Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Samsung Galaxy S III: een versnelling hoger

31-05-2012 • 08:00

225

Singlepage-opmaak

Software: features en toetsenbord

S-Voice, Slim Sluimeren en andere tweaks

Samsung heeft niet alleen de interface aangepast, maar ook diverse features toegevoegd. Bij de presentatie van de S III legde Samsung daar veel nadruk op, maar onder de naam 'gebaren' waren veel van die features al aanwezig op de S II.

Slim SluimerenDe optie 'Slim Sluimeren' wordt actief als de smartphone wat langer lang op hetzelfde scherm blijft: dan wordt de frontcamera actief en wordt geprobeerd om de ogen te volgen. Dat werkt alleen als er genoeg licht is en niet te veel reflecties van bijvoorbeeld een bril. Een icoontje in de notificatiebalk maakt duidelijk dat de functie is geactiveerd.

Als de telefoon geen toekijker kan ontwaren, wordt eerst het scherm gedimd, waarna het toestel zichzelf helemaal uitschakelt. Als het scherm alleen is gedimd, wordt de telefoon weer wakker als de ogen van de gebruiker worden gedetecteerd. Dit werkt opmerkelijk goed onder de juiste omstandigheden, maar vaak ook slaagt de telefoon er niet in om de gebruiker te ontdekken. Dan moet er gewoon op het scherm worden getikt om te voorkomen dat het toestel in slaap valt.

Een andere opvallende feature is S-Voice, een kloon van de iPhone-spraakherkenning Siri. Gesproken commando's werden ook al door de S II ondersteund, maar dat toestel kon niet overweg met natuurlijke taal. Het systeem van de S II zorgde bovendien voor veel ergernissen omdat het werd opgeroepen door twee keer op de Home-knop te drukken. Dat gebeurde nogal eens per ongeluk.

S Voice Galaxy S III

S-Voice is een hele verbetering ten opzichte van de Vlingo-app op de S II, maar het is nog geen volwaardige alternatieve invoermethode. Ten eerste werkt het nog niet in het Nederlands, maar belangrijker is dat, net als bij Siri, veel mensen het vreemd blijven vinden om in het openbaar tegen hun telefoon te praten. Daar komt bij dat S Voice traag reageert, lang over de opdrachten moet nadenken en geregeld op zelfs simpele vragen geen antwoord heeft.

Screenshot Samsung Galaxy S III Screenshot Samsung Galaxy S III

Slim Melden is in elk geval wel een heel nuttige feature. Als de telefoon een tijd niet is gebruikt en hij wordt opgepakt, trilt hij even als er gemiste oproepen of nieuwe sms'jes zijn. Hoewel het aanzetten van het scherm geen tijdrovende actie is, is het een uitkomst dat de gebruiker direct weet of er notificaties zijn.

Een andere in potentie handige functie is Meteen Bellen. Hiermee wordt de verzender van een sms of een e-mail meteen opgebeld als de gebruiker de telefoon naar zijn oor brengt. Dat klinkt briljant, maar het heeft een grote beperking: het werkt niet met WhatsApp en andere berichtendiensten die vrijwel iedereen inmiddels als sms-vervanger gebruikt: het werkt alleen met ChatOn, de eigen berichtendienst van Samsung. Een paar jaar geleden was deze feature baanbrekend geweest.

Een van de technische verbeteringen is S Beam, een uitbreiding op Android Beam. Met S Beam kunnen twee SIII's via nfc contact maken en vervolgens bestanden uitwisselen via wifi-direct. Daarmee kunnen in korte tijd behoorlijk grote bestanden worden overgezet. Het is eigenlijk best vreemd dat Samsung op basis van twee open standaarden - nfc en wifi direct - een gesloten systeem heeft gebouwd. Het bedrijf had er goed aan gedaan om deze functie algemeen voor Android beschikbaar te maken.

Hij werkt als een trein en is uitermate simpel. Zo simpel dat het de vraag is of gebruikers zich ervan bewust zijn: er is geen Deel-optie voor en er is geen verwijzing in de interface van apps naar S Beam te vinden totdat de gebruiker een S III tegen een andere S III aanhoudt. Omdat apps gebruikers er niet aan herinneren dat de functie bestaat, bestaat de kans dat binnen afzienbare tijd S Beam in de vergetelheid is geraakt.

De minst nuttige feature is Pop Up Play, waarmee een video bovenop de interface kan worden afgespeeld. Deze functie lijkt rechtstreeks aan desktopinterfaces te zijn ontleend, maar het bedienen van de interface met een venster eroverheen is niet handig. Bovendien leidt het af van de video en is de video klein.

Het is bovenal een showcase van de processorkracht van de S III, die ook wordt gedemonstreerd bij het openen van de videospeler. In plaats van statische thumbnails, laat het toestel tot acht bewegende videothumbnails tegelijk zien. Niet dat het ergens goed voor is, maar het is gaaf dat de telefoon het kan.

Screenshot Samsung Galaxy S III Screenshot Samsung Galaxy S III

Toetsenbord

Samsung heeft weinig gedaan aan het toetsenbord van de Galaxy S III: het is nog steeds een vrij standaard toetsenbord zonder al te veel franje. De toetsen zijn donker en vrij groot, de letters zijn wit. Als je een toets indrukt wordt er geen bevestigende popup getoond, maar licht de ruimte rond de letter op.

De grootste wijziging is dat de functionaliteit van Swype - dat sinds 2010 als apart toetsenbord op veel Galaxy's staat - in het standaard toetsenbord is geïntegreerd. Hoewel Samsung veel van Swype verwachtte, is het nog altijd niet echt populair. Het standaard Ice Cream Sandwich-toetsenbord wordt niet meegeleverd. Dat is jammer, want het is een solide toetsenbord met goede woordaanvulling.

Het toetsenbord van Samsung typt prima: door de grootte van het scherm zitten de toetsen verder van elkaar dan bij de Galaxy S II en op aanrakingen wordt goed gereageerd. De tekstvoorspelling kan echter wel beter. Zeker omdat de tekstvoorspelling standaard vrij agressief staat ingesteld, zijn 'Damn You, Autocorrect!'-situaties allesbehalve uitgesloten. Tijdens de reviewperiode wilde de telefoon al correcte invoer uit zichzelf wijzigen naar woorden die bij verzending gênante situaties had kunnen opleveren.

Screenshot Samsung Galaxy S III Screenshot Samsung Galaxy S III Screenshot Samsung Galaxy S III Screenshot Samsung Galaxy S III

Bereik en bellen

Samsung Galaxy S IIIDe S III heeft ondersteuning voor gsm en 3g op de in Nederland gebruikelijke frequenties. Het bereik van de Galaxy S III blijkt niet beter of slechter dan concurrerende toestellen.

De belkwaliteit is bovengemiddeld. Zowel de beller als de gebelde kunnen elkaar prima verstaan, ook bij wat meer achtergrondgeluid. Net zoals veel andere hedendaagse smartphones heeft de S III een tweede microfoon voor het wegfilteren van achtergrondgeluid.

Geluid en beeld

De Galaxy S II bracht vele verbeteringen ten opzichte van de Galaxy S, maar bleef op een punt achter: het geluid was minder door de gebruikte audiochip. De Galaxy S III heeft wel weer een aansprekende audiochip: de Wolfson DAC WM1811. We hebben nog geen testprotocol voor het testen van de geluidskwaliteit en het volume, maar het geluid is via de oordopjes in elk geval opvallend goed. De standaard mp3-speler heeft een equalizer die SoundAlive is gedoopt.

De videospeler kan met veel verschillende formaten overweg, waaronder mkv-bestanden. 1080p-video kon prima worden afgespeeld. Verder heeft de S III een mhl-aansluiting om video op een tv af te spelen. Ook kunnen video's draadloos worden gestreamd met behulp van de dlna-ondersteuning.

Ook de Gallery-app kan, anders dan de standaard Gallery van Android, automatisch foto's weergeven die via dlna zijn gevonden. Dat is bijzonder handig, en het is jammer dat dat met de videospeler niet zo goed werkte. De speler ondersteunt het wel, getuige de optie Zoeken Naar Apparaten, maar vond niets.

Screenshot Samsung Galaxy S III