Door Jurian Ubachs

Redacteur

E3: Battlefield 4 - next-gen multiplayer in optima forma

Voorlopige conclusie

Normaal gesproken zetten we op de E3 altijd Call of Duty en Battlefield tegenover elkaar. Die vergelijking kunnen we dit jaar eigenlijk niet maken, want een singleplayer- en een multiplayer-ervaring laten zich niet goed vergelijken. Desondanks denken we dat EA zich wat dat aangaat geen zorgen hoeft te maken. Frostbite 3 veegt de vloer aan met de Call of Duty-engine. Wat Battlefield 4 in de multiplayer laat zien is, met name op het gebied van schade aan de omgeving en de gameplay die dat met zich meebrengt, zeer indrukwekkend. Tel er de tactische extra laag van de Commander en het fantastische geluid bij op en het plaatje is af. Battlefield 4 wordt een waardige toevoeging aan de serie, en een game waar veel gamers nu al naar uit zullen kijken.

Titel Battlefield 4
Platform PC, Xbox 360, PlayStation 3
PlayStation 4, Xbox One
Ontwikkelaar DICE
Uitgever Electronic Arts
Releasedatum PC, PS3, X360: 31 oktober 2013
PS4, XO: nog niet bekend

Reacties (121)

Wijzig sortering
Wie meer van deze game wil zien, deze YouTuber heeft het voor elkaar gekregen om zijn E3 gameplay op te nemen: http://www.youtube.com/user/LevelCapGaming
Het ziet er imo erg hetzelfde uit als BF3, en ook vergelijkbare graphics met BF Bad Company 2 zelfs...Of ligt het aan mij? Maar dat krijg je ook als je in 3 jaar 3 Battlefields uitgeeft (PC markt).
lijkt totaal niet op BFBC er zit een groot verschil tussen die twee

Frostbite 3 is eerder een update van de oudere Forstbite 2
en niet zoals Frostbite 1 naar Frostbite 2 wat een totaal van scratch gemaakte engine was

er zit vooral veel meer destruction in en andere features die de gameplay beinvloeden
dan daadwerkelijke grafische verbeteringen


imho een wolkenkrabber die instort is iets totaal anders dan een klein huisje
Ja ik ben al een tijdje geabonneerd op z'n kanaal. Z'n commentaar is ook interessant. Ik raad iedere BF4 fan aan om die filmpjes te bekijken.
Ik word te oud voor de snelheid waarmee dit soort multiplayer games je om de oren slaat.
Geen zin in om ergens altijd maar in de middenmoot te bungelen kwa kill/death ratio.
Het word tijd om te accepteren dat mijn reactievermogen afneemt.
Kan je niet gewoon voor de fun gaan spelen dan? Je kan de commander zijn, of de vehicles rijden, in Battlefield useless zijn ben je niet zomaar hoor. Dan laat je anderen first gaan in de firefights, en ben jij de medic die healt en revived :)
Gewoon een tijdje CoD spelen en dan weer overstappen naar BF. Dat helpt behoorlijk in het verbeteren van je reactievermogen. Als je met CoD mee kan komen in de middenmoot qua reactiesnelheid is in elk geval je reactievermogen voldoende voor BF.

Dan komen daar natuurlijk nog wel andere aspecten bij kijken bij BF3, maar het helpt wel(spreek uit ervaring).

Vanaf je 15e loopt je reactievermogen terug, ik merk daar tbh nog niks van in CoD(nu 36), als ik vervolgens BF3 op start lijkt het spel zich wel in slow motion af te spelen.
Hallo??? Niet zo negatief. Ik ben maar een jaartje jonger dan jij. Kreeg m'n skill ook nooit echt boven de 350....Tot ik ging "cheaten" en een BENQ2411T 144Hz monitor aanschafte. Nu circelt m'n skill rond de 600. Ben daardoor vooral beter geworden in de snelle maps.

Ik heb iiig veel lol met BF3, speel niet meer hele dagen non-stop (na 2u heb ik het wel gehad) en ik heb al erg zin in BF4. Ben ook erg benieuwd hoe de Commander Mode uitpakt. Ook flasbangs en incinery nades zijn vet. En de liften! Cool.
ssshhhht, het voordeel van 120-144Hz (en lage input lag) niet verklappen aub, als iedereen dat koopt hebbe we geen voordeel meer :D O-)
Heb al het nieuws omtrent BF4 wat gevolgd de afgelopen dagen, ziet er geweldig uit! En ondanks dat ik nog steeds met veel plezier BF3 speel, heb ik bij BF4 toch heel erg het gevoel dat BF3 al meer zoals dit had moeten/kunnen zijn.
Had moeten zijn ja, maar dat hadden de Xbox 360 en de PS3 waarschijnlijk niet aangekunt. Nu op de next-gen is veel meer mogelijk.

