Waarom een Mac, Mac versus PC
Een Mac is niet beter dan een PC. Een PC is daarentegen ook niet beter dan een Mac. Welke 'beter' is is heel persoonlijk en hangt van veel meer factoren af dan simpelweg alleen gebruikersgemak. Een computer is niet simpelweg een apparaat waar je de 'goedheid' aan een beperkt aantal factoren kan meten. Design, gebruikersgemak en simpelheid zijn veelgehoorde eigenschappen waar een Mac het mogelijk wint van een PC. Gaming daarentegen weer gaat hands-down naar de PC. Dit zijn slechts een paar van alle mogelijke factoren waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een computer. Draagbaarheid, prijs, compatibiliteit, doelgeschiktheid, robuustheid, configurabiliteit.. Noem maar op! Maar omdat dit mijn review is van een Macbook zal ik toch wat punten aanstippen waarom voor mij persoonlijk een Mac beter werkt dan een PC.
Ik ben niet een die-hard gamer. Ik vind het zeker leuk af en toe een spelletje te spelen, maar hoef echt niet per-ce het nieuwste van het nieuwste te kunnen draaien op mijn computer. Als ik dat wel wou, zou ik ten eerste geen MacBook kopen maar een vaste computer, en ten tweede mezelf niet aan Apple verbinden omdat voor Windows simpelweg meer spellen beschikbaar zijn. Nou moet ik zeggen dat als ik de MacBook Windows laat draaien en dan Test Drive Unlimited ga spelen, de ervaring ook weer niet 'slecht' te noemen is, maar de MacBook is en blijft geen game-apparaat.
Ik ben wel een software ontwikkelaar. Visual Studio zal alleen maar draaien onder Windows, maar de software die ik maak (Java, iPhone apps, het nodige PHP-werk en databases) maak ik heel prettig onder OS X. De terminal is een grote vriend van mij, en het direct beschikbaar zijn van nagenoeg alle standaard unix commando's is voor mij een grote pré.
Voor datgene waar ik wél Windows nodig heb (genoemde Visual studio, Microsoft Visio, PAR-bestanden maken van mijn backups) draai ik Windows in een Virtual Machine (VMWare Fusion) in OS X. Hoewel ik onder Windows 7 alleen maar crashes heb die juist te maken hebben met VMWare en niet met Windows zelf, wil ik ook de stabiliteit van OS X aandragen als een reden waarom ik voor Mac heb gekozen. In tegenstelling tot mijn ervaringen met Windows XP voorheen wordt OS X niet beduidend langzamer naarmate je het OS langer gebruikt.
Waarom voor de rest Mac? De eigenschappen van de MacBook Pro zelf zoals robuustheid, dat veel dingen zomaar ineens werken (dat verrast mij nog steeds), dat ik niet meer zo'n grote behoefte heb aan hardware overclocken/aanpassen zoals vroeger, dat er genoeg te tweaken valt op softwaregebied, en dat het mij het minst beperkt in het prutsen met programmas.
De MacBook Pro zelf
Ik heb gekozen voor de MacBook Pro en niet voor de witte unibody MacBook om twee redenen. Ten eerste is hij van aluminium wat (discutabel) steviger is dan plastig. Het deukt sneller, maar scheurt minder snel. Aangezien mijn vorige witte MacBook scheurde besloot ik destijds al dat als ik weer een MacBook ging kopen, hij van aluminium moest zijn. De Pro dus. Ten tweede koos ik voor de Pro omdat deze een 'glazen' plaat voor het scherm heeft in tegenstelling tot de MacBook, die een witte rand om het scherm heeft waarbij het LED scherm net iets dieper ligt. Weer uit ervaring bij de vorige MacBook koos ik voor de Pro: bij de vorige MacBook is het mij gelukt de toetsen dermate afgedrukt in het scherm te krijgen dat ik de vlekken/krassen er met geen mogelijkheid meer uit kreeg. Ik hoop dat dat bij deze Pro met volledige 'glazen' plaat voor het scherm minder is. 'Glazen' tussen aanhalingstekens, omdat ik stiekem toch denk dat het niet echt glas is maar meer een kunststof wat heel erg op glas lijkt. Als laatste derde reden zou ik misschien nog denken aan de MagSafe plug die aan de adapter zit: bij de MacBook Pro is deze nog 'gewoon' de oude die direct naar links uit de laptop komt, bij de MacBook (niet-pro) is het een ander plugje geworden die wel uitwisselbaar is tussen de twee laptops, maar een draad recht naar achteren heeft in plaats van opzij. Een beetje een non-reden, maar toch
Wat er allemaal aan de MacBook Pro zit (vanaf hier dus niet meer in vergelijking met de witte MacBook, waar ik niet veel vanaf weet).
- MagSafe connector. Heeft mij meermaals van rampen behoed. Zoals gezegd een witte plug aan de adapter waarbij de kabel direct naar links uit de laptop komt, in tegenstelling tot de MacBook waarbij die naar achter loopt (probleem bij krap bureau bij een muur) of naar voor (blokkeert de netwerkpoort)
- Netwerkpoort: 10/100/1000 MBit aansluiting. Thuis haal ik maximaal 'maar' 50MB/sec, maar dat ligt denk ik meer aan bekabeling en/of routers dan de MacBook Pro.
- FireWire. Persoonlijk heb ik nooit het nut van deze poort gesnapt, ik heb nog nooit Firewire randapparatuur gehad
- Mini Display poort. Veel commentaar op deze poort omdat je nu weer een extra verloopstuk moet kopen om een extern display aan te sluiten. Aan de andere kant is dit nu wel een lekker klein poortje wat dus weinig ruimte inneemt en misschien iets minder schadegevoelig is dan een volledige VGA/DVI/HDMI poort? Ook dat het ook een USB poort is bij het aansluiten van een Apple Cinema display is mooi meegenomen (of heb ik dit nou helemaal mis?
- Twee USB poorten. Karig maar 2 poorten, maar aan de andere kant als ik onderweg ben heb ik toch niet meer poorten nodig (lees geen een), en als ik thuis/op kantoor ben hang ik in een van beide een USB hub waar direct mijn toetsenbord, muis, en iPod kabeltje uit komt. Alsnog zijn die twee poorten wel karig
- SD-kaarlezer. Eindelijk bouwt ook Apple ze in! Erg handig voor mijn camera, maar als ik zie hoe vaak ik hem gebruik, is het misschien toch niet zo'n grote aanvulling.
- Koptelefoon/line-in aansluiting. Het grote nadeel (niet voor mij maar in het algemeen) is dat je hier niet én een Mic én een koptelefoon op aan kan sluiten. Je hebt maar één gaatje namelijk! Toch werkt de iPhone koptelefoon met mic wél, die heeft in tegenstelling tot de gewone koptelefoons een extra contactpunt voor de microfoon. Dat werkt dan dus weer wel. Ook mooi is dat de MacBook weet dat je een koptelefoon aangesloten hebt, en het volume van het OS daarop aanpast.
- Batterij-indicator, om te zien hoe vol de batterij zit zonder dat je hem op hoeft te starten. Sja, leuk en mooi, maar of je het vaak gebruikt
- Aan de voorkant zit slechts een uitsparing om je vinger tussen te doen om het scherm open te krijgen (pas op, kan als scherp ervaren worden), een slaapstand-LED-je die mooi gaat snoozen als je de laptop dichtklapt (mooie is dat je hem bijna niet kan zien als het LED-je uitstaat, komt als het ware door het aluminium heen), en een IR-ontvanger. Helaas worden MacBooks tegenwoordig weer zonder remote geleverd...
- Rechts hebben we nog de Dual Layer DVD±RW brander, die wel wat veel geluid maakt en slot-loading is waardoor er alleen maar 'normale' formaten ingaan.
- Kensington slot gaatje, die jammerlijk de DVD-opening blokkeert als je hem aansluit. Dit vind ik echt een hele rare ontwerpfout
Verder heb je 'in' de MacBook pro (als je hem openklapt dus) nog een aantal noemenswaardigheden.
- Een groot touchpad voor de muis, die geen aparte knoppen heeft maar als geheel als muisknop fungeert. Compleet instelbaar via de systeemvoorkeuren hoe je wil dat hij reageert; Moet je hem echt helemaal indrukken voor een klik, of is een simpele tap genoeg? Twee-vinger scrollen? Drie-vinger gestures? 4-vinger gestures? Allemaal aan en uit te zetten dus.
- Een back-lit toetsenbord. De backlight heb ik zelf uitstaan maar is wel prachtig als je dat wil gebruiken bijvoorbeeld in bed. Een groot nadeel vind ik de plaatsing van de fn-knop net links van de ctrl-toetst, maar uiteindelijk went ook dat

- 13" LED scherm die naar mijn mening prachtige kleuren geeft en met de helderheidsinstelling ook volledig uit te zetten is (met flinke zon erop zie je dan alsnog wat er op je scherm staat). De MacBook Pro heeft dus een volledig glazen plaat voor het scherm, wat hopelijk het scherm zelf beter beschermt tegen de toetsafdrukken dan mijn vorige MacBook deed. Het scherm is daardoor wel spiegelend, wat sommige mensen als irritant ervaren.
- Front-facing camera, waarmee je prima kunt video-bellen of even een fototje van jezelf mee kan maken. Vrij standaard tegenwoordig allemaal geloof ik
Daarnaast is de MacBook Pro dus gemaakt uit 'een stuk aluminium' waardoor hij erg robuust is. 'Een stuk' tussen haakjes, omdat de case zelf toch weldegelijk uit twee stukken bestaat. Ik vond de 2GB werkgeheugen die erin zat te weinig voor mijn gebruik met Windows op de achtergrond draaiend, dus heb ik er twee reepjes van
4GB 2GB (2x2GB = 4GB) ingezet. Dit mag zonder garantieverlies zelf vervangen worden, evenals de harde schijf. Bij het openmaken van de laptop haal je een aardig aantal schroefjes los aan de onderkant (waarvan sommige er scheef ingaan, wat de stevigheid weer ten goede komt) waarna je de o-zo-stevige behuizing loshaalt. Deze aluminiumplaat vond ik toch niet zo stevig als ik had gedacht! Ik heb hem niet verbogen of gesloopt ofzo, maar de plaat zelf was toch echt niet zo'n blok metaal waar absoluut geen flexibiliteit inzit. Hij is weldegelijk goed te verbuigen of zelfs stuk te maken als je er niet voorzichtig mee omgaat! Toch nadat ik alles weer goed in elkaar gezet had blijft het zo dat de laptop zelf erg stevig is. Hij kraakt niet als je hem even stevig in je handen pakt en probeert te twisten, in tegenstelling tot vorige laptops die ik vast had.
Randapparatuur
Wat mij heel positief heeft verrast is het gemak waarmee ik de printer op kantoor aan de praat kreeg. We hebben een Brother MFC-9840CDW staan, met de nodige uitleg hoe de printer te installeren onder Windows en Leopard. Ik had alle benodigde software al van de bedrijfsshare afgehaald en de 2 A4-tjes tellende instructies bestudeerd, toen ik heel blij verrast werd dat Snow Leopard de printer véél gemakkelijker kon installeren. Alle software die ik gedownload had was niet meer nodig; nadat ik op het +-je gedrukt had om een printer toe te voegen verscheen de printer automatisch in het netwerk, selecteren, OK, en de drivers werden automatisch van Apple gedownload en geïnstalleerd. Helemaal klaar. Nog mooier is dat mijn verwachtingen overtroffen werden en ik ook echt daadwerkelijk álles in kon stellen in de standaard Apple print menu's! Bij mijn vorige MacBook had ik mijn thuis-HP wel eens geïnstalleerd met standaard-drivers, maar dan kon ik alleen nog maar in kleur printen bijvoorbeeld. Nee, hier met deze Brother was het daadwerklijk allemaal aanwezig. Als klap op de vuurpijl ontdekte ik dat ook de scanner volledig ondersteund werd in het programma Image Capture (NL Fotolader). Dat zit ook standaard op OS X Snow Leopard, en daar laad ik normaliter de fotos van mijn iPhone mee, maar blijkt ook de scanner zeer goed aan te sturen. Ik was écht zeer onder de indruk! Zonder nare software van 3rd parties toch alle functies van de printer gebruiken. En ja, ook thuis de HP PSC 1510 scanner werd volledig herkend en is net zo compleet te gebruiken als de Brother.
Accu
Een ander zeer groot voordeel is de accu. Hij is dan wel niet (officieel) user-replaceable, maar het PR-filmpje met de reden hiervan van Apple geloof ik dan ook wel weer. Door het niet user-replaceable te maken bespaart Apple ruimte in de laptop die weer gebruikt kan worden voor meer accu. En dat is te merken! Met gemak haal ik 4 uur met normaal werken met WIFI aan. Oké als je een film gaat encoderen of andere CPU-heftige taken haalt-ie het een stuk minder lang, maar ik heb zelf nog niet veel andere 'normale' laptops (geen netbooks met een langzame Atom processor) gezien die zo goed presteren op accugebied.
Software
Het veelgehoorde argument dat een Apple zeer gebruiksvriendelijk is zal ik verder niet teveel uitmelken; ook met Windows heb ik geen moeite. Toch het feit dat bijvoorbeeld die printers tegenwoordig erg goed ondersteund worden in de standaard OS X programmas spreekt mij zeer aan.
Naast de standaard software die meegeleverd wordt is er genoeg software te vinden die nagenoeg alle taken die Windows van oudsher erg goed doet te vinden. Wel is het jammer dat je apart software moet kopen om mee te kunnen met de rest van mijn omgeving zoals Word, maar aan de andere kant heeft Windows 7 ook niet standaard het office pakket geïnstalleerd. Software waar ik toch echt niet zonder Windows kan is logischerwijs Visual Studio, maar helaas ook Visio. Daar draai ik nog steeds Windows voor, maar gelukkig wel op de Mac onder VMWare Fusion (alleen jammer dat de WIndows installatie zelf 13 GB op de harde schijf inneemt...)
Prijs
Hij is duur. In vergelijking met de witte MacBook zit er een nogal groot prijsverschil in voor een aluminium behuizing, een back-lit toetsenbord, en een glazen plaat voor je beeldscherm. Zeker ook in vergelijking met Windows laptops met vergelijkbare specificaties is de laptop duur. Toch heb ik het er wel voor over (zeker met de studentenkorting die ik nog net heb mogen genieten). De laptop zelf is kwalitatief gewoon goed. Steviger dan de gemiddelde andere laptop en een betere batterij dan de gemiddelde andere laptop. Daarnaast het hele OS X wat je op een Apple hebt, wat mij ook best veel waard is.
Wat ik wél exorbitant duur vind is de garantie die je er optioneel bij kan kopen. 284 euro om de standaard fabrieksgarantie van één jaar naar drie jaar te verlengen! In Nederland heb je als consument officieel recht op garantie zolang je kan verwachten dat een laptop het redelijkerwijs uit moet houden, en dat is lijkt mij toch echt wel langer dan een jaar. Maar om als consument dat recht ook daadwerkelijk te halen is een heel ander verhaal. Apple houdt zich hier gewoon niet standaard aan (op bepaalde uitzonderingen na), en om dan alsnog je gelijk te halen moet je erg veel moeite gaan doen. Dat AppleCare zie ik dan ook meer als het kopen van je recht, iets wat eigenlijk niet nodig zou moeten zijn. Toch heb ik dit uiteindelijk maar wél gedaan om toekomstig gezeik gewoon maar van te voren uit de weg te gaan. Gelukkig heb ik wel een mooie deal kunnen sluiten om met fikse korting het plan aan te schaffen, een pleister op het onnodig moeten kopen van je recht.
Kortom
Ik hoop dat ik niet overkom als een Apple fanboy, zo zie ik mijzelf zeker niet. De MacBook Pro is gewoon een erg fijne stevige laptop met alles in huis wat ik in een laptop zoek. Mocht je nog meer willen lezen in deze review, laat het even achter in de comments en dan zal ik het weer in de review verwerken