Konami vraagt feedback van PES-spelers

De Japanse uitgever en ontwikkelaar Konami heeft fans van de Pro Evolution Soccer-serie om feedback gevraagd. Konami zal de terugkoppeling meenemen bij de ontwikkeling van de volgende Pro Evolution Soccer-game.

In een blogposting op de officiële website van de Japanse uitgever richt hoofdontwikkelaar Shingo 'Seabass' Takatsuka zich tot 'hardcore Pro Evolution Soccer-fans'. Takatsuka wijst erop dat fans inmiddels zouden moeten weten dat Konami altijd zijn best doet feedback van de fans te verwerken in nieuwe spellen, wat uiteraard het doel is van de online enquête. Punten die niet in de komende 'PES' kunnen worden meegenomen, kunnen eventueel wel in latere versies worden verwerkt, stelt Takatsuka.

Volgens Melvyn Wolthers, organisator van Pro Evolution Soccer- en FIFA-toernooien in Nederland en mede-eigenaar van PESlive en FIFAlive, moet de betrokkenheid van Konami bij de community niet overdreven worden. "In Pro Evolution Soccer 2009 zaten zeker een aantal wijzigingen die door de community waren aangegeven, en ook voor PES 2010 heeft Konami goed naar de fans geluisterd, maar in de jaren daarvoor viel dat tegen", vertelt Wolthers aan Tweakers.net. Het voornaamste probleem ligt volgens Wolthers in het gebrek aan continuïteit binnen de serie; het komt te vaak voor dat Konami goede features uit vorige games weer verwijdert in een nieuwe versie, of afgedankte features weer terugbrengt, zonder dat het spel daar altijd beter van wordt.

"Een irritatie die veel PES-fans momenteel met PES 2010 hebben is dat het opslaan en opnieuw laden van een opstelling niet goed gaat. De formatie klopt weliswaar, maar de spelers staan allemaal op de verkeerde plek. Daarbij komt dat in het in PES 2009 nog mogelijk was om een muurtje bij een vrije trap weg te halen, terwijl de speler in PES 2010 verplicht drie man moet laten staan, wat heel irritant werkt. Daarentegen is het handmatig besturen van de keeper weer wel goed uitgewerkt, maar dat kan in PES 2011 zomaar weer anders zijn. Die inconsistentie moet eruit", stelt Wolthers, die wat betreft het verwerken van feedback concurrent Electronic Arts de bovenliggende partij vindt. "Bij FIFA wordt feedback van fans al jarenlang op een betere manier verwerkt dan bij PES."

Kijkend naar de uitgeschreven enquête voorspelt Wolters dat Konami vooral veel feedback zal krijgen op het gebied van online gameplay en customization. Zo verwacht Wolthers dat fans graag met meer spelers dan twee tegen twee online willen spelen, en dat er vraag is naar een online-variant van de Master League-spelmodus. Ook ziet Wolthers graag een set piece-editor in het spel komen, en zou de strengheid van de scheidsrechter aangepast moeten kunnen worden. Een laatste punt dat hoog zal scoren is de roep om meer competities in Pro Evolution Soccer, dat het elk jaar met een zeer beperkt aantal competities moet stellen.

Pro Evolution Soccer 2010 Pro Evolution Soccer 2010 Pro Evolution Soccer 2010

Door Jurian Ubachs

Redacteur

08-12-2009 • 19:31

44 Linkedin

Reacties (44)

44
42
30
1
0
3
Wijzig sortering
Mijn persoonlijke irritatie bij voetbalspellen is dat ze het te realistisch proberen te maken terwijl meer arcade ook heel erg leuk kan zijn.

Bijv. dat je veel moeilijker kunt scoren wanneer je met 2-0 voor staat doordat de keeper ineens een stuk beter wordt en je opeens altijd de paal raakt of over schiet, Fifa had daar altijd een handje van.
Precies! Dat gevoel heb ik ook al jaren .... Ik zou er geen bezwaar tegen hebben als ze een moderne versie van Sensible Soccer zouden maken bijvoorbeeld. Eén toets voor alle acties, blijkbaar was dat genoeg om het tofste voetbalspel ooit te zijn :)

edit: dat doet me er aan denken, waarom komen er bijna geen arcade-achtige spellen meer uit? Zelfs PSN en XboX Live spellen ontstijgen dat niveau vaak al. ik heb het idee dat er echt nog wel een markt is voor goede arcadegames.

[Reactie gewijzigd door Windom Earle op 9 december 2009 08:01]

Op Xbox Live Arcade staat een moderne versie van Sensible Soccer! Erg leuk, maar na een tijdje grijp je toch wel weer terug naar Fifa of PES hoor. De herinnering is mooier dan de realiteit van de dag ;).
Ah, waar is de tijd dat je op enkele minuten met 12-0 kon winnen :) Moet ook al weer een jaar of 10 geleden zijn.
Ja ik weet het nog, met Fifa 98 dan, stond je aan de ene kant van het veld (binnenstadion, was bruinachtig herhinner ik me) en je schoot de bal er zo in een keer in, of de keeper er onderuit halen, dat was ook nog vet =P.
Anoniem: 326505
@Rody99339 december 2009 09:49
Met de wereldberoemde "Q" toets :P
Inderdaad :P
Die gebruikte ik regelmatig.
Tja die goeie oude tijden..
Ok, dat lag dus toch niet aan mij -__-.
Maarja zoals vermeldt, idd niet al te veel luisteren, maar de meesten ideeën opnemen die het meeste gevraagd worden.
Dat is toch juist arcade?
Ik snap niet dat iemand zich er aan irriteerd dat het realistisch is. Dat is toch juist het mooie van een ps3.
De SNES en PS1 versies waren nog erg leuk, maar daarna is de serie helemaal afgezakt naar iets met teveel opties en mindere toegankelijke speelbaarheid. Waarom kunnen ze niet gewoon de SNES versie remaken met HD graphics en klaar?
Dan lopen ze alsnog achter op de next-gen gameplay van Fifa. Trek maar eens een oude versie uit de kast en je zult begrijpen wat ik bedoel ;) er zijn zo veel toevoegingen gekomen in de voetbalspellen zelfs die je niet 1-2-3 zou merken.
Ik vind dat ze Koppers weer terug moeten halen bij het Nederlands elftal, International superstar soccer :-) Jaren konami gespeelt maar sinds fifa 09 de andere kant op gegaan. Ze zijn me toch ergens kwijtgeraakt...
Anoniem: 332088
8 december 2009 19:34
Het is altijd een goede zaak om feedback aan de PES-spelers te vragen! Zo kan je blijven ontwikkelen in de goede richting :)
Of niet. Die feedback kan Konami ook wel vinden op internet door te zoeken in recensies enzo. Door het vragen, geef je jezelf toch een vorm van zwakte aan.
recencies worden slechts door een beperkt aantal mensen geschreven. Bij de vraag om feedback ga je veel meer respons krijgen en ga je veel directere response krijgen.
het lullige is alleen dat ze dan elementen uit het spel gaan halen en andere toevoegen omdat het niet tegelijk kan . en het vervolgens elk jaar er op neer komt dat er belangrijke spelelementen dusdanig veranderd worden dat als je net gewend bent er aan , ze weer een andere manier hebben gevonden.
buiten het feit dat er aan voetbalgames nog enorm weinig kan veranderen (er worden er al een jaar of 15 gemaakt en het vernieuwende is er al lang uit), vind ik dat de input van de community voor elke update (ik weiger het een nieuw spel te noemen) belangrijk kan zijn.

Er zijn genoeg andere genres en reeksen waar ze dit best ook eens zouden doen (alleen zijn EA en rockstar daar niet echt de bedrijven voor :( )
Anoniem: 90138
@dasiro9 december 2009 00:42
Maak daar maar 28 jaar van. Pelé's Soccer kwam in 81 voor de Atari 2600 uit:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pel%C3%A9%27s_Soccer
wat een kul :) dit is heel goed van konami... als hier uit een beter spel komt ... who cares?
Worden ze eindelijk wakker bij Konami dit kan nog interessant worden :) Ik ben een echte FIFA gamer maar als ik bij vrienden met PES bezig ben. Raak ik toch elke keer weer onder de indruk van de gruwelijke aanvallen die je met PES kan opzetten en je echt het spel laten beleven.

[Reactie gewijzigd door et36s op 8 december 2009 20:11]

Anoniem: 156876
@et36s8 december 2009 20:25
Da's inderdaad wel apart aan PES. Op 't eerste gezicht lijkt het traag en niks bijzonders aan, maar als je eenmaal het spel gewend bent kan je echt geweldige aanvallen en acties mee doen, daar doet toch Fifa een stuk aan onder.

Verder moet dit geen Fifa vs PES discussie worden.. :N
Anoniem: 24417
8 december 2009 20:40
goeie zaak deze survey!

hoop wel dat de meeste spelers dezelfde problemen hebben als ik.. ('laggy' feel: trage one-touch passes/shots, trage bochtjes etc)

btw: heb het niet over de traagheid qua snelheid.. dat mag wat mij betreft nog wel trager. heb het over dat je een richting indrukt en het een half uur duurt voor de speler die kant daadwerkelijk opgaat.. een soort input lag :|

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 24417 op 8 december 2009 20:40]

Ik denk niet dat het een soort input lag is, eerder een vertraging die veroorzaakt wordt door het goed proberen over te laten schakelen van de animaties. Iets waar FIFA ook nog altijd op voorloopt. Desondanks ben ik het verder met je eens.

Om even te reageren op anderen die het over een meer arcade aanpak hebben: dat lijkt mij dus helemaal niks. Als je het op een gegeven moment voor elkaar krijgt om continue met een paar doelpunten voor en niks tegen te winnen, dan moet je mijns insziens gewoon een moeilijker niveau kiezen. Als je zelfs op het beginnersniveau al na 2-0 voorstaan een moelijker te passeren keeper en sterkere verdedigers treft, dan is het niet meer beginnersniveau, toch?

Het beste zou het zijn dat de je een basisniveau moet selecteren en vervolgens de AI gedurende jouw vorderingen licht aangepast wordt en het daardoor moeilijker voor jou wordt om bepaalde makkelijk uit te voeren succes-gegarandeerd-moves met succes te volbrengen. In werkelijk wordt de tegenstander ook altijd geanaliseerd, als jij in PES continu de zijkant opzoekt, een voorzet geeft en met een kopbal scoort (wat heel makkelijk is in de eerste twee niveau's), dan moet je volgende tegenstander zich daartegen wapenen. Dat betekent niet dat de tegenstander ineens moeilijker wordt of het meer arcade wordt, maar dat je zelf ook continu moet doorgroeien en creatief moet blijven om het optimale uit je spel te halen.
Genoeg irritatie ook weer bij Pes2010, en daar kunnen de mensen in het Got Pes2010 topic wel over mee praten...

-edit-
Wel goed dat je in ieder geval je stem kunt laten horen. Meteen ingevuld

[Reactie gewijzigd door cheiron op 8 december 2009 19:52]

doet me denk aan vroeger met NBA jam op de snes :D stond je voor gingen bijna alle 3punters en specials mis... stond je achter gingen ze dr allemaal in :P
Konami was een tijdje de goede richting op gegaan. Alleen zijn ze in mijn mening achtergebleven als je het vergelijkt met EA. (Recentelijk dan).
Moet ik wel zeggen dat ik een Fifa speler ben, maar zeker geen fanboy. Een soort van succes-supporter zeg maar :+

Goede ontwikkeling, hopelijk doen ze ook daadwerkelijk met deze feedback. Het beste zal natuurlijk zijn als ze bijvoorbeeld die bugs met de formaties gewoon even patchen. Zal wel zo netjes zijn :)

[Reactie gewijzigd door Rudy op 8 december 2009 20:36]

Maar doet Konami dan ook iets met de feedback. Of is dit enkel een staaltje van goodwill kweken en op dezelfde voet verder gaan. Die developers heb je ook; beetje de fans lekker maken en zogenaamd aandacht geven en wanneer puntje bij paaltje komt doen ze er niets mee. Ik hoop dat Konami niet tot de categorie behoort om mensen om de tuin te leiden.
Afwachten maar.
Anoniem: 324833
8 december 2009 21:47
Het lijkt wel of de delen steeds uitgebreider worden met allerlei opties, customizations, leagues etc maar de belangrijkste elementen van het spel wat voorheen wel te customizen valt halen ze er gewoon uit, slim. Er zullen altijd fans zijn die het weer te makkelijk vinden, te traag, etc. Niemand is ooit tevreden en daarom moeten ze gewoon custumizable keepers/scheidsrechters doen, hoe moeilijk is dat? Hadden ze dat al niet in PES3? En delen ervoor kon je de speed aanpassen, ook weer een probleem opgelost.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee