Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Batman: Arkham Origins - Dicht bij de blauwdruk

Conclusie

Er is op zich weinig mis met Batman: Arkham Origins. Het is leuk dat we het begin van Batmans carrière meemaken en het is helemaal leuk dat we Batman zien in zijn rol als detective. Er zijn alleen erg weinig gelegenheden om je vaardigheden als speurder te tonen. Hetzelfde geldt voor de nieuw Remote Claw. Het is een typische Batman-gadget, waarmee je een staalkabel kunt spannen tussen twee punten. Ook daar kun je echter veel te weinig gebruik van maken, al is de Remote Claw tijdens gevechten nog een grappig hulpmiddel. Gelukkig is het geweldige vechtsysteem verder intact gebleven en is het nog steeds lekker om zwevend en klimmend door Gotham te reizen. Dat is nog steeds de grootste aantrekkingskracht van de game.

Maar juist doordat de nieuwe onderdelen zo weinig aan bod komen, is Batman: Arkham Origins niet helemaal wat wij ervan hadden verwacht. Tussen die vernieuwing door is Origins namelijk een game die wel heel erg lijkt op met name Batman: Arkham Asylum. Zo voelt hij ook aan. De game ziet eruit alsof hij uit 2009 stamt en op de kortstondige momenten van vernieuwing na speelt hij ook als de voorganger uit dat jaar. Het valt te begrijpen dat een nieuwe studio als Warner Bros. Montreal voor de veilige weg kiest en dicht bij het origineel blijft. Toch is die nieuwe studio hier wel heel nadrukkelijk bij de blauwdruk gebleven die Rocksteady heeft neergelegd. De game voelt daardoor helaas iets teveel als een herhaling van zetten.

Pluspunten:

+ Uitgekiend vechtsysteem
+ Klimmen en zweven door Gotham
+ Nieuwe opties als detectivewerk en Remote Claw

Minpunten:

- Nieuwe opties komen te weinig aan bod
- Game voelt daardoor teveel als zijn voorgangers
- Bugs in graphics en gameplay

Cijfer: 7

Titel Batman: Arkham Origins
Platform Windows, Xbox 360, PlayStation 3, Wii U
Ontwikkelaar Warner Bros. Montreal
Uitgever Warner Bros.
Releasedatum reeds verschenen
Laagste prijzen voor: Batman: Arkham Origins, Windows
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

bol.com Plaza

Score: 3(18)

€ 34,80

€ 34,80

Bekijk

Reacties (62)

62
60
44
5
0
4
Wijzig sortering
Wat mij ook wel opvalt, waarom is deze game 19.99 euro terwijl Battlefield 4 blijkbaar een volle 60 euro kost zelfs op pc ( in de mediamarkt hier in België dan wel).

Persoonlijk vind ik 19.99 een heel aanvaardbare prijs voor een game, er zit toch wel een behoorlijk aantal uren gameplay in (meer dan een film gaan kijken hetgeen tegenwoordig ook al snel 30 euro kost met zen twee als je er nog wat drank/andere dingen bij wil). Proficiat aan de uitgevers om de game aan een zeer schappelijke prijs aan te bieden.
Wie koopt er nu nog pc spellen in een fysieke winkel?
Online Key Stores for the win. BF4 + premium voor 75 euro.
Spellen zoals Assassin's Creed IV gaan voor 25 euro & batman gaat al voor 15 euro.
Omdat sommige mensen, waaronder ik, nog een fysieke versie willen hebben?
Dan moet je natuurlijk ook niet klagen over de prijzen.. (ik weet niet of jij er ook over klaagt, maar Kristofv deed dit wel)
Ik vind het persoonlijk absurd dat we betalen om een effectief een ISO te mogen downloaden; vroeger kreeg je bij (een heleboel spellen, maar laten we even dit als voorbeeld nemen) Neverwinter Nights nog een map, een boekje met achtergrond verhaal en allerlei andere dingen. Toen kreeg ik in ieder geval nog het gevoel dat ik betaalde voor iets.

Dat is iets wat ik tegenwoordig echt enorm mis. Een jaartje terug kocht ik een fysieke versie van Darksiders. Nu bleek dit verdomme (pardon my language, maar ik vind het echt compleet idioot) een DVD te zijn, met Steam erop en een Steam code in het hoesje.

Wat is dat voor asburditeit?! Als ik echt alleen een hoesje wil met een plaatje er op dan kan ik dat ook uitprinten..

EDIT:
Wat ik dan wél kan waarderen is bijvoorbeeld www.gog.com; het is nog steeds allemaal digitaal, maar je krijgt er ook direct extra's e.d. bij. Ik hoef echt niet direct een semi-collector's edition, maar een klein beetje het gevoel dat de bedrijven niet puur en alleen op winst uit zijn zou prettig zijn..

[Reactie gewijzigd door Fillask op 5 november 2013 17:52]

Daarom koop ik mijn fysieke games bij Amazon.co.uk, daar zijn ze een stuk goedkoper dan hier.
Well said! Dat gezeur over prijzen. Gewoon niet zo lui zijn en via internet bestellen.
Omdat bf4 servers moet hebben draaien voor online multiplayer misschien.
Een doorsnee gameserver kost je nooit zoveel prijsverschil per speler , akkoord er zit iets in van waarheid, een ietwat hogere prijs kan daarmee gerechtvaardigd worden, maar voor 40 euro per speler draai ik met plezier zelf die server
Hmm, ja zit ook wat in.
Wat ik meen te bespeuren in de reviews, ook deze, is dat een nieuwe game in een serie, de oude games moet overtreffen. Persoonlijk vind ik dit jammer ("Game voelt teveel als zijn voorganger").
Dit doet mij denken aan bedrijven waar winst jaar op jaar overtroffen moest worden, winst an sich was niet niet goed genoeg meer.

Als je een goede formule hebt, dan hoeft dit wat mij betreft niet spectaculair anders om niet teveel op de vorige game te lijken. In het geval van een game als batman, die speel ik met plezier omdat het een combi is van een leuke verhaallijn en prettige gameplay. Het vertrouwde gevoel door laten lopen in een nieuwe game vind ik persoonlijk een pluspunt.
Anoniem: 413211
2 november 2013 08:35
€20 voor PC vergeleken met €44 voor zowel Xbox als PS3?
Dat is wel een erg groot verschil.

Heeft iemand een idee van de prijs via de downloadstores van Xbox en PS?
http://www.dlcompare.com/games/buy-batman-arkham-origins-550

Hier kan je de game voor 15 euro krijgen. Games op de pc zijn bijna altijd 20 euro goedkoper.
Koop AUB niet van dat soort sites maar van de originele retailer of van steam (of greenmangaming). Dit soort sites gebruiken vaak gestolen credit card informatie en kosten devs vaak geld. Lees hier over hoe de dev van Natural Selection er last van heeft gehad.
Het klopt dat er gevallen zijn waar er is gestolen, echter in de meeste gevallen gaat het gewoon om internationale keys die sites in bulk kopen, in een land waar het spel veel goedkoper is (door zowel wisselkoersen maar ook lagere prijs in het algemeen).
En als jij vervolgens zo'n 'out of region' key via Steam registreert, dan breek je daarmee de algemene voorwaarden die Valve aan Steam heeft gesteld. Dat kan hen reden geven om jouw account te blokkeren of op te heffen.
Ten eerste zijn dit niet out of region keys, je hebt geen proxies of wat dan ook nodig om zo op een slinkse wijze de key te activeren, dit zijn gewoon wereldwijde keys die zijzelf verkopen. Dus als zij kiezen om geen regio gebonden keys te verkopen, dan kunnen ze ook niet klagen als ze wereldwijd verkocht worden.

Daarnaast als jij als consument geen kwade bedoeling hebt en op geen enkele manier weet dat jij iets fout doet, dan kan ze jou daar nooit op straffen.
Zat sites zijn gewoon uit doodnormale westerse landen en niet uit 1 of ander land waar wetgeving 50 jaar achterloopt, als deze sites niet iets illegaals doen, waarom zou jij dan als consument wel fout bezig zijn?

