Tweakers
Tweakers
Ook van mij een kleine sum-up van ervaringen, truc'jes en eigenaardigheden van de One X.. Heb echt tientallen telefoontjes gehad, met als laatste de Motorola Milestone, de Motorola Razr en als backuptelefoontje heb ik nog een ZTE Blade. Maar nu is het dus tijd voor een HTC One X review... Deze review is gebaseerd op meerdere door HTC uitgegeven firmwares voor de HTC One X te...
![]() Ook van mij een kleine sum-up van ervaringen, truc'jes en eigenaardigheden van de One X.. Heb echt tientallen telefoontjes gehad, met als laatste de Motorola Milestone, de Motorola Razr en als backuptelefoontje heb ik nog een ZTE Blade. Maar nu is het dus tijd voor een HTC One X review... Deze review is gebaseerd op meerdere door HTC uitgegeven firmwares voor de HTC One X te weten: 1.26.401.2, 1.28.401.9 & 1.29.401.7. Vergelijkingen tussen firmwares of improvements van firmwares heb ik niet in deze review verwerkt, omdat ik de verschillende firmwares te kort heb gebruikt om ze uitvoerig te vergelijken of goede conclusies te kunnen gaan trekken. Op 10-08-2012 is FW 2.17.401.2 uitgebracht, wat ons Android 4.0.4 bracht... Op 05-12-2012 is FW 3.14.401.27 uitgebracht, wat ons Android 4.1.1 JellyBean bracht... Voor meer informatie zie Software-updates en Android 4.0.4 en HTC's Sense 4.1 Over de Motorola Milestone en Motorola Razr heb ik ook uitgebreide reviews geschreven: - http://tweakers.net/produ...rola-milestone-zwart.html - http://tweakers.net/produ...a-razr-(xt910)-zwart.html ![]() Ik heb deze Androiddevice aangeschaft omdat:
[list]• Android 4.0.3 met HTC's Sense 4.0 (inmiddels draai ik op Android 4.0.4 met HTC's Sense 4.1)
Topics over / voor de HTC One X:
Inhoud van de doos - De inhoud van de doos is vrij standaard voor HTC en bij veel andere fabrikanten krijg je het zelfde. De inhoud bestaat uit wat handleidingen, garantieformuliertjes, USB-kabel (een hele korte, eerlijk gezegd te kort om eigenlijk normaal te gebruiken in mijn opinie), USB-oplader voor in het stopcontact, cheapass headsetje en een telefoon. Geen CD met drivers gehad.. maar alles wordt tegenwoordig op de telefoon zelf meegeleverd... Ook zit er nog een klein HTC-branded pinnetje bij om het microsimkaart-slot te kunnen openen. Een hoesje zoals HTC weleens meegaf met oudere modellen of zelfs een dockingstation waren helaas niet van de partij. Evenals een headset van Dr. Dre, wat wel werd geleverd bij bijvoorbeeld de HTC Sensation XE en HTC Sensation XL. Dat laatste vind ik persoonlijk wel jammer, al is het maar voor de doorverkoop, om de toestelkosten wat omlaag te brengen. Wel veel promotie doen voor de Dr. Dre technologie maar geen headset meeleveren. HTC heeft besloten om dit nooit meer te gaan doen, omdat ze hiermee niet meer toestellen gingen verkopen, jammer maar helaas. Al met al dus vrij karig voor de duurste HTC ooit... En ook nog is in een biologisch verantwoorde en geproduceerde 'eierdoos' stoppen... ![]() ![]() ![]() - De voorkant van het toestel bestaat uit een 4,7" groot 1280x720 Super LCD 2 scherm met een laag Corning Gorilla Glass 2, met daaronder drie capacitieve knoppen: terug, home en de multitaskknop. Boven het scherm bevinden zich de speaker, waar achter ook de notificatieled is verwerkt en naast de speaker vinden we de 720P frontcamera. Op de bovenkant van het toestel vinden we de powerbutton, een 3,5mm jack voor de hoofdtelefoon en een van de twee microfoons. Aan de rechterkant vinden we alleen een volumebutton met volume + en volume-. Aan de onderkant zit de tweede microfoon en aan de rechterkant van het toestel vinden we alleen de MHL-poort. Een poort die zowel gebruikt kan worden voor USB als ook hdmi. De achterkant van het toestel bevat een speaker, een aansluiting voor onder andere carkits en dockingstations, een microsimkaart-slot, een HTC logo, een Beats by Dr. Dre logo en als klapstuk de camera-module met daarnaast de LED-flash. De camera-module steekt wat uit en daar is het toestel zo'n 2 mm dikker dan de standaarddikte van 8,9mm. Het toestel is gemaakt van polycarbonaat en heeft een unibody design, wat inhoud dat het gemaakt is uit één deel, wat de behuizing steviger maakt... Het gewicht ligt met gebruik van deze materialen op 130 gram, wel 3 gram meer dan mijn vorige Motorola Razr. Als nadeel kunnen we stellen dat de batterij niet meer 