HTC, Samsung, Motorola, Acer, Dell en Sony Ericsson worstelen allemaal met hetzelfde probleem: het is lastig om je van je concurrenten te onderscheiden als iedereen hetzelfde OS gebruikt en iedereen vergelijkbare telefoons maakt.
Google en Samsung probeerden dat bijvoorbeeld met het gebogen scherm van de Nexus S, maar dergelijke gimmicks missen een duidelijk doel. De Xperia Play heeft dat doel wel en het toestel kan zich dan ook probleemloos van de concurrentie onderscheiden.
De ontwikkeling van de Play heeft wel lang geduurd. Waar de hardware aan het begin van de ontwikkeling nog high-end zal hebben geleken, loopt de Play nu op een aantal fronten opzichtig achter. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de benchmarks, die laten zien dat dat de Play grafisch niet heel sterk is. Dat is nu nog niet hinderlijk, maar over een of twee jaar zullen games modernere hardware gaan vereisen dan de Play aan boord heeft.
Een ander struikelblok is het scherm: waar de Arc een display heeft om de vingers bij af te likken, is het scherm van de Play op zijn best matig. Vooral op zonnige dagen is in de buitenlucht gamen verre van ideaal.
Ook de accuduur is problematisch. Als games via de Home-knop worden gepauzeerd, blijven ze actief en trekken ze de accu in een mum van tijd leeg. Daardoor moeten games altijd volledig worden afgesloten, wat tijd en moeite kost.
Toch geldt in dit geval echt: beter laat dan nooit. Als het om games op smartphones gaat, is de Xperia Play onbetwist koning. De smartphone is daadwerkelijk vernieuwend en op de meeste terreinen behoorlijk goed uitgewerkt, en daarvoor verdienen Sony en Sony Ericsson beslist complimenten.
Pluspunten:
+ Gamepad goed uitgevoerd
+ Gaming werkt vloeiend
+ Prima als smartphone
Minpunten:
- Scherm kon beter
- Gepauzeerde games trekken accu leeg
- Hardware zal snel achterhaald zijn