Nee hoor ik denk dat jij je hier vergist met websites die dus keys verkopen waarvoor je proxies nodig hebt om net alsof te doen dat je in een ander land zit, die sites bestaan, maar dat is niet waar ik en veel andere ze kopen.
Als jij bewijs kan vinden van iemand waar dat werkelijk is gebeurt dan hoor ik het graag.

Ik heb ook wel eens de pech gehad dat ik een out of region key heb gekocht, gevolg - game werd verwijderd uit mijn library, mailtje naar seller en netjes nieuwe key gekregen :)

En dan nog, al blocken ze je account dan kan je er nog steeds in, je kan alleen geen nieuwe games kopen, verkopen of whatever maar je games nog steeds wel spelen.

[Reactie gewijzigd door Verderf op 3 november 2013 15:42]

Zodra steam ophoud met 1$ = 1 euro dan koop ik op steam. anders ga ik mooi naar cd-key websites.
De 1$ = 1€ conversie komt voornamelijk doordat US prijzen exclusief BTW zijn en europese prijzen inclusief. Na het verrekenen van BTW betalen wij in Europa nagenoeg hetzelfde.
Er wordt helemaal geen btw geheven over producten zoals games uit het buitenland.
Op deze site is ie maar 13 euro, of dit zo'n geval is wat Hugo_ijslijk beschrijft, weet ik niet.
http://www.kinguin.net/ca...arkham-origins-steam-key/
Bij de XBOX / PS3 moet de ontwikkelaar/retailer ~ 10 euro aftikken per verkochte game aan Microsoft of Sony.
Hier worden bugs wel als nadeel genoemd, maar in jullie review over Battlefield 4 hoor ik daar niks over. Bf4 krijgt zelfs een 9, terwijl multiplayer op dit moment een ramp is en er zijn talloze bugs te noemen die ook al voorkwamen in battlefield 3.
Klopt! En laten we het even hebben over de volgende twee punten:
"- Nieuwe opties komen te weinig aan bod
- Game voelt daardoor teveel als zijn voorgangers"

BF4 heeft beter geluid, prima; erg mooi dat ze daar eindelijk eens mee bezig zijn geweest, prima, 0.5 punt er bij, maar het Levolution is kennlijk niet meer dan een grote versie van de instortende gebouwtjes in Battlefield Bad Company 2. De gebouwtjes daarvan die vielen naar een bepaalde hoeveelheid damage namelijk ook om en als je er in of op zat en je ging er niet uit zodra je het geluid hoorde was je gewoon dood. Hét tofste wat mij leek om te doen in BF4 was op het dak van die wolkenkrabber zitten en hem naar beneden rijden terwijl hij neerstort. Kennelijk ben je gewoon dood als je niet springt wanneer je het geluidje van instorten hoort.

Ga je hier dan echt dusdanig veel punten voor geven dat het een 9 krijgt?

Want verder is het echt niet meer dan een mod voor BF3; de graphics zijn niet (veel) anders, je wordt nog steeds doodgegooid met achievements en qua wapens en classes is er volgens mij ook niet veel revolutionairs.

Zullen we daar dan a.u.b. ook even een realistische 7 voor geven, i.p.v. de zwaar overdreven 9 omdat het zo'n bekend spel is?

EDIT: Typo

[Reactie gewijzigd door Fillask op 3 november 2013 12:30]

Anoniem: 455473
@Fillask2 november 2013 12:56
Eh, het hele level veranderd in bf4... dus het is VEEL meer dan een grotere versie van BC2. Het is de 9 echt helemaal waard!
Klopt, maar het is scripted en je kan er verder bar weinig mee, dus hoeveel beter precies is het dan een klein instortend gebouwtje? De eerste keer zal het indrukwekkend zijn, geweldig hoe tof dat er uit ziet, maar je kan er niets mee! Je kan zelf niet kiezen welke kant hij op valt of wat dan ook, dus het wordt gewoon een gedeelte van de map; wanneer je er voor kiest om op die map te spelen is het nagenoeg een zekerheid dat het zal gebeuren.

Kortom, het is niet speciaal. Het ziet er geweldig tof uit, daar niet van, zeker vergeleken met andere spellen en het feit dat de hele level veranderd is ook zeer stoer, maar het is scripted --> oninteressant na 2/3 games.
Ok dus als ze bij COD ook fixen dat de levels aanpassen op tijd of triggers is COD ook een 9 waard ? Dan zou COD nu ook een 9 moeten ontvangen want je hebt een hond als sidekick !
Bij mij is Batman maar 1 keer uitgevallen in 20 uur en Battlefield 4 valt constant uit in de singeplayer en in de multiplayer soms als een server een nieuw potje begint. ( PC )
ik speel de game nu al een aantal dagen en vind persoonlijk dat de gaphics echt wel en stukje beter zijn als arkham city, maar op een xbox360 zullen de graphics nou eenmaal anders zijn c.q. hetzelfde als arkham city ivgl een pc ;). Vertrouwdheid: eens. Ik vind overigens wel dat ik het idee heb dt in arkham city meer te doen was op het gebied van side missions , heb het idee een beetje repetetief in de stad rond te zwerven. Enfin een leuk tussendoortje en voor de pc kun je hem ook nog eens cheap krijgen. en ik mis de riddlers en question marks :(
Dat is vreemd gezien enigma (the riddler) gewoon in deze game zit. Ook de bekende question marks zitten er gewoon weer in. Het is zelfs onmogelijk om deze te missen gezien alle radiotowers die je moet unlocken gecontroleerd worden door enigma.
Dat klopt, maar ze zijn een stuk minder goed uitgewerkt. Ik heb ook het idee dat er minder te doen is qua extra missies.
"Het is een dilemma waar alle uitgevers mee worstelen: je hebt een succesvolle serie en wilt daar dus het liefst elk jaar een game in uitbrengen. Tegelijk weet je dat een studio meer dan een jaar nodig heeft om een game te maken die goed genoeg is om er miljoenen exemplaren van te verkopen. Er komt dus een moment dat je als uitgever moet besluiten om de ontwikkeltaken te verdelen over twee studio's."

OF je kans eens niet een kapitalistische, geldhongerige machine zijn en gewoon een game uitbrengen wanneer hij klaar is, ongeacht hoe lang je er over doet...?
Dat is geen optie, vaak meer door toedoen van de bazen dan de ontwikkelaars. Die etentjes in sterrenrestaurants betalen zichzelf niet
Heb Asylum nooit gespeeld alleen Arkham City. Die vond ik toch net ff wat meer duisterder en qua graphics (PC) mooier. Toch vind ik het een vermakelijk game. Sluit me ook volledig aan bij de 7 die tweakers heeft gegeven.
Je weet niet wat je hebt gemist. Arkham Asylum zou ik écht eens spelen, die game is naar mijn mening nog steeds de beste in de serie. De game doet gewoon zo veel goed, is niet té uitgebreid, speelt net zo lekker als de andere 3 en het verhaal is prima.

Wat ik jammer vind is dat er steeds meer gadgets bij komen, die naar mijn beleving weinig toevoegen. Er moet natuurlijk iets nieuws worden toegevoegd, maar de combat in AA lag tenminste dicht bij de basics. Met de gadgets erbij vind ik dat af en toe jammer.
op de pc is dit een parel met Nvidia kaarten en alle instellingen op max. Heb me zeer vermaakt met deze game wel wat bugs maar daar zijn ze mee bezig.

Xbox versie heb ik niet gespeeld voor pc toch zeker een 8 waard.
Zelfs op het ,doorgaans toch wel erg vriendelijk voor AAA titels zijnde, gamespot werd deze game niet echt op gejuich onthaald. Lijkt sterk op een verhaal van "uitmelken nu het kan"
De game voelt vertrouwt aan en het verhaal is toch wel beter dan Arkham City, al moet je gewoon niks nieuws (vernieuwends) verwachten van deze game.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee