Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Een blik op Office 2010

30-06-2010 • 16:00

195

Multipage-opmaak

Inleiding

Office 2010 is zonder twijfel de belangrijkste release van Microsoft dit jaar. Niet alleen is het kantoorpakket al jaren een voorname inkomstenbron voor de softwaregigant - het pakket wordt ook door vele miljoenen mensen gebruikt. Sinds de vorige release, toen Microsoft met Office 2007 nog heer en meester in de markt voor kantoorsoftware was, is het strijdtoneel echter behoorlijk vergroot. Niet alleen is er meer concurrentie, ook het toenemende gebruik van webapplicaties is een potentiële bedreiging voor de Microsoft-suite.

Om het verlies van marktaandeel een halt toe te roepen, heeft Microsoft naast het opfrissen van zijn klassieke Office-bundel ook zijn eigen verzameling webapps op de markt gebracht, onder de noemer Office Web Apps. Daarnaast heeft Microsoft zijn Works-suite voor thuisgebruikers laten vallen en ingeruild voor Office 2010 Starter, een pakket met beperkte mogelijkheden dat alleen op nieuwe pc's te vinden zal zijn.

In deze hands-on behandelen we de diverse applicaties uit de Office Professional-suite. De Office Web Apps bewaren we voor later.

Office 2010

Kantoorbrede vernieuwingen

In Office 2007 was de komst van de ribbon-toolbar in de gui van Word een grote verandering. Inmiddels vindt Microsoft dat Office-gebruikers er voldoende aan gewend zijn en is het lint in alle Office-apps doorgevoerd. Ook in Windows 7 is het lint in een aantal applicaties te vinden. Office 2010 heeft geen mogelijkheid om terug te gaan naar de klassieke toolbar.

Een voordeel is dat de ribbons in Office 2010 aanmerkelijk beter zijn aan te passen: zo kunnen tabs verborgen, verplaatst en hernoemd worden, en zijn de knoppen naar wens in te delen. Bovendien zijn de lint-instellingen te exporteren, zodat gemaakte wijzigingen veiliggesteld kunnen worden. De ribbons zijn in vrijwel alle applicaties op dezelfde manier ingedeeld, wat het gebruiksgemak ten goede komt.

Office 2010 - Lint aanpassen Office 2010 - Word - Backstage Office 2010 - Word - Interface met Ribbon

Microsoft heeft wel de Office-button linksboven laten vallen. Veel gebruikers van Office 2007 zouden de functionaliteit van deze knop maar met moeite hebben kunnen gebruiken, dus is de button is vervangen door de keuzeoptie 'bestand'. Een klik op de 'bestand'-knop geeft in alle Office-applicaties toegang tot het nieuwe Backstage View.

Microsoft heeft met Backstage View - in feite een tabblad - in elk Office-onderdeel een centraal onderdeel met bestandsgerelateerde functies. Vanaf deze plek kunnen bestanden worden geopend en opgeslagen, maar er kan bijvoorbeeld ook worden ingesteld dat er een lijst met recent geopende bestanden wordt getoond.

Een van de nieuwe mogelijkheden is om vanuit elke Office-applicatie een file als pdf-document op te slaan, terwijl voor Office 2007 nog een losse pdf-writer geïnstalleerd moest worden. Bij de instellingen kan worden gekozen voor pdf/a, een substandaard voor het archiveren van documenten waarbij alleen het hoogstnoodzakelijke wordt opgeslagen.

Onder de keuzeoptie 'opslaan en verzenden' treffen we 'opslaan naar web' als nieuwe mogelijkheid. Hiermee wordt een koppeling gemaakt met Office Web Apps, waarvoor wel een Windows Live-account nodig is. In totaal biedt Microsoft 25GB opslagruimte via Skydrive aan, en er bestaan opties om met meerdere personen aan een document te werken. Handig is de uitgebreide autosave-functie, die ook niet-opgeslagen documenten standaard vier dagen bewaart.

Bij de afdrukopties toont de betreffende Office-applicatie direct een printvoorbeeld, zodat in een oogopslag duidelijk is of de printinstellingen correct staan. Bovendien kan de gebruiker realtime het resultaat zien als hij de belangrijkste parameters aanpast, zoals marges of papiergrootte. Een Office 2010-gebruiker zal geen minuut terugverlangen naar het ouderwetse dialoogvenster, al kan deze nog altijd naar voren worden geroepen.

Office 2010 - Word - Printvoorbeeld Office 2010 - Word - Schermafbeelding

Een nieuwe functie die terugkeert in de werkbalk van elke Office 2010-applicatie is de knop 'schermafbeelding'. Deze tool kan een screenshot maken van elk programma dat niet is geminimaliseerd. De schermafbeelding wordt vervolgens direct in het document geplakt.

Word 1/2

Word 2010In Word 2010 heeft Microsoft onder andere geschaafd aan de zoek- en navigatiefunctionaliteit. In het zoekvenster worden de resultaten overzichtelijker getoond dan in eerdere Office-versies. Bovendien kan het gewenste document direct met een muisklik worden geopend en wordt de zoekterm in de tekst gekleurd weergegeven. Helaas is zoeken en vervangen nog steeds in een apart dialoogvenster ondergebracht.

Bij de navigatiefunctie worden binnen het geopende document keurig previews getoond. Ook kan er op titelniveau met items geschoven worden, waardoor de opbouw van een document snel is aan te passen.

Office 2010 - Word - SmartArt Office 2010 - Word - SmartArt Office 2010 - Word - SmartArt

Het aantal SmartArt-diagrammen in Word is ten opzichte van Office 2007 verhoogd tot bijna tweehonderd. Het aanpassen van de diagrammen - waarbij het invoegen van afbeeldingen een koud kunstje is - is bovendien intuïtiever uitgevoerd.

Het oude WordArt is in Office 2010 verdwenen. Effecten op tekstelementen moeten voortaan op dezelfde manier worden aangebracht als op bijvoorbeeld plaatjes. Schaduwen, weerspiegelingen en het aanbrengen van een gloed werkt naar behoren en is voldoende naar eigen wens aan te passen.

in Office 2010 is ook ondersteuning opgenomen voor OpenType-lettertypes, ontwikkeld door Adobe en Microsoft, en de opvolger van TrueType-fonts. Het meegeleverde font Gabriola - standaard ook beschikbaar in Windows 7 - is bijvoorbeeld geschikt voor het maken van zogeheten ligaturen. Dat zijn speciale karakters die uit twee tekens zijn samengesteld, bijvoorbeeld 'ff' of 'fi'. Door het gebruik van deze ligaturen ontstaat bij sommige lettertypen een evenwichtiger tekstbeeld doordat lelijke 'letterbotsingen' worden voorkomen.

De toevoeging van OpenType is een welkome aanvulling. Microsoft heeft echter het dialoogvenster waarin de instellingen voor dergelijke fonts kunnen worden aangepast, erg minimalistisch uitgerust.

Office 2010  - Word - Ligatures met Gabriola-font

Word 2/2

Microsoft heeft het grafische gereedschap van zijn Office-apps verbeterd. Een van de nieuwe tools is bedoeld voor het verwijderen van achtergronden in ingevoegde afbeeldingen. Bij een object dat scherp tegen de achtergrond afsteekt, werkt de tool prima, al dan niet met wat handmatig correctiewerk.

Office 2010 - Word - Achtergrond verwijderen Office 2010 - Word - Achtergrond verwijderen Office 2010 - Word - Achtergrond verwijderen

Met de 'afbeeldingsstijlen', een serie voorgedefinieerde stijlen, kunnen afbeeldingen snel worden omgetoverd tot bijvoorbeeld een fotoframe met een schaduweffect. Ook kunnen via voorkeuzes of handmatige selecties kleurcorrecties uitgevoerd worden, terwijl de optie 'artistieke effecten' een serie Photoshop-achtige filters op een afbeelding loslaat. Ten slotte kunnen afbeeldingen verscherpt of juist vervaagd worden.

De tools werken prettig en voorkomen in veel gevallen een uitstapje naar een losse grafische editor. Bovendien zijn wijzigingen eenvoudig terug te draaien. Wie veel met afbeeldingen in Word-documenten werkt, zal dit nieuwe gereedschap kunnen waarderen.

Office 2010 - Word - Afbeeldingsstijlen Office 2010 - Word - Artistieke effecten Office 2010 - Word - Correcties Office 2010 - Word - Kleur

Microsoft heeft in Word 2010 en de overige apps ook de beveiliging opgevoerd. Documenten die per e-mail - bijvoorbeeld met Outlook 2010 - of het web zijn binnengehaald, worden standaard in de zogeheten protected view-modus geopend. Dit is ook het geval als het document macro's of embedded content bevat, zoals bijvoorbeeld een YouTube-video. De protected view is in feite een readonly-stand in een sandbox en moet voorkomen dat malware via Office een ingang weet te vinden.

In de protected view is de content zichtbaar en doorzoekbaar zonder dat een pc gevaar loopt. Zo kan de gebruiker beter bepalen of een document betrouwbaar is, terwijl die keuze voorheen al vooraf gemaakt moest worden. Wie echter niet van de nieuwe veiligheidsmodus is gediend, kan deze uitschakelen.

Excel

Excel 2010De applicatie die bij bepaalde toepassingen het meest kan profiteren van de 64bit-uitvoering van Office 2010 is uiteraard Excel. In de 2007-uitvoering van Microsofts spreadsheet-applicatie werd de grens van 256 cellen per rekenblad al geslecht en kon een rekenblad 1.048.576 rijen en 16.384 kolommen herbergen, in de 64bit-editie van Excel 2010 vervalt nu ook de 4GB-grens, en dat is goed nieuws voor liefhebbers van buitenproportionele rekenbladen. Voor de meeste gebruikers volstaat de 32bit-editie - die overigens keurig naast de 64bit-editie op de installatie-dvd- staat.

Excel 2010 heeft volgens Microsoft ook verbeterde pivot tables, oftewel draaitabellen. Met dergelijke tabellen kunnen snelle data-analyses op grote verzamelingen gegevens worden uitgevoerd. Nieuw is de optie ShowValues, die een aantal nieuwe rekenmethoden voor analisten beschikbaar maakt. De eveneens nieuwe Slicer moet het mogelijk maken om rapportfilters op de pivotdata toe te passen. Deze visual controls worden getoond in een zwevend selectievenster.

Office 2010 - Excel - SlicerIn aanvulling op de draaitabellen kan de PowerPivot for Excel 2010-addin geïnstalleerd worden, waardoor grote hoeveelheden cijfers - volgens Microsoft tot miljoen rijen - handelbaarder zouden worden. Opgestelde rapporten kunnen naar een SharePoint Server 2010 worden geëxporteerd en door anderen worden bekeken. Dit gereedschap is met name bedoeld voor bedrijven die enorme hoeveelheden data behapbaar willen maken.

Interessanter voor de meeste gebruikers zal de nieuwe Sparklines-functie zijn. Sparklines-grafieken nemen slechts één cel in beslag en kunnen trends in een serie cijfers op een eenvoudige manier visualiseren. De Sparklines blijken in de praktijk eenvoudig aan een rekenblad toe te voegen en geven snel inzicht in bepaalde trends.

Er is ook geschaafd aan de voorwaardelijke-opmaakfunctie in Excel 2010. Met behulp van deze functie kunnen trends of opvallende cijfers in een rekenblad beter zichtbaar worden gemaakt door de betreffende cellen een afwijkende opmaak te geven. Nulwaarden worden voortaan standaard niet meer getoond, en negatieve waarden kunnen beter zichtbaar gemaakt worden. Ook zijn meer opmaakmogelijkheden aanwezig, onder andere in de vorm van gradients en een serie nieuwe iconen.

Office 2010 - Excel - SparkLines Office 2010 - Excel - Voorwaardelijke opmaak

Excel 2010 kent nog een aantal kleine verbeteringen, zoals een aantal nieuwe statistische functies, een los te installeren 'what-if'-tool, het online opslaan van werkbladen, en toegang tot spreadsheets via de mobiele telefoon met Excel Mobile 2010. Wie zich dan nog verveelt, kan in de spreadsheet-app van Microsoft zelfs een paar games spelen.

Powerpoint 1/2

Powerpoint 2010Powerpoint is al sinds jaar en dag een veelgebruikte toepassing om presentaties te maken en te tonen. Omdat steeds meer content online wordt verkregen en weer gepubliceerd, wil Microsoft met Powerpoint 2010 in deze ontwikkeling meegaan. Daarnaast moet het presentatiepakket meer multimedia-mogelijkheden aanbieden.

Het invoegen en bewerken van videomateriaal in een Powerpoint 2010-presentatie is relatief eenvoudig. Het is mogelijk om diverse bewerkingen op filmfragmenten los te laten, waarvan de optie 'knippen' een zeer welkome is; de gebruiker kan via een dialoogvenster een start- en eindpunt in een video aangeven, waardoor het in de meeste gevallen niet nodig zal zijn om de beelden in een video-editor te bewerken. Ook worden vrijwel alle gangbare videoformaten ondersteund.

In video's kunnen ook diverse effecten worden aangebracht, waaronder fraaie reflecties en 3d-rotaties. Toen we echter een paar effecten loslieten op een filmfragment in hd-kwaliteit, kreeg ons testsysteem - een modale 2,1GHz-Intel Core 2 Duo - de hik tijdens het afspelen. Enige terughoudendheid of het bezit van snelle hardware is dus aanbevolen.

Office 2010 - Powerpoint - knippen in video Office 2010 - Powerpoint - overgangen tussen slides Office 2010 - Powerpoint - animaties

Aardig is dat online video's van bijvoorbeeld YouTube ook in een presentatie kunnen worden opgenomen door de embed-code te gebruiken. Het aantal effecten dat op deze video's kan worden toegepast, is echter beperkt en ook het snijden in online materiaal is onmogelijk.

Ingevoegde objecten kunnen in Powerpoint 2010 op diverse manieren van een animatie-effect worden voorzien. Aardig is dat er in de edit-modus direct een preview van de gekozen animatie wordt gegeven. Daarnaast kunnen de parameters van een getweakte animatie via de knop 'animatie kopiëren/plakken' naar andere objecten in de presentatie worden overgeheveld.

Het aantal overgangen dat tussen de dia's kan worden ingevoegd, is door Microsoft verder vergroot. De effecten zien er over het algemeen professioneel uit, wat kan helpen om kazige presentaties nog wat op te peppen. Bovendien kan Powerpoint bij het renderen van een aantal transitions de gpu inzetten.

Powerpoint 2/2

Office 2010 - Powerpoint - sectiesBij het bewerken van grote presentaties is het handig dat een serie slides in secties ingedeeld kan worden. Tijdens het geven van een Powerpoint-presentatie kan de spreker hierdoor bijvoorbeeld een afgebakend introductiegedeelte overslaan. Ook kan er met secties worden geschoven, zodat de volgorde van een presentatie makkelijker kan worden gewijzigd. De 'sectie'-mogelijkheid is een goede vondst en je vraagt je af waarom deze in eerdere Powerpoint-versies niet te vinden was.

Het revisie-mechanisme maakt het mogelijk om twee Powerpoint-presentaties naast elkaar te leggen. Wijzigingen kunnen al dan niet doorgevoerd worden door deze aan- of uit te vinken.

Eenmaal gemaakte presentaties kunnen vanuit Powerpoint 2010 als video geëxporteerd worden. Voor het opslaan van het materiaal zijn drie profielen aanwezig: 'hd' levert een resolutie van 960x720 pixels, 'internet en dvd' is goed voor 640x480 beeldpunten en het profiel 'draagbare apparaten' herbergt een qvga-resolutie. De profielen kunnen helaas niet worden aangepast en gebruik van het wmv-formaat is verplicht.

Een andere exportmogelijkheid luistert naar de naam 'pakket inpakken voor cd', waarbij de presentatie inclusief de embedded content naar een cd-r of dvd-r wordt weggeschreven. Zo kan een presentatie als digitale hand-out worden meegegeven. Aan het geheel wordt een html-pagina met een link naar de gratis Powerpoint Viewer toegevoegd, zodat de presentatie voor iedere Windows-gebruiker te openen is.

Office 2010 - Powerpoint - video-export Office 2010 - Powerpoint - 'uitzending' in Google Chrome Office 2010 - Powerpoint - 'uitzending' aanmaken

Interessant in Powerpoint 2010 is het streamen van een presentatie via internet. Deze optie is te vinden onder 'diavoorstelling uitzenden' en vereist een Windows Live-account of SharePoint Foundation 2010. Na het aanmelden bij de dienst wordt een url zichtbaar die via e-mail aan alle deelnemers gestuurd kan worden. Volgens Microsoft werkt het streamen van Powerpoint-slides in alle actuele browsers en dit kunnen we onderschrijven: wij ondervonden noch in Firefox 3.6, noch in Chrome 5 problemen. Bovendien was de kwaliteit uitstekend.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Outlook

Outlook 2010In Outlook is de conversation view, die voor Gmail-gebruikers al jaren de standaard is, nu de normale weergave-modus voor e-mails. Hierbij worden meerdere mails op chronologische wijze samengevoegd, waardoor langer lopende mailwisselingen beter te volgen zijn. Dat gerelateerde berichten eventueel naar een andere map zijn verplaatst, heeft daarop geen invloed.

Aanvullend op de conversation view is de knop 'negeren' in de ribbon-toolbar geplaatst. Een druk op deze knop zorgt er voor dat alle ontvangen berichten die bij een bepaalde mailthread horen, automatisch in de prullenbak verdwijnen. Verder kan met de functie 'opschonen' een thread worden ontdaan van tekstfragmenten die steeds terugkeren door het continu quoten.

Microsoft claimt dat deze opties de gebruiker voor information overload kunnen behoeden, en het moet gezegd dat het inkomende mailverkeer beter te beheren is dan in Outlook 2007. De negeren-optie is echter niet zonder gevaar: als er mail binnenkomt met een onderwerp dat al op de zwarte lijst staat, dan wordt deze aan het oog onttrokken.

Outlook 2010 zou ook het uitvoeren van veelvoorkomende taken minder vervelend moeten maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het doorsturen van een mailtje naar een leidinggevende, of het beantwoorden en daarna verwijderen van een bericht. Naast een aantal voorgeprogrammeerde 'snelle stappen' kan de Outlook-gebruiker ook zelf dergelijke shortcuts aanmaken en deze eventueel voorzien van een sneltoets.

Wanneer de muiscursor boven een e-mailadres blijft staan, wordt een snelmenu getoond. Met dit menu kan niet alleen het adres aan het adresboek worden toegevoegd, maar kan ook een conversatie via een instant messenger worden opgezet.

Office 2010 - Outlook - Snelle stappen Office 2010 - Outlook - Opties Office 2010 - Outlook - Conversation view

Met de Social Connector-plug-in wil Microsoft het verkeer op sociale netwerken in Outlook betrekken. De enigszins op Xobni en Gist gelijkende plug-in - die momenteel alleen nog maar in de 32bit-versie werkt - toont van een contactpersoon diverse gegevens, waaronder statusupdates op LinkedIn en MySpace. Ook kan relevante data van een SharePoint 2010-server worden opgepikt en toont de plug-in onder andere mailwisselingen en gedeelde documenten. In een toekomstige versie wil Microsoft ook Facebook en Windows Live ondersteunen, maar van Twitter ontbreekt nog ieder spoor.

De Social Connector-software is overigens gebonden aan de combinatie van Outlook 2010 en SharePoint 2010, waardoor een bedrijf dat deze plug-in wil gebruiken, oudere Office-software, Exchange en Sharepoint zal moeten upgraden.

Office 2010 - Outlook - Social connector

Access en OneNote

Access 2010Net als Outlook vereisen bepaalde toepassingen van de database-applicatie Access een SharePoint 2010-server. Zo is SharePoint met Access Services nodig om een aangemaakte database via het web te kunnen benaderen. Ook de toegangsrechten voor webgebruikers worden op de server bepaald.

Microsoft heeft in Access 2010 aan de macro designer gesleuteld. De vernieuwde tool zou helpen om programmeerfouten te voorkomen. In aanvulling daarop zijn er nieuwe data macros, waarbij acties direct aan een tabel worden gekoppeld. Hierdoor zouden databases eenvoudiger te beheren zijn.

Office 2010 - Access - Macrodesigner Office 2010 - Access - Recordweergave Office 2010 - Access - Sjablonen

Access is net als de overige pakketten uitgerust met meer sjablonen, die overigens ook van andere gebruikers afkomstig kunnen zijn. Formulieren kunnen voortaan worden voorzien van web 2.0-objecten. Ook kunnen webdiensten als externe informatiebron dienen, maar hiervoor dient wederom een SharePoint-server beschikbaar te zijn.

Access 2010 bevat relatief weinig vernieuwingen en niet ieder bedrijf zal deze applicatie gebruiken. Bovendien zijn er alternatieven die door sommige gebruikers als completer worden ervaren, zoals FileMaker.

* OneNote

OneNote 2010OneNote heeft in 2010 de status van volwaardige, zelfstandige applicatie en Microsoft levert het pakket bij alle Office 2010-bundels, op de Starter-editie na.

Notities kunnen voortaan online worden opgeslagen; in bedrijfsomgevingen kan desgewenst ook worden uitgeweken naar SharePoint Server 2010.

Vanuit Word en Powerpoint kunnen met een druk op de 'gekoppelde notities'-knop direct aantekeningen tevoorschijn worden getoverd. Zo kunnen bijvoorbeeld tijdens het bekijken van een Powerpoint-slideshow aantekeningen worden gemaakt. Met de docking-optie, te vinden in de werkbalk 'snelle toegang', kan het OneNote-venster aan de rechterkant worden vastgezet en de always on top-status krijgen.

Office 2010 - OneNote - Backstage Office 2010 - OneNote - Openingsscherm

Gemaakte aantekeningen kunnen met behulp van markeringen gelabeld worden, zodat ze bij het terughalen sneller zijn door te nemen. Via 'wiki linking' kunnen notities aan elkaar worden gekoppeld, zodat er structuur kan worden aangebracht, net als bij een reguliere wiki.

De optie om bestanden te delen via SkyDrive is handig, omdat een co-auteur geen OneNote hoeft te installeren en kan volstaan met een gratis Live-account. Wat echter tegenvalt in OneNote is de beperkte Backstage-implementatie. Zo wordt er niet direct een afdrukvoorbeeld getoond. Microsoft heeft dus nog wel wat werk aan OneNote te verzetten.

Publisher

Publisher 2010Het dtp-pakket Publisher bezit veel van de opmaakmogelijkheden die we al in Word aantroffen, maar uiteraard ligt de nadruk meer op het tot in detail opmaken van pagina's. Het bestaansrecht van Publisher kan door de groeiende opmaakmogelijkheden en grafische functies van Word worden betwist, maar er is nog altijd een doelgroep die de uitgebreidere dtp-functionaliteit nodig heeft.

Volgens Microsoft is het uitlijnen van objecten in Publisher 2010 verbeterd. Zo verschijnen er tijdens het verslepen van items automatisch hulplijnen die helpen om bijvoorbeeld een afbeelding op de juiste plaats te zetten. Gebruikers die snel een object willen invoegen, kunnen bij de aangevulde 'bouwsteenbibliotheek' kijken of er iets van hun gading tussenzit. Ook kan er eigen content aan deze library worden toegevoegd, aardig voor bijvoorbeeld het veiligstellen van bedrijfslogo's.

Interessanter is de preview-functie bij plakacties. Deze nieuwe feature zit in alle Office-applicaties, maar is vooral in Publisher erg handig: voordat bijvoorbeeld een tekstfragment wordt geplakt, kan worden bekeken of de opmaak van het origineel of van het doeldocument moet worden aangehouden. Ook handig is de transparante toolbar die bij het selecteren van tekst verschijnt: deze vertoont de meest gebruikte opties, waardoor sneller gewerkt kan worden.

Office 2010 - Publisher - Bouwsteenbibliotheek Office 2010 - Publisher - Ontwerpcontrole

Wanneer bij de aanmaak van een nieuw document in het Backstage-gedeelte een sjabloon wordt gekozen, kunnen documentparameters - zoals het kleurenschema en het standaard lettertype - alvast worden gekozen, wat de nodige muisklikken bespaart. Ook de ontwerpcontrole kan werk besparen: hiermee worden mogelijke opmaakfouten in een lijst gezet, zoals niet zichtbare objecten of verkeerd geschaalde afbeeldingen die buiten de gestelde kaders vallen.

Bij het exporteren van in Publisher opgemaakte documenten is het bij de print preview-functie handig dat meerdere pagina's tegelijk getoond kunnen worden. Verder ondersteunt het dtp-pakket het relatief nieuwe Pantone GOE-kleurensysteem.

Office 2010 Starter

De gratis versie van Office 2010 is het Starter Edition-pakket. Deze editie is alleen voorgeïnstalleerd op nieuwe pc's te vinden en de twee pakketten - Word en Excel - kennen de nodige beperkingen. Bovendien wordt er een reclamebanner van 208 pixels breed getoond, die niet kan worden weggeklikt. Deze moet de gebruiker overhalen om een completere versie te kopen. Ook andere Microsoft-producten en -diensten passeren hier de revue.

Starter Edition zal een gemiddelde thuisgebruiker van voldoende gereedschappen voorzien. Zo zijn er geen beperkingen in het opslaan of printen van documenten. Bovendien kan er een portable versie van het Starter-pakket naar een usb-stick worden weggeschreven, zodat het 400MB grote pakket tijdelijk op een andere pc gebruikt kan worden.

In Word en Excel ontbreken onder andere SmartArt, de referentie-functie, macro's en het beveiligen van documenten, terwijl de ribbon-interface niet aangepast kan worden. In de tekstverwerker kunnen verder geen opmerkingen in de kantlijn worden toegevoegd. Excel mist de opties voor het maken van draaitabellen, maar die zullen vermoedelijk alleen in het bedrijfsleven breed toegepast worden.

Word bevat echter nog steeds krachtige opmaakfeatures en zelfs de mail merge-functie ontbreekt niet. In Excel zijn de verbeterde conditional formatting en de nieuwe Sparklines beschikbaar. Starter Edition zal voor veel thuisgebruikers dan ook prima voldoen, zolang ze zich niet te veel aan de banner ergeren.


Conclusie

Met Office 2010 poogt Microsoft uiteraard gebruikers van eerdere versies over te halen om te upgraden. Daarnaast wil het bedrijf nieuwe gebruikers aan zich binden door met name in te zetten op extra multimediafunctionaliteit in de applicaties Word en Powerpoint. Ook kleine verbeteringen in de interface moeten het gebruiksgemak verhogen. Wat ons betreft is Microsoft in deze aspecten grotendeels geslaagd.

Op het gebied van internetconnectiviteit heeft Microsoft vooral voor de onderkant van de markt - noodgedwongen - de nodige stappen vooruit gezet. Met name het samenwerken via SkyDrive is een nuttige ontwikkeling.

Of een upgrade naar een van de drie retail-versies de moeite waard is, blijft een lastige vraag. Beginnende of semi-gevorderde gebruikers hoeven met Office 2007 geen essentiële functies te missen als ze deze upgrade aan zich voorbij laten gaan. Gevorderde gebruikers die dagelijks meer en krachtigere gereedschappen nodig hebben, kunnen - zeker in combinatie met Windows 7 - wel degelijk profiteren van Microsofts nieuwste kantoorsuite.

Office    2010 prijzen

Het prijskaartje speelt uiteraard een rol. Office 2010 voor Thuisgebruik en Studenten, Office 2010 voor Thuisgebruik en Zelfstandigen, en Office Professional 2010 kosten respectievelijk 139, 379 en 699 euro. Met de zogenaamde key-cards zijn de licentiekosten met respectievelijk 109, 249 en 499 euro aanzienlijk lager. Office Professional Academic, alleen leverbaar aan personen die actief zijn in het onderwijs, moet 109 euro opbrengen. De Starter Edition ten slotte is een betere oplossing voor beginnende gebruikers dan het uitgerangeerde Works.

De diverse pakketten zijn dan misschien in prijs gedaald, de prijzen blijven pittig - maar het kopen van losse applicaties kan wellicht uitkomst bieden. Belangrijker is dat voor bepaalde features ook moet worden geïnvesteerd in verse serversoftware, zoals SharePoint. Met name de nieuwe Outlook heeft daar baat bij. Een bedrijf moet dan ook goed afwegen of een dergelijke investering de moeite waard is en wat de alternatieven zijn.

Lees meer

Office 2010 bereikt rtm-status
Office 2010 bereikt rtm-status Nieuws van 17 april 2010
'Office 2010 komt in juni 2010 uit'
'Office 2010 komt in juni 2010 uit' Nieuws van 28 november 2009

Reacties (195)

195
193
126
5
0
0
Wijzig sortering
Ik vind Office an sich een net product, maar de prijzen blijven me verschrikkelijk tegenstaan. Voor de 'gewone' thuisgebruiker zijn zulke prijzen gewoon veel te hoog naar mijn mening. Ik zou graag een OEM versie van een paar tientjes zien. Als ik een nieuwe computer bestel met een OEM versie van Windows erbij betaal ik minder voor Windows dan ik voor de goedkoopste Office zou moeten betalen. Een beetje scheve verhouding...
Goedkoop: OpenOffice.org (Sun/Oracle) (http://nl.openoffice.org/)
Niet het zelfde, maar als je MS Office wilt moet je betalen.

Wel goed om te zien dat het irritante Works nu eindelijk weg is.
inderdaad, Works was eigenlijk nergens goed voor... Nam alleen maar HDD ruimte in en een uninstall sessie bij aanschaf van een PC waar dit al op stond. (weer een reden geen voorgeinstalleerde machine te halen)

Gratis openoffice versies zijn daarnaast prima, maar MS voelt nog geen concurrentie helaas...

Persoonlijk zie ik nog niet zoveel voordeel in 2010 nu. En zeker gezien de afdeling nog met office 2003 blijft werken denk ik dat ik nog even wacht...
Goede reden (voor bedrijven) is bijvoorbeeld dat Office 2003 end of life is:
http://support.microsoft.com/lifecycle/?p1=2488

Maar gezien de meeste software huizen zulke luie draken zijn en momenteel aankomen met Office 2007 ondersteuning zal het allemaal wel niet zo snel lopen.
Valt wel mee.

Office XP:
Algemene ondersteuning: verlopen sinds 30-06-2004
Uitgebreide ondersteuning: verloopt op 12-07-2011

Office 2003:
Algemene ondersteuning: verlopen sinds 14-04-2009
Uitgebreide ondersteuning: verloopt op 08-04-2014

Office 2007:
Algemene ondersteuning: 10-04-2012
Uitgebreide ondersteuning: 11-04-2017

Zie: http://www.nucia.eu/forum/showthread.php?p=543964#post543964
Je vergeet te vermelden dat Extended Support aanmerkelijk duurder is.
Dat is waar, maar 'end of life' klinkt wat dramatischer dan het is. En extended support is voor het MKB sowieso nog prima te doen. Voor de echt grote bedrijven kan het wellicht een reden zijn om over te stappen, maar een supportcontract i.c.m. met andere MS-contracten is niet ondenkbaar.
zelfs office 2000 werkt nog fijner. op mijn werk gebruiken we office 2007 en dat werkt gewoon niet fijn. je bent heel lang aan het prutsen om de oude functies te vinden van excel en word. van 97 naar 2000 en 2003 gaat heel soepel maar naar 2007 niet meer. daarom zoek ik op school ook alleen pc lokalen waar ze nog office 2000/xp/2003 hebben geinstalleerd.
jij bent nog zo'n dinosaurus die vast blijft houden aan oude gewoontes en daardoor nieuwe (vaak) betere dingen afkeurt voor het een kans te geven
Anoniem: 34296 @Proxx3 juli 2010 21:10
Nee, gewoon iemand die praktisch denkt

Wij zijn niet allemaal office hobbyisten die het leuk vinden om het meest ingewikkelde pakket op de computer opnieuw aan te leren. Sommige mensen werken met office om werk te verrichten. Voor mij was het lint reden om over te stappen op Google docs en open office. Dat bespaarde me een hoop tijd die ik anders moet investeren om de interface opnieuw aan te leren.

Een laten we eerlijk zijn. Microsoft heeft de interface nu zo vaak veranderd dat niemand verbaasd moet zijn dat het in office 2013 weer iets anders wordt. Want zo geweldig is het lintmenu niet, vooral op breedbeeld schermen neemt het veel te veel ruimte weg waar je het eigenlijk niet wil missen, in de hoogte. Het is vooral handig voor nieuwelingen. Voor mensen die met gewone menu's gewend zijn is het vooral lastig. Niet alleen de menu's maar ook alle vertrouwde dialoogvensters zijn verdwenen. Ik verlies daardoor kostbare tijd om instellingen te vinden die ik in 2003 door veelvuldig gebruik blind kon vinden. De amerikanen hebben daar een treffend spreekwoord voor:

If it ain't broke, don fix it

Vervelend is ook dat de lintbalk de met VBA in office gemaakte applicaties overhoop gooit. Je zou toch hopen dat ze de oude menu structuur mogelijk zouden maken zodat die tenminste normaal blijven draaien. Niet dus. De interfacevernieuwingen worden zoals zo vaak weer door de strot geduwd. MS weet wat goed is voor de klant en die moet niet zeuren.

Dat neemt niet weg dat MS Office is een grandioos pakket is. En het ziet er zeer fraai uit. Daar hoeft niemand op af te dingen. Vervelende is dat ze over 3 jaar weer met andere versie komen en je weer de volle mep mag betalen. Zeker voor bedrijven is dat verdomd lastig.

Zo ken ik genoeg bedrijven die heel tevreden met office 2003 werken en geen enkele behoefte hebben aan een update, maar ze krijgen grote exel bestanden binnen van 2007 en die krijgen ze echt niet geopend (nee ook niet met de extensie), dan moeten ze weer een paar PC uitrusten met 2007, wat het beheer weer lastig maakt. En steeds weer mag je de hele hoge prijs betalen voor een update. Die prijzen zijn niet reeel.

Echt office 2000 was een weergaloos pakket, meer heeft een bedrijf niet nodig. Alles wat er na gekomen is zijn minor updates. Leuke toeters en bellen maar niets waar bedrijven om zitten springen. Office 2000 bezat al 90% meer mogelijkheden dan bedrijven nu gebruiken. En VBA reeds volmaakt en help ondersteuning stukken beter dan latere versies. De continue wijzigingen in de help zonder dat het beter wordt, zijn ook een mooie demonstatie dat eindeloos gevogel met de opmaak vooral tijdverspilling is.

Steeds extra mogelijkheden toevoegen maakt een product niet beter. Genoeg is genoeg. Ook al die extra opmaak mogelijkheden zou je als bedrijf liever niet willen hebben. Een efficient bedrijf bindt zijn werknemers aan standaard sjablonen en laat ze geen tijd verspillen met opmaak. Verstandige bedrijven zorgen ervoor dat mensen productie draaien. Een waar mensen productie draaien zien de meeste documenten er ook niet uit, en dat geeft ook niets, als de boodschap maar overkomt.

Office 2010 is weer een prima product net als de voorafgaande versies, maar het is niet wat alle bedrijven per se nodig hebben. Velen zijn beter af met Open Office, die doet nauwelijks meer onder voor office 2003, heeft dezelfde vertrouwde interface en bevat ook 90% meer overkill dan mensen nodig hebben.

Neem Google docs, vergeleken bij MS office is het spartaans. Maar hee, misschien is er reden dat bedrijven hun spullen rondbrengen in minivans en niet in een rolls roys.

De conclusie dat office 2010 meer afstand neemt van de concurrentie lijkt mij daarom ook niet zo evident. office is gewoon sinds office 2000 al zo goed dat het nauwelijks te verbeteren valt. Daarentegen zijn open office en google docs gewoon no nonsense werkpaarden. Met wat simpele verbeteringen kan Google docs de afstand meer verkleinen dan MS met duizend nieuwe toeters.

Mijn inschatting is dat te mooie interfaces en te veel opmaak toys de productiviteit alleen maar schaden. Als ik zie hoe managers hun tijd lopen te verklooien met dat soort speeltjes. Maar wat heb je er als bedrijf aan, het is gewoon windows dressing.

Goed naar de klant toe wil je dat er goed uit ziet, maar dan geldt weer dat bedrijven alles liefst in standaard opmaak willen hebben. Geen gefiedel door de mensen zelf. Je wil niet dat je verkopers bezig zijn met tekstopmaak, je wil dat ze klanten binnenhalen. En als je echt mooi presentatie materiaal wil hebben dan ga je naar een drukker. Lay-outen is namelijk ook een vak.

Wat betreft de web mogelijkheden: Niets haalt het bij het gemak van Google docs. gewoon realtime online samenwerken. De oplossing van MS is niet geboren met de noden van de klant in gedachten, maar hoe kunnen wij de klant toch maar vooral gebonden houden aan onze offline applicaties terwijl we hem een worst voorhouden van een online applicatie. Dat is het belang van Microsoft, het is niet het belang van bedrijven.

Zolang klanten zich gebonden voelen aan MS werkt dit, maar klanten die wat ondernemender zijn ontdekken dat je een hoop geld kan besparen als ze MS office alleen maar op een paar computers voor compatibiliteit gebruiken. Waarom zou je bijvoorbeeld iedereen in het bedrijf per se microsoft office geven als ze alleen maar simpele dingen doen.

Een bijkomend voordeel is dat je dan niet zit met het tijd en geldverlies die de overgang naar weer een nieuwe interface geeft. Gewone mensen hebben daar knap last van. Microsoft doet dat met regelmaat om zijn updates als nieuwe producten te kunnen voorstellen. Je wordt op twee manieren benadeeld, je moet weer de volle mep betalen en je wordt geconfronteerd met ongewenste interface veranderingen. Bij open office hoef je daar niet bang voor te zijn.

Microsoft office is al jaren een schitterend product, daar hoef je niet eens een review voor te doen. Dat is ook niet wat er in het geding is. Wat in het geding is: waarom zou je steeds weer zo veel geld betalen voor een nieuwe versie als er andere zijn die gratis zijn en even goed de job doen. En misschien dat ze nog wel efficienter zijn ook. Want kantoorprogramma's moeten een tool en zijn geen cadeauwinkel met duizend verleidingen. Op de messenger worden mensen al gek van die drukke interface.

De echte kracht van office is al jaren dezelfde: integratie. Je kan die product koppelen aan allerlei gegevensbronnen, je kan het koppelen moet boekhoud en andere programma's. Je kan er maatgerichte applicaties in ontwikkelen, die iedereen kan gebruiken die office heeft. Maar vaak is dat maar op een paar werkplekken nodig en er zijn ook een hoop bedrijven die zulke dingen niet doen, die hebben MS office eigenlijk niet meer nodig.

Veel bedrijven hebben nog niet door dat ze op veel plaatsen een rolls royce inzetten waar ze eigenlijk maar een bestelwagen nodig hebben. Office is niet slecht, het is veel te goed. De hoge prijs is gerechtvaardigd als je de bijzondere integratie en programmeer mogelijkheden ook daadwerkelijk gebruikt. En dan nog moet je afvragen of alternatieven niet aantrekkelijker zijn als je je daarmee kan bevrijden van een hele dure afhankelijkheid. We zien trouwens dat rond Google docs de speciale applicaties zich ontwikkelen in hoog tempo.

Voorlopig zit MS office nog wel goed. Bedrijven kopen het vrij automatisch, maar de hoge prijzen en de steeds veranderende interfaces maken het interessant om eens wat verder te kijken op langere termijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34296 op 22 juli 2024 16:59]

Office heeft altijd een redelijk consistente interface gehad. Dat onderschrijf je zelf eigenlijk al een beetje door wel aan de 'oude' interface gewend geraakt te zijn, maar de 'nieuwe' maar niet onder de knie kan krijgen.

Het ribbon gebeuren in office 2007 qua user interface veruit superieur aan de vele menutjes en submenutjes die men voor 2007 had en die OOo nog steeds heeft. Voor een beginnende gebruiker is het sowieso al véél handiger om functionaliteit gegroepeerd te hebben, maar ook de gevorderde gebruiker is mijn ervaring, went bijzonder snel aan hoe alles gegroepeerd is. En ja, dan hou ik ook rekening met de functies die je eerder 'op de tast' vond en waarvoor je nu moet zoeken. Kortom; naar mijn mening ligt het vooral aan jezelf als je de ribbon niet door kan krijgen. Dat heeft niets met MS of haar keuze voor het ribbon te maken.

De oude office interface was wél broken om maar bij dat Engelse spreekwoord te blijven. Voor iemand die niet blind de weg weet, wordt het aantal functies en mogelijkheden die beschikbaar zijn te groot om overzichtelijk gegroepeerd te presenteren in die verschrikkelijke dropdown menutjes. Daarnaast zaten een heleboel functies op volstrekt onlogische locaties, waardoor je, wanneer je aan het zoeken was, ook echt LANG aan het zoeken was.

Overigens heeft MS juist vóór bedrijven in office 2007 en dus ook 2010 een interessante integratieslag gemaakt met SQL Server en ook SharePoint. MS is een relatief kleine en nieuwe speler op de BI markt, maar heeft in enkele cycli met o.a. excel een vrij sterke (want; iedereen kent en kan 't) tool op die markt neergezet. Op het moment is het zo dat veel bedrijven een aparte BI suite aanschaffen voor een heleboel zaken welke MS voor een bepaald deel toch wil kunnen laten verlopen via excel en sharepoint. Nu is het nog niet zo dat MS zich qua features en (vooral) bruikbaarheid kan meten met de 'grote' jongens op deze markt, maar ze hebben met office een leuk breekijzer gevonden om toe te treden.

Het ribbon is niet hoog. Op mijn scherm past een A4tje op 100% bijna volledig op één scherm in word. In excel krijg ik 41 rijen op scherm met ribbon en met het ribbon geminimaliseerd (ook dat kan!) passen er maar liefst 45 op! Het hele 'mijn werkblad wordt zo klein met dat ribbon' is dus meer een onterecht gevoel dan een daadwerkelijk feit. Ter vergelijking: in google docs passen er maar 32 rijen op 't scherm..

Hoe dan ook, mijn punt is dat office op maar heel weinig manieren zijn gelijke moet erkennen in andere office pakketten. Zakelijk gebruik van office houdt mijn inziens meer in dan kleine brieven tikken en in een spreadsheet van een paar regels een berekening maken. Zoals je zelf aangeeft, worden er hele (grote) applicaties volledig in office gebouwd. En mijn ervaring is dat het aantal zgn 'power users' van office alleen maar toeneemt naarmate meer jongeren (opgegroeid met he) de arbeidsmarkt betreden.

Google docs is op het moment niet voor veel meer dan zeer simpele documentjes en spreadsheets geschikt. Ik zie daar bijvoorbeeld niet eens ondersteuning voor sjablonen inzitten. Ja, publieke sjablonen, maar ik wil toch wel graag enkele standaard zaken boven m'n brieven/documenten/whatever hebben staan. En ik wil zo'n sjabloon eigenlijk niet 'publiek opslaan'. En dan wil ik ook nog eens dat die sjablonen voor al mijn werknemers beschikbaar zijn, waarbij wijzigingen in het sjabloon ineens worden doorgevoerd bij alle gebruikers.
zelfs office 2000 werkt nog fijner. op mijn werk gebruiken we office 2007 en dat werkt gewoon niet fijn. je bent heel lang aan het prutsen om de oude functies te vinden van excel en word. van 97 naar 2000 en 2003 gaat heel soepel maar naar 2007 niet meer.
Maar dat ben je altijd als een pakket zijn GUI opnieuw uitvindt - wat in het geval van Word wel nodig was. Ik bedoel, wat doet welk knopje hier? Dat je toevallig weet dat een bepaald icoontje een bepaald iets doet is vanwege ervaring en gewenning, niet omdat het nu zo'n goed GUI ontwerp is. Logisch dat je onwennig bent als dat ineens veranderd wordt (naar iets gebruiksvriendelijkers).
Anoniem: 361785 @YopY3 juli 2010 14:21
"Ik bedoel, wat doet welk knopje hier?"

geef mij dat maar hoor, scheelt me ook mijn opleiding overnieuw moeten doen, ik kan elke office van 97 tot 2003 dromen, maar in 2007 zoek ik nog steeds naar bepaalde dingen (die ik wel vind maar wat meer tijd kost dan vroeger, en dus niet goed is voor de productiviteit)

waarom zo nodig een standaard zoals de menubalk veranderen wat al jaren in zo ongeveer elk stuk software vergelijkbaar ingedeeld is?
1. Om jezelf af te zetten van andere software.
2. Om je eigen software eens wat frisser te laten uitzien (lees, mooier maken).
3. Een poging doen om je software intuitiever / sneller in gebruik te maken (nee, pas als je eraan gewend bent, mag je gaan meten hoeveel langer of korter hippe documenten je kosten).
4. Om uberhaupt door te ontwikkelen binnen je bedrijf. Anders blijf je ook maar met een set dinosaurussen steken.
5. Vast meer redenen.

Maar het klinkt alsof je blijft vasthouden aan de oude Office-versies. Dan vind ik het ook niet zo gek dat 2007 je nooit tijdswinst heeft opgeleverd. Je kan die tijdswinst tenslotte pas meten als je dezelfde maat van gewenning hebt in beide suites.
Je kan ook gewoon office 2010 leren, dan heb je dat probleem opgelost.
Je ziet vaak dat oude lullen het weigeren om nieuwe software te gebruiken...maar je bent nog student man! Je moet mee gaan met de tijd. Ribbons zijn er met een heel erg goede reden gekomen. Ik heb er ook heel erg aan moeten wennen, maar ik vind het nu fijn werken (zoek nog steeds af en toen, maar dat had ik met 2003 ook).
Vond de overgang naar offine 2007 juist makkelijk.. was soms even zoeken naar 1 of 2 functies. Hier op de afdeling ging er voor sommige mensen een wereld open. Waren de reactie 'ow kan dat ook met word' 2007 is veel inventiver in gebruik.
Er is een reden waarom OpenOffice geen concurrentie is voor MS office. Toen ik ermee moest werken vond ik openoffice totaal niet fijn, het uiterlijk was niet mooi, opmaak was vaak rot. Het is wel een poosje geleden sinds ik het gebruikt heb maar aangezien een maat van mij nog steeds gebruikt en ik niet veel verandering zie moet ik eerlijk zeggen dat openoffice echt geen concurrentie is.
Dit komt helaas doordat het alternatief voor OpenOffice voor velen een illegale Office is. Als dit strenger werd bestraft, of moeilijker werd gemaakt kwam dit ófwel Openoffice ten goede, óf Office werd goedkoper of beter. Als men daadwerkelijk de bedragen echt moet betalen zullen veel meer mensen dan toch liever met het, door velen als "minder" betiteld OpenOffice programma gaan werken.
Euh. Het gebruik van OO.o zou misschien verhogen, maar dat maakt het niet automatisch een beter programma. Sinds 2007 heeft Office een flinke voorsprong ten opzichte van OOo gemaakt (imho), welke ze waarschijnlijk niet meer in kunnen halen.
Wat bedoel je dan precies met die niet meer in te halen voorsprong sinds 2007? Ik kan werkelijk geen reden bedenken om weer terug te keren naar MS-Office.
Voor de hobbyisten onder ons is er met Alfresco een aardig alternatief voor een sharepoint server te maken.
Inderdaad hobbyisten. Leuk allemaal hoor die knutsel praktijken maar in onze organisatie willen we producten die werken, makkelijk te implementeren zijn, schaalbaar zijn, supporteerbaar, en ondersteuning van ofwel externe bedrijven of leverancier. Daarnaast heb je te maken met gebruikers die een hoge uptime wensen en niet steeds willen bellen als er weer een foutmelding op het scherm komt.

Dat gebruikers een pakket gewend zijn zie ik zelf als minder issue, want dat kun je opvangen door gedegen communicatie en training. Je haalt het alleen giga onderuit op het moment dat dingen niet werken.
Anoniem: 292995 @dago211 juli 2010 19:02
Dat is mooi. Wil je een schaalbaar, makkelijk te implementeren, supportbaar platform, dan is Alfresco met OpenOffice de beste oplossing denk ik ;-)
supporteerbaar
roflmao _/-\o_
Wat is er rot aan de opmaak? Qua uiterlijk doet het inderdaad aan als Office 2000.
Qua opmaak (van de documenten iig) valt er naar mijn mening niet veel op aan te merken.

Valt goed mee te werken, beter dan met KOffice dat toch wel weer heel anders er uitziet dan OOO / MS Office.

Ontopic
Voor de "fullscreen draggers" onder ons, excel is in 2010 in tegenstelling tot 2007 well fullscreen te verslepen.. enorme verbetering (nah jah bugfix)!
Euhm, voor mensen die snel een briefje willen typen of wat eenvoudige spreadsheets willen maken mischien wel.

Maar in een bedrijfsomgeving is OpenOffice totaal geen concurentie. Gewoon de kracht van Exchange/Outlook en hoe makkelijk dit te beheren en onderhouden is, zorgt dat je ook al de andere producten gebruikt.

Heb wel altijd huiverig gestaan t.o.v. de manier hoe naar sharepoint integratie werd gewerkt, maar blijkbaar zullen we bij de volgende migratie niet veel keuze meer hebben als we alle mogelijkheden willen gebruiken.

Maar de review doet me wel zin krijgen al die nieuwe zaken eens zelf te testen. :)
Waar zit die kracht dan in? Bijna alle bedrijven die ik beheer qua ICT hebben geen donder aan exchange, gebruikers gebruiken word als veredelde typemachine, excel wordt alleen door 1 of 2 mensen die met nummers werken gebruiken, maar ook haast niet meer door specialistischere software..

Iedereen kan wel leuk van de daken schreeuwen dat het allemaal geweldig is, maar wie gebruikt het nou echt?