1,2,3 te verwijderen is, waardoor het even meenemen van een extra accu niet meer kan. Jammer natuurlijk, maar voor mij persoonlijk gaat de batterij lang genoeg mee! Wat foto's van deze aansluitingen aan alle kanten... ![]() Ook zit er een notificatieled in het toestel voor gemiste oproepen, smsjes, emails, whatsapp- berichten, Wordfeudnotificaties enzovoort enzovoort.. Er wordt gezegd dat het een driekleuren ledje is, maar ik heb zelf tot nu toe twee kleuren gezien, te weten: groen en oranje. Voor notificaties wordt alleen de groene kleur gebruikt en ook het installeren van andere programma's of kiezen van andere kleuren werkte helaas niet. Oranje heb ik alleen gezien als het toestel aan het opladen was. Sommige Tweakers hebben ook een rood ledje gezien. Persoonlijk vind ik dit best wel balen, des te meer, omdat het knipperende ledje (bij een bericht, email of wat dan ook) stopt na een kleine 5 minuten... HTC? WTF!? Wat heb je er dan aan? Helaas is het met andere programma's, tweaks of scripts nog niet te bewerkstelligen: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1499716. ![]() ![]() - Eerste keer de powerbutton indrukken resulteert in een opstartende One X met een 'beats by Dr. Dre' logootje wat echt, echt superscherp is.. Het is wel duidelijk dat dit scherm van een heel ander kaliber is dan het pentile Super Amoled scherm wat ik had in mijn Motorola Razr... Daarna krijg je enkele vragen, over taal, instellingen, WiFi netwerk. Tevens kun je verschillende accounts aanmaken.. Accounts voor Gmail, Email, HTC, FaceBook en noem het maar op... Maar wat spotte ik, een duidelijke gele vlek linksonder in de hoek van m'n scherm... En ook de gehele bovenrand bevatte een gele zweem... Ik had dus een DOA, te pakken, waar er helaas nogal wat meer van zijn... Maar desalniettemin had ik binnen enkele dagen een gloednieuw toestel, die werkelijk waar geen enkel probleem heeft, een AOA dus, Alive on Arrival! Dus we gaan verder... ![]() ![]() ![]() Om te kijken of alle hardware op je HTC One X werkt kun je naar het 'HTC Function Test' menu gaan... Dit doe je door in de dialer de volgende code in te toetsen: *#*#3424#*#* en *tadaa* testen maar! ![]() - Het scherm is dan het eerste wat je ziet als de set-up is doorlopen en je ziet goed dat het een 1280x720 schermpje is! De scherpte van het display is onvoorstelbaar scherp en last van karteltjes bij icoontjes of letters is er nagenoeg niet. De kleuren komen wat minder oversaturated over dan het scherm in de Motorola Razr (Super Amoled) en iets meer natuurgetrouw. Wel is het zo dat er verschillende schermleveranciers door HTC zijn ingeschakeld om schermen te maken voor de One X... Acer, Sharp en Sony maken schermen voor de HTC One X en dankzij Vin87 weten we inmiddels hoe we kunnen testen wat voor panel er in je One X zit... Je hebt: Acer - EU?, Sharp - EU? & Sony - USA? Hoe kun je testen welk panel jij in je One X hebt? • Download Google Play: ES File Explorer • Ga naar instellingen en klik 'up to root' aan • Start je toestel TWEE keer achter elkaar opnieuw op • Open ES File Explorer • Druk een paar keer omhoog in ES zodat je in / bent • Druk op de searchbutton en zoek naar 'last_kmsg' • Wachten, wachten, wachten, wachten, wachten • Open dit bestand in een text editor (op je telefoon of mail het even naar jezelf) • En zoek op 'panel_id' en / of 'panel_vendor' • Check de code die je daarbij vind met onderstaande gegevens - Acer = 0x4940014 - Sharp = 0x294000f - Sony = 0x18103 Een vergelijk tussen mijn 'witte' Acer en de 'gele' Sharp van m'n schoonmoeder: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ikzelf heb een beeldscherm van Acer en werkelijk waar geen problemen. Helaas is er niet te stellen dat het Acer scherm probleemvrij is, zie: Welk type scherm heb jij? Er is ook niet te stellen dat alle Sharp-schermen een geheel gelige waas hebben, blijft 'n lastige kwestie! Foto's van mijn HTC One X scherm: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Foto's van de HTC One X vs de HTC One S: ![]() ![]() ![]() ![]() Ik heb dus een spierwit scherm te pakken, terwijl er dus ook schermen zijn met een gehele gelige waas. Voor mij is het scherm van 4,7" met zijn720P resolutie een verwelkoming en weer een stap beter dan het scherm wat ik had in mijn Motorola Razr en in mijn ZTE Blade (wat een