Vier pijlers
Bij eerdere gelegenheden konden we al wat losse missies spelen van Deus Ex: Human Revolution, op de Xbox 360 en de PlayStation 3. Leuk natuurlijk, maar bij een game als Deus Ex draait het om zoveel meer dan alleen de losse missies. Het gaat ook om het verhaal en om het opwaarderen van de hoofdpersoon. Hoe dat in elkaar steekt, wordt pas duidelijk als er meer kan worden gespeeld dan een enkele missie, hoe cool die ook kan zijn. Dus waren we blij toen er een serienummer in de bus viel, een code waarmee een previewversie van de game gedownload kon worden via Steam. Een code dus waarmee de game ook op de pc kan worden gespeeld.
Die versie maakt veel duidelijk. Van de voorgaande speelsessies wisten we al dat Deus Ex: Human Revolution gebaseerd is op de pijlers 'vechten, sluipen, hacken en sociale omgang', en dat de diverse levels zo in elkaar zitten dat er steeds verschillende routes zijn waarlangs het doel kan worden bereikt. Dat maakt het mogelijk om te kiezen hoe je de missie aan wilt pakken. Je kunt proberen zo onopvallend mogelijk je doel te bereiken en zo min mogelijk slachtoffers te maken. Wie wil, kan echter ook al schietend proberen de eindstreep te halen, al is hoofdpersoon Adam Jensen behoorlijk kwetsbaar. 'Guns blazing' op je doel afstormen is dus niet raadzaam. Sluipen loont, om zo de vele camera's, alarmsystemen en tegenstanders te omzeilen.
Dubbelfunctie
Dat is in de pc-versie uiteraard niet anders. Eigenlijk is alleen de besturing anders. Vooral de manier waarop dekking gezocht kan worden, verschilt. Je duikt achter een obstakel met de rechtermuisknop. Net als bij de consoleversie kun je vervolgens een koprol maken naar een volgend punt om daar achter te schuilen, mits dat dichtbij is. Je kunt ook aangeven dat je, in dekking, voorzichtig de hoek om wilt sluipen. Dat doe je door kort of lang de spatiebalk in te drukken. Het principe van een knop met twee functies is duidelijk overgenomen van de consolebesturing en komt vaker terug. Zo is er, net als op de console, één en dezelfde knop voor het gebruik van voorwerpen. Voor het openen van deuren, het oppakken van munitie, enzovoort. Deze knop gebruik je echter ook voor het 'afwerken' van je slachtoffers. Door de knop kort in te drukken, doorzoek je hun zakken, door de knop ingedrukt te houden, kun je hun lichaam wegslepen, wat erg handig is als je onopgemerkt wit blijven.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Makkelijk en moeilijk
Wat uit het spelen ook duidelijk wordt, is dat de game iets gemakkelijker is op pc. Met de nadruk op 'iets', want je zult nog steeds regelmatig het loodje leggen. Gemakkelijk is het namelijk zeker niet en dat hoort natuurlijk ook bij een game als Human Revolution. Het is vooral moeilijk om sluipend door het leven te gaan. Het kan, je kunt elke missie ongezien volbrengen en elk alarm omzeilen, maar dat valt niet mee. Het vergt bovendien erg veel geduld. Het vraagt dat je de tijd neemt om de looproutes van de vele tegenstanders te ontrafelen en dat je het juiste moment afwacht om verder te sluipen. Gelukkig kun je ook regelmatig stukken afsnijden of omzeilen via de sluiproutes die zijn ingebouwd. Als je die weet te vinden, natuurlijk. Er zijn er genoeg, vaak via luchtkokers, maar ook regelmatig via kelders, daken, balkons, ladders of andere omwegen. Al sluipend kun je ook een take-down uitvoeren: een tegenstander tot zeer dichtbij van achteren benaderen en vervolgens op brute wijze met de hand uitschakelen. Met één druk op de knop. Ook daarbij geldt dat lang of kort indrukken verschil maakt. In dit geval tussen een dodelijke en niet-dodelijke take-down. De niet dodelijke is er om aan het einde van de missie te kunnen opscheppen dat je het einde hebt gehaald zonder slachtoffers te maken. Dat levert extra ervaringspunten op.
Schaarste
Wat pas blijkt als je niet alleen maar losse missies speelt, is dat munitie schaars is in Human Revolution. Daardoor word je gestimuleerd om de sluipende weg te kiezen. Schaarste wordt ook veroorzaakt doordat er voor elk wapen aparte munitie is, in tegenstelling tot in voorganger Deus Ex: Invisible War. Je hebt al snel de beschikking over diverse wapens, zoals een 10mm Pistol, Combat Rifle en Machine Pistol en hoewel je regelmatig munitie tegenkomt - verscholen is kasten of op het lichaam van je slachtoffers - zijn dat steeds beperkte hoeveelheden, zodat je alweer snel zonder zit. Het kan je behoorlijk in het nauw brengen en massale schietpartijen zijn om die reden behoorlijk gevaarlijk, hoe goed je ook kunt schieten. Het gebrek aan munitie kan je lelijk opbreken. Om die reden zul je ook vaak terugvallen op het standaard 10mm Pistol, omdat daar nu eenmaal de meeste munitie voor beschikbaar is. Je kunt ook kiezen voor het gebruik van stille wapens. Die zijn er in een dodelijke en een verdovende versie, om het extra moeilijk te maken. Ook daar is de munitie echter schaars voor.
Dat was althans zo in de missies in Detroit, de eerste hub van het spel. Na Detroit reis je naar anders hubs, zoals Sjanghai en Montreal. Je blijft echter in stedelijk gebied. Detroit bestaat uit zes verschillende lagen, met op elk niveau aansluitpunten voor missies. Die zijn niet altijd even duidelijk en vooral nog niet allemaal direct toegankelijk. Zo kun je, als je op verkenning gaat, deuren vinden die naar uiteinden van de stad leiden, maar die zijn beveiligd met een cijferslot. Voor sommige daarvan zul je de code kunnen achterhalen. In alle gevallen kun je dergelijke cijfersloten echter hacken, een ambacht dat een belangrijke rol speelt in de game.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Nodes veroveren
Dat hacken bestaat in alle gevallen uit het volgen van een netwerk van nodes. In het netwerk zit naast het doel dat je moet zien te bereiken ook een processorkern die dat zal proberen te verhinderen. Vanuit je startpunt moet je via een aantal nodes contact zien te leggen met het doel. Contact leggen en het veroveren van nodes kost enige tijd en in die tijd heeft de processor kans om je pogingen te ontdekken en vervolgens te verhinderen. Om dat te doen, moet ook de processor via een aantal nodes bij het doel zien te komen. Het is dus zaak eerder het doel te bereiken dan de processor. Het wordt ingewikkelder als blijkt dat bij sommige nodes de kans op detectie door de processor groter is. De kortste route naar het doel is dus niet altijd de veiligste. Het wordt nog ingewikkelder. Je kunt onderweg hulpmiddelen vinden. Een worm bijvoorbeeld, die je op de processor af kunt sturen. Hacken wordt op die manier een minigame op zich. Wel een belangrijke minigame, want er valt van alles te hacken. Niet alleen deuren, maar ook computers die camera's en alarmen aansturen. Mocht je een alarm hebben getriggerd, dan kun je proberen de pc te vinden waarmee de herrie weer kan worden stopgezet. Al is lang niet altijd duidelijk waar die zich bevindt.
Hacken zul je
Dat hacken is één van de vele vaardigheden die je kunt opwaarderen met augmetations. Dat opwaarderen gaat op basis van Praxis Points die je weer krijgt in ruil voor de ervaringspunten die je verdient met alles wat je uitspookt in het spel. Voor het behalen van bepaalde doelen krijg je bovendien een Praxis Kit, die gelijk staat aan één Praxis Point. Zo verzamel je langzaam punten die je kunt besteden aan augmentations. Dat gaat traag en het is bovendien lastig kiezen. Het opwaarderen van je hacking skills is bijvoorbeeld erg nuttig, omdat je er deuren mee open kunt krijgen met een hogere mate van beveiliging, en de al eerder bepaalde sidequests kunt uitvoeren. Maar het is natuurlijk ook lekker om zo vroeg mogelijk hippere augmentations te scoren, zoals de cloak die je voor korte tijd onzichtbaar maakt.
Augmentations zijn ingedeeld naar ledemaat. Er zijn dus aanpassingen voor arm, been, lichaam, rug, huid, enzovoort, met een speciale vermelding voor schedel en oog, waar zaken als stealth aan zijn toegewezen. Ook de sociale vaardigheden en het hacken vallen onder schedel en oog. Je kunt augmentations kiezen die passen bij je stijl. Je kunt dus gaan voor fysieke kracht, snelheid en accuratesse, om het zo al schietend langer uit te houden, maar je kunt ook proberen om langer ongezien te blijven. Je kunt ook je energieniveau opwaarderen, zodat je gemakkelijker en vooral vaker acties als take-downs kunt uitvoeren, maar ook bijvoorbeeld langer in stealth kunt blijven. Er zijn dus lastige keuzes te maken bij het verdelen van de Praxis Points, zeker omdat de betere augmentations meerdere Praxis Points kosten. Hoe je ook speelt en wat je ook kiest, in alle gevallen zal het wel even duren voordat je de echt hippe augmentations hebt, zoals de optie om kogels in een gebogen baan af te schieten.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Limb Clinics
Het inruilen van verdiende Praxis Points kan alleen in speciale Limb Clinics, die zich in Detroit en waarschijnlijk in elke andere hub bevinden. In de stad is verder je appartement te vinden, ergens in een flat aan de rand, maar gelukkig keurig aangegeven op de plattegrond die je op kunt roepen. In je appartement is verder niet veel te beleven. Er staat een pc waar je wat mail op kunt lezen en, mits je de toegang weet te hacken, een geheime wapen- en munitievoorraad. Verder is Detroit een redelijk uitgebreid geheel, met diverse woontorens, het hoofdkwartier van je baas, Sarif Industries, een flink uit de kluiten gewassen politiebureau en een achterbuurt. Zowel in het politiebureau als in de sloppenwijk spelen zich lange missies af. In de straten van de stad lopen tientallen burgers rond. De meeste met volstrekt eerbare bedoelingen, maar in sommige woonflats en in de achterbuurt kun je minder vriendelijk worden bejegend, zeker als je er met getrokken wapen rondloopt.
Voorlopige conclusie
Het maakt Deus Ex: Human Revolution een lekker uitdagende game waarin je bovendien niet alleen de vrijheid hebt om te kiezen hoe je speelt, maar ook uitgebreid de mogelijkheid krijgt om hoofdpersoon Adam Jensen aan te passen aan je speelstijl. Dat maakt het leven van Jensen gemakkelijker, maar zeker nog niet eenvoudig. Jensen is en blijft kwetsbaar, zeker omdat hij vrijwel steeds met een overdaad aan tegenstanders wordt geconfronteerd. De steden waarin hij verzeild raakt - we zagen Detroit en Shanghai - zijn afwisselend en uitgebreid, met hoofdwegen en vooral erg veel sluiproutes, wat ook geldt voor de maps waarin de missies zich afspelen. Door de spaarzame hoeveelheid munitie proberen de makers je te dwingen om stealth te gebruiken en niet de Rambo uit te hangen. Toch is wat schieten aantrekkelijk, zeker omdat de sluipende weg erg veel geduld vraagt. Mocht het lukken, is de voldoening en beloning echter de moeite waard. De pc-versie ziet er daarbij veel beter uit dan de consoleversie, wat vooral goed zichtbaar is als Jensen dekking zoekt en daardoor even in derde persoon te zien is. De held oogt op pc echt stukken beter dan op de consoles, die hem tonen alsof hij is gemaakt van bordkarton.
Titel |
Deus Ex: Human Revolution
|

|
Platform |
PC, Xbox 360, PlayStation3
|
Ontwikkelaar |
Eidos Montreal
|
Uitgever |
Square Enix
|
Releasedatum |
26 augustus 2011 |