Nieuwe modi?
Pro Evolution Soccer. FIFA. Realisme. Graphics. Gameplay. Online. Hardcore. Casual. Licenties. Online. AI. Scripted. Allemaal termen die de laatste jaren in meer of mindere mate beslissend zijn geweest in de strijd tussen de twee grootste voetbalgames van de wereld. Tweakers.net speelde alle versies, testte alle spelmodi en bekeek of de winnaar van 2011 uit Canada of uit Japan komt.
Beide games zijn getest op pc, Xbox 360 en PlayStation 3.
Vorige week bespraken we al vrij uitgebreid wat we vonden van FIFA en PES, maar we hielden ons daarbij wat op de oppervlakte. We hadden weliswaar al tientallen uren in de offline spelmodi van de games zitten, maar hadden nog niet online kunnen spelen, en de pc-versies van beide games waren nog in geen velden of wegen te bekennen. Inmiddels hebben we wél de nodige potjes online kunnen spelen en staan de pc-versies op onze gamebak.
De versies onderling verschillen weinig, op een detail links of rechts na. Gevoelsmatig doen de consoleversies niet voor elkaar onder. FIFA 12 wordt ontwikkeld op een Xbox 360 en daarna overgezet naar de PlayStation 3, en bij PES 2012 is het precies andersom. Van deze aanpak merk je echter niets of nauwelijks iets. Bij ons sprongen de kleuren er op de Xbox 360 wat meer uit, terwijl de beelden op de PlayStation 3 net even scherper oogde, maar het verschil is niet dusdanig groot dat je daar direct conclusies aan moet verbinden.
Weinig nieuws
Ook voor wat de spelmodi betreft, bieden de games hetzelfde, al vonden we op de PlayStation 3-versie van FIFA 12 een nog niet actief zijnde 'Interactive World Cup'-spelmodus, die ontbreekt op de Xbox 360 en de pc. PES 2012 is identiek op beide consoles voor wat het spelaanbod betreft. Dat houdt in dat je op beide consoles in PES 2012 vrij weinig nieuwe spelmodi zult ontdekken. Wel heeft Konami de Trainingsmodus teruggebracht. Vreemd genoeg hebben we de eerder aangekondigde 'Boss Mode', waarbij je de leiding zou krijgen over een club, niet teruggevonden in het spel. Wellicht komt dat nog via een update?
/i/1310372290.jpeg?f=imagenormal)
FIFA 12 loopt ook niet over van nieuwe - al dan niet offline - spelmodi, maar weet goed te veinzen alsof dat wel zo is. De structuur van de menu's is zodanig veranderd, ook met de introductie van EA Football World, dat je het idee hebt allerlei nieuwe dingen te spelen. Je krijgt ook overal ervaringspunten voor, die doorwerken in de 'Support your club'-ranglijst. Je ziet continu wat je vrienden doen, ook als ze in hun eentje spelen. Geen geheel nieuwe offline spelmodi dus, maar een een stevig gerenoveerd spel, waardoor alles nieuw lijkt. Wél echt nieuw is het feit dat FIFA Ultimate Team dit jaar is verwerkt in FIFA 12, zodat het niet later via een download hoeft te worden toegevoegd.
PC-versies hetzelfde
Ook belangrijk: de pc-versie van FIFA is dit jaar, net als die van PES overigens, voor het eerst écht gelijk aan de console-versies, en hij kent zelfs de beste graphics van alle platformen. Enig nadeel, voor zover het als nadeel uitpakt, is dat je wel EA Origin moet gebruiken, wil je FIFA 12 op de pc kunnen spelen. Ook raden we je af te spelen zonder controller, maar dat is voor doorgewinterde pc-gamers waarschijnlijk overbodige informatie.
Career Mode of Master League?
Vernieuwing is in beide games wel te vinden, maar dan vooral in de spelmodi zelf. Sinds jaar en dag is de strijd tussen FIFA en PES een strijd tussen Career Mode en Master League. Deze spelmodi hebben we vorige keer ook al onder de loep genomen, maar we nemen ze voor de volledigheid nogmaals met je door.
Toevoegingen
EA Sports heeft de Career Mode in FIFA 12 meer geloofwaardigheid meegegeven, door enkele relatief kleine aanpassingen door te voeren. Het kunnen bouwen aan een jeugdteam is een leuke toevoeging, vooral als je met een kleiner team speelt en dus geen grote aankopen kunt doen. Er is meer media-aandacht, maar de meeste daarvan gaat langs je heen; wij lazen de meeste berichten niet eens. De Transfer Deadline Day-minigame is aardig en bootst het belang van 31 augustus en 31 januari voor de voetbalwereld aardig na.
Ondanks die veranderingen voelt de Career Mode niet heel anders aan dan in FIFA 11. Grootste punt dat we daarbij willen noemen is dat het vrij gemakkelijk blijft. Natuurlijk zal je bestuur strenger zijn als je een hogere moeilijkheidsgraad instelt, maar het is en blijft eenvoudig om binnen afzienbare tijd een heel aardig team op te bouwen - al hangt dat ook een beetje af van het team dat je kiest. Voordeel is dat de Career Mode zich afspeelt in een geloofwaardige voetbalwereld, met echte competities en echte clubs.
Dat is dé achilleshiel van de Master League. PES 2012's belangrijkste spelmodus zet de speler aan het roer van een team nepspelers, zoals we het kennen van de Master League. De speler komt in een fictieve 'Division 2' terecht en speelt tegen een mix van echte en 'neppe' teams. Daarna kom je met jouw 'PES United', of voor welke club je dan ook gekozen hebt, in de competitie van jouw keuze terecht. Hoe je het ook wendt of keert: het straalt geen realisme uit. Dat geldt ook voor de 'tussenscènes' die voortdurend voorbij komen en waarin te zien is hoe spelers met je praten, of hoe de assistent de tactiek van je volgende tegenstander bespreekt. Dat ziet er matig uit en het overtuigt niet.
/i/1310372286.jpeg?f=imagenormal)
Wat de Master League mist op het gebied van realisme, maakt het dubbel en dwars goed met de uitdaging. De spelmodus is namelijk behoorlijk pittig. Je club geeft je vrij weinig financiële speelruimte, dus je zult zeker in het begin heel zorgvuldig moeten omgaan met je kapitaal. Kom je onder de streep uit aan het eind van het seizoen, dan zul je spelers moeten laten gaan. Dat leidde er bij ons toe dat we voor het eerst in onze PES-geschiedenis niet direct promoveerden. Dat kan wat frustratie opleveren, maar het maakt de voldoening des te groter als het wél lukt.
Voldoening
Door de hogere moeilijkheidsgraad geeft de Master League van PES 2012 dan ook meer voldoening dan FIFA 12. Wie fantasierijk is ingesteld en zichzelf al in de dug-out van Ajax ziet zitten terwijl hij de Career Mode speelt, zal het niet naar zijn zin hebben in de Master League, die zich afspeelt in een fictieve spelwereld, losjes gebaseerd op de voetbalwereld. Wie er echter vooral van houdt iets op te bouwen en daarbij ook uitgedaagd wil worden, zal zich beter vermaken met de Master League.
Sfeer of gezichten?
Geloofwaarigheid heeft voor een belangrijk deel ook te maken met presentatie, oftewel audio en graphics. Het zal voor gamers die PES en FIFA de laatste jaren hebben gevolgd, geen verrassing zijn dat FIFA 12 dit punt bijna slapend had kunnen binnenhalen. PES-fans roepen al jaren dat het niet om graphics gaat, maar om gameplay. Dat is natuurlijk uitermate subjectief en niet bij iedereen van toepassing, maar Konami lijkt er achter te staan. Tenminste: we hopen dat het werk van de studio in de gameplay is gaan zitten, want in de presentatie zit het in elk geval niet.
Nietszeggend
Het is moeilijk om één oorzaak aan te wijzen waarom de presentatie in PES 2012 tegenvalt, want het zijn vooral veel kleine dingetjes. Denk aan generieke, nietszeggende geluiden van de tribunes. Denk aan nauwelijks veranderd, saai commentaar. De supporters op de tribunes zijn nog altijd lelijk, de stadions zien er matig uit, en ga zo maar door. De aanwezigheid van de Champions League-licentie zorgt er voor dat je af en toe mag genieten van die magisch mooie tune, maar dan heb je het ook wel gehad voor wat de presentatie betreft.
FIFA 12 veegt hier dan ook de vloer aan met zijn concurrent. EA's voetbalspel blinkt ook niet uit in commentaar - Youri en Evert benaderen bij vlagen nieuwe dieptepunten - en ook hier oogt het publiek niet zoals we het kennen uit de beste Amerikaanse sportgames, maar dan nog ligt EA lichtjaren voor op Konami. Het geluid is een stuk beter, de belichting van de stadions, de spelers en de grasmat ziet er veel beter uit en dat alles zorgt er voor dat je bij FIFA 12 het gevoel krijgt naar echt voetbal te kijken, terwijl dat bij PES 2012 niet het geval is.
Licenties
Dat effect wordt nog versterkt door het inmiddels veelbesproken verschil in licenties. Waarom Konami niet dezelfde licenties heeft als EA, weten we niet. Het staat de Japanners vrij om de licenties ook aan te kopen, maar het gebeurt maar niet. De één vindt dat een probleem, de ander haalt zijn schouders op en downloadt na de release doodleuk een data-update waarmee alle namen en logo's alsnog aan het spel worden toegevoegd. Dan nog heeft FIFA 12 veel meer teams dan PES 2012. We betwijfelen of dat ooit zal veranderen.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Een puntje waarop PES 2012 echter een beetje terugslaat, is de manier waarop gezichten zijn uitgewerkt. Sinds vorig jaar kiest EA spelers uit die zeer realistisch in FIFA worden verwerkt. De spelers die daarbij zitten, zijn over het algemeen prima uitgewerkt. Spelers die er niet bij horen, ogen echter behoorlijk generiek. PES 2012 haalt een iets hoger algemeen niveau. Daar komt bij dat sommige spelers in FIFA 12 bijzonder slecht zijn nagemaakt, terwijl PES een iets acceptabeler basisniveau lijkt te halen.
FIFA 12 audiovisueel beter
Toch luidt de conclusie dat FIFA 12 audiovisueel de betere game is. Het pleit wordt beslecht door de matige animaties in PES 2012. Nog steeds ziet het lopen en rennen in dat spel er niet uit zoals het zou moeten en ook daarin is FIFA 12 juist sterk. Toegegeven: de Player Impact-engine zorgt soms voor rare momenten, maar over het algemeen oogt FIFA 12 realistisch, en dat kan van PES 2012 niet worden gezegd, al was het maar door de frequenter voorkomende clipping-probleempjes.
Online
In grafisch opzicht zijn kleine probleempjes vaak wel door de vingers te zien. Dat werkt anders als we gaan kijken naar de online ondersteuning van een game. Een klein probleempje in de techniek kan online immers verstrekkende gevolgen hebben. FIFA 11 bleek vooral op de PlayStation 3 te kampen met 'minifreezes'. In een tijd waarin online gameplay steeds populairder wordt, was EA er des temeer aan gelegen het dit jaar beter te doen.
Niet veel verschil
Dat hebben we geweten. Al sinds de E3 schreeuwt EA zijn nieuwe online features van de daken, terwijl Konami zich lange tijd in stilzwijgen hulde. Uiteindelijk luidt de conclusie hier dat de twee inhoudelijk, alléén kijkend naar welke spelmodi er zijn, niet overdreven veel van elkaar verschillen. De één richt zich echter veel meer op een sociaal aspect, terwijl de ander iets meer blijft hangen bij traditionele vormen van multiplayer-spelmodi.
Die laatste game is natuurlijk PES 2012, en de blikvanger op online gebied blijft de Online Master League. Konami heeft wat aanpassingen doorgevoerd waardoor je meer rekening moet houden met contracten, blessures en de conditie van je spelers, en dat maakt de Online Master League nog iets uitdagender dan hij al was. De kracht van deze modus blijft de voldoening die het geeft om, na lang sparen, eindelijk de speler te kunnen halen waar je al lange tijd op aasde en die jouw team naar promotie moet leiden.
FIFA 12 kent zo'n spelmodus niet, maar zet daar meer dan genoeg tegenover. Allereerst is de spelstructuur helemaal aangepast en komt alles samen in een soort 'hub' - EA Football World. Niet alleen kun je daar allerlei statistieken en standen bekijken, je kunt er ook steeds nieuwe uitdagingen vandaan halen.
Vriendelijk seizoen
Belangrijker is echter de manier waarop EA nu potjes van vrienden onderling bijhoudt. In de Friendlies-hub worden al je ontmoetingen met vrienden bijgehouden. De opzet is dat je steeds een seizoen speelt van elf potjes, waarna degene die na die potjes 'bovenaan' staat het seizoen heeft gewonnen. Het maakt spelen tegen vrienden weer iets leuker, want je kunt zo gemakkelijk zien wie de meeste titels in de wacht heeft gesleept.
/i/1307671387.jpeg?f=imagenormal)
Ook Head to Head is aangepast, en gegoten in een nieuwe, competitievere manier van spelen, namelijk Head to Head Seasons. Per seizoen krijg je tien wedstrijden de tijd om het benodigde puntentotaal te halen om te kunnen promoveren naar een hogere divisie. De divisie waarin je zit heeft ook gevolgen voor je deelnemersniveau als EA de 'EA Cup' organiseert; in dat toernooi strijd je tegen spelers uit je eigen divisie, dus hoe hoger je speelt, hoe beter je tegenstanders. Het fijnste detail aan Head to Head Seasons is dat het spel je team koppelt aan een team van ongeveer gelijke sterkte. We hebben daardoor nooit met Ajax hoeven aantreden tegen een team uit de toplaag van FIFA.
Lag, haperingen, verloren verbindingen
Niets dan lof dus over hoe EA zijn online modus heeft neergezet. Toch moeten we nog een kritiekpuntje toevoegen aan dit relaas. We hebben namelijk, vooral op Xbox 360, veel last gehad van lag en verloren verbindingen met de EA-servers: erg irritant als je 2-0 voor staat en door een verloren verbinding ineens een reglementaire 0-3 nederlaag toegeschreven krijgt. PES is wat dat betreft een stuk stabieler. Géén van onze potjes werd verstoord door lag, zelfs niet toen we een icoontje als waarschuwing voor een trage verbinding in beeld kregen. Let wel: PES 2012 is nog niet op de markt. Het is dus goed mogelijk dat er verandering in de prestaties komt als ook in die online spelmodus de drukte toeneemt.
IJzersterke AI
Ondanks de brede ondersteuning van online features, zijn er ook nog steeds veel gamers die deze spelvarianten nooit zullen gebruiken. Ze duiken op de eerder beschreven Career Mode of Master League, of richten zich op het maken van een eigen carrière in Be a Pro of Become a Legend, die ook weer aanwezig zijn. Eén onderdeel is echter op iedereen van toepassing, en zal voor velen de uiteindelijke doorslag geven in de keuze: gameplay.
Meer uitdaging
Dit onderdeel hebben we ook vorige week al vrij nauwkeurig besproken, maar een week later kunnen we niet anders dan vaststellen dat onze mening over bepaalde dingen toch nog iets is veranderd. Zo zijn we inmiddels vrij bedreven in FIFA's nieuwe manier van verdedigen en houden we, zowel tegen de computer als online, regelmatig 'de nul'. Het systeem van zelf moeten happen en je defensieve lijn in de gaten houden, zorgt voor meer spanning en meer uitdaging. Een prima toevoeging. Ook precision dribbling voegt wel iets toe, al gebruiken we het lang niet zo vaak als EA vooraf had voorspeld.
/i/1307671388.jpeg?f=imagenormal)
FIFA 12 zakt echter een klein beetje door het ijs op een ander punt, en nee, we doelen nu niet op de Player Impact Engine. Die engine zorgt soms voor koddige momenten, maar dat breekt de gameplay niet op. Het nijpende gebrek aan voetbalintelligentie bij de spelers om je heen doet dat wel. Het lijkt zo'n klein puntje: wat maakt het uit of Zlatan vijf meter naar links of rechts loopt als Pato aan de bal is? Antwoord: veel. Na een week online en offline spelen zijn de dramatische looplijnen en spelers die spontaan stoppen met meelopen onze nummer één irritatie in FIFA 12.
Voetbalintelligentie
Het verdient dan ook een hele dikke, vette pluim dat Konami juist op dit punt een gigantische uppercut uitdeelt aan zijn Westerse concurrent. Je zult het misschien niet direct zien, maar zodra het je een beetje gaat opvallen, blijkt dat je in PES 2012 meer dan ooit met tien voetballers om je heen staat. Heb jij de bal met bijvoorbeeld Pato, dan loopt Ibrahimovic in een logische richting. Kom je vast te zitten, dan snelt Abate langs de zijlijn voorbij. Trekt dat een verdediger weg, dan duikt Aquilani direct het gat in, in afwachting van een steekpass. Dat laatste gebeurt soms niet, maar met één druk op L3 kun je de speler waarvan jij wil dat hij diep gaat, een loopactie laten maken. Dit alles zorgt voor veel meer dynamiek en veel meer voetbal.
Voorspelbaar
Het is daarom jammer dat de gameplay in PES 2012 dit jaar in zo'n moordend tempo verloopt, dat een toevallig voorbijlopende kijker het nooit als 'voetbal' zal bestempelen. Het zit er écht in, maar door het onrealistisch snelle spel lijkt het allemaal niet erg realistisch. Dit doet FIFA 12 dan weer een stuk beter. Het tempo in FIFA 12 zal voor sommigen te laag liggen, maar wat je op je televisie of beeldscherm ziet, lijkt wel een stuk meer op voetbal dan datgene wat PES 2012 op het beeldscherm toont.
Vast patroon
Desondanks geven we de bokaal op dit punt aan PES 2012, want er is nog een sterk onderdeel dat PES onderscheidt van FIFA. In FIFA 12 zullen gamers die FIFA 11 hebben gespeeld namelijk een heel herkenbaar patroon zien, zeker online: balletje in de loop, stukje dribbelen, stoppen, stukje terug dribbelen, balletje in de loop van een andere speler, en hetzelfde recept nog een keer, net zo lang tot je bij het vijandelijk strafschopgebied bent. Natuurlijk kán het best anders, maar in de praktijk zie je deze manier van speler vaker wél dan niet. PES 2012 is wat dat betreft een stuk minder voorspelbaar. Het spel laat de speler iets verzinnen op basis van de voetballers op het veld en de speelstijl van het team.
Dat sluit aan op een punt dat we vorige week al maakten. We schreven dat PES meer het product van eigen acties is, waar je in FIFA 12 net iets vaker dan in PES te maken krijgt met voorvallen waar je als speler geen invloed op hebt. Denk aan de soms onrealistisch uitwerkende botsingen, maar ook aan spelers die heel raar naar de bal toe springen met hun hoofd, als jij een tikje terug op de keeper wilde geven met zijn voeten. Gevolg: goal tegen, en in het ergste geval beslissend voor de wedstrijd. Dat soort momenten kan behoorlijk funest zijn voor het spelplezier.
Hard schieten
Toch gaat het veel te ver om FIFA 12 finaal de grond in te boren. Ook wij zouden niet lang geleden FIFA 12 hebben gepredikt - voordat PES 2012 doorkwam met een AI-systeem waar je 'u' tegen zegt. Dat maakt FIFA 12 echter niet meteen slecht. De gameplay is aangepast en verbeterd ten opzichte van FIFA 11. Het is lastiger steekpassjes te geven en verdedigers houden beter hun defensieve lijn in de gaten. Daarnaast is het schieten enorm verbeterd; je hebt nu veel meer het gevoel dat een speler vol uithaalt, en dat is iets dat altijd ontbrak in FIFA.
Conclusie
Geheel tegen onze huisstijl in zetten we dit keer beide games per onderdeel even op een rij, want meer dan ooit hebben FIFA 12 en PES 2012 beide hun eigen stokpaardjes waar ze succes mee kunnen hebben, afhankelijk van de voorkeuren van de gamer.
Content (spelmodi en licenties): FIFA 12
Hoofdmodus: PES 2012 (Master League)
Presentatie: FIFA 12
Online: gelijkspel
Gameplay: PES 2012
FIFA 12 blinkt, zoals we het van EA gewend zijn, uit in presentatie. De game bevat een zee aan teams en spelers en ziet er mooi uit. PES 2012 biedt dan wel een groter aantal aardig uitgewerkte spelersgezichten, maar haalt lage scores als het gaat om sfeer en het grafische aspect. Wat de game daar verliest, maakt hij echter goed in de gameplay, waar het nieuwe AI-systeem de show steelt. Jammer genoeg verloopt het spel zoveel sneller dan echt voetbal, waardoor FIFA 12 zoveel realistischer lijkt. Vanuit een game-perspectief is het echter wel jammer dat je in acht van de tien potjes FIFA 12 dezelfde manier van spelen zult ontdekken, waar je in PES 2012 wat meer variatie ziet.
Online doen de games weinig voor elkaar onder, want ze scoren met andere punten. FIFA 12 pakt uit met sociale ondersteuning, Head to Head Seasons en de Friendlies-hub, terwijl PES 2012 met de Online Master League nog steeds een unieke spelmodus in huis heeft. FIFA 12 kampt wel met verbindingsproblemen, en dat zou nog weleens een achilleshiel kunnen worden voor EA. PES 2012 is echter nog niet te koop, waardoor het nu online nog vrij rustig is, dus of die online service wel probleemloos blijft, valt ook nog af te wachten.
Welke titel is nu beter, FIFA 12 of PES 2012? Het antwoord is even flauw als waar: dat hangt helemaal af van wat jij zoekt in een voetbalgame. FIFA 12 is de game die je het meest het gevoel geeft naar voetbal te kijken, maar PES 2012 benadert dat voetbal in de gameplay eigenlijk net iets beter. De rest van PES 2012' aspecten is echter behoorlijk verouderd. Zou je alle punten gaan afstrepen en elk onderdeel even zwaar meewegen, met daarbij ook graphics, menustructuur, sociale ondersteuning, beleving, soundtrack, enzovoort, dan wint FIFA 12 dik. Wij vinden de gameplay-innovatie in PES 2012 echter wel zo belangrijk dat we PES 2012 niet onder FIFA 12 willen zetten. Kortom: gelijkspel.
Pluspunten PES 2012
+ Master League uitdagender
+ Superieure AI, voetbalintelligentie
+ Speelt lekker direct
+ Gezichten van spelers
+ Vrijheid en dus onvoorspelbaarheid in gameplay
+ Online stabiel
Minpunten PES 2012
- Te hoog tempo haalt geloofwaardigheid onderuit
- Konami... licenties... meer competities... zucht
- Audiovisueel inferieur
Cijfer PES 2012: 8,5
Pluspunten FIFA 12
+ Beleving, met dank aan puike graphics en geluid
+ Sociaal aspect met EA Football World
+ Head to Head Seasons en Friendlies-hub
+ Verbeteringen in Career Mode
+ PC-versie eindelijk hetzelfde als de console-versies
+ Harde schoten komen beter over
Minpunten FIFA 12
- Matige voetbalintelligentie medespelers
- Voorspelbare speelstijl, zeker online
- Verbindingsproblemen met EA Servers
Cijfer FIFA 12: 8,5
Titel |
Pro Evolution Soccer 2012
|
 |
Platform |
PC, Xbox 360, PlayStation 3 (overige versies wijken af) |
Ontwikkelaar |
Konami |
Uitgever |
Konami |
Releasedatum |
13 oktober 2011
|
Titel |
FIFA 12
|
 |
Platform |
PC, Xbox 360, PlayStation 3 (overige versies wijken af) |
Ontwikkelaar |
EA Sports
|
Uitgever |
Electronic Arts |
Releasedatum |
29 september 2011
|
FIFA 12
PES 2012