HP stuurde voor deze round-up zijn Omen 35L GT16-gamingdesktop in. Vorig jaar bekeken we nog een pc uit zijn Omen 45L-serie, die, je raadt het niet, een maatje groter was. Over dat systeem was ik niet erg te spreken; er werd nog een harde schijf gemonteerd als secundaire opslag en dat de behuizing geen USB-C-poort had, deed ook een beetje gedateerd aan. Beide zaken heeft HP bij de Omen 35L opgelost; voor de opslag wordt uitsluitend een ssd ingezet en vooraan op de bovenkant prijkt onder andere een mooie USB-C-poort op 10Gbit/s.
:strip_exif()/i/2007146304.jpeg?f=imagearticlefull)
Dat de Omen die ik vandaag bekijk een volume van 35 liter heeft, zal niet als een verrassing komen. Daarmee is de HP nipt de kleinste pc uit de test, want de Alienware is weliswaar wat smaller, maar wel een stuk dieper. De behuizing is een vrij regulier ogende midtower met een grotendeels geperforeerd voorpaneel en een zijpaneel met een raam van glas.
De frontaansluitingen op het voorpaneel zijn met twee keer USB-A, één keer USB-C en een gecombineerde audiojack precies wat je zou verwachten. Aan de achterkant is het aansluitingenpaneel van het moederbord behoorlijk leeg. Je krijgt vier USB 2.0-poorten, twee USB-A-poorten op 5Gbit/s en een USB-C-poort op 10Gbit/s. Daarnaast tref je alleen drie analoge audiojacks, een bedrade gigabit-netwerkpoort en een clear-cmos-knop aan. Monitoruitgangen zijn er alleen van de videokaart. Er kan een draadloze netwerkverbinding worden opgezet via de voorgeïnstalleerde Mediatek MT7925-controller. Die ondersteunt Wi-Fi 7, maar is wel beperkt tot kanaalbreedtes van 160MHz. In de twee plastic uitstulpingen boven aan de achterkant zijn de antennes verstopt.
:strip_exif()/i/2007146306.jpeg?f=imagearticlefull)
Binnenkant
De binnenkant van de HP Omen 35L GT16 is een feest der herkenning voor de zelfbouwer. In tegenstelling tot Alienware gebruikt HP uitsluitend standaardonderdelen. Het moederbord is weliswaar speciaal voor HP gemaakt, maar is van een normaal micro-ATX-formaat en ook de voedingskabels zijn standaard. Je kunt later dus prima onderdelen vervangen als je daar zin in hebt.
Het moederbord maakt gebruik van de AMD B650-chipset en huisvest een Ryzen 7 8700G-processor. Dat is een socket AM5-cpu die gebruikmaakt van Zen 4-cores en vanbinnen stiekem een oorspronkelijk voor laptops ontworpen chip bevat. Daardoor heeft hij een veel krachtigere geïntegreerde gpu dan de normale Ryzen-modellen, zelfs die in de nieuwere 9000-serie. Hij heeft echter ook nadelen, zoals dat er maar acht PCIe 4.0-lanes beschikbaar voor een videokaart, terwijl dat bij de Ryzen 7000- en 9000-modellen zestien PCIe 5.0-lanes zijn.
HP's keuze voor deze processor doet enigszins bizar aan. De krachtige geïntegreerde gpu, het grote pluspunt van de 8700G, wordt in dit gamesysteem met een losse videokaart niet gebruikt. Laat staan, je kunt hem niet eens gebruiken ook al zou je de videokaart eruit halen, want het gebruikte moederbord heeft geen monitoruitgangen. Het geringe aantal lanes voor de losse videokaart van deze cpu kan het primaire gebruiksdoel van deze pc juist wel in de weg zitten, zeker als je de gpu in de toekomst nog eens zou upgraden naar een sneller, nieuwer model.
Voor nu krijg je een Nvidia GeForce RTX 4080 Super voorgeïnstalleerd, die stevig is verankerd aan de voorkant van de behuizing. De 850W-voeding met een Cybenetics Platinum-certificaat heeft gelukkig de benodigde 12Vhpwr-kabel, dus in tegenstelling tot bij de Alienware lopen er geen adapterkabels door de kast. Sowieso is het oog voor detail best hoog; de videokaart heeft bijvoorbeeld een custom backplate met verlicht Omen-logo en dat vierkantpatroon komen we op nog tal van plekken in de kast tegen.
Gelukkig is de cpu wel de enige gekke keuze die we tegenkomen. De Kingston Fury DDR5-5200-kit van 32GB is een prima keuze, al had een iets hogere snelheid niet misstaan. Het is echter begrijpelijk dat een grote pc-fabrikant zich liever aan de door AMD gegarandeerde snelheden houdt. De Samsung PM9C1-ssd ondersteunt PCIe 4.0 en heeft een opgegeven snelheid van 5GB/s, wat vrij gemiddeld is. De capaciteit is met 1TB wel aan de lage kant; alle andere fabrikanten installeren een 2TB-ssd.
Voor de koeling heeft HP twee frontfans en een outtake-fan geïnstalleerd, plus de 120mm-ventilator op de cpu-koeler. Ze zijn allemaal voorzien van rgb-verlichting. Het doet anno 2024 wat vreemd aan dat de voeding niet is verborgen door een tunnel, wat ook de reden zal zijn dat het zijpaneel aan de onderkant niet doorzichtig is. Het voordeel daarvan is dan wel weer dat alle onderdelen, inclusief de standaard lege maar wel al van kabels voorziene harddiskcage, vanaf één kant te benaderen zijn.
Software, prijs en garantie
HP levert zijn Omen 35L met Windows 11 Home en vraagt er 2899 euro voor, al was het systeem rond Black Friday voor ongeveer 2400 euro te verkrijgen. Naast de nodige HP-software, die onder andere gebruikt kan worden om de verlichting in te stellen, tref ik helaas ook een trialversie van de virusscanner McAfee aan. Het is tot op zekere hoogte begrijpelijk dat HP probeert wat extra geld te verdienen bij goedkope laptops met flinterdunne marges, maar dat soort troep hoort wat mij betreft niet thuis op een pc van bijna drieduizend euro. Ook staat er een bètaversie van Google Play Games voorgeïnstalleerd.
De fabrieksgarantie bedraagt slechts één jaar en geldt op onderdelen en arbeidskosten, maar in tegenstelling tot bij Alienware wordt de reparatie niet bij je thuis uitgevoerd. Je bent het systeem dan dus een tijdje kwijt.