Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

HTC One X: een quadcore in je broekzak

02-04-2012 • 09:00

248

Singlepage-opmaak

Accu en camera: plussen en minnen

Accu: bij gebruik

De accu van de One X heeft een capaciteit van 1800mAh en dat is voor een hedendaagse high-end smartphone ongeveer gemiddeld. Een extra accu meenemen heeft geen zin meer: de accu kan niet vervangen worden. Daarmee is het plaatsen van een exemplaar met meer capaciteit ook niet langer een optie. De prestaties van de door HTC ingebouwde accu zijn dus extra belangrijk.

Onze browsetest lijkt veel van de accu te vragen en de One X scoort hier teleurstellend: voor amoleds zijn dergelijke scores normaal, maar een toestel met een lcd presteert over het algemeen veel beter. Vermoedelijk worden de vier kernen van het toestel relatief vaak en relatief lang ingeschakeld.

Accutest: een uur bellen
Telefoon / TabletAfname acculading in % / geëxtrapoleerde
beltijd in uren, lager is beter
Sony Xperia S
***
6 / 16,6 uur
Samsung Galaxy Note
***
7 / 14,4 uur
HTC One X
***
7 / 14,4 uur
Samsung Galaxy S II
****
10 / 10 uur
Galaxy Nexus
****
10 / 10 uur
HTC Titan
****
10 / 10 uur
Nokia Lumia 800
*****
11 / 9,1 uur
Motorola Razr
*****
11 / 9,1 uur
Apple iPhone 4S
*****
11 / 9,1 uur
HTC Sensation XE (ICS)
*******
14 / 7,1 uur

De telefoon gebruikt bij het bellen maar één core en dat is duidelijk te zien: als de Tegra 3 zich koest houdt en het scherm niets hoeft weer te geven, wordt in een uur slechts zeven procent van de accucapaciteit verbruikt. Als er een hoop apps openstaan en accounts moeten worden gesynchroniseerd, valt het verbruik overigens al snel twee keer zo hoog uit.

Accu: goed in niets doen

Als de Tegra 3 niets te doen heeft, valt hij terug op zijn companion core, die dankzij zijn lagere kloksnelheid en zuinigere transistors de accu moet sparen, Volgens Nvidia is het idle-verbruik dan ook serieus verlaagd. We vroegen ons af hoeveel de acculading afneemt als het toestel acht uur in standby staat; wifi en 3g bleven daarbij ingeschakeld.

Toestel
Afname acculading bij acht uur in standby
HTC One X 3%
Galaxy Nexus 11%
Galaxy S II 7%
Xperia S 22%

De One X presteert veel beter dan andere toestellen. Dat kan aan de zuinige processor liggen, maar wijst ook op goed geoptimaliseerde software. De Xperia S schakelde zichzelf overigens af en toe in, wat de slechte score van dat toestel verklaart. Sony schreef dat toe aan een bug in de software.

Screenshot HTC One X

Camera: eigenschappen

HTC adverteert graag met de prestaties van de camera. Onder meer de fotokwaliteit, de snelheid en het gebruiksgemak zouden flink zijn verbeterd.

De cameramodule, die door concurrent Samsung wordt gemaakt, heeft een maximale resolutie van acht megapixels, terwijl video's in 1080p bij 30fps geschoten kunnen worden. Volgens HTC kan de camera video's met een maximale framerate van 108fps maken. Ook heeft HTC een apart e beeldprocessor gebouwd om het fotograferen sneller te maken.

Een groot minpunt is het ontbreken van een fysieke cameraknop. Digitale camera's hebben die niet voor niets en alle telefoons met een goede camera zouden die ook moeten hebben. HTC weet best hoe het hoort, getuige bijvoorbeeld de HTC Desire Z, en ook alle Windows Phones zijn - verplicht - voorzien van cameraknoppen. Juist omdat die HTC zoveel aandacht aan de camera heeft besteed, is het achterwege laten van de knop volstrekt onbegrijpelijk.

Camera: software

De camerasoftware is weer flink verbeterd en heeft een paar briljante features. Zo hoef je niet meer te schakelen tussen foto- en videomodus, omdat beide knoppen altijd in beeld staan. Als je op de video-knop duurt, heeft de camera wel een paar seconden nodig om de opname aan te zwengelen. Foto's worden daarentegen vrijwel zonder shutter-lag genomen.

Een andere uitstekende toevoeging is de burst-modus. Dat is op zich niet bijzonder, maar je activeert de burst-modus door simpelweg de fotoknop langer in te drukken. Vervolgens kun je desgewenst de beste foto door de software laten uitkiezen. Dat gaat overigens niet altijd even goed, dus zelf opletten blijft geboden.

HTC schept vooral op over de snelheid van de camersoftware en dat is terecht: het toestel heeft gemiddeld 1,42 seconden nodig om een foto te nemen. Dat is een fractie sneller dan de Xperia S en een stuk sneller dan de iPhone 4S en HTC's eigen Titan.

Screenshot HTC One X Screenshot HTC One X Screenshot HTC One X

Camera: beeld

Om de fotokwaliteit te testen hebben we de One X het laten opnemen tegen twee concurrenten met uitstekende camera's: de Apple iPhone 4S en de Sony Xperia S.

De foto's die we buiten maakten, maakten de hoge verwachtingen niet waar. Er is veel ruis in de foto's te zien en de iPhone 4S en de Sony Xperia S tonen meer detail. Bovendien zit de One X er wel eens naast met de kleuren, al lijkt dat geen structureel probleem te zijn.

Handig is dat de led-flitser van de One X zijn intensiteit aan de lichtomstandigheden kan aanpassen. Daardoor zouden overbelichte foto's tot het verleden behoren, belooft HTC. De foto's in het donker waren inderdaad veel scherper dan bij de iPhone 4S en de Xperia S, en dat is een prestatie op zich.

Ook de video's zien er goed uit en vooral de mogelijkheid om stereogeluid op te nemen is een pluspunt. Ook is er een beeldstabilisatie aanwezig. De resolutie staat overigens standaard niet op 1080p maar op 720p.

Foto gemaakt met HTC One X voor review HTC One X Foto gemaakt met Sony Xperia S voor review HTC One X Foto gemaakt met iPhone 4S voor review HTC One X
Foto gemaakt met iPhone 4S voor review HTC One X Foto gemaakt met HTC One X voor review HTC One X Foto gemaakt met Sony Xperia S voor review HTC One X
Foto gemaakt met HTC One X voor review HTC One X Foto gemaakt met Sony Xperia S voor review HTC One X
Foto gemaakt met iPhone 4S voor review HTC One X Foto gemaakt met HTC One X voor review HTC One X Foto gemaakt met Sony Xperia S voor review HTC One X