Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Sony Ericsson Xperia Play: PSP én telefoon

09-04-2011 • 09:00

55

Singlepage-opmaak

Uiterlijk en design

Design

Sony Ericsson heeft behoorlijk lang aan de Play gewerkt. Naar verluidt was de hardware al gereed aan het einde van de zomer van 2010 en is er sindsdien niets meer aan veranderd. Dat is onder meer te zien aan de knoppen onder het scherm.

In tegenstelling tot alle andere Android-toestellen van Sony Ericssons heeft de Play geen drie, maar vier knoppen onder het scherm. Oorspronkelijk was het plan namelijk om de Play samen met Google als Nexus-toestel uit te brengen. Dat is om onbekende redenen niet doorgegaan, maar het design is gehandhaafd.

De fysieke knoppen onder het scherm zijn een stuk kleiner dan bij de Arc en de X10. Hoewel de aanwezigheid van een Zoek-knop prettig is, zijn de knoppen door hun formaat niet erg fijn in het gebruik; de knoppen van de Arc zijn veel comfortabeler.

De Play is uitgevoerd in zwart of wit met metalen zijkanten. De achterkant is bol, een van de elementen waarmee Sony Ericsson zich wil onderscheiden. Bovendien zou het toestel daardoor goed in de hand moeten liggen - en dat is ook zo.

Sony Ericsson Xperia Play Sony Ericsson Xperia Play Sony Ericsson Xperia Play Sony Ericsson Xperia Play

Uiterlijk

De Play is niet alleen bol, maar ook dik. Dat zou het gamen op het toestel prettiger maken, maar de keerzijde is dat de Play veel wegheeft van een baksteen. In onderstaande tabel is te zien dat de Play van alle genoemde telefoons de grootste is. Het gewicht valt echter mee: de bijna even dikke Desire Z is met zijn uitschuifbare toetsenbord 11 gram zwaarder.

ToestelPlay
Arc
X10
Desire Z
iPhone 4Galaxy S II
Scherm 4,0 " 4,2" 4,0" 3,7" 3,5" 4,3"
Lengte 119 125 119 119
115 125
Breedte 62 63 63 60
58 66
Dikte 16 8,7 13 14,1
9 8,5
Gewicht 174g 117g 135g 185g
140g 116g

Boven het 4"-scherm zitten het logo, een kleine luidspreker, licht- en nabijheidssensoren en een frontcamera. Vooral de aanwezigheid van de frontcamera is een verrassing; het is de eerste Sony Ericsson met deze feature. De luidspreker is klein en gevoelig voor stof: na een dag was er hier al vuiligheid te zien. Aan de bovenkant zit de metalen aan-uitknop

De 3,5mm-aansluiting en de micro-usb-poort zitten aan de linkerzijkant van het toestel, in de gamepad. Dat is handig, want dan kan het toestel tijdens het gamen ook geladen worden. Ook kan de gebruiker probleemloos met een headset op gamen. Aan de rechterzijkant zitten de volumeknoppen in het midden, met aan weerszijden de twee schouderknoppen.

Aan de onderkant vinden we de microfoon; achter de accuklep is de tweede microfoon voor ruisonderdrukking verborgen. De accuklep beslaat de gehele achterkant. Deze is gemaakt van flexibele kunststof en doet denken aan de accuklep van de Samsung Galaxy S. Onder de accuklep zitten nog twee speakers verborgen.

Het slidermechanisme van de gamepad heeft vier aanhechtingspunten. De connector zit verborgen in het midden en lijkt zo redelijk goed beschermd tegen stof en vuiligheid. Een veer maakt dat het toestel uit zichzelf de geheel open of gesloten toestand opzoekt. Het geheel maakt een solide indruk en zou niet snel kapot moeten gaan.

Sony Ericsson Xperia Play Sony Ericsson Xperia Play Sony Ericsson Xperia Play Sony Ericsson Xperia Play Sony Ericsson Xperia Play Sony Ericsson Xperia Play