Nieuwe studio
Het is een dilemma waar alle uitgevers mee worstelen: je hebt een succesvolle serie en wilt daar dus het liefst elk jaar een game in uitbrengen. Tegelijk weet je dat een studio meer dan een jaar nodig heeft om een game te maken die goed genoeg is om er miljoenen exemplaren van te verkopen. Er komt dus een moment dat je als uitgever moet besluiten om de ontwikkeltaken te verdelen over twee studio's. Denk aan Call of Duty, waarbij de taken al jaren strikt zijn verdeeld tussen Treyarch en Infinity Ward.
Gespeeld op: Xbox 360
Ook verkrijgbaar voor: Windows, PlayStation 3, Wii U
Het is misschien wel het beste bewijs van succes, als je als studio je serie uit handen moet geven aan collega's. Het is precies wat het Engelse Rocksteady Studios overkwam met zijn Arkham-games. De studio leverde met Batman: Arkham Asylum uit 2009 en Batman: Arkham City uit 2011 twee zeer goed ontvangen games af, en werkt ongetwijfeld in stilte aan een nog onaangekondigde opvolger voor de komende generatie consoles. De studio krijgt de tijd, en dat is goed. Om de fans van de serie in de tussentijd toch iets te bieden - en vast ook om de eigen kas te spekken - wil uitgever Warner Bros. dit jaar graag een nieuwe Batman-game op de markt hebben. Het zette daarom de eigen studio in het Canadese Montreal aan het werk. Een gewaagde keuze, want Batman: Arkham Origins is de eerste game van deze studio, die in 2010 werd opgericht.
Vertrouwd
Dat Arkham Origins de eerste game is van de studio, is te merken. De makers blijven haast angstig dicht bij het voorbeeld dat Rocksteady heeft gegeven. Dat is in veel opzichten een goede keuze, want Origins voelt in alles vertrouwd aan. Het is nog steeds de duistere open spelwereld die je gewend bent, waar je als Batman doorheen trekt om het gevecht aan te gaan met de eindeloze reeks bad guys die Gotham onveilig maken.
Vechten
Gelukkig heeft de studio in Montreal weinig veranderd aan het vechtsysteem dat de twee voorgaande games zo populair maakte. Wie Arkham Asylum en Arkham City heeft gespeeld, zal direct uit de voeten kunnen met Arkham Origins. Batman moet het nog steeds hebben van knokken met zijn vuisten, met hier en daar het gebruik van een gadget tussendoor. Juist dat knokken is nog steeds een mooi uitgebalanceerd geheel van slaan en anticiperen op de slagen van tegenstanders. De Counter is nog steeds minstens zo belangrijk als de aanval, en zowel met je aanval als met de Counter zijn combo's te maken waar je er gedurende de game steeds meer van leert kennen.
/i/1383142825.jpeg?f=imagenormal)
Het mooie van het systeem is dat het niet saai wordt. Het blijft bij elk gevecht opnieuw zaak om goed op te letten en te anticiperen op wat je tegenstanders doen. Als dat lukt, verlopen gevechten als een soort flow van actie en reactie, waarbij je de groepen tegenstanders die je tegenover je krijgt enkel met je vuisten het hoofd kunt bieden, zelfs als je tegenstanders schilden en vuurwapens hebben. En elk gevecht heeft nog steeds de kenmerkende slowmotion waarmee de winnende slag of stoot wordt uitgedeeld.
Actie en reactie
Daarbij is de opbouw weer prima. Je treft groepjes tegenstanders die het net als jij met hun vuisten proberen te redden. Gedurende het spel zit er af en toe opeens een tegenstander met een mes, schild of vuurwapen tussen. Of een gangster die gespecialiseerd is in martial arts, of die simpelweg twee koppen groter is dan jij. Zo word je keurig netjes steeds verder uitgedaagd om gebruik te maken van de actie- en reactie-opties die je gedurende de game aanleert. Opties die overigens via een upgrade-systeem naar believen een klein beetje kunnen worden aangepast.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Black Mask, de grote uitdager van Batman in Arkham Origins.
Nieuwe handschoenen
Toch is er wel wat kritiek te leveren op het vechten in Origins. Zo zijn er enkele boss fights waarin je opeens geacht wordt snel achter elkaar op dezelfde knop te rammen; om te blokkeren of juist om aan te vallen. En dat terwijl de kracht van vechten in de Arkham-games nu juist is dat het afwisselend is en niet vervalt in gedachteloos knoppen rammen. Dat speelt ook bij één van de weinige toevoegingen aan de gameplay, de elektrische handschoenen die Batman halverwege de game bemachtigt. Die laden gedurende een gevecht op, waarna je er schokken mee uitdeelt waar zelfs de meest geharde tegenstanders niet tegen bestand zijn. Daarna komt het vechten tijdelijk alsnog neer op eindeloos op 'X' dan wel 'vierkantje' rammen. De handschoenen zijn erg handig, maar breken ook een beetje de afwisseling die de gevechten in de Arkham-games kenmerken. Gelukkig loopt de batterij van de handschoenen door het gebruik ervan ook weer leeg. Desondanks kun je er dus behoorlijk veel schade mee aanrichten.
/i/1383142821.jpeg?f=imagenormal)
Hetzelfde geldt een beetje voor de nieuwe Concussion Detonator, een granaat waarmee je een flinke groep tegenstanders tijdelijk kunt lamleggen. Het is een handige, maar ook een wat saaie toevoeging. Dan is de Remote Claw een betere toevoeging. Daarmee kun je een staalkabel spannen tussen twee ankerpunten, waarna je over de staalkabel kunt lopen. Deze optie wordt veel te weinig en veel te fantasieloos gebruikt in puzzels. Je kunt hem echter ook gebruiken tijdens gevechten, waarbij je twee tegenstanders aan elkaar kunt koppelen en tegen elkaar kunt laten klappen. Je kunt op dezelfde manier ook een tegenstander tegen een muur of - beter - een vat explosieven of brandblusser laten klappen.
Batman als detective
De grootste vernieuwing van de game zit hem echter niet in de gadgets. Batman is in Arkham Origins meer dan ooit een detective die misdaden oplost waar de politie geen vat op kreeg. Op een plaats delict kan Batman de omgeving scannen, op zoek naar aanwijzingen. Als je die aanwijzingen nader bekijkt, kun je het misdrijf stukje bij beetje reconstrueren. Als je de gereconstrueerde gebeurtenissen vertraagd heen en weer spoelt, kun je nieuwe aanwijzingen vinden door de gebeurtenissen van alle kanten te bekijken. Zo kun je een zaak volledig oplossen en de resultaten naar de politie sturen. Op zich is het detectivewerk een erg leuke toevoeging. Alleen zijn er veel te weinig misdaden om op te lossen, waardoor je jezelf nooit een echte detective zult voelen.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Copperhead, één van de uitdagers van Batman.
Lekker op stap
Op die zeldzame detectiveklussen na is de opzet van deze game dus vrijwel gelijk aan die van de voorgangers. Gotham is een open spelwereld, die hier bestaat uit twee helften die verdeeld zijn in een stuk of drie wijken, waarbij beide stadshelften zijn verbonden door een lange brug. In het open gedeelte kun je vrij rondlopen, al is het handiger om de Batclaw te gebruiken waarmee je een haak af kunt schieten naar hoger gelegen punten, om je zo razendsnel omhoog te trekken. Van hoger gelegen punten kan Batman naar beneden zweven, in een heerlijk gestuurde glijvlucht. Het reizen door de stad voelt nog steeds geweldig aan. En in het open gedeelte is ook van alles te doen.
/i/1383142819.jpeg?f=imagenormal)
Dat lijkt niet zo als je de kaart van de stad voor het eerst bekijkt. De kaart lijkt behoorlijk leeg als je de game start. Gedurende het spel duikt er echter van alles op, al speel je al die markeringen ook weer weg. Zo blijkt er van alles te verzamelen. Bovendien krijg je een waarschuwing als er in de buurt een misdaad wordt gepleegd, doorgaans in de vorm van een flinke kloppartij. Als rechtgeaard misdaadbestrijder kun je hardhandig orde op zaken stellen, wat zinvol is als je op zoek bent naar extra xp.
Bekend recept
Toch geldt ook hier dat de game een beetje aanvoelt als een herhaling van zetten. Naast de open spelwereld zijn er de delen waar je naar binnen gedwongen wordt, op jacht naar de duistere figuren waar het verhaal je achteraan stuurt. Dat verloopt steeds volgens een bekend recept; na wat zalen met voetvolk en wat puzzelen, klimmen en klauteren, kom je in een zaal met zwaarder bewapende bad guys die je voorzichtig dient te benaderen. Dat kan doordat er hoog langs de muren uitsteeksels zijn geplaatst waar je met je Batclaw dekking kunt zoeken. Bij die gelegenheden is het zaak om geduldig je slachtoffers te kiezen, snel naar beneden te glijden, de kill te maken en ook weer snel een hoog en veilig heenkomen te zoeken. Wat dan weer steevast de opmaat vormt voor de onvermijdelijke boss fight.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
De eerste gameplaybeelden die Warner van Arkham Origins heeft vrijgegeven.
Batman als doelwit
Batman is in Origins op zoek naar acht verschillende killers die op hem afgestuurd zijn door crime lord Black Mask. Het wat simpele verhaal past prima bij de game. Black Mask wil de onderwereld van Gotham nog steviger in handen krijgen en zet daarom een losprijs op het hoofd van Batman, een van de voornaamste crimefighters van de stad. Het verhaal stelt dat Batman nog niet de superheld is uit de latere Arkham Asylum en Arkham City. We treffen hier de Batman aan uit het begin van zijn carrière, als hij nog allesbehalve onomstreden is. Het mooie van het verhaal is dat er ruimte is voor de introductie van bekende gezichten uit de serie. Zo heeft Batman nog niet de band met Captain James Gordon en zijn aartsrivalen zoals The Joker en The Penguin nog onbekend. Toch is de game ook op dit vlak wat voorspelbaar, want op een enkele verhaalwending na is het simpelweg turven om te weten welke van de acht ingehuurde killers je uitgeschakeld hebt.
/i/1383142814.jpeg?f=imagenormal)
Foutjes en bugs
Daarbij komt dat de game er naar hedendaagse maatstaven niet opzienbarend uitziet. Gotham is niet bijzonder groot en al helemaal niet bijzonder gedetailleerd. Bovendien zijn er hier en daar wel wat grafische foutjes te melden, zoals niet op elkaar aansluitende muren. Hinderlijker is dat er ook bugs in de gameplay zitten. Zo blijven tegenstanders nogal eens vastzitten op trappen of achter hekjes. Het is helemaal vervelend dat je niets met diezelfde tegenstanders kunt als ze in een hoek terechtkomen. Sla je een vijand strak in de hoek en hoef je alleen de laatste tik nog uit te delen, dan kun je hem om vage redenen niet raken.
Daar staat tegenover dat de teksten en stemmen van de game wel goed zijn, al smeekt een Batman-game om lekker 'over de top' acteerwerk. Het is alleen al leuk om te luisteren naar de conversaties tussen de vele personages die de stad bevolken en gewoon op wacht staan of anderszins uit hun neus staan te vreten. De teksten en vooral het acteerwerk worden nog leuker als de diverse hoofdrolspelers uit de game voorbijkomen. Batman zelf is lekker onderkoeld, maar zijn tegenstrevers gaan volledig los.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Een cgi-trailer van Arkham Origins.
Conclusie
Er is op zich weinig mis met Batman: Arkham Origins. Het is leuk dat we het begin van Batmans carrière meemaken en het is helemaal leuk dat we Batman zien in zijn rol als detective. Er zijn alleen erg weinig gelegenheden om je vaardigheden als speurder te tonen. Hetzelfde geldt voor de nieuw Remote Claw. Het is een typische Batman-gadget, waarmee je een staalkabel kunt spannen tussen twee punten. Ook daar kun je echter veel te weinig gebruik van maken, al is de Remote Claw tijdens gevechten nog een grappig hulpmiddel. Gelukkig is het geweldige vechtsysteem verder intact gebleven en is het nog steeds lekker om zwevend en klimmend door Gotham te reizen. Dat is nog steeds de grootste aantrekkingskracht van de game.
Maar juist doordat de nieuwe onderdelen zo weinig aan bod komen, is Batman: Arkham Origins niet helemaal wat wij ervan hadden verwacht. Tussen die vernieuwing door is Origins namelijk een game die wel heel erg lijkt op met name Batman: Arkham Asylum. Zo voelt hij ook aan. De game ziet eruit alsof hij uit 2009 stamt en op de kortstondige momenten van vernieuwing na speelt hij ook als de voorganger uit dat jaar. Het valt te begrijpen dat een nieuwe studio als Warner Bros. Montreal voor de veilige weg kiest en dicht bij het origineel blijft. Toch is die nieuwe studio hier wel heel nadrukkelijk bij de blauwdruk gebleven die Rocksteady heeft neergelegd. De game voelt daardoor helaas iets teveel als een herhaling van zetten.
Pluspunten:
+ Uitgekiend vechtsysteem
+ Klimmen en zweven door Gotham
+ Nieuwe opties als detectivewerk en Remote Claw
Minpunten:
- Nieuwe opties komen te weinig aan bod
- Game voelt daardoor teveel als zijn voorgangers
- Bugs in graphics en gameplay
Cijfer: 7
Titel |
Batman: Arkham Origins |
 |
Platform |
Windows, Xbox 360, PlayStation 3, Wii U |
Ontwikkelaar |
Warner Bros. Montreal |
Uitgever |
Warner Bros. |
Releasedatum |
reeds verschenen |