OLED-versie is) dus hulde voor HTC. Nu is het dus weer wachten op de Full HD schermen, wat echt heus nog wel een stukje smoother zal zijn, maar dat is de next step en dit scherm voldoet prima! Ook qua gebruikersgemak en multitouch is er niks aan te merken op de One X. Werkt allemaal voortreffelijk, snel, goed, je touch van een vinger hoeft maar licht te zijn en het wordt al gedetecteerd. Bij een multitouchtest kreeg ik 9/10 vingers geregistreerd dus daar hoef je, je ook geen zorgen over te maken. ![]() - De HTC One X wordt geleverd met 32GB intern geheugen wat niet uit te breiden is met een MicroSD-kaartje. Persoonlijk vind ik dat gewoonweg een minpunt, maar het is al stukken beter dan bijvoorbeeld de HTC One S of de Sony XPeria P die met slechts 16GB intern geheugen worden uitgerust. Met 32GB red ik het wel, maar hoe meer hoe beter natuurlijk. De nieuwe aangekondigde Samsung Galaxy S3 doet het daarin wel wat beter, daar komt ook een 64GB versie van en tevens kan het geheugen worden uitgebreid met een MicroSD-kaartje. Dus ik heb even gekeken hoeveel ruimte er nou daadwerkelijk te gebruiken is voor ons als eindgebruiker. HTC zegt 32GB geheugen, maar natuurlijk is niet alles te gebruiken, omdat er ook een partitie is waar het OS opstaat en dergelijke... Van de 32GB is er 25,24GB vrij om bestanden op te slaan en ook is er nog 2,11GB ruimte voor het installeren van applicaties, widgets en games. Totaal dus 27,35GB om te gebruiken en dat is toch netjes en voor mij genoeg. Er zit waarschijnlijk geen MicroSD-kaartslot in de One X, omdat deze een unibody design heeft, desalniettemin was de HTC Legend ook een unibody en die had het wel... Het kan dus wel, HTC heeft er alleen niet voor gekozen.Androidversie, Sense, skins, HTC Watch en Apex Launcher - De telefoon wordt geleverd met androidversie 4.0.3 en bevat de welbekende HTC Sense skin, van HTC. Op de One X, One S en One V wordt wel de nieuwste versie van Sense meegeleverd, namelijk versie 4.0. Op de HTC toestellen die ik ken: HTC Legend, Wildfire, Desire, Wildfire S, vond ik het geen mooi geheel, maar zaten er wel mooie features in. Met versie 4.0 is er weer veel veranderd en nu ik het zelf ervaarde, met mijn erste HTC was ik er toch niet ontevreden over. Toch heb ik na een paar dagen een andere launcher geïnstalleerd omdat Sense toch wat dingetjes niet kon regelen wat ik met een andere launcher wel kon. Zo kan ik nu bijvoorbeeld de notificatiebalk verbergen, met een swipe omhoog op m'n scherm de appdrawer openen, applicaties verbergen in de appdrawer of andere animaties tonen als ik van homescreen switch. Kleine dingetjes die ik wilde kunnen en met Sense moeilijk of niet te bereiken waren. Zodoende heb ik een nieuwe ICS launcher geïnstalleerd, te weten: Apex Launcher. Toch is Sense in veel applicaties en instellingen nog steeds aanwezig en dat is zeker positief. Ik heb nog steeds het lockscreen van Sense, waarbij ik gekozen heb voor het 'productivity' lockscreen, waarop ik al mijn notificaties, emails en gemiste oproepen kan zien. Maar je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor het 'photo album', waarbij je een folder kan aangeven, waar de foto's dan van worden geshowd, een lockscreen met aandelen en koersen, een klok (waarbij je uit verschillende klokken kan kiezen) of het lockscreen 'people' waarop je de meeste gebruikte contactpersonen ziet die je dan gelijk kan bellen, smsen en emailen enz. ![]() Opeenvolgend de kleuren van de skins: Music lover, HTC, Aluminium, Serene, Matte, Fracture & Infinite: ![]() Hieronder wat screens van 'mijn HTC One X': ![]() HTC Watch is ook geïnstalleerd op de HTC One X, een programma om films en (afleveringen van) series te kopen en te huren op je telefoon. De gekochte video's kun je bekijken op maximaal vijf HTC Windows telefoons en Android apparaten die toegang hebben tot HTC Watch via dezelfde account. De prijzen om een film te kopen zijn erg pittig (rond de €15,00) maar sommige films zijn te huur voor een actietarief van €0,05 / €0,49 en dat is altijd leuk natuurlijk en als je een account aanmaakt met wat vrienden die ook een HTC hebben valt het ansich nog mee. Enige betaalmogelijkheid is de CreditCard dus voor sommigen onder ons zal dit nooit gebruikt worden. Door mij ook niet bijster veel, but let's show it: ![]() Wat ook erg leuk is aan Android 4.0 Ice Cream Sandwich is de mogelijkheid van het maken van screenhots. Voorheen moest je dan vaak rootacces hebben, maar op de One X is dit niet het geval en dat is gewoon top. Er zijn twee toetsencombinaties om screenshots te maken: powerbutton + volume- & powerbutton + home, dus vogel zelf uit welke je het beste vind. Bij de nieuwe HTC One serie is er tussen HTC en DropBox een contract gesloten, waardoor elke One serie user 23GB extra DropBox-opslag krijgt. Ik gebruik DropBox al een hele tijd en 23GB extra (voor twee jaar) is super! DropBox zit ook geïntegreerd in HTC's Sense 4.0 en zodoende kun je bijvoorbeeld in de gallerij-applicatie al je foto's en filmpjes zien die in je DropBox staan, handig! Een kleine issue van HTC's Sense 4.0 & Android 4.0 Ice Cream Sandwich was de onscreen menu-knop. Omdat deze niet meer als capacitieve / hardwareknop op het toestel zelf zit, werd deze vaak onscreen getoond door middel van drie puntjes. Maar deze onscreen knop bleef vaak in applicaties en games te zien, terwijl hij helemaal geen functie had en je er alleen maar per ongeluk op kon drukken. Veel applicaties en games moeten nog worden geupdatet / worden daarom geupdatet, zodat deze onscreen knop verdwijnt, maar dit was iets inconsistents op de HTC. Is opgelost in: Android 4.0.4 ![]() Android 4.0.4 en HTC's Sense 4.1 ![]() Op 10 augustus 2012 werd Android 4.0.4 (eindelijk) vrijgegeven voor de HTC One X, erg fijn om te horen omdat er redelijk wat opgelost is en / of veranderd is te lezen in: http://tweakers.net/nieuw...cuduur-met-een-kwart.html waar tevens wat benchmarks te vinden zijn! Nu nog wachten op Android JB! Persoonlijk vind ik het erg fijn dat het 3 dot menu (wat hierboven besproken is) nu niet altijd aanwezig is. Je kan nu namelijk instellen wat de 'multitask' knop moet doen (de meest rechter button op de HTC One X): - Always open recent apps - Press for menu, press and hold for recent apps - Press for recent apps, press and hold for menu Zodoende hoeft de onscreen menu-button (de zogenaamde 3 dot button) niet meer aanwezig te zijn! ![]() Ook is er een EA Games applicatie pre-installed in deze software-versie, waarmee je wat games kunt testen / spelen: Dead Space, Game of Life, Tiger Woods PGA Tour '12, Fifa 12 en NFS: Hot Pursuit. ![]() Ook heeft HTC zijn applicatie Rescue meegeleverd in deze software-versie waar Tweakers.net al eerder over schreef in: http://tweakers.net/nieuw...e-205-voor-htc-one-x.html In de eerste FW, was er nog keuze uit vijf Beats muziekprofielen, maar na de eerste FW-update zijn dit er slechts drie: UrBeats, Solo & Overig (Pro / Studio zijn weg) Met FW 2.17 zijn alle profielen verwijderd, je kan alleen kiezen voor aan of uit. Waarom dit is en of ze ooit weer terugkomen? Geen idee, erg apart! De update is net geïnstalleerd en wat dit betekend voor de accuduur is dus nog niet te zeggen. Ik zal deze FW een paar weekjes testen en dan in accuduur mijn verdere ervaringen plaatsen. Belkwaliteit Ik bel weinig met m'n toestel en gebruik het meer als databank, email-apparaat, spelletje, soms wat radio en af en toe een filmpje. Desalniettemin moet een telefoon gewoon goed bellen: te-le-foon... Maar met de HTC One X heb ik daar zeker geen klagen over. De stemmen klinken vol en helder en ook de andere kant, kan me goed verstaan. Soms hoor je tijdens een gesprek helemaal niks en denk je dat de lijn dood is, zo stil kan het zijn tijdens bellen. Vrij apart als er niemand wat zegt dus... De standaard dialer op de One X heeft ondersteuning voor nummerherkenning.. Hoe ik het precies moet benoemen weet ik niet, maar het komt er op neer dat als je een nummer intypt je gelijk de contacten te zien krijgt die matchen met dat (gedeelte van het) nummer, erg fijn. Ook de speaker(functionaliteit) werkt voortreffelijk en er komt duidelijk, helder en vol geluid uit. De speaker zit op de achterkant aan de onderkant van het toestel en de speaker die wordt gebruikt tijdens het bellen (gewoon met de telefoon aan je oor) zit uiteraard aan de voorkant. De HTC One X bevat twee microfoons, eentje aan de bovenkant en eentje aan de onderkant van het toestel.Muziek en video - De standaard muziekplayer van de One X vind ik simpel en overzichtelijk. Qua design is het een redelijk simpele app, dat had wat flashier gemogen maar that's it. Ik luister eigenlijk nooit muziek op mijn telefoon, dus kan hier ook geen goed oordeel over vellen. Albums worden weergegeven met de albumart en je kunt via SoundHound gelijk wat extra informatie over de muziek / artiest opzoeken. Wat wel weer een kleine Androidirritatie is, is dat je ook je mapjes met beltonen, notificatiegeluidjes of alarmgeluidjes ziet, maar dit is simpel en snel op te lossen. Door naar de desbetreffende map te gaan via een file-explorer op de telefoon en in die bepaalde map (waarvan je de inhoud dus niet wilt zien in de muziekplayer) een .nomedia file aan te maken. Zodoende zul je de content van deze map niet meer in de muziekplayer zien. Even 5minuten instellen en klaar! Er is keuze tussen verschillende soorten profielen, waar ook de Beats by Dr. Dre profielen in te stellen zijn. In de eerste FW, was er nog keuze uit vijf profielen, maar na de eerste FW-update zijn dit er slechts drie: UrBeats, Solo & Overig (Pro / Studio zijn weg) Wel zit er een radio in de One X, oordopjes aansluiten, die fungeren als antenne en hoppa. De standaard videoplayer is erg basic maar voldoet eigenlijk wel. Toch heb ik een andere videoplayer geinstalleerd, namelijk MX Player, die ik persoonlijk iets beter vind werken, iets betere functies vind hebben en waar je ook kan kiezen voor hardwarematig acceleratie, zodat de batterij wordt gespaard. Ik heb enkele 720P/1080P films op de One X bekeken en dat is echt fe-no-me-naal!!!! Alles verloopt zo smooth en het beeld is gewoon mooi dat het echt wel tof is om een filmpje te kijken. Samen met het goede speakertje op de achterkant is een filmpje kijken echt een plezier. Tevens kun je ook gewoon oordopjes aansluiten natuurlijk, wat ook erg goed werkt en wat een vol en helder geluid geeft. Webbrowsing - Daarna even WiFi ingesteld op het thuisnetwerk en dat werkt allemaal voortreffelijk, snel en ik blijf een goed signaal houden. Ik woon in een oud niet al te groot huis, dus heb geen last van signaalverlies door muren of vloeren ofzo, maar toch, fijn dat het goed werkt. Er worden ook bij veel users problemen gemeld met het WiFi netwerk en de ontvangst zie HTC past misschien hardware One X aan wegens wifi-problemen & HTC: wifi-problemen One X door hardwarefout en fix beschikbaar, maar daar heb ik vooralsnog totaal geen last van. WiFi werkt snel en goed op de verschillende netwerken waar ik altijd op zit en ik heb niks te klagen over slechte ontvangst. Daarnaast heeft HTC aangegeven dat ze weten wat het probleem is en het kunnen fixen, dus mocht het ooit een probleem worden, dan neem ik even contact op met HTC, netjes! Daarna het internet getest.. De browser werkt voor de rest zeer smooth, snel, alles is responsief en werkt goed. Pinch and zoom, dubbeltappen, kleine linkjes aanklikken.. Ja alles werkt echt smooth.. Ook flash op websites werkt goed, bij bijvoorbeeld Tweakers.net. Ook YouTube (online via het www) gechecked en ook daar werkte alles goed, snel en opzienbarend goed. Filmpjes in HQ bekijken, no problemo. HTC heeft als enige fabrikant in zijn eigen browser een optie ingebakken dat de teksten die je ziet altijd meeschaalt met het zoomniveau, zodat je nooit meer van links naar rechts hoeft te scrollen om hele zinnen te lezen. Een erg fijne feature die HTC netjes heeft geimplementeerd in de browser dus! ![]() Wel heb ik 'quick controls' aangezet, waardoor het volledige scherm wordt benut voor internetpagina's. Quick controls stel je in, in de browser: instellingen - settings - labs - quick controls. Als je dit hebt ingesteld moet je vanaf een van de randen van het scherm swipen om zodoende de quick controls te openen... Ik zou zeggen probeer het eens, want uitleggen is erg lastig... Het is dus de blauwe waaier. ![]() Net zoals elke smartphone op de markt, bevat de One X ook een GPS-module, waarmee GPS-signalen kunnen worden opgevangen en je zo kunt navigeren met behulp van verschillende navigatie-applicaties. Voor deze test heb ik enkele programma'tjes gebruikt om te kijken hoe snel en goed de GPS werkte. Ik ben begonnen met het installeren van 'GPS Test Plus' een programma waar over wordt gezegd: The GPS Test Plus app for Android is a utility that shows basic GPS information read from your phones internal GPS. Zodoende kon ik vaststellen, dat de One X genoeg satellieten vind, kan gebruiken en hij deze ook snel had gevonden. Naast mijn One X lag mijn ZTE Blade die met hetzelfde programma telkens tussen de 4 en 6 sattelieten kon zien. ![]() Daarna heb ik enkele navigatie-applicaties geprobeerd waaronder Google Navigatie om te navigeren en dit verliep (zoals verwacht) ook geheel vlekkeloos. De fix werd snel gevonden en werd goed vastgehouden, tijdens de gehele route die ik heb afgelegd. Geen problemen dus. Ook met Sygic was dit het geval, het is een kwestie van seconden, voordat er een GPS-fix is en je zo dus kunt navigeren. Daarna heb ik ook nog de freeware applicatie, MapDroyd geinstalleerd en ook bij deze applicatie werd de GPS fix snel gevonden en de gehele tijd vastgehouden. Voor de rest is er weinig op de GPS van de One X aan te merken. De One X bevat geen Glonass, wat ik persoonlijk niet erg vind en meer zie als een gimmick net zoals NFC bijvoorbeeld. Had leuk geweest...Camera De camera van de HTC One X heeft een 8MP sensor en er is in Full HD mee te filmen, wat natuurlijk allemaal goed klinkt. HTC gebruikt een eigen ImageChip die de camera aanzienlijk zou moeten verbeteren ten opzichte van vorige modellen. In de camera-applicatie zijn verschillende instellingen te vinden. Zo kan er gekozen worden voor verschillende fotoresoluties, verschillende filmresoluties, er kan gekozen worden voor verschillende effecten, er kunnen verschillende scenes gekozen worden, er zijn verschillende modussen aanwezig (single shot, panorama, multi-shot en timer), de witheid is in te stellen, er kan gekozen worden voor flash aan, flash uit of automatische flash, er kan gekozen worden voor een van de twee camera's (back of front) en als laatste kan er geswitched worden tussen fotostand en filmstand. Tijdens de filmmodus kunnen er ook foto's worden gemaakt, wat eigenlijk screenshots zijn van de film die je schiet, dus dat is max 1080P. ![]() ![]() Alle hieronderstaande foto's zijn geschoten de HTC One X. Als je over de foto hoovert vind je meer informatie over de instellingen en effecten die gebruikt zijn. Het filmen in 1080P is ook goed / leuk te noemen voor een mobiele telefoon en vooral het goed opgenomen geluid valt ook op als pluspunt. De camera is dus echt stukken beter dan in de Razr die ik had en dat is wel erg fijn. Ik zal hem gebruiken voor wat snapshots, hier en daar of een gekke gebeurtenis, maar met de camera van de One X heb je dan een goed apparaatje op zak. Check: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1500427 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wel is het gewoon jammer dat er geen hardware camerabutton in het toestel is verwerkt. Nu moet je via het scherm een foto maken wat kan leiden tot beweging, alhoewel dat nagenoeg niet gebeurd, aangezien je instant een foto maakt. Bij de Razr was er grote vertraging en was het onderwerp daarom vaak bewogen, bij de One X is dat gelukkig niet het geval. Het scherm wordt ook gebruikt voor touchfocus, wat dan wel weer leuk is en goed werkt. Als je iets in beeld ziet waar je op wilt focussen, klik je daarop op je scherm en er wordt automatisch op gefocust voordat je de foto afklikt. Als de camera gefocust heeft is het een kwestie van klik en klaar, foto!Benchmarks - Uiteraard zijn we niet voor niks Tweakers en heb ik ook wat bekende benchmarks laten draaien. In de reviews op Tweakers.net worden er drie testen gebruikt: SmartBench, GLBenchmark en CaffeineMark 3. Als laatste heb ik ook nog AnTuTu Benchmark meerdere malen laten draaien. ![]() Android 4.0.3 • 10x SmartBench '11: SmartBench 2011 geeft aan dat 1 test niet compleet kan worden gedaan... Zodoende kunnen er ook geen gegevens worden gegeven... Terwijl SmartBench 2012 wel werkt... • 10x SmartBench '12: 3856 voor de Productivity Index en 2561 voor de Games Index. Tweakers.net heeft nog geen database voor SmartBench 2012, dus ik kan dit niet vergelijken. • 5x GLBenchmark: 5438 voor GLBenchmark Egypt standard waarbij de HTC One X dus met kop en schouders boven alles uitsteekt.. Wel is er een kleine aanmerking bij te maken dat, dat het scherm 1280x720 pixels heeft, terwijl andere toestellen veel minder pixels hebben. Er worden 4542 punten gescoord bij GLBenchmark PRO offscreen met 90fps. Wel moet ik zeggen dat ik niet precies weet of ik het allemaal goed gebenched heb.. want er zijn zoveel mogelijkheden