Worstelen met identiteit
Zou F1 2013 in de verkeerde periode van het jaar uitkomen? Het is bekend dat Codemasters de game niet sneller kan opleveren dan zo rond het einde van het F1-seizoen, omdat de data van de nieuwe auto's pas bij het begin van het seizoen worden aangeleverd bij de ontwikkelstudio. Maar waar dat seizoen in de eerste maanden het aanzien wel waard was, verviel de F1 dit jaar na de zomermaanden in herhaling en saaiheid. Spanning maakte plaats voor de grote Vettel-show, en daarmee verdween ook een deel van de aandacht die de sport van het grote publiek kreeg.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Goed, toegegeven: die eerste alinea had anders geklonken als ondergetekende niet behoorde tot de doorgaans roodgekleurde tifosi van de Scuderia Ferrari, maar toch: de vraag over de timing blijft overeind. Het excuus is er, op de uitleg van Codemasters valt weinig aan te merken. Maar hoe logisch is het dat een F1-game verschijnt als het F1-circus aanstalten maakt de winterstalling op te zoeken? Voetbalgames verschijnen ook niet in de laatste weken van het voetbalseizoen. Enfin: iets om je hoofd eens over te breken, maar zeker geen halszaak op weg naar raceplezier.
Op dat vlak heeft Codemasters immers een prima reputatie. De geschiedenis is bekend: de studio verdiende zijn sporen met de oude Colin McRae Rally- en Race Driver-games en breidde de verworven status uit met doorontwikkelingen Dirt en Grid. Toen de Britse ontwikkelstudio de Formule 1-licentie kreeg, juichten veel fans van racegames dat toe. De licentie van de belangrijkste autosportklasse en de studio met de grootste staat van dienst op het gebied van racegames: een droomhuwelijk. Toch leidde dat huwelijk nog niet tot het gedroomde product.
Goed waren ze wel hoor, de F1-games. Maar toch bleef er altijd iets te wensen over. Codemasters worstelde met de identiteit van het spel. Simpelweg een goede F1-simulator maken was kennelijk niet genoeg; steeds moest er een omhulsel om het spel heen worden verzonnen. 'Be the driver, live the life' was ooit het credo van het spel, doelend op een stuk aankleding dat de gamer moest laten geloven dat hij echt in de wereld van een F1-coureur was gestapt. Of het nu kwam door een chronisch gebrek aan schaars geklede dames en pitspoezen of door iets anders: het kwam niet uit de verf en verdween naar de achtergrond. Het was illustratief voor wel meer onderdelen in het spel waar de ontwikkelaar jaar op jaar steeds weer anders over leek te denken.
Carrière: bandenslijtage en hoge eisen
Die wispelturigheid zorgde niet voor slechte games, maar wel voor verwarring en onvrede binnen de community. Neem nu de bandenslijtage. Die is altijd wel onderdeel van het spel geweest, maar was in F1 2012 ineens niet meer geschaald. Die geschaaldheid keert terug in F1 2013, en daarmee pakt het spel direct een pluspunt. Spelen met je strategie en opzoeken en aanvoelen wanneer de banden de gevreesde 'cliff' bereiken, maakt elke race spannender. Goed met je banden omgaan kan daadwerkelijk het verschil maken tussen een podiumplaats en een kleurloze tiende plek.
Niet te doen
Banden sparen doe je door op de racelijn te blijven, niet te vaak op kerbstones te rijden en zoveel mogelijk te voorkomen dat je banden doorslippen. Doe je dat goed, dan blijven zelfs de zachtste banden net een of twee rondjes langer goed, en dat resulteert in betere rondetijden. Eén probleem: zonder stuurtje is goed op je banden letten eigenlijk niet te doen. Aangezien de AI-coureurs om je heen allemaal beter met hun banden omgaan dan jij met een controller überhaupt kunt doen, wordt het al snel een ongelijke strijd. Op de circuits van Maleisië en China kregen we, in een race die 25 procent van de volledige lengte besloeg, voor de pitstop en ruim voor de finish te maken met compleet vergane banden. Dat kostte ons al met al vier plaatsen.
/i/1377976522.jpeg?f=imagenormal)
Op sommige circuits valt de slijtage mee en speelt het probleem minder, maar het is frusterend dat je het met een input-device dat alleen maar 100 procent kan insturen eigenlijk niet beter kunt doen. Je bent zo dus continu in het nadeel, en af en toe bekruipt je het gevoel dat je vecht tegen de bierkaai. Beschik je over een stuurtje, dan nemen de klachten wel iets af. Doordat je daarmee gedoseerder kunt insturen, heb je automatisch minder last van bandenslijtage en steekt het probleem direct een stuk minder de kop op.
Uitdagender
Natuurlijk komt er veel meer kijken bij de races dan alleen maar bandenslijtage, maar dat valt vrij eenvoudig samen te vatten: 'zie F1 2012' . Dat klinkt wat cru en er zijn ook heus wel wat kleine nuances, maar in de grote lijn speelt F1 2013 niet heel anders dan zijn voorganger. Wel hadden we het idee dat de AI iets beter voor de dag komt. Waar het voorheen nog weleens gebeurde dat we op 'normal' eenvoudig races wonnen in relatief langzame auto's, moesten we in F1 2013 op datzelfde niveau hemel en aarde bewegen om überhaupt te voldoen aan de eisen van het team. Die moeilijkheid komt overigens ook voor een klein deel doordat de AI er af en toe wat idiote acties op nahoudt. We werden enkele malen op een bizarre manier getorpedeerd door AI-coureurs.
Die momenten tonen soms een aardig nieuw puntje in F1 2013. Coureurs die worden gehinderd zullen hun ongenoegen uiten door een hand omhoog te steken, zoals we dat wel kennen van bijvoorbeeld Fernando Alonso. Het speelt verder geen rol in de gameplay, maar is een aardig detail dat de geloofwaardigheid van het spel ten goede komt.
/i/1382689362.jpeg?f=imagenormal)
Dat is wel nodig ook, want de hierboven genoemde eisen van de teams zijn niet bepaald geloofwaardig. We begrijpen best dat de F1 de hoogste autosportklasse is en dat teams het uiterste eisen van hun coureurs, maar F1 2013 opereert kennelijk onder het credo 'geef je team een vinger en ze nemen je hele hand'. Rijd jij een ongekend goede kwalificatie in je Force India, dan eist het team doodleuk dat je nog drie plaatsen hoger eindigt dan dat. Gevolg is dat je zo ineens in de top 4 moet gaan rijden, terwijl je het realistisch gezien netjes zou doen als je de Force India binnen de top 10 weet te houden.
Carrièremodus blijft goed
Ondanks dat is de belangrijkste spelmodus van F1 2013, en dat is ook dit jaar de carrièremodus, wel de moeite waard. Het blijft leuk en uitdagend om je te manifesteren binnen de Formule 1. Dat begint met de stap naar de status van eerste rijder binnen een team, waarna de onvermijdelijke overstap naar een van de topteams volgt, als we er voor het gemak even van uitgaan dat je goed presteert. De hiervoor beschreven eisen van je team zijn daar overigens niet leidend in; zorg dat je je teamgenoot stelselmatig verslaat en je zult vanzelf die ontwikkeling doormaken.
Een puntje van ergernis dat samenhangt met de carrièremodus is er trouwens wel. Net als vorig jaar bevat het spel de Young Drivers Challenge, en net als toen kun je die niet helemaal overslaan. Alleen als het spel een savegame van F1 2012 aantreft kun je dag één van de Challenge skippen, maar dag twee blijft een verplicht nummer. Heb je die savegame niet, dan is de complete Challenge een verplicht nummer. Voor veel gamers zal dat een saai en onnodig stuk van het spel blijven. Het wordt beroofd van zijn charme door het simpele feit dat het een verplicht nummertje is.
Klassieke F1-auto's
Tot zover dus weinig nieuws onder de zon. F1 2013 bevat echter een nieuwe speloptie waar fans volgens Codemasters jaar na jaar om vroegen. Het is mogelijk om met een aantal klassieke Formule 1-auto's te racen. Bij de release van het spel ging dat om een vijftal auto's uit de jaren '80, en inmiddels heeft Codemasters via downloadable content ook de jaren '90-auto's toegevoegd, al nemen we die hier niet mee in het verdict; ze zijn immers geen onderdeel van het originele spel zoals je het in de winkel aantreft. Je dient er apart voor te betalen, maar bij deze is het in elk geval genoemd.
Heel anders rijden
De klassieke auto's voldoen aan de belangrijkste eis: ze laten zich iets anders besturen dan hun moderne broertjes. Gevoelsmatig laten de jaren '80-modellen wat meer gooi- en smijtwerk toe. Opvallend is trouwens dat we in deze races geen last hebben gehad van versleten banden, ondanks dat we de auto's behandelden alsof het karts waren. Het zou kunnen dat slijtage destijds een kleinere rol speelde, of dat de simulatie in de races met klassieke auto's niet op dezelfde manier wordt toegepast. Beide zou kunnen, maar we durven er onze handen niet voor in het vuur te steken.
/i/1382689357.jpeg?f=imagenormal)
Het belangrijkste is echter dat de spelmodus voldoet aan de belangrijkste eis: plezier bieden. Voor F1-fans blijft het leuk om met oude wagens en bijbehorende klassieke coureurs aan de slag te gaan. We vinden het wat ver gaan om deze klassieke spelvariant op te voeren als hét onderdeel dat F1 2013 bestaansrecht geeft, maar vermakelijk is het dus wel. Je moet daarvoor trouwens wel met de visuele stijl kunnen omgaan. Codemasters heeft in deze spelmodus een soort 'vintage' bruinfilter over de game gelegd en de interface wordt ook wat simpeler weergegeven: een beetje zoals informatie in die tijd ook op je televisie verscheen. Dat kan niet iedereen waarderen, maar wij vonden ook dit weer een aardig detail.
Grafisch kleine stap
Afwisselen tussen de klassieke auto's en de moderne bolides maakt de verschillen in elk geval voldoende duidelijk. Toch is er ook een overeenkomst. Geen van beide weet namelijk audiovisueel nog echt heel veel indruk te maken. Beschouw dit niet direct als een groot minpunt, maar meer als de constatering dat Codemasters zijn maximum wel een beetje heeft bereikt op deze generatie consoles. Het grafische niveau van F1 2012 wordt her en der best een klein stukje overstegen, maar echt indruk maakt het allemaal niet.
Conclusie
Met F1 2013 maakt Codemasters nog niet de stap naar de volgende generatie consoles, maar er valt een aardig pleidooi te houden waarin kan worden uitgelegd dat de tijd er rijp voor is. F1 2013 introduceert weliswaar klassieke F1-auto's in het spel, maar is niet heel erg anders dan zijn voorganger. De bolides rijden ietsje anders, de AI gedraagt zich ietsje anders en het speelt ietsje moeilijker, maar van al te grote veranderingen is geen sprake. Dat, in combinatie met onze kritiek op de bandenslijtage, maakt van F1 2013 een titel die F1-fans over zouden kunnen slaan als ze al over F1 2012 beschikken.
Notitie van de redactie: het is je wellicht al opgevallen dat deze review rijkelijk laat op Tweakers is verschenen. De reden daarvoor is simpel: helaas zijn ook Tweakers-redacteuren niet immuun voor virussen. Ondergetekende redacteur was zodoende een kleine twee weken uit de roulatie, en die weken vielen helaas midden in het reviewproces van F1 2013.
Pluspunten
+ Uitdagend
+ Aardige details
+ Klassieke wagens
+ Basis van vorig jaar blijft goed
Minpunten
- Bandenslijtage, zeker als je met controller speelt
- Teams stellen bizarre eisen in carrièremodus
- Young Drivers Challenge
- Stap vanaf F1 2012 in graphics en gameplay vrij klein
Cijfer: 7
Titel |
F1 2013 |
 |
Platform |
Xbox 360, PlayStation 3, pc |
Ontwikkelaar |
Codemasters |
Uitgever |
Codemasters |
Releasedatum |
Inmiddels verschenen |