In theorie hebben we te maken met een enorme aardverschuiving van de manier waarop gamemakers in-gamevaluta mogen aanbieden en gebruiken. Tot dusver was er een flinke buffer van interpretatie van consumentenrecht mogelijk, maar door de nieuwe formulering van de richtlijnen, specifiek gericht op deze handelspraktijken, komen die regels dichter bij de daadwerkelijke praktijk uit de game-industrie dan ooit.
Maar wanneer je dat daadwerkelijk in games terug gaat zien, is vooralsnog onduidelijk. Volgens Engelfriet kun je de publicatie van de richtlijnen zien als een eerste zet van de Europese Unie: "Ik denk dat deze richtlijnen een goede stap vooruit zijn richting duidelijkheid. Vaak zie je dat zulke dingen geschreven worden in het voortraject van handhaving. Je kunt als gamemaker nu niet meer zeggen dat je geen idee had dat iets niet mocht."
Voorlopig gaan de ACM en vergelijkbare Europese marktautoriteiten in gesprek met gamemakers. Tegelijkertijd doen ontwikkelaars en uitgevers zelf onderzoek naar de legitimiteit van de richtlijnen als interpretatie van de geciteerde bestaande wetten. Wellicht dat er dan op den duur handhavingen en veranderingen zullen plaatsvinden, waarbij autoriteiten boetes in rechtszalen moeten verdedigen of gamebedrijven zich moeten verantwoorden.
Tweakers heeft voor dit artikel meerdere ontwikkelaars en uitgevers om een reactie gevraagd, maar heeft geen inhoudelijke reacties ontvangen of werd doorverwezen naar het statement van de brancheorganisaties. Dat onderstreept dat de branche vooralsnog op de resultaten van eigen onderzoek wacht en pas na eventuele onderzoeken, boetes of rechtszaken inhoudelijk reageert. Tot die tijd lijken allerhande munten, credits, duiten, punten, edelstenen, kristallen, flappen, rijksdaalders en doekoe dus onveranderd aangeboden te blijven worden.
Redactie: Yannick Spinner Eindredactie: Monique van den Boomen