Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

F1 2014 Review

Achter de feiten aan

Conclusie

Vooralsnog is van enige uitbreiding buiten de bekende paden om nog geen sprake, en dat maakt F1 2014 inderdaad voorspelbaar. De game doet globaal hetzelfde als F1 2013. De toekomst ziet er gelukkig iets rooskleuriger uit, met de stap naar de nieuwste generatie consoles die er in 2015 aan zit te komen. Dat maakt het echter onmogelijk om F1 2014 te zien als meer dan een zoethoudertje. Fijn voor de F1-fans dat ze weer aan de slag kunnen, maar de rek is uit deze engine en uit deze platformen. Zodanig zelfs, dat liefhebbers van racegames in het algemeen er niet onverstandig aan zouden doen om de release van dit jaar maar eens links te laten liggen, en te kijken naar een van de vele andere racegames van dit najaar, zoals Forza Horizon 2, Driveclub of het later nog verschijnende The Crew.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (127)

Wijzig sortering
Het probleem bij de F1 serie is dat het steeds hetzelfde is. Ik heb GRID Autosport en daar zitten echt sterke punten in die F1 ook kan gebruiken. Denk maar aan de commentaar, de fouten van rijders, het rijderprofiel (sommigen zijn agressiever dan anderen), hun lijn verdedigen, je half van de weg pushen...

Ik heb F1 2014 nog niet gespeeld, dus alles wat ik hier opnoem kan wel in F1 2014 zitten...

Wat ik persoonlijk wel vet zou vinden is het integreren van een manager/rijder modus. Zoals in FIFA. Je zou dan een team kunnen opstellen met een fictieve rijder en jezelf natuurlijk... Sponsors zoeken, een R&D uitbouwen, keuzes maken... kortom het volledige pakket... Moet als F1 liefhebber echt vet zijn om een carriere met je eigen renstal uit te bouwen en na verloop van enkele jaren (mss een tiental) mee te strijden voor de wereldtitel.
Dat bestond een hele tijd terug: "Ea sports F1 manager 2000"
Het was nogal rudimentair uitgewerkt en enkel de managementkant: je kon zelf niet echt rijden.

Moest men dit beter hebben uitgewerkt en samengevoegd met de raceversie (waarbij je kunt kiezen: managen, rijden of beide tegelijk) dan was het zeker een pak interressanter.

wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/F1_Manager
cover: http://www.f1managers.com...12/12/F1-Manager-PC-_.jpg

[Reactie gewijzigd door LiReC op 27 oktober 2014 11:46]

De Goede Oude Tijd.... Dat mis ik toch een beetje.. Met de huidige techniek zou je toch zo een rij/manager game op de markt kunnen brengen. Codies gebruikte de volgende slogan "Be the driver, Live the life". volgens mij ben je meer de diver, het leven.. tja.

Ze "vergooien" 2 edities door zich alleen te focussen op het grafische, het opfrissen van de menu's en het aanpassen van de auto's. In de previews hoor je de Art directors zeggen dat ze samenwerken met echte rijders om het gevoel zo echt mogelijk over te brengen. Die rijders weten toch ook hoe ze data analyseren, hoe samen te werken met de engineers, ect..

Dat Codies nu echt eens vernieuwt en zich toespitst op een nieuwe gameplay zoals een rijder/manager modus. Laat de gamer zijn eigen team opbouwen over meerdere jaren (geen limiet), verwerk er wat lange/korte termijn veranderingen in (sponsors die afhaken,personeel die dreigen met stakingen,financiele meevallers,...) en ik denk dat heel wat mensen dit spel kopen.
Wat die FIA/FOM/FOCA etc. moeten doen is het spitsen in een "arcade" licentie en een "simulator" licentie. Vroeger had je een serie "Grand Prix". Je kon redelijk betaalbare force-feedback stuurtjes kopen (incl. shift paddles op het stuur); Thurstmaster en een paar andere merken. Dan kon je via het BBS circuit en later Internet aan mods komen die je spel actueel maakten (o.a. "echte" rijdersnamen, automodellen, liveries, etc.). Dus als McLaren met een B-spec uitkomt, paar dagen later kun je die dan "ergens" downloaden. Nieuwe last-minute chicane in het circuit? Hoppa.

Kleine LCD schermpjes kosten geen drol meer, dus als er een stuur systeem uitkomt a la Fanatec, maar dan uitgevoerd als nieuw F1 stuur, met een 2-pedalen extensie (net als in F1), compatible met een F1 Simulator, en dat alles nog betaalbaar, dan krijgen we eindelijk de oude tijden weer terug.
Ik reageer eigenlijk nooit op een bericht maar vond het hier toch wel nodig. Inmiddels ben ik bijna 25 jaar formule 1 fan in hart en nieren. Daarnaast heb ik alle race titels meegemaakt en volledig grijs gespeeld en eergister voor het eerst dit spel gespeeld. We kunnen zeuren over hoe de formule 1 nu op dit moment is maar eerlijkheid gebied te zeggen dat dit spel zwaar onder de maat is. Waarom komt dit? Simpelweg omdat Codemasters zich richt op de massa. En nee deze spelen geen simulator maar voornamelijk arcade. Daarnaast zit men in de overgang naar een nieuwe engine en is F1 2014 op het zijspoor gekomen. Een game die met minder als de helft van het personeel is gebouwd.

Ik ben persoonlijk een simulator fan en besteed daardoor 90% van mijn game tijd aan Asseto Corsa. Als je in dat spel een open formule wagen pakt (1.0.3 RC) en je draait daar een rondje mee op Imola dan begrijp je direct waarom een bedrijf als Codemaster er niet voor kiest om een simulator game te maken. De groep is te klein en de concurrentie is moordend. Rfactor en Assetto Corsa domineren die markt. Probeer maar een game te maken met zoveel realistisch wagen gevoel als een Asseto Corsa. Het vergt enorm veel research en vermogen, dat is niet te doen in 6 maanden. Zoveel tijd hebben zij om een game te bouwen.

Wat ik wel vind wat er ze minimaal hadden kunnen doen is een fatsoenlijke carriere bouwen waarin de speler het gevoel heeft op te klimmen in de ladder. Alle teams open stellen verziekt heel het principe. Ze kunnen het wel want in DTM driver en in F1 challenge hebben ze hetzelfde gedaan. Simpele request die vanuit de gehele community komt. Maak je eigen character. Dus niet alleen een helmpie. Doe er wat gekleurde handschoenen bij. Begin in de karts, vervolgens GP3 (licentie hebben ze al), kom je in de top 3 dan aanbiedingen naar GP2, vervolgens achterhoede team F1. Wat meer realistische performance. Met een marussia wordt je geen eerste. En knal er een echte rivaal in die meegaat met je in de verschillende klasses. Driver transfer market. Wordt tweede rijder bij een team omdat Alonso bijvoorbeeld eerste rijder opeist. Meer technische fails en prutswerk tijdens pitstops. Realistische boardradio en zelf ook teamorders krijgen. Dit zijn allemaal dingen die er echt wel in hadden gekund.

Als een stel beunhazen een mod in 2 maanden kunnen bouwen dan is het voor Cody peanuts. Sterker nog ze hebben F3 al klaar liggen uit GRID 2 en ook de carriere mode.
De F1 heeft met flauwe V6 motoren veel van zijn charme verloren. De safety car klinkt vetter als de formule bolides. Ik denk dan ook dat deze game het zal voelen nu deze sport ook heeft moeten inboeten. Jammer. Eerste wat ik dacht torn ik de traile zag; hebben we dat vreselijke geluid weer... De dsss is nog cooler.

[Reactie gewijzigd door matthewk op 19 oktober 2014 12:31]

Het geluid is minder, maar ooit naar de techniek gekeken? F1 staat voor hi-tec techniek, daar horen geen brandstof slurpende V10 meer bij. Geluid is verloren energie. En als je kijkt dat ze nu met een stuk minder vermogen en brandstof practisch dezelfde snelheid weten te halen als 10 jaar terug. Dan vind ik dat ze dat goed doen! Wacht nog een jaar of 2 en ze zijn weer op het oude niveau qua snelheid met minder brandstof. Dat noem ik wel een stukje top techniek!

Doordat het geluid minder is (volledig mee eens, vergeet nooit mijn eerste keer bij een F1 race) lijken ze langzamer, maar dat zijn ze amper!

Het enigste wat ik niet top vind aan de huidige F1 regels is dat ze een max aan brandstof mogen gebruiken. Dat zou voor mij er wel afmogen.
Jij snapt waar het bij de Formule 1 om gaat. Aan de andere kant kan ik me goed voorstellen dat mensen teleurgesteld zijn om de constante limieten die teams worden opgelegd. Ooit kwamen ze met turbo motors nabij de 1500 PK, maar toen werd het gebruik van turbo verboden. En nu worden er om de zoveel jaar aan aantal cilinders uit het blok gehaald.

Aan de andere kant worden de snelheden er uiteindelijk niet minder op. Auto's worden lichter en efficiënter omdat fabrikanten blijven proberen om ondanks de limieten die ze opgelegd krijgen, de records te verbreken :) En dat vind ik zelf het mooie van F1, teams worden gedwongen om de grenzen van het mogelijke te verleggen.
Die grenzen moeten ze toch wel opzoeken, ookal krijgen ze geen limieten opgelegd. Als je niet meer wint, dan moet je naar nieuwe wegen zoeken. Stel je voor wat een machines ze hadden kunnen maken als ze nog met V10's mochten rijden. Als er geen limieten aan budgetten of tanken werden gesteld. Dat zou toch de ultieme racesport zijn? Het is geen Green-Car-Challange.
Ja dan maakt t niet uit hoe goed je bent. Als je maar veel geld hebt?

Nee dat zou geen sport zijn.
Dan hadden coureurs nu met drukpakken aan moeten rijden, want zelfs nu halen ze al 5 G in de bochten en 4 G bij het remmen. Dat zou alleen maar hoger geworden zijn, met een vergrootte kans op backouts dus. En er zou minimaal 1 dode per jaar te betreuren zijn vrees ik.
Blackouts heb je niet zo snel bij zijdelingse G-krachten. Blackouts bij piloten ontstaan doordat het bloed van het hoofd naar de voeten zakt wanneer ze teveel G trekken. Dat zal veel minder een issue zijn bij zijdelingse krachten.
Snap jij ook waar het om gaat? Veel mensen namelijk niet.

Het gaat in eerste instantie om het vermaken van publiek. Het publiek op het circuit en het publiek voor de buis.

Het 'innoverende' stukje is een drogreden, gezien het technisch reglementenboek waar zo ongeveer elke millimeter van de auto 4 artikelen met 500 paragrafen aan regels bevat. Renault dreigde uit te stappen als er niets gebeurde met motor innovatie. Het publiek is op z'n zachtst gezegd niet zo happy met de huidige stofzuigerklanken ;-).

En waar doen ze het voor? Motor innovatie? Hybride systeem ontwikkeling? Sorry hoor, maar 10 jaar geleden reden er al hybride priussen rond terwijl de F1 gezellig met V10's rondreed.

Bedenk wat er met de formule1 gebeurt zonder publiek. Het houdt op met bestaan en Bernie kan eindelijk met pensioen.
Vermaken is pirma, dat hoort erbij. Een geloofwaardige sport echter ook, dat is net zo belangrijk zoniet belangrijker. Als ik dan nu naar de regels kijk, waaronder dubbele punten in de laatste race, breekt dat de geloofwaardigheid af. Voor mij is de F1 van nu een schamele schaduw van het verleden, hoe leuk al die gadgets dan ook mogen zijn.
Ik moet zeggen dat ik ook enorm moest wennen aan het geluid van de nieuwe motoren. Vergeleken met de V12/10/8's uit het verleden klinkt dit inderdaad gewoon ruk. Maar het went wel en ik vind het ook wel wat hebben dat je nu piepende banden hoort als er weer iemand zich verremt. Het spektakel is (ondanks de overmacht van Mercedes) niet minder IMO. Ik ben inmiddels wel redelijk gewend aan het geluid. Ja, de V8's klonken beter, maar het is niet alsof ze ineens in Tesla's rondrijden zonder geluid :P
F1 draait om sensatie. Hoe je het ook draait of keert :) En die is weg
Sensatie op het gebied van snelheid blijft nog steeds, dus dat alle sensatie weg is is natuurlijk grote onzin. En dat het publiek voor verbrand rubber en geluid komt doet nog steeds niks af aan de essentie van f1 namelijk de techniek. En die blijft vooruit gaan, hoeveel mensen er ook over zeuren.
Volledig met je eens Snow Veil!

De sensatie van het lawaai is weg, daar ben ik het volledig mee eens! Zoals ik al zei, ik vergeet nooit meer dat mijn haren recht overeind stonden toen ik in 1999 in de eerste bocht van Hockenheim zat en de eerste auto's de pits uitreden. Krijg er nog steeds kippenvel van als ik er aan terug denk. En die charme is het wel verloren.

Maar als je je verdiept in de techniek, dan is het onwijs gaaf wat ze met deze V6 1.6 liter blokken weten te presteren.

Het enigste wat ik echt jamer vind is het limiet op brandstof. Ik zou liever zien dat ze een 80-90 liter tank hadden en tanken weer toe stonden. Als het je lukt je auto zo zuinig te maken dat je een tankbeurt over kunt slaan scheelt het je een langere pitstop.
Natuurlijk waren de v10's geweldig. En als we nog iets meer terug gaan naar de in de tijd dan Ferrari nog de v12 had en ze een kwalificatie motor en race motor hadden was het geluid nóg erger. Zeker de kwalificatie! Kan me het nog heel goed herinneren als nog geen 10 jaar oud kind. Die ferrari's waren fenomenaal! _/-\o_

Toch, ze hebben al eens turbo's gehad in de jaren 60/70. Als je dat terug hoort zijn ze ook niet zo hoog jankend. Eerder laag en grommend. Zoek maar eens op youtube het filmpje van Prost op zandvoord on board. Dat is eerder een laag brommend ding. Geweldig hoe dat klinkt. Ik heb die van dit jaar niet in het echt gehoord maar ik denk dat ze evengoed echt nog wel geluid maken. En ik moet zeggen dat ik het van e tv af best oké vind. Je hoort de banden nu ook.

Het gaat natuurlijk om de techniek, en die is nog altijd high!

Over het spel, erg jammer dat ze de classic's eruit gehaald hebben. Had eigenlijk wel verwacht dat ze die juist zouden uitbreiden met nog meer verschillende tijd perken/auto's.
Net als bij de WRC tegenover de Group B ; the magic is gone
Het is heel mooi dat de techniek de formule 1 zuiniger maakt maar het publiek komt
voor de snelheid, het geluid en de lucht van verbrand rubber, dat gaf de charme
aan formule 1.
Wat denk je als het publiek massaal weg blijft wat de fia dan gaat doen, ze zijn eerder
al eens gestopt met turbo motoren in de formule 1.
Het is heel mooi dat de techniek de formule 1 zuiniger maakt maar het publiek komt voor de snelheid
Die snelheid zit er wel in... De V6 turbomotoren hebben een hoop vermogen, zeker in combinatie met ERS.
Ricciardo klokte op Monza dit jaar een snelheid van 363 km/h, wat het hoogste is dat we in jaren hebben gezien (vorig jaar was hij ook de snelste, maar toen ging het 'maar' 340 km/h).
Piek ja, maar gemiddeld rijden ze langzamer dan ~10 jaar geleden. De huidige F1 is allang niet meer de koningsklasse die het ooit was, veel te veel kunstmatige constructies, beperkingen en slechts geleidt door commerciële belangen.

Waarom (K)ERS, brandstof, geen motorwissel, banden geneuzel ? Zogenaamd om groen te zijn en 'goedkoper/eerlijker' en aantrekkelijker te zijn, maar dat is slechts het marketing-excuus. De echte kosten en vervuiling (!) zitten 'm vrijwel helemaal in de logistiek; het hele circus de hele wereld over vliegen elke week; niet een paar bandjes of motoren meer of minder.

Kijk eens naar de 70s/80s/90s F1, dat was hele andere koek ... zowel qua spektakel, moeilijkheidsgraad en technologische vooruitgang; tegenwoordig is de 24h van Lemans stukken innovatiever dan de F1.

Maar goed, minder off-topic: Vrij duidelijk dat Codemaster z'n peilers op de next-gen 2015 versie rich en dat dit slechts een licentie-'moetje' was ... geen nieuwe features, karige content :/
Piek ja, maar gemiddeld rijden ze langzamer dan ~10 jaar geleden.
Is dat belangrijk dan?
Kijk eens naar de 70s/80s/90s F1, dat was hele andere koek ... zowel qua spektakel, moeilijkheidsgraad en technologische vooruitgang; tegenwoordig is de 24h van Lemans stukken innovatiever dan de F1.
Daar ben ik het totaal niet mee eens.
Ten eerste was de F1 zeker in de jaren 70 nog niet zo professioneel en wetenschappelijk. Dingen als ground-effect zijn puur bij toeval ontdekt (en ook toen al verboden... het is echt niet zo dat regelgeving iets 'kunstmatigs' is 'van de laatste jaren'. Men streefde altijd al naar een competitief veld, ipv 1 of 2 teams die boven alles uitstaken).

Ten tweede vind ik dat de F1 zeker dit jaar een flinke stap heeft gemaakt richting het idee van Le Mans, met het gebruik van turbo's, hybride-techniek en zeer strenge eisen qua brandstofverbruik.
Innovatie is er sowieso altijd geweest. Teams zoeken altijd de grenzen op van de regelgeving. Dingen als F-ducts, diffusers etc.
F1 is anders qua innovatie dan Le Mans, omdat men het hele jaar door ontwikkelt aan de auto's, en steeds updates doet.
Nu is er ook weer een focus op bandenslijtage bv. Banden die ontworpen waren om maar een beperkt aantal ronden mee te gaan... Maar waar nu toch weer vrijwel een complete race op uitgereden wordt.

Maar mede door de stap naar hybride-technologie en 1.6 liter turbomotoren komt alles dichterbij 'gewone' auto's, en is de kans groter dat deze technologie ook toegepast kan worden in gewone auto's.
Praktisch dezelfde snelheid? De auto's van dit jaar zijn 6(!) seconden langzamer dan de beesten uit de 2004. En die auto's hadden niet eens slicks. Misschien dat dit verschil gaandeweg het seizoen wat kleiner is geworden maar de auto's zijn echt wel traag dit jaar.

Ben het wel met je eens dat het knap is wat ze uit de huidige techniek halen. Daarnaast mogen we niet vergeten dat de motoren niet op 100% worden gebruikt, het toerental is geknepen omdat ze maar 100 liter brandstof mogen gebruiken. Over het algemeen heeft de F1 echt wel aan charme verloren. Lagere raceklassen bieden vaak veel meer spektakel omdat daar minder op de brandstof hoeft worden gelet.
Maar dat langzamere ligt niet aan de motor, dit komt door de veranderde regels qua aerodynamica. Er wordt veel minder downforce gegenereerd, waardoor ze in de bochten gewoon langzamer zijn. De nieuwe motoren vind ik dan ook helemaal niet erg.