in dat programma. Tevens is er dus 'offscreen' gebenchmarkt, zodat niet de huidige resolutie van de telefoon wordt gebruikt en getest, om zo een goed vergelijk van alle gebenchmarkte telefoons neer te zetten... • 10x Caffeinemark 3: 10011 punten. En daarmee kan die mee met de laatste Androiddevices, wat ook wel mag voor een 'vlaggenschip' • 10x AnTuTu Benchmark: 10.452 punten. En daarmee bovenaan in de lijst van deze benchmark. Scores van boven de 11.000 worden ook gescored door de One X. Persoonlijk denk ik, dat ik dat niet scoor, omdat ik zo'n +/- 100 applicaties en games op de telefoon heb geïnstalleerd. Achja... Android 4.0.4 • 10x SmartBench '11: 5369 voor de Productivity Index en 2644 voor de Games Index. • 10x SmartBench '12: 4447 voor de Productivity Index en 2713 voor de Games Index. • 5x GLBenchmark: 5757 voor GLBenchmark Egypt standard Er worden 4551 punten gescoord bij GLBenchmark PRO offscreen met 91fps • 10x Caffeinemark 3: 11252 punten. • 10x AnTuTu Benchmark: 11.856 punten. Voor de rest mag de redactie van Tweakers.net lekker benchmarken, bij mij gaat het toch vooral om de overall feeling van een device en zeggen statische benchmarks me vrij weinig en vind ik het alleen maar leuk om te doen voor jullie! Of lees: http://tweakers.net/revie...dcore-in-je-broekzak.html en / of http://tweakers.net/nieuw...cuduur-met-een-kwart.html, waar ook benchmarks te vinden zijn. - Ik heb enkele games geinstalleerd en dat werkt allemaal voortreffelijk.. Angry Birds, Dead Trigger, Asphalt 7, Fruit Ninja, Guns' 'n Glory, Carcassone, Catan, Contract Killer, Dead Space, FrontLine Commando, Samurai 2 - Vengeance, MiniGore, Oregon Trail, ShadowGun THD, Shine Runner of Pinball HD for Tegra, spelen geweldig, zien er prachtig uit en laten de kracht zien van deze One X. De nVidia Tegra 3 SoC in de HTC One X is dus erg krachtig wat wel blijkt uit de tests... ![]() Wel kan de One X vooral rond de camera wat warm worden, wat Tweakers.net ook al opmerkte: ![]() - Ik heb de accuduur vanaf het begin in de gaten gehouden en kan zeggen dat het mij persoonlijk goed bevalt. Hierbij moet ik wel opmerken dat ik zelf elke nacht mijn telefoons oplaad, maar dat red de One X bij mij dan ook makkelijk. Telefoon ging nagenoeg elke dag rond 08.00 uit de lader en met 4 email-accounts die via push binnenkomen, WhatsApp gebruik, soms een YouTube filmpje, redelijk veel gesurf op het internet en een displayhelderheid van 20% a 30% redde ik het makkelijk tot ik weer naar bed ging (00:00 uur) De WiFi stond nagenoeg altijd aan (ook als ik buiten het bereik van een WiFi netwerk was) en er werd regelmatig verwisseld van WiFi naar 3G naar 2G naar 3G enzovoorts. Als de One X in standby ligt, verbruikt hij echt heel weinig accuduur, wat komt door de 5e core van de nVidia Tegra 3 SoC, wat erg fijn is. Zodra je vaak en lang het scherm aan hebt staan gaat de accuduur een stuk sneller. Simpel gezegd, kun je stellen dat het scherm zo'n 3,0 a 3,5 uur aan kan staan voordat de batterij leeg is. (bij mijn gebruik en met dus de helderheid op 20% a 30%) Ik had niet verwacht dat hij enkele dagen mee zou gaan, dat kan geen enkele huidige smartphone (met mijn gebruik dan) Als je wat mindert op het WhatsApp of minder browset zoals ik altijd doe, dan durf ik wel te stellen dat de twee dagen haalbaar is. HTC heeft ook al enkele keren een update uitgegeven, waarmee de accuduur ook nog verbeterd zou moeten zijn... Nou best, kom maar op, hoe langer hoe beter, maar vooralsnog: erg goed! ![]() De 5e 'Companion Core' van de nVidia Tegra 3 SoC zorgt dus voor erg goede standby-tijden... ![]() Onscreen keyboard - Bij deze HTC One X ben je alleen aangewezen op een onscreen toetsenbord en dat bevalt me tot nu toe weer erg goed.. Mijn eerste Androidtelefoon, de Motorola Milestone, had een fysiek toetsenbord wat gewoon superieur was en lekker snel werkte. Mijn Motorola Razr en backup telefoontje de ZTE Bade hebben dat niet, dus daar was ik al aangewezen op onscreen toetsenbord- en. Ik ben een grote fan van Swype en heb dat daarom dan ook gelijk weer op de One X geïnstalleerd, helemaal toen ik zag hoe groot het standaard toetsenbord was: gi-gan-tisch! ![]() - En er zijn heel veel Tweakers die 'persé geen telefoon willen zonder unlocked bootloader' en dit en dat en zus en zo... Mij maakt het niet heel veel uit, ik ben niet echt van custom roms.. Alhoewel ik wel meer plezier van m'n ZTE Blade heb gekregen toen ik er een custom rom op zette dus wie weet.. Desalniettemin is het momenteel alleen mogelijk om de bootloader te unlocken via HTC zelf, waardoor je (een deel van) je garantie zal verliezen. Het unlocken van de bootloader is nodig om er daarna custom roms op te kunnen zetten. Ik zie er dus nog even van af en wacht nog even op een eventuele manier buiten HTC om. Wel is de source code van de One X gereleased, dus custom roms, yeah! ![]() - Rootacces is op de HTC One X ook te verkrijgen, maar momenteel moet ook dan de bootloader worden unlocked, zoals ik zei, wacht ik daar persoonlijk nog even op. De welbekende PaulOBrien is wel bezig met een rootacces-methode zonder dat de bootloader daarvoor unlockt hoeft te zijn, we wachten af. Wel lijkt het me weer fijn om rootacces te hebben, om zodoende enkele applicaties te installeren die ik vaak gebruikte en rootacces vereiste.. Het is dus even wachten voor mij, maar momenteel zie ik weinig noodzaak om perse rootacces te moeten hebben...Software-updates De HTC One X werd standaard geleverd met firmwareversie 1.26.401.2... Op 18 april 2012 werd FW 1.28.401.9 OTA aangeleverd die o.a. wat batterij-issues oploste Op 30 april 2012 werd FW 1.29.401.7 OTA aangeleverd die o.a. wat aan powermanagement deed Op 15 mei 2012 werd FW 1.29.401.11 OTA aangeleverd die o.a. wat aan schermflikkering zou doen Op 10 aug 2012 werd FW 2.17.401.2 OTA aangeleverd die o.a wat aan de batterij en snelheid deed Op 5 december werd FW 3.14.401.27 OTA aangeleverd die Android 4.1.1, JellyBean aanleverde ![]() (maar aangezien m'n HTC One X al weg is, zal ik in deze review niet uitwijden over JellyBean die draait op de One X) Op 24 december werd FW 3.14.401.31 OTA aangeleverd die wat aan de 'system performance' deed Prijzen Ik kocht mijn HTC One X voor een kleine €275,00 wat echt 'n wereldprijs is voor dit apparaat! pricewatch: HTC One X Wit pricewatch: HTC One X Grijs Conclusie - In het begin van de review vermeldde ik waarom ik voor de One X had gekozen
Het toestel is prachtig afgewerkt, bevat een mooi groot scherm, heeft goede hardware aan boord, geeft nergens hickups in applicaties, werkt snel in applicaties, games, benchhmarks en de browser, HTC Sense & Apex Launcher is voor een goede combinatie. GPS heeft snelle fixes die goed worden vastgehouden. De camera maakt verbluffend goede foto's en video's (houd in gedachten dat het gewoon en snapshotcamera blijft) Vooralsnog is dit toch wel echt een device waar je u tegen moet zeggen, maar ook zijn er wat minpunten te noemen van de One X. Het ontbreken van een dedicated camera-button, het ontbreken van een MicroSD-kaartslot en het ontbreken van een goed werkend ledje zijn voor mij toch wel jammerlijke issues... Desalniettemin maakt de camera instant foto's dus een onscreen cameraknop werkt ook, kom ik met 32GB intern geheugen wel redelijk uit en zal ik moeten wennen aan het ledje en de perikelen ermee. Pluspunten: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Puntjes van aandacht: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Minpunten: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HTC:Topics:
HTC One X+ Op 2 oktober 2012, zo'n 7 maanden na de release van de HTC One X, heeft HTC de One X+ aangekondigd wat een verbeterde versie van de HTC One X is:
Hij komt in Nederland met 64GB intern geheugen, in het zwart met rode (Beats by Dr. Dre) accenten: ![]() Persoonlijk moet ik wat wennen aan het zwart, maar hoe meer foto's en filmpjes ik bekijk, hoe mooier ik hem vind worden... Deze One X+ zou een van mijn genoemde minpunten wegnemen: geen MicroSD-mogelijkheden! Met 64GB intern geheugen zou ik het heel goed redden en veel extra muziek, films en GPS-kaarten mee kunnen nemen, top! Voor de rest is het even afwachen, totdat hij in de winkels ligt... En ik heb hem inmiddels al een tijdje binnen dus lees: HTC One X+ Zwart review by CLB VRAGEN? SHOOT ME! -Geschreven op basis van Android 4.0.3 & 4.0.4- |
Daar mag je gerust grote van maken. Echt een top review, 5 sterren!Ook van mij een kleine sum-up van ervaringen, truc'jes en eigenaardigheden van de One X..
[Reactie gewijzigd door Bierdopje120 op 22 juli 2024 19:04]
[Reactie gewijzigd door CLB op 22 juli 2024 19:04]