies. Coil whine is vooral vervelend, niet schadelijk.

[Reactie gewijzigd door Bolletje op 1 september 2014 15:08]

Elk merk heeft daar wel eens last van ;)
Het is niet omdat je een Club3D R9 280X had met coil whine, dat daarom:
1) alle Club3D R9 280X's coil whine hebben (als die dat hebben, kan je ze meestal gewoon terugsturen voor een nieuwe)
2) de Club3D R9 290 ook coil whine heeft.
1. Ik vroeg me af waarom het main stream systeem een duurdere kast heeft dan het high-end systeem.
De kast maakt mezelf geen ruk uit en ik vroeg me dus af of ik de Corsair Carbide 300R ook voor het mainstream systeem kan gebruiken?

2. Zijn er nog adviezen voor een iets grotere monitor die wellicht ook iets betere resoluties aan kan (als de rest van het systeem het ook aan kan).

3. Wat is het verschil in het mainstream en het high end systeem. Ik speel mn RPG's en ik zit niet met iets lagere FPS maar ik vind een hoge resolutie wel mooi.
Welke resoluties kan ik met +/- 40 FPS draaien (dat is denk ik nog wel acceptabel voor niet shooters etc?) op beide systemen voor nieuwe games?

4. Is er voor 50 E nog een iets duurdere videokaart die ook echt wat meerwaarde geeft in prestaties bij het gamen?

[Reactie gewijzigd door Aezeal op 1 september 2014 20:29]

1: tuurlijk

2: bij de mainstreamgamesysteem zou je wel een 2560x1400p scherm kunne gebruiken, bij de high-end gamesysteem zou je volgens mij wel een 4k monitor kunnen gebruiken, of 2 2560x1400p.

3: de high-end systeem heeft gewoon meer kracht, voor resolutie zou je bij beiden een 2560x1400p monitor kunnen gebruiken met de +40 FPS

4. bij welk systeem? bij de mainstream zou je maby een ander merk kunnen gebruiken.
Geen idee waarom de 300R gekozen werd voor het high-end systeem, deze werd nooit besproken in de forumthread ervan.. En veel kans dat die kaarten zelf niet in de 300R passen zonder beide HDD cages weg te moeten doen.
Er werd beter voor de 500R gekozen dan passen er mooi in zonder problemen.
edit: BBG is aangepast en het is nu de 500R

Dat high end systeem is trouwens bedoeld voor triple monitor setups of 4k gaming. ;)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 2 september 2014 19:32]

Er is in de opstelling gekozen voor een AMD crossfire opstelling maar met het oog op high-end gaming is wellicht de Asus PG278Q RoG Swift (27" 144Hz 1440p G-Sync) monitor het vermelden waard, wat een Nvidia kaart vereist. Voor het geld van 2x een 290 koop je ook een 780Ti of een SLI opstelling van het een of het ander, en so far ben ik echt heel blij met G-Sync om alles heerlijk vloeiend te maken. Nee het is geen 4K, nee het is geen triple monitor (elke RoG Swift vereist nl een aparte kaart omdat hij maar 1 DisplayPort aansluiting heeft ivm gebrek aan genoeg bandwidth op HDMI/DVI), maar het is wel awesome voor gaming :)
DisplayPort kun je daisy chainen of linken met een hub, dus om meerdere schermen aan te sluiten heb je niet meerdere videokaarten nodig, is net de reden dat er maar één DisplayPort aansluiting voorzien is. DisplayPort heeft zeker genoeg bandbreedte om 2 1440p schermen aan 60Hz aan te sturen (3 niet), je kunt dus ook bv 3D content op 1440p versturen met DisplayPort. Die 1440p 144Hz is volgens mij wel ongeveer de limiet van DisplayPort 1.2 voor één scherm, maar hoe vaak game je daar op. Is het punt Gsync niet dat gamen onder 60fps ook vloeiend wordt zonder dat je met Vsync naar 30fps gecapped wordt.

Met twee R9 290's heb je wel een stuk meer kracht dan één GTX 780Ti, voor ongeveer dezelfde prijs (de energiekosten moeten er nog wel bij komen..), 4K gamen is al wat beter mogelijk met R9 290 CFx dan met één GTX 780Ti. De gekozen schermen zijn dan ook ofwel een 4K scherm of 5760x1080, al zou ik ook niet meteen die 4K monitor aanraden (maar Asus's overpriced RoG gedoe vind ik ook geen aanrader).
oic. Weet ik dat ook weer, dank :) Al schijnen er wel issues te zijn met G-Sync in combinatie met surround mode, en laat dat dan toch net de bepalende factor zijn waarvoor je deze monitor zou verkiezen boven een andere triple-monitor setup. Want met tri-monitor zal je idd de 144Hz niet halen, en als ook G-Sync het niet doet dan is ie wel HEUL overpriced (in plaats van behoorlijk overpriced :p)

Het punt van G-Sync is idd dat gamen onder 60fps ook vloeiend wordt, omdat je de voordelen van V-Sync hebt (geen tearing) zonder de nadelen (geen microstutters meer als je net de refresh rate mist met je frame update).
Echter, als je op 100Hz aan het gamen bent zonder G-Sync kan tearing evengoed voorkomen. Ik zou zelfs zeggen vaker, omdat er 100 momenten zijn ipv 60 waarop het scherm wil tekenen en maar moet zien wat er in de buffer klaarligt. Tegelijk is ie sneller klaar met tekenen en zal de tear dus minder duidelijk kunnen zijn want zoveel verschil zit er niet tussen frame 1 en 2. Maar ook dat los je dan dus op met G-Sync in principe.

Als ze ooit de issues fixen met surround dan zou ik misschien gek genoeg zijn het te doen, maar aangezien 1x 1440p al rond de 50-60Hz zit op Ultra settings en je wat moet bijstellen om de 100+Hz te halen, 3x 1440p lijkt me toch wel zinnig om SLI voor te gaan draaien, en daarmee wordt het wel een enorm duur geintje :) Wellicht over 4-5 jaar als ik weer aan een nieuwe GPU ga, maar voorlopig vind ik het wel ff best met 1.
Ik doe 144hz wel over dvi. Je moet de bijgeleverde dvi kabel gebruiken (die heeft een paar pinnetjes meer) die bij je asus 278 geleverd wordt. Ik heb 3 schermen waarvan de middelste alleen voor bf gebruikt wordt op 144hz(desktop werk ook 144hz), de andere eenvoudige iiyama draaien dan op 60hz.(tijdens bf zie je dan op je zij schermen alleen je desktop). De msi 290x lightning slikt t allemaal.

Ik heb eyefinity geprobeerd, op 5700 bij 1080 in bf 4 op medium nog 100fps. Op ultra is t 40fps.

Ontopic de sli opstelling in de bestbuyguide voegt imo niet veel extra toe.
Er zit geen DVI kabel bij een Asus PG278Q monitor hoor, ik heb er eentje staan sinds vorige week en daar zit alleen een DP kabel in de doos en alleen een enkele DP input op de monitor zelf :) De reden die asus daarvoor opgeeft is dat 1440 @ 144Hz niet over DVI past. Of dat accuraat is laat ik over aan mensen die dat weten, maar dat er maar 1 input op zit kan ook een sterveling als ik vrij accuraat eyeballen :)
ik heb deze:
pricewatch: Asus VG278HE Zwart

en daar zit wel de dvi kabel bij. en die MOET je gebruiken anders heb je geen 144 hz.
(ik had namelijk eerst een oude dvi gebruikt kwam niet verder dan 60hz. tot dat ik de bijgeleverde kabel in de doos tegenkwam en die deed wel 144 hz (had ook meer pinnetjes)
Betwijfel ten zeerste of je twee videokaarten kwijt kan in de Corsair Carbide 300R.

Er is extra ruimte voor de hoofd videokaart, maar de tweede gaat waarschijnlijk niet passen. Goed advies zo. Kan er zelf maar 1 290 in kwijt, misschien dat de nieuwe 290 videokaarten aanzienlijk kleiner zijn maar betwijfel het.

[Reactie gewijzigd door evilpin0 op 1 september 2014 13:22]

Ik begrijp ook niet goed waarom er uiteindelijk voor zo'n medium end case gekozen werd in de high-end bbg.
Door de layout van het moederbord is er ruimte voor 2x Triple slot R9 290.

Enkel kan ik nergens vinden wat de maximum gpu lengte is voor de 300R Met de HDD bay erin
(aangezien je op zen minst 1 erin moet hebben).

Als je op safe wil spelen dan neem je idd beter een ander lijkt me.
pricewatch: Corsair Carbide 500R Black (325mm kaarten met HDD cage)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 september 2014 13:42]

Ik heb net even snel terug gekeken in het topic. En in de laatste 3 builds met 2x 290 komt de hele 300r niet naar voren. Daar zit gewoon of een fractal R4 of de coolermaster CM690 3 in.

Dus ik snap niet hoe deze kast erin is gekomen.
Dat zat ik mij dus ook af te vragen. Een Define R4 in het "mainstream" systeem en een goedkopere behuizing in het "high-end" systeem? Niet dat het echt een slechte behuizing is, maar je verwacht toch iets meer in die prijsklasse. Bovendien is het high-end systeem niet veel meer dan het mainstreamsysteem met Crossfire en wel overklokmogelijkheden.
Ik heb dit even beargumenteerd in het forum en hij is in de 500R verandert :p
Ik heb een 300r met 660gtx erin, heb ruim 5 cm+ speling tussen de kaart en alle bays erin, ook voor eventuele 2e kaarten. Met

[Reactie gewijzigd door HenkdeFries op 2 september 2014 11:21]

Een GTX 660 is dan ook afhankelijk van de uitvoering zeker 5cm korter dan een R9 290, vooral die RoyalAce uit de BBG is meer dan 300mm lang (die heeft dan ook 3 fans). De GTX 660 in mijn werk pc (pricewatch: MSI N660 TF 2GD5/OC) is bv maar 235mm lang. Dus dan is de vraag hoe lang is jouw GTX 660.
Ik heb dezelfde toevallig, dan is het idd verstandiger om een andere kast te nemen voor de bbg high end aangezien de kaarten in die klasse vaak 3 fans hebben.
Ze hebben het veranderd in de 500R na deze beargumentatie:
http://gathering.tweakers...message/42816899#42816899

Er zouden gewoon geen HDD cages meer overgehouden kunnen worden..
Ik heb een 300R met 2x de Gigabyte GTX 780 Windforce OC erin, past prima. Ik weet niet of deze R290 heel veel groter is (ik had eerst een DOA R290 Tri X van Sapphire en ook die zou net aan moeten passen). Voor mij werkt het iig prima!
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True