Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Reacties (175)

Wijzig sortering
Dat gezever altijd over prijs in vergelijking met andere laptops....

De Apple computers hebben geen concessies gedaan qua geld, je ziet het aan de afwerking en de kleine dingen die laptops van 500/600 euro gewoon niet hebben.
Ik ben twee maand geleden overgestapt op Apple en was zeer verbaasd over de afwerking van de computers. Echt glas op scherm en touch pad, klein rubbertje om het scherm naadloos aansluiten. Perfect qua software en hardware. Alleen al hoe ze de aansturing van de fans regelen: regelmatig en heel erg subtiel.

Om een simpele analogie te maken: een Opel Vectra en Audi A3 hebben allebei 4 wielen, lak, elektrische ramen maar toch vallen ze in een compleet andere categorie. En ja in allebei kan je rijden, afhankelijk van motor inhoud ongeveer even snel. Toch kiezen veel mensen voor de afwerking en allure van een Audi.

Apple is niet de enige met deze afwerking. MSI en andere merken hebben ook de top segment laptops in ongeveer de zelfde prijs categorie. Andere laptops hebben een beter bang for bucks ratio. Apple gaat voor allure en luxe en zeg niet dat je een dik krakend gedrocht laptop van 500 euro van vergelijken met een Macbook Pro, bestaat niet.

Edit: oeps, was nog de rest waarde vergeten. Mac computers hebben een veel hogere restwaarde dan standaard computers. Dus aanschaf prijs lijkt hoog maar deze krijg je (gedeeltelijk) terug na verkoop.

Kortom: het is een persoonlijke afweging, denk je dat je met een 500 euro laptop 't zelfde kan, koop die dan :)

[Reactie gewijzigd door FTL op 23 november 2009 13:29]

Waarom is dat gezever? de gemiddelde mens denkt er gewoon zo over, en vast ook wel mensen die een goede laptop zoeken.
Hoeveel % van de tweakers zou een apple laptop hebben? dat zou wel interessant zijn om te weten denk ik

Je betaald gewoon een groot bedrag voor het design/bouwkwaliteit en de naam, je betaald niet omdat er in verhouding met andere merken zo'n geweldige hardware in zit.
Zelf win ik nooit discussies thuis of met vrienden die bv een Asus/Acer/Sony hebben en dan zeg ik ja maar Apple heeft deze voordelen, en toch weer leggen ze veel zaken en dan denk ik ja daar zit ook wat in,

Over je auto vergelijking,denk je echt dat de gemiddelde mens sneller een dure audi aanschaft dan een merk auto die het zelfde kan en stukken goedkoper is? ik zelf denk dat dit niet zo het geval is, denk juist dat er de laatste jaren een tendens is met een grotere vraag naar auto's die wat goedkoper zijn en ook goed, maar dat denk ik persoonlijk afgaande van wat ik mijn omgeving zie en hoor, dat zijn ook geen mensen die zwemmen in het geld moet ik erkennen, al vinden ze een goede auto en een mooie auto wel fijn om te hebben
Is die Audi buiten de afwerking/allure beter dan andere merken/type's auto's? nee vaak niet, wat niet wil zeggen dat ik niet met je eens ben dat het mooie auto's zijn want dat vind ik ook.

Al met al vind ik het terecht dat mensen een vergelijking maken al vind ik het soms ook vervelend, ik ken genoeg mensen die al 4 a 5 jaar een laptop hebben die nog goed werkt, en waarvan ze bv het werkgeheugen konden upgraden en ook de cpu, dat was niet enorm duur maar als je naar Apple kijkt wat hun vragen voor een upgrade van hardware?

En dat soort zaken hoor ik in mijn omgeving vaak waarom mensen niet kiezen voor Apple, het is dus zoals je zegt een persoonlijke afweging en er zijn kwa hardware zeker producten die honderden euro';s goedkoper zijn en het zelfde kunnen zoals je ook terecht aangeeft echter kwa bouw kwaliteit en het design in het algemeen zijn die er niet veel of gewoon geen

[Reactie gewijzigd door pino85 op 23 november 2009 14:17]

Volgensmij heb je mijn punt niet helemaal begrepen. Ik probeer niet duidelijk te maken waarom de gemiddelde laptop gebruiker voor Apple zou moeten gaan en ik snap echt wel dat een boel mensen geen 1300 euro willen neerleggen voor een laptop en meer dan voldoende hebben aan een 500 budget model.

Waar ik niet tegen kan er altijd weer appels met peren vergeleken wordt, er wordt vergeleken met een huis-tuin-keuken laptop van Dell, terwijl ze de vergelijken zouden moeten doen tussen andere high-end laptops.

Je gaat toch ook niet naar de Audi dealer en zegt daar: ik wil alleen een auto die kan rijden, heb geen interesse in luxe of afwerking.. maar waarom is de Audi (of Lamborgini wat jij wil) zoveel duurder dan de Opel? Dit is wat mensen continue doen met Apple producten.

Drogredenen als: "maar mijn 500 euro laptop kan hetzelfde". Ja dat kan de laptop, maar dat is niet het punt die ik probeer te maken. Vergelijk de laptop met de laptops in dezelfde categorie niet met een laptop met betere bang-for-buck ratio.

Kortom: vergelijk de Apple Macbooks met Sony VAIO SR series e.d. (luxe design laptops)

[Reactie gewijzigd door FTL op 23 november 2009 14:12]

Ik begrijp je juist heel erg goed, dacht je echt van niet? ach ja misschien begrepen we elkaar idd wat verkeerd geeft ook niet verder kan gebeuren.

9 van de 10 mensen vergelijken een product puur op specificaties en wat er dus onder de kap ligt van een laptop, design telt ook mee maar komt toch vaak op een latere plaats.
Kwa hardware valt apple met diverse producten niet in de high end catagorie maar wel kwa prijs

Mensen kijken vaak niet verder dan een aantal zaken en hardware voorop, ik geef puur aan hoe mijn omgeving het bekijkt en zelf begrijp ik wel waarom Apple een betere totaal ervaring levert en dat ze kwa design en de bouw kwaliteit beter zijn dan de meeste merken

Echter dit soort discussies zijn zo oud als de mens bij wijze van en een eensgezinde uitkomst zal tussen de voor en tegenstanders, de critici dus nooit komen, en ik geef je wel gelijk maar ik begrijp ook de mensen in mijn omgeving die bv 1000 euro uit kunnen geven( dat is high end?) die kopen toch geen goedkope Apple maar gaan voor betere hardware onder de kap bij de diverse andere merken zo dat ze er langer mee vooruit kunnen en eventueel goedkoper kunnen upgraden.
Ik probeer het dus vanuit diverse standpunten te bekijken

[Reactie gewijzigd door pino85 op 23 november 2009 14:18]

Daar zijn we het dan over eens :)
Ze zouden moeten vergelijken met andere luxe laptops (zoals de vaio sr series e.d.).

"Dat gezever" sloeg ook op dat er geen enkele keer iets over Apple/Macbook ergens geschreven kan worden en er moet weer gezeurd moet worden over de prijs en weer de vergelijking getroffen wordt met de huis-tuin-keuken laptops.

Ah well, hij valt inderdaad in de standaard discussies zoals Linux/Window/OSX, Intel/Amd, Audi/BMW, Plasma/TFT, C#/Java enzovoorts. Bijna religieus soms.
Precies, zo zijn wij het iig al eens nu al die honderd duizenden andere nog ;)
Maar ik ben het met je eens als ze iets gaan vergelijken dan zal het wel met de wat luxere segmenten moeten gebeuren
En net als deze discussie die altijd terug keert valt hij ook onder ATi/NVIDIA MS/Apple etc
Mooi dat een Apple MacBook vanwege z'n naam opeens een "high-end" laptop is, zelfs het goedkoopste model :)
Binnen de catagorie is het high end!
Je betaald bij een BMW 116i ook niet alleen voor de naam.
Ondanks dat het een instapper BMW is wil nog niet zeggen dat je hem daardoor met een Dacia mag vergelijken.
Binnen de catagorie compacte auto's is het een degelijk fijn rijdende instapper.
Je betaald er meer voor en krijgt ongetwijfeld minder luxe als bij een Dacia, maar het is ook een heel andere catagorie auto!
Helemaal niet om zijn naam, zelf de 13" inch hebben ze geen euro beknabbeld op design, afwerking en luxe. Ook al zouden ze een 4" laptop met dezelfde mate van afwerking maken. Het is gewoon een top-segment laptop.

Mensen halen continue kwantiteit in de war met kwaliteit, het zijn gewoon verschillende zaken. Het is niet de grootte van een laptop dat bepaald hoe goed hij is afgewerkt.

