Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

Hoe ziet de doorsneelaptop eruit?

Tien cpu-cores, 16GB geheugen en een 60Hz-scherm

21-09-2024 • 06:00

178

Singlepage-opmaak

Samenvatting: wat is de doorsneelaptop?

Met al deze data in het achterhoofd kunnen we de verschillende specificaties combineren om aan te tonen hoe de doorsneelaptop eruitziet. In de onderstaande tabel tonen we de vaakst voorkomende specificaties en, waar dat mogelijk en toepasselijk is, ook het daadwerkelijke gemiddelde van het volledige laptopaanbod.

Gezien het hoge marktaandeel in het Pricewatch-aanbod heeft de gemiddelde laptop waarschijnlijk een processor van Intel, waarbij cpu's met 10 cores het vaakst voorkomen. Nogmaals: dat kunnen zowel P- als E-cores zijn. Gemiddeld genomen hebben laptopprocessors 10,95 cpu-cores, hoewel helaas geen rekening kan worden gehouden met het onderscheid tussen P-cores en E-cores.

Onder de laptop-igpu's komt de Intel Iris Graphics G7 met 80 execution units het vaakst voor. Onder de losse gpu's is de RTX 4060 van Nvidia het populairst, hoewel ruim twee derde van alle laptops geen losse videochip heeft. Verder beschikt de doorsneelaptop over 16GB aan DDR5-geheugen en een 512GB-ssd; gemiddeld liggen die hoeveelheden respectievelijk op 18,14 en 688,40GB.

Qua display komt het schermdiagonaal van 14 inch het vaakst voor, hoewel het daadwerkelijke gemiddelde rond de 15,18 inch ligt. Dat scherm heeft doorgaans een ips-paneel en een beeldverhouding van 16:9. De meeste laptops hebben verder een 60Hz-scherm, hoewel de gemiddelde verversingssnelheid een stuk hoger ligt, op 108,95Hz.

Daarnaast heeft de doorsneelaptop een doodgewoon full-hd-scherm. De gemiddelde schermresolutie komt echter iets anders uit. Door zowel de gemiddelde horizontale als de gemiddelde verticale resolutie uit te rekenen op basis van het totale aanbod, komen we uit op een schermresolutie van 2157x1297 pixels. Hoewel er geen laptops op de markt zijn met een display van die resolutie, zou de (eveneens niet bestaande) beeldverhouding precies uitkomen op 5:3.

Tot slot komen we bij de accucapaciteit en het besturingssysteem. Accucapaciteiten tussen de 50 en 60Wh komen het meest voor in de Pricewatch, maar preciezer dan dat kunnen we helaas niet zijn. Dat maakt het berekenen van een gemiddelde accucapaciteit vrijwel onmogelijk. Door het midden van alle 'categorieën' te nemen, komen we op 62Wh uit, maar de kans is groot dat het daadwerkelijke gemiddelde daarvan flink afwijkt. De doorsneelaptop wordt verder geleverd met Windows 11, waarschijnlijk de Home-variant.

Reacties (178)

178
178
78
0
0
88
Wijzig sortering
Echt bizar dat zoveel laptops (en computers in het algemeen) nog steeds met maar 16 GB RAM of zelfs nog minder worden uitgevoerd. Ik heb vorig jaar mijn laptop uit 2014 vervangen, en die oude had al 16 GB RAM!
Bij 99% van de mensen is 8GB RAM al ruim voldoende. Met een beetje word, excel, chrome en youtube krijg je diet niet vol. 16GB DDR5 RAM kost al snel een euro of 80,- dat is niet de wereld, maar kosten tellen wel op voor dat bedrag heb ik bijvoorbeeld liever een grotere SSD. Die performance drop merk je wel degelijk als je SSD begint vol te raken en die standaard 1TB is echt niet voldoende. Maar die keuze is persoonlijk.
Ik zou juist denken dat met een paar tabbladen in Chrome plus wat Electron apps als Discord je zelfs die 16 GB zo vol hebt.

Het zal inderdaad van persoon tot persoon verschillen, maar de ontwikkeling van de gemiddelde/modale specs de afgelopen 10 jaar is een stuk minder spectaculair gestegen dan de jaren daarvoor. In 2005 was het onvoorstelbaar dat je een computer kocht met dezelfde hoeveelheid RAM als in 1995, maar nu is dat om de een of andere reden blijkbaar normaal geworden. Toch opmerkelijk
In 2005 was het onvoorstelbaar dat je een computer kocht met dezelfde hoeveelheid RAM als in 1995, maar nu is dat om de een of andere reden blijkbaar normaal geworden. Toch opmerkelijk
Aan de snelle groei is een einde gekomen. Vroeger ging de kloksnelheid ook elke keer x2 (bij wijze van spreken), RAM en HDD capaciteit ook. We lopen simpelweg tegen fysieke grenzen aan.
Qua kloksnelheid snap ik dat, maar waarom de hoeveelheid geheugen zo langzaam groeit vind ik moeilijker te begrijpen. Het is niet overdreven duur om een computer met 32 GB RAM of meer te voorzien, maar toch liggen er nog computers met 8 GB nieuw in de winkel.
heeft vooral met marketting en "domme" gebruikers te maken,

De zelfde reden dat je ZEER LANG nog constant laptops zag met 1000GB HDD als je toen al voor dezelfde prijs een laptop kon uitrusten met een 256GB SSD , een "domme" gebruiker ziet 1000 en vind dat veel beter (ook al gaat hij ooit maar 100GB op zijn laptop staan hebben) en de "marketing kerels" spelen daar op in en daarom zag je zoveel van die laptops met nog steeds mechanische schijven alhoewel dat gewoon debiel traag was en er een veel beter alternatief was,

Ik moet nu nog steeds regelmatig een laptop (een goede met een i7 processor) die ze binnenbrengen omdat hij traag is de 1000GB of 2000GB mechanische schijf (waar met moeite 200GB data op staat) vervangen met een 512 of 1000GB SSD en die laptop is plots 20x zo snel, als ik er dan bij zeg dat moesten ze die laptop 5-6 jaar geleden bij ons gekocht hebben die toen als zo snel geweest zou zijn (met dan 256 of 512GB SSD in) en dus eigenlijk voor niets hun 5-6 jaar zitten ergeren hebben op hun "trage i7 laptop" , maarja,

Marketing en "domme" mensen hééé :) dat gaat super goed samen :)

[Reactie gewijzigd door Hansie9999 op 21 september 2024 11:30]

Ik denk dat jij bent vergeten hoe ongelooflijk duur grote ssd’s waren man..
Ik zeg net dat op die moment ik voor DEZELFDE prijs een 256GB SSD kon plaatsen als een 1000GB HDD

Was gewone debiele marketing door de grote merken om "domme" gebruikers te lokken met ugh ugh 1000 is beter dan 256 !!!
Als 240GB genoeg is? Mijn 1e 240GB ssd in 2013 was €150.
Ik herken dat wel ja, een kennis van mij had ook een laptop gekocht en heeft zich flink een oor aan laten naaien. Een of andere gare (veel te) lichte AMD processor in combinatie met een 1000GB HDD. Zo traag als dikke stront in een nauwe trechter. En na 3 jaar nog geen 100GB in gebruik, inclusief Windows. Toen de laptop voorzien was van een SSD was hij in elk geval acceptabel qua snelheid
Er is simpelweg geen behoefte aan meer geheugen voor de gemiddelde gebruiker. Een pagina tekst blijft een pagina tekst. Zelfs met wat opmaak erbij blijft de hoeveelheid geheugen die je nodig hebt om dat tijdelijk op te slaan niet groeien. Ook onze schermresoluties blijven niet groter worden omdat we ook daar tegen limieten aanlopen van hoeveel zin het heeft, dus ook daar moeten we niet steeds meer in het geheugen houden om het te kunnen weergeven. Waarom zou geheugengebruik moeten blijven stijgen?

Natuurlijk zijn er heel veel toepassingen te bedenken die wel baat hebben bij meer geheugen, en er zijn vele gebruikers die er ook baat bij zullen hebben. En ja, als ik meer geheugen heb, gaat mijn OS ook meer data al op voorhand in dat geheugen inladen omdat het verwacht dat ik die data ga nodig hebben. Ook dat speelt mee. Maar het feit dat er vandaag nog vele mensen zijn die toekomen met 8GB aan geheugen toont net aan dat van 32GB de standaard maken gewoon zinloos zou zijn.
Denk dat er ook sales en marketing achter zit.
Een laptop koop je niet alleen voor jou behoefte vandaag, maar zou ook toereikend moeten zijn voor de behoefte over 4-5 jaar…
Met de opkomst van lokale AI toepassingen zal 16 GB RAM echt wel een bottleneck kunnen worden.
Denk dat er ook dus een perverse reden is dat veel fabrikanten 8 of 16 GB aanbieden: dan kopen de consumenten over 3 jaar weer een nieuwe…
Commercie en duurzaamheid blijft een spanningsveld…
Inderdaad, enkel gamers en mensen die met media werken hebben grote opslag nodig.
Nou... als je met virtuele machines werkt gaat het ook knap hard. 45GB voor Windows 11, en een schone installatie van een groot pakket, en drie backupstanden en hup daar ga je.
Dat is waar. Ik heb nu 4TB en hoef niet meer zuinig aan te doen. Voorheen was het altijd drama. Ik heb Linux VM en Windows VM om software te testen voor school en hobby.
Ieder euro kostprijs is ongeveer 10 euro in de winkel. Dus om die prijs voor een bepaald segment aantrekkelijk te houden moet je ergens besparen als fabrikant. En aangezien je als Windows laptop leverancier geen slimme dingen met de software kunt doen moet je het vinden in mindere specs.
8 of 16GB voldoet nu nog voor veel mensen, maar de marge is zo klein dat ze dan misschien over 3-4 jaar wel een nieuwe willen kopen terwijl ze met 32GB ram gelijk langer vooruit zouden kunnen. Dat geeft verkopers wel een drijfveer om niet op 32GB ram in te zetten.

Aan de andere kant, met geheugen dat wel sneller is en ook SSD’s die sneller zijn dan 10 jaar geleden kan je meer met 16GB ram nu dan met 16GB ram 10 jaar geleden. Ook OS’en zijn beter in slim de juiste software inladen etc. Moest je de swapfile op een hdd aanspreken destijds merkte je het extreem als je ram eigenlijk tekort schoot. Nu kan je prima wat browser tabbladen en sommige electron apps offloaden naar de swap op een SSD en veel gebruikers zullen er weinig van merken.
We lopen simpelweg tegen fysieke grenzen aan.
Dat is echt een mythe die al 20jaar of langer de ronde doet. De realiteit is dat de rekenkracht nog steeds toeneemt en prijs per Gb ram of SSD nog steeds zakt en de snelheden nog steeds toenemen terwijl ze minder stroom verbruiken.

De echte waarheid is dat PC’s nu zo snel zijn voor office taken dat een dubbel zo snelle pc geen meerwaarde heeft. Als uw auto nu 400pk heeft of 800pk, in de stad zal je daar niets van merken.

Niet iedereen heeft 10 ultra snelle cores op 4Ghz sustained nodig. Niet iedereen heeft nood a a 16,32,64,128Gb. Niet iedereen maakt games of bewerkt 1TB aan 6K raw video’s met live effecten in de viewfinder. Dat is de reden waarom we ‘blijven hangen’ wat specs betreft voor gemiddelde computers.

Systemen worden wel zuiniger en krachtiger tegelijk. Zie maar naar de nieuwe Ipad pro met de M4 of Iphone 16pro.

Wat nu in uw broekzak past had je 10jaar geleden en dikke tower nodig met een Geforce GTX Titan gpu.
Op Windows kan dacht ik superfetch ook wel een vertekend beeld geven, daar die vrije ram gaat alloceren.
Zelf kom ik met 16GB nog ruim toe voor mijn laptop, die voor wat surfen en light programming wordt gebruikt. Draai wel al een tijd geen Windows meer.
Klopt, ik ben op het werk recent overgestapt op een laptop met 32GB geheugen daar dat onze nieuwe standaard is, en als ik na enkele dagen werken ga kijken, dan zie ik dat 26 a 28GB van het RAM geheugen in gebruik is. Op mijn vorige laptop was dat altijd rond de 14 van de 16GB. Ik merk geen verschil, heb niet meer of minder openstaan, vind ook niet dat alles vlotter gaat. Het is gewoon Windows dat aan prefetching doet.
Een paar Chrome-tabbladen en wat Electron-apps vullen echt niet meteen 16GB RAM. Of je hebt dingen op die tabbladen/electron apps draaien die voor memory leaks zorgen of onnodig zwaar zijn op de 1 of andere reden.

Ik heb meestal 6-8 Electron-apps open, zoals Discord, Teams, WhatsApp, Spotify, Evernote en "The Windows App" tbv Azure VDI's die dan weer op een virtual desktop draaien op de machine. Daarnaast gebruik ik 2 Edge-vensters (1 in privémodus 1 zonder, zodat ik 2 sets van logins kan gebruiken op dezelfde web-appst) met in totaal zo'n 12-14 tabs. Ook draait er Outlook, Power automate en af en toe Adobe PDF Reader.

Nooit problemen gehad met 16GB over de jaren heen. Zelfs opmijn Surface Go met 8GB werkt dezelfde workload prima als ik geen zin heb mijn zwaardere en grotere Lenovo mee te nemen, want ik reis nogal veel.

Mensen die klagen over Chrome en RAM hebben vaak 50 tabs open, dat snap ik het wel.

[Reactie gewijzigd door lithiumangel op 21 september 2024 11:50]

Opmerkelijk maar toch ook wel makkelijk te verklaren? 16Gb is meer dan genoeg voor 99% van de mensen. Het is niet zo verwonderlijk dat de gemiddelde laptop ook 16Gb heeft.

Dit kan veranderen natuurlijk. Stel dat morgen een AI model van co-pilot al met 16Gb gaat lopen dan zal 32Gb de standaard worden maar dat is niet het geval omdat maar 1% van de mensen voordeel heeft aan 32Gb op dit moment in de tijd.
Ik vind het feit dat het zo is op zich al opmerkelijk! Sinds het begin van de PC is het altijd meer, meer, meer geweest. Je nam altijd zoveel geheugen als je kon betalen, want wie weet wat er allemaal op ons af gaat komen. Elke nieuwe computer die je sinds de jaren ‘80 kocht had minstens de dubbele hoeveelheid van de vorige, want waarom niet?

En nu is 16 GB opeens genoeg, terwijl 32 of meer niet eens zo duur is. Bizar toch? Echt een grote trendbreuk met de decennia hiervoor.
Bij consumenten is er ook wel een soort van verzadiging gekomen. "Waarom moet het sneller, dit is toch snel genoeg?" of "Waar heb je die rekenkracht voor nodig dan?". Met de komst van lokale AI modellen kan dat misschien wel weer een boost geven, omdat we dan weer een reden hebben om een snel systeem te bouwen. In ieder geval in de zakelijke sector.

Daarnaast, mensen "moeten" nu meer devices kopen dan vroeger. In plaats van 1 snelle familie-pc, heeft elk gezinslid een laptop, smartphone, tv, playstation/Xbox/game-pc en/of tablet. De kosten om voor iedereen het beste van het beste te kopen zijn daarmee niet te dragen, dus wordt er voor iedereen een 'goed genoeg' apparaat gekocht.
In mijn geval is het juist totaal het omgekeerde ik. Ik doe vrijwel alles in een browser, maar heb wel heel veel tabbladen nodig. 8GB zat zo snel bij me vol dat het bijna niet meer doenbaar was. Die 1TB opslag is voor mij dan ook veel meer dan dat ik daadwerkelijk nodig heb zelfs met duizenden foto's en bestanden.

[Reactie gewijzigd door Futoman op 22 september 2024 00:14]

Ik zou juist denken dat met een paar tabbladen in Chrome plus wat Electron apps als Discord je zelfs die 16 GB zo vol hebt.
Echt dik overdreven. Ik heb een laptop die nog 16 GB RAM heeft en dat is ruim voldoende. Ik gebruik het voor school HBO studie software engineering en de tooling kan het ook nog uitvoeren (verschillende IDE's). Maarja, ik kan er niet echt op gamen omdat er geen GPU kaart inzit.
Ik vraag me af hoe je kijkt of het 'vol' raakt. Dat kan je niet zien in de Task Manager zoals veel mensen denken. Windows zorgt ervoor dat je ram nooit 'vol' raakt, anders zou voor elke operatie het virtual memory op je ssd worden aangesproken en wordt je computer superlangzaam.
Daar gaat het dan ook om bij meer ram: er zal minder snel en minder virtual memory worden aangesproken en je computer zal meer responsive voelen. De snelle ssd's van tegenwoordig maken het effect zeker minder merkbaar, maar het is er nog wel.
Een interessant experiment is om je primaire ssd zo vol te zetten dat je 'pagefile.sys' niet meer kan groeien. Maak wat programma's open en zie hoe snel je geheugen vol loopt. Vervolgens wordt je systeem heel traag of loopt zelfs helemaal vast.
Ik heb nog een windows 10 computertje met 2 GB ram en dat werkt gewoon (office, photoshop zelfs) maar niet snel dus (alleen windows update heeft het HEEL moeilijk). 8 GB gaat prima als je alleen mailt en wat op internet rondkijkt, 16 GB is een logische standaard voor de meeste mensen op dit moment.
dat je 'pagefile.sys' niet meer kan groeien
De kun je gewoon een vaste grootte geven.
Ik heb die op 0 MB gezet op mijn PC toen ik het geheugen heb opgehoogd naar 32GB (wat nooit meer vol komt). Dat scheelt weer ruimte op je C: schijf, omdat windows altijd een stevige pagefile.sys alloceert.
In theorie zou dit als je voldoende RAM hebt, de ideale setup zijn.
Maar dit kan voor problemen zorgen bij sommige applicaties en/of games.

Er zijn games en/of applicaties die, maakt niet uit hoeveel ram je hebt alsnog geschreven zijn om wat in je pagefile te stoppen.

Ik heb diezelfde setup als jij een tijdje gehad (0MB page, 64GB ram) en ik kwam bij 2 games in de problemen. Na het googlen, bleek het dit dus te zijn.

Adobe producten vinden het ook niet leuk als je pagefile op 0 zet, en dan nog eens scratch disks uitzet (Wat in princiepe de interne setting is dat min of meer hetzelfde doet als een pagefile) - zelfs met 64GB ram, en ik heb niet meer als 2 foto's tegelijk open; wat me niet echt spannend lijkt, kan je errors krijgen op bepaalde operaties.
Als je de pagefile op 0MB zet, waarschuwt Windows wel dat hij eigenlijk een minimale swapfile nodig heeft. Iets met recovery geloof ik. Maar het zou ook voor je games problemen kunnen veroorzaken.

Overigens denk ik niet dat applicaties iets over de swapfile te zeggen hebben, dat doet alleen Windows memory management. In ieder geval bij andere OS'en die ik ken.
Als je de pagefile op 0MB zet, waarschuwt Windows wel dat hij eigenlijk een minimale swapfile nodig heeft. Iets met recovery geloof ik.
Bijna goed. Swap space (in Windows een page file genoemd) is nodig voor hibernation/save-to-disk ondersteuning in sleep mode.
Helemaal fout! ;) ;)
Swap file of pagefile is een bestand wat windows kan gebruiken wanneer het intern geheugen vol is.

Hiberfil.sys is het bestand wat windows gebruikt voor hybernation en sleep.
Wel een handige manier om dit te testen: had ik niet aan gedacht...
Helemaal permanent op 0 zetten wordt overal afgeraden. Lithiumangel noemt hier al een voorbeeld waar het mis gaat. En in de praktijk is dit voor 32 GB (en zeker voor minder!) niet zo'n goede optie: dan moet je altijd in de gaten houden dat je geheugen niet volraakt. Niet alle programma's gaan er goed mee om is mijn ervaring. De niet voldoende memory meldingen doen het minst kwaad, maar sommige programma's lopen vast of crashen.
Overigens ben ik wel benieuwd of dat voor de snelheid merkbaar iets uitmaakt. Ik vind vaak wel dat windows de neiging heeft teveel te swappen: bij 32 GB heeft windows bij de neiging telkens toch iets van 12-16 GB vrij te houden (ook in een programma wat ikzelf geschreven heb als ik > 32 GB aan geheugen gebruik), op mijn 16 GB laptop was dat vaak 8GB: ik zou het logisher vinden dat niet de helft maar iets van 6-8 GB vrij wordt gehouden: in de meeste gevallen ruim voldoende. Jammer dat dat niet instelbaar is. En ik hoop dat als je 64 GB hebt windows niet iets in de buurt van 32 GB vrijhoudt...????!!!

