Ook Vodafone geeft toe deep packet inspection te gebruiken en volgens de aanbieder wordt de techniek al jaren 'door de industrie gebruikt'. Vodafone gebruikt dpi om diensten te herkennen en daaraan de juiste bandbreedte toe te kennen.
Volgens Vodafone zijn er 'misverstanden over deep packet inspection ontstaan' door de berichtgeving rond het gebruik van deze technologie door KPN. "Er is ten onrechte gesuggereerd dat deze technologie wordt ingezet om te spieken in de inhoud van het mobiele internetgebruik van klanten", laat het bedrijf in een verklaring weten.
Vodafone zou dpi gebruiken om de kwaliteit van het netwerk te kunnen waarborgen en de hele sector zou het volgens het bedrijf om deze reden gebruiken. Vodafone geeft als voorbeeld het gebruik van video: "Een groot gedeelte van de gebruikers kijkt video’s niet tot het eind af. Daarom kan Vodafone ervoor kiezen om video’s in gedeeltes in te laden. Dit heeft een aantal voordelen voor de gebruiker; aan de ene kant wordt het netwerk minder belast, aan de andere kant gebruikt de klant minder data en kan hij of zij dus langer doen met een bundel." De aanbieder zou dpi dus gebruiken om het videokijkgedrag te analyseren.
Ook is nu duidelijk welke technologie Vodafone hanteert om voip- en sms-over-ip te kunnen blokkeren. Dit is allemaal mogelijk met shallow packet inspection, een minder opdringerige vorm van dpi, waarbij inderdaad niet naar de inhoud gekeken wordt. Spi kan gebruikt worden om statistieken over doorvoer, poortgebruik, dataloss enzovoorts te verkrijgen, maar er kunnen ook poorten mee gesloten worden.
Ondertussen groeit de onrust over het gebruik van dpi door de aanbieders. Zo vraagt D66 aan minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie om snel het onderzoek naar de privacygevolgen van nieuwe verdienmodellen van telecombedrijven af te ronden, naar aanleiding van het nieuws. "Voor D66 betekent het bespioneren van internetters via dpi een schending van privacy. Dat de telecombedrijven beweren het internetgedrag niet inhoudelijk te zullen volgen, doet daar niets aan af", aldus de partij.
Ook de Consumentenbond mengt zich in het debat: "Telecomtoezichthouder OPTA en het College bescherming persoonsgegevens moeten snel onderzoek doen naar het gebruik van deep packet inspection door telecomaanbieders vindt de Consumentenbond." De Opta verwijst echter naar het CBP, dat nog niet heeft gereageerd op vragen hierover van Tweakers.net.