Microsoft geeft toegang tot gratis Office Web Apps

Microsoft heeft zijn Office Web Apps geopend voor gebruikers in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Canada. De webapps zijn vanuit andere landen aan te roepen, maar vooralsnog worden alleen de talen Engels, Spaans en Frans ondersteund.

De Office Web Apps-suite bestaat uit online-versies van Word, Excel, PowerPoint en OneNote. De webapps kunnen worden benaderd via Windows Live. Documenten die in de webapplicaties worden bewerkt, kunnen op Microsofts online opslagdienst SkyDrive worden opgeslagen. Daarnaast is het mogelijk om documenten met anderen te delen, terwijl ook vanuit Office 2010 bestanden in Microsofts clouddienst kunnen worden opgeslagen. De functionaliteit in de webapplicaties is echter beperkt tot de hoogstnoodzakelijke tools.

Hoewel het aantal ondersteunde talen in Office Web Apps momenteel is beperkt tot Engels, Spaans en Frans, belooft Microsoft de komende maanden meer talen toe te voegen, waaronder een Nederlandstalige versie. Om Office Web Apps volledig te kunnen gebruiken, is een recente browser nodig. Microsoft noemt als mimimum Internet Explorer 7, Chrome, Firefox 3.5 en Safari 4.

Word-, Excel- en PowerPoint-bestanden die op SkyDrive staan, kunnen ook via mobiele telefoons worden bekeken. Toestellen die worden ondersteund moeten minimaal Windows Mobile 5 draaien, maar ook Safari 4 op de iPhone 3G en 3GS, BlackBerry 4.x, Nokia S60 en browsers van Opera en NetFront worden ondersteund.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

09-06-2010 • 11:48

70 Linkedin

Reacties (70)

70
68
31
1
0
25
Wijzig sortering
Qua ondersteunde browsers ziet het er goed uit, stukken beter dan sites die microsoft jaren geleden gebouwd heeft.
De functie 'Open met Excel' werkt niet helemaal.
Krijgt een melding; je moet excel wel op je computer hebben staan, wat het geval is... maar geen files in excel.

De functie knop werkt niet in opera/chrome, wat rekenen dus compleet onmogelijk maakt.

Bestand (opslaan?) reageert niet

Maak een hyperlink naar het bestand, opent het bestand in het bestand :?

Moet zeggen, de intentie is er, maar om het nu al publiekelijk online te slingeren :x
(maar goed, ik doe niet aan IE, misschien dat 't dan beter werkt)
Belangrijk:
De knop 'Open met ****' werkt prima, maar je moet alleen wel Office Live 1.5 installeren. Deze kun je hier vinden: Office Live 1.5

Live Workspace vs Office Live
Ik zie veel de vraag terug komen, waarom er een tweede versie gemaakt is van Live Workspace. Dat is er niet, deze versie Office Live zal Live Workspace op termijn vervangen. Live Workspace was in eerste instantie bedoeld voor zakelijke klanten die hier behoefte aan hadden, maar door Google Docs had Microsoft besloten om dit beschikbaar te stellen voor iedereen. Echter Live Workspace vereist dat je het Office-pakket en de Office Live Plugin op de computer hebt staan, waardoor het dus niet toegankelijk is voor iedereen (i.t.t. Google Docs). Microsoft heeft bij invoering van Live Workspace meteen al beloofd dat online bewerken een optie zal worden en worden ingevoerd met Office 2010, deze functie is dus nu uitgebracht onder de naam Office Live.
Gebruikt u Office Live Workspace al? Dan krijgt uw account binnenkort een gratis update naar Windows Live SkyDrive. Vragen? [...]
Omdat het een beta is (eigenlijk net zoals Live Workspace, maar het bewerken gaat daar via een editor die niet in beta is) worden alle huidige gebruikers nog niet direct overgezet, maar zodra de beta periode van Office Live over is, zal dit wel gebeuren.

@HackerHater Live Workspace is inderdaad geen volledige concurrent van Google Docs, Office Live echter wel! Office Live bevat alle (zo niet meer) functionaliteit die Google Docs ook biedt, dus daar zie ik nog wel een strijd onstaan (ten gunste van ons als gebruikers).

@Eagle Creek In principe verandert alles met SkyDrive, omdat je nu via de browser kan editen. Dus zolang je een ondersteunde browser draait (Firefox bijv.) zal je van Office Live gebruik kunnen maken, onafhankelijk van je operating system.

