Introductie
Castolo, Espimas, Huylens en de onvermijdelijke spelmaker Minanda... elke gamer die ooit een Master League heeft afgewerkt in een willekeurige Pro Evolution Soccer-game zal warme herinneringen hebben aan de namen van het standaard Master League team, vooral uit de tijd dat het nog niet mogelijk was om met de echte spelers te beginnen. Ook avondjes met vrienden zullen door de jaren heen voor mooie momenten hebben gezorgd. Het is dé kracht van de gevierde voetbalgameserie, maar ook het gevaar met het oog op de toekomst: Konami moet oppassen dat het niet teveel gaat leunen op het warme gevoel dat veel mensen nog steeds voor de spelserie hebben.
Getest op: Xbox 360
Ook verkrijgbaar voor: PlayStation 3
Afwijkende versies: PC, PS2, NDS, PSP, Wii (verschijnt later)
/i/1251159511.jpg?f=imagenormal)
De lijn is duidelijk. Waar Pro Evolution Soccer tot en met Pro Evolution Soccer 5 jaarlijks kon rekenen op een gemiddelde reviewscore van rond de 9 uit 10, lagen de gemiddelden van PES 2008 en 2009 ruim een vol punt lager. Konami was de absolute voetbalkoning van het PSOne en PlayStation 2-tijdperk, maar heeft op de huidige generatie consoles nog niet kunnen overtuigen. PES 6 voor de Xbox 360 scoorde op Metacritic, dat reviews verzamelt en een gemiddeld cijfer uitrekent, een 79 en is daarmee de 'beste' PES-game op de Xbox 360 en de PS3 ooit; de 2008- en 2009-versies scoorden op die consoles altijd lager. Harde cijfers die er niet om liegen, en een uitdaging voor Konami.
Geen andere weg
Met Pro Evolution Soccer 2010 slaat Konami niet direct een andere weg in. Het spel oogt vergelijkbaar als zijn voorgangers en kent globaal dezelfde opties en spelmodi. De winst die Konami wil halen moet dus komen van het feit dat de ontwikkelaar de consoles beter heeft leren kennen, en zodoende de engine van het spel heeft kunnen verbeteren. Of dat genoeg is om PES 2010 naar het niveau van de oude PES-games te tillen, blijft de grote vraag...
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Welkome vernieuwingen
Hoewel concurrent FIFA de laatste jaren de grootste stappen heeft gezet, zit Konami ook niet stil. Pro Evolution Soccer 2010 is op diverse plaatsen flink veranderd ten opzichte van zijn voorganger, met name in de details en de uitwerking van bepaalde spelmodi. Een veelgehoorde klacht is dat er in Pro Evolution Soccer nooit een spelmodus was waarin je een normale binnenlandse competitie inclusief transfermarkt kon spelen. De Master League schotelde je immers altijd een fictieve competitie voor, met teams uit diverse landen. Dat euvel is verholpen. De 'nieuwe' Master League biedt je de mogelijkheid om bijvoorbeeld alleen met de clubs uit de Eredivisie in een competitie te zitten. Verder blijft alle functionaliteit behouden, dus je kunt naar hartelust spelers aantrekken en verkopen.
Oude namen
Bij dat laatste heeft Konami ook enkele wijzigingen aangebracht. Zo spelen scouts nu een veel grotere rol dan voorheen. Ze behouden hun adviserende functie als jij bijvoorbeeld een snelheidsduivel nodig hebt voor op de vleugels, maar verzorgen ook in eerste instantie de onderhandelingen met een club en komen daarna met een geloofwaardig voorstel, waar jij dan nog eens onder kunt gaan zitten, mocht je dat nodig vinden. Ook kunnen je scouts extra informatie verzamelen over spelers, waardoor je beter in kunt schatten hoe spelers zich zullen gaan ontwikkelen en hoeveel kans je zou hebben ze aan te trekken. Het kopen van spelers is, afhankelijk van je aanpak, niet altijd nodig. Door meer focus op je jeugdteam te leggen is het mogelijk talenten uit te laten groeien tot wereldtoppers. Leuk detail: de spelers in je jeugdteam zijn de oude, bekende Master League-namen!
Een kleine nadelige verandering in de Master League is de structuur van de financiën. Het is niet precies duidelijk wanneer je wat moet betalen, en zodoende kan het gebeuren dat je na een paar weken, terwijl je dacht dat je bakken met geld had, ineens bankroet bent. Dit heeft alles te maken met het betalen van de 'operationele kosten', dat na een paar weken in het seizoen ineens moet gebeuren. Zo kun je dus 90 miljoen euro hebben, voor 40 miljoen aan spelers kopen, maar dan ineens nog 60 miljoen moeten betalen aan kosten. Het zou handig zijn geweest als dat moment eerder aangekondigd werd.
Spelerskaarten
Hoe dan ook, met deze aanpassingen heeft Konami de Master League in onze ogen interessanter gemaakt. In verdere onderdelen van het spel zien we dat terug, soms met hetzelfde effect. Zeer aardig is de toevoeging van 'spelerskaarten'. Deze kun je zien als bonuseigenschappen voor bepaalde spelers. Bij Lionel Messi kun je bijvoorbeeld een kaart activeren waardoor Messi vaker zal proberen binnendoor te dribbelen, of juist buitenom. Met deze kaarten kun je dus je tactiek per individu aanpassen, om zo de voor jou ideale speelstijl te creëren. In de praktijk zagen we er overigens niet direct heel veel van terug, maar wie weet komt dat naar voren als je je tactiek wat dieper gaat invullen.
Gek genoeg is juist daarin een bepaald aspect dat wij wel veel gebruikten weggehaald. Het lijkt niet langer mogelijk te zijn om met het instellen van pijltjes de looprichting van een speler te bepalen als de eigen ploeg in balbezit is. Konami heeft het sturen van loopacties op een andere manier ingevuld, onder meer dus met de spelerskaarten, maar ook door met sliders aan te geven hoe je je team wilt zien spelen. Hierdoor hoef je spelers geen individuele pijltjes meer mee te geven. We weten eigenlijk nog niet zo goed of we dit een voor- of een nadeel vinden. Het instellen van de pijltjes was altijd een tijdrovende bezigheid en érg irritant voor je tegenstander die op je zit te wachten, maar het was een vertrouwd systeem en werkte prima. De tijd zal leren of het nieuwe systeem een goede vervanger blijkt te zijn.
Weinig licenties
Een onvermijdelijk onderwerp in elke PES-review is de aanwezigheid - of juist afwezigheid - van de licenties. Net als vrijwel elk jaar biedt Pro Evolution Soccer de bekendste competities aan. Voor ons is het leuk dat de Eredivisie aanwezig is met alle teams en logo's, maar van de Premier League ontbreken weer een groot aantal clubs, en net als het afgelopen jaar zit er weer geen enkel Duits clubteam in het spel. Dat hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn, aangezien de vaakst gespeelde wedstrijd tussen vrienden wel Barcelona - Real Madrid zal worden, maar een team met Ribéry en Robben op het middenveld willen we best eens uitproberen. Nee, wie graag veel originele teams ziet, komt er in PES 2010 met vijf competities, waarvan twee bij lange na niet volledig, en daarnaast een kleine vijftig losse teams, bekaaid van af.
Nu is dit al jaren zo, en we hebben er ons er een beetje bij neergelegd. Om dat licentieprobleem te verhelpen heb je nu eenmaal bakken met geld nodig, en blijkbaar heeft Konami dat niet, of misschien investeert de uitgever liever in andere dingen. Laat dan in elk geval de wél aanwezige teams goed up-to-date zijn... en inderdaad, dat zijn ze niet. Wij startten een Master League met Ajax, en vonden Demy de Zeeuw terug bij AZ, terwijl Pantelic onvindbaar is, aangezien Hertha BSC als Duitse club niet in het spel zit.
Gameplay
Tot zover, ondanks de nodige aanpassingen in de details, weinig nieuws onder de zon. PES heeft het nooit moeten hebben van deze zaken om de wedstrijden heen. Gamers die kicken op bakkenvol licenties zijn al jaren beter onder de pannen bij FIFA, en voetbalpuristen die over dat probleempje heen stapten vermaakten zich ook met een beperkt aantal licenties wel met Pro Evo, zolang de belangrijkste teams maar aanwezig zijn. De voornaamste klachten van deze groep gamers liggen meer in de gameplay zelf. Denk daarbij aan de vertraging die af en toe in PES 2008 en 2009 optrad, en de diverse problemen die online een rol speelden.
PES is PES
Het moge duidelijk zijn dat de wedstrijden zelf de ruggegraat vormen voor elke voetbalgame. De gameplay van PES 2010 is het best samen te vatten als 'PES is PES'. Iemand die weinig Pro Evolution Soccer heeft gespeeld, zal dat weinig zeggen, maar ervaren spelers weten wat we bedoelen. Er valt absoluut genoeg aan te merken op het spel, maar na een tijdje ben je weer gewend aan wat er dit jaar een beetje anders is, en speelt het spel minstens zo soepel als PES 2009.
Toch zal het wel even duren voor je aan die veranderingen bent gewend. Er is duidelijk aan de engine gesleuteld, en soms is de gameplay daardoor merkbaar lastiger. Een van de meest invloedrijke veranderingen is dat het een stuk moeilijker geworden is om spelers te passeren. Waar PES 2009 soms meer leek op een reuzenslalom, is dat is PES 2010 anders. Een andere bekende tactiek wordt daardoor nog belangrijker. Door een pass te geven en direct op R2 te drukken loopt de speler die de pass gaf direct door, waardoor je diepte in je spel brengt. Doordat het passeren van een directe tegenstander lastiger is geworden, is dat in PES 2010 dé manier om door te breken. De vraag is echter wel of er hierdoor geen overdaad aan steekpasses door de lucht gegeven gaat worden, zoals we in afgelopen jaren wel in FIFA-games hebben gezien.
Onnodig stroef
Als passeren lastiger is, zou je verwachten dat snelle passing de oplossing is, maar dat valt in de praktijk wat tegen. Het is vrij lastig om de bal op een hoog tempo rond te laten gaan, omdat je de knop al vroeg moet indrukken als je wilt dat een speler de bal in een keer doorspeelt. Dit maakt de gameplay onnodig stroef; te vaak zul je hebben dat een speler de bal nog even aanneemt alvorens hij de pass verstuurt, terwijl je dat eigenlijk in één beweging wilde doen. Zoiets kan het verschil uitmaken tussen net wel of net niet buitenspel, en net wel of net geen open doelkans.
Eenmaal bij het doel blijkt Pro Evolution Soccer 2010 als vanouds sterk. Pro Evolution Soccer heeft altijd hoog gescoord op het gebied van spektakel, en de 2010-versie doet daarin niet onder voor zijn voorgangers. Binnen een aantal potjes schoten wij al een bal van ruim 25 meter via de onderkant van de lat de touwen in. Toegegeven: FIFA is op dat gebied weliswaar wat aan het inlopen, maar PES is en blijft de voetbalgame van de schitterende goals en de spectaculaire - en onverwachte - momenten.
Onlogische momenten
Dat maakt het des te meer jammer dat het spel dit gevoel van euforie niet vast weet te houden. Zo zagen we kort na onze wereldgoal een moment waarbij een buitenspeler achter een dieptepass aanging, maar de dichtsbijzijnde verdediger gewoon stil bleef staan en het spel een centrale verdediger naar de flank liet uitwijken. Dit soort onlogische momenten zien er zeer ongeloofwaardig uit en horen niet thuis in een hedendaagse voetbalgame. Daar komt nog bij dat de bal af en toe wel erg stuitert tussen spelers, wat voor de nodige chaos zorgt. Gevolg hiervan is dat je niet altijd volledig controle hebt over wat je doet, en juist dat maakte Pro Evo in de tijd van PES 5 zo goed.
Graphics en multiplayer
We stappen even een paar jaar terug in de tijd, naar PES 6, het eerste deel dat op de Xbox 360 verscheen. Konami koos er destijds voor om de succesvolle PlayStation 2-engine als basis te gebruiken bij het ontwikkelen van de eerste next-gen engine. Electronic Arts koos er daarentegen voor om voor FIFA een geheel nieuwe engine te maken. Dat leverde EA in eerste instantie weinig op, terwijl PES 6 dankzij de bestaande techniek redelijk uit de verf kwam. Inmiddels lijkt de strategie van Konami zich echter tegen de uitgever te keren. De engine lijkt aan zijn plafond te zitten, getuige de geringe technische ontwikkeling van het spel de afgelopen jaren.
Helaas moeten we constateren dat dit voor PES 2010 ook geldt. Hoewel de meeste spelers weer keurig herkenbaar zijn, is er in grote lijnen weinig veranderd. Het grootste minpunt aan de audiovisuele presentatie is de manier waarop de spelers bewegen. De animaties zijn volgens Konami op de schop gegaan, maar dat lijkt eerder averechts te hebben gewerkt. De spelers bewegen zich bijzonder houterig, waardoor het er, ook als je zelf wel vloeiend voetbal speelt, nooit vloeiend uitziet. De verdere graphics vormen slechts een minimaal stapje omhoog ten opzichte van Pro Evolution Soccer 2009, en datzelfde mag gezegd worden van het commentaar, dat vrijwel identiek is aan het commentaar in de vorige versie.
Beloftes
Een onderdeel dat de laatste jaren veel kritiek heeft gehad, is de online multiplayer-modus. Hierin speelden problemen met vertragingen in verbindingen altijd een grote rol, tot en met PES 2009 aan toe. Net als elk jaar belooft Konami dat die problemen dit jaar weer minder zijn. Helaas hebben wij dit nog niet zelf kunnen testen. Konami heeft intern echter een apart team op het online gedeelte van het spel gezet, dat moet zorgdragen voor een perfecte online-spelervaring en ook de nodige downloadable content en updates moet gaan verzorgen. Gezien de gebrekkig verwerkte transferperiode van afgelopen zomer, is dat laatste in elk geval geen overbodige luxe.
Conclusie
Pro Evolution Soccer 2010 heeft alles in zich om die-hard PES-fans weer een flinke tijd te vermaken. De Master League-veranderingen zullen aanslaan en de wijzigingen in de manier waarop tactieken tot stand komen werken verfrissend. Bovendien behoudt het spel de spectaculaire momenten die PES altijd hebben gekenmerkt. Helaas is PES 2010 daarmee nog geen topgame. Opnieuw slaagt Konami er niet in écht te overtuigen op de 'next-gen' consoles. Houterige, weinig vloeiende gameplay, rare momenten tijdens wedstrijden, gebrekkige verwerking van transfers, weinig licenties en een matige audiovisuele presentatie liggen daaraan ten grondslag. Pro Evolution Soccer 2010 is zonder meer een vermakelijk voetbalspel, maar moet als geheel beschouwd zijn meerdere erkennen in concurrent FIFA 10. Zijn je vingers echter vergroeid met PES, dan kun je, nadat je gewend bent aan de veranderingen, weer een jaar vooruit.
Pluspunten
+ Spectaculaire momenten en goals
+ Master League nu leuker en beter
+ Spelerskaarten en sliders
+ Dit jaar betere online ondersteuning?
Minpunten
- Onnodig stroef
- Rare momenten in gameplay
- Audiovisueel matig
- Licenties blijven een probleem voor Konami
- Transfers gebrekkig bijgewerkt
Cijfer: 7,5
Titel |
Pro Evolution Soccer 2010
|
 |
Platform |
Xbox 360, Playstation 3 (Afwijkend: PS2, PSP, DS, PC) (Later: Wii) |
Ontwikkelaar |
Konami |
Uitgever |
Konami |
Releasedatum |
23 oktober 2009
|
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
:fill(white)/i/1251159521.jpg?f=thumb)