De overige 'gekunstekde' dingen zoals DRS (wat je alleen op bepaalde stukjes mag gebruiken) vind ik niks. DRS op zich vind ik ook nog niet zo erg, maar geef het dan vrij zodat het overal gebruikt mag worden. Laat de coureur maar beslissen of hij het risico wil nemen om het te activeren en sneller te gaan (en daardoor misschien het einde van de race niet te halen)
Ik beweer ook niet dat het aan de motor ligt. De V10 motoren gingen in 2004 trouwens ruim over de 900pk, dat is nog steeds flink wat meer dan nu.
De auto's van vorig jaar hadden dan weer meer downforce dan 10 jaar geleden maar dat terzijde.

Dat gekunstelde is inderdaad F1 onwaardig. Het begint wat meer op endurance te lijken. Er wordt niet het maximale uit de auto's gehaald.
Doordat het geluid minder is (volledig mee eens, vergeet nooit mijn eerste keer bij een F1 race) lijken ze langzamer, maar dat zijn ze amper!
Wie neem je nu in de maling? Ze zijn alleen maar zo snel, dankzij invoegstroken, waar ze de DRS opengooien (=minder downforce) en KERS activeren. Alleen daarom lijken ze zo snel, maar zijn dat zeker niet! Coureurs geven o.a. zelf al aan; we hebben steeds minder tractie! Klopt, minder vermogen doet dat. Snelheid maken doen ze dankzij die truukjes, waardoor het net zo snel lijkt.

Het gebrek aan kippenvel makend geluid doet zeker afbreuk aan deze sport, zo boiet mij die turbo-diesels op le mans ook voor geen meter, ja, ze zien er vet uit, ,maar als ze langskomen, meh, wat triest dat geluid. Bovendien winnen die diesels alleen maar, dankzei reglementen, meer cc inhoud + turbo.

Tel daarbij op de circus punten act en steeds treistere regels en zie daar; de F1 om zeep geholpen. De Koningsklasse verworden door een fluisterende circusact.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 20 oktober 2014 01:28]

Ik ben het volkomen met je eens 8-)
Dat klopt niet, op 1 of twee uitzonderingen na zijn alle records op de circuits nog uit 2003/2004. Kan ook niet anders met soms bijna 200pk minder en een 12000rpm ipv 19000rpm. Dat de wagens nog redelijk snel zijn komt vooral door de banden en de aerodynamica, waar ze gek genoeg in het verleden een verbod voor kregen. Het zou me niet verbazen als de MP4/13 uit 1998 gehakt maakt van de wagens uit dit seizoen.
Geluid is verloren energie? Haha daar moest ik wel even om lachen.
Nee dat is onzin, geluid heeft totaal niets met het rendement van een motor te maken.
Vaak is geluid dempen juist verloren energie, omdat de uitlaatgassen tegengehouden worden, waardoor je minder vermogen hebt.
Misschien moet je ff op wikipedia lezen hoe een turbo werkt.

In het kort: een turbo gebruikt de stuwing van uitlaatgassen om een turbine aan te drijven die ervoor zorgt dat vers brandstof/luchtmengsel onder druk de cylinders ingespoten wordt.

Die stuwing van uitlaatgassen wordt dus gedeeltelijk geabsorbeerd door het turbo systeem, waardoor de schokgolven (de decibellen aan geluid die je uit de uitlaat horot) minder worden.

Dus Timo002 had volledig gelijk in zijn uitspraak.

[Reactie gewijzigd door [Shadow] op 19 oktober 2014 22:34]

Ik weet perfect hoe een turbo werkt, maar zoals je al zegt, werkt hij niet op geluid.
Die werkt op uitlaatgassen ja, maar ik wou het niet al te ingewikkeld maken.
Totaal off-topic dit hele stukje maar even een stukje uitleg over de f1
Formule 1 is ooit begonnen als uitdagingsproject voor de fabrikanten.
Dat hierbij ook publiek kwam en tv rechten die bakken met geld uitgaven was een enorm bijkomend voordeel.
Maar juist om de fabrikanten uit te blijven dagen worden al die nieuwe regels ingevoerd om het ze lastiger en lastiger te maken.
Vergelijk het met een Intel NUC. verkoopt goed maar is in eerste instantie in leven geroepen om systeembouwers uit te dagen revolutionaire dingen te laten ondernemen.
Waarom denk je dat Bernie Eclestone de goedkope rijders eruit wil hebben?
Het geld komt toch wel binnen maar ze dragen niks bij aan de ontwikkeling van auto(sport)

Wat betref geluid is verloren energie, tuurlijk heeft dat wel met motor rendement te maken. alles om je heen is energie of terug te leiden naar energie. omdat geluid te produceren moet er ergens iets bewegen of wel energie in steken om dat geluid te produceren.
nu is dat dermate relatief klein bij een motor dat we daar de komende jaren nog geen verschil in gaan zien.

[Reactie gewijzigd door j-jk op 19 oktober 2014 14:45]

Sorry maar dit is de grootste onzin ooit en domweg niet waar.

F1 is helemaal niet gemaakt voor fabrikanten. Sterker nog, de meeste fabrikanten doen mee en stoppen met F1 wanneer het hun uitkomt.

Weet je überhaupt wel wanneer F1 is begonnen? Toen werden er helemaal nog geen races uitgezonden, de meeste mensen hadden nog geeneens een tv!

Reclame op de autos en tv kwam pas in de jaren 60 en de echte grote budgetten en tv deals kwamen pas veel later.

Ecclestone geeft geen reet om F1 en of teams wel of biet nieuwe dingen ontwikkelen. Hij was juist iemand die tegen de nieuwe motoren was. Het enigste wat Ecclestone (en cvc) wil is zoveel mogelijk geld uit de sport melken en zo min mogelijk terug geven.
Je mag het niet met mij eens zijn maar je beaamde in principe mijn verhaal. Zonder reclame, hoe denk jij dat de boel destijds gefinancierd is? Echt niet van die entree kaartjes hoor.
Maar door de fabrikanten die hun auto als beste willen neerzetten. En hoe doe je dat door te blijven innoveren zodat je de concurrent voor blijft. Als ze het puur voor het geld en de kijkcijfers deden dan lagen er ondertussen 2000pk sterke motoren in.
Voor fabrikanten was het een vorm van reclame, voor privateers een manier om geld te verdienen met de verkoop van chassis' en voor gentleman racers en manier om van hun erfenis af te komen.

Vanaf de begin jaren 50 zijn er al regels die ervoor moeten zorgen dat development en uitgaven binnen de perken blijven. Nadat Alfa begin jaren 50 met F1 stopte waren er namelijk geeneens genoeg teams!

F1 is nooit bedoelt als manier voor fabrikanten om technologie te ontwikkelen. Dat is uiteindelijk bijvangst geweest omdat er 1. na de jaren 50 nog enorm veel te verbeteren viel en 2. omdat de regels niet zo enorm streng waren.

In principe is F1 begonnen als een groep mensen die weer wou gaan racen na WW2.
Ik denk dat j-jk een klein beetje gelijk heeft maar misschien oorzaak en gevolg anders beschrijft.
De aanpassing van V8 motors naar V6 was uiteraard omwille van "rendement", in de zin van dat het F1 circus een beetje meer een groene kleur kreeg.
Als je dan verder naar wat specificaties kijkt, dan is, volgens mij, het rendement van de V6 motors een stuk hoger dan die V8 motors. Ze hebben namelijk ongeveer zelfde PK en de V6 motors moeten 't met minstens 3K rpm minder doen (volgens wiki eerder zelfs 5K rpm minder : http://en.wikipedia.org/wiki/Formula_One_engines ).
Het geluid is dan een gevolg van 2 cylinders minder (dus minder knallen/schokgolven) en een stuk lager rpm (omwille van regels oa brandstof toevoer).
Je vergeet het belangrijkste: een turbo zit in de uitlaat van een motor en fungeert effectief als een demper.
Geluid is minder omdat er een turbo in de uitlaatlijn zit die het dempt. Dat is een "nadeel" van een turbo.
Ik haal eigenlijk 2 dingen aan in een post,

Ten eerste beaam ik wat Tim002 zegt, geluid is simpelweg verloren techniek. het kost perslot van rekening energie om geluid op te wekken.
Dat die energie in het niet valt bij de energie die een motor opwekt/verbruikt is de reden dat mensen dat dus ook niet zo zien.

andere zijds bedoel ik uit te leggen dat de F1 vanuit begin stadium niet bedoelt was als publiekstrekker, maar als uitdagingsfactor. en inderdaad nu we globaal bezig zijn met uitstoot word daar de nadruk op gelegd.
Tot +-2005 was het wereldwijde motto bigger,better,faster. dus mocht iedereen ongelimiteerd motoren bouwen, tot half jaren negentig ineens veiligheid een issue was.

als we over 10 jaar ons druk maken over hoeveel vliegjes kapot gereden worden tegen het windscherm, dan worden daar dan monsterlijke constructie op bedacht die de performance niet belemmeren.
Het zijn V6 motoren. V8 was de voorgaande jaren.
Uiteraard, die sls heeft de V8. Dat is net wat om te huilen is :')
Je bedoelt wrs V6? Vorig seizoen reden ze met V8s rond.
Ik vind het vooral erg jammer dat je dit jaar de ERS niet kunt bedienen.
Verder zijn de auto's wat makkelijker te besturen dan in F1 2013, waardoor het spel dus minder uitdagend is.
Leuk om de achievements weer eens allemaal te halen, maar persoonlijk vind ik F1 2013 een beter spel.
Ook liggen de auto's dit jaar verder uit elkaar qua prestaties, dus je moet eigenlijk wel de Mercedes rijden als je kans wil maken op de titel. Iedere andere auto is zomaar een seconde per rondje trager, of meer.

Er zitten ook nog wat schoonheidsfoutjes in F1 2014. Zo ziet het beeld in de spiegels er vreemd uit vanuit de cockpit-view (alsof het een 16:9 beeld is dat is gestretcht naar 4:3), en als je je mailbox opent, staat ie meestal op het oudste mailtje, en moet je helemaal naar boven scrollen.
Verder zijn de LCD-schermpjes in de sturen allemaal hetzelfde, en geven ze vrijwel geen info, niet eens je snelheid bv. Erg jammer.

[Reactie gewijzigd door Scalibq op 19 oktober 2014 13:53]

ERS is ook in het echt niet meer te bedienen door de coureur.
Jawel... het kan automatisch door de ECU gebeuren, maar er is ook een 'override' knop voor de coureur om ineens een ERS-boost te hebben (zie http://en.wikipedia.org/wiki/2014_Formula_One_season).
Dit wordt ook wel de 'overtake' button genoemd. Hier kun je hem zien op het Mercedes-stuur: http://jalopnik.com/heres...rcedes-f1-whee-1549011631
De knop links met 'OT'.
En die optie heb je dus in het spel niet.

[Reactie gewijzigd door Scalibq op 19 oktober 2014 19:54]

ERS doet twee dingen: het minimaliseert turbo lag door de turbo apart aan te sturen zodra het gas erop gaat en het zorgt voor een gelijkmatig koppel op de transmissie. De overtake knop zorgt ervoor dat het nog resterende boost naar de achterwielen wordt gestuurd, maar verandert ook de benzineverhouding om meer vermogen op het wegdek te krijgen. In het 'eggie' kan een coureur de overtake knop alleen gebruiken als de pitlane daar toestemming voor geeft (benzineverbruik mag niet in het gedrang komen en er moet genoeg energie in het ERS systeem zijn opgebouwd). Het lijkt mij dat dit lastig te implementeren is in een spel.

Misschien zien we het op de goede manier geïmplementeerd in F1 2015...
Dat van die ERS was me ook even ontschoten. Ik miste al een knop daarvoor toen ik hem opstartte. Maar eigenlijk vind ik het ook niet zo heel erg, gezien je dan weer een handeling minder hoeft te doen. Ook mag je DRS niet meer overal open zetten (of is dat alleen tijdens practise?)

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 19 oktober 2014 13:52]

Maar eigenlijk vind ik het ook niet zo heel erg, gezien je dan weer een handeling minder hoeft te doen.
Ik vind het juist een essentieel deel van het spel. Door tactisch gebruik te maken van KERS kon je leuke inhaalmanouvres doen, of juist verdedigen op het juiste moment.
Dit jaar met 33 seconden ERS ipv 6 seconden KERS zou het nog veel interessanter kunnen zijn.
Ook mag je DRS niet meer overal open zetten (of is dat alleen tijdens practise?)
Dit was in F1 2013 ook al. De regels daarvoor waren aangepast dat jaar. Eerst mocht je tijdens practice/qualifying je DRS gebruiken waar je maar wilde. Tegenwoordig mag het alleen binnen de DRS-zones.
Hmmm.

Prima dat de reviewer meer verlangt van een nieuwe F1 titel. Maar een podium scene en een post race persconferentie? Echt? Wie zit daar nu op te wachten? Toevoeging van F3 lijkt leuk, alleen rijdt deze klasse op andere circuits en dat is heel wat meer werk. En aangezien 95% van de gamers toch gelijk in de F1 stapt...

Het spel simuleert F1 en dat is nu eenmaal voorspelbaar. Deze review scoort wat mij betreft een 2.
Het gaat om de ervaring an sich. Je krijgt weinig mee van je successen. Het is even juichen als je de auto uit komt en een mailtje na afloop met gefeliciteerd erin. Dat haalt je er nogal uit dat je echt iets neer hebt gezet en zorgt ervoor dat je vooral rondjes aan het draaien bent ipv je als racer voelt.

Nou lijkt het me logisch dat dergelijke zaken skippable moeten zijn, maar dat ze er weinig mee doen is gewoon een feit. Ook geen presentatie van rijders, van auto, van de race zelf. Geen gridview voor de race, geen opwarmronde, etc. Je hebt ook niet het idee tegen andere rijders te spelen maar echt tegen AI. Je komt ze buiten de cockpit niet tegen.

Dat wil niet zeggen dat er niet gewoon een seizoens-modus moet zijn, maar een echte carriere is het ook niet.
Klopt, das veel meer werk en misschien niet realistisch. Het ging me meer om de achterliggende gedachte: meer doen met die game. Het is nu wel heel erg een trucje. Career, Scenario, Multiplayer, klaar. Inhoudelijk bijna hetzelfde als vorig jaar, van hoe het speelt tot de animaties van de pitcrew en de juichende coureurs... mag het een onsje meer zijn?
Ik vind het op zich niet erg dat er weinig veranderd is, als de gameplay maar goed is. Het is tenslotte een 'last-gen' game, tegen respectabele prijs (€28 staat bij de samenvatting?). Maar ook de beoordelingen op gamerankings (gemiddeld een 6 ongeveer), doen vermoeden dat er toch echt wel wat aan de hand is met deze game. F1 2013 kreeg gemiddeld nog tussen de 7.5 en de 8, en dat verschil zal toch niet alleen te verklaren zijn door 'gebrek aan vernieuwing' en 'oude minpuntjes'? F1 2013 vond ik gewoon een goede game, zeker voor de liefhebber. Jammer dat deze (zo) tegenvalt.
Let wel even op dat dat de windows prijs is, de 360 en ps3 versies zijn een stuk duurder (bijna het dubbele). Voor de PC is het nog steeds een schappelijke prijs voor een nieuwe release, maar niet heel veel lager dan wat normaal is (de meeste nieuwe releases kun je wel rond de 35 euro vinden).
Zelf al wat minder dan 28 euro als je niet alleen naar de Nederlandse online key shops gaat kijken die hier op de pricewatch staan:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1479625
Het probleem is dat het met die shops altijd een risico is dat je een gestolen of een grijze markt key krijgt en dan hopen dat ze hem niet dubbel uitgeven... Hoe denk je dat ze anders aan die extreem lage prijzen komen in veel gevallen? Met een webwinkel en geen fysieke voorraad kan je een hoop geld besparen, maar je loopt altijd tegen de inkoop kosten aan bij de groothandel.
Die game-webshops op de pricewatch zijn ook zo hoor ;)
Eerste prijs van een "gewone" shop is 44 euro voor deze game, maar er wordt wel mooi 28 euro genomen door tweakers ^^
pricewatch: F1 2014, PC (Windows)

Zo lang je het koopt bij shops die veel +1's hebben op de "online gamekeys kopen" thread dan zit je wel goed.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 19 oktober 2014 13:53]

Schademodel + veel te makkelijke handling van de auto (zelfs met alle hulp uit krijg je bijna geen overstuur bijv) zijn de grootste minpunten. Dit was eigenlijk al zo in 2012 en 2013. Daarnaast kun je ook wel zien dat de engine al een aantal jaren oud is.

Laat niet weg dat het gewoon lekker speelt, maar het is absoluut arcade en maar weinig sim.
overstuur krijgt een f1 auto ook niet zo snel. Onderstuur echter vrij gemakkelijk en dat is ingame dus ook.
Met de 2014 regelementen heeft een f1 auto aan de achterkant veel minder downforce: losse achterkant en dus overstuur.

Overstuur is dit jaar echt veel meer aanwezig dan de jaren ervoor, zeker ook met het vele koppel van de turbo. Bijna elke race zie je ze wel glijden aan de achterkant, zelfs de red bull.

Dat je met het toetsenbord met alle hulp uit bijna volgas door elke bocht kunt is niet echt realistisch.
Dan rij jij met een andere traction control dan ik want als ie bij mij niet op full staat ga ik toch spinnen hoor?
Het leuke is dat een oudere F1 heb, waar je wel met de pers om kon gaan en dat de antwoorden dan ook weer invloed hadden op je populariteit van het team. Het heeft er dus ooit ook in gezeten.

Ik wil dit jaar toch echt de overstap naar de Xbox One gaan maken, dus ik sla een jaartje F1 over zodat de volgende echt next Gen is. Dan maar even kijken waar F1 2015 staat.
een nadeel aan de xbox is dat je stuurtje het niet meer zal doen, en je dus weer een speciale xbox one editie moet kopen. (iets om over na te denken voor racing games, aangezien een goed stuur zo 130 euro kost)
bij de PS4 werken veel oude peripherals nog steeds.

[Reactie gewijzigd door stewie op 20 oktober 2014 03:19]

Het stuurtje wat ik had van MS was al kapot gegaan, dus daar moet toch een nieuwe voor komen. Prettig voordeel is dat thrustmaster stuurtje voor zowel de xbox one als pc geschikt zijn.
Tja, voor mij hield het op na Geoff Crammond: Grand Prix 2 en Grand Prix 3 met vele mods voor diverse coureurs/circuits/seizoenen etc. heel lang gespeeld. Heb hier nog een stuurtje en pedalen op zolder liggen. Volgens mij heb ik zelfs de laatste, Grand Prix 4, ook nog een tijdje gespeeld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True