Conduit of bio-terrorist?
Pluspunten
-
Mooi
-
Snelle actie
-
Wisselen tussen krachten
-
Originele missies
Minpunten
-
Herhaling in gameplay en zijmissies
-
Weinig herspeelwaarde
Eindoordeel
De aankondiging van de PlayStation 4, in februari 2013, ging samen met die van InFamous: Second Son. De game werd nog niet uitgebreid getoond, maar algemeen werd aangenomen dat het om een launch-titel zou gaan. Dat bleek niet zo te zijn, maar eerlijk is eerlijk: Sony had ook nooit gezegd dat de game bij de introductie van de PS4 meteen gereed zou zijn. Fans van de franchise hebben al met al vier maanden moeten wachten, en dat valt natuurlijk ook wel weer mee.
Met de release van InFamous: Second Son krijgt de PlayStation 4 ook weer een titel die laat zien waartoe de console in staat is. Het lijkt ons sterk dat deze InFamous het maximale uit de console haalt, maar duidelijk is dat ontwikkelstudio Sucker Punch hier flink wat tijd en werk in heeft zitten. Waarschijnlijk genoot de studio dezelfde bevoorrechte positie waar Guerrilla Games ook in zat met Killzone: Shadow Fall. Dat spel was veruit de mooiste titel van de launch-line-up, mede doordat Guerrilla als Sony-studio eerder en beter toegang tot de nieuwe console had dan andere studio's.
Dat schept een bepaald verwachtingspatroon voor InFamous: Second Son. Niet alleen is het de tweede grote game die Sony zelf uitgeeft voor de PlayStation 4, het is ook het derde deel in een serie die op de vorige PlayStation-console behoorlijk wat populariteit genoot. Met deel twee kwam er een einde aan het verhaal van Cole MacGrath. Richting InFamous: Second Son maakt de serie een sprong van zeven jaar, en dat gaat gepaard met een nieuwe setting en een nieuw hoofdpersonage.
Dat hoofdpersonage is Delsin Rowe. De 24 jaar oude Delsin heeft een vrij zorgeloos leventje. Hij gaat verantwoordelijkheden uit de weg en besteedt zijn tijd het liefst aan het maken van graffiti-pieces. Dat leventje verandert als hij bij toeval in contact komt met een Conduit. Conduits zijn mensen met speciale gaven, zoals je die wellicht nog kent van Cole en zijn vriendjes uit de eerste twee games. De Conduits zijn niet bepaald populair. Sterker nog: ze zijn door het Department of Unified Protection gevangen en opgeborgen ... tot er aan het begin van InFamous: Second Son een paar ontsnappen, onder toeziend oog van Delsin en zijn broer - en politieagent - Reggie.
Bij het aanraken van zo'n Conduit absorbeert Delsin de krachten van de Conduit, en daarmee is de setting bepaald voor het spel, dat zich trouwens afspeelt in en rond de Amerikaanse stad Seattle. Delsin is in de ogen van de 'DUP' een bio-terrorist en hij hoort dus bij de vijand. Dat vindt althans de opper-DUP, een ijskoude tante die zelf ook een Conduit is, maar haar krachten gebruikt om andere Conduits gevangen te zetten. Het laat zich raden dat zij Delsins voornaamste uitdager is, in zijn avontuur om de Conduits te verlossen van hun status als terroristen.
Missies en zones
Aangekomen in Seattle beschikt Delsin slechts over de de kracht 'Smoke', maar al snel leert hij via de Conduits 'Fetch' en 'Neon', en daarmee is het arsenaal bepaald voor een aanzienlijke portie van het spel, want hierna duurt het even voor je weer een nieuwe krachtsoort leert. Hoe lang precies, dat hangt een beetje van je speelstijl af. Hoewel InFamous: Second Son een vrij lineaire missiestructuur kent, speelt het spel zich wel af in een open en vrij begaanbaar Seattle. Je wordt geacht die stad gaandeweg te bevrijden van de DUP. Je mag echter zelf weten wanneer je dat doet. Je kunt dus makkelijk uren besteden aan andere dingen voordat je weer verder gaat met het verhaal, maar je kunt ook 'gewoon' het verhaal volgen.
DUP wegjagen
De sidemissions die je om de verhaalmissies heen krijgt voorgeschoteld, draaien altijd om zones. Seattle is verdeeld in allerlei zones en in elke zone heeft de DUP een soort basis die je moet uitschakelen. Daarna zijn er nog tal van andere kleine opdrachten, die er allemaal op zijn gericht om de greep die de DUP heeft op die zone te verminderen. Is hun machtspositie geslonken tot onder de dertig procent, dan kun je een gevecht starten om de zone definitief te bevrijden, wat een fast-travel-punt opent in zo'n zone.
/i/1395317173.jpeg?f=imagenormal)
De opdrachten zijn redelijk divers, maar verschillen niet of nauwelijks per zone. Je kunt graffiti-pieces op muren zetten, geheime DUP-agenten ontmaskeren en verborgen camera's opsporen. Die activiteiten zijn afzonderlijk best aardig om een keer te doen, maar je hebt ze na een paar keer wel gezien. Het zetten van zo'n graffiti-kunstwerk kost al met al toch al snel een klein minuutje, en het wordt na verloop van tijd gewoon saai. Ook de overige sidemissions verliezen hun meerwaarde op die manier vrij snel.
Originele missies
Dat ligt voor het verhaal gelukkig anders. Waar de sidemissions al snel als 'moetjes' aanvoelen, scoren de verhaalmissies dankzij hun originaliteit en humor. Of je nu drugsboten aan het opblazen bent of achter engelen aan zit die Conduits lijken te ontvoeren: het gaat regelmatig om iets heel aparts, en dat zorgt er voor dat je je aandacht er makkelijk bij houdt. Het maakt de verleiding echter ook groot om je vooral op het verhaal te richten en niet op de sidemissions. Fijn dat dat een optie is, maar goed voor de totale speelduur is het natuurlijk niet.
Dit alles vindt plaats binnen de setting van Delsin die op zoek is naar zoveel mogelijk verschillende Conduit-krachten om tegen mevrouw Augustine, de leider van de DUP dus, te gebruiken. Aan dat te verzamelen arsenaal aan speciale krachten kleeft een voorbehoud. Delsin kan namelijk maar een kracht tegelijk actief hebben. Welke kracht dat is, hangt af van wat voor energie de speler als laatst heeft opgezogen. Absorbeer je een neonlicht, dan kun je vanaf dat moment Neon gebruiken. Sta je naast een rokende auto en absorbeer je de rook, dan heb je Smoke tot je beschikking, en zo werkt het ook met Video, een kracht die je wat later in het spel vrijspeelt.
Vechten en navigeren met krachten
Natuurlijk brengt elke krachtsoort bepaalde aanvallen met zich mee, maar er zijn ook andere voordelen. Met rook kun je door hekken en ventilatieschachten heen. Via die schachten kun je snel vanaf de straat naar een dak 'springen'. Dat kan niet als je Neon gebruikt, maar met die kracht kun je weer wel heel snel bewegen én tegen muren op rennen. Ook deze eigenschappen kunnen bepalend zijn bij je keuze. Soms is snelheid namelijk belangrijk, en andere keren heb je weer meer aan de stukjes die je kunt vliegen als je Smoke goed gebruikt. De actieve kracht verandert de manier waarop je in InFamous: Second Son navigeert.
Verschillende trucs en aanvallen
De krachten zijn ook je wapens. Zodra je een nieuwe krachtsoort krijgt, doorloop je eerst een proces waarbij je steeds een nieuw trucje leert dat hoort bij de kracht. Met Smoke kun je bijvoorbeeld granaten gooien die vijanden een hoestbui bezorgen. Hoestende vijanden kun je met een druk op de knop uitschakelen, dus dat is handig. Neon heeft niet precies die eigenschap, maar wel iets dat er op lijkt. Uiteindelijk hebben alle krachtsoorten wel hun eigen varianten van zware en minder zware aanvallen.
/i/1395317177.jpeg?f=imagenormal)
Hoewel de aanvallen belangrijk zijn, vinden we de trucjes die gericht zijn op navigatie in gevechten toch het belangrijkst. We kunnen het aantal keren dat we op het nippertje ontsnapten aan de dood door snel weg te rennen met Neon niet eens meer tellen. Ook Smoke biedt, doordat je snel een ventilatieschacht in kunt duiken, vaak handige oplossingen. Als je bijna dood bent wordt je beeld grijs, maar zorg je er voor dat je een paar seconden geen schade oploopt, dan keren de kleuren - en daarmee je gezondheid - al snel weer terug.
Superaanval
Jezelf heel even verstoppen kan dus lonend zijn, maar uiteindelijk moet je natuurlijk altijd de strijd aan, zeker ook omdat vijanden wat later in het spel je steeds makkelijker kunnen achtervolgen. Op de momenten dat het het wel erg heet wordt, heeft Delsin een laatste redmiddel. Elk krachttype heeft namelijk een speciale, allesvernietigende aanval. Die spectaculaire aanval schakelt alle vijanden in Delsins directe omgeving in een klap uit. Deze aanvallen op het juiste manier gebruiken kan InFamous: Second Son een stuk eenvoudiger maken. Er is echter wel een eis waar je aan moet voldoen voordat deze überaanval kan worden ingezet.
/i/1395317169.jpeg?f=imagenormal)
De sleutel ligt in het karmasysteem van InFamous: Second Son. De speler mag zelf bepalen of Delsin een goed personage wordt of voor de 'slechte' kant kiest. Die keuze maak je soms door door duidelijke keuzes in het verhaal, maar ook in de gameplay komt het terug. Je kunt vijanden bijvoorbeeld vaak doden óf slechts uitschakelen zonder ze meteen om te brengen. Voor de ene aanpak scoor je rode punten voor de 'infamous'-kant, en de wat vrediger aanpak levert blauwe punten op voor de heldenkant. Het is slim om vooraf te bepalen welke kant je op wilt, want aan beide kanten word je geacht te stijgen in level, en dat is niet te doen als je steeds een andere kant op wilt.
Karmastreak
We kozen voor de heldenzijde. In de gameplay kun je vijanden dus op non-lethal-wijze uitschakelen, maar ook gewonde burgers op de been helpen en drugsbendes oprollen levert pluspunten op. Dit zijn allemaal handelingen die bijdragen aan een karmastreak, die je opbouwt zolang je de reeks niet onderbreekt met een actie waar minpunten voor staan, zoals het afmaken van een DUP-soldaat die zich probeert over te geven of het al dan niet per ongeluk vermoorden van een burger. Je voelt 'm waarschijnlijk wel aankomen: om de speciale aanvallen te kunnen gebruiken, dien je een karmastreak-icoontje te vullen, dat natuurlijk weer leeg is als de aanval is ingezet.
Graphics en herspeelwaarde
Op de momenten dat Delsin deze aanvallen gebruikt, bereikt het spel in spektakel, maar ook in beeldkwaliteit, een hoogtepunt. Vooral de Neon-aanval zorgt voor prachtige lichteffecten. Nu zijn lichteffecten toch al een sterk punt van InFamous: Second Son. In het eerste stukje van het spel loop je een stukje langs de kust, waar de zon op dat moment weerkaatst in zee. Hoewel zo'n setting natuurlijk heerlijk is voor een grafisch artiest, hadden we toen al het gevoel dat het wel goed zou komen met de graphics van de game.
/i/1393249318.jpeg?f=imagenormal)
Dat vermoeden bleek te kloppen. De personages, de actie, de omgevingen: het ziet er allemaal keurig uit. Minpuntjes zijn er ook heus wel. Zo is Seattle voor een deel gevuld met wat generieke, niet al te mooi en gedetailleerd ogende gebouwen, maar dat valt eigenlijk nauwelijks op als je er niet specifiek op let. Bovendien wordt het ruimschoots goedgemaakt door de eerdergenoemde sterke kanten van de graphics, aangevuld met de prima prestaties die geleverd worden door de tussenscènes. Ook die zijn van een prima niveau, en zouden op zichzelf al een reden kunnen zijn om door te willen spelen.
Twee keer leuk?
De vraag is alleen: hoeveel levert je dat op? InFamous: Second Son is niet kort, maar heeft wel veel weg van een game die je een keer uitspeelt en daarna niet meer aanraakt. Natuurlijk veranderen de keuzes die je in het verhaal maakt het spel her en der, maar voor al te schrikbarende verschillen zorgt dat nooit. Wel is het zo dat je andere krachten kunt vrijspelen als je voor de goede of slechte kant kiest, wat de gameplay ook beïnvloedt. Dat zou nog een argument kunnen zijn om het spel een tweede keer door te spelen, maar het houdt bepaald niet over. In de wetenschap dat er geen andere spelmodi zijn, is dat wellicht nog iets om in je achterhoofd te houden.
Conclusie
Hoewel we enige bedenkingen hebben over de herspeelwaarde, en de opdrachten buiten de hoofdmissies om bovendien vrij snel gaan vervelen, is InFamous: Second Son zeker de moeite waard. Sucker Punch heeft een goed uitziende game afgeleverd die bovenal leuk is om te spelen. De snelle gameplay, waar je zelf wat variatie in aan kunt brengen door regelmatig van krachten te wisselen, blijft vermakelijk. Zo heeft InFamous niet alleen een waardig vervolg binnen de franchise, maar heeft de PlayStation 4 er ook weer een sterke titel bij.
Pluspunten
-
Mooi
-
Snelle actie
-
Wisselen tussen krachten
-
Originele missies
Minpunten
-
Herhaling in gameplay en zijmissies
-
Weinig herspeelwaarde
Eindoordeel