HTC heeft de One X+ gepresenteerd, een opvolger van de One X die het in het voorjaar uitbracht. De smartphone heeft een hoger geklokte quadcore-processor, een betere luidspreker en 64GB opslaggeheugen, en komt met Beats-oordopjes.
De processor in de One X+ is een Nvidia Tegra 3 AP37, een hoger geklokte versie van de Tegra 3 in de eerste One X. Dezelfde soc is te vinden in diverse tablets, zoals de Asus Transformer Pad Infinity; de maximale kloksnelheid is verhoogd van 1,4GHz naar 1,6GHz, terwijl met één core 1,7GHz kan worden gehaald. De gpu presteert volgens de fabrikant een kwart beter dan die in de eerste One X.
Het toestel heeft niet alleen een nieuwe soc, ook het opslaggeheugen is verdubbeld, van 32GB naar 64GB. Bovendien is de coating op de achterkant veranderd; boven op het polycarbonaat is een soft touch finish geplaatst om de behuizing stroever te maken. De coating en wellicht de grotere accu maken hem 5 gram zwaarder en iets dikker dan de One X. De accu is vergroot van 1800mAh naar 2040mAh.
Een andere wijziging is de luidspreker; die is volgens HTC stevig verbeterd, waardoor er een beter geluid uitkomt. Bovendien is de spanning op de 3,5mm-jack verhoogd, waardoor er meer geluid uit kan komen, met een hoger dynamisch bereik. Om dat te benadrukken, levert de fabrikant het toestel voorlopig met Ur Beats-oordopjes.
Aan de softwarezijde is de One X+ gelijk verkrijgbaar met Android 4.1 Jelly Bean, waar de One X nog op Android 4.0 ICS zit. De skin van HTC heet Sense 4+, al staat het in ontwikkelaarskringen bekend als Sense 4.5. De wijzigingen in interface en functionaliteit ten opzichte van Sense 4.0 zijn miniem.
Veel is ook hetzelfde aan de One X+; het design wijkt niet af, terwijl ook het scherm dezelfde slcd2 met een resolutie van 1280x720 pixels heeft. De One X+ moet half oktober in Nederlandse winkels liggen en krijgt de adviesprijs van 675 euro mee. De winkelprijs zal daardoor waarschijnlijk rond 600 euro uitkomen.
Uit een hands-on van Tweakers.net blijkt dat de wijzigingen niet direct opvallen; het is vooral grotendeels hetzelfde toestel. De coating voelt iets beter aan in de hand, door de stroevere afwerking. De zwarte kleur met rode accenten is mooi om te zien. De nieuwe speakers klinken een stukje voller en zijn op het eerste gehoor beter dan die van menig concurrent. De spanning op de 3,5mm-jack is hoog; het toestel kan ontstellend hard. Het is dus uitkijken geblazen voor gehoorschade.
De telefoon voelt snel aan; hij ging snel door menu's heen en had geen moeite met het openen en sluiten van veel apps achter elkaar. Uitgebreide tests moeten uitwijzen in hoeverre de One X+ echt sneller is en wat de gevolgen zijn voor de accuduur van het toestel. Dat is vooralsnog onduidelijk.
Het is de vraag of HTC hoge ogen kan gooien met dit toestel. De One X kon de concurrentie dit voorjaar prima aan, maar dit najaar moet hij het opnemen tegen onder meer de kleinere, krachtigere iPhone 5 en de grotere Galaxy Note 2. Ook zijn er nog toestellen die nog moeten uitkomen in het duurdere segment, zoals de Nokia Lumia 920 en LG Optimus G. Dat is stevige concurrentie en dan is het de vraag of de One X+ nog genoeg opvalt in de winkelschappen de komende maanden. Dat zal de toekomst moeten uitwijzen.