Dynamisch slagveld
Met weemoed denken we terug aan het jaar 2002. Het platform is de pc, de naam van het spel 'Battlefield 1942' en de plaats van handeling Wake Island. Verschijnt er nu nog geen glimlach rond je mondhoeken, dan is de kans niet groot dat je 'BF1942' vaak hebt gespeeld. Wij kunnen ons in elk geval weinig gevechten herinneren die epischer zijn dan de talloze potjes die we op Wake Island hebben uitgevochten. In 2009 gaf EA ons de mogelijkheid dat gevoel terug te krijgen met Battlefield 1943, dat via Xbox Live Arcade en het PlayStation Netwerk kon worden gedownload. Het was toen echter al duidelijk dat dit een zoethoudertje was; de echte Battlefield-multiplayeractie moest komen van Battlefield: Bad Company 2.
Getest op: Xbox 360
Ook verkrijgbaar voor: PlayStation 3, pc
/i/1250626511.jpeg?f=imagenormal)
Voordat we definitief in het geweld duiken, kijken we eerst even terug naar de singleplayermodus, en meer specifiek naar de vraag of het nodig is de singleplayermodus eerst te spelen. Het antwoord daarop is simpelweg 'nee'. De singleplayer is absoluut de moeite waard en bovendien heb je hem snel uitgespeeld, maar dat is niet nodig. Waar in veel games, zoals bijvoorbeeld Uncharted 2 en BioShock 2, de multiplayermodus een extraatje vormt bij een goede singleplayermodus, is in Battlefield: Bad Company 2 sprake van het omgekeerde.
Een week geleden vergeleken we de singleplayermodus van Bad Company 2 vooral met die van Modern Warfare 2. Hoewel sommige GoT'ers deze vergelijking niet op zijn plaats vonden, ontkomen de games er niet aan om naast elkaar te worden gezet. Ze hebben nu eenmaal nagenoeg dezelfde setting, ze spreken dezelfde doelgroep aan en ze doen grafisch niet voor elkaar onder. In de singleplayermodus zorgen de open, maar minder intensieve, opzet van Battlefield en de mogelijkheid de omgeving te vernielen voor de nodige differentiatie van concurrent Modern Warfare 2. Zoals we vorige week aangaven heeft Battlefield zijn meerwaarde echter nooit uit de singleplayer gehaald. Onze hoop op echt bestaansrecht van de game was dan ook gevestigd op de multiplayermodus, en die hoop is inmiddels bewaarheid.
Bekend terrein
De actie is in Battlefield: Bad Company 2 in diverse spelmodi gegoten, die allemaal bekend terrein zijn voor de meer ervaren Battlefield-speler. De twee belangrijkste spelmodi zijn Rush en Conquest. Rush werd geintroduceerd in de eerste Bad Company, terwijl je Conquest op en top Battlefield kunt noemen: Battlefield 1942 draaide al om het veroveren en controleren van vlaggen op de spelmap. Rush werkt niet heel anders, maar zet de twee vechtende partijen neer als een aanvallende en een verdedigende partij. De aanvallende partij moet steeds twee strategische punten zien te veroveren. Steeds als een tweetal punten is veroverd, schuift het slagveld op en zijn er twee nieuwe doelen aan de beurt, net zolang tot de laatste doelen zijn veroverd. Of dat laatste wel of niet lukt, bepaalt of de verdedigende dan wel de aanvallende partij wint.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Samenwerking
Hoewel de spelmodi net even van elkaar verschillen, hebben ze een belangrijk punt gemeen: de actie wordt altijd geconcentreerd rond vaststaande punten. Bij Conquest zijn dat de diverse vlaggen en bij Rush is het een frontlinie die voortdurend opschuift. Dit zorgt ervoor dat alle spelers zich steeds naar vaste punten begeven, wat ertoe leidt dat het gevecht zeer intensief blijft. Bovendien brengen Conquest en Rush ieder hun specifieke strategische uitdagingen met zich mee, waarbij het grootste verschil is dat het in Conquest loont om de veroverde vlaggen te verdedigen, terwijl je in Rush na de verovering gewoon door kunt rennen naar de volgende punten.
/i/1250626507.jpeg?f=imagenormal)
Een grote overeenkomst tussen de modi zit in het belang van samenwerking. Dat geldt voor het hele team, maar nog veel meer voor de mensen waarmee je in een squad zit. De teams in Battlefield: Bad Company 2, die tot twaalf personen tellen, zijn opgedeeld in maximaal drie squads. Het grote voordeel van samenwerking in een squad is dat je teamgenoten mobiele spawnpoints zijn. Behalve op de standaardplaatsen kun je dus ook naast een nog in leven zijnde teamgenoot spawnen. Spawnen bij de standaardlocatie betekent vaak dat je wel even bezig bent om terug te keren naar het front. Het is dus waardevol als tenminste een van je teamgenoten in leven weet te blijven in de buurt van de frontlinie. Het scheelt jou en eventueel nog twee andere, eveneens dode, teamgenoten pakweg een minuut terugrennen. Tel uit je winst!
Squad tegen squad
De samenwerking in je squad wordt van nog groter belang als je een van de andere spelmodi bekijkt. In deze modi, zoals Squad Rush en Squad Deathmatch, is het niet langer team tegen team, maar squad tegen squad. Nu gaat het er om welke squad het beste samenwerkt. Deze spelmodi zijn in onze ervaring wat meer recht-toe, recht-aan en ze bieden niet hetzelfde plezier als Rush en Conquest. De gevechten zijn kleinschaliger en er zit minder lijn in de opbouw van een gevecht. Dat hoeft niet per definitie nadelig te zijn en het kan nog een hoop plezier opleveren, maar het past in onze ogen minder bij het type game dat Battlefield: Bad Company 2 is.
Vrijheid en teamwork
Wat is volgens ons dan zo typerend aan Battlefield? In één woord: vrijheid. Het spel biedt weliswaar geen volledig open wereld of een vrijblijvende missiestructuur, maar het geeft de speler de vrijheid om een aanpak te kiezen die bij hem past. Spelers die gewend zijn intensieve, snelle shooters te spelen zullen zich prima thuisvoelen in de Assault-klasse. Ze verplaatsen zich zo snel mogelijk naar de frontlinie, om daar zo lang mogelijk in leven te blijven. Dat moet je liggen. Is dat niet het geval, dan zijn er tal van andere, ondersteunende taken die je uit kunt voeren. Wij hebben bijvoorbeeld een voorkeur voor de Recon-klasse, oftewel de sniper.
Snipers galore!
Het zijn geen hoogtijdagen voor rasechte snipers. Natuurlijk, hun aanpak leverde succes op in Operation Flashpoint 2: Dragon Rising, maar in het veel populairdere Call of Duty: Modern Warfare 2 werden ze volledig onder de voet gelopen door de aggressievere spelers met hun assault rifles. Battlefield: Bad Company 2 blijkt in dat licht een verademing. Vrijwel iedere speelmap heeft legio interessante plekjes waar sluipschutters zich kunnen verschuilen. Haal je sniper rifle tevoorschijn, kniel in een bosje op een plek met wat uitzicht en schieten maar. Natuurlijk biedt dat bosje niet veel bescherming, dus zodra je gezien bent is het verstandig om snel een andere plek op te zoeken, maar tot die tijd: snipers galore!
/i/1258797971.jpg?f=imagenormal)
Aan de hand van de Recon-klasse kan gemakkelijk worden gedemonstreerd hoe spectaculair Bad Company 2 bij vlagen uit de hoek kan komen. De voorbeelden zijn legio, maar we zullen ons beperken tot de twee momenten die ons tijdens het spelen het meest bij zijn gebleven. Het eerste moment speelde zich af in Isla Inocentes. Toen een bootje voor de kust van het door ons verdedigde eiland positie koos en het vuur op ons opende, bleken de schutter en de bestuurder vanuit ons perspectief precies op een lijn te staan. Één schot, twee kills. Nog spectaculairder was de actie die wij in in Valparaiso uithaalden. Terwijl we in Rush de laatste basis verdedigden, vloog een Blackhawk met vier tegenstanders recht op ons af. Een welgemikt schot maakte een einde aan het leven van de piloot, en daarmee ook aan dat van de rest van de inzittenden. Één schot, vier kills, en een neerstortende helikopter als bonus. Bingo!
Voldoening
Natuurlijk ontpopt niet elk potje zich tot een toneel vol spectaculaire actie. Logisch: als dat bij iedere speelsessie zou gebeuren, was het al snel niet zo spectaculair meer. De kracht van Battlefield: Bad Company 2 is dat een enkele kill, een enkel opgeblazen doel of een vernietigd voortuig al voor een kick zorgt. Spelen als sniper is immers ook lang niet altijd even leuk; een goede sniper - in de volksmond ook wel 'camper' - zit soms minutenlang verlegen om een doelwit. Zeker in Conquest, waar je letterlijk een heel potje op dezelfde plek zou kunnen blijven zitten, mocht je dat leuk vinden. Wanneer je echter na minutenlang wachten ineens een vijand voorbij ziet rennen en hem met een welgemikt schot omlegt, geeft dat des te meer voldoening. Het is dezelfde voldoening die een Assault-soldaat zal voelen als hij drie of vier vijanden achter elkaar neerschiet.
/i/1250626510.jpeg?f=imagenormal)
De sleutelwoorden voor de multiplayermodus van Battlefield: Bad Company 2 zijn dan ook, niet verwonderlijk, 'vrijheid' en 'teamwerk'. Des te aardiger is het dat deze twee sleutelwoorden eigenlijk in strijd zijn met elkaar. Om een goed team te vormen, moeten binnen je groep namelijk verschillende rollen worden vervuld. Een team met een goede medic is drie keer zo sterk als een team zonder medic, en hetzelfde geldt voor een sniper. Zo legden wij een vijand om die achter onze squad-maatjes opdook, terwijl die net bezig waren een bom te planten. De medic blijft in de praktijk wat buiten de eerste vuurlijn, en zorgt er daardoor ook meteen voor dat er tenminste een spawnpoint overblijft, met de positie van de sniper als eventuele back-up.
Voertuigen
Op die manier kun je een heel aardig team uitbalanceren, maar dat geeft nog steeds geen garantie dat je de overwinning zult boeken. Dat heeft alles te maken met de prominente aanwezigheid van voertuigen in Battlefield. De franchise is groot geworden met gevechten waarin tanks en vliegtuigen een grote rol spelen, en ook in Bad Company 2 duiken weer de nodige voertuigen op. Welke voertuigen het sterkst zijn hangt van je speelstijl af. Uiteraard zijn tanks en ander bepantserd geschut het stevigst en slagvaardigst op de grond, maar zij missen de mobiliteit van een quad waar een sniper goed mee uit de voeten kan.
Nog mobieler dan een quad, maar ook iets moeilijker te verstoppen, zijn de helikopters. Of je nu een Apache of een Blackhawk bestuurt, de vijand zal je vrij snel aan zien komen. Desalniettemin zullen goede piloten, zeker in combinatie met ervaren gunners, een cruciale rol spelen, vooral in Rush. Geen enkel voertuig kan zo snel en effectief een strategisch doel vrijmaken van vijanden, en vervolgens soldaten in de buurt van datzelfde doelwit afzetten. Of je de voertuigen nu leuk vindt om mee te spelen of niet, ze zijn onmiskenbaar onderdeel van het DNA van Battlefield, en wat ons betreft moet dat vooral zo blijven. Oók als zo'n verdomde helikopter ons voor de zoveelste keer van ons favoriete sniper-plekje blaast.
Om de actie heen
Daarmee is de belangrijkste kracht van de gameplay in Bad Company 2 beschreven. Minstens zo belangrijk is echter dat ook de ondersteunende elementen om de gameplay heen in orde zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de netwerktechnologie, maar ook aan de audiovisuele presentatie. De multiplayermodus van Bad Company 2 doet nauwelijks onder voor de singleplayer. Heel af en toe hadden we wat last van traag ladende textures, maar verder zijn de graphics prima in orde. Wel doken er enkele vervelende bugs op, waarbij we bijvoorbeeld vast kwamen te zitten in een neergestorte helikopter. In relatie tot wat we eerder schreven in de singleplayer-review willen we hier ook nog iets melden over het geluid. Waar we het geluid toen als weinig indrukwekkend beschreven, moeten we inmiddels toegeven dat het geluid in Bad Company 2 wel degelijk van hoog niveau is. Dit merk je echter pas goed als je het spel op een degelijke surround-set speelt. Wij hoorden kogels letterlijk voorbij vliegen, en dat geeft toch wel een heel intens gevoel.
/i/1250626509.jpeg?f=imagenormal)
Audiovisualiteit is een deel van de technologie, het netwerk een heel andere tak. Als we toch nog een keer Modern Warfare 2 mogen aanhalen: dat is een goed voorbeeld van een game waarvan de gameplay en het audiovisuele deel prima in elkaar zitten, maar die het op netwerktechnisch gebied af laat weten. Op de pc levert dit grote problemen op, en ook op de Xbox 360 en de PlayStation 3 hebben spelers last van wegvallende verbindingen. Daardoor is het schier onmogelijk om met een grote groep vrienden in een spel terecht te komen. Ook het ontbreken van Party-support en dedicated servers is veel gamers een doorn in het oog.
Vijf man is lastig
Hier ligt dus een goede mogelijkheid voor Battlefield: Bad Company 2 om winst te boeken. Dat heeft ontwikkelaar DICE zeker gedaan, al is ook Bad Company 2 niet perfect. Het spel biedt Party-support en dedicated servers, en het heeft vooralsnog vrijwel geen last van wegvallende connecties of van lag. Door de opbouw in squads is het echter moeilijk om met meer dan vier man samen te spelen. Ben je met z'n vijven, dan zal een speler in een squad met vreemden terechtkomen en aanmerkelijk minder plezier aan het potje beleven. Ben je eenmaal met meer mensen, dan kunnen er twee of zelfs drie squads worden gevormd, maar het werkt wel beperkend. Daarbij komt dat een vriend die halverwege inlogt zomaar bij het andere team kan belanden, als jouw team al vol is. Op zich geen punt, ware het niet dat het spel Party-support heeft. In de beschreven situatie kan deze speler dus communiceren met zijn voor het andere team spelende vrienden. Dat hoeft niet meteen gevolgen te hebben, maar het is natuurlijk wel gevoelig voor exploits.
/i/1258798579.jpg?f=imagenormal)
Een andere 'randzaak' die een belangrijke rol speelt in de tijd die spelers geboeid blijven door een shooter, is de ontwikkeling van hun online personage. Het groeien in level en het vrijspelen van nieuwe wapens en voorwerpen is volledig ingeburgerd in hedendaagse shooters, en ook in Battlefield: Bad Company 2 is dit uiteraard ingebouwd. Interessant daarbij is dat spelers hun klassen afzonderlijk kunnen upgraden. Een in de Assault-klasse vrijgespeelde upgrade kun je dus niet direct gebruiken als je even een andere klasse kiest; die zul je apart moeten ontwikkelen. Dit bevordert uiteindelijk de eerdergenoemde verdeling binnen squads. Veel spelers zullen een specialisme kiezen, omdat niet iedereen de moeite neemt alle klassen uit te diepen. Dat komt de diversiteit en de onderverdeling van rollen binnen een squad ten goede.
Motiverend
De upgrades zijn weinig baanbrekend, maar zorgen desondanks voor dat beetje extra motivatie om door te blijven spelen. Na ieder spel kun je per klasse zien hoeveel je bent gegroeid, en voor welke upgrade of welk nieuwe wapen je op dat moment ervaringspunten verzamelt. Overzichtelijk en motiverend, want de speler ziet heel duidelijk welke beloningen hij kan verdienen en hoeveel punten hij daarvoor moet halen. Als je tijdens een potje het vereiste aantal punten bereikt, is de bijbehorende upgrade direct vrijgespeeld. Dat is prettig, want wanneer je om het leven komt in het spel, kun je direct je wapenuitrusting aanpassen en je verse upgrade aan je wapen hangen, of een net vrijgespeeld wapen kiezen.
Conclusie
De singleplayermodus mag ons iets zijn tegengevallen, de multiplayer van Battlefield: Bad Company 2 maakt dat ruimschoots goed. De grote speelvelden en het dynamische verloop van de gevechten werken enorm verslavend, en de vrijheid die je krijgt om het spel in te vullen zoals je zelf wilt, draagt daar alleen maar aan bij. Écht leuk wordt het spel pas als je in een sterk samenwerkende squad zit. Een optimale inzet van voertuigen, door bijvoorbeeld altijd een monteur mee te nemen, en er voor zorgen dat er altijd minimaal een teamlid in leven blijft om als spawnpoint te functioneren, zijn voorbeelden van goed squadwerk.
Om de actie heen biedt Bad Company 2 een overtuigende audiovisuele prestatie en stabiele netwerktechniek, inclusief dedicated servers. Het is helaas wel wat lastig om met vijf of zes mensen te spelen, omdat een squad maar vier man toelaat en alleen die vier weten zeker dat zij bij elkaar horen. Andere Partymembers kunnen ook bij de andere partij terechtkomen, als de partij waar hun vier vrienden in zitten toevallig vol is. Dat is een klein smetje op een verder vlekkeloos blazoen. Toegegeven: bij multiplayermodi kun je vaak pas na maanden spelen vaststellen hoe goed ze werkelijk zijn, omdat je dan pas kunt zien in hoeverre het spel geplaagd wordt door exploits, onbalans en instabiliteit. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we echter alleen maar zeer lovend zijn over Bad Company 2. Veel betere multiplayergames hebben we nog niet gezien op de consoles.
Tweakers.net gaat uit van een nagenoeg gelijke speelervaring op de Xbox 360 en de PlayStation 3. Of dit ook geldt voor de pc, wat wel zo zou moeten zijn, hebben we niet kunnen testen.
Pluspunten
+ Vrijheid in manier van spelen
+ Balans tussen klassen
+ Voertuigen spelen als vanouds belangrijke rol
+ Spectaculaire momenten
+ Samenwerking in je squad maakt groot verschil
+ Diversiteit in speelvelden
+ Afzonderlijk levellen op overzichtelijke manier
Minpunten
- Samen spelen met ongelukkig aantal spelers werkt niet lekker
Cijfer: 9,5
Titel |
Battlefield: Bad Company 2 |
|
Platform |
PlayStation 3, Xbox 360 en pc |
Ontwikkelaar |
DICE |
Uitgever |
Electronic Arts
|
Releasedatum |
Inmiddels verschenen
|