Door Willem de Moor

Redacteur

De Element S-behuizing van Thermaltake

11-08-2009 • 09:00

38

Multipage-opmaak

Inleiding

Thermaltake heeft met de Element S een poging gedaan een uiterst stille kast te bouwen die toch een goede airlfow heeft. Geluidsisolerende maatregelen als antivibratie-ophanging voor de harde schijven en trillingsdempend materiaal op de zijpanelen moeten het ontstaan van herrie tegengaan. Tegelijk zorgen drie flinke ventilators voor de nodige luchtverplaatsing, terwijl in de behuizing voorzieningen zijn getroffen om zelf extra koelers te kunnen inbouwen. Of de hardwarefabrikant erin slaagt deze combinatie van stil en koel waar te maken, zullen we verderop zien. Het is Thermaltake in ieder geval gelukt een behuizing met zeer veel ruimte voor harde schijven te produceren: de interne bay biedt plaats aan maar liefst zeven 3,5"-schijven. Voor een midtower is dat bepaald niet slecht.

Tweakers.net monteerde de nodige pc-hardware in de Element S en testte de warmte- en geluidsproductie van deze schier onmogelijke combinatie van geluidsarm en koel.

Thermaltake Element S

Prijzen en specificaties

Merk en type
Merk Thermaltake
Type Element S
Technische specificaties
Form factor moederbord
atx, m-atx
Materialen gegalvaniseerd plaatstaal
Behuizing panel gesloten
Behuizing bay 2x 2,5", 7x 3,5", 3x 5,25"
Verkoopstatus
Kleuren rood, zwart

Thermaltake Element S VK60001W2Z Rood, Zwart

Uiterlijk en binnenwerk

De Element S is een zwarte midtower die vooral op veeleisende gebruikers is gericht. De kast zou een onderkomen moeten bieden aan systemen die veel koeling vergen, maar toch een stil geheel op moeten leveren. Desgewenst kunnen de koelprestaties verbeterd worden door een waterkoelinstallatie te plaatsen: enkele voorzieningen daarvoor zijn aangebracht. Zo kan de ventilator aan de achterzijde vervangen worden door een radiator, terwijl gepreperforeerde gaten het mogelijk maken waterslangen in en uit de kast te leiden.

De behuizing valt allereerst op door zijn brede uiterlijk en over het algemeen sobere vormgeving. De kast is overwegend antraciet, wat de Element S een welhaast minimalistische uitstraling zou geven, ware het niet dat die ingetogenheid doorbroken wordt door een opvallende rode plastic rand rondom de deur aan de voorzijde. Deze deur, die eventueel geplaatste optische drives aan het oog ontrekt, is gemaakt van een slappe soort kunststof die voor de rest van de behuizing onkarakteristiek is. Wel sluit het deurtje netjes en kan dit meestal gesloten blijven, daar de front-uitgangen en de startknop op de bovenkant van de voorzijde zijn geplaatst. De Element S beschikt verder over de gebruikelijke hdd- en power-leds, twee usb-poorten, een setje audio-connectors en een esata-aansluiting. Klein minpunt van de usb-poorten is dat deze iets uitsteken.

Thermaltake Element-S buitenkant 1 gallery Thermaltake Element-S buitenkant 2 gallery Thermaltake Element-S buitenkant 3 gallery Thermaltake Element-S buitenkant 4 gallery

Binnenwerk en koeling
De binnenzijde van de Thermaltake-behuizing biedt plaats aan een atx- of micro-atx-moederbord en zeven harde schijven, die in een enkele, verwijderbare drivebay bevestigd worden. De voeding, die onder in de kast geplaatst dient te worden, wordt netjes afgedekt met een gebogen metalen plaat die ervoor moet zorgen dat kabels de airflow niet nadelig beïnvloeden. Net als de buitenkant van de behuizing is de binnenzijde volledig zwart gespoten, waarbij Thermaltake zelfs voor zwart bevestigingsmateriaal als schroeven zorgde. Nog een interessant detail: naast de drivebay voor zeven 3,5"-drives heeft de Element S nog een verborgen opbergplaats voor twee 2,5"-drives, bijvoorbeeld solid state drives.

De eerste van de standaard meegeleverde koelers bestaat uit een enkele intake-ventilator die zijn lucht over de harde schijven blaast. Deze 120mm-fan draait op 1300rpm en zou 17dBa aan geluid produceren. Een uitlaat-ventilator van 140mm is aan de achterzijde geplaatst; deze draait op 1000rpm en produceert daarbij 16dBa. Een derde fan is aan de bovenzijde geplaatst; met zijn 230mm doorsnee is deze veruit de grootste, zodat hij wat rustiger mag draaien: met 600rpm produceert deze uitlaat-fan 15dBa. Gecombineerd met een wat beperkte vorm van kabelmanagement, waarover verderop meer, moeten de ventilators voor voldoende airflow zorgen om alle componenten te koelen.

Thermaltake Element-S topkoeler

Bouwkwaliteit
Voor de bouw van de Element S koos Thermaltake niet alleen voor het standaard secc-materiaal, ofwel gegalvaniseerd plaatstaal met omgevouwen randen, maar ook voor kunststof, waarbij met name de vrij slappe deur negatief in het oog springt. Het omvouwen van het metaal is overigens zeer zorgvuldig gedaan: er is in de gehele behuizing geen scherp randje te vinden, wat het inbouwcomfort uiteraard ten goede komt.

Thermaltake Element-S binnnenkant

De kast bevat voorgestanste gaten waar de slangen voor de eventueel aan te brengen waterkoeling doorheen kunnen worden geleid. Helaas worden er geen rubber afdichtringen voor deze gaten meegeleverd: niet alleen zorgt dat voor min of meer loshangende slangen, ook levert dat grote, lelijke gaten op wanneer de waterkoeling weer wordt verwijderd. Ook het zwarte uiterlijk van het interieur en exterieur wordt verstoord zodra er hardware wordt ingebouwd: het met de kast geleverde i/o-shield dient dan gewoonlijk vervangen te worden, maar het i/o-shield dat met het moederbord wordt meegeleverd zal hoogstwaarschijnlijk niet aansluiten op het uiterlijk van de kast.

Koeling
Thermaltake heeft alleen de roosters van de drivebays aan de voorzijde van stoffilters voorzien. Met uitblazende ventilators, zoals die aan de achter- en bovenzijde, zal dit geen probleem vormen, maar met name aan de onderzijde heeft stof vrij spel. De kast heeft voorzieningen voor het zelf toevoegen van ventilators. Aan de voorzijde kan de 120mm-fan zonodig door een tweede exemplaar worden bijgestaan, om zo de riante hoeveelheid harde schijven die de Element S kan herbergen te koelen. Aan de achterzijde kunnen twee 60mm-fans helpen de componenten fris te houden. Thermaltake Element S

Accessoires
De fabrikant levert de - zwartgespoten - accessoires zeer netjes mee. Alle typen schroeven zitten in een eigen, keurig gelabeld, afsluitbaar zakje. Bovendien levert Thermaltake voldoende bevestigingsmateriaal mee, waaronder een flinke zak met van rubber ringen voorziene schroeven om de harde schijven mee vast te zetten. Overigens worden de harde schijven niet trillingsvrij opgehangen: het rubber moet enkel zorgen voor enige demping van geluid. In totaal levert Thermaltake 28 schroeven voor harde schijven mee: precies genoeg voor de zeven schijven die het systeem kan bevatten. Ook zijn schroeven om extra ventilators te bevestigen aanwezig.

Inbouwgemak

Inbouw
Alvorens het moederbord kan worden ingebouwd, dienen uiteraard eerst de messing afstandsbussen geplaatst te worden. Thermaltake heeft de schroefgaten daarvoor netjes gemarkeerd, zodat de gebruiker weet waar de afstandhouders voor een atx- dan wel een micro-atx-bord vastgeschroefd moeten worden. Vervolgens kan het eerdergenoemde zwarte i/o-shield, dat eigenlijk alleen een cosmetische functie heeft, worden verwijderd en kan het juiste shield worden geplaatst.

Thermaltake Element S

De installatie van het moederbord vormt geen probleem, maar wie de processorkoeler naderhand wil aanbrengen of wisselen, dient rekening te houden met een krappe werkruimte. Met name boven het moederbord is weinig speelruimte. De voeding rust op zijn eigen slede en wordt afgeschermd door een extra scheidingsplaat.

Het gat in de moederbordtray zou een groot voordeel voor liefhebbers van stevige processorkoelers moeten vormen: de backplate blijft zo bereikbaar. Het verwijderen en opnieuw bevestigen van een cpu-koeler met backplate bleek echter erg lastig: op een X58-bord konden slechts twee van de vier schroefgaten van de backplate bereikt worden. Het is jammer dat de positie van de uitsparing zo ongelukkig gekozen is.

De maximaal zeven harde schijven worden in een enkele, grote, verwijderbare drivebay geschroefd. Via een quickrelease-systeem kunnen drives snel worden aangebracht of verwijderd. De optische drive wordt via een ouderwets schroefsysteem vastgezet: anders dan de nieuwere kasten van veel andere fabrikanten is de Element S niet zonder gereedschap van ingewanden te voorzien.

De grafische kaart, een Geforce 8800GT, past met zijn bescheiden formaat netjes in de kast, zelfs met de pci-e-voedingsconnector in het verlengde van de kaart. Wanneer echter een flinke kaart wordt ingebouwd, bijvoorbeeld een GTX285, komt de drivecase erg dicht in de buurt van de voedingsstekkers. Een haakse aansluiting van deze stekkers is dan ook eigenlijk noodzakelijk, anders zal de installatie aanzienlijk lastiger worden.

Thermaltake Element S

Kabelmanagement
Juist voor een kast die een goede airflow moet bieden en toch stil moet zijn, zou goed uitgevoerd kabelmanagement een prioriteit moeten zijn. Toch lijkt Thermaltake bij de Element-S voor slechts een rudimentaire vorm van kabelmanagement gekozen te hebben. In de behuizing zijn gaten aangebracht voor het geleiden van sata-voedingskabels door middel van meegeleverde tie-wraps en vast ingebouwde kabelbinders, maar er blijkt weinig ruimte te zijn om de kabels tussen de moederbordtray en de zijwand door te voeren. Dankzij de afschermingsplaat van de voeding kan het gros van de ongebruikte voedingskabels weliswaar netjes worden weggewerkt, maar voor de wel gebruikte kabels ligt het moeilijker. Zo konden we de 8pin-moederbordconnector niet achter de tray langs voeren, waardoor deze noodzakelijkerwijs dwars over het moederbord geleid moest worden.

Gelukkig zijn er ook voldoende pluspuntjes. Zowel de data- als de voedingskabels voor de harde schijf en de optische drive kunnen wel achterlangs worden weggewerkt: daartoe zijn een aantal kabelbinders aanwezig. Ook de kabels voor het frontpanel zijn netjes weg te werken. Ook over de plaatsing en het inbouwgemak van de componenten zelf is goed nagedacht. Zo kan de drivecage niet verkeerd-om gebruikt worden.

Koel- en geluidsprestaties

De drie ventilators van de behuizing - de intake-fan aan de voorzijde en de outlet-fans aan de achterzijde en bovenkant - zijn niet pwm-gereguleerd. De gebruiker heeft derhalve de keus: de fans aanzetten door ze op een molex-stekker aan te sluiten, of dat nalaten. Om de airflow in de kast niet nadelig te beïnvloeden en de kast op zijn beoogde kwaliteiten te kunnen beoordelen, werden alledrie de ventilators aangezet. De temperaturen en geluidsproductie van het ingebouwde systeem werden achtereenvolgens onder idle en onder load getest. Het omgevingsgeluid werd vastgesteld op 38,9dBa.

Koelprestaties idle
Geluid 48,0dBaTemperatuur (graden Celsius)
Gpu
**********
42
Core (gemiddelde)
********
33
Ambient
********
32
Koelprestaties load
Geluid 48,0dBaTemperatuur (graden Celsius)
Gpu
**********
70
Core (gemiddelde)
*******
50
Ambient
*******
46

De koelingsinstallatie van de Element S doet zijn werk redelijk: de temperatuur van de diverse componenten blijft binnen acceptabele grenzen, ook wanneer de processor en gpu flinke hoeveelheden werk te verzetten krijgen van WPrime en Furmark. De prijs die voor fatsoenlijke koeling betaald moet worden is echter de geluidsproductie: zowel onder load als idle produceert de behuizing 48dBA, een flinke hoeveelheid geluid. De casefans zijn zelfs dermate luidruchtig dat onze meetapparatuur geen onderscheid tussen de totale geluidsniveaus onder load en onder idle kon waarnemen.

Conclusie

Afgezien van de enigszins misplaatste rode rand rondom de deur heeft Thermaltake met de Element S een redelijk ingetogen behuizing afgeleverd. De afwerking van de behuizing is, afgezien van het slappe plastic dat voor het deurtje wordt gebruikt, netjes, en dat geldt ook voor het binnenwerk. Dit is niet alleen keurig meegeverfd, maar ook het gerolde, dubbelgevouwen stalen plaatwerk is prima uitgevoerd: na het inbouwen viel op onze handen geen schaafwond of snee te bekennen, en met menige kast is dat nog weleens anders. Ook de rubberranden op de zijwanden getuigen van aandacht voor detail.

Een aantal kleine puntjes doen echter afbreuk aan het ontwerp. Zo zijn de afsluitplaatjes van de uitbreidingsslots van het break-away type, waardoor deze niet opnieuw gemonteerd kunnen worden. Daardoor bestaat het risico op gapende gaten aan de achterzijde. Ook over het i/o-shield lijkt niet goed te zijn nagedacht: het standaard gemonteerde exemplaar is weliswaar netjes zwart, maar de kans is klein dat deze met het gebruikte moederbord kan worden gecombineerd. Meestal zal dus het met het moederbord meegeleverde i/o-shield moeten worden gebruikt, waardoor het volledig zwarte beeld aan de achterkant en binnenkant van de kast alsnog verstoord wordt.

Al levert Thermaltake met de Element S door de bank genomen een nette kast af, toch roept het ontwerp als zodanig wat vraagtekens op. De prijs van ruim 100 euro en sommige features, zoals het kabelmanagement en de royaal uitgevoerde ventilatievoorziening, duiden erop dat Thermaltake de Element S als een high-end kast wilde neerzetten. Tegelijkertijd biedt de Element S maar bar weinig ruimte voor dat kabelmanagement, is het deurtje niet solide uitgevoerd en doet de break-away-uitvoering van de afsluitplaatjes aan de achterkant wat gemakszuchtig aan: zaken waar een high-end kast geen last van hoort te hebben.

Ernstiger is dat de snelheid van de kastventilators niet wordt geregeld, waardoor het geluid van de casefans dat van vrijwel elke processorkoeler of vga-kaart zal overstemmen. Juist voor een kast die als stil wordt aangeprezen, is dat eigenlijk niet te begrijpen. Kortom, de Element S kampt een beetje met een identiteitscrisis, en zou wat ons betreft dan ook best wat minder prijzig mogen zijn.

Thermaltake Element S Thermaltake Element S Thermaltake Element S Thermaltake Element S

Lees meer

Reacties (38)

38
38
29
0
0
0
Wijzig sortering
Inderdaad een beetje een net niet ding. Voor twee of drie tientjes meer heb je een echte high-end kast zoals een p182/3.

Smaken verschillen, maar degene die die rode fan / rand heeft bedacht heeft iig een andere smaak dan ik heb.

Dat de IO plaat niet altijd past en daarom afbreuk doet aan het zwart kunnen ze natuurlijk weinig aan doen, beetje ondoenlijk om voor iedere mogelijk moederbord een los plaatje mee te leveren.
De p182/3 zou ik meer als een midrange kast bestempelen met al dat lelijke staal en plastic. De meeste midi- en fulltower behuizingen van Silverstone en Lian li zijn high end.
Zoals reeds aangegeven: smaken verschillen.

Alu is wel praktischer qua gewicht dan staal, en ik ben het zeker met je eens dan Lian-Li en Silverstone mooi spul maken (hoewel ik Silverstone echt stuitend overprijsd vind) maar van staal en plastic kan je ook een high-end kast bouwen.

Ik denk dat de p182/3 in elk geval qua kwaliteit en features mijlenver boven de besproken kast zitten voor niet zo heel veel meer geld.
Van wat ik weet is de p183, net als lian li kasten, ook van aluminium gemaakt.
@vizzie
vergeleken met deze thermaltake is die antec wel een stuk beter uitgerust en gebouwd .
Hoe mooi die kasten van Silverstone ook zijn (Temjin, Fortress) ze inderdaad overprijsd. Lian li, is in dat opzicht wat redelijker aan de prijs. Vooral de mid-towers zijn niet al te duur. Bovendien heeft lian li ook nog een budgetmerk Lancool die behuizingen vervaardigt met een stalen binnenframe.

@ Fleximex
Nah, denk het niet met 14 kg, misschien alleen de buitenpanelen. Mijn Lian li pc-7 weegt 4.5 kg.
Mooie duidelijke review.

De kast opzich vind ik niet echt geweldig wat uiterlijk betreft. Erg spijtig ook dat het hele concept van silent i.c.m. cool, hier dus niet werkt. Dat de binnenzijde zwart is vind ik zelf wel erg mooi, al zal de gemiddelde gebruiker dat natuurlijk niet vaak zien. Helaas dat Thermaltake in dit geval zijn doel heeft gemist, want ook wat prijs betreft vind ik het erg hoog. Er zijn zoveel betere alternatieven dat alleen op uiterlijk misschien mensen nog voor deze kast zullen gaan kiezen. Of mensen die geen reviews lezen natuurlijk. ;)

[Reactie gewijzigd door Tupel op 22 juli 2024 16:42]

zo mooi en duidelijk vind ik hem niet hoor.

hoeveel schijven zijn er in de case gestoken, op welke snelheid draaiden de fans, op welke afstand is het geluid gemeten, ... allemaal belangrijke details die ontbreken, waardoor vergelijken met een andere review onmogelijk is.
Dan moet je toch iets beter lezen/kijken.

Er staan wel degelijk fans met hun specificaties en rpm erbij. Ook zie je op een afbeelding één schijf in de case geplaatst....
quote: Willem de Moor
De eerste van de standaard meegeleverde koelers bestaat uit een enkele intake-ventilator die zijn lucht over de harde schijven blaast. Deze 120mm-fan draait op 1300rpm en zou 17dBa aan geluid produceren. Een uitlaat-ventilator van 140mm is aan de achterzijde geplaatst; deze draait op 1000rpm en produceert daarbij 16dBa. Een derde fan is aan de bovenzijde geplaatst; met zijn 230mm doorsnee is deze veruit de grootste, zodat hij wat rustiger mag draaien: met 600rpm produceert deze uitlaat-fan 15dBa.

[Reactie gewijzigd door Tupel op 22 juli 2024 16:42]

de twee 2.5" plekken zitten onder het 3.5" rack?
Nee, Deze zijn te vinden op en onder de afscheiding van de voeding met de rest van de kast

bovenste plek zit dus in de ruimte van cpu en vga en de onderste bij de voeding wat wel vervelend is je kunt niet de volledige onderste ruimte gebruiken voor een voeding aangezien montage plekken voor de 2.5 inch schijf dan in de weg zou zitten
Doe mij dan maar de Coolermaster HAF 922. Wel wat minder 'ingetogen' maar uitmuntende koelprestaties en stukken minder luidruchtig :)
En de prijs is ook vergelijkbaar. Ik twijfelde wel, Thermaltake is immers een uitstekend merk, maar door deze review is me duidelijk geworden dat ik deze case iig niet hoef ;)
De HAF 932 zit ook ongeveer in dezelfde prijscategorie :)

Ontopic:
Jammer dat ze er niet in geslaagd zijn een echt stille kast af te leveren... Als het verkooppraatje moet worden dat deze kast stil is en toch een goede airflow heeft dan slaan ze wel erg de plank mis!
Kennelijk is er kwa prijs/prestatie nog weinig beter dan de HAF serie (ze zijn allebei stil en veel ruimte)
Hoe zit het met de front fans? Als deurtje dicht zit dan hebben de ventilators voorin toch geen zin of zie ik dat verkeerd?
Anoniem: 196662 @Lfshiu17 augustus 2009 12:34
Die deurtjes vormen geen hermetische sleuting hoor. Gaat gewoon lucht langs anders zou je lucht vanbinnen steeds laten ronddraaien. Je moet dan alleen oppassen dat het geen te snelle fans zijn, anders beginnen ze fluitgeluidjes te maken op de plaatsen waar ze veel lucht nemen.
Smaken verschillen gelukkig, ik kan niet anders zeggen dan een foei lelijke kast, die erg veel herrie maakt als je bedenkt dat het idee was een stille kast te leveren, die daar naast ook nog eens geen goed kabel management systeem heeft, gemaakt is van goedkoop materiaal en niet echt makkelijk is om onderdelen in te installeren.

Al met al niet mijn kast dus. Leuk als je meer dan 5 schijven kwijt wil maar er zijn wel meer kasten waar dat soort aantallen in passen. Ik eigenlijk niet echt een echte reden om deze kast te kopen anders dan dat er vast mensen zullen zijn die het een hele mooie kast vinden natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Rob Coops op 22 juli 2024 16:42]

Als je een nieuwe kast moet kopen en dan gelijk de koeling moet vervangen omdat ze een pokkeherrie maken kan je beter een andere kast kopen. Heb zelf een Antec 300 voor bijna de halve prijs en ondanks dat de TriCools die daarbij komen niet de stilsten zijn heb je in ieder geval de mogelijkheid ze zachter te laten draaien waardoor het geheel toch bijzonder goed klinkt en voldoende koelt in een kast die een 4870 huisvest die het overgrote deel van zijn hitte daar dumpt. Ik zou de hier besproken kast links laten liggen, voor dat geld moet beter op de markt zijn.
Ik heb toen de Armor+ kast gekocht van Thermaltake, deze viel toen zo tegen dat ik hem na een maand de deur weer heb uitgedaan, de Fans maken op zichzelf veel te veel herrie, zo te zien/lezen zijn sommmige dezelfde fans als in deze kast.
Ook over het i/o-shield lijkt niet goed te zijn nagedacht: het standaard gemonteerde exemplaar is weliswaar netjes zwart, maar de kans is klein dat deze met het gebruikte moederbord kan worden gecombineerd. Meestal zal dus het met het moederbord meegeleverde i/o-shield moeten worden gebruikt, waardoor het volledig zwarte beeld aan de achterkant en binnenkant van de kast alsnog verstoord wordt.
Wat is dat nu weer voor onzin? De achterkant van een kast is sowieso lelijk en ik denk niet dat iemand over de kleur van het IO shield valt als daar tig kabels over heen zitten, sowieso snap ik niet wat een fabrikant van kasten daar nu aan moet doen? Er is ongeveer een kans van 0 dat hun IO shieldje op je moederbord past zelfs als ze tig mee leveren.

Verder vind ik de rode rand mooi :). De rest van de kritieken kan ik me overigens in vinden.
ik vind alle kasten met boven op de kast een fan maar iets... altijd bang dat ik er iets in laat mieteren :P
daar hoef je niet bang voor te zijn, en als je pc onder je buro staat, kun je lekker warme voeten krijgen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.