Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Transformer Prime: nu met Ice Cream Sandwich

Conclusie

In de conclusie van de review van de Transformer Prime met Honeycomb schreven we dat de tablet - net als zijn voorganger - een mooi apparaat was, dat op softwaregebied echter nog wel wat optimalisaties kon gebruiken. Met de update naar Ice Cream Sandwich zijn die optimalisaties er gekomen, en ze maken in het dagelijkse gebruik een behoorlijk verschil.

De veranderingen onder de motorkap zorgen ervoor dat voor het eerst een Android-tablet zich kan meten met de iPad 2. Android was ook voor ICS al een goed besturingssysteem, maar de interface voelde op tablets nooit zo soepel aan als op Apples tablet. De framerate lijkt nu hoger te liggen en de lag is verdwenen; dat resulteert in een interface die soepel aanvoelt en waar simpelweg fijner mee te werken is.

Hoewel de tablet sneller aanvoelt, tonen onze benchmarks minder schokkende verschillen. De Java-prestaties lijken verbeterd, de browser is weer wat sneller gemaakt en het uitlezen van het opslaggeheugen gaat rapper. De rekenintensieve benchmarks laten daarentegen maar weinig verschil zien.

Er zijn ook veranderingen doorgevoerd in ICS die specifiek voordeel voor de Prime opleveren. Asus profileert de tablet met dock als een soort netbookvervanger, en hoewel het apparaat dat nog niet helemaal is, is er wel vooruitgang geboekt. Het werken met een touchpad is bijvoorbeeld een stuk prettiger omdat Android nu fatsoenlijk met een muiscursor overweg kan.

De nieuwe resultaten in de accutests laten ook een behoorlijke verbetering zien. We weten niet of dat aan het testexemplaar ligt of dat ICS zuiniger is, maar de extra werktijd is welkom. De Prime presteert nu grofweg even goed als tablets met een Tegra 2-chip - en in de Power Saving-modus vaak zelfs beter - ondanks de twee extra cores en de hogere kloksnelheden.

De uiteindelijke score bij onze reviews is nooit een gemiddelde van de subscores, en dat blijkt ook hier weer. De veranderingen die door Google en Asus zijn doorgevoerd, zijn niet groot genoeg om een van de subscores te verhogen, maar de tablet werkt als geheel zoveel fijner dat we de eindscore wel ophogen, naar vijf uit vijf sterren. De Transformer Prime met ICS is momenteel verreweg de beste Android-tablet - en misschien wel de beste tablet.

Reacties (124)

Wijzig sortering
Bij hwi meten ze een achteruitgang
http://nl.hardware.info/r...cream-sandwich-benchmarks

"Zoals duidelijk is in bovenstaande tabel, scoort de Prime met Ice Cream Sandwich praktisch overal lager dan het exemplaar met Honeycomb als besturingssysteem"

Anandtech ook overigens:
http://www.anandtech.com/...prime-gets-403-ics-update

"JavaScript performance actually appears to have taken a step back compared to Honeycomb on the Prime. I'm no longer able to get < 1700ms scores with ICS installed (even in the Normal power profile, SunSpider 0.9.1 is up at 2253ms now). I'll be digging into browser performance over the coming days to see if I can find out what changed between Honeycomb and ICS on the Prime"

Vreemde zaak!

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 februari 2012 13:37]

Ik zat het net ook te lezen op HWI. Vreemd. Hier is alles positief en daar alles negatief.
Misschien zijn ze te 1-zijdig gefocused op de hardware, terwijl de gebruikers ervaring an sich vreselijk verbetered kan zijn. Stel bijvoorbeeld dat de prioriteit van animaties e.d. in de browser omhoog is gezet, dan kan het best dat de javascript performance omlaag gaat. Niet dat ik per se weet dat het zo is, maar als ik kijk naar de algemene reacties van gebruikeres die de ICS update installeren dan lijken die meer in lijn te zijn met deze review van tweakers.net
Het zou boeiend zijn om een vergelijking tussen de geintegreerde browser en Chrome voor Android te zien, eigenlijk!
Dat lijkt me meer een review van de Chrome app, dan een review van een Android apparaat.

Echter een benchmark van verschillende browsers op Android lijkt me best een leuk artikel.
Bovendien is Chrome for Android niet beschikbaar in Nederland (zie deze lijst) en dus helaas maar matig interessant voor de gemiddelde gebruiker...
Nee, maar het bied toch wel een interresant perspectief over de evolutie van Android, want er is reeds aangekondigd dat dit op termijn de ingebouwde browser gaat vervangen (en ChromeOS dus misschien ook wel obsolete maakt). De beta die je als NL-er dus wel kunt krijgen (de APK is gewoon legaal te downloaden) heeft een nieuwere webkit engine dan de embedded browser en is ondanks extra features technisch al wel heel wat verder dan de gemiddelde embedded browser.
Denk dat de gemiddelde bezoeker van deze site inmiddels wel weet waar een apk te bemachtigen. En dus blijft het geschikt voor de gemiddelde tweaker gebruiker.
Er is inmiddels een update van de Chrome Browser voor Android en volgens mij is het daardoor nu ook gewoon beschikbaar in Nederland. Ik had hem in ieder geval gewoon in de market staan.
Anoniem: 423060
23 februari 2012 13:07
Ziet er zeer mooi uit, eindelijk goede concurrentie voor de iPad. Dat zal de markt alleen maar goed doen
Absoluut, ik vind persoonlijk de Prime ook het enige mooie alternatief voor een iPad, met Android wat eindelijk een beetje soepel draait. Maar toch kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat daar wel deze power voor nodig is, aangezien Android 4 op mobieltjes nog niet altijd helemaal super soepel draait. Verder zijn we al bijna bij de iPad 3, dus men is al zeker 3 jaar bezig eindelijk op dit niveau te komen. Conclusie; ik wacht nog steeds even, een jaartje.
Ik denk dat de huidige Samsung generatie tablets met ICS ook echt een goede concurrentie zijn voor de iPad 2.
Zelf vind ik de Honeycomb tablets beter dan de iPad maar helaas hapert Honeycomb toch best vaak en loopt het soms vast.
Mijn iPad loopt niet vast gelukkig maar gaat regelmatig uit zichzelf uit de apps terug naar het buroblad en dat is o0ok knap irritant bij games waar bv geen autosave in zit.
Beide systemen hebben hun voordelen en nadelen. Al wordt mijn volgende tablet op zeker een Android.
dat noemen ze dus een appcrash
ik heb dit ook geregeld op me iphone en het is voor mij de nummer 1 oorzaak om nooit meer voor apple software te kiezen

bovendien is itunes zo dom geworden dat ik alleen maar muziek kan zien die uit genius komt en niet andersom , wat ik persoonlijk pure misleiding vind ik bepaal zelf welke muziek ik luisten niet hun
Ja, precies, je laatste zin maakt het dus geen concurrent. ;) Voor mij dan.
Tis maar hoe je het gebruikt. Mijn Tranformer loopt nooit vast terwijl mijn vader zijn ipad wel af en toe laat crashen

Haperen kan ik niet over oordelen met mijn custom rom (ik vind hem vergelijkbaar met de iPad)
De weinige apple producten die ik heb, lopen om de haverklap vast. Vooral mijn iPod 4th gen maakt het bont. iTunes is op mijn PC het langzaamste programma en degene die het meest voor problemen zorgt.

OT, ik merkte ook een duidelijk verschil met de update naar ICS.
Vooral de lag van het toetsenborddock is helemaal verdwenen. Dat was echt een ENORM DRAMA met honeycomb. Nu helemaal top.

Nog even een tip voor degenen die een Prime willen hebben:\

Achter de Douane op Schiphol kost de 32GB PRIME INCL DOCK 539 EURO!!!

Toch weer een dikke 60 euro goedkoper dan op pricewatch.

Doe er je voordeel mee! Ik kan de prime zeker aanraden!
Op Schiphol deze proberen te kopen: hij was allang niet meer in voorraad en de verkoper gaf aan dat hij niet snel meer kwam. Jammer had me er wel op verheugd. Dus: ga nu niet op reis speciaal hierom ;).
Sorry maar vind je reactie wel een schoolvoorbeeldje dingen uit verband rukken

A : Wat heeft het vastlopen van een Ipod te maken met het vastlopen van een Tablet ?

B: Wat heet Itunes op een pc te maken met het hele topic (huidige Ipads hoeven geen p.c. meer te zien)

C: je vergelijkt een prijs van een 32gb Prime op schiphole met een 64gb Prime prijs op pricewatch ( ik zie op dit moment geen prijs staan voor een 32gb Prime in de pricewatch en volgens deze zelfde pricewatch kost een Prime 64gb nu E593,11 )

Volgens mij moet jij je feitjes nog maar eens nalopen.
Cyclone, over kort door de bocht gesproken. Pricewatch geeft wel degelijk E593 aan voor een Prime 32gb met dock. De aanschaf op Schiphol is een goede tip van lmijnen
De andere punten ben ik volledig met je eens
Volgens mij moet jij je feitjes nog maar eens nalopen.
Waar zie jij staan dat het feiten zijn... hij zet alleen ze eigen ervaringen neer

En over je A en B.. okal gaat het niet helemaal over dit onderwerp... het is toch duidelijk wat hij probeert te zeggen...

echt een schoolvoorbeeldje Apple Verdedigen (zelf als het helemaal niet nodig is)
Leg dat vastlopen eens uit... Wat doe je en wat gebeurd er. Want klinkt uniek. Dat apps crashen is iets anders. Dat gebeurd en ligt vaak aan app zelf. Maar je OS blijft draaien en soepel functioneren.
Ik gebruik ook een custom rom, en daar heb ik ook geen last van haperingen.. Waarom lukt het bij custom bakkers wel om software te optimaliseren en bij de originele bakkers niet?
Bobo's en marketing liggen vaak dwars.

Zo kunnen alleen de Tomtom's in het hogere segment mp3's afspelen terwijl zelfs de goedkoopsten daar technisch prima toe in staat zijn. Om even een ander voorbeeldje te noemen.

Van de bobo's moet er vaak functionaliteit af of "functionaliteit" (bloatware) bij, ookal maakt dat het apparaat niet beter. De technici weten wel beter, maar ide bepalen niet wat er gebeurt.
Denk dat je dan volgend jaar ook weer een jaartje zal kunnen wachten ;)
Niet perse, mij gaat het om de ontwikkeling van het Android platform. Ik zie graag een steady-stream aan berichten dat het geheel nu goed stabiel, snel (ook overal in de UI), veiliger en een ietsjes betere markt heeft (waar Google al langzaam mee bezig is). Dat vind ik allemaal punten waarbij ik een systeem het stempel volwassen kan geven.
Het belangrijkste vind ik nog dat de ICS stock browser erg goed met HTML5 omgaat, waardoor je gewoon mooie webapps kan maken voor beide iOS en Android met de performance van native :).

Jaja je kan andere browsers installeren, maar als je een webpagina opened in een Android app gebruikt hij de engine van de stock browser.
Je kan ze wel maken, maar wie gebruikt er in de praktijk (offline/cached) webapps? Met een native app in de App Store/Android Market bereik je veel meer klanten. En dan heb je ook nog de performance/security voordelen.
Heel veel apps zijn webapps zonder dat je het zelf door hebt ;)

Mijn punt is juist de App Store en Android market - Je maakt een HTML5 webapp, gooit hem in een webview - en vervolgens in de store. Als je het een beetje goed doet heeft niemand door dat het een webapp is, en heb je veel meer devices in 1x te pakken.