[Reactie gewijzigd door FTL op 24 november 2009 13:38]

Ik vind de garantie op Apples ook erg slecht, zeker als je het zakelijk gebruikt. Zelf ben ik redelijk vaak op pad, en heb daarom dus een Dell of een HP met on-site next business day garantie, waar ter wereld je ook bent ook hebben deze notebooks vaak een TPM chip iets wat naar mijn idee in geen macbook zit.

Voor 1000 euro heb je echt wel een mooi zakelijk model laptop van Dell of HP inclusief 3-5 jaar onsite garantie. Mocht Apple ooit een zelfde soort onsite garantie gaan bieden wil er nog wel eens naar kijken. Een mbp mag dan wel een mooie machine zijn, maar voor zakelijk gebruik raad ik het af.
Er is inderdaad geen on-site garantie maar over het algemeen blijkt de service vrij goed te zijn als je naar de eerste de beste Apple sevice punt gaat in de stad waar je op dat moment bent. Standaard krijg je 2 jaar garantie (carry in) en kan je online nog een aantal jaar bijkomen voor een betaalbaar bedrag (ebay).

Moet wel zeggen als ik het nieuwsitem 'Garantie vervalt bij roken in de buurt van Mac' lees kom ik hier wel wat op terug.
Moet er natuurlijk wel een Macshop in de buurt zijn. Als ik ergens in Singapore in een hotel zit en mijn laptop heeft kuren heb ik liever dat er iemand langs komt de volgende dag, dan dat ik met alles in een taxi richting een apple store moet, die me misschien niet eens direct kan helpen, en je laptop een aantal dagen kwijt voor reparatie kan echt niet in die gevallen :9
Wettelijk is Apple trouwens sowieso 3 jaar garantie verplicht in Nederland (in Europa zelfs geloof ik). Dus als je computer naar 2,5 jaar kapot gaat is Apple gewoon verplicht om je probleem op te lossen.

Ik heb nu voor de 3e keer hetzelfde probleem gehad op mijn iMac die ik aangeschaft heb in 2005. Het lijkt er op dat Apple (na heel veel gezeur, brieven, e.d.) me ook tegemoet gaat komen, hoewel ik nog niet weet op wat voor manier. Let wel: dit is 4 jaar na aanschaf. Wellicht zou dit niet mogelijk zijn geweest als ik 3x een verschillend probleem had gehad.
Wettelijke garantie volgens de Europese regels is 2 jaar.
In Europa is dat 2 jaar aldus de richtlijn. Nederland heeft de richtlijn grotendeels overgenomen maar heeft bepaald dat de garantie net zo lang loopt als de verwachte levensduur van het product. Voor een computer zou je inderdaad kunnen stellen dat dit neer komt op 3 jaar. Het probleem in de praktijk is alleen dat je dit ook degene waar je de garantie claimt moet gaan lopen uitleggen om het vervolgens van diegene te gaan vorderen. Het bekende verhaal van gelijk hebben is anders dan gelijk krijgen.
Waarom is dat gezever? de gemiddelde mens denkt er gewoon zo over, en vast ook wel mensen die een goede laptop zoeken.
Omdat mensen altijd met hele merkwaardige vergelijkingen aankomen zetten in zulke discussies. Uit die vergelijkingen blijkt al heel snel dat ze maar naar een heel klein plaatje kijken, namelijk hun eigen plaatje. Het zijn dus inderdaad onderbouwingen waarom zij geen product x zouden kopen. Het is dus geen onderbouwing voor de stelling dat product x wel zo duur is en dat je beter voor de alternatieven kunt gaan want die zijn goedkoper. Er zijn namelijk aardig wat situaties te bedenken waarom product x gekocht zou moeten worden ten faveure van de competitie. Er zijn namelijk legio factoren waarmee men rekening moet houden en welke uiteindelijk bepalen welk product er gekocht zou moeten worden. Het is nogal een persoonlijke aangelegenheid en dat schijnen heel erg veel mensen niet te snappen.