Als je een professionele presentatie geeft, dan gebruik je geen PowerPoint, als je een grafisch ontwerp moet hebben huur je een grafisch ontwerper. Als je foto's wil bewerken, dan neem je Photoshop, of laat je het door een specialist doen. Als je een boek schrijft, dan gebruik je in word misschien automatische paginanummers, dan dan houdt het op, de rest wordt door andere partijen geregeld. Als je gaat mailen, heb je een paar dingen nodig: Inbox, Contacten, Knop nieuwe mail, Knop sluiten. Meer is er gewoon niet in gebruik door 99% van de gebruikers..

En stel dat je een van de bovengenoemde dingen toch zelf wil doen, dan heb geen reden om zo veel te betalen, om dat je er geen geld mee verdient.

Het magische woord "Integratie" heeft niet zo veel met de softwareleverancier te maken, maar vooral met de kennis van de systeemintegrator en de ICT-architect.
De global catalog is om te beginnen al erg handig, hoe die geïntegreerd is met de AD vanzelfsprekend. Als je in een bedrijf werkt met wereldwijd zo'n 5000 medewerkers in zo'n 30 tal vestigingen is dat gewoon al iets heel praktisch.
Verder zijn ook de troubleshooting tools in Exchange 2007 handig als je snel even wilt nagaan of een mail toegekomen is bij een bepaalde gebruiker.

Elke keer als ik een werkplek moet klaarmaken voor een nieuwe gebruiker is het toch leuk dat ik gewoon even de eerste letters van zijn gebruikersnaam moet ingeven en al de rest vrijwel automatisch gebeurd.

De custom categories helpen je gezamenlijke mailboxen goed te beheren.
De agenda die er in zit is iets praktisch om meetings te regelen en vast te leggen wie welke resources op een bepaald moment heeft, en medewerkers met erg beperkte kennis hebben geen problemen om met die zaken te werken.

Een manual maken met de nodige voetnoten, woordenlijsten en indexen is ook vrij makkelijk met word, en hoewel dat met openoffice ook kan, vind ik het persoonlijk met word iets eenvoudiger. Hiervoor moet je idd niet enkel een office pakket aanschaffen, maar als je dus al outlook + exchange gebruikt, is het al meer moeite nog iets apart daarvoor te installeren en je gebruikers daar mee te leren omgaan.

Voor excell heb je erg veel externe applicaties die hun eigen functies toevoegen aan excell (en enkel excell), denk bijvoorbeeld aan boekhoudpakketten. De tijd die onze boekhouder zo bespaard is toch wel handig voor ons.

En qua powerpoint, ik weet niet of jij in een bedrijf werkt waar veel presentaties moeten gegeven worden, maar bij ons wel in ieder geval, voor het grootste deel zijn dat wel interne presentaties. En daarvoor huur je echt niemand extern in als je je bulletpoints en wat grafieken ook zelf snel kunt invullen om je presentatie of meeting te structureren. Natuurlijk, voor powerpoint zelf moet je natuurlijk dus ook office niet kopen, het is weeral de combinatie van alles samen.

Dat het geld kost is natuurlijk niet te ontkennen, maar als je ondersteuning wilt bij de pakketten die minder mainstream zijn ben je ongeveer evenveel kwijt, wij hebben oppervlakkig gekeken voor alternatieven voor Exchange/Outlook maar dat kwam niet veel goedkoper uit, en dat is dan geen rekening houdende met de migratie naar die omgeving met behoud van onze huidige gegevens, en het feit dat we dan meer problemen zouden hebben met de andere landen waar dan wel nog exchange/outlook gebruikt wordt. (veel landen zijn opgekocht door huidige moederbedrijf en het is niet alsof de volledige infrastructuur dan is omgegooid).

Nu, versta me niet verkeerd, voor sommige bedrijven is Exchange/Outlook inderdaad niet de beste of goedkoopste oplossing. (Voor ons echter wel)
Wat je gewoon niet kan ontkennen is hoe eenvoudig dit te beheren is, wat je personeelkost ook weer kan drukken, omdat je geen specialisten moet inhuren, en als de persoon die het momenteel voor je doet opstapt, vind je zo meteen iemand anders die het makkelijk kan overnemen.

[Reactie gewijzigd door -Vasa- op 22 juli 2024 16:59]

Als je een professionele presentatie geeft, dan gebruik je geen PowerPoint
Oh nee? Wat is er dan mis met Powerpoint?
Hoeveel bedrijven beheer jij dan qua ict?

calendering, shared contacts mail en dergelijke zijn niet meer weg te denken.
Word is veel meer dan een typemachine je maakt er professioneel ogende documenten mee die klanten overtuigen om met je in zee te gaan, excel analyseert in een mum van tijd de cijfers die die klanten produceren (en dan is excel nog het kleine broertje aan het worden van reporting services)


De onzin die jij uitkraamt is niet te overzien, dergelijke uitspraken doen in een bedrijf is veel duurder dan de licentie die jij duur vind...
Lang maar dan ook lang niet zo goed als MS Office.

MS Office vind ik dermate goed dat ik er voor zou betalen.
zou betalen?
oftewel je vindt het goed genoeg om voor te betalen,
maar doet het toch neit? dat is wel erg hypocriet.

bij voorbaat excuses als ik je verkeerd begrepen heb...
Anoniem: 175233 @freaq1 juli 2010 15:47
Nogal voorbarig met je beschuldigingen....

Het zou natuurlijk ook kunnen dat zijn bedrijf een home use licentie heeft, en hij het dus legaal heeft zonder er voor te hoeven betalen....
MS Office is ansicht niet zo duur 80-90 euro voor Office Home & Student (te installeren op drie PCs in huis), dat is minder dan 30 euro per licentie! Als je echter Outlook, Acces of Publisher wil hebben dan zal je inderdaad een stuk dieper in de buidel moeten tasten. Ik denk echter dat 90% van de Office Home & Student gebruikers deze applicaties niet nodig hebben.

Wil je nog goedkoper uit zijn dan is Open Office een goed alternatief, scheelt echter wel een hoop in efficiëntie.
+2.
Ik ken geen student / thuisgebruiker die intensief Outlook, Acces of Publisher gebruikt. 120 euro is eigenlijk helemaal niet duur voor iets waar je dagelijks plezier van hebt.
Mensen die toch een niet-browser mail client willen hebben, maar niet zoveel willen betalen en/of gebruiken veel functies niet, kunnen natuurlijk altijd Outlook Express nemen of Live Mail.
Als student zijnde gebruik ik redelijk intensief Outlook. Zowel voor mijn email zelf natuurlijk (verschillende accounts), als de agenda waar al mijn afspraken in staan als mijn contanten lijst. Werkt echt allemaal zo goed en fijn in Outlook! Heb ook Thunderbird geprobeerd, maar dat werkte toch allemaal net een stukje minder...
Daarnaast heb ik ook af en toe Acces nodig gehad, maar dat is (in mijn geval) inderdaad te verwaarlozen.

Echter, als student zijnde heb ik voor €56,00 Office Professional Plus kunnen kopen, ik klaag dus niet!
Vindt je? Heb je hosted exchange? Of staat al je data lokaal? En als je hosted exchange hebt mag je overal een Outlook profiel toevoegen en wordt op elke pc een ost'je aangemaakt met je data. Kunt ook wel online zonder opslag gebruiken, maar dan is het traag als * en zoeken?

Probeer GMail eens... Zo makkelijk zonder dat gammele zware Outlook met grote lokale opslag.
Of ze nemen Thunderbird, waar alles in zit wat Outlook ook heeft.. (behalve exchange, maar dat is toch wel erg oud, X.400)
Wat bedoel je met erg oud?

De reden voor het gebruik van Outlook voor mij is juist Exchange (via een hosted Exchange omgeving, heerlijk).
Je hebt duidelijk geen idee waar je het over hebt. Exchange is niet onderdeel van Outlook.

Thunderbird is een e-mail client. Outlook is een collaboration suite, je hebt ook een uitgebreide calender functie en contactpersonen.

Overigens is SMTP ouder dan X400...
Wil je nog goedkoper uit zijn dan is Open Office een goed alternatief, scheelt echter wel een hoop in efficiëntie.
Care to explain? Wij werken hier nu bijna 4 jaar in een MS-vrije omgeving waarbij dagelijks documenten moeten worden uitgewisseld met andere kantoren en cliënten. Ik heb nog nooit het gevoel gehad dat ik 'minder efficiënt' zou werken dan iemand anders. Integendeel: sinds ik me heb verdiept in de macro-functies van OOo is onze efficiëntie heel wat gestegen...
30e per licentie, wat je ook nog eens mag spreiden over 3 jaar. (office komt vaak uit per 3 jaar)

Dat maakt 10e per jaar, iets wat ik er voor over heb. Heb dus ook 2007 enterprise de deur uitgedaan voor de legale versie toen ik dat merkte.
Bij de meeste (grote) bedrijven kan je in het Home User Program (HUP) stappen, dan koop je je een licentie voor enkele euro's.
Net gebruik gemaakt van HUP. €25,- inclusief DVD voor office prof plus. Licentie eindigt wel met beindigen van dienstverband en is maar voor 1 pc.
Tja - maar MS gaat echt niet controleren of jij nog bij je oude werkgever werkt... :P

Enne - gewoon downloaden die HUP software. Die DVD brand je makkelijk zelf; de installer kun je op welk medium dan ook opslaan. Spaar je 12 EUR uit voor een dvd die misschien niet eens aankomt - collega had hem erbij besteld voor 2007, maar heeft hem tot op de dag van vandaag niet ontvangen.

[Reactie gewijzigd door Flozem op 22 juli 2024 16:59]

Klopt, bij ons kregen we hem zelf gratis als je langer dan 3 jaar in dienst blijft anders € 30
Leuk die prijs verschillen, hier is ie 12,95 voor office 2010 professional
+ €11,99 als je ook de DVD wilt. Maakt €24,94

[Reactie gewijzigd door Terror op 22 juli 2024 16:59]

De goedkoopste versie van Office 2010 kost...0 euro...je moet wel tegen een beetje reclame kunnen.

Dit is wat de concurrentie van OpenOffice e.d. doet. Ik vind het een goede zaak.
de goedkoopste versie is office 2010 starter en zit GRATIS bij je nieuwe computer.

de andere versies zijn veel uitgebreider en logisch ook dat je ervoor moet betalen.

of wat vind je van acrobat standard: 333€
Ondanks dat ik zelf ook niet de full price van deze software kan bekostigen (ik heb wel geïnvesteerd in een technet abo), is Microsoft echt nog een van de goekopere software makers in deze tijd. Als je Office aan deze full price koopt, zal dit eerder om professionelere redenen zijn dan gewoon jan met de pet die via 't zoontje een studentenversie zou kunnen krijgen (overigens komt die op 65€ dacht 'k).

Als je dan kijkt naar andere softwarehuizen die voor 1 programma toch wel makkelijk het dubbel vragen dan het duurste Office pakket...

Voor die software is het natuurlijk wel OK. Duur is dus zeer relatief.
Heeft iemand een screenshot hoe de banner eruit ziet bij Office Starter :?
Ben wel benieuwd hoe storend het is...
http://runningclam.files....1/office-starter-2010.png

Dit lijkt een legitiem plaatje, kom er enorm veel tegen die 'sarcastisch' zijn gesoept.
http://runningclam.files....1/office-starter-2010.png

Lijkt mij niet zo super irritant.

Het zelfde plaatje op dezelfde tijd gepost :P

[Reactie gewijzigd door drijfhout op 22 juli 2024 16:59]

Anoniem: 175233 @drijfhout1 juli 2010 12:49
Is dat alles?

Wow... dat is dan werkelijk geen enkel probleem!
't is alleen jammer dat die versie alleen geleverd wordt met een nieuwe PC (met windows).
Ooow, iemand zal het wel even in een installatie-pakketje duwen. Ik neem aan dat men niet werkt met serienummers voor de Starter-versie.
Anoniem: 205792 30 juni 2010 16:17
Via Surfspot heb ik de MSO'10 Pro DVD (dus niet de download) gekocht voor € 56,25, dat vind ik een acceptabele prijs.
Heb ik inderdaad ook gedaan. Ik ben over van 2007 naar 2010. Maar om nu echt de vlag uit te hangen, dat ook niet.

Ik vind de gebruikersinterface veel rommeliger dan bij 2007, dus qua gemak is het in mijn ogen er niet echt op vooruit gegaan. Daarbij lijkt het wel of er meer functies inzitten of dat deze functies direct op je werkblad zitten en niet meer achter menus.

Maar wellicht is het gewoon een kwestie van wennen. Net zoals bij office 2007 waar het even duurde voordat ik de knop afdrukken had gevonden 8)7
Kan natuurlijk ook maar vroeger betekende dat vaak direct printen en ik wil meestal nog het een en ander instellen of afdrukvoorbeeld voordat ik ga printen. Tegenwoordig krijg je dit ook al via Ctrl+P idd (althands bij office 2010 dan). "Ook weer een kwestie van wennen." :P
dit vind ik zelf een hele strakke actie. de nieuwe print interface werkt simpel als je dat wilt (grote print knop) maar kan je ook helemaal fine-tunen met de opties eronder. maar smaken verschillen en veel zal ook wennen zijn.
Ik kwam juist aan het zoeken naar de print knop in office 2010 ( http://photos.pcpro.co.uk...rd-2010-print-default.png dit scherm ).
Had niet verwacht dat het plaatje de knop zelf was.. liep onderaan te zoeken naar een printknop.
Of je voegt de printer toe aan de Quick Access Toolbar, linksbovenin naast het Word/Excel etc. icontje.
Als je Medewerker (van een school of uni) bent heb de je download voor rond de 10 en de dvd voor rond de 20 (gratis verzonden)
Anoniem: 341936 30 juni 2010 19:24
als ze er nou ook nog eens voor zorgen dat de beta op een normale manier is te verwijderen of te upgraden... bij mij blijft hij zeggen dat ik het nog heb geinstalleerd maar ik heb al het hele registry doorgespit.

Verder vond ik de beta in ieder geval goed werken en zodra het kan zet ik hier 2010 op :Y)
Even Process Explorer (of de oudere filemon en regmon) downloaden en draaien, en kijken tot welke keys/locaties de installer toegang zoekt.
ik kan de installer niet eens meer starten, hij zegt gelijk dat ik de beta moet verwijderen.

En Fix-it werkt ook niet, sowieso hebben ze alleen een tool voor 2007 en niet 2010 beta
heu?

Je moet toch -ergens- op dubbelklikken (of wat dan ook) om de installer te draaien?

Lijkt me niet dat - al kan dit technisch wel - als jij alleen maar naar de installer wijst met je cursor dat de boel -dan- al protesteert.

Als je bedoelt dat-ie de foutmelding al geeft nog voordat er ook maar iets van een installatiescherm in beeld is - dat maakt niet uit, je hebt dan nog steeds de installer draaiende, en op dat punt heeft-ie dan al de informatie opgezocht.

Aangenomen dat de installer geen sub-proces start, gewoon even process monitor (sorry, monitor natuurlijk - niet explorer)/filemon/regmon draaien, in de Include lijst even de naam van de installer invoeren, capture events aanzetten, en draaien die installer.
Vervolgens in de logs op scherm kijken waar die allemaal rondneuzelt om te zien dat jij nog een 'oude versie' hebt geïnstalleerd staan.
Hier totaal geen problemen met het verwijderen van de beta. Daarnaast bied Microsoft verschilende producten aan om de oude versie te verwijderen, waaonder een goed werkend Microsoft Fix It programmaatje, welke alles voor jou doet!
Wat ik me nou altijd afvraag is hoeveel mensen die een studentenversie draaien netjes een nieuwe, duurdere MS Office licentie kopen als ze hun studie afronden. Hetzelfde geldt voor mensen die kunnen meeliften op de licentie van hun baas en die van baan veranderen.
Ik denk dat vrijwel niemand dat doet, terwijl je licentie dan niet meer geldig is.

Daarmee blijft MS Office gewoon een duur pakket. Dat was halverwege de jaren negentig wel anders op het moment dat ze in NL een plek moesten veroveren en iedereen nog WP gebruikte: MS Office ging toen voor enkele tientjes (guldens!) de deur uit!

Ik vind MS Office overigens een dinosaurus, maar zolang het de cash cow van Microsoft is, hebben ze geen andere mogelijkheid dan om de zoveel jaar een nieuwe versie uit te brengen. Voor thuisgebruik zal een lokaal geinstalleerde Office suite de komende jaren langzaam verdwijnen, daar ben ik van overtuigd. Blijft over de zakelijke wereld en daar zie je de bekende Microsoft strategie van de laatste jaren: zorg ervoor dat je de hele rimram aan Microsoft server software nodig hebt om optimaal gebruik te kunnen maken alle functies (Sharepoint, Exchange etc.). En dat gaan ze natuurlijk nooit eeuwig volhouden.

[Reactie gewijzigd door zordaz op 22 juli 2024 16:59]

Ben het helemaal met je eens. Zo ver ik mensen om mij heen MS office zie gebruiken, zouden ze het nooit zelf betalen. Via school of het werk komen ze aan een licentie en die blijven ze gebruiken wanneer het eigenlijk niet meer mag. Ook gebruiken heel veel zelfstandigen de niet-commerciële versie, zelfs Maurice de Hond, dus waarschijnlijk speelt onwetendheid ook een grote rol.

En inderdaad, een 64bit OEM Windows 7 kost 90 EUR terwijl de goedkoopste winkel versie ook 90 EUR is. Natuurlijk kun je via speciale studenten programma's en sponsoring aan een goedkope licentie komen, maar dat is onderdeel van hun bedrijfsstrategie (vendor lock-in iemand?) en dat is niet voor iedereen beschikbaar.

Puur voor de cross platform compatibiliteit is Open Office beter. Ondanks dat ik hem gewoon van TPB kan halen heb ik geen behoefte aan het programma en gebruik ik veel liever het programma van SUN (Oracle nu). Het programma is ook niet geniaal en het heeft zeker een paar scherpe randjes, maar dat liever dan alles alsmaar hacken.
De versie die ik via mijn hogeschool heb gekocht (2007) mag ik volgens de licentie ook commercieel gebruiken. Dat is de student versie.
Bij Surfspot is je studentenlicentie nadat je klaar bent met de studie weldegelijk nog geldig. Bij medewerkerslicenties is dit niet het geval.
We hebben al enige tijd Office 2010 via het Action Pack D&D op de zaak. Het werkt echt prettig.

Ik werk voornamelijk met Outlook, maar dat is wel een kickass pakket zo. Ik handel een deel van de support af en het werkt echt snel en overzichtelijk. In 2003 was ik om de haverklap meuk kwijt, maar dat is nu afgelopen. Ribbon is wel even wennen, maar dat heb je ook zo door.


En ik heb openoffice gebruikt, wat kut zeg. Traag, lelijk, onoverzichtelijk, klotesnelstarter die steeds terug komt, reteveel updates. Nee, niet mijn ding.

[Reactie gewijzigd door 418O2 op 22 juli 2024 16:59]

De ribbon in Outlook is inderdaad wel een verademing. Het was in Office 2007 echt onzinnig dat Outlook nog het enige pakket was met de ouderwetse indeling.
nee hoor, Publisher heeft dat ook nog.
Het zou echt tijd worden dat Microsoft Office ook gratis maakte... Ik kan niet echt leven met OpenOffice, qua functies vind ik het wel genoeg maar het heeft zoveel ontiegelijk irritante bug. Ik heb altijd al gezegd "Klote Microsoft dat je niet eens fatsoenlijk laat typen als je een nieuwe pc koopt", daar moest je nog eens 100 euro extra voor betalen, dus ik ben heel erg blij dat ze Word en Excel er nu gewoon gratis bij doen. Dat zijn sowieso de meest standaard gebruikte applicaties, met misschien PowerPoint er nog bij, maar Word heb je echt nodig om fatsoenlijk een document te maken.

Jammer dat Office 2010 Starter niet gratis te downloaden wordt, dat zou echt helemaal geweldig zijn, maar goed dat is misschien ook wel een beetje overdreven in liefdadigheid. Dat is hetzelfde als iedereen gratis Windows laten updaten bij elke versie ;) Nee, ik vind het prima zo, alhoewel ik er zo niet van kan genieten want deze pc gaat nog wel even mee.
Anoniem: 34296 @GekooktEi4 juli 2010 13:39
Open Office wordt beter met elke versie. De laatste versie werkt vlot en zonder bugs.

Dat is het fijne van open source. Open source heeft meer tijd nodig om op gang te komen, maar als het eenmaal op de rails staat dan gaat het vanzelf steeds beter en beter.

Kijk maar eens naar Mozilla firefox, dat is ontstaan uit de teloorgang van Nescape. De eerste versies die ze uitbrachten waren instabiel, buggy, gewoon geen realistische alternatief. Heel wat mensen hebben de open source browser toen afgeschreven.

Maar open source gaat door. Het verbetert en het verbetert en op een bepaald moment zie je dan een browser die ineens aardig in de buurt komt van de Internet Explorer.

Maar de commerciele software is op een bepaald moment niet meer zo hard aan het innoveren, maar vooral bezig om zijn klantjes te binden aan hun product.

Maar open source is net een stoomtrein, als ze eenmaal goed op gang is gekomen dan stoomt ze op volle kracht door. Er is geen machinist die zegt, misschien is het markttechnisch beter om even op de rem te trappen. Nee volle kracht vooruit.

Bugs worden opgeruimd, de interface tekortkomingen worden verbeterd, snelheid wordt opgevoerd en ineens is het gewoon een lekker draaiend programma geworden en is men bezig om nieuwe zaken te implementeren die voorlopen.

Vergelijk nu firefox maar eens met Internet explorer. Ze zijn Microsoft gewoon voorbij geblazen. In Open office zal men zijn tijd niet verspillen om een complete interface overhaul te doen die alleen maar dient om gebruikers te binden door ze te wennen aan een afwijkende manier van werken, Ze verbeteren die dingen die tellen.

Office al jaren een uitontwikkeld product. Office 2000 was in mijn ogen al volmaakt. Wat er na kwam was geneuzel. Dat niveau heeft Open Office bereikt, en inmiddels is het ook stabiel en bugvrij. Ik werk er nu een half jaar mee en ik ben nog geen bugs tegengekomen. En als er nog wat inzit, dan is dat in de volgende versie weer beter.

Kijk ook naar Ubuntu. Het is verdomd goed geworden en het wordt alleen maar beter. Ik vind het een heerlijke omgeving in te werken. Juist omdat het niet overladen is met crappy toeters en bellen. Open source software heeft niet de overkill en slagroom waar microsofts software zo vaak mee gelardeerd is. Ja het is lekker, maar het maakt je dik en trager.

Zeker de eerste versies van open source apps zijn vaak gebrekkig. Ze releasen hun versies al voor dat deze marktrijp zijn. Dat geeft mensen dan vaak de indruk dat het niets is. Maar kijk maar een paar jaar later, dan staat er een product waar je u tegen zegt.

Nogmaals MS office is een weergeloos product en ziet er fantastisch gelikt uit, maar het is ook een rolls royce waar mensen eigenlijk een bestelauto nodig hebben. Nee in een bestel auto heb je geen champagne koeler nodig. Er is ook zoiets als overkill.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34296 op 22 juli 2024 16:59]

Open Office wordt beter met elke versie. De laatste versie werkt vlot en zonder bugs
Goh, dat je kunt zeggen dat een pakket beter gaat werken door het ontbreken van bugs.. mag je toch wel verwachten denk ik.. Vergelijking: Office heeft altijd goed gewerkt, geen bugs.. Alleen maar meer functionaliteit en (maar dit is een mening) makkelijker
Dat is het fijne van open source. Open source heeft meer tijd nodig om op gang te komen, maar als het eenmaal op de rails staat dan gaat het vanzelf steeds beter en beter.
Office is er al heel lang, het staat al heel lang op de rails, en is altijd goed (qua functionaliteit)
Maar de commerciele software is op een bepaald moment niet meer zo hard aan het innoveren, maar vooral bezig om zijn klantjes te binden aan hun product.
Ik vind een nieuwe user interface keiharde innovatie.. Klantenbinding ook, maar hé, je kunt een commerciële partij niet echt verwijten dat het geld wil verdienen..?!?
Office al jaren een uitontwikkeld product
Blijkbaar niet... Office 2010 kan toch echt meer..
Office 2000 was in mijn ogen al volmaakt.
Waarom dan open office gebruiken?? Gebruik de andere office pakketten dan niet.. je MOET niets
Nogmaals MS office is een weergeloos product en ziet er fantastisch gelikt uit, maar het is ook een rolls royce waar mensen eigenlijk een bestelauto nodig hebben. Nee in een bestel auto heb je geen champagne koeler nodig. Er is ook zoiets als overkill.
Sorry hoor maar wat heb je over office toegevoegd aan het topic dat nog niet gezegd is? Je redenering staat vol met tegenstrijdigheden en ongefundeerde meningen (voor wat betreft office)

[Reactie gewijzigd door arthur-m op 22 juli 2024 16:59]

Een kleine nuance, de 64bit versie van PowerPivot kan miljoenen records per tabel aan.

Ik heb een demo gezien waar ze werkte met 9.000.000+ records per tabel.

Dat PowerPivot is echt een indrukwekkende tool, onderliggend gebruikt het SQL analyses services. Eindgebruikers kunnen met een klein beetje hulp, hun eigen BI dashboard samenstellen.

Overigens zijn Slicers alleen beschikbaar in PowerPivot, niet in de standaard PivotTables.

[Reactie gewijzigd door Abom op 22 juli 2024 16:59]

Noem mij eens op waar jij dit zo broodnodig voor hebt?? :9 |:( :/

De gemiddelde thuisgebruiker gebruikt excel maar middelmatig en nooit zoveel records.
En als het vaak aankomt op zoveel hoeveelheden records heeft een bedrijf vaak een eigen database app.

beetje onzin dus om zoveel records te maken.....
Je verkijkt je er op hoeveel gebruikers binnen bedrijven een export maken van applicaties naar excel om daar analyses op te doen. Excel is een redelijk eenvoudige doch krachtige tool om wat BI zaken mee te doen. We praten dan ook over meer dan 65k regels in een pivot table.
En op wat voor hardware doen ze dat? Een mediocre medion-laptopje uit 2004?

Dit soort zaken horen op een server..
Waarom moet je dat op een server doen? De data staat op een server (SQL, Oracle, DB2 etc), deze applicatie laad alleen de data en daarmee kun je vervolgens aan de slag.

Er zijn heel veel DB applicaties waarmee je rapporten e.d. kunt genereren, maar het komt ook heel vaak voor je dat net datgene wat je wilt weten, niet naar voren kunt halen. Je kunt dan een software ontwikkelaar inschakelen om een custom rapport te laten genereren maar je kunt hiermee ook vrij eenvoudig zelf dat overzicht maken.
De gemiddelde thuisgebruiker maakt alleen zijn boodschappenlijstjes in een spreadsheet, die kan daar net zo goed Calc of een oude Excel versie voor blijven gebruiken.
Ik zeg helemaal niet dat de gemiddelde thuisgebruiker PowerPivot nodig heeft, daarom zit het standaard ook niet in Office 2010.

Vraag je manager...of je manager zijn manager waarom zij Business Intelligence nodig hebben :) PowerPivot maakt het dus mogelijk om bestaande databases en tabellen te gebruiken als bron van informatie.
Excel wordt ook wel gebruikt voor data mining in wat kleinere bedrijven (die de echt dure software niet kunnen veroorloven). Die mensen zullen volgens mij maar al te blij zijn met deze uitbreiding, kunnen ze meteen hun datastroom gigantisch uitbreiden.

Een gewone consument gaat daar natuurlijk niet direct aan geraken maar het is altijd leuk om te weten dat de producent ook denkt aan de kleinere groep gebruikers ;)
Nee hoor. Als je met 1,6 miljoen records werkt(dump van logon server), valt excel dus al af om mee te werken.
Waar ik als betatester van Outlook 2010 een antwoord op mis los van de features: werkt de conversation view nu zoals het hoort? Worden de berichten op inhoud gescand zodat zelfs bij gebruik van gare programma's alles netjes binnen dezelfde conversatie blijft, zoals bij Gmail? In de beta werkte dit niet zoals het hoorde: enkel de kop werd bekeken zodat berichten die niet bij elkaar hoorden toch samen stonden.

Een ander mank aspect bij Outlook 2010 is, net zoals de voorgaande versies, de manier van replyen en de weergave van e-mailberichten in HTML die beide niet volgens de standaarden verlopen. Daarover loopt al een hele tijd een petitie.
Volgens mij werkt die sorteer functie nooit helemaal perfect. Bij mij worden te veel mailtjes tot één groep gerekend (onderwerp komt niet eens overeen, alleen de lijst van ontvanger klopt).

Heb je de url die je post zelf nog een keer bekeken en de reactie van Microsoft gezien?
Wat ik mis in de review (en andere Office 2010 reviews op het internet), is een performance test (32 vs 64 bits) en een performance verschil (als die er is) tussen Office 2007 vs Office 2010. Als ik zou upgraden vind ik performance & stabiliteit wel van belang namelijk (hecht ik meer waarde aan dan hoe "het" er uitziet). Draai zelf al enige tijd Windows 7 64 bits en als ik zou overschakelen naar 2010 (64 bits), ga ik er dan niet op achteruit op snelheid, hoe zit het met het laden van Outlook e.d....?
Anoniem: 359445 @Eelko7630 juni 2010 21:40
Geloof mij de snelheid is ongelofelijk. Als je echt belang hecht aan uiterlijk en snelheid dan kan ik maar een ding zeggen : aankopen die handel!

Dit is veruit de beste Office in jaren, gewoon al de snelheid maakt Office programma's gebruiken een plezier :Y)

(PS : Ik ben geen fanboy, draai zelfs de nieuwe Office en je zal mij wel begrijpen ;))

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.