De meeste functionaliteit van Live Workspace zal gewaarborgd blijven. Hoewel ik geen officiele lijst van features heb gezien, weet ik wel dat het 'Save to ****' gedeelte blijft en dat je documenten zowel openbaar als privé op je SkyDrive kan zetten. Verder bevat de huidige SkyDrive\Office een set mappen die lijkt op je Mijn Documenten in Windows en daar kun je mappen aan toevoegen. Het verschil is alleen dat je in plaats van een 'Workspace' een 'Map' aanmaakt. Tevens zullen alle features omtrend het delen en machtigen blijven zoals ze zijn in Live Workspace. Of je vanuit Office straks SkyDrive kan verkennen heb ik geen informatie over gekregen en/of gezien.

[Reactie gewijzigd door KilZone op 9 juni 2010 17:12]

oke windows only dus
Geen volledige concurent van google docs
Workspace is niet te gebruiken in (bijvoorbeeld) Ubuntu. Of dit verandert bij SkyDrive weet ik niet.
However: Office 2007 kent (middels de Office Live Plugin) een functie "Open from/ Save to Workspace". Die optie komt te vervallen binnen 2010! Wel zit daar standaard "save to SkyDrive" in.
Op dit moment maak ik veel gebruik van Office Workspace. Ik heb nog niet alle details kunnen volgen, maar volgens mij moeten we op dat deelgebied toch in gaan boeten qua functionaliteit. Het indelen van een workspace, en dan delen vind ik erg prettig. Als dit vervalt.. zou ik erg jammer vinden!

Wat ik mij ook afvraag: voor Office 2008 is er een SharePoint Workspace. Deze is ook te gebruiken bij de Office Workspace. Office 2010 bevat ook deze tool, maar kun je daarmee straks de SkyDrive verkennen?

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 9 juni 2010 16:02]

Functies werken prima, het knopje alleen niet, je kan ze gewoon zelf intypen.

Ik denk dat Google Docs een flinke concurrent heeft. Het werkt bij mij allemaal wat soepeler en het ziet er ook nog leuk uit.
Wel apart dat ze moderne browsers noemen en dan komen met FF3.5 en Safari 4, maar wel IE7. IE7 is uit 2006.

Overigens petje af dat ze het werkbaar hebben gekregen onder Windows Mobile 5! Daar moeten een hoop MS-developers op hebben lopen schelden.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 9 juni 2010 12:00]

Anoniem: 91169
@Bosmonster10 juni 2010 07:13
Wel apart dat ze moderne browsers noemen en dan komen met FF3.5 en Safari 4, maar wel IE7. IE7 is uit 2006.
Er staat dat de genoemde browser minimaal vereist zijn. Niet dat het op nieuwere versies niet werkt.
de site van het microsoft partner programma is ook nog niet zo oud en werkt niet goed in firefox ;) maar met deze site mikken ze op een breder publiek dus zullen ze wel moeten zorgen dat het cross browser compatible is.
Microsoft noemt als mimimum Internet Explorer 7, Chrome, Firefox 3.5 en Safari 4.
Ik mis Opera. Voor mij dus een behoorlijke fail, ook al was ik toch al niet van plan om dit te gebruiken. Abiword bevalt me prima, Ooo Calc voldoet ook. Alleen voor Access of als ik iets wilt doen met VBA-macro's in Excel komt Microsoft nog in beeld. Tja en op het werk draait 2007.
Anoniem: 91169
@BeosBeing10 juni 2010 07:21
Het werkt ook onder Opera dus is hooguit het niet noemen van deze browser een fail.
Ziet er veel beter uit als Google Docs. JE hebt ook te maken met een Microsoft product, dus de ondersteuning voor de formaten zal ook veel beter zijn.

Zit er hier ook een soort wave-achtige dienst erbij om met meerderen aan 1 document te werken?
Met het verschil dat je dus wel gewoon MS Office op je PC moet hebben staan om dit te gebruiken, dus eigenlijk kun je dit totaal niet met Google Docs vergelijken.
Anoniem: 16223
@Relief20099 juni 2010 13:16
Office Live Workspace?
http://workspace.office.live.com/
Die heeft dan alleen geen echte online Word, Excel, etc verwerking. Alleen een viewer.
dat kan neem ik aan gewoon? In docs wel.
Zelf ben ik alleen een beetje bang dat het een soort "Windows 7 RC1" verhaal is waarbij het gratis is... totdat je er serieus in gaat werken en er opeens voor betaald moet worden om nog bij je documenten te komen. (natuurlijk zou ook google dit kunnen doen, maar staan hier tot nogtoe niet om bekend)... Ben wat huiverig, maar zoals gezegd ziet het er wel aardig uit.
Anoniem: 46304
@ByteBusters9 juni 2010 12:14
Iemand die onmisbare documenten toevertrouwt aan een online dienst zonder offline toegang en offline backup verdient niet beter dan het lot te ondergaan van DRM slachtoffers.
Dan moet je eerst wat gaan lezen. Het is al heeel lang duidelijk gemaakt dat dit een gratis dienst is. Eventueel ondersteunt met adds, maar wel gratis.
Is algemeen bekend dat het gratis blijft en dat je eventueel reclame gaat zien op de WebApp pagina. Ach...dat zijn we al gewend van Google ;) dus erg is het zeker niet.

Nu maar hopen dat ze de functionaliteiten verder gaan uitbreiden......'t is nu al beter/fijner als Google Apps.
Tsja als je niet snapt dat een beta (rc 1) geen volledige versie is, kan microsoft daar weinig aan doen. Betas gebruik je om te testen niet voor belangrijke zaken.
Als ik met mijn NL LiveID inlog, heb ik ook toegang. Ook wordt NL gewoon ondersteund (zowel lint als ook spellingscheck). Ziet er leuk uit, maar is wel erg traag.
Akkoord. Geduld is hier een mooie deugd.
Ik denk dat Microsoft nog niet genoeg servers heeft ingeschakeld.
Ze hebben het dan ook maar officieel uitgebracht in een paar landen, maar toch geraken we er al op... 8)7
Vraag > aanbod zeker... :P

Edit: het lijkt dan toch ineens veel sneller te gaan als ik Excel probeer ipv Word.
Ik neem mijn woorden dus terug.
Het werkt zelfs in Opera (was zogezegd niet officieel ondersteund door MS). Dat belooft veel goeds! _/-\o_

[Reactie gewijzigd door c-mattic op 9 juni 2010 12:05]

Ben ook benieuws op welke datacenters dit gehost wordt. Wordt dit op 1 van de 3 US BPOS Datacenters gehost, of op het Live_Datacenter. Wellicht een combi hiervan.
Het ziet er wel netjes uit, maar het is bij lange na nog geen vervanging voor Office of iWorks. Maar een leuk 'hobbyprojectje' van Microsoft.
Het zal ook niet bedoeld zijn als vervanging van Office (vanuit MS gezien dan). Dan gaat het ten koste van hun licentie business en dat willen ze ook niet.

Denk eerder dat het gezien moet worden als een poging om mensen die nu vanuit Live/Hotmail naar Google overstappen toch bij MS te houden.
Wat ik fijn vind is dat het ook op andere OS'en dan Windows werkt waarop geen MS Office op kan draaien. Ik weet dat er alternatieven zijn, alleen dit is natuurlijk de beste manier om te controleren of het document goed eruit ziet in een Office, wat bijna iedereen gebruikt.
Precies, het werkt goed in chromium onder Linux, ideaal voor die kerel dat PDF en ODF niet geaccepteerd worden.
Hier zijn de teksten in de ribbon van de web apps gewoon in het Nederlands beschikbaar?

Ik moet zeggen dat een eerste kijk op Word Web App er netjes uitziet, het werkt lekker vlot en toont erg veel gelijkenis met een uitgeklede office 2007 / 2010.
mogelijk doelen ze meer op het spellingscontrole met de talen.....
edit: ook de nederlandse spelling controle werkt in de web app, zojuist geprobeerd in IE.

maar hier in mijn firefox 3.6.3 zie ik alleen engelse buttons
open ik weboffice in mijn IE8 dan krijg ik ook nederlandse tekst op de buttons


weet iemand hoe het zit voor bedrijven met de licenties (heb van technet de weboffice installatie gedownload om een keer te gaan testen)?
Ik zie dit als een zeer goed potentiele thuiswerk oplossing, maar dubbel op licenties betalen (voor fatclients EN weboffice) ziet mijn manager niet zitten en ik trouwens ook niet....

de basic opties zitten er in waarmee een document mooi gemaakt kan worden, willen ze perse meer opties dan kunnen ze dat later op de zaak doen, of alsnog via office 2010 ALS ze die geinstalleerd hebben. (gebruikers met een laptop kunnen dat dan natuurlijk direct doen)


voor de rest ziet de opzet van skydrive er qua filehandling uit als sharepoint, viel me op...

[Reactie gewijzigd door WPN op 9 juni 2010 18:42]

Ik probeer dit nu uit en in het Nederlands! Ook onze moerstaal is al ondersteund!
Anoniem: 321922
9 juni 2010 11:54
Dat is wel heel netjes eigenlijk! Zo haalt Microsoft hun achterstand op Google enigszins in. Straks eens proberen of het interdaad allemaal een beetje soepel loopt.

Ook wel goed dat ze het ook werkend hebben in andere browsers en mobiles dan alleen hun eigen. Vroeger was dat wel anders...

//edit: het werkt ook met mijn Gmail adres, dat ik opgaf indertijd voor MSN. Ook niet verkeerd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 321922 op 9 juni 2010 11:56]

Werkt netjes en ziet er mooi uit, en inmiddels inderdaad ook in het Nederlands. Wel wat aan de trage kant.
Ik hou het toch op GoogleDocs voorlopig..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee