Door Jurian Ubachs

Redacteur

Pro Evolution Soccer 2010

Introductie

Castolo, Espimas, Huylens en de onvermijdelijke spelmaker Minanda... elke gamer die ooit een Master League heeft afgewerkt in een willekeurige Pro Evolution Soccer-game zal warme herinneringen hebben aan de namen van het standaard Master League team, vooral uit de tijd dat het nog niet mogelijk was om met de echte spelers te beginnen. Ook avondjes met vrienden zullen door de jaren heen voor mooie momenten hebben gezorgd. Het is dé kracht van de gevierde voetbalgameserie, maar ook het gevaar met het oog op de toekomst: Konami moet oppassen dat het niet teveel gaat leunen op het warme gevoel dat veel mensen nog steeds voor de spelserie hebben.

Getest op: Xbox 360
Ook verkrijgbaar voor: PlayStation 3
Afwijkende versies: PC, PS2, NDS, PSP, Wii (verschijnt later)

De lijn is duidelijk. Waar Pro Evolution Soccer tot en met Pro Evolution Soccer 5 jaarlijks kon rekenen op een gemiddelde reviewscore van rond de 9 uit 10, lagen de gemiddelden van PES 2008 en 2009 ruim een vol punt lager. Konami was de absolute voetbalkoning van het PSOne en PlayStation 2-tijdperk, maar heeft op de huidige generatie consoles nog niet kunnen overtuigen. PES 6 voor de Xbox 360 scoorde op Metacritic, dat reviews verzamelt en een gemiddeld cijfer uitrekent, een 79 en is daarmee de 'beste' PES-game op de Xbox 360 en de PS3 ooit; de 2008- en 2009-versies scoorden op die consoles altijd lager. Harde cijfers die er niet om liegen, en een uitdaging voor Konami.

*Geen andere weg

Met Pro Evolution Soccer 2010 slaat Konami niet direct een andere weg in. Het spel oogt vergelijkbaar als zijn voorgangers en kent globaal dezelfde opties en spelmodi. De winst die Konami wil halen moet dus komen van het feit dat de ontwikkelaar de consoles beter heeft leren kennen, en zodoende de engine van het spel heeft kunnen verbeteren. Of dat genoeg is om PES 2010 naar het niveau van de oude PES-games te tillen, blijft de grote vraag...

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Welkome vernieuwingen

Hoewel concurrent FIFA de laatste jaren de grootste stappen heeft gezet, zit Konami ook niet stil. Pro Evolution Soccer 2010 is op diverse plaatsen flink veranderd ten opzichte van zijn voorganger, met name in de details en de uitwerking van bepaalde spelmodi. Een veelgehoorde klacht is dat er in Pro Evolution Soccer nooit een spelmodus was waarin je een normale binnenlandse competitie inclusief transfermarkt kon spelen. De Master League schotelde je immers altijd een fictieve competitie voor, met teams uit diverse landen. Dat euvel is verholpen. De 'nieuwe' Master League biedt je de mogelijkheid om bijvoorbeeld alleen met de clubs uit de Eredivisie in een competitie te zitten. Verder blijft alle functionaliteit behouden, dus je kunt naar hartelust spelers aantrekken en verkopen.

*Oude namen

Bij dat laatste heeft Konami ook enkele wijzigingen aangebracht. Zo spelen scouts nu een veel grotere rol dan voorheen. Ze behouden hun adviserende functie als jij bijvoorbeeld een snelheidsduivel nodig hebt voor op de vleugels, maar verzorgen ook in eerste instantie de onderhandelingen met een club en komen daarna met een geloofwaardig voorstel, waar jij dan nog eens onder kunt gaan zitten, mocht je dat nodig vinden. Ook kunnen je scouts extra informatie verzamelen over spelers, waardoor je beter in kunt schatten hoe spelers zich zullen gaan ontwikkelen en hoeveel kans je zou hebben ze aan te trekken. Het kopen van spelers is, afhankelijk van je aanpak, niet altijd nodig. Door meer focus op je jeugdteam te leggen is het mogelijk talenten uit te laten groeien tot wereldtoppers. Leuk detail: de spelers in je jeugdteam zijn de oude, bekende Master League-namen!

Een kleine nadelige verandering in de Master League is de structuur van de financiën. Het is niet precies duidelijk wanneer je wat moet betalen, en zodoende kan het gebeuren dat je na een paar weken, terwijl je dacht dat je bakken met geld had, ineens bankroet bent. Dit heeft alles te maken met het betalen van de 'operationele kosten', dat na een paar weken in het seizoen ineens moet gebeuren. Zo kun je dus 90 miljoen euro hebben, voor 40 miljoen aan spelers kopen, maar dan ineens nog 60 miljoen moeten betalen aan kosten. Het zou handig zijn geweest als dat moment eerder aangekondigd werd.

*Spelerskaarten

Hoe dan ook, met deze aanpassingen heeft Konami de Master League in onze ogen interessanter gemaakt. In verdere onderdelen van het spel zien we dat terug, soms met hetzelfde effect. Zeer aardig is de toevoeging van 'spelerskaarten'. Deze kun je zien als bonuseigenschappen voor bepaalde spelers. Bij Lionel Messi kun je bijvoorbeeld een kaart activeren waardoor Messi vaker zal proberen binnendoor te dribbelen, of juist buitenom. Met deze kaarten kun je dus je tactiek per individu aanpassen, om zo de voor jou ideale speelstijl te creëren. In de praktijk zagen we er overigens niet direct heel veel van terug, maar wie weet komt dat naar voren als je je tactiek wat dieper gaat invullen.

Gek genoeg is juist daarin een bepaald aspect dat wij wel veel gebruikten weggehaald. Het lijkt niet langer mogelijk te zijn om met het instellen van pijltjes de looprichting van een speler te bepalen als de eigen ploeg in balbezit is. Konami heeft het sturen van loopacties op een andere manier ingevuld, onder meer dus met de spelerskaarten, maar ook door met sliders aan te geven hoe je je team wilt zien spelen. Hierdoor hoef je spelers geen individuele pijltjes meer mee te geven. We weten eigenlijk nog niet zo goed of we dit een voor- of een nadeel vinden. Het instellen van de pijltjes was altijd een tijdrovende bezigheid en érg irritant voor je tegenstander die op je zit te wachten, maar het was een vertrouwd systeem en werkte prima. De tijd zal leren of het nieuwe systeem een goede vervanger blijkt te zijn.

*Weinig licenties

Een onvermijdelijk onderwerp in elke PES-review is de aanwezigheid - of juist afwezigheid - van de licenties. Net als vrijwel elk jaar biedt Pro Evolution Soccer de bekendste competities aan. Voor ons is het leuk dat de Eredivisie aanwezig is met alle teams en logo's, maar van de Premier League ontbreken weer een groot aantal clubs, en net als het afgelopen jaar zit er weer geen enkel Duits clubteam in het spel. Dat hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn, aangezien de vaakst gespeelde wedstrijd tussen vrienden wel Barcelona - Real Madrid zal worden, maar een team met Ribéry en Robben op het middenveld willen we best eens uitproberen. Nee, wie graag veel originele teams ziet, komt er in PES 2010 met vijf competities, waarvan twee bij lange na niet volledig, en daarnaast een kleine vijftig losse teams, bekaaid van af.

Nu is dit al jaren zo, en we hebben er ons er een beetje bij neergelegd. Om dat licentieprobleem te verhelpen heb je nu eenmaal bakken met geld nodig, en blijkbaar heeft Konami dat niet, of misschien investeert de uitgever liever in andere dingen. Laat dan in elk geval de wél aanwezige teams goed up-to-date zijn... en inderdaad, dat zijn ze niet. Wij startten een Master League met Ajax, en vonden Demy de Zeeuw terug bij AZ, terwijl Pantelic onvindbaar is, aangezien Hertha BSC als Duitse club niet in het spel zit.

Gameplay

Tot zover, ondanks de nodige aanpassingen in de details, weinig nieuws onder de zon. PES heeft het nooit moeten hebben van deze zaken om de wedstrijden heen. Gamers die kicken op bakkenvol licenties zijn al jaren beter onder de pannen bij FIFA, en voetbalpuristen die over dat probleempje heen stapten vermaakten zich ook met een beperkt aantal licenties wel met Pro Evo, zolang de belangrijkste teams maar aanwezig zijn. De voornaamste klachten van deze groep gamers liggen meer in de gameplay zelf. Denk daarbij aan de vertraging die af en toe in PES 2008 en 2009 optrad, en de diverse problemen die online een rol speelden.

*PES is PES

Het moge duidelijk zijn dat de wedstrijden zelf de ruggegraat vormen voor elke voetbalgame. De gameplay van PES 2010 is het best samen te vatten als 'PES is PES'. Iemand die weinig Pro Evolution Soccer heeft gespeeld, zal dat weinig zeggen, maar ervaren spelers weten wat we bedoelen. Er valt absoluut genoeg aan te merken op het spel, maar na een tijdje ben je weer gewend aan wat er dit jaar een beetje anders is, en speelt het spel minstens zo soepel als PES 2009.

Toch zal het wel even duren voor je aan die veranderingen bent gewend. Er is duidelijk aan de engine gesleuteld, en soms is de gameplay daardoor merkbaar lastiger. Een van de meest invloedrijke veranderingen is dat het een stuk moeilijker geworden is om spelers te passeren. Waar PES 2009 soms meer leek op een reuzenslalom, is dat is PES 2010 anders. Een andere bekende tactiek wordt daardoor nog belangrijker. Door een pass te geven en direct op R2 te drukken loopt de speler die de pass gaf direct door, waardoor je diepte in je spel brengt. Doordat het passeren van een directe tegenstander lastiger is geworden, is dat in PES 2010 dé manier om door te breken. De vraag is echter wel of er hierdoor geen overdaad aan steekpasses door de lucht gegeven gaat worden, zoals we in afgelopen jaren wel in FIFA-games hebben gezien.

*Onnodig stroef

Als passeren lastiger is, zou je verwachten dat snelle passing de oplossing is, maar dat valt in de praktijk wat tegen. Het is vrij lastig om de bal op een hoog tempo rond te laten gaan, omdat je de knop al vroeg moet indrukken als je wilt dat een speler de bal in een keer doorspeelt. Dit maakt de gameplay onnodig stroef; te vaak zul je hebben dat een speler de bal nog even aanneemt alvorens hij de pass verstuurt, terwijl je dat eigenlijk in één beweging wilde doen. Zoiets kan het verschil uitmaken tussen net wel of net niet buitenspel, en net wel of net geen open doelkans.

Eenmaal bij het doel blijkt Pro Evolution Soccer 2010 als vanouds sterk. Pro Evolution Soccer heeft altijd hoog gescoord op het gebied van spektakel, en de 2010-versie doet daarin niet onder voor zijn voorgangers. Binnen een aantal potjes schoten wij al een bal van ruim 25 meter via de onderkant van de lat de touwen in. Toegegeven: FIFA is op dat gebied weliswaar wat aan het inlopen, maar PES is en blijft de voetbalgame van de schitterende goals en de spectaculaire - en onverwachte - momenten.

*Onlogische momenten

Dat maakt het des te meer jammer dat het spel dit gevoel van euforie niet vast weet te houden. Zo zagen we kort na onze wereldgoal een moment waarbij een buitenspeler achter een dieptepass aanging, maar de dichtsbijzijnde verdediger gewoon stil bleef staan en het spel een centrale verdediger naar de flank liet uitwijken. Dit soort onlogische momenten zien er zeer ongeloofwaardig uit en horen niet thuis in een hedendaagse voetbalgame. Daar komt nog bij dat de bal af en toe wel erg stuitert tussen spelers, wat voor de nodige chaos zorgt. Gevolg hiervan is dat je niet altijd volledig controle hebt over wat je doet, en juist dat maakte Pro Evo in de tijd van PES 5 zo goed.

Graphics en multiplayer

We stappen even een paar jaar terug in de tijd, naar PES 6, het eerste deel dat op de Xbox 360 verscheen. Konami koos er destijds voor om de succesvolle PlayStation 2-engine als basis te gebruiken bij het ontwikkelen van de eerste next-gen engine. Electronic Arts koos er daarentegen voor om voor FIFA een geheel nieuwe engine te maken. Dat leverde EA in eerste instantie weinig op, terwijl PES 6 dankzij de bestaande techniek redelijk uit de verf kwam. Inmiddels lijkt de strategie van Konami zich echter tegen de uitgever te keren. De engine lijkt aan zijn plafond te zitten, getuige de geringe technische ontwikkeling van het spel de afgelopen jaren.

Helaas moeten we constateren dat dit voor PES 2010 ook geldt. Hoewel de meeste spelers weer keurig herkenbaar zijn, is er in grote lijnen weinig veranderd. Het grootste minpunt aan de audiovisuele presentatie is de manier waarop de spelers bewegen. De animaties zijn volgens Konami op de schop gegaan, maar dat lijkt eerder averechts te hebben gewerkt. De spelers bewegen zich bijzonder houterig, waardoor het er, ook als je zelf wel vloeiend voetbal speelt, nooit vloeiend uitziet. De verdere graphics vormen slechts een minimaal stapje omhoog ten opzichte van Pro Evolution Soccer 2009, en datzelfde mag gezegd worden van het commentaar, dat vrijwel identiek is aan het commentaar in de vorige versie.

*Beloftes

Een onderdeel dat de laatste jaren veel kritiek heeft gehad, is de online multiplayer-modus. Hierin speelden problemen met vertragingen in verbindingen altijd een grote rol, tot en met PES 2009 aan toe. Net als elk jaar belooft Konami dat die problemen dit jaar weer minder zijn. Helaas hebben wij dit nog niet zelf kunnen testen. Konami heeft intern echter een apart team op het online gedeelte van het spel gezet, dat moet zorgdragen voor een perfecte online-spelervaring en ook de nodige downloadable content en updates moet gaan verzorgen. Gezien de gebrekkig verwerkte transferperiode van afgelopen zomer, is dat laatste in elk geval geen overbodige luxe.

Conclusie

Pro Evolution Soccer 2010 heeft alles in zich om die-hard PES-fans weer een flinke tijd te vermaken. De Master League-veranderingen zullen aanslaan en de wijzigingen in de manier waarop tactieken tot stand komen werken verfrissend. Bovendien behoudt het spel de spectaculaire momenten die PES altijd hebben gekenmerkt. Helaas is PES 2010 daarmee nog geen topgame. Opnieuw slaagt Konami er niet in écht te overtuigen op de 'next-gen' consoles. Houterige, weinig vloeiende gameplay, rare momenten tijdens wedstrijden, gebrekkige verwerking van transfers, weinig licenties en een matige audiovisuele presentatie liggen daaraan ten grondslag. Pro Evolution Soccer 2010 is zonder meer een vermakelijk voetbalspel, maar moet als geheel beschouwd zijn meerdere erkennen in concurrent FIFA 10. Zijn je vingers echter vergroeid met PES, dan kun je, nadat je gewend bent aan de veranderingen, weer een jaar vooruit.

Pluspunten

+ Spectaculaire momenten en goals
+ Master League nu leuker en beter
+ Spelerskaarten en sliders
+ Dit jaar betere online ondersteuning?

Minpunten

- Onnodig stroef
- Rare momenten in gameplay
- Audiovisueel matig
- Licenties blijven een probleem voor Konami
- Transfers gebrekkig bijgewerkt

Cijfer: 7,5

Titel Pro Evolution Soccer 2010
Platform Xbox 360, Playstation 3
(Afwijkend: PS2, PSP, DS, PC)
(Later: Wii)
Ontwikkelaar Konami
Uitgever Konami
Releasedatum 23 oktober 2009

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Pro Evolution Soccer 2010 Pro Evolution Soccer 2010 Pro Evolution Soccer 2010 Pro Evolution Soccer 2010 Pro Evolution Soccer 2010 Pro Evolution Soccer 2010 Pro Evolution Soccer 2010 Pro Evolution Soccer 2010 Pro Evolution Soccer 2010 Pro Evolution Soccer 2010 Pro Evolution Soccer 2010 Pro Evolution Soccer 2010

Reacties (142)

142
122
56
0
0
8
Wijzig sortering
Jammer dat online nog niet te testen is. Tevens is het inderdaad jammer dat bijv. een de zeeuw nog bij ajax zit en sneyder bij real madrid. Ze hadden dat toch allang bij kunnen werken, zeker van de grote clubs die champions league spelen.
Dat de Zeeuw bij Ajax zit, is toch alleen maar goed? Of bedoel je dat hij nog bij AZ zit.

De transfers zijn volgens mij ook in FIFA gebrekkig bijgewerkt, tenminste in de demo wel.
Rare momenten in de gameplay zitten ook in FIFA games, altijd gezeten en erger geweest dan bij PES games dus op dat gebied is er geen winnaar.

Verder een review zoals je op tweakers kan verwachten van PES games.
Man PES fanboy totaal geen onderbouwing in je verhaaltje alleen maar duidelijk dat jij dus al enige tijd PES speelt...

Ik ben ook een PES man of iig was tot en met FIFA 09 en nu FIFA 10. Ze moeten nu inderdaad gewoon volgens mij (en blijkbaar meer mensen) hun meerdere kennen in FIFA. Dat maakt PES niet meteen een slechte game (daar word dan altijd weer geconcludeerd) maar gewoon niet beter.
In tegenstelling tot jou ben ik altijd FIFA speler geweest van (1997 "Road to Worldcup" t/m 2006 en 2008 & 2009) tot ik PES ging spelen. PES 2009 is mijn eerste eigen PES spel en na een jaar trekt het mij nog steeds om het te spelen. Ik zocht in FIFA 2009 datgene wat mij in PES heel erg aantrekt, namelijk dat je helemaal in de game meegenomen wordt. Na een maand of twee heb ik de FIFA niet meer aangeraakt en van PES heb ik hierboven al verteld. Niet iedereen hoeft zelfde ervaring te hebben. Dit is mijn ervaring met de beide spel series en dat is wat ik betoog.
Precies die ervaring heb ik ook. Ik had FIFA 09 gekocht vanwege de lovende reviews. Maar na 2 maanden spelen voelde elk potje hetzelfde aan. Het werd een sleur om te spelen. Het spel is ook totaal niet leuk meer dan, laat staan verslavend.

Vervolgens PES 2009 gekocht en dat speel ik nu nog steeds! Het is gewoon zo ongelofelijk leuk en verslavend. Elk potje voelt anders aan. De tegenstanders bieden meer tegenstand etc.

Het feit dat PES op technisch gebied een stuk minder is dan de FIFA serie maakt voor mij echt helemaal niets uit. Het gaat mij om de leuke gameplay en het plezier dat ik beleef met het spelen.
Inderdaad graphics zijn leuk, een mooi bijkomend voordeel. maar de gameplay blijft cruciaal in mijn optiek. Dat vond ik van de PES altijd wel sterker.
Heb vorige week met een vriend nog Sensible soccer gespeeld
Sensi, ow ja heeeeerlijk spel !
Heb m direct gekocht toen ie op Xbox Live kwam, al moet ik eerlijk bekennen dat ik vaker PES2009 opstart dan Sensi ;)

Ontopic:
Ik vind de demo van PES2010 iig een stuk fijner dan Fifa10. Ik vond juist Fifa10 er qua animatie juist wat onrealistischer uitzien en Pes2010 heb ik niet op houterigheid kunnen betrappen ?
Ik mis in Fifa10 ook absoluut (opnieuw) de pure speed die PES2010 zo duidelijk wel heeft. Ik zal dus ook dit jaar weer de PES versie kopen en Fifa10 kan ik geheid (net als Fifa09 en 2008) na een paar maanden van iemand lenen die erop uitgekeken is :)
(ter info; ik speel dus op de Xbox360)
Sensible Soccer is nooit geevenaard qua gameplay, maar met "echt" voetbal had het nooit veel te maken met zijn onmogelijke bananenschoten en extreem snelle spel.

Heb het in Sensi trouwens vorig jaar voor elkaar gekregen om 10 rode kaarten te krijgen. Dan loopt het spel dus "vast", want je keeper kan geen aftrap doen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 oktober 2009 22:24]

in de uiteindelijke game is het goed, demo kwam bijv. uit op het moment dat robben net Real Madrid had verruild voor Bayern, in de final is Robben gewoon speler van Bayern München.
Sowieso vind ik de opmerking dat op het audiovisuele gebied maar een marginale stap is gemaakt, dikke onzin. Als je PES2009 en 2010 naast elkaar legt zie je overduidelijk dat 2010 veel en veel mooier is. De belichting van de spelers, schaduwen en de textures van het veld zijn vele malen strakker en dynamischer. De spelers zien er stukken beter uit dan de ondoden in de FIFA games. Ook de algehele presentatie van de game is een stuk beter en is tenminste snel te bedienen (in tegenstelling tot dat saaie FIFA menu wat retetraag reageert).

Waarom wordt ook de integratie van de Champions League en Europa League in de Master League niet genoemd? Iets over de Community Mode?

Deze review slaat de plank behoorlijk mis naar mijn mening.

edit: transfers worden trouwens vlak na release met een patch bijgewerkt. Dit wordt ook zo gedaan in de FIFA games, dus om dat als minpunt te noemen is nogal laag.

[Reactie gewijzigd door Sluuz op 20 oktober 2009 09:24]

edit: transfers worden trouwens vlak na release met een patch bijgewerkt. Dit wordt ook zo gedaan in de FIFA games, dus om dat als minpunt te noemen is nogal laag.


erg stom/dom/kneuzerig van Konami! Ze weten dat de pers/media hierover gaan klagen, dit gaan melden en dus bepalend is voor een REVIEW.. gooi die patch dan iets eerder online voordat de pers je hier op kan afbranden
Heb liever dat ze de tijd die ze hebben in het spel steken (bv de online mode) dan het verplaatsen van Sneijder en de Zeeuw. Dat kan ik zelf ook namelijk in de edit mode. Ik kan zelf helaas de online mode niet verbeteren.
houd me hart vast wat betreft het online mode, want 2 jaar achter elkaar hebben ze er niks van kunnen bakken..
Ik ook...ik reken nergens meer op wat dat betreft. Maar toch, de beta's zijn positief, dus ik hoop van harte.
Ik heb sinds afgelopen vrijdag de retail versie van PES 2010 op de Xbox 360 en vind het fantastisch spelen. PES 2010 is een gigantische vooruitgang ten opzichte van PES 2009 en komt qua beleving en kwaliteit weer in de buurt van het fantastische PES5 en PES6.

In de afgelopen 3 weken heb ik ook FIFA 10 gespeeld en ondanks dat het een vrij vermakelijke game is, vind ik de mechanics in de game ronduit teleurstellend. De bal physics zijn ronduit slecht en de individuele klasse van spelers is lang niet zo goed merkbaar in de gameplay als in PES 2010.

Dribbelen leunt teveel op truuks, je kunt absurde effect-ballen geven (met hoge ballen, voorzetten etc.), als spelers elkaar aanraken, krijg je een super onrealistisch schouwspel van kleverige stroop, de keeper slaat op hol, de AI en scheidsrechter zijn niet consistent en veel vaker in het voordeel van de CPU en ga zo maar door.

Dat van die transfers wordt net als in PES 2009 gefixt via updates die de game krijgt, waarin de laatste transfers worden meegenomen. Dit is dus nauwelijks een minpunt te noemen.

PES 2010 heeft die verrassande en intense gameplay die FIFA 10 mist. In die game scoor je teveel met lobs / stiftballen en heb je gewoon teveel dezelfde goals en situaties. PES 2010 is een verademing. Het is nog niet de perfecte game, maar Konami is hard op weg terug!

Hier overigens een zeer aardige review: http://winningelevenblog.com/blog/pes-2010-review/
My god... over slechte recensies gesproken. Welke versie van Fifa heb jij gespeeld?
de individuele klasse van spelers is lang niet zo goed merkbaar
Dat is alleen maar goed. Vorig jaar kon je met een speler als Cristiano Ronaldo de hele verdediging door rennen.
In die game scoor je teveel met lobs / stiftballen
Dat is juist veel en veel lastiger geworden vergeleken met vorig jaar.
als spelers elkaar aanraken, krijg je een super onrealistisch schouwspel van kleverige stroop
WTF? Als ze tegen elkaar aan lopen botsen ze juist. En in een gevecht om de bal is het de truc om het duel te winnen, iets wat nog best lastig kan zijn.
De bal physics zijn ronduit slecht
Dit was juist altijd het zwakke punt van PES en ook dit jaar weer...
Sorry, maar je kunt in FIFA 10 met GEMAK in 1 wedstrijd 3-4 doelpunten scoren met alleen een lob/stift. Dat het vorig jaar nog makkelijker was, zegt niets over het feit dat het dit jaar gewoon nog steeds ERG eenvoudig is.

De bal in PES 2010 voelt precies zwaar genoeg, terwijl het voor mijn gevoel in FIFA 10 veel te licht aanvoelt. Verder is het jouw mening vs mijn mening en dus is het niet zo dat één van ons gelijk heeft. Ieder z'n eigen smaak en mening, dus ik respecteer die van jou ook.

Voor mij is FIFA 10 een zielloos spel die veel minder overlaat aan je creativiteit dan PES 2010. De nieuwe Master League is werkelijk fantastisch en vanaf donderdag gaan we weer keihard online met PES 2010. Net als elk jaar wordt het weer het hele jaar door PES spelen voor mij, terwijl FIFA 10 zeer waarschijnlijk heel af en toe nog gespeeld gaat worden.
Haha, het zwakke punt van PES is de bal physics? Kom op zeg. Kijk eens in de replay naar hoe de bal in PES beweegt, rolt en draait. Dat komt een stuk dichter bij de realiteit dan de bal in FIFA. In FIFA heb je die belachelijke curves bij vrije trappen, raar stuiterende en zwevende ballen.
Wellicht gaat het over de PC versie van FIFA 10? Die schijnt toch weer behoorlijk anders te zijn dan de console versies. De PC versie wordt dan ook niet bepaald als een aanrader beoordeeld.
Heb FIFA10 zelf in mijn bezit voor de PS3 en daar zijn lobjes te makkelijk en draait de bal als een malle. Dus helaas niet alleen de PC versie (die ik niet gespeeld heb).
Bij controller instellingen staan als het goed is schieten, passen etc. op automatisch, zet dit allemaal maar eens op handmatig en dan zal je merken hoe lastig het is om een stiftje/lobje te scoren.

En snap echt niet dat je met GEMAK in 1 wedstijd 3-4 doelpunten met een stiftje scoort. Dan speel je op amateur niveau ofzo? Of met Real Madrid tegen een 2e divisie clubje ergens weg?
Heb hem ook gespeeld maar tja wat moet ik zeggen, online kan PES(konami) nog erg veel van EA leren, ik speel vaak online met vrienden en dat werkt met ea toch stukken beter en soepeler
Verder kwa graphics vind ik ze als ik ze langs elkander leg niet eens zo heel slecht, vind wel dat Fifa betere graphics bied maar het is niet zo dat PES slechte/matige graphics bied.

Gameplay dat is net wat je voorkeur heeft, zelf vind ik beiden games wel soepel draaien maar als ik echt kritisch ben dan vind ik Fifa kwa bal snelheid en soepelheid van het passen de overhand blijft houden voor mijn gevoel, bij PES herken ik ook het houterige
Wat niet per definitie zegt dat PES slecht is oid

Wat voor mij heel erg belangrijk is is dat de namen van de spelers juist zijn en dat alle transfers het hele seizoen kunnen worden bij gewerkt, dat kan PES me niet bieden dat vind ik nog steeds jammer.

Wat ik wel vind is dat deze PES beter is dan de vorige delen, en dat er zeker toekomst perspectief in zit, het is geen slechte/matige simulatie game, maar het had voor mijn gevoel allemaal wat beter gekund op diverse vlakken

De review op tweakers vind ik net wat te negatief als eindcijfer als ik eerlijk ben, ik geef de game een 8.0 of een 8+(maximaal)
Maar goed iedereen heeft een eigen mening en dat mag tweakers.net ook hebben en vinden en uitdragen, als sommigen het er niet mee eens zijn so be it, dat is het mooie namelijk iedereen denkt anders over een game, ik vind wel dat tweakers.net alles heeft onderbouwd waarom ze iets vinden.

En er zijn mensen die de game een 9 of hoger geven, maar dat vind ik de game nog niet waard op dit moment, er moeten wat mij betreft nog wat zaken bijgeschaafd worden en als dat gebeurd dan kan het volgende deel wel eens echt een topper gaan worden

[Reactie gewijzigd door pino85 op 20 oktober 2009 09:54]

Heb hem ook gespeeld maar tja wat moet ik zeggen, online kan PES(konami) nog erg veel van EA leren, ik speel vaak online met vrienden en dat werkt met ea toch stukken beter en soepeler.
Heb je PES 2010 al online gespeeld, want daar gaat deze review over, niet over de vorige versies. Ze beloven verbetering, maar dat deden ze vorig jaar ook al en hoewel dat al beter was, was het toch niet helemaal. Als ze dit jaar weer een stap vooruit weten te zetten dan komen ze al een stapje dichterbij FIFA. Daarom wacht ik dit jaar eerst maar af op de reviews waarin dit meegenomen wordt alvorens is ik de noodzaak zie om weer een nieuwe voetbalgame te kopen.

Edit: Eerste stuk in quote gezet.

[Reactie gewijzigd door Amito op 20 oktober 2009 11:51]

Anoniem: 162917
20 oktober 2009 13:42
PES 6 voor de Xbox 360 scoorde op Metacritic, dat reviews verzamelt en een gemiddeld cijfer uitrekent, een 79 en is daarmee de 'beste' PES-game op de Xbox 360 en de PS3 ooit;

Naar mijn weten is er nooit een PES6 voor de PS3 uitgekomen
Als je goed leest wordt dat ook niet zo gezegd. Er staat dat PES6 het hoogste cijfer krijgt van ieder PES deel dat ooit op de 360 of PS3 is uitgebracht.
De review komt aardig in de buurt van andere reviews qua eindscore, als je metacritic mag geloven. Daar scoort PES gemmideld 77%.

Persoonlijk ben ik het daar ook mee eens. Wanneer ik PES speel heb ik het gevoel 3 jaar in de tijd te zijn terug gegaan. Het voelt houterig aan en speelt imho niet natuurlijk. Wat betreft de graphics, ben ik het niet met de reviewer eens. Die zien er wel een stuk beter uit.

Scores op Metacritic:
87 IGN UK
Improved graphics, streamlined tactical options and a relatively robust take on the series' winning formula ensure that this is the best PES yet, though it's not quite enough to topple FIFA from its well-earned perch.

84 Vandal Online
It has more changes than last year's and it's on the right track, but still far from what we all desire.

83 IGN AU
After putting significant hours into both games we’re more than happy to give Konami a nod of encouragement and to say ‘hey, that is more like it. Now we are getting somewhere.’ But that doesn’t change the fact that FIFA 10 is a superior soccer experience in pretty much every component and in a two horse race if you’re not first, you’re last.

82 SpazioGames
Pro Evolution Soccer 2010 is immediate and playable. The problem is its attachment with its own past, leaving Konami's title many steps behind Fifa 10. The technical aspect is characterized by ups and downs, with great player realization against bad animations and ugly stadiums. Every fan will decide the winner of the challenge of football this season based on their experiences and their own tastes, but Konami with this new edition of its football title, finds himself sadly still behind its closest competitor, although an obvious first step in the right direction finally seems to have been taken.

80 3DJuegos
PES 2010 brings hope to Konami’s series with its new iteration. Nice gameplay and fantastic visuals for the actually first Next-Gen Pro Evolution Soccer game.

80 WonderwallWeb
PES 2010 is a fast paced and frantic football game and while it lacks the polish of FIFA it's still great fun to play.

80 Level7.nu
There is a new feeling on the pitch. It’s a little rougher and a bit clumsier but a lot can be recognized from PES 2009, a bit too much even. I would like to have seen more new animations and better control of the ball. Finally the career mode have received a massive upgrade, there is now a lot more manager options together with the Champions and Europe League licenses. In the end the step forward on the field isn’t what I hoped for but it is definitely worth your time this year.

80 Eurogamer Italy
The latest edition of Pro Evolution Soccer tries to show something new but, in the end, there are no major improvements. The 'new engine' looks the same as the one of the past edition, while many animations that were to be fixed since ages are unfortunately still there. The only interesting options are the new 'sliding' tactics and the skill cards to apply to each player. In the end it's a good soccer game, but FIFA 10 is on an upper level.

78 Xbox World 360 Magazine UK
One step forward, two steps back. Konami have shot for realism, but sacrificed the fun.

70 Total Video Games
It's hard to imagine why gamers would opt for PES over FIFA this year unless they are such stubborn fans of the series that they'll never let go. FIFA betters Konami's offerings more or less across the board this time around, while PES' continued lack of substantial gameplay innovations (even without any comparisons to FIFA) is becoming quite worrying to say the least.

70 Eurogamer
PES 2010's team management options are a warning sign that the Japanese developer still has some tricks up its sleeve, and people for whom the transition to another football game is simply too much to countenance will buy and enjoy this, and discover it still plays a good, grass-roots game. For everyone else though, up is still down, because FIFA wins again.

70 VideoGamer
PES 2010 is simply not good enough to challenge FIFA's dominance. It's an improvement on last year's effort, and fans of the more arcadey virtual football will find plenty to enjoy, but as a simulation it pales in comparison.

70 Teletext GameCentral
Yet another current gen disappointment that can't hold a candle to the ever improving FIFA series.
kijk eens naar de door mij hierboven geposte samenvattingen, daar zitten een aantal negens tussen.
Metacritic geeft een gemiddelde over alle beschikbare recensies.
nou er zijn dus een aantal beschikbaar die in mijn post hierboven staan waar een aantal negens worden uitgedeeld. Dat zijn dus alle beschikbare recensies maar worden niet genoemd in de post van Metacritic en dus zal het gemiddelde wel een stuk hoger liggen.

[Reactie gewijzigd door dangerpaki op 20 oktober 2009 10:40]

Ja, maar jij hebt alleen die opgezocht..de wat lagere cijfers heb jij achterwege gelaten en je deed alsof Tweakers de enige was die zo'n beetje een iets lagere cijfer gaf..
Tweakers geeft een 7.5, en in zijn quote staan vier reviews met een lager cijfer (7.0).
Dat deed ik niet hoor. ik heb gewoon direct gekopieerd vanuit een andere bron, die er overigens gewoon bijstaat. zoals je ziet heb ik in mijn bron gewoon ook lagere cijfers instaan, als ik alleen positieve dingen wou belichten had ik de 70jes er wel uitgehaald hoor.
Typisch...
Ik vind het jammer dat een review van ofwel Fifa of PES altijd moet verzanden in een enorme discussie/moddergooi wedstrijd tussen de aanhangers van beide kampen. Lijkt wel bijna de zelfde vormen aan te gaan nemen als de discussie tussen xbox360 en PS3... jammer jammer jammer...

Heb ze allebei gespeeld, en moet zeggen dat ik 2010 echt beter vind. Voelt gewoon meer 'af' aan, en ik kan me dus ook wel in het eindoordeel vinden wat hier over PES geveld wordt.
Anoniem: 322939
20 oktober 2009 10:35
De online modus van PES 2010 is de afgelopen dagen uitgebreid getest.. de tests lopen door tot aan de officiele release van de game en de feedback momenteel is uiterst positief.. dus ook daar wordt dit jaar een enorme sprong voorwaarts verwacht..
pes is surely back on track!
Ik vind de 'updates' van PES al jaren teleurstellend. Vroeger was er nog flinke progressie, de laatste jaren vind ik het magertjes.

Vorig jaar heb ik nog PES2009 gekocht, wederom weinig verbetering. Na een paar maanden heb ik voor een paar tientjes FIFA meegenomen (mijn eerste FIFA aankoop sinds '98). Sindsdien ben ik weer terug bij FIFA.
Ik was een enorme PES liefhebber maar de liefde is bekoeld, onder andere door de loze beloften over online verbeteringen en de magere updates. De gamemodes van PES vind ik wel leuker, master league en become a legend, maar de gameplay doet het niet meer voor mij.

Ik heb van de laatste PES alleen de demo op de ps3 gespeeld. Ik vond de bal veeeel te snel over het veld gaan. Ik vind FIFA tegenwoordig meer voelen als voetbal dan PES. Dat was vroeger andersom.
Ik kan eigenlijk alleen maar oordelen over reacties in mijn eigen omgeving. Vroeger was ik helemaal gek van PES4 en PES5. Deze waren in die tijd veel beter dan de FIFA games. Later ben ook Fifa games gaan spelen omdat PES6 en 2008 toch wat teleurstelden in mijn ogen (te traag).

De laatste jaren heb ik veel Fifa 09 gespeeld naast PES 2009. Toch vind ik PES nog steeds beter spelen en natuurgetrouwer overkomen. Ik ben nu ook weer Fifa10 aan het spelen maar daar zitten nauwelijks verbeteringen in vergeleken met Fifa09, behalve dan 360 looprichtingen :).

Ik heb PES2010 nog niet gespeeld maar ik dat ga ik zeker doen. In mijn vriendenkring speelt iedereen graag voetbalgames. Wat mij opvalt is dat vrienden die zich ook echt veel bezighouden met voetballen (zelf spelen of veel kijken op tv) toch gaan voor PES en diegene die weinig hebben met voetbal (behalve dan op de console) Fifa liever spelen. Misschien is dat wel het verschil en een oorzaak van de uiteenlopende beoordelingen.

Ik als voetbalfanaat verwacht dat ik meer plezier beleef aan PES2010 dan aan Fifa10. :*)
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee