Door Jurian Ubachs

Redacteur

F1 2013: tijd voor nieuwe techniek

29-10-2013 • 08:00

59

Multipage-opmaak

Worstelen met identiteit

Zou F1 2013 in de verkeerde periode van het jaar uitkomen? Het is bekend dat Codemasters de game niet sneller kan opleveren dan zo rond het einde van het F1-seizoen, omdat de data van de nieuwe auto's pas bij het begin van het seizoen worden aangeleverd bij de ontwikkelstudio. Maar waar dat seizoen in de eerste maanden het aanzien wel waard was, verviel de F1 dit jaar na de zomermaanden in herhaling en saaiheid. Spanning maakte plaats voor de grote Vettel-show, en daarmee verdween ook een deel van de aandacht die de sport van het grote publiek kreeg.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Goed, toegegeven: die eerste alinea had anders geklonken als ondergetekende niet behoorde tot de doorgaans roodgekleurde tifosi van de Scuderia Ferrari, maar toch: de vraag over de timing blijft overeind. Het excuus is er, op de uitleg van Codemasters valt weinig aan te merken. Maar hoe logisch is het dat een F1-game verschijnt als het F1-circus aanstalten maakt de winterstalling op te zoeken? Voetbalgames verschijnen ook niet in de laatste weken van het voetbalseizoen. Enfin: iets om je hoofd eens over te breken, maar zeker geen halszaak op weg naar raceplezier.

Op dat vlak heeft Codemasters immers een prima reputatie. De geschiedenis is bekend: de studio verdiende zijn sporen met de oude Colin McRae Rally- en Race Driver-games en breidde de verworven status uit met doorontwikkelingen Dirt en Grid. Toen de Britse ontwikkelstudio de Formule 1-licentie kreeg, juichten veel fans van racegames dat toe. De licentie van de belangrijkste autosportklasse en de studio met de grootste staat van dienst op het gebied van racegames: een droomhuwelijk. Toch leidde dat huwelijk nog niet tot het gedroomde product.

Goed waren ze wel hoor, de F1-games. Maar toch bleef er altijd iets te wensen over. Codemasters worstelde met de identiteit van het spel. Simpelweg een goede F1-simulator maken was kennelijk niet genoeg; steeds moest er een omhulsel om het spel heen worden verzonnen. 'Be the driver, live the life' was ooit het credo van het spel, doelend op een stuk aankleding dat de gamer moest laten geloven dat hij echt in de wereld van een F1-coureur was gestapt. Of het nu kwam door een chronisch gebrek aan schaars geklede dames en pitspoezen of door iets anders: het kwam niet uit de verf en verdween naar de achtergrond. Het was illustratief voor wel meer onderdelen in het spel waar de ontwikkelaar jaar op jaar steeds weer anders over leek te denken.

Carrière: bandenslijtage en hoge eisen

Die wispelturigheid zorgde niet voor slechte games, maar wel voor verwarring en onvrede binnen de community. Neem nu de bandenslijtage. Die is altijd wel onderdeel van het spel geweest, maar was in F1 2012 ineens niet meer geschaald. Die geschaaldheid keert terug in F1 2013, en daarmee pakt het spel direct een pluspunt. Spelen met je strategie en opzoeken en aanvoelen wanneer de banden de gevreesde 'cliff' bereiken, maakt elke race spannender. Goed met je banden omgaan kan daadwerkelijk het verschil maken tussen een podiumplaats en een kleurloze tiende plek.

Niet te doen

Banden sparen doe je door op de racelijn te blijven, niet te vaak op kerbstones te rijden en zoveel mogelijk te voorkomen dat je banden doorslippen. Doe je dat goed, dan blijven zelfs de zachtste banden net een of twee rondjes langer goed, en dat resulteert in betere rondetijden. Eén probleem: zonder stuurtje is goed op je banden letten eigenlijk niet te doen. Aangezien de AI-coureurs om je heen allemaal beter met hun banden omgaan dan jij met een controller überhaupt kunt doen, wordt het al snel een ongelijke strijd. Op de circuits van Maleisië en China kregen we, in een race die 25 procent van de volledige lengte besloeg, voor de pitstop en ruim voor de finish te maken met compleet vergane banden. Dat kostte ons al met al vier plaatsen.

F1 2013

Op sommige circuits valt de slijtage mee en speelt het probleem minder, maar het is frusterend dat je het met een input-device dat alleen maar 100 procent kan insturen eigenlijk niet beter kunt doen. Je bent zo dus continu in het nadeel, en af en toe bekruipt je het gevoel dat je vecht tegen de bierkaai. Beschik je over een stuurtje, dan nemen de klachten wel iets af. Doordat je daarmee gedoseerder kunt insturen, heb je automatisch minder last van bandenslijtage en steekt het probleem direct een stuk minder de kop op.

Uitdagender

Natuurlijk komt er veel meer kijken bij de races dan alleen maar bandenslijtage, maar dat valt vrij eenvoudig samen te vatten: 'zie F1 2012' . Dat klinkt wat cru en er zijn ook heus wel wat kleine nuances, maar in de grote lijn speelt F1 2013 niet heel anders dan zijn voorganger. Wel hadden we het idee dat de AI iets beter voor de dag komt. Waar het voorheen nog weleens gebeurde dat we op 'normal' eenvoudig races wonnen in relatief langzame auto's, moesten we in F1 2013 op datzelfde niveau hemel en aarde bewegen om überhaupt te voldoen aan de eisen van het team. Die moeilijkheid komt overigens ook voor een klein deel doordat de AI er af en toe wat idiote acties op nahoudt. We werden enkele malen op een bizarre manier getorpedeerd door AI-coureurs.

Die momenten tonen soms een aardig nieuw puntje in F1 2013. Coureurs die worden gehinderd zullen hun ongenoegen uiten door een hand omhoog te steken, zoals we dat wel kennen van bijvoorbeeld Fernando Alonso. Het speelt verder geen rol in de gameplay, maar is een aardig detail dat de geloofwaardigheid van het spel ten goede komt.

F1 2013

Dat is wel nodig ook, want de hierboven genoemde eisen van de teams zijn niet bepaald geloofwaardig. We begrijpen best dat de F1 de hoogste autosportklasse is en dat teams het uiterste eisen van hun coureurs, maar F1 2013 opereert kennelijk onder het credo 'geef je team een vinger en ze nemen je hele hand'. Rijd jij een ongekend goede kwalificatie in je Force India, dan eist het team doodleuk dat je nog drie plaatsen hoger eindigt dan dat. Gevolg is dat je zo ineens in de top 4 moet gaan rijden, terwijl je het realistisch gezien netjes zou doen als je de Force India binnen de top 10 weet te houden.

Carrièremodus blijft goed

Ondanks dat is de belangrijkste spelmodus van F1 2013, en dat is ook dit jaar de carrièremodus, wel de moeite waard. Het blijft leuk en uitdagend om je te manifesteren binnen de Formule 1. Dat begint met de stap naar de status van eerste rijder binnen een team, waarna de onvermijdelijke overstap naar een van de topteams volgt, als we er voor het gemak even van uitgaan dat je goed presteert. De hiervoor beschreven eisen van je team zijn daar overigens niet leidend in; zorg dat je je teamgenoot stelselmatig verslaat en je zult vanzelf die ontwikkeling doormaken.

Een puntje van ergernis dat samenhangt met de carrièremodus is er trouwens wel. Net als vorig jaar bevat het spel de Young Drivers Challenge, en net als toen kun je die niet helemaal overslaan. Alleen als het spel een savegame van F1 2012 aantreft kun je dag één van de Challenge skippen, maar dag twee blijft een verplicht nummer. Heb je die savegame niet, dan is de complete Challenge een verplicht nummer. Voor veel gamers zal dat een saai en onnodig stuk van het spel blijven. Het wordt beroofd van zijn charme door het simpele feit dat het een verplicht nummertje is.

Klassieke F1-auto's

Tot zover dus weinig nieuws onder de zon. F1 2013 bevat echter een nieuwe speloptie waar fans volgens Codemasters jaar na jaar om vroegen. Het is mogelijk om met een aantal klassieke Formule 1-auto's te racen. Bij de release van het spel ging dat om een vijftal auto's uit de jaren '80, en inmiddels heeft Codemasters via downloadable content ook de jaren '90-auto's toegevoegd, al nemen we die hier niet mee in het verdict; ze zijn immers geen onderdeel van het originele spel zoals je het in de winkel aantreft. Je dient er apart voor te betalen, maar bij deze is het in elk geval genoemd.

Heel anders rijden

De klassieke auto's voldoen aan de belangrijkste eis: ze laten zich iets anders besturen dan hun moderne broertjes. Gevoelsmatig laten de jaren '80-modellen wat meer gooi- en smijtwerk toe. Opvallend is trouwens dat we in deze races geen last hebben gehad van versleten banden, ondanks dat we de auto's behandelden alsof het karts waren. Het zou kunnen dat slijtage destijds een kleinere rol speelde, of dat de simulatie in de races met klassieke auto's niet op dezelfde manier wordt toegepast. Beide zou kunnen, maar we durven er onze handen niet voor in het vuur te steken.

F1 2013

Het belangrijkste is echter dat de spelmodus voldoet aan de belangrijkste eis: plezier bieden. Voor F1-fans blijft het leuk om met oude wagens en bijbehorende klassieke coureurs aan de slag te gaan. We vinden het wat ver gaan om deze klassieke spelvariant op te voeren als hét onderdeel dat F1 2013 bestaansrecht geeft, maar vermakelijk is het dus wel. Je moet daarvoor trouwens wel met de visuele stijl kunnen omgaan. Codemasters heeft in deze spelmodus een soort 'vintage' bruinfilter over de game gelegd en de interface wordt ook wat simpeler weergegeven: een beetje zoals informatie in die tijd ook op je televisie verscheen. Dat kan niet iedereen waarderen, maar wij vonden ook dit weer een aardig detail.

Grafisch kleine stap

Afwisselen tussen de klassieke auto's en de moderne bolides maakt de verschillen in elk geval voldoende duidelijk. Toch is er ook een overeenkomst. Geen van beide weet namelijk audiovisueel nog echt heel veel indruk te maken. Beschouw dit niet direct als een groot minpunt, maar meer als de constatering dat Codemasters zijn maximum wel een beetje heeft bereikt op deze generatie consoles. Het grafische niveau van F1 2012 wordt her en der best een klein stukje overstegen, maar echt indruk maakt het allemaal niet.

Conclusie

Met F1 2013 maakt Codemasters nog niet de stap naar de volgende generatie consoles, maar er valt een aardig pleidooi te houden waarin kan worden uitgelegd dat de tijd er rijp voor is. F1 2013 introduceert weliswaar klassieke F1-auto's in het spel, maar is niet heel erg anders dan zijn voorganger. De bolides rijden ietsje anders, de AI gedraagt zich ietsje anders en het speelt ietsje moeilijker, maar van al te grote veranderingen is geen sprake. Dat, in combinatie met onze kritiek op de bandenslijtage, maakt van F1 2013 een titel die F1-fans over zouden kunnen slaan als ze al over F1 2012 beschikken.

Notitie van de redactie: het is je wellicht al opgevallen dat deze review rijkelijk laat op Tweakers is verschenen. De reden daarvoor is simpel: helaas zijn ook Tweakers-redacteuren niet immuun voor virussen. Ondergetekende redacteur was zodoende een kleine twee weken uit de roulatie, en die weken vielen helaas midden in het reviewproces van F1 2013.

Pluspunten

+ Uitdagend
+ Aardige details
+ Klassieke wagens
+ Basis van vorig jaar blijft goed

Minpunten

- Bandenslijtage, zeker als je met controller speelt
- Teams stellen bizarre eisen in carrièremodus
- Young Drivers Challenge
- Stap vanaf F1 2012 in graphics en gameplay vrij klein

Cijfer: 7

Titel F1 2013 F1 2013
Platform Xbox 360, PlayStation 3, pc
Ontwikkelaar Codemasters
Uitgever Codemasters
Releasedatum Inmiddels verschenen
F1 2013F1 2013F1 2013F1 2013F1 2013F1 2013F1 2013F1 2013F1 2013F1 2013F1 2013F1 2013F1 2013F1 2013

Reacties (59)

59
59
44
6
0
9
Wijzig sortering
Typisch een review van iemand die een bepaalde controller gewend is en dan niet even twee keer op zijn/haar achterhoofd krabt als het spel dan ineens te moeilijk blijkt te zijn.

F1 2012 heb ik afgelopen jaar bijna elke week wel een paar uur gespeeld en daar me eigenlijk zitten ergeren aan de simpele gameplay en de afwezigheid van slijtage, de domheid van de AI bij inhalen/insturen en het lineaire van de ontwikkeling van je carriere.

F1 2013 heb ik sinds de releasedag in huis en heb de Season Challenge al 2x uitgespeeld, de Career ben ik op race 29 (dus anderhalf seizoen) en ik probeer zoveel mogelijk uitdaging aan mijn games toe te voegen. Gezien de kosten heb ik geen volwaardige race-seat in huis en speel ik ouderwets met een XBOX360-controller op mijn, jawel, XBOX 360.

Slijtage? Ook met een controller kan je goed rijden en is op enkele circuits de racelijn juis niet de manier om je laps te voltooien. Banden en aangeraden pitstops zijn aan mij niet besteed; je moet in 2013 iets beter zelf nadenken op welke band je wil kwalificeren, de race moet/wil starten en wat je verwacht aan slijtage. Tot op heden rij ik 2 tot 3 ronden langer op de banden dan de game me doet vermoeden bij het aanraden van de pitstop. Het verbranden van banden door dit spel als Mario Kart te beschouwen en dus je pookje (of sommige mensen zelfs met DPAD) heen en weer te raggen, dat werkt inderdaad niet.

De AI is iets moeilijker geworden maar ook hieruit lees ik helaas een klein tekort in de mogelijke skills van de reviewer en/of de bestede tijd in het spel. Met uitzondering van het moeilijkste niveau, is het zo goed als onmogelijk dat je op de overige niveaus niet kan presteren en dat het team boos op je is of dat je tijdens het racen links & rechts wordt ingehaald door de AI in, mogelijk, auto's die van mindere klasse of kwaliteit zijn. Ter illustratie; mijn beste 25% race op Canada finishte ik gewoon met +26.3s op de nummer 2.

Dan denken sommigen nu: wat een gezever/opscheppen en iedereen kan setups downloaden van site A of B of allerlei hulpmiddelen aan hebben staan. Nee dus; tot op heden heb ik me nog niet eens met de setups bemoeid; ik kies een standaard-instelling die in het spel zijn ingebouwd en door slim te kiezen (downforce vs slijtage) kan je op sommige circuits veel beter en fijner rijden dan je zou denken. ABS/TCS staan laag of uit en verder was dat het wel.

Het eindcijfer van een 7 vind ik dan eigenlijk te laag voor de daadwerkelijke inhoud & beleving die F1 2013 kan bieden. Ook ligt het cijfer bijna 1 heel punt onder de gemiddelde score van veel andere sites.
Ik twijfel er niet aan dat ik zelf beter had kunnen rijden, maar je geeft zelf ook al aan dat je F1 2012 het hele jaar hebt gespeeld en inmiddels ook al flink veel F1 2013 hebt gespeeld. Daarmee behoor je denk ik tot de (extreem) gevorderde spelers, en uiteindelijk moet het spel ook leuk (kunnen) zijn voor beginners.

Niveau zou niet bepalend moeten zijn voor spelplezier. Mijn vader (bij wijze van spreken) zou de game ook moeten kunnen spelen, desnoods door het op Easy te zetten. Maar ook dan krijgt hij te maken met bandenslijtage die door hem niet te managen valt.

Je doet zelf je voordeel met de kennis die je hebt, en over die kennis beschikt niet elke gamer die gewoon even een potje F1 wil spelen. Je zegt dat de racelijn volgen op sommige circuits niet de manier is om bandenslijtage het best te managen. Well... de game zegt van wel. Dat krijg je in tijdens de Young Driver Challenge letterlijk door het spel aangeleerd. Wie niet zelf over de inzichten beschikt die jij wel hebt, weet niet beter en krijgt te maken met frustratie.
Ik ben een minder gevorderde speler en ik kan me helemaal vinden in het bandenslijtage probleem. Ik speel het spel met een simpele Logitech Dualshock controller gespeeld. Sturen met de analoge stick gaat best prima, maar ik heb vooral problemen met gas geven icm bandenslijtage. Een rondje voor de finish of pitstop zijn mn banden door en omdat je met zon controller alleen maar 100% gas kan geven (sturen én gas geven met een knuppeltje gaat bij mij voor geen meter, zeker niet met manual shift) glij je alle kanten op. Probeer het een beetje op te lossen door met het gas in stootjes aan te tikken maar lost niet veel op.

Met een stuurtje heb je veel meer plezier, daar ben ik van overtuigd
Ik speel de meeste racegames met een soort Dualshock controller (terwijl ik ook een stuurtje heb staan ergens). Bij f1 moet je echter zo nauwkeurig sturen dat een stuur is aan te raden.

Maar goed. mbt het gas geven is prima op te lossen...

Ik gebruik de rechtse pook om te sturen (links/rechts) en de linkse pook om gas te geven (onder boven). Op die manier hoef je geen rare dingen te doen met schuin naar boven oid. Je kunt dan het gas vrijwel net zo goed doseren als met de pedalen van een stuurtje (25,50,75,100% haalbaar). Nauwkeuriger dan dat is echt niet nodig bij een F1 game van codemasters. Sterker nog met het stuurtje is het vaak gas los, 75% of max.

Gas op een knop zetten (van een dual shock controller) is een slecht idee bij elke race game. Vaak gaat het om de controle van je acceleratie (zo ook bij Grid 2).

Het voordeel van de controller is dat je sneller van richting kunt veranderen. Bij een "echt" stuur ben je relatief lang bezig om van maximaal links naar maximaal rechts te draaien. Korte, maar sterke, correcties kun je daarom beter met een controller doen. Eerder genoemde Grid 2 speel ik dan ook nooit met een stuurtje.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 30 juli 2024 05:05]

Gas geven is inderdaad ook een fair point, al kun je ook hier, met de triggers, wel gedoseerd te werk gaan. Maar daar geldt hetzelfde voor: dat is gewoon lastig met een controller. Met een stuurtje gaat alles een stuk soepeler.
Maar is er geen mogelijkheid om het sturen analoog te regelen dan? Je hebt toch twee analoge sticks op je controller? Ik speel met grote regelmaat Live for Speed. Op mijn desktop gebruik ik daarvoor een stuurtje, maar op mijn laptop werk ik met een Logitech Rumblepad 2 met 2 analoge sticks. Daarmee kan ik zelfs deze, zeer realistische, simulator prima besturen. Zelfs de ingebouwde BMW F1-auto! Dan moet dat bij deze game toch ook kunnen?
Natuurlijk speel ik met analoge sticks. De d-pad kun je niet gebruiken, dan wordt het helemaal een hel. Sticks helpt iets, maar niet alles.

Overigens vind ik het grappig dat in andere posts meteen gedacht wordt dat ik alleen met controller heb gespeeld. Sinds jaar en dag hebben we een playseat met een Logitech G... (ik denk) 27 staan, waar we ook mee gespeeld hebben.

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 30 juli 2024 05:05]

Nouja, je schrijft "Op sommige circuits valt de slijtage mee en speelt het probleem minder, maar het is frusterend dat je het met een input-device dat alleen maar 100 procent kan insturen eigenlijk niet beter kunt doen. "

Misschien is het een kwestie van oefening, maar ik kan mijn sturen prima doseren met analoge sticks. Met een stuur is het eenvoudiger, maar het went wel. Je zinsnede suggereert dat je digitale knoppen gebruikt voor de besturing, alsof je met je toetsenbord een racespel speelt. Het kan opzich, maar is niet ideaal. Wat ik dus zeggen wil: een analoge stick kan ook minder dan 100% insturen, als het goed is.
Sorry, maar als je games met een besturing gebaseerd op feedback gaat spelen en reviewen met een apparaat dat die feedback niet kan weergeven, dan hou je alles en iedereen voor de gek. Dat de meerderheid van gamers een controller of kb&m ipv een FF stuur gebruikt doet niet terzake, die klooien maar wat aan en denken dan ook nog wat zinnigs over handling e.d. te kunnen zeggen. Door zachtjes op een knopje of tegen een pookje te tikken? Misschien ben je dan in staat om het voertuig binnen de lijntjes te houden op een aanvaardbare snelheid zodat je gaat denken "prima te doen met een controller" maar met een beetje fatsoenlijk rijgevoel heeft dat niets te maken. En daar gaat het om bij games als F1, Forza en GT. Rijgevoel.

Echt, waarom zou je een controller gebruiken terwijl er een Logitech met playseat staat? Omdat bijna niemand dat heeft? So what? Zodra een racegame de simkant opgaat zou het volgens mij verplicht moeten zijn om gamers daarop te wijzen: koop een stuur, en eventueel een raceseat of wheelstand. Deze besturing is niet optimaal voor controllers, dus gaan we dat ook niet doen. Vervolgens bespreek je welke stuurtjes ondersteund worden, en welke een goede prijs/kwaliteit verhouding hebben. Deels reviewen obv een manke besturing is waanzin, zeker igv racegames.
mee eens, controller voor dit spel is ongeschikt. In GTA kun je met een controller rijden of toetsenbord, maar niet bij dit spel
Klopt helemaal. In de praktijk nog steeds meestal 100% insturen, maar dat kun je in theorie doseren natuurlijk. Ik ken overigens niet veel mensen die dat echt goed kunnen, maar dat het kan staat buiten kijf.
Ik heb ook jaren met een Logitech rumblepad gespeeld in racegames en je kunt er ook in F1 prima analoog mee rijden. Het is allemaal een kwestie van gewenning. Een stuurtje is uiteraard realistischer, maar met enige training kun je vrijwel dezelfde skills halen met een controller met analoge stickies.
Sorry maar dat is echt onzin, F1 hoort gewoon sneller en moeilijker te zijn dan de gemiddelde race game. Je vader hoort er niks van te bakken en een amateur hoort niet te kunnen winnen op medium of hoger.

Kennis van de track, set-up en een goede indruk hoe banden slijtage en schade impact hebben op rij gedrag horen belangrijk te zijn. Ook een goede strategie hoe je rijders kan inhalen ect is belangrijk.

Reactie en concentratie zijn belangrijk, niet iedereen kan zich gewoon veel laps achter elkaar goed concenteren.

Een tip bijvoorbeeld is om zelf de bocht in te kijken en je niet dood te staren op de race lijn, je zal merken dat je op deze manier (als je de autos goed onder de knie hebt) in bijna alle gevallen zelf al de goede race lijn houdt, door je focus te leggen op het einde van de bocht en niet op het begin (door je alleen dood te staren op de racelijn) zal je merken dat het spel veel soepeler speelt. Maar daar zal je wel skill voor moeten hebben en dus gewoon veel spelen. Iets wat een plus punt is voor deze klasse race games (moeilijkheids graad)
Dat vind ik onzin. Met de graad op very easy moet ook je PA een lekker rondje kunnen rijden. Juist omdat het een spel is!

[Reactie gewijzigd door Madrox op 30 juli 2024 05:05]

Anoniem: 499360 @Tweakjur29 oktober 2013 15:50
De bandenslijtage wordt toch ook minder naarmate je meer updates krijgt toch?
Het probleem met de review van race games blijft altijd dat deze 9 van de 10 keer door de casual race game speler word gedaan.

Wil je een goede review maken van game als F1 2013 dan moet je deze game in iedergeval met een stuur spelen en misschien daarnaast ook nog een keer met een controler. :)

De veranderingen tov F1 2012 zijn mega:
- De AI is veel uitdagender en agressiever in de bochten (de AI maakt nou eenmaal de race game)
- Mid session saves (geweldige optie omdat ik niet altijd de mogelijkheid heb om hele races te spelen)
- Banden slijtage voegt echt een uitdagende gameplay toe aan de sim, zeker als je de formule 1 volgt en zie dat daar eigenlijk alles draait om banden management
- Grafisch is de game er zeker op vooruit gegaan tov F1 2012 op de PC (de consoles zitten al aan de limiet)
Op een resolutie van 5760x1080 (8xMSSA) met alles op ultra, ziet de game er ECHT schitterend uit
-De scenario mode is echt super gaaf. Ik hoop dat we ooit in de toekomst een F1 game krijgen met daarin updates met echte scenarios van de afgelopen race. _/-\o_
-F1 2012 had last van enorme onderstuur, die gewoon de gameplay verpeste. In F1 2013 is dit opgelost.
-Je kunt weer je eigen custom grandprix seizoen maken

Je hebt bij F1 2013 veel meer het gevoel dat je kunt pushen vooral als je een vers setje banden hebt. Dat maakt dit de beste Formule 1 game voor de F1 fans to nu toe.
Als je al een F1 2012 game had moeten overslaan, dan was het wel de F1 2012 versie.

Ik speel F1 2013 met een Fanatec CSW + formula stuur in een raceseat op 3 grote schermen en 7 buttkickers.

Ik weet zeker als de reviewer deze game in mijn race rig speelt, dat F1 2013 een dikke 9 krijgt ;)

[Reactie gewijzigd door Henkus op 30 juli 2024 05:05]

Het probleem met de review van race games blijft altijd dat deze 9 van de 10 keer door de casual race game speler word gedaan
Ik vermoed dat de overgrote meerderheid van de lezers ook tot die categorie behoort. Ikzelf ben geen gamer maar wel fan van autosport. Ik , en vele anderen waarschijnlijk, heb niets aan een review die uitgevoerd werd met specialistisch materiaal.

Als ik lees over raceseat, 3 schermen, buttkickers, ... , dan behoor jij niet echt tot de doelgroep van deze review
Ben het eens dat F1 2013 stukken beter is dan F1 2012.
Persoonlijk vind ik dat je dit soort spellen met een stuur moet spelen en dat je ook dan pas het spel goed kan beoordelen en een goede review kan schrijven.
Maar respect voor de mensen die dit met een controller goed kunnen besturen en er dan ook nog genoeg lol mee kunnen hebben.
Het is eigenlijk vrij logisch dat een game wordt gereviewed door een casual gamer, deze vertegenwoordigd immers de grootste groep gamers. Ook qua spelers die F1 2013 oppikken denk ik dat het grootste deel nog steeds een casual gamer is die gewoon lekker een paar rondjes wil knallen na een lange dag werk.

Dat je het spel perse met een stuur moet spelen vind ik onzin. Dan ga je dus spelers verplichten om een stuur te kopen dat vaak veel meer dan 100 euro kost, puur om een racegame een beetje oke te kunnen spelen. Aangezien ik dat stuur dan alleen voor F1 zou gebruiken en het elke keer moet klaarzetten alvorens aan de slag te kunnen, is dat gewoon geen optie.

Ik speel F1 2013 net als F1 2012 op de pc, met het toetsenbord inderdaad. Ik heb gewoon geen zin om veel geld uit te geven aan professionele apparatuur en ik ben van mening dat de game ook gewoon moet werken met de normale besturingsmogelijkheden.

Dat gezegd hebbende vind ik het tot dusver erg leuk om te spelen. Omdat ik met keyboard nog lastiger kan doseren qua sturen en gas geven wordt het spel wel vrij lastig. Maar daar kies ik ook zelf voor door veel hulpmiddelen uit te zetten. Zet ik deze aan word het alweer een stukje beter te doen. F1 2013 speelt dus eigenlijk gewoon lekker; zowel met een stuur, als met een controller en keyboard. Volgens mij ligt het gewoon aan de instellingen die je gebruikt.

Minpuntje; wil je zonder hulpmiddelen spelen en op het hoogste niveau, dan heb je wel een stuurtje nodig. Maar ben het wel met je eens dat een 7 te laag is.
Klopt allemaal wat je zegt... Toch vind ik de AI nog steeds erg simpel. Vooral direct na de start.
Ik speel voornamelijk nog online en hoop echt dat ze in 2014 met een nieuw damage model komen.. het huidige is echt om te janken. (Al een aantal jaar overigens)

Ja F1 2013 is weer een stukje beter dan F1 2012 maar ik erger me kapot aan de kleine foutjes die ze er niet uit halen. Speel de game met een stuurtje :)
Je hebt bij F1 2013 veel meer het gevoel dat je kunt pushen vooral als je een vers setje banden hebt. Dat maakt dit de beste Formule 1 game voor de F1 fans to nu toe.
Maar dat was in 2011 (en 2010) ook al zo...

F1 2011 leek al erg op 2010 maar die had de co-op campaign. F1 2012 had geen must have features. Misschien handiger om een vergelijking te maken tussen 2011 en 2013 want 2012 heb ik zelf overgeslagen.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 30 juli 2024 05:05]

Als ze het spel populair en! veel verkocht willen zien, is het niet meer dan logisch dat zo'n spel ook door een casual gamer goed te doen is. Zoniet, haken er mensen af en laten die titels links liggen.
Er zit wel een gigantische bug in: http://community.codemast...Faster/m-p/369120#U369120, wellicht dat het alleen geldt voor de pc, maar dat maakt het niet minder erg. Hoe lager je de graphics zet / hoe krachtiger je pc is, hoe sneller je kan rijden. Het is wel iets aangepakt met de patches, maar er zit nog steeds wel een duidelijk verschil in
Zit dat niet gewoon in het feit dat je met hogere fps lagere latency hebt en dus lagere inputlag en dus meer controle hebt over je auto?

x fps = y ms tussen elke frame
30 fps= 33ms
60 fps = 16ms
120 fps = 8ms

Ik zou in Call of Duty ook mezelf tot 30 fps kunen limiteren en vervolgens concluderen dat ik niemand kan raken die van links naar rechts over mijn scherm beweegt... Om vervolgens ook nog te concluderen dat het spel je beter maakt met meer fps is helemaal correct. Het is echter geen bug en het is ook niet te patchen...

Als je dit echt wilt testen dan zul je aan te slag moeten met AutoIt oid zodat menselijke invloeden uit zijn te sluiten (automatisch rijden en dan na 1 minuut een screenshot).

Of zorg dat je 300 fps haalt en vergelijk het dan met 120 fps. Boven de 120ms is er namelijk geen toegevoegde waar meer mbt de "lag". Haal je weer x tiende sneller op 300 fps dan zit het in de engine... Lijkt me echter sterk.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 30 juli 2024 05:05]

Het is net met b.v. Fifa, je moet niet ieder jaar de nieuwe versie kopen. Sla gerust een jaartje over, dan zie en merk het verschil...
En scheelt een hoop geld :)

[Reactie gewijzigd door bonus op 30 juli 2024 05:05]

inderdaad! Goed gezegd :)
helaas zijn ook Tweakers-redacteuren niet immuun voor virussen.
worden jullie daar niet op geselecteerd dan, immuniteit voor virussen? :+
pff... tweakers redacteur die 2 weken wordt geveild door een virus. Knap computer virus :D sarcasme

[Reactie gewijzigd door comitatus op 30 juli 2024 05:05]

Dit is precies wat ik doe met de F1 games van CodeMasters. Ik sla altijd de oneven games over, en heb zodoende dus F1 2010 en F1 2012.

Ik weet zeker dat, als F1 2014 verschijnt voor de next-gen consoles, dat CodeMasters qua graphics weer een flinke sprong zal maken.
Alleen zie je deze game voor bijkomen voor 15-16 euro. Waar fifa 14 toch voor release minimaal het dubbele kost.
Was ik de enige die eerst dacht dat JJJur twee weken niet kon reviewen door een virus op zijn computer? :P
Zat ie maar in mn computer ;(
Geen virusbescherming in het biologische domein? Licentie verlopen? Vervelend - al ben je nu wel weer een jaar (ongveer) beschermt, behalve tegen zero-days natuurlijk ;-)
Alsof je van een simulatiespel kan spreken als de wagens met een controller kan besturen..
Wat mij betreft hebben we het hier gewoon over een arcade game.
Ik wil wel graag benadrukken dat dit mijn persoonlijke mening is.

Waarom vermeld ik dit? Als iets als een simulatiegame gepresenteerd wordt dan gaat hij tegenvallen.
Deze gamereeks ziet er op de pc wel gaaf uit, op een console met vrienden op de bank lijkt hij me ook erg leuk. (heb alleen nog geen console)
Ik ken de PC-versie niet maar op de consoles heb je in ieder geval de mogelijkheid om splitscreen met/tegen een andere speler te rijden. Dat kan best grappige situaties opleveren als je voor hetzelfde team rijdt en tegelijk de pits in rijdt voor nieuwe bandjes. Helaas is het spel-oppervlak wel erg klein aangezien je ook nog de HUD hebt en, afhankelijk van je camera-stance, ook nog weinig ziet vanuit/achter de auto.

De game is inderdaad geen simulatie; dat ben ik volledig met je eens. Helaas luistert de game wel zo nauw dat je ook niet meer kan rijden als een arcade-game zoals een NFS of een Forza Horizon. CodeMasters heeft in 2013 de game wel aangescherpt waardoor je met elk input-device goed moet omgaan.
quote": "maar het is frusterend dat je het met een input-device dat alleen maar 100 procent kan insturen eigenlijk"

Volgens mij is het grootste verschil met 12 dat de auto (niet de classics) nu juist niet direct 100% instuurt.... Hierdoor kun je bocht beter uitrijden en tijd winnen, en mogelijk je banden sparen.

Verder valide punt, om echt precies te rijden heb je of een stuur nodig, of een apm van 500 bij elke bocht met de controller.
Minpunt over de bandenslijtage.... dat is juist ook het grote minpunt van F1 in het eggie dit jaar. Ik denk juist dat ze dat goed voor elkaar hebben dan.

Als je een simulator rijd... en je gaat voor het meest realistisch racen op een computer dan heb je zowiezo een stuurtje denk ik. :)
Ik ben groot fan van de f1, maar op dit moment zit ik echter niet meer te wachten op deze game. Het seizoen is afgelopen, in alle matigheid, en het is nu tijd voor wat anders. Dit spel moet er echt aan het begin van het seizoen zijn zodat je voordat de race begint zelf nog even de baan kan verkennen en tegen de hele wereld je skills kan testen. Werkelijk een kans gemist.
quote": "het is frustrerend dat je het met een input-device dat alleen maar 100 procent kan insturen eigenlijk niet beter kunt doen. Je bent zo dus continu in het nadeel, en af en toe bekruipt je het gevoel dat je vecht tegen de bierkaai. Beschik je over een stuurtje, dan nemen de klachten wel iets af. Doordat je daarmee gedoseerd kunt insturen, heb je automatisch minder last van bandenslijtage en steekt het probleem direct een stuk minder de kop op."

Je kunt ook analoog sturen EN ook analoog gas geven met de analog sticks van een controller. Je hoeft dus niet perse een (duur) stuurtje aan te kopen. Ik ben zelf geen grote gamer meer, maar ik vermoed dat de gamers hier op zijn minst analoog sturen en gas geven. Er is weinig fun aan als je enkel 100% gas geeft of 100% instuurt... tenzij je Grand Prix Circuit (1991) of Grand Prix 2 (1996) speelt :p

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.