Op iOS is een goed geschreven webapp net zo snel als native - Android is heel dicht in de buurt met ICS. Op security level zijn webapps juist veel veiliger.
Prima review. Heb tot nu toe alleen maar plezier van het apparaat. Ben vooral erg happy met de hd afspeelmogelijkheden. Issues die ik had zijn minimaal vergeleken anderen. Heb wat dode pixels, wat bleeding, matige wifi en een falende GPS. Toch kocht ik de Prime vooral als apparaat voor op reis en voor op de bank en daar heeft het apparaat nog geen enkele keer teleurgesteld....
Voor al die problemen had ik hem al lang terug gezonden.
 • Dode pixels, in 2012 onacceptabel
Wat ik mis in deze hernieuwde review is of de lag tussen de toetsenbord dock en de tablet nu ook verholpen is. Er wordt nu geschreven dat de muisproblemen grotendeels zijn opgelost, maar in de vorige review werd ook gesproken dat bij het typen wel een lag (vertraging) merkbaar was, tussen het moment dat je typt en de letters op het scherm verschijnen. Is deze lag nu ook opgelost?

Ik wil voornamelijk op locatie browsen et cetera, maar ook af en toe typen in college. Als deze voldoende functioneert om af en toe mee te typen, dan scheelt het toch het aanschaffen van een tablet én een laptop, en de batterijduur van de Prime is erg fijn.

Edit: mijn geheugen zat er naast, de typevertraging was een issue in de transformer 1, die was bij de vorige Android versie icm de Prime al geen issue meer, lees ik net na. @jordy5 ook bedankt voor je toelichting. Ook bij de andere reviews lees ik bevestiging dat typen prima gaat en als je alleen daar een laptop voor gebruikt, het je lap- of netbook waarschijnlijk prima kunt vervangen.

[Reactie gewijzigd door Astaroth op 23 februari 2012 15:43]

Typen zal prima gaan, want ik heb nog geen (merkbare) lag in Opera of verschillende notitie apps gehad. Dus de meeste apps heb je geen lag in.

Vreemd genoeg heeft de stock browser nog steeds bij mij lag in de adres balk en de stock zoek functie (vanaf homescreen beginnen met typen). Op de websites zelf typen gaat wel prima zonder lag, maar dat is altijd zo geweest.
De Transformer Prime met ICS is momenteel verreweg de beste Android-tablet - en misschien wel de beste tablet.
Ben ik heulemaal mee eens, alhoewel ik de 2 samen (ICS + Prime) niet in me handen heb gehad.. wel de Prime toen er 2.3.x opzat, en die voelde al behoorlijk goed. ICS is gegroeid tot een volwaardig volwassen systeem. Veel soepeler dan z'n voorgangers (2.3 en 3.x)

Maar 2012 is het jaar van nog meer quadcore tablets.. en 't is nog maar afwachten hoelang deze tablet bovenaan blijft staan. (iPad 3 komt nog ergens dit jaar uit als 't goed is? Samsung's Tab krijgt hoogstwaarschijnlijk ook nog een broertje?) ;)
Er is volgens mij nooit 2.3.x op een Transformer Prime geweest?
Ik denk dat je je verward met honeycomb 3.2
of zit ik fout? :X
Toch wel opvallend dat eigenlijk nu pas de iPad2 geevenaard of zelfs overtroffen wordt. Dat geeft aan dat dat toch wel een goed apparaat is. Ik heb veel interesse in een Prime, maar ik ben ook benieuwd waar Apple mee gaat komen binnenkort... De race wordt in elk geval weer interessant!
De eerste benchmark die ik aanklikte (GLBench 720p) overtrof de iPad ruim de Transformer (150fps vs 70-80) :P . De rest niet gekeken.

Maar op het belangrijkste punt van allemaal blijft de iPad ongeëvenaard, en dat is accuduur. Die blijft echt zwaar achter! Jammer, juist voor een tablet vind ik een lange accuduur erg belangrijk, temeer omdat je deze redelijk vaak, maar kortstondig gebruikt. Jammer.
Wifi test???? Meer hoef ik niet te zeggen denk ik......
Zéér afhankelijk van exemplaar tot exemplaar spijtig genoeg.
Mijn exemplaar haalt ook abominabele snelheden (~1000kbps), zelfs op een halve meter van de router, op eender welke combinatie van WiFi settings.
Anderen hebben dan weer geen enkel probleem.
Mijn Prime geen problemen met de WiFi. voor de gps is het echter een heel ander verhaal.. die heb ik in die van mij slechts 1 keer mogen zien werken. daarna nooit meer.
GPS staat niet officieel in de specificaties ;)
Toch wel. Heb snids de launch een TP, geen enkel probleem met Wifi. Snelheden zijn vergelijkbaar met de iPad 1 die ik ook bezit en gelijk aan de Desire HD die ik heb.
Waarschijnlijk dacht hij slim te zijn om even de GPS problemen te benadrukken. Helaas niet slim genoeg om te beseffen waar de problemen over gingen :)
Hier idem dito, wifi werkt prima.
Net zoals arfman geen enkel probleem met mijn wifi, vergelijkbaar met mijn twee android telefoons..
Erg jammer dat je ook hier weer mensen ziet klagen over bouw kwaliteit en de issue omtrent deze tablet. Heb hem zelf vanaf launch day (zelfs 1 dag voor de release) en moet zeggen dat hij zeker kinderziektes heeft, maar ik heb er geen enkel moment spijt van gehad. Ben er super blij mee en kan niet anders zeggen dat hij de score waard is.

GPS Werkt bij mij prima voor wat hij moet doen, alhoewel het al bekend was in NL voor de launch dat er problemen mee waren en hij dus mogelijk slecht/niet werkt. Asus helpt mensen ook met het retourneren (weinig fabrikanten die dit doen) als GPS zo belangrijk voor je is.

Verder over de Wifi.. tja.. Mijn tel is niet perfect en mijn laptop ook niet. Ik verwacht geen 300Mbit. Ik haal prima rond de 20-30 mbit en daarvoor kan ik alles doen waarvoor ik het apparaat wil gebruiken. De meeste valt het op, omdat andere klagen en dan met speedtest etc. gaan lopen testen. Vergeet niet dat de 500+ reply's in de meeste topics voor het grootste deel uit dezelfde personen bestaat ;) Die bij elke mug of scheet het opnieuw testen en klagen of Henk die voor het eerst een tablet heeft en een of andere cheapo modem en leest hoe je een snelheidstest moet uitvoeren. Ik heb helaas niet de tijd (net als 99% van de Prime users) om in elk topic aan te geven dat er ook mensen zijn die geen issues ermee hebben.

Het apparaat is verder precies wat je ervan mag verwachten ;) Een toppertje.. Maar dat is puur mijn eigen mening ;)
Dus, het heeft kinderziektes, je wifi is niet altijd optimaal etc. Dus waarom zou je daar dan niet over mogen klagen?
Kinderziektes tijdens launch kan je nu eenmaal verwachten. Zeker op een populair apparaat. Alle issues die ik heb lockups/reboot heb ik kunnen terug leiden naar apps als DICE Player (die zeer populair is) en een hoop andere apps, die niet echt geoptimaliseerd zijn voor ICS (valt overigens nog mee met het aantal).

Verder dat je Wifi niet altijd optimaal is.. Tja ik heb geen last van niet optimale Wifi. Hij is stabiel en ook op de 2e verdieping (2 betonnen vloeren). Heb gewoon goede kwaliteit Netgear modem. Mijn Galaxy S2 is iets sneller, maar zeker niet veel (me laptop wel wat 50-70mbit, maar heeft ander doel).

Klagen is prima, maar oproepen om hem massaal terug te sturen of zeggen dat het apparaat totaal niet werkt etc. (x50 posten) vind ik niet klagen maar treiteren. Asus Support is gewoon telefonisch bereikbaar en ze helpen je (zoals vele vermelden op dezelfde foras) prima.
Omdat er over dit soort dingen juist veel gesproken wordt door mensen zonder het apparaat die dingen herhalen welke door een handjevol mensen op een forum gezet zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee