Enthousiaste directeur
Als we Randy Pitchford, directeur van Gearbox Software, moeten geloven, was het zijn collega Brian Martel die het voor elkaar kreeg om een gesprek te versieren met Ridley Scott, de regisseur van de eerste Alien-film. In dat gesprek lukte het Martel, zelf een groot fan van de Alien-films, om Scott te overtuigen dat er ruimte was voor een nieuwe game rond de films. Martel kreeg Scott zelfs zover dat deze materiaal leverde voor de game. Zo kreeg Gearbox beschikking over de aantekeningen die Scott voor en tijdens het filmen maakte, net als over diverse schetsen die als basis dienden voor het ontwerp van de ruimteschepen, wapens en monsters in de film. Daar maakt Gearbox uiteraard graag gebruik van, en het maakt Pitchford nog enthousiaster dan hij doorgaans al is over de projecten van zijn studio.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Live action trailer van Aliens: Colonial Marines.Het is niet alleen een mooi verhaal van een enthousiaste directeur die naar eigen zeggen al zijn hele carrière dankbaar gebruikmaakt van de ideeën die Scott in zijn film stopte. Het is ook een manier om te zeggen dat Aliens: Colonial Marines een waardig equivalent is van de films en dat het dezelfde kwaliteit heeft. Pitchford hoopt dat een deel van de roem van de films en de faam van Scott afstraalt op de game. Duidelijk is in ieder geval wel dat Gearbox de tijd heeft genomen om aan het project te werken. Het spel werd al meer dan vier jaar geleden aangekondigd, toen nog met de intentie om het eind 2008 op de markt te brengen.
Geen opdrachten
In de tussentijd heeft Gearbox de opzet van het spel iets aangepast. Het uitgangspunt is nog steeds hetzelfde. Je bent ene Winter, een United States Colonial Marine zoals je die kent uit de film Aliens. Je bent op weg naar de USS Sulaco, het ruimteschip uit de tweede en derde film, om te zoeken naar Ellen Ripley en andere overlevenden van de missie naar planeet LV-426, die centraal staat in de tweede film. Waar je in 2008 nog de squadleader was van een team Marines waar je opdrachten aan kon geven, heeft Gearbox die opzet inmiddels verlaten. Je bent nog steeds een Marine, maar staat er nu alleen voor.
/i/1333375217.jpeg?f=imagenormal)
Eenzame start
Door wat heftige gebeurtenissen aan het begin van het spel ben je al snel afgesneden van je collega's en helemaal alleen aan boord van de Sulaco, waar het wemelt van de Aliens. Gelukkig blijken er overlevenden aan boord van de Sulaco, die je zo af en toe tegen zult komen en die je voor korte of langere tijd zullen vergezellen. Je kunt je bondgenoten echter geen opdrachten meer geven. Dat maakt het voor de speler gemakkelijker en het geeft Gearbox bovendien meer ruimte om een verhaal te verzinnen rond de overlevenden op het schip. Uiteraard blijf je niet op de Sulaco, maar is er ergens in het spel reden om af te dalen naar LV-426. Daarmee is Aliens: Colonial Marines dus niet meer squad based, maar zul je wel medestrijders hebben. Eigenlijk net als Ellen Ripley in de films, die af en toe soldaten om haar heen heeft, maar het ondanks dat toch verdacht vaak alleen op moet knappen.
Held of heldin?
Vreemd genoeg heeft Gearbox in deze nieuwe opzet nooit overwogen om een vrouwelijke hoofdpersoon voor de game te kiezen. Je bent geen Ellen Ripley, maar de mannelijke Marine Winter. Toen we Gearbox' scriptschrijver Mikey Neumann vroegen naar de keuze voor een mannelijke hoofdrolspeler was hij eigenlijk vooral verbaasd. De gedachte om een vrouw te kiezen leek nooit bij hem te zijn opgekomen, terwijl de filmserie toch duidelijk meer om vrouwen draait dan om mannen. Ook tussen de diverse Marines die in de films figureren zitten opvallend veel vrouwen. Om daar tegemoet aan te komen, heeft Neumann wel een rol gereserveerd voor ene Bella, die Winter ergens op de Sulaco ontmoet.
/i/1333375220.jpeg?f=imagenormal)
Ondanks dat Ripley in de game ver te zoeken is - ze is overleden aan het einde van de derde film, zo'n twintig jaar voor de missie van Winter - probeert Gearbox verder juist zoveel mogelijk trouw te blijven aan de films. Dat wil zeggen dat kenners van de films plekken zullen herkennen. Gearbox heeft sets uit de film gebruikt voor de levels in het spel. Zo zagen we een scene uit het begin van het spel, die zich afspeelt in de docking bay waar de finale van Aliens plaatsvindt. Zelfs het halve lichaam van Bishop, de android die Ripley tot het einde bijstaat, ligt er nog. Gearbox sprak daarvoor niet alleen met Ridley Scott, maar ook met Syd Mead, de man die het ontwerp voor ruimteschepen, wapens en andere hardware maakte. En waar het bij Scott bleef bij wat gesprekken, werkte Mead ook echt mee aan de game. Hij tekende het ontwerp voor delen van de Saluco die niet in de film voorkwamen, maar wel in de game bezocht zullen worden.
Wapens herkennen
Zo kun je dus ook de wapens in de game herkennen uit de films, want Gearbox blijft zo dicht mogelijk bij wat daar gebruikt werd. Dat wil zeggen dat je de beschikking hebt over snelvurende mitrailleurs in diverse smaken, waaronder het wapen dat in de film aangeduid wordt als pulse rifle, maar toch gewoon kogels afschiet. Verder loop je tegen pistolen en shotguns aan. Behoorlijk traditionele wapens. Het meest futuristische is nog de zogenaamde smart gun, waarbij het slimme is dat hij aliens herkent en geheel automatisch richt. Je hoeft nauwelijks te mikken en eigenlijk enkel de trekker over te halen.
Bekend ontwerp
Dat wil niet zeggen dat Aliens: Colonial Marines gemakkelijk is. Het gebruik van de smart gun is gereserveerd voor bepaalde spannende momenten, waarop je dreigt te worden overlopen door Aliens. De beesten zijn er in alle soorten en maten. Snel en agressief, langzaam en sluipend, groot en klein, maar in alle gevallen gebaseerd op het ontwerp van die andere kunstenaar die aan de de film meewerkte, de Zwitser H.R. Giger. Uiteraard kunnen de kleinere Aliens over muren en plafonds kruipen en hebben ze aan de kleinste doorgang genoeg. Dat betekent dat je steeds beducht moet zijn op aanvallen, al kun je die enigszins voorspellen als je de scanner gebruikt die levende wezens kan waarnemen. Ook die is overgenomen uit de films en het gebruik is vergelijkbaar, wat wil zeggen dat je moet kiezen tussen het hanteren van de scanner en het hanteren van een wapen. Zolang je op de scanner kijkt ben je kwetsbaar, want je kunt niet schieten en scannen tegelijk.
/i/1333375219.jpeg?f=imagenormal)
Je hebt meer hulpmiddelen. Zo kun je deuren openen met een snijbrander of ze juist sluiten door ze dicht te lassen. Beide apparaten maken onderdeel uit van de standaarduitrusting van een Marine. Verder zul je zo hier en daar turrets tegenkomen die je in kunt zetten om jezelf te verdedigen. Turrets zijn vooral handig om bepaalde toegangswegen af te sluiten als je van verschillende kanten wordt aangevallen. Het tekent het soort afwisseling dat Gearbox in de game probeert aan te brengen. Er is de spanning van de enkele Alien die je verrast, er de hectiek van de aanval van een groep Aliens, er zijn de delen waarin je vernuftig om moet gaan met gereedschap als de snijbrander en je kunt uiteraard zo af en toe een mech-suit aantrekken, zoals Ripley dat doet in de derde film.
Zure vragen
Tot slot zijn er uitsmijters zoals de scene die we zagen aan het einde van de demo, waarin Winter in een lange luchtsluis van de Sulaco probeert af te komen. De sluis breekt, wat maakt dat Winter tegen de luchtstroom in terug aan boord van de Sulaco moet zien te klimmen, waarbij hij ondertussen de rotzooi moet ontwijken die uit het schip gezogen wordt. Je moet dus, bungelend in de tunnel, omhoog zien te kruipen, tussen de kisten door. Bij alle elementen uit de films die Gearbox liet zien was er één opvallend afwezig. In alle films is een rol weggelegd voor zuur, dat als bloed door de aderen van de Aliens loopt maar als het vrijkomt moeiteloos door het hardste metaal brandt. Daarom vroegen we scriptschrijver Neumann of 'acid' een rol speelt in de game. Dat leverde een iets te snel gegeven 'no comment' op, wat op zijn minst doet vermoeden dat er wel degelijk een rol is weggelegd voor het buitenaardse bloed.
Met anderen
Daar was niets van te merken tijdens het spelen van het spel, al kan dit zijn veroorzaakt doordat we enkel het multiplayer-deel van het spel mochten uitproberen. Want het spel is ook met anderen te spelen. Dat kan ook in de campagne, waar maximaal vier spelers tegelijk in co-op aan kunnen treden. Het is daarbij zo dat de eerste speler maximaal drie vrienden uit kan nodigen om hem bij te staan in zijn avontuur, op basis van drop in, drop out. Verder kun je het ook tegen elkaar opnemen. Daar zijn verschillende spelvormen voor, waarvan we Team Deathmatch mochten uitproberen. Gearbox schotelde ons expres de meest standaard spelvorm voor die in het spel is opgenomen, zodat we direct aan de slag konden. Om diezelfde reden speelden we tegen een deel van de ontwikkelaars, die als Aliens - of xenomorphs, zoals ze hier heten - het speelveld betraden. De gasten mochten als Marines het strijdperk betreden, wat voor de gemiddelde gamer het meest vertrouwd zal zijn.
De Marines kunnen daarbij vooraf kiezen uit drie loadouts, oftewel drie verschillende combinaties van wapens. Die bestaan steeds uit een primair en secundair wapen en granaten. Daarbij heb je de keuze uit mitrailleurs en verschillende shotguns. De ene loadout heeft een mitrailleur of pulse rifle als primair en een shotgun als secundair wapen, de andere een wat sterkere shotgun als primair en een mitrailleur als secundair wapen.
/i/1333375218.jpeg?f=imagenormal)
Ruggen tegen elkaar
De keuze is belangrijk, gezien de speelwijze van de de game. De Marines zijn in vergelijking met de xenomorphs erg langzaam. Ook in vergelijking met de karakters in andere shooters zijn Marines traag. De Xenomorphs, die er zijn in diverse soorten, zijn juist erg snel. Ze zijn fysiek echter zwakker dan de Marines, wat maakt dat Marines zich het best tegen de snelle aliens kunnen verdedigen door gegroepeerd op te treden, liefst nog met de rug tegen elkaar. De xenomorphs kunnen zich juist het beste verspreiden, ongezien rond de Marines cirkelen en als een groep wolven de zwakste schakel eruit pikken en die met een snelle actie uitschakelen.
/i/1333375221.jpeg?f=imagenormal)
Uiteraard kunnen de lichtere modellen xenomorphs daarbij over muren en plafonds lopen en zo proberen uit beeld van de Marines te blijven. Daarbij zijn de levels, die zijn afgeleid van die uit de campagne, zo gemaakt dat er erg veel smalle doorgangen zijn - luchtkokers bijvoorbeeld - waar Marines niet, maar xenomorphs wel doorheen passen. Om het een beetje spannend te houden heeft Gearbox wat verrassingen ingebouwd in de levels. Zo vonden wij ergens onderin een level opeens een smart gun, waarmee het meteen een stuk gemakkelijker was om xenomorphs af te knallen. Alleen lag de gun op een plek die voor aliens wel heel gemakkelijk was te controleren, met erg veel smalle doorgangen om in weg te kruipen.
Via vreemde ogen
Voor de xenomorphs is het spel heel anders. Die hebben geen wapens. In plaats daarvan kun je als speler kiezen uit verschillende types xenomorph, zoals de Soldier en Lurker. De een is wat sneller en wendbaarder, de ander wat steviger. Voor de xeno's is het zaak om zolang mogelijk ongezien te blijven en onverwacht toe te slaan. Je dient te voorkomen dat je tegenstander tijd krijgt om schoten te lossen. Om de xeno's nog wat meer kans te geven, kunnen ze door muren kijken en zowel de andere xeno's als de Marines zien.
Ook voor de xeno's heeft Gearbox een verrassing ingebouwd. Het idee is dat xeno's van buiten het level binnen proberen te dringen, die je kunt vrijspelen. Hoe dat in zijn werk gaat, wilde Gearbox nog niet loslaten. Het resultaat is in ieder geval dat af en toe één van de spelers kan transformeren tot een Crusher, een flink uit de kluiten gewassen alien die nog het meest wegheeft van een neushoorn. De Crusher is moeilijk dood te krijgen, hij komt traag op gang en is nauwelijks wendbaar, maar heeft een flinke impact als je er een Marine mee weet te raken. En als de Marines gegroepeerd optrekken, kun je er in één klap flink wat slachtoffers mee maken.
Metagame
Uiteraard komen er meer game-modes dan Team Deathmatch, maar ook daar wilde Gearbox niets over loslaten. De meeste zullen echter werken op basis van te behalen doelen, zo stelt de ontwikkelaar. Wel duidelijk is dat er - zoals Gearbox het noemt - een 'metagame' is ingebouwd. Dat wil zeggen dat je met al je handelingen, zowel in de campagne als in multiplayer, punten en geld scoort. Die kun je gebruiken voor upgrades die je ook in beide spelvormen kunt inzetten.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Eerste trailer van Aliens: Colonial Marines.Gearbox maakt de game op basis van Unreal Engine 3, maar was niet tevreden over de belichting van de engine en heeft dus zelf een nieuwe renderer geschreven voor de game. Die kan beter overweg met 'deferred lighting', wat dynamischer licht op moet leveren. Dat is belangrijk voor een game waarin schrik een belangrijke rol speelt, stelt Neumann desgevraagd. De nieuwe renderer maakt het makkelijker om dezelfde omgeving op verschillende manieren te verlichten, omdat bij 'deferred lighting' het renderen van de omgeving losgetrokken wordt van het belichten ervan. Het moet gezegd, ook bij hernieuwde kennismaking - we zagen de game al eerder tijdens de E3 - ziet Aliens: Colonial Marines er prima uit.
Voorlopige conclusie
Gearbox hield het bij de presentatie behoorlijk spannend. We kregen slechts een klein stuk uit het begin van de campagne te zien en mochten daarna zelf wat potjes Team Deathmatch spelen, waarbij we aan de Marines gebonden waren. Er is dus nog steeds erg veel onbekend over Aliens: Colonial Marines. Het verhaal is nog vaag - veel meer dan hoofdpersoon Winter is er eigenlijk niet bekend - en ook van de multiplayer weten we nog weinig. Wat we mochten spelen had veel weg van Aliens vs. Predator, al speelt Colonial Marines soepeler en ziet het er uiteraard beter uit.
Aliens: Colonial Marines wordt voor zowel Sega als Gearbox een belangrijke titel. Voor Sega is het één van de weinige series waaraan het vast wil blijven houden, nu er bezuinigd moet worden. Voor Gearbox is de game vooral belangrijk omdat de studio nog steeds zelfstandig is en dus niet de diepe zakken van een uitgever heeft. Elke misser kan daardoor fataal zijn. Niet dat Colonial Marines dreigt te floppen, verre van dat. Een nieuw verhaal in de serie, dat aansluit op de gebeurtenissen in de eerste drie films zal veel fans aanspreken. Als er dan als bonus ook nog in co-op en in multiplayer te spelen is, zullen veel fans direct zijn geïnteresseerd, zeker als de game er zo goed uitziet als Colonial Marines.
Titel |
Aliens: Colonial Marines |
 |
Platform |
PC, Xbox 360, PlayStation 3, Wii U |
Ontwikkelaar |
Gearbox Software |
Uitgever |
Sega |
Releasedatum |
najaar 2012 |