Dat is het nadeel van consoles die houden de ontwikkeling eigenlijk tegen tot er een nieuwe versie komt met betere hardware en dat terwijl Battlefield toch eigenlijk wel een echte PC shooter is en op dat platform het beste tot zijn recht komt.
BF4 komt ook gewoon voor Xbox 360 en PS3, dus waarom zouden ze een betere BF3 niet aan kunnen? Verder neem ik niet aan dat agoNITE het over de graphics had want dat is toch wel van secundair belang bij een online shooter...

Een groot probleem van BF3 is gewoon de netcode, die was in BF:BC2 bijvoorbeeld al stukken beter (minder rubberbanding iig), ook op de consoles.

Ik was eerst sceptisch maar ben toch wel onder de indruk van wat ik tot nu toe van BF4 gezien heb. Ik blijf wel wachten tot het spel daadwerkelijk uit is.
Omdat ze het technisch echt niet aankunnen. Dit is al meerder keren aan bod gekomen in interviews met Patrich Bach en ander Dice medewerkers. Dice heeft met Bf 3 getoond dat de Frostbite engine enorm schaalbaar is. Door het gebrek aan kracht moest voor de console versies verschillende beperkingen ingevoerd worden.... Zoals bv de player count tot max 24.

Vb van zulk interview

http://www.geek.com/games...ps-fewer-players-1406561/
BF4 komt ook gewoon voor Xbox 360 en PS3, dus waarom zouden ze een betere BF3 niet aan kunnen?
De versies van BF4 voor de X360 en de PS3 zullen zeker niet zo vooruitstrevend zijn als die voor de PC, X1 en PS4. BF3 werd ontwikkeld om op consoles te werken en de versie voor PC was daarvan feitelijk een port die vervolgens PC-only features kreeg zoals instelbare grafische mogelijkheden, meer spelers, dedicated servers en zo nog het één en ander aan moois. Toen het spel nog niet zo lang uit was leverde dat kleinigheden op zoals een max van 8 squads, van 4 spelers, waarmee je dus fors getob had in 64-player servers als je met je vrienden in één squad wilde. Ook de destructibility in BF3 is minder dan in BFBC2, om daarmee de grotere kaarten en andere geavanceerde features mogelijk te maken op, met name, de consoles.

Het voordeel van consoles, alles hetzelfde en als het op één werkt werkt het op allemaal, is ook hun nadeel: bij de PC heb je elk jaar of elke twee jaar een nieuwere betere spec als standaard waar je voor ontwikkelt. Bij consoles staat dat eerst heel even op een stand die vergelijkbaar is met high-end PCs en dan een paar jaar gebeurt er niets. Tegen de tijd dat je op het einde van de life-cycle van de console komt met je dus dat er jaren vooruitgang geboekt is in de hardware in PC-land en dat je consoles nu wel écht gebrekkig worden in vergelijk.

Nu wordt er gebouwd voor de X1 en PS4 en díé build wordt ook naar de PC vertaald. Aangezien die consoles véél meer kunnen dan de oude, is het volkomen logisch aan te nemen dat deze consoles dezelfde goeie features krijgen als PCs - ze kunnen het tenslotte best hebben.
De PS3 en X360 zullen daarentegen een gekortwiekte versie moeten krijgen, omdat die geenszins in staat zijn zelfs de huidige BF3 graphics te produceren, het spelersaantal aan te kunnen of andere PC-only features te verwerken. Die consoles zijn oud en dat merk je aan alles: het geheugen is te klein, de disks zijn te traag, de GPU is een oud barrel vergeleken met zelfs de instap-kaartjes in het PC segment, de CPUs kunnen zich niet meten met basale PCtjes, de schermresolutie en framerate zijn (soms één, soms beide) minder dan op de PC en ga zo maar door.
Dat is het nadeel van consoles die houden de ontwikkeling eigenlijk tegen tot er een nieuwe versie komt met betere hardware en dat terwijl Battlefield toch eigenlijk wel een echte PC shooter is en op dat platform het beste tot zijn recht komt.
Corrigeer me als ik het verkeerd heb, maar BF3 voor pc was toch apart en speciaal ontwikkeld voor de pc en stond los van de consoleversies?
Dit kan zomaar even de beste shooter ooit worden als ze alle elementen goed gebalanceerd krijgen :) (en ook vooral de netcode goed krijgen)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 15 juni 2013 20:39]

Ware het niet dat alle XBox One games via een high-end desktop met (tenminste) één nVidia Geforce GTX 780 en Windows 7 werden afgespeeld. De getoonde beelden en prestaties zijn dus niet representatief voor de Xbox One.

http://www.cinemablend.co...idia-GTX-Cards-56737.html

Geeft overigens direct aan hoe positief Microsoft zelf is over hun Windows 8 besturingssysteem. De ironie ligt er zo dik op dat je er een lepel in kunt steken...
En de launch moet dit keer goed gaan, want BF3 was pas na maanden van patches speelbaar.
Elke BF had launch issues... Van 1942 tot en met 3. Ik verwacht niet dat het anders zal zijn voor 4 ;p
Ja, dat klopt, maar 4 is haast een standalone expansion voor 3, dus dat moet wel iets helpen.
Ik kan me niet herhinneren dat BF3 geen goede launch heeft gemaakt hoor.
Ze hebben toen ook meteen een grote test gedaan van hun servers, enkele weken voor de launch, hebben dit bijgeschaafd en de launch zelf verliep vlekkeloos.

OT
Bf4 ziet er grafisch nog beter uit als 3 en ik moet zeggen, dat er precies toch de moeite uitziet om te kopen.
Zeker vanwege de zware destructions die er in zitten en commander mode natuurlijk.
Ik kan me niet herhinneren dat BF3 geen goede launch heeft gemaakt hoor.
en de launch zelf verliep vlekkeloos.
Ehum ...de launch van de Battlefield 3 was niet helemaal vlekkeloos hoor!

De huidige problemen hebben vooral betrekking tot activatie. Battlefield 3 vliegt vlotjes over de toonbank en de servers van EA hebben moeite om alle codes te activeren. Communiymember djFexx wist ons te melden dat er al ruim 700 forumpagina's aan het probleem zijn gewijd te Origin. Een officiële respons is er nog niet, al kwam in een chatgesprek met een medewerker naar boven dat het maar liefst drie werkdagen zou kunnen duren vooraleer iedereen kan spelen.

Geen activatie betekent dus geen Battlefield 3: zowel singleplayer als multiplayer. Voor mensen die wel al zijn geactiveerd, zijn er echter ook problemen. De online servers zijn overbevolkt wat tot lag resulteert, maar dit probleem lijkt miniem.

http://www.9lives.be/game...emen-battlefield-3-launch

http://www.gamefront.com/...rashing-slow-matchmaking/
Ik heb ongeveer een jaar na release BF3 gekocht via Origin van EA, toen kreeg ik nog steeds te maken met bugs die in de BETA zaten.

http://www.twcenter.net/f...-off-Please-help-(-SOLVED

simpele dingen als 'TM' uit de directory naam halen en daarna die mapnaam in het register moeten aanpassen, kunnen echt niet meer.
Vreemd.
Dan heb ik enorm veel geluk gehad.
Heb em toen ge preorderd en op launch day onmiddellijk geactiveerd. En geen enkel probleem gehad met Origin toen.
Ook ingame verliep alles vlot.

Maar wat jullie zeggen zal ook wel kloppen hoor.
Tijdens de launch van een nieuw game (zeker een EA game) zijn er wel vaker server problemen.

Dice had van tevoren wel degelijke tests gedaan of de capacity voldoende zou zijn.
Was? Bij mij is het nog onspeelbaar. DirectX crashes elke 10min :z

Ik ben blij dat ze het spel hebben geupdate, maar van mij hadden ze wel iets langer door mogen gaan.
Ziet er qua gameplay en ook qua graphics bijna precies hetzelfde als BF3 uit. En dat vond ik vooral qua gameplay niets bijzonders. De shooters zijn er imo alleen maar op achteruit gegaan de laatste jaren. Erg jammer.

Maar goed, blijkbaar zijn er genoeg mensen die het prachtig vinden en graag ook geld neerleggen voor DLC.
Ik speel een spel voor de lol, en niet voor instortende hi-res plaatjes, en het super BF2-gevoel waar ik alle uitbreidingen direct voor scoorde, heb ik nog even gehad bij BF:Vietnam, bij BF:BC ging realiteit (of hoe je het wilt noemen) al voor gameplay, BF:2142 was eigenlijk wereldvreemd uitstapje. En BF3 leek vooral qua specs de COD's te willen overtroeven. Deels gelukt, maar het is net als met racespellen: FlatOut2 is leuk en misschien te arcade, GRID is grafisch super maar gewoon niet leuk qua realiteit. Zal deze voor de SP ongetwijfeld bestellen, maar hoge verwachtingen heb ik niet dat dit de eerste BF's qua honderden uren speeltijd gaat overstijgen.
Het lijkt er inderdaad op dat slechts enkel bepaalde assets vernield kunnen worden (zoals die pijler en die ene wolkenkrabber), zoals hierboven iemand al vermelde. De destructie ziet er dus nog steeds relatief beperkt uit. Kunnen die andere wolkenkrabbers ook tegen de vlakte? Verder ziet de vernieling er niet enorm dynamish uit - in die zin dat bv die wolkenkrabber uit enkele grote vooraf bepaalde brokstukken bestaat. Ik zeg niet dat het in afzonderlijke betonblokjes uit elkaar moet kunnen vallen, dat zou teveel rekenkracht vergen, maar toch. Anderzijds zal dit in de hitte van de strijd waarschijnlijk toch niet opvallen.

Als laatste punt vind ik het wel heel erg op BF3 lijken. Het zou bijna DLC kunnen zijn. De map lijkt precies de verschillende packs van BF3 samen te brengen: meer close quarters op het dak van de wolkenkrabber, en voertuigen uit de grotere maps. Op zich wel tof. Alleen vind ik dat de maps nog steeds zoals die van BF3 (niet de DLC) weinig persoonlijkheid hebben. Er ontbreken hier en daar wat kleine finishing touches die de decors wat geloofwaardiger zouden kunnen maken, wat meer rommel op straat of in die kantoren. Gewoon dingetjes die het wat meer memorabel maken. Ook kleine easter eggs die aansporen de maps wat te verkennen kunnen de boel wat interessanter maken. Dat zouden ze beter doen dan een SP maken die je 1x speelt en dan nooit terug naar omkijkt. Just my 2 cents.
Op dit moment zijn gebouwen ook al op vaste punten te slopen, of soms ook helemaal niet. Dat is imo wel vergelijkbaar, maar het is denk ik niet mogelijk om dit haalbaar te maken als je ook de oude consoles nog wilt meerekenen. Ik gok dat BF5 pas veel dynamischere destruction heeft, maar dat ze op dit moment anders teveel tijd moeten besteden aan de verschillende versies van de levels.
Mooie beeldschermen in het begin van het filmpje :Y)

Ik vraag mij af of het verschil tussen BF3 en BF4 groot is (voor de PC versie dan). De graphics van BF3 waren als super prachtig, maar de overstap BF3 naar BF4, ik betwijfel of deze wel revolutionair is. :O
Wel mooi is, dat ze nu ook met geluid experimenteren. Ik hoop dat we later meer krijgen dan alleen graphics, want ik denk dat BF nu qua graphics wel de top heeft gehaald, en niet hoger kan klimmen.
bf1942 gfx waren ook niet revolutionair. Moh zag er al mooier uit. Wil maar zeggen dat gfx niet altijd nodig zijn om een fantastische game te hebben. Echter ben ik niet akkoord met dat je zou insinueren (alleszinds leidt ik dit uit je post af) alsof dit gradfisch een irrelevante evolutie is. Ik zou nog een keer goed kijken... Er gebeurd zoveel moois op die mappen..... We zijn verwend geweest imo met bf 3 dat we deze veranderingen al niet meer waarderen.

Ivm geluid is het zo dat battlefield altijd al een topper is geweest. Je wil niet weten hoeveel prijzen hun sound design al gewonnen heeft. Dat gaat deze keer niet anders zijn gebaseerd op war we tot nu toe hebben voorgeschoteld gekregen.
Ik had een beetje vertaling nodig bij het ontcijferen van uw commentaar. Uiteindelijk is het gelukt.
We zijn verwend geweest imo met bf 3 dat we deze veranderingen al niet meer waarderen.
Ik ben het gedeeltelijk met u eens, dat BF3 een zeer goede spel was, zoals ik al eerder had genoteerd. Maar om te zeggen "verwend"? In de game wereld bestaat niet zo iets als "verwend". Deze industrie zal atlijd moeten blijven groeien voor betere kwaliteit. Het is juist goed dat er dit soort games zijn, want hier leert de game industrie voornamelijk van. Tot slot, vertel mij nou niet, dat jij als gamer, niet het beste uit je games wil?
Ivm geluid is het zo dat battlefield altijd al een topper is geweest.
Wat geluid betreft in de vorige BF games, laat ik zeggen dat het geluid voldoende was.
Het kan altijd beter. Wat ik hier had gehoord in de preview, is het wel duidelijk het geval dat ook aan het geluid in BF4 is gewerkt en daar kun je nou eenmaal niks tegen beargumenteren. Laat ik duidelijk zijn dat ik niet zeg, dat het geluid in de vorige BF games, slecht was.

BF was een goed spel en dat is het nog steeds. Met die zin, kun je concluderen dat moeilijk wordt, om nog enkele verbeteringen voor de komende BF games te noteren/verwachten/etc.

Echter hoop ik voor iets heel anders, iets heel nieuws, zowel in de shooter genre als andere genre's.
Ik hoop dat spelers de commander instructies volgen, net als dat men meer bij elkaar blijft in een Squad. Dit zie ik heel weinig gebeuren tijdens het gamen. Ze zouden eigenlijk dit moeten stimuleren door een team iets extra's te geven oid, zodat het aantrekkelijker wordt om echt te doen. Bijvoorbeeld dat je gekozen Perk pas voor het hele team werkt als je binnen zoveel meter van elkaar loopt.
In M.A.G. op de PS3 had je oa potjes van 128 tegen 128 en dat werkte, als je in een goed team zat verassend goed. Er zat een duidelijke structuur in en de Rambo uithangen had weinig zin.
dan heb ik nog als extra opmerking dat het veel te snel is dat ze al een nieuwe sequel uitbrengen. Ik weet niet precies hoelang BF3 uit is, maar dat zal 1,5 jaar oid zijn? Te gek voor woorden...
En natuurlijk de vraag, wat voor videokaart ga je hier voor nodig hebben..
Daarnaast zit ik (en denk vele anderen met mij) gewoon te wachten op een BF2 met betere graphics, nog grotere maps, en verder eigelijk niet zo heel veel veranderd! BF2 was geniaal!

[Reactie gewijzigd door SuX DeLuXe op 16 juni 2013 13:02]

Het verleden was leuk. Als fan kijk ik toch wel uit naar een nieuw deel hoor. Bf3 kwam uit in oktober/november 2011 en bf4 zal in oktober 2013 gelanceerd worden. Dat is twee jaar tussen... Als je kijkt naar de geschiedenis van launchen van bf games is dit 'niet zo gek of kort dag hoor.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Battlefield_video_games
Wat is precies de reden dat BF3 een sequel nodig heeft na 1,5 jaar? Is BF3 gewoon niet goed genoeg meer? Bij BF2 hadden we meerdere uitbreidingen, ik meen 1 uitbreiding, 2 boosterpacks. En dat heeft 5 jaar in beslag genomen. Daarna was het misschien tijd voor een grafische update.
2 jaar om precies te zijn. De economische realiteit vereist dat je nier langer je kip met de gouden eieren jarenlang kan laten broeden op haar eitjes zoals bij bf2

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Battlefield_video_games

Kijk is goed naar de launchdates van de uitbreidingen bij bf2 en de game... Er zit een jaar tussen de launch vd vanilla bf 2 en de laatste boster pack . Tijden zijn nog niet zo veranderd he. :)

[Reactie gewijzigd door Witte8 op 16 juni 2013 17:00]

de laatste bf2 patch is geloof ik in 2010 gekomen. Dus toch nog 5 jaar ondersteund geweest. Ik vraag me af hoe dat eruit ziet als je straks 4 verschillende Battlefields hebt in 4 jaar.
De centjes, en voldoen aan vraag. IMO is het niets nieuws, maar dat was BF3 al niet. Men kan nu weer lekker een jaartje op forums hypen en naar de release toe leven, de hoofdprijs betalen, en daarna klagen dat het allemaal toch net niet zo perfect is als het werd beloofd. Het heeft iets met een circel en rond zijn van doen ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee