Het Finse Remedy heeft iets met de tijd. De studio neemt bijvoorbeeld ruim de tijd om zijn games te maken. Alan Wake, het laatste grote project van de studio, verscheen in 2010 en sindsdien wordt er gewerkt aan Quantum Break, dat net als de voorganger enkel op de platformen van Microsoft verschijnt. Maar ook in zijn games heeft Remedy iets met de tijd. Al vanaf Max Payne, de revolutionaire shooter die de Finnen in 2001 afleverden, is spelen met de tijd een constante factor. In Max Payne ging het om het vertragen van tijd in Bullet Time, voor die periode een vernieuwende optie. Ook in Alan Wake kon de speler de tijd afremmen.
Dat wordt uitvergroot in Quantum Break, in zekere zin een combinatie van Max Payne en Alan Wake. Het is net als beide voorgangers een echte shooter, al mist de suspense van Alan Wake en de donkere humor van Max Payne. Dat lijkt een groot gemis, maar dat is het zeker niet. Je krijgt er genoeg voor terug. Mysterie, verrassing en prachtige visuele effecten.
Jack Joyce
In Quantum Break ben je Jack Joyce, een vrij anonieme man die toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plek is. Die plek is Riverport, een stad aan de oostkust van de VS. Daar loopt een experiment met tijdreizen volledig uit de hand, met dramatische gevolgen. Door het experiment breekt de tijd, de Quantum Break uit de titel. De tijd breekt niet direct finaal af, maar vertoont voorzichtig de eerste barsten, als voorbode van meer.
Videopreview Quantum Break.
Wat moet je je voorstellen bij tijd die afbreekt? Het gevolg van die eerste barstjes is dat de tijd op onverwachte momenten af en toe stilstaat. De wereld bevriest voor een onbepaalde periode; alles staat stil. Het is niet duidelijk hoe lang een dergelijke storing duurt, maar doorgaans is het niet langer dan een paar minuten. Het is echter wel een voorbode van meer, want wat dreigt is dat de storingen vaker voor gaan komen en langer gaan duren, tot de tijd uiteindelijk permanent stil zal staan.