Het probleem aan reviews van Macs is dat ze overspoelt worden door domme discussies over prijs en rare vergelijkingen om de boel maar te proberen te onderbouwen (zie vorige alinea). Daardoor hebben we uiteindelijk alleen nog maar een prijsdiscussie en vallen alle discussies over de overige factoren weg. Mij boeit bij producten heel die prijs niet net als veruit de meeste mensen. Je koopt iets omdat je wil dat het iets doet. Daar hoort een prijskaartje bij waarvan je bepaalt of jij dat acceptabel vindt of niet. Punt. Het zou wat mooier zijn om de discussie over de inhoud van de machines te houden. Dat bepalen of het prijskaartje het waard is, is dermate persoonlijk dat eenieder dat maar voor zichzelf moet bepalen. Daar valt toch totaal niet over te discussiëren. Het is dan ook niet raar dat mensen zich aan die nutteloze discussie gaan storen en het bestempelen als gezever.

Als je een auto gaat uitzoeken dan heb je het ook niet over de prijs, dan heb je het over het comfort, de kleur, het model, etc. en pas nadat je een fijne proefrit hebt gemaakt en het ding wil kopen begin je over de prijs. Bij het kopen van een huis idem en bij een fiets ook. Tuurlijk houdt je wel enigszins rekening met de prijs omdat je binnen je budget zoekt maar het is geen definitief oordeel. Sterker nog, er zijn heel veel mensen die toch nog ietsjes boven het budget gaan zitten omdat ze die auto, dat huis, etc. wel heel erg graag willen.
De vraag is ook wat er mis is met extra betalen voor een mooier ontwerp?
Gisteren nog een spijkerbroek gezien die 60 euro duurder was, omdat het extra versleten is. Voor sommigen totale waanzin, maar anderen vinden het de moeite waard.

Uiteindelijk gaat het ook om de emotie dat een product met zich meebrengt. En zolang je niet boven je budget leeft, vind ik het prima als je extra betaald voor dingen die je mooi vind en waar je happy van word.
Ik vind het opmerkelijk dat Apple het instapmodel Macbook Pro niet van een HDD met hogere capaciteit heeft voorzien. Duidelijk niet goed over nagedacht met de recente vernieuwing van de Macbook standaard.

Ik moet zeggen dat ik me niet kan vinden in de opmerking in het artikel dat de Macbook pro makkelijke bekrasbaar is. Ik heb voor mijn bedrijf 4 van deze voor de buitendienst en 8 binnen. De hoeveelheid krassen en dergelijk is beduidend lager dan als men zou werken met een HP/Acer of Dell met plastic glossy bovenkant. Sterker nog, de meeste zien er nog uit als nieuw.
De opmerking komt ook over alsof men koste wat kost nadelen moest vinden en zoiets onbenulligs aankaartte.

Ook de opmerking dat het scherm een beetje erg glossy zou zijn vind ik onzin. Het is een scherm van glas. Tenzij je glas matteert, glanst het. En de helderheid van het scherm is bijzonder hoog in te stellen zodat je zelfs in volle zon op het terras geen last heb van teveel glas of iets dergelijks in de zon. En gezien de accuduur kan dat makkelijk.

Ik vind het ook bijzonder jammer dat het instapmodel van de Macbook van goedkoop wit plastic moet zijn. Zwart plastic zou de Macbook zeker niet misstaan en past beter in de lijn van de huidige Macbooks.

Als ik iemand een advies mag geven, koop gewoon in begin 2010 de nieuwe Macbook Pro. Ja het klopt dat je er iets meer voor betaalt, maar je laptop kan dan ook een stukje langer mee, niet alleen omdat de behuizing duurzamer is maar ook omdat de hardware niet aan restricties wordt onderworpen, denk aan 8GB ram ipv 4GB max. Ook is de nieuwe Macbook pro 13.3 begin 2010 naar alle waarschijnlijkheid een stukje beter uitgerust wat betreft hardware en maakt dat de huidige rare verhouding ongedaan.

En nog beter, elke keer als een nieuwe lijn geïntroduceerd wordt, dalen de prijzen van de huidig modellen in winkels en dergelijk, idioot snel. Niet geheel ondenkbaar dat je dan een Macbook pro model 2009 koopt voor een prijs van 900 a 950 ipv de 1099 die je nu betaalt in winkels.
Tenzij je glas matteert, glanst het.
Schott AG heeft een mooie anti-reflectie techniek die met behulp van zeer dunne laagjes opgedampte metalen speelt met de brekingsindex, dit levert 99% doorlaatbaarheid op (tegenover ~89% normaal). Dat is dus niet mat, maar gewoon glad.

Hoop nog steeds dat iemand met after-market Amiran of Mirogard glasplaat vervanging voor de iMac komt. Niet dat ik zelf zo'n machine heb of wil kopen, maar het lijkt me toch een gat in de markt.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 22 november 2009 20:54]

Ik denk persoonlijk niet echt dat er veel non-tweakers gaan geneigd zijn om te gaan prutsen met lijm en dergelijke om een andere glasplaat op hun imac te zetten.

Ik kan me trouwens niet inbeelden dat je dit als consument een beetje deftig zou kunnen installeren. Je moet het perfect stofvrij doen tenzij je wilt dat dat stof eeuwig onder je glasplaat blijft zitten.
Volgens mij zijn er zelfs nog veel meer problemen, bijvoorbeeld de uitlijning, het is niet zo vanzelfsprekend om iets van de eerste keer mooi recht te installeren met een diameter van 27"
Die restrictie van 4 GB heeft de Mac mini ook. Echter gebruiken zowel de Mac mini, MacBook Pro, MacBook Air en MacBook de Nvidia 9400m chipset. De Air is beperkt tot 2 GB omdat er simpelweg niet veel meer aan geheugen op het moederbord gesoldeerd kan worden. De Mac mini en de MacBook hebben max 4 GB vanwege productpositionering. Het zijn entry level devices waarbij je dus ook moet zorgen voor het nodige verschil met het hogere segment. Als je dat bij de MacBook niet doet heb je vrijwel dezelfde specs als de MacBook Pro. Zie ze dan maar eens te verkopen... De 9400m support volgens Nvidia officieel een max van 8 GB aan geheugen. Het is dus een marketing limitatie. Dat blijkt want mensen zijn succesvol met de Mac mini 2009 modellen wat betreft het gebruik van 8 GB aan geheugen. Datzelfde kan dus ook aan de hand zijn voor de MacBook (officieel 4 GB, onofficieel toch 8 GB).
Het is spijtig dat er in de review niet naar de koelprestaties van beide modellen wordt gekeken.
Ik zou er namelijk van uitgaan dat de macbook pro met zijn aluminium unibody beter de warmte kan dissiperen dan de plastieken unibody van de witte macbook.
Moest de pro effectief opmerkelijk betere koelprestaties is dat wat mij betreft toch een sterk argument om de gewone macbook links te laten liggen.

edit: Ik zie juist dat de nieuwe witte macbook geen infraroodreceiver meer heeft. Als je dus met een apple remote wilt werken zul je dus de pro moeten aanschaffen.

[Reactie gewijzigd door boodhamwich op 22 november 2009 18:14]

Dat van de koelprestaties ben ik helemaal met je eens. Daar wordt in note- en netbookreviews veel te weinig op gelet, terwijl het toch relevant is IMHO. Persoonlijk ben ik erin geinteresseerd omdat ik wel eens naar warmere oorden vertrek en dan wil ik wel een idee hebben van hoe het apparaat werkt onder tropische temperaturen.
mijn macbook 13inch unibody aluminium word stressed (100%cpu) makkelijk 80 (!!!) graden! Maar aan de buitenkant is hij veel koeler als mijn vorige laptops, hij wordt echt niet warm aan de buitenkant. Ik denk dat de warmtedissipatie beter kon maarja...
Ik heb afgelopen jaar 2 maanden met een apple in de tropen gezeten. Je moet hem dan niet de hele dag op je knieen hebben, maar er is goed mee te werken op een overdekt terras. Wel uitkijken voor dat pilsje, daar kan ook de mac niet goed tegen ;-)
Het gaat inderdaad om Intel-processors met dezelfde specs, op een klein verschil na: de P8400 ondersteunt Intels Virtualization Technology en de P7550 niet. Dit is alleen interessant voor gebruikers die middels virtualisatie meerdere besturingssystemen tegelijk willen draaien: de P8400 kan hier beter mee overweg.
Interessante uitspraak, doet me denken aan de P7350 die destijds in de early Mac mini 2009 werd gebruikt. Deze bleek officieel geen VT-x ondersteuning te hebben volgens Intel. Bij de Mac mini bleek dit niet te kloppen. Veel tools gaven aan dat de P7350 in de Mac mini wel degelijk VT-x support had. Tevens hebben veel mensen hebben zonder problemen 64 bit OS's kunnen virtualiseren op hun Mac waarbij VT-x een vereiste is. Overigens bleek men op het Intel forum ook al af te vragen of die P7350 nou wel of niet VT-x had: P7350 support VT?. Datzelfde doen ze nu dus ook bij de P7550: Does the Intel Core 2 Duo P7550 support virtualization?.

Ik vraag me af of men met dit verhaal in het achterhoofd ook echt getest heeft of VT-x support aanwezig/afwezig is. Dit is relatief eenvoudig te doen met diverse tools waaronder sysctl (Terminal openen en dan sysctl -n machdep.cpu.features, er moet dan vmx bij staan) en virtualisatie software die een 64 bit vm virtualiseert.

Btw: er staan een paar kleine foutjes in de review. Het was niet de 17" MBP die als eerste met een ingebouwde accu kwam. Deze eer is voor de MacBook Air die al een jaar eerder uitkwam en sinds het begin is uitgerust met een unibody casing en ingebouwde accu. Dat beviel kennelijk zo goed dat ze eerst de unibody shell hebben uitgerold naar de rest van de notebooks en later ook de ingebouwde accu.
Dat het scherm van de MBP meer een spiegel is dan die van de MB komt niet door de gebruikte rand maar door het gebruikte materiaal. Het gebruikte glas glimt harder dan de gebruikte glossy coating op het scherm van de MB. Dat is ook echt de enige reden waarom de ene meer spiegel is dan de ander.

[Reactie gewijzigd door ppl op 22 november 2009 18:28]

Ikzelf heb een 13" alu MBP met P7550 (dus anders dan in het artikel staat) en deze ondersteunt wel degelijk virtualisatie. CPU-Z spreekt trouwens zowel van een P7570 als van een P7550, zeer vreemd. Het lijkt dat Apple de verschillende modellen door mekaar gebruikt en je dus op voorhand niet weet welke CPU er in de laptop zal zitten. (Dat maakt trouwens ook niet veel uit; enkel Intel zelf weet de verschillen, als er al zijn...)
over de displayport:
"negen van de tien gebruikers zullen een dure adapter moeten kopen ".....deze kosten ongeveer 15 euro.
..natuurlijk zit jen iet te wachten om nog een kabeltje in huis te halen maar laten we niet overdrijven.
Het gaat om mensen die een Apple Cinemascherm hebben, die moet aangestuurd worden met Dual Link DVI, en dat gaat je dus 100 euro kosten voor een adapter.
http://store.apple.com/nl...3MDEwMDQ&p=1&s=topSellers
Nou je kunt mij meer vertellen, maar 100 euro voor een kabeltje is compleet debiel
Als het alleen om mensen gaat die een dual link DVI connectie nodig hebben (dat zijn mensen met een 30" scherm zoals die 30" ACD die je noemt) dan heb je het wel over een verrekte kleine groep. Als je het beperkt tot de 30" ACD dan zal die groep zelfs nog kleiner zijn omdat de meeste mensen niet voor dit scherm kiezen aangezien de concurrentie dezelfde kwaliteit en meer features tegen een lagere prijs biedt. Er zijn dan ook veel mensen die voor een 30" scherm van Dell zijn gegaan zoals de 3008WFP. Dit scherm biedt vrijwel ieder mogelijke display aansluiting die er op de markt is waaronder DisplayPort. Das mooi want dan hoef je alleen bij iets als Circuit Assembly een kabeltje te kopen met aan de ene kant een mini DisplayPort stekkertje en aan de andere kant een gewone DisplayPort stekker. Dat scheelt je gemier met een actieve dual link dvi adapter (dit is dus ook niet zomaar een "kabeltje"!) van 100 euro die voor meer dan 75% van de mensen de nodige kuren vertoond. Wie een 30" wil hebben krijgt dan ook massaal het advies om voor een scherm met DisplayPort te gaan zoals de Dell vanwege die adapter maar ook vanwege het verouderde panel in het 30" scherm en met name de prijs.

Op sites als dealextreme.com vindt je diverse andere adapters waarmee je bijv. VGA schermen/beamers op de mini DisplayPort uitgang van de Mac aan te sluiten. HDMI is ook een optie net als single link DVI. Die dingen zijn niet zo gek duur, onder de 5 USD. Inmiddels komen er steeds meer fabrikanten op de markt die deze kabeltjes voor erg weinig aanbieden. In het begin was het nog een probleem omdat ze amper verkrijgbaar zijn maar dat is al lang niet meer zo. Gezien het feit dat de VESA dat mini DisplayPort ook in de DisplayPort 1.2 standaard heeft opgenomen laat ook wel zien dat de toekomst zeker is gesteld.

Met andere woorden, er zijn al zat fabrikanten/winkels die kabeltjes voor weinig aanbieden waardoor het hele probleem van prijs en verkrijgbaarheid al niet meer bestaat. Het verhaal geldt alleen nog maar voor de dual link DVI adapter van Apple die massaal geplaagd wordt door problemen en derhalve ook gemeden wordt door de zeer kleine groep 30" gebruikers (waarvan de meesten ook nog eens de mogelijkheid van DisplayPort hebben en dat liever nemen, kabeltje is stukken goedkoper: 20 euro incl. verzendkosten vs 100 euro). Waar hebben we het dan nog in hemelsnaam over? Nogal spijkers op laag water zoeken. Wel fijn om het even te melden maar het hoeft niet zo opgeblazen te worden als dat het nu is.

[Reactie gewijzigd door ppl op 23 november 2009 13:48]

Alleen als je een 30" inch Cinema Display hebt. Op mijn 23" 'oude' Cinema Display kan ik prima af met een adapter van 25 euro.
Dat is ook niet een kabeltje, maar een signaalomzetter. Displayport is min of meer single-link, dual-speed dvi (net als hdmi), en om dat om te zetten naar dual link single-speed moet het signaal echt volledig gedocdeerd en opnieuw gegenereerd worden.
Kost 29 euro per stuk bij Apple, de dvi of vga versie die 99 van 100 gebruikers nodig zullen hebben. Niet direkt goedkoop, maar de nadruk op duur vind ik wel erg ver gaan ja.
Ik vind vooral het rare dat ze dit noemen vanwege het feit dat Displayport net een paar weken terug als video standaard is uitgeroepen ?
Waarom dan zo'n rare na-snaai ?
Apple loopt hier juist op vooruit, en dan ze voor 30 euro dan alsnog een verlengkabeltje hebben vind ik alleen maar netjes ;)
Scherpe randen aan de Unibody ?
Eeeeh... ? Weet niet wat jullie voor watjes zijn daar bij het testcentrum :P
Maar als je dit scherp vind, heb je echt 0,0 eelt op je handen ! A.k.a Dame !
Helemaal mee eens. Ik werk zelf ook op een MB Pro 13", maar de randen zijn ver van scherp.
Mwah, ik ben het er wel mee eens TBH. Werk nu een maand of 3 op een MB, wel unibody, en daar vind ik de rand ook een minpuntje. Scherp is misschien niet het juiste woord, onprettig wel.
Nouuu, scherp zijn ze natuurlijk niet, dan komen ze niet door de EC keuring, maar de randen aan de binnenkant van de behuizing (ik bedoel dus als je de laptop open hebt geklapt) zijn duidelijk scherper dan die van de gewone Macbook en andere laptops die ik ken. Niet dat ze uberhaupt gevaarlijk zijn, het is simpelweg een vergelijking.
ben ook eigenaar van macbook pro 13 maar dan wel van het duurdere model met de 2.53 processor en 4 GB ram en een hd van 320 GB

dat heeft me toen zo'n 1450 euro gekost

tevreden dat ik het gedaan heb, hoeveel hij natuurlijk achteraf gezien toch wat duur is voor wat het is zeker als je dat nieuwe witte model ziet

de minpunten voor mij zijn idd de scherpe randen, zeker in begin last van gehad
positief vind ik dat em heel goed kuist, me een doek er over en hij is terug zoals bij de aankoop, verder gaat de batterij natuurlijk geen 7 uur mee, reken maar op een goede 2 a 3 uur goed gebruik, 7 uur is een utopie (zeker na een tijdje).

edit: was vergeten zeggen: die magsafe connector irriteert me ook wel eens, die komt namelijk veel te gemakkelijk los, wat niet goed kan zijn voor de batterij...

verder nog een tip: zet hem altijd uit, dus nooit in slaapstand want anders gaat u batterij kapot en met een ingebouwde batterij is dat niet zo wenselijk...

[Reactie gewijzigd door tommy22 op 22 november 2009 21:38]

"verder nog een tip: zet hem altijd uit, dus nooit in slaapstand want anders gaat u batterij kapot en met een ingebouwde batterij is dat niet zo wenselijk..."

Dat is echt onzin, mijne staat altijd in de slaapstand en de batterij is nog prima. Je computer niet hoeven af te sluiten is juist een voordeel van een mac.
Ik heb vanaf 2002 drie apple laptops gehad. Elk van deze heb ik misschien maar 10x echt uitgezet (bij vliegen ofzo). Nog nooit is een accu voortijdig kapot/op gegaan.
Alle computers hebben toch S2/3/4. Voor bijna iedereen zou het beter zijn om een van deze te gebruiken ipv af te sluiten.
verder nog een tip: zet hem altijd uit, dus nooit in slaapstand want anders gaat u batterij kapot en met een ingebouwde batterij is dat niet zo wenselijk...
Niet doen. Het uit en aanzetten haalt een groot deel van het genot weg van het gebruiken van een macbook.

Of de accu nu dan korter meegaat weet ik eerlijk gezegd niet, maar dan laat ik hem na twee jaar wel vervangen als het zo is. Dat heb ik er wel voor over om snel nog even een minuutje met de laptop in de trein of bus te kunnen pakken.
Nog een min punt van de macbook ten opzichte van de Pro: Hij mist de IR poort. Erg jammer dat die ook weg is...

Ik heb nu al 3 jaar een macbook en hij bevalt nog steeds geweldig. nog steeds lange accuduur en draai nog steeds de zelfde basis installatie als toen. Ondertussen wel van Tiger naar Leopard naar SL gegaan maar nooit problemen er mee gehad
Ik zit zo even naar m'n pro te kijken (mid2009), maar die heeft ook geen IR poort?
dus je kan daarmee de apple afstandsbediening niet meer gebruiken? dat zou zonde zijn!
Aangezien ik de compleet andere kant dan m'n Mac's op kan richten met m'n remote, vermoed ik dat het ding ook bluetooth doet :)
Neen, de afstandsbediening is zuiver via de IR poort,
als je de andere kant opricht heb je waarschijnlijk te maken met weerkaatsing ofzo, ik weet niet, maar moesten die remote dingetjes op bluetooth werken, ze zouden ook werken op de modellen zonder ir poort.
Geweldige vergelijking! Het is inderdaad een lastige afweging. Het zijn beide behoorlijk net afgewerkte machines, waar het grote verschil in de prijs zit.

Volgens mij nog een verschil is, is dat de macbook pro kan worden uitgerust met 8 GB geheugen ipv 4gb. Maar dat kan ook alleen geschreven specificaties, en werkt het ook gewoon in de macbook.

Voor de duidelijkheid: Volgens Apple kan er maar 4 GB geheugen de witte macbook.

[Reactie gewijzigd door koppie op 23 november 2009 14:25]

Ik kan je laatste zin in zijn geheel niet ontcijferen. Wat zeg je precies? Dat je ook 8gb in de witte macbook kan stoppen?
dat apple misschien zegt dat er maar 4 gb in kan terwijl er wel 8 gb in de witte macbook kan.
op basis van wat is dat? gebruikersinformatie?
Ze gebruiken dezelfde chipset, presteren gelijk, dus hebben allebei 2 geheugen bankjes voor dual chanel. Dan is er ook geen reden om aan te nemen waarom er geen 8GB in de witte zou kunnen.
Op basis van de officiële documentatie van de gebruikte 9400m chipset van Nvidia zelf en ongetwijfeld ook het feit dat de 2009 Mac mini modellen met exact dezelfde chipset en exact dezelfde beperking door Apple (officieel maar 4 GB als max) desondanks zonder problemen 8 GB aan geheugen kunnen hebben en ook echt gebruiken. Op bijv. macrumors.com loopt er een topic over de Mac mini.
Jammer dat er alleen maar witte mac books worden gemaakt.

Een zwarte zou m.i. een aanwinst zijn voor de macbook lijn
Is een tijdje geweest bij volgens mij de 'early 2008' MacBook. Probleem was dat de zwarte qua configuratie eigenlijk een MacBook Pro was :)
neen, deze was inwendig gelijk aan het toen duurdere macbook model, je betaalde gwn iets van een 50 euro meer voor het kleur.
Je had toen de keuze uit drie standaard witte macbook configuraties (gaande van zonder superdrive met 80 gig hdd tot een met superdrive met 120 gig hdd)
De zwarte macbook was 110 euro duurder ongeveer, maar had wel een hdd van 160 gig, wat een upgrade was van 60 euro bij de witte macbook.

Verder, geluidskaart, grafische kaart, scherm, trackpad, ...
allemaal hetzelfde

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True