Konami kondigt Pro Evolution Soccer 2012 aan

Konami heeft Pro Evolution Soccer 2012 aangekondigd en belooft verbeteringen op het gebied van gameplay, animaties en kunstmatige intelligentie. Het voetbalspel verschijnt in de herfst voor de pc, PlayStation 2 en 3, PSP, Wii en Xbox 360.

Eurogamer meldt dat voetbalspel Pro Evolution Soccer 2012 in de herfst uitkomt. Wederom heeft het spel een exclusieve licentie gekregen voor de UEFA Champions League en Europe League. De game komt uit voor de pc, PlayStation 2 en 3, PSP, Wii en Xbox 360.

Ontwikkelaar Konami zegt flink gesleuteld te hebben aan de kunstmatige intelligentie van het spel, waardoor de computergestuurde spelers betere posities op het veld zullen kiezen. Ook zullen spelers beter inspelen op de acties van teamgenoten. De verbeteringen moeten leiden tot strakker teamspel en het moeilijker maken om met een enkele speler door de verdediging van de tegenstander te breken.

Ook is er een nieuw systeem om van geselecteerde speler te wisselen. Gamers kunnen in PES 2012 voortaan elke speler op het veld kiezen met behulp van de rechterstick op controllers. Aan de technische kant belooft Konami meer gedetailleerde belichting en aangepaste animaties.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Bart de Water

Nieuwsposter

13-05-2011 • 16:21

42 Linkedin

Reacties (42)

42
41
22
3
0
4
Wijzig sortering
Dat ze éindelijke licenties voor de CL hebben is prettig
Ook is er een nieuw systeem om van geselecteerde speler te wisselen. Gamers kunnen in PES 2012 voortaan elke speler op het veld kiezen met behulp van de rechterstick op controllers. Aan de technische kant belooft Konami meer gedetailleerde belichting en aangepaste animaties.
dit kan al tijden in Fifa...

Ik speelde eerste altijd PES, maar Fifa ligt inmiddels wel weer een stuk voor qua KI en gameplay. Natuurlijk blijven er altijd diehard PES fans (er zijn ook nog steeds mensen die een Nokia smartphone kopen ;) ) maar ik ben na PES2008 afgehaakt.
Speel ook Fifa, maar de gameplay is totaal niet realistisch hoor.

Online is een groot sprint feest en voetbal is ver te zoeken. Hoge ballen over de defensie, die gegarandeerd goed vallen, Assisted settings waardoor je letterlijk zonder mikken kan scoren en of passen. Stamina is erg slecht gebalanceerd, je kan 90 minuten lang vol pressie spelen. Alsof Xavi zijn steek passes niet mikt, en Messi zijn schoten naast plaatst als hij ze erin schiet ;)

Pes heeft altijd gehad dat de betere spelers boven de slechtere staan. En het voetbal zelf was ook altijd meer voetbal.
Dan heb je PES2011 duidelijk niet gespeeld. Ze hebben de oude engine met al z'n tekortkomingen weggedaan en zijn opnieuw begonnen.

Ik heb even getwijfeld, maar het toch geprobeerd en ik was echt positief verrast. Fifa11 is ook erg leuk, maar PES speelt voor mij toch fijner en is minder arcade-achtig. De enige tekortkoming is het ontbreken van sommige clublicenties en bepaalde competitielicenties, maar met de editor is dat nog aan te passen naar echte namen.
Mijn grootste kritiekpunten op PES is het niet goed vrijlopen van AI bestuurde medespelers, de cursorselectie die echt compleet ruk is (over het algemeen kun je kiezen tussen de twee spelers het dichtst bij de bal wat al vrij summier is, maar soms bugt zelfs dat nog en lijkt het vooral bij centrumspelers vaak verkeerd te gaan), en het feit dat passes bijna altijd lijken te gaan naar de persoon die in het verlengde ligt van de persoon waar je eigenlijk naartoe had willen passen. Vooral bij buitenspelsituaties is dat erg frustrerend. Ik snap dat het spel je gedachten niet kan lezen, maar het kan dan iig nog bedenken dat als er twee spelers in die richting staan en een ervan staat buiten spel, dat je dan waarschijnlijk juist niet naar die speler had willen passen.

Maar goed, als ik dit zo lees zijn dit precies de dingen die ze willen verbeteren. En laten we wel wezen, vergeleken met 2010 heeft 2011 je veel meer vrijheid gegeven in waar je de bal precies kunt krijgen. Het vergt wel iets meer oefening, maar uitendelijk speelt het een heel stuk fijner.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 13 mei 2011 21:10]

Hebben ze ook een licentie op de locale competities of krijgen we weer vreemde namen?
Ik kan me nog herinneren dat ik speelde met de Bunnik Side tegen de Super Boeren haha

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 13 mei 2011 16:35]

Nu speel ik pas PES sinds 2010, maar ik heb nog nooit vreemde namen meegemaakt. Behalve de Engelse league, maar dat kan niet anders - de Engelse regels zijn nou eenmaal dat er maar een licentie verkregen kan worden voor twee teams, niet meer. De Nederlandse, Franse, Spaanse en Italiaanse leagues kloppen gewoon volledig.

De spelers zelf kloppen overigens wel gewoon in de Engelse teams.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 13 mei 2011 17:20]

Grappig dat je het pas speelt sinds 2010. PES is na deel 6 (dat is 2007 versie denk ik? - niet zeker) hard achteruit gegaan, jammer genoeg. Evengoed was het altijd grappig om te spelen met Von Nistelboum :)

Vreemde namen hebben altijd in PES gezeten. Het Nederlands Elftal is een mooi voorbeeld van licentieproblemen, alle namen waren altijd een beetje aangepast..
Grappig dat je het pas speelt sinds 2010
Ja nou, ik lach me rot ;)
Maar even serieus, daarvoor speelde ik nog geen voetbalgames, dus het is niet dat ik van Fifa ben overgestapt oid :). Ik heb Fifa trouwens ook nog nooit gespeeld, maar wat ik ervan gezien heb en erover gelezen heb is dat het veel meer arcade is dan PES.

Ik weet dat KNVB licenties in het verleden ruk zijn geweest, maar dat is dus al een tijdje niet meer zo.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 13 mei 2011 21:11]

PES had de exclusieve CL licentie ook al in de 2011 versie, zoals in het artikel ook te zien.
Anoniem: 84457
@418O214 mei 2011 13:30
Fifa 11 is troep.

Ik heb na jaaaaaren Fifa aangeschaft maar die freeze bug maakt het totaal onmogelijk om te genieten van het spel.
Elke wedstrijd (ook online) krijg ik een freeze v/e paar seconden om de oren, er is niets hinderlijker dan dat .

Een echt fatsoenlijke patch uitbrengen is ze ook niet gelukt daar het bij negen op de tien mensen geen effect had.
waar heb je het over? nooit freezes hier...
Anoniem: 84457
@THID15 mei 2011 01:28
Google maar es!
Fifa 11 freezes. 8)7
Los eerst de bugs op graag! Laat die nieuwe dingetjes dan voorlopig maar even zitten.
Anoniem: 24417
@Harribo15 mei 2011 05:03
helemaal mee eens.. de basis is erg mooi (van pes2011), maar het wordt geplaagd door kleine irritaties. pes6 was wat dat betreft veel mooier, dat speel ik stiekem dan ook nog wel eens als ik de irritatie van 11 niet meer aan kan ;)

- scheids geeft matig voordeel
- verdedigers zijn godlike met de buitenspelval, terwijl aanvallers maar wat blijven dralen achter de offsideline (soms staan er 5+(!) spelers buitenspel)
- ventjes wisselen is buggy, zeker als je met 2 human spelers in 1 team speelt
- de besturing mocht wat minder laggy
- tackles vol op de bal zorgen geregeld voor kaarten/penalties
- aanvallers willen maar niet mee naar voren rennen, rond de 16 meter stoppen ze haast onherroepelijk
- echter, als die aanvallers al bijna buitenspel staan rennen ze juist wel als een idioot door
- wat .oisyn al zei: passes naar dichtbijzijnde mannetjes gaan meestal naar het mannetje er achter..
- ..zeker als die buitenspel staan ;) (echt, er lijkt haast een magneet op te zitten)
- soms mist de 'ballmagnet': je kunt een bal prima pakken maar je mannetje blijft vrolijk stilstaan
- etc, etc.

als ze al die dingetjes fixen zou het een zalig spel zijn.. maar konami kennende fixen ze een paar van die bugs, voegen ze een paar nieuwe toe, voegen ze een paar features toe, halen een paar prima features weg, etc, etc..

ik zou haast zelf een beter spel gaan programmeren ;) :Y)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 24417 op 15 mei 2011 05:05]

Zelfde beloftes die ze al jaren maken, alleen komt er elke keer maar weinig van terecht. Ze zouden bij Konami eens moeten proberen van de grond af aan te beginnen met de game ipv aanmodderen met dezelfde engine.

Voor mij heeft dit ervoor gezorgd dat ik de game na een half jaartje uit de budgetbakken vis ipv hem full price koop.
Vind PES11 wel een hele andere engine hebben dan 10..
Meende in de review FIFA vs PES gelezen te hebben dat de engine die gebruikt wordt in PES 2011 een nieuwe is.

De review

edit:
Na even terug gelezen te hebben blijkt het alleen om een revisie te gaan, en dus is de engine niet vernieuwd

[Reactie gewijzigd door Diggie9 op 13 mei 2011 17:10]

PlayStation 2
Is dit een foutje of komen er daadwerkelijk nog games voor uit? Je ziet nog steeds wel kleine bedrijfjes op conferenties die voor oude consoles ontwikkelen, maar een grote ontwikkelaar als Konami is nieuw voor me.
Dit is niet fout, Sony gebruikt de PlayStation nu als budget-console, voor mensen die niet heel veel geld aan een PS3 willen uitgeven.
Ik ben overigens wel benieuwd naar met wat FIFA 12 nu komt. Ze hebben al wel een aantal features onthuld, maar ze zullen nu ook weer meer gaan inspelen op de concurrentie met PES. Volgens mij loopt zoals Catch22 hierboven al aangeeft PES op een aantal punten wel achter op FIFA.
Geen foutje. Dit staat ook op andere sites dus het zal wel kloppen.
Ontwikkelaar Konami zegt flink gesleuteld te hebben aan de kunstmatige intelligentie van het spel, waardoor de computergestuurde spelers betere posities op het veld zullen kiezen. Ook zullen spelers beter inspelen op de acties van teamgenoten. De verbeteringen moeten leiden tot strakker teamspel en het moeilijker maken om met een enkele speler door de verdediging van de tegenstander te breken.
Dit stukje copy/pasten ze al een jaar of 15 bij de aankondiging van een nieuwe PES.

Ik was van ISS Pro 98 tot PES 6 een absolute fan van de serie, maar uiteindelijk vind ik dat het spel de afgelopen jaren geen progressie heeft geboekt. Het spel is elk jaar een stukje anders, en je bent weer een paar maanden bezig met wennen, maar het wordt al jaren niet meer beter qua gameplay. Ik zou zelfs durven te beweren dat er op dit vlak sinds PES 3 geen voortgang is geweest.

Wat gamemodes, licensies en teams is het wel vooruit gegaan, maar in een zo laag tempo dat je de versies op high speed moet afspelen om die progressie te zien. De feature set die het spel nu heeft had het in feite tien jaar terug al kunnen hebben.

[Reactie gewijzigd door Dr. Strangelove op 13 mei 2011 19:47]

Same here, met de toevoeging dat ik ook na een half jaar nog steeds niet gewend ben geraakt aan PES 2011. Ik beleef nu veel minder plezier aan PES, het is buffelen om wat voor elkaar te krijgen en de beloning is inmiddels in mijn ogen de inspanning niet meer waard.

Voor het eerst heb ik zowel FIFA als PES gekocht dit jaar en ik neig de laatste tijd tot mijn spijt meer naar FIFA.

Een mooie actie geeft me nog steeds meer voldoening met PES dan met FIFA maar de moeite die ik voor een mooie actie moet doen in PES kost mij inmiddels te veel frustratie.
Ben benieuwd of dit jaar de strijd wordt gewonnen door PES of FIFA, het is al een jarenlange strijd en afgelopen jaar was gewonnen door FIFA, ik speel zowel pes als fifa erg graag, afgelopen jaar fifa weer eens gekocht en ben benieuwd naar de nieuwe features van fifa kan ik weer eens gaan vergelijken.
Anoniem: 405485
13 mei 2011 16:22
kan iemand mij vertellen waarom de titel een jaartje verder gaat?
omdat hij pas eind 2011 uitkomt en dus grotendeels in het volgende jaar (2012) gespeeld word.
Nee, omdat een voetbal seizoen altijd halverwege het jaar begint ;)
Al zijn er wel verschillen met competities. De meeste Europese competities startten in augustus/septermber en dat loopt door tot mei/juni. De Russische competitie begint echter in maart en eindigt in november. Dit heeft te maken met de extreme kou daar in de winter.
Volgens mij hanteren de Scandinavische landen ook een ander schema.
Verder beginnen sommigen wat later dan anderen en eindigen ook later, zoals de Primera Division.
Anoniem: 357653
@FragNeck13 mei 2011 18:01
(Waarom wordt deze reactie als irrelevant beoordeelt? Dit is het enige juiste antwoord..)

OT: Ik hoop dat ze met deze editie van PES eindelijk Fifa voorbijstreven. Met Fifa heb ik altijd het probleem dat de overige 9 onbestuurbare spelers op het veld niet echt op de hoogte waren van de actie die ik wou maken, met PES had ik dit minder.
Maar een jaartal begint toch echt op 1 januari :)
Sportspellen krijgen altijd als titel het jaar dat komt. Nu zijn Fifa 11 en PES 11 de actuele versies.
Anoniem: 405485
@418O213 mei 2011 16:24
oke top nu snap ik hey dankje :)
Omdat PES 2011 al uit is?

-Edit:
Oeps, was reactie op PS4L's opening post.

[Reactie gewijzigd door appelsaus op 13 mei 2011 16:26]

Anoniem: 405485
@appelsaus13 mei 2011 16:27
snugger andwoord van je, maar dat was mn vraag niet
Anoniem: 398428
13 mei 2011 16:25
Toch zit ik te wachten op een aankondiging van een andere Konami titel :P
Anoniem: 315662
13 mei 2011 16:26
wat een verrassing, had niet verwacht dat het zou komen en 2012 zou heten [/sarcasme]
ik heb persoonlijk altijd PES boven fifa gekozen, tot de laatste 2 fifa's ik hoop dat ze hiermee weer een topproduct kunnen leveren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee