Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Eerste indrukken: FIFA 12 en PES 2012

Voorlopige conclusie

Het verhaal tussen PES en FIFA begint een beetje op dat van David en Goliath te lijken. Je mag van Konami niet verwachten dat zij eenzelfde complete game neerzetten als de miljoenenfabriek van EA. FIFA 12 is over de gehele linie een sterkere game; met name op het gebied van graphics, licenties en ambiance wint het EA-spel dik van PES 2012. Ook lijkt de gameplay van FIFA 12, afgezien van wat rariteiten van de Player Impact Engine, meer op echt voetbal dan PES 2012.

PES 2012 bijt echter stevig van zich af met waar het allemaal om gaat: de gameplay. De gedachte dat PES realistischer is dan FIFA is achterhaald; PES is juist minder realistisch. Wat Konami echter wel heel goed is gelukt, is het maken van een game waarbij vaardigheid het zwaarst weegt. De beste speler zal in PES 2012 net even vaker winnen dan in FIFA 12, want hij is in PES 2012 net wat minder afhankelijk van door de computer gecontroleerde toevalligheden. Daardoor zou PES 2012 voor spelers die vooral een tegen een op de bank spelen, wel eens de leukere game kunnen zijn.

Zoals gezegd is dit niet ons definitieve oordeel. Zodra we ze in huis hebben, gaan we alle versies uitgebreid met elkaar vergelijken, inclusief de pc-versies van beide games en de online-opties op alle platformen. Dat kost natuurlijk nog wel even tijd, maar beloofd is beloofd: over een weekje laten we je alle hoeken van het veld zien.

Titel Pro Evolution Soccer 2012
Platform PC, Xbox 360, PlayStation 3
(overige versies wijken af)
Ontwikkelaar Konami
Uitgever Konami
Releasedatum 13 oktober 2011
Titel FIFA 12
Platform PC, Xbox 360, PlayStation 3
(overige versies wijken af)
Ontwikkelaar EA Sports
Uitgever Electronic Arts
Releasedatum 29 september 2011

FIFA 12

PES 2012

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (95)

Wijzig sortering
Zodra bekend werd dat EA een 'Player Impact Engine' ging introduceren voor FIFA voorspelde ongeveer iedereen al dat FIFA12 vol dom rollebollende spelers zou zitten.

Puur omdat de lui van EA niet gewoon een feature subtiel kunnen introduceren om het spel een tikkeltje realistischer te maken. Het moet meteen gebombardeerd worden tot een unique selling point. En als je dan zoiets met zoveel bombarie introduceert, moet het ook wel zichtbaar zijn. Gevolg: overdreven vallende spelers.

Met andere woorden: in FIFA13 is dit pas goed geïmplementeerd. Gelukkis is er dan wel weer een ander nieuw gameplay-element waar we ons aan kunnen ergeren. :Y)
Na jaren PES heb ik vorig jaar FIFA 11 gekocht, maar toch heb ik zelf ook redelijk vaak PES 11 gespeeld omdat mijn broertje die had gekocht.

Voor beide games is wel iets te zeggen, afgelopen jaar vond ik FIFA beter aanvoelen, mede door de tactische opties die je sneller kunt instellen tijdens het spelen (dmv de d-sub toetsen) zijn ideaal! Zo heb ik onder vrijwel alle knoppen een andere tactiek staan die ik in kan schakelen na bepaalde events in de game zelf (bijv. tegengoal met weinig tijd te gaan of rode kaarten)

Bij PES mis ik deze functie. Ook omdat ik een afwachtende houding heb qua verdedigen, is PES erg vervelend. Teamgenoten stappen namelijk standaard uit, waardoor de tegenstander erg veel ruimte krijgt in de een-twee en ze sneller een op een staan met de keeper.

Bij PES is de passing dan weer beter, en zoals gezegd, moet je zelf de snelheid en richting aangeven. In FIFA is dit iets meer assisted, en vaak speel je dan de verkeerde (in buitenspel staande) speler aan, waar ik me dan af en toe ook behoorlijk aan erger.

Als laatste vind ik de steekbal door de lucht (PS3: L1 - driehoekje) bij beide games niet goed. Bij PES is het vaak te zacht waardoor je de bal direct inlevert, bij FIFA komen ze soms uit de onmogelijkste hoeken en standen perfect aan. Dit ervoer ik in de demo's ook, iets wat voor beide games wel iets realistischer mag.

Concluderend: Mijn broertje koopt gewoon weer PES, maar ikzelf twijfel nog. De nieuwe defensieve engine van FIFA vind ik maar niks. Daardoor ging mijn voorkeur eerst ook uit naar PES, maar nu ik in de review lees dat je dat uit kan schakelen, is FIFA wellicht voor mij weer de beste keuze. Maar even de volledige review afwachten, want voor iemand als mij, die eigenlijk alleen online speelt (tegen bekenden en onbekenden) is het wel handig om te weten of ik die optie ook uit kan zetten tijdens het online spelen.

PS: Zelf heb ik me trouwens nooit geërgerd aan het gebrek aan licenties in PES. Vaak is binnen twee weken na release een uitstekende Option File beschikbaar die alle teams, spelers etc etc veranderd in de juiste namen.

Edit: Vergeet ik even helemaal al die rare trucjes die je kunt doen in FIFA. Helaas is dat nog niet gedowngrade en kan je soms freewheelend zo door de hele verdediging wandelen...

[Reactie gewijzigd door MaSw85 op 29 september 2011 12:13]

Heb nu al aardig wat uurtjes FIFA 12 gespeeld en ik vind hem alleen maar beter worden. Speel verder bijna nooit PES, dus ga ook niet zeggen dat FIFA beter is dan PES. Maar wil wel even kwijt over mijn enthousiasme over verbeteringen in FIFA 12 t.o.v. vorig jaar die ik niet helemaal terug zie in de review.

Ik heb vrijwel nooit last van rare duikelingen, al helemaal niet zoals op dat filmpje in die link. Als je met je speler vol tegen iemand aan sprint ga je op je bek ja, maar dat vind ik niet raar. Ben het dan ook totaal niet eens met de review over de impact engine. Maakt het erg realistisch bij botsingen van spelers vind ik. Zeker als je met instant replay gaat kijken ziet het er correct uit zoals het in het echt ook ongeveer zou uitzien.

Verder vind ik het nieuwe verdedigen echt super. In het begin wel lopen schelden omdat het niet lukte. Maar dat komt misschien doordat het vroeger zo makkelijk was. En als ik nu tegen iemand zou spelen die de tactical defending heeft uitgeschakeld weet ik zeker dat ik een voordeel heb tegenover hem.

Ook vind ik kwaliteiten van spelers veel beter uitkomen in het spel. Spelers met meer techniek doen het erg goed. Messi vond ik bijvoorbeeld in de vorige FIFA waardeloos, maar nu kan je de sterren van de hemel met hem spelen als je een beetje goed bent. Ook is het nu eindelijk een beetje leuk om met mindere teams te spelen. Eerst was dat voor mij alleen maar ergernis, omdat spelers zo slecht waren. Maar nu kan je door de specifieke kwaliteiten van wat mindere spelers goed te benutten toch een leuke pot spelen.

Ook zijn extra functies erg leuk in deze FIFA. Mij eigen club online supporten, met vrienden online in een fictief team spelen, omhoog levelen naarmate je meer speelt, online promoveren en degraderen naar andere competities met mensen van jou niveau en zo zijn er nog een paar. Het maakt de ervaring toch wat leuker allemaal en het spel voelt zo gewoon completer aan.

En tot slot wil ik nog zeggen dat de Game Face optie er dit keer echt super uit ziet. Mijn Be A Pro speler lijkt sprekend op mij, net zo goed als Rooney in het spel bijvoorbeeld op de echte Rooney lijkt. Dit geeft mij ook meer motivatie om met m'n speler aan de slag te gaan. Raad ook aan om dit zelf een keer uit te proberen, want volgens mij laten veel mensen deze functie links liggen.

EDIT:
Ik lees dat mensen vinden dat FIFA draait om geluk en niet om skills. Ik ben het daar niet mee eens. Natuurlijk win je niet altijd, ook al speel je beter. Als je ongeluk hebt schiet jij alles op de lat en de paal en wint je tegenstander met een doelpunt uit de kluts. In de echte voetballerij gebeurt dit zo vaak. Barcelona wint toch ook niet alles? Als jij beter bent dat je tegenstander heb je een grotere kans dat je wint, maar zeker geen 100%.

[Reactie gewijzigd door Zenjol op 1 oktober 2011 20:25]

Zelf ben ik al meer dan een decennium fan van het FIFA concept en elk jaar wordt het gewoonweg beter, uitzonderingen daargelaten. FIFA 12 is qua gameplay echt wennen, het wordt moeilijker gemaakt, maar tegelijkertijd ook realistischer dan ooit tevoren. Ik heb het spel voor de PS3 nu al vanaf dag 1 dat ie uitkwam, kan alleen maar lovend zijn hierover.

De carrieremodus is uitgebreider en wederom realistischer. Transfers worden moeilijker gemaakt.

Dit spel krijgt voor mij een waardering van een 10, maar echt subjectief ben ik niet.

PES krijgt voor mij een 9,5. Laatste 5 jaar lopen ze toch een beetje achter EA aan die jongens van Konami.
Ik heb jaren lang Fifa gekocht, maar na beide demo's van vorig jaar geprobeerd te hebben, vorig jaar PES11 aangeschaft. Een game waarover ik nog steeds zeer tevreden ben, al zitten er ook minpunten in natuurlijk.

Nu zit ik zojuist het filmpje van PES12 te kijken en één van die minpunten wordt direct getoond. Kijk maar op 1m48, waarbij Engelaar een higfive geeft aan Mertens. Door het lengte verschil is er helemaal geen contact wat er al vreemd uitziet. Daarna omhelzen ze elkaar, waarbij het lichaam van Mertens in dat van Engelaar verdwijnt.

Zulk soort fouten vind ik onbegrijpelijk. Het kan toch niet moeilijk zijn om lichamen zo te coden dat ze niet in elkaar kunnen gaan. Uiteraard doet het aan het voetbal zelf niets af, maar zulke details storen me wel.
...
Zulk soort fouten vind ik onbegrijpelijk. Het kan toch niet moeilijk zijn om lichamen zo te coden dat ze niet in elkaar kunnen gaan. Uiteraard doet het aan het voetbal zelf niets af, maar zulke details storen me wel.
Als je je aan zulk soort ´fouten´ stoort moet je zeker PES niet spelen. Die games hebben elke versie wel weer rariteiten gehad. Ik was altijd een groot fan van de PES serie, ik ben echter een paar jaar geleden afgehaakt omdat de vertrouwde gameplay verdwenen was.
Overigens speel ik geen Fifa.
Ik baal er soms van dat ik mijn PS2 verkocht heb. Sinds ik een PS3 heb is er geen fatsoenlijke versie meer geweest. Af en toe speel ik nog wel eens PES 4 & 6 en dan baal ik weer dat ik geen PS2 meer thuis heb staan.
Dat soort glitching zat vroeger in elke 3D game en hoewel je het nu steeds minder ziet, blijkt het wel dat het erg lastig is dit te voorkomen. Moet ook eerlijk zeggen dat mij dat soort dingen totaal niet kunnen storen.
Zo heeft ieder spel wel iets, bij Fifa lukt het niet om een aanval op te zetten zoals Real dat deed tegen Ajax (de 1-0) snel rondtikken om iemand vrij te spelen, dat lukt me bij PES dus wel. Ik ga ze weer beide spelen, maar blijf het voetballen in PES leuker vinden.
Fifa ziet er weer goed uit, zoals we gewend zijn van EA. Het lijkt me wel vrij irritant dat spelers over elkaar struikelen, en keepers zo een bal laten lopen omdat ze struikelen. Het is wel goed dat ze een keer wat nieuws proberen, om het realistischer te maken. Ik ben van plan om hem te kopen, wacht alleen even af op een volledige review over de game.

Wel jammer dat beide games niet alle licenties hebben, zo zou je meer concurrentie krijgen dan dat er nu al is. Als allebei de games alle teams mogen gebruiken, krijg je waarschijnlijk een betere gameplay en zijn beide uitgevers er op gebrand om de beste game te maken, dus zal de game ook meer compleet aanvoelen.

[Reactie gewijzigd door kelvin46 op 29 september 2011 09:13]

Persoonlijk vind ik de herhalingen van fifa 12 op de pc zeer cartoon achtig ogen en daar bedoel ik mee, TE kleurrijk en het gras vind ik er ook niet natuurlijk uit zien, dit kan wellicht aan mij liggen maar ik vind het niet enorm realistisch ogen.
Ingame is het een ander verhaal dat ziet er wel goed uit.
Men kan zeggen ja Fifa op de pc is gelijk getrokken met de console versies echter vind ik nog steeds dat EA er veel meer uit had moeten halen want de hardware op de pc is er gewoon maar word in mijn opinie nog niet genoeg benut en dat is iets wat ik jammer vind.

Buiten dit ga ik de game wel gewoon verder spelen om er zelf achter te komen hoe de verbeteringen die zijn ingevoerd bevallen,want natuurlijk is er meer dan graphics al is dat wel iets wat je het eerste opvalt in een game( bij mij iig)

Over PES kan ik weinig zeggen daar ik deze game niet heb gespeeld op de pc maar ook die schaf ik gewoon aan aangezien PES ook hele goede sterke punten heeft, beiden games hebben sterke en minder sterke punten en beiden zijn wat mij betreft gewoon aan te raden.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 29 september 2011 11:24]

Fifa 12 heeft inmidels excact dezelfde features en engine als de console versies en is dus niet meer het ondergeschoven kindje.

[Reactie gewijzigd door Skyfox85 op 29 september 2011 10:14]

Ondertussen was het bij de FIFA12 demo wel zo dat je alleen controller key bindings kon veranderen, op de pc...
Wel jammer dat beide games niet alle licenties hebben, zo zou je meer concurrentie krijgen dan dat er nu al is.
Precies, volgens deze (p)review wint FIFA 12 het op gebied van licenties dik van PES 2012, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. PES heeft namelijk de Champions League en Europa Leauge licenties en dat vind ik heel wat realistischer dan 'Kampioenenbal' en 'EFA beker'.
Zet hem op z'n engels. Dan heet het gewoon Champions Cup en Europa Cup. Niet mis.
Fifa 12 is bij mij in achting gestegen. Het is namelijk beschikbaar op OSX! :)

http://www.onlinesocialme...leashed-pes-2012-missing/
Ah nice dat had ik zelfs nog niet eens gezien.. Dan toch na 10j mss eens fifa binnenhalen (moet ik niet altijd via bootcamp overschakelen). Kan je met de Mac-Fifa in MP ook tegen de windows-fifa spelen? Want dit was tot nog toe bij veel games niet het geval (bekendste geval AOE III).
Gaat T.net het dan ook testen/reviewen op OSX? :P
Iemand die het eindelijk snapt.
Pes draait sinds 2011 niet meer om realisme, konami gaat voor een LEUKE game ipv een realistische game en daar hoort wat meer arcade gameplay bij.
Daarom haal ik twee footies binnen. Fifa voor het realisme en PES voor de lol. Want ik erger me vaak kapot in FIFA dat; door het realisme, de online potjes soms gewonnen kunnen worden door iemand met praktisch geen skill, maar door één afgewerkt waterkansje.
In pes is door de redelijk fel gescripte gp praktisch altijd de beste speler de winnaar.
Ach hou op man. Ieder jaar hoor ik dit verhaal en dan geef ik Fifa weer een kans en jaar in jaar uit komt die game gewoon na een paar uur spelen op dezelfde soort combinaties uit die je dan steeds zult moeten herhalen. Fifa98 tot 2004 waren destijds mn favoriete en enige soccergame,In 2004 kreeg ik pas door hoe afwisselend en uitdagend voetbalspellen kunnen zijn. Die openbaring werd mij geboden door...Pro evo 4

Fifa is juist het niet nadenken (vooral niet over het feit dat je steeds vanuit een vaste selectie spelsituaties aan het spelen bent met voorgeprogrammeerde mogelijkheden.

Pes is inventief zijn en de mogelijkheid hebben om je te onderscheiden.Ik heb een keer in Amsterdam aan een competitie meegedaan (voor deelname aan een ek PES hehe) en damn wat kun je toverachtig mooi startegisch oorlog voeren met deze game..kansloos was ik trouwens meestal haha...ah wel ik speel ook nooit op de ps3 en dit was op de ps3 wat niet zo super bij pes past als de pc

mss zit het zo: Fifa past bij consolegamers en Pes bij pc gamers. Dat is toch het beste wat ik kan doen qua erkenning van je uitspraken..
ik ben pes fan van het eerste uur en Ik weet waarover ik praat. Daarnaast wordt door elke gamesite (buiten di waar ik voor werk, mijn review) pes afgestraft ervoor. Pes is sibds 2011 een andere weg ingeslagen. Het spel heeft terug een identiteit. Ik zeg deal with it.


en het feit dat ik hen lekker toch al een week heb
Ow ik verwijt je niks. Ik doe meer een uitroep van ongeloof omdat ik ieder jaar positieve verhalen hoor over Fifa en het spel voelt mij gewoon houterig en beperkt aan. Er is wel altijd een stevige hype gaande die me in t begin toch hoopvol stemt,. Ook dit jaar ga ik het weer proberen. Ik heb Fifa sinds gisteren en PES sinds vandaag.

De recensies van Fifa zijn me een raadsel. Ik heb het idee dat EA invloed kan uitoefenen bij in ieder geval IGN. IGN is een toonaangevende site en zij begonnen met een zeer vroege review waarin een 9,5 werd gegeven. Dat cijfer geeft IGN misschien 3x in een jaar...wat de stortvloed aan 9's kan verklaren. De minder gevestigde sites zullen niet teveel willen afwijken wellicht om gezichtsverlies te voorkomen.

Ik kan niet geloven dat het spel nu wel echt anders zou zijn maar we zullen het zien..Ik hoop het wel iig...zoals ieder jaar.

[Reactie gewijzigd door mcorne op 29 september 2011 18:43]

@mcorne:

mjah, pes 4 was dan ook een stuk anders dan pes 2012 ;) en zelfde geldt voor fifa..

ik zou zeggen, geef de nieuwste versies van beide spellen eens een kans en oordeel dan opnieuw :)
Ik snap niet helemaal hoe FIFA er beter uit ziet dan PES.
De spelers in PES zijn veel herkenbaarder dan in FIFA (op de grote namen na)
Ook het publiek in PES heeft meer detail en langs het veld ziet het er ook veel beter uit. Denk aan pursers, camera's en coaches.

Ik begrijp niet helemaal waarom hier geroepen word dat FIFA daar sterker in is.
_/-\o_ _/-\o_ Dat heb ik nou precies hetzelfde, PES ziet er gewoon beter uit, speelt beter en ik koop hem dan ook gewoon weer. Vindt ook niet dat mensen het spel moeten afbranden op basis van een demo. Ik heb vorig jaar de demo gespeeld van pes en me er kapot aan ge-ergerd. Dit terwijl het spel zelf gewoon goed was.
een goede conclusie, het geeft ook aan waarom ik persoonlijk pes leuker vind :)
Ik vind dat FIFA de afgelopen jaren flink voouit gegaan is. Maar toch blijft voor mij de gameplay van PES onmisbaar. FIFA kan zoveel aan alles veranderen in het spel. De gameplay van PES kunnen ze niet evenaren.
Stel je de graphics, sound van FIFA en de gameplay van PES in 1 game voor. WOW! haha
Trouwens....ik denk dat PES in bepaalde landen meer gespeeld wordt dan FIFA. Ik merk in Zuid europese landen dan PES gewoon nummer 1 is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True