Wat ook nog wel interssant is: zelfs als je de swap/page file niet gebruikt dan wordt er nog geswapped: een gedeelte van windows, maar ook van veel programma's, worden standaard niet in zijn geheel geladen: een gedeelte blijft op disk staan (scheelt weer laadtijd: was vooral vroeger erg belangrijk!) en wordt alleen ingeladen als je specifieke (weinig gebruikte) functies aanspreekt. Een voorbeeld is GIMP: maar ongeveer de helft an het programma komt in het geheugen terecht.
Dan ken je mijn ouders niet. Het aantal tabbladen dat moeder open heeft is niet te tellen en mijn vader heeft altijd duizend e-mailvensters open staan (als todo-lijst) en daarnaast spreadsheets met wat megabytes data dat zich in RAM dan opblaast tot veel meer dan de bestandsgrootte (ook vanwege decompressie natuurlijk)

Als je het over mijn oma hebt die altijd netjes alles afsluit nadat ze de wekelijkse facturen heeft betaald dan heb je gelijk, maar 16GB is naar mijn idee wel het minimum als je nú een nieuwe laptop koopt voor een gemiddeld persoon die er niet bewust mee omgaat juist omdat ze geen techneut zijn. Het moet immers over vier jaar ook nog werken

Zeker nu dat steeds meer vastgesoldeerd wordt (ook daarom is right to repair nodig) is het zaak te kijken of je de 8GB kan uitbreiden/vervangen, of het moet dan maar met 16GB standaard komen. Fixed 8GB zou ik niet aanraden zonder te weten dat iemand netjes het systeem afsluit nadat ze klaar zijn met werken erop

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 21 september 2024 13:44]

De meeste browsers hebben tegenwoordig automatisch dat een deel van de tabs pas wordt ingeladen bij gebruik, wat juist weer ram-geheugen scheelt.
Wat wel weer als nadeel heeft dat de status van eventuele invulvelden of waar ja was qua navigatie etc. allemaal kwijt is bij het opnieuw laden.

Hoeft niet direct altijd een probleem te zijn natuurlijk :P
Eigenlijk nooit, of je moet met tientallen applicaties tegelijkertijd bezig zijn en je invoer niet opslaan. Je leert daardoor wel snel opslaan aan ;)
Ja, ik ken ook veel van dat soort mensen, maar voor die mensen maakt de geheugen grote niet uit. Door de manier waarop windows werkt (en je de setting van de swap-file niet handmatig aanpast) raakt je geheugen nooit vol. Je geheugen blijft vaak 50% vol alleen de grote van je swap file op je SSD veranderd. Aangezien we hier een discussie voeren over de aankoop van nieuwe notebooks, kunnen we er redelijker wijs vanuit gaan dat de notebook een moderne SSD heeft met minimaal 3000mb/s lees/schrijf snelheid. Gezien het feit dat de informatie vaak aangesproken wordt, zal hij waarschijnlijk in het cashe van de SSD zitten.
Bij het switchen tussen tabbladen of verschillende mails die open staan, gaat het verschil tussen geheugen of swapfile SSD het verschil in beleving echt niet maken.

Bij complexe games waar een grote wereld in het geheugen geladen moet worden. Het doorzoeken van complexe databasis etc, daarvoor is veel geheugen relevant. ik begrijp dan ook heel goed, dat gaming notebooks of zakelijke notebooks voor lastige rekentaken op locatie wat meer geheugen hebben. Maar rond de 60 euro uitgeven voor extra geheugen op een notebook van gemiddeld 800 euro is veel geld. Investeer dat liever in een beter scherm of grotere SSD, daar heb je meer plezier van. (maar zoals ik al schreef, dat is een persoonlijke mening. iedereen heeft zijn eigen voorkeur.
kunnen we er redelijker wijs vanuit gaan dat de notebook een moderne SSD heeft met minimaal 3000mb/s lees/schrijf snelheid
Mijn ervaring met niet-zelfgekochte SSD's is ongeveer zo verschillend als het maar zijn kan. Corrigeer me als de tijden sinds 2018 veranderd zijn (toen heb ik voor het laatst naar laptops gezocht), maar de stock SSD in de gemiddelde consumentenlaptop is (na hooguit een kleine cache-fase) niet vooruit te branden relatief ten opzichte van de snelheid en grootte die je voor weinig geld los kan kopen

Tuurlijk zal het nu wel wat sneller zijn dan toen (de benchmark op de stock SSD's van toen waren zo'n 150MB/s schrijven meen ik), maar 3000MB/s? Zou me verrassen als de meeste laptops ruim boven SATA-snelheden à ~600MB/s uitkomen!

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 25 september 2024 19:46]

Dat zou je verbazen tegenwoordig. Met Microsoft Teams videobellen, een paar tabs open en wat Electron apps op de achtergrond en je zit al snel op de 16GB.
Het punt wat mensen blijkbaar niet kunnen begrijpen is dat meer geheugen vaak ook gewoon gebruikt wordt omdat het er is, niet omdat het nodig is. Leeg geheugen is verspild en dat gebruiken kan misschien nog een procentje winst opleveren.

Begrijp me niet verkeerd, 8GB is voor veel mensen absoluut te weinig, maar hoeveel geheugen gebruikt wordt is geen graadmeter voor hoeveel geheugen er nodig is.

[Reactie gewijzigd door PatrickH89 op 21 september 2024 14:47]

Deze meting komt van een 16GB laptop waarvan het geheugen echt vol zit als ik ga videobellen, en dan kan je bijna niks meer.

Als je een aparte videokaart hebt is het nog iets beter te doen omdat je dan ook videogeheugen hebt. Maar met gedeeld geheugen is het echt niks.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 september 2024 11:40]

voor dat bedrag heb ik bijvoorbeeld liever een grotere SSD.
Een SSD kun je meestal upgraden, RAM niet (altijd).
Ik hoor nu een paar apple gebruikers die ooit ram of SSD wilden upgraden een beetje sterven vanbinnen :)
Hehe. Zelfs dan is een externe SSD (of NAS) een optie.
Ik heb destijds zelf 64 GB aan geheugen in mijn Mac Mini geplaatst, dat was niet ingewikkeld. Of het destijds een goede afweging was, weet ik niet. Maar bij dat model was het dus geen probleem.

Ik snap dat het geen laptop is, maar het is wel een klein product en van Apple.

[Reactie gewijzigd door chezrene op 22 september 2024 11:38]

Geen enkel systeem met Apple M serie processor heeft nog wisselbaar geheugen, dat is onderdeel van de CPU geworden...
Anoniem: 454358 @jobvr21 september 2024 08:22
8gb zou nog werken, maar vol krijg je het wel hoor, zeker met chrome en Excel, maar het is nog werkbaar idd. Maar ik zou toch echt minimaal 16gb aanraden als je nu wat anders koopt, en liever 32
Denk dat je daar in de minderheid bent hoor. Ik denk dat veel meer mensen last hebben van dat 8GB te weinig is, dan dat 1TB te weinig is. Wie heeft er nou meer dan 1TB nodig in een laptop, behalve video-editors? Opslag kan prima via netwerk of cloud.
Tja als het via cloud kan heb je ook geen ram nodig kun je ook avd in cloud nemen als je het nodig hebt.

Met on demand vervallen alle argumenten
16 GB 80€ ?

Gisteren Crucial 5600 32GB sodimm DDR5 gekocht voor 84€
Bij 99% van de mensen is 8GB RAM al ruim voldoende. Met een beetje word, excel, chrome en youtube krijg je diet niet vol. 16GB DDR5 RAM kost al snel een euro of 80,- dat is niet de wereld, maar kosten tellen wel op voor dat bedrag heb ik bijvoorbeeld liever een grotere SSD. Die performance drop merk je wel degelijk als je SSD begint vol te raken en die standaard 1TB is echt niet voldoende. Maar die keuze is persoonlijk.
Voor Windows 10 misschien, maar elke Windows 11 laptop heeft minstens 16GB nodig om een beetje redelijke performance te leveren en toekomstbestendig te kunnen zijn. Dat is gewoon een slechte besparing.
8GB is in mijn ervaring echt te weinig. Op de Surface van mijn werk valt al amper te werken met teams en een browser open.
Omdat 16gb voor de meeste al overkill is .

Ik heb momenteel een 600 tabs over 2 browsers , whatsapp en discord en zit nog niet aan 16gb
Tenzij je ze allemaal actief houdt gebruiken chromium gebaseerde browsers tegenwoordig technieken waardoor inactieve tabs heel erg weinig ram en cpu gebruiken
Ik heb een ondertussen 8 jaar oude HP tablet met maar een 128Gb SSD en 4Gb geheugen. Niet echt je-van-het voor vandaag de dag maar ik heb nog een 30Gb schijfruimte over ondanks dat er een redelijke voorraad aan foto's op staat. Hij is zeker niet de snelste maar voldoet nog prima voor mijn weekendjes weg. Sterker nog, hij heeft ook een redelijke tijd als mijn thuis PC gediend toen mijn PC het begaf. Het was redelijk te doen in zijn docking en 2 schermen.
Ik kan mij nog herinneren dat je het helemaal was met een 486 laptop met een 60Mb harde schijf en 1 Mb geheugen. Ik heb de mijne nog en werkt nog steeds!
Hier net een 6 a 7 jaar oude HP Elitebook 840 G6 i5 gekocht omdat ik naast mijn nieuwe game pc toch nog iets handzaams nodig had voor de cursus.

Werkt prima en heeft voldoende specs om nog in Win11 mee te kunnen. En je kunt SSD, RAM en accu eenvoudig wisselen mocht het nodig zijn. Gebouwd als een tank ook.

Dat kun je bij de meeste laptops <400 Euro wel vergeten… :*)
Exactly, heb hier nog een T480 draaien.
32GB / 2TB ingestoken en draait alles nodig (VM's)

Iets kapot? Makkelijk te vervangen
Ik heb een laptop net 8 GB geheugen.
Heb er Linux Mint XFCE op gezet en gebruik hem enkel voor wat browsen.
Heb echt ruim genoeg aan de 8 GB
Toen was 16gb veel, nu is het normaal 😉.

Maar moet ook zeggen, al mn systemen (game pc , prive laptop, werk laptop) hebben 16gb aan ram en heb nog niet echt zoiets gehad als 'goh, ik heb meer nodig'.
Het is waar dat het toen ‘veel’ was, al had de desktop PC die ik in 2012 kocht ook al 16 GB aan boord. Ik denk dat ik vooral verbaasd ben over hoe lang het tegenwoordig duurt voordat dezelfde hoeveelheid van “veel” naar “normaal” naar “weinig” zakt. Dat was vanaf de jaren ‘90 tot ~2010 een jaar of 3-4, maar tegenwoordig duurt het allemaal veel langer.

Ik stond echt versteld toen ik vorig jaar m’n oude laptop uit 2014 ging vervangen (destijds een quadcore i7 met 16 GB RAM en 512 GB SSD) en dat ik diverse nieuwe laptops zag met praktisch dezelfde specs, terwijl er 10 jaar overheen was gegaan. Dat heb ik nog nooit eerder meegemaakt na zo’n lange tijd.
Deze reactie zit ik op een Chromebook met 4 GB te tikken. Nog nooit behoefte aan meer gehad...
Ik verbaas me er eerder over dat er nog karton over de toonbank gaan die maar 4GB aan boord hebben.
Anoniem: 201953 @Dingen21 september 2024 15:58
Ik heb twee surface pro 'tablets', met 8 en 4 GB, merk het verschil niet. Dat die geen Windows draaien en ik geen poweruser ben is waarschijnlijk van belang. Dat deze ssd's hebben maakