Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

PES 2012 vs. FIFA 12

Conclusie

Geheel tegen onze huisstijl in zetten we dit keer beide games per onderdeel even op een rij, want meer dan ooit hebben FIFA 12 en PES 2012 beide hun eigen stokpaardjes waar ze succes mee kunnen hebben, afhankelijk van de voorkeuren van de gamer.

Content (spelmodi en licenties): FIFA 12
Hoofdmodus: PES 2012 (Master League)
Presentatie: FIFA 12
Online: gelijkspel
Gameplay: PES 2012

FIFA 12 blinkt, zoals we het van EA gewend zijn, uit in presentatie. De game bevat een zee aan teams en spelers en ziet er mooi uit. PES 2012 biedt dan wel een groter aantal aardig uitgewerkte spelersgezichten, maar haalt lage scores als het gaat om sfeer en het grafische aspect. Wat de game daar verliest, maakt hij echter goed in de gameplay, waar het nieuwe AI-systeem de show steelt. Jammer genoeg verloopt het spel zoveel sneller dan echt voetbal, waardoor FIFA 12 zoveel realistischer lijkt. Vanuit een game-perspectief is het echter wel jammer dat je in acht van de tien potjes FIFA 12 dezelfde manier van spelen zult ontdekken, waar je in PES 2012 wat meer variatie ziet.

Online doen de games weinig voor elkaar onder, want ze scoren met andere punten. FIFA 12 pakt uit met sociale ondersteuning, Head to Head Seasons en de Friendlies-hub, terwijl PES 2012 met de Online Master League nog steeds een unieke spelmodus in huis heeft. FIFA 12 kampt wel met verbindingsproblemen, en dat zou nog weleens een achilleshiel kunnen worden voor EA. PES 2012 is echter nog niet te koop, waardoor het nu online nog vrij rustig is, dus of die online service wel probleemloos blijft, valt ook nog af te wachten.

Welke titel is nu beter, FIFA 12 of PES 2012? Het antwoord is even flauw als waar: dat hangt helemaal af van wat jij zoekt in een voetbalgame. FIFA 12 is de game die je het meest het gevoel geeft naar voetbal te kijken, maar PES 2012 benadert dat voetbal in de gameplay eigenlijk net iets beter. De rest van PES 2012' aspecten is echter behoorlijk verouderd. Zou je alle punten gaan afstrepen en elk onderdeel even zwaar meewegen, met daarbij ook graphics, menustructuur, sociale ondersteuning, beleving, soundtrack, enzovoort, dan wint FIFA 12 dik. Wij vinden de gameplay-innovatie in PES 2012 echter wel zo belangrijk dat we PES 2012 niet onder FIFA 12 willen zetten. Kortom: gelijkspel.

Pluspunten PES 2012

+ Master League uitdagender
+ Superieure AI, voetbalintelligentie
+ Speelt lekker direct
+ Gezichten van spelers
+ Vrijheid en dus onvoorspelbaarheid in gameplay
+ Online stabiel

Minpunten PES 2012

- Te hoog tempo haalt geloofwaardigheid onderuit
- Konami... licenties... meer competities... zucht
- Audiovisueel inferieur

Cijfer PES 2012: 8,5


Pluspunten FIFA 12

+ Beleving, met dank aan puike graphics en geluid
+ Sociaal aspect met EA Football World
+ Head to Head Seasons en Friendlies-hub
+ Verbeteringen in Career Mode
+ PC-versie eindelijk hetzelfde als de console-versies
+ Harde schoten komen beter over

Minpunten FIFA 12

- Matige voetbalintelligentie medespelers
- Voorspelbare speelstijl, zeker online
- Verbindingsproblemen met EA Servers

Cijfer FIFA 12: 8,5

Titel Pro Evolution Soccer 2012
Platform PC, Xbox 360, PlayStation 3
(overige versies wijken af)
Ontwikkelaar Konami
Uitgever Konami
Releasedatum 13 oktober 2011
Titel FIFA 12
Platform PC, Xbox 360, PlayStation 3
(overige versies wijken af)
Ontwikkelaar EA Sports
Uitgever Electronic Arts
Releasedatum 29 september 2011

FIFA 12

PES 2012

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (82)

Wijzig sortering
Goede realistische review. Ik heb beide volledige games in mijn bezit en kan me hier goed in vinden.

Drie kleine dingetjes:
* Licentie van de Premier League wordt maar 1 keer verkocht aan een gamemaker. FIFA heeft hier praktisch het alleenrecht op. Helaas kán Konami dus niet eens de Premier League er volledig in stoppen.
* Snelheid van PES is aan te passen in het menu. Standaard staat hij op 0 en je kan elke waarde tussen -2 (sloom) en +2 (supersnel) kiezen.
* Soundtrack van FIFA is altijd al veel beter, maar dit jaar helemaal. Mensen met PES geef ik de tip gelijk hun eigen muziek te importeren. Wat een bagger.

[Reactie gewijzigd door Sluuz op 6 oktober 2011 09:58]

Iedereen haalt wel altijd de mogelijkheid aan om de snelheid aan te passen. Maar ik vind dit echt verre van ideaal. Ten eerste tegen vrienden spelen die op standaard niveau spelen, wat doe je dan? En online kan je volgens mij alleen op het originele niveau spelen?

Dus nee, liever een snelheidsniveau dat standaard goed is dan hem zelf aan te passen, de optie is alleen leuk voor offline. Maar om mijn bovenstaande redenen ga ik er niet aanzitten.
Lijkt het nou zo of staat er niets over de prijzen vermeld?
Het valt mij op dat voor FIFA12 de reguliere (tuurlijk kan het iets goedkoper bij bepaalde shops) PS3 prijs €69,95 is en PES2012 slechts €39,95 hoeft op te brengen.
Aangezien alle twee games een 8,5 krijgen kan je dan concluderen dat, los van welke persoonlijke aspecten ervoor zorgen wat voor jou een betere game is, je voor PES2012 meer "bang for the buck" krijgt?

[Reactie gewijzigd door Mr.S op 6 oktober 2011 13:03]

De prijzen staan rechts naast het artikel. Je ziet er 3 boxshots staan. Even klikken op 'toon alle producten', en dan zie je ze allemaal.
Misschien dat dit off-topic is. Maar er zijn erg veel problemen met FIFA12 en al helemaal in combinatie met EA Origins. De forums staan vol met verhalen van mensen die het spel niet eens kunnen starten. Ik heb ook spijt als haren op mijn hoofd dat ik niet eerst de forums heb gelezen. Ik zit nu namelijk met een spel dat elke keer na het opstarten na 1-2 seconden crashed omdat fifaconfig.exe is gestopt. Ik heb het spel inmiddels een week en ik heb nog geen balletje kunnen trappen helaas. De customer service van EA is echt zeer traag en zeker niet bereid te kijken naar een oplossing voor jouw specifieke geval.

Dit is wellicht een punt voor mensen om mee te nemen in hun keuze. Ik heb overigens de PC versie
Gewoon allemaal lekker de PesEdit patch op je PC/xbox/ps3 zetten en voila: Dezelfde licenties als bij fifa maar betere gameplay!
Interesting, werkt dat op elke PS3 met de nieuwste firmware? Dat is namelijk de enige reden dat ik Fifa verkies boven PES, de spelernamen :)

Oh en PES heeft ook geen commentaar toch waarin ze de namen noemen of wel?
Ja dat werkt ook op de PS3. Er worden op sites als pesgaming.com, pesfan.com en winningelevenblog.com option files gereleased met daarin transfers, spelersnamen, teamnamen, competitienamen enz. volledig bijgewerkt. Daarbij zitten dan ook aangepaste shirts, logo's, chants, gezichten, enz enz.

PES heeft een dusdanig uitgebreide editmode (veel uitgebreider dan de editmode van FIFA) dat zowat alles aan te passen is. Natuurlijk hoeft de editmode van FIFA niet zo uitgebreid te zijn als ze alle licenties al hebben.

PES heeft gewoon commentaar waarin ze de namen noemen (behalve die je hebt aangepast natuurlijk).

[Reactie gewijzigd door Sluuz op 6 oktober 2011 10:17]

Betere gameplay? spreek voor jezelf he..is alleen maar jouw mening.
Persoonlijk vind ik Fifa veeeeel lekkerder spelen..en dat is weer alleen maar mijn eigen mening.
En zo heeft iedereen zijn eigen mening.
Jeej, 3rd party oplossingen gebruiken om iets compleet te maken. Ik begrijp dat jij er geen moeite mee zou hebben als je een auto koopt waar de deuren weggelaten zijn. De uitsparingen zijn er, dan kun je er toch zelf wel deuren voor regelen :+
Het is inderdaad niet ideaal, maar het is beter dan dat het niet aan te passen is.
Voor deuren moet je betalen, die 3rd party patches zijn compleet gratis. Mods hebben heel wat spellen bekend gemaakt, zie helemaal niet hoe je hier commentaar op kan hebben. Bevalt deze manier van spelen je niet ga je Fifa spelen, anders gewoon PES. Ik steek met plezier moeite in een spel als het de spelervaring verbetert, maar bon, iedereen zijn mening hierover. Mod/edittools voor games lijken uit te sterven, leuk dat ze nog bij PES zitten.
Goede review :)

Met alle punten eens! dit jaar heb ik gekozen voor PES2012 ik vind de gameplay stukken beter als voorgaande jaren, zat hier al tijden op te wachten!

Echter is PES wel idd minder realistisch door het snelle spel (Ik heb Puyol nog nooit zulke rushes zien maken :P) , maar dit neem ik voor lief. Ook de AI is fijner dan bij FIFA, spelers lopen eerder diep, Aanvallen tegenpartij zijn gevaarlijker etc.

FIFA2012 is wel sfeervoller (zoals we gewend zijn), ook door de camera positie (naar mijn gevoel) en het realistische spel.

Ben benieuwd naar de online-gameplay bij PES, dan ben ik helemaal verkocht!
is het niet zo dat je de snelheid van PES kan aanpassen, dus ook evt. wat minder snel te zetten? Of vergis ik me?
Ik vind het vreemd dat de gameplay van PES zo wordt geprezen. Ik heb PES 2012 gespeeld en moet zeggen dat de gameplay niet veel anders is dan voorgaande jaren. Ik heb nog steeds die standaard ergernissen, zoals dat Messi Puyol er amper kan uitlopen.
Het enige verschil met voorgaande jaren is dat ze een soort van eigen impact engine lite hebben (wat naar mijn mening zeer geslaagd is).

[Reactie gewijzigd door Fleximex op 6 oktober 2011 13:52]

Is dit een "we-geven-beide-hetzelfde-cijfer-anders-komt-er-net-zon-gezeik-in-de-comments-als-vorig-jaar" review?

Zo komt het namelijk over.

Ik heb beide gisteren gespeeld, en er zitten toch echt daadwerkelijk grote verschillen in. Zoals gezegd, PES is arcade, fifa legt meer de nadruk op realisme. Hoewel ik een voorkeur heb voor arcade, vind ik niet dat je beide nu tegenover elkaar kunt zetten in een "footie-off". Daarvoor zijn de games echt te verschillend dit jaar.
Eens, zeer spijtig dat dit gebeurt. FIFA is trouwens ook niet realistisch, al probeert het dat wel meer te zijn dan PES.

Ik vind het toch spijtig dat verschillende sites dit blijven doen. Ik had liever twee onafhankelijke reviews gezien van twee personen die de andere game niet gespeeld hadden en de game gewoon beoordeeld hadden op wat het is, niet op wat het is in vergelijking met de ander.
Het cijfer geeft een indicatie van wat de reviewer beleefd heeft.

Het blijft natuurlijk altijd een persoonlijke voorkeur. De reviewer geeft hiermee alleen te kennen dat je vooral naar je eigen voorkeur moet kijken, want qua spel maakt het niet uit.

[Reactie gewijzigd door Diggie9 op 6 oktober 2011 10:58]

Is dit een "we-geven-beide-hetzelfde-cijfer-anders-komt-er-net-zon-gezeik-in-de-comments-als-vorig-jaar" review?
Dat is ook mijn gedachte, hoe kan het nu dat beide games precies een 8,5 krijgen?
De meeste reviews die ik tot dusver heb gelezen wijzen FIFA 12 (dankzij de impact engine) als meest vernieuwend en de grote winnaar aan. PES 2012 is hooguit een 8 waard.

Zie ook "FIFA 12 is over de gehele linie een sterkere game"

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 6 oktober 2011 10:19]

De impact engine is grappig, maar het is echt onzettend lomp en niet realistisch om spelers tegen elkaar aan te zien rennen en over elkaar heen te zien rollen.

Vernieuwend, ja. Verbetering? Ik denk het niet.

Daarnaast vindt ik een betere AI een groter pluspunt.

Ik maak het bij Fifa veel te vaak mee dat ik een aanval opzet, de spelers zat tijd hebben om mee te lopen en er gewoon niemand voor het doel staat als ik een voorzet geef.

Dan heb ik liever dat dit verbeterd wordt i.p.v. wat spelers die over elkaar heen duikelen.

[Reactie gewijzigd door xSNAKEX op 7 oktober 2011 11:37]

+1

wat een bagger weer zeg.. beter dat je verschillende reviews leest van elk spel op een ander gamesite. of gewoon zelf aan de slag gaat met de demo's. hier heb je 2x niks aan

2 totaal verschillende voetbal spellen die toevallig identieke scores krijgen
Voor PES2012 een verrassend goede score voor de online modi. Ik ben helaas bang dat de lag er alsnog wel komt als het spel uitkomt. Een andere grote vraag blijft: wat hebben ze gedaan tegen cheaters?

Overigens is de keuze op basis van deze review snel gemaakt, de gameplay blijft toch de allesbepalende factor van het spel.
Ik heb de volledige game inmiddels en je kan nu na een wedstrijd je opponent belonen met een "fairplay" award. Tevens wordt bijgehouden hoe vaak je disconnect, tot op het punt dat je niet meer mee kan doen met competities en alleen nog tegen andere spelers kan spelen die vaak gedisconnect hebben.
Klinkt mij als muziek in de oren! :)

Jammer dat dit niet vermeld is in de review.
PES 2012 is echter nog niet te koop, waardoor het nu online nog vrij rustig is, dus of die online service wel probleemloos blijft, valt ook nog af te wachten.
+ Online stabiel
Beetje krom imo.

Verder netjes en beide spellen hebben hun + en - punten.
Ik zelf ben meer geneigd om voor PES te gaan.

Gameplay > Graphics voor mij persoonlijk.

Ben zelf dan niet een super voetbal fanaat hoor, af en toe een keer PES/Fifa spelen en dan heb ik het wel gehad. Maar ben wel altijd voor PES gegaan.
+1, prima opgemerkt..inderdaad heeeel krom..dan kun je daar nu dus geen plusje voor geven.
Online problemen komen vaak ook door drukte, dus geef daar nu dan ook geen + voor..!?
[PC] Nu maar hopen dat er een patch komt om 'eyefinity' beter ondersteunen. Bij de demo was het allemaal uitgerekt maar toch zichtbaar. In de volledige versie is het helemaal ingezoomed en is het menu niet te zijn :(
Ik speel enkel en alleen voor de manager mode. Ik vind de content en licenties heel erg belangrijk en dat is dus de reden waarom ik de laatste jaren voor Fifa kies. Fifa 12 bevalt dan ook weer prima omdat de manager mode wat veranderingen is ondergaan die mijn inziens net dat beetje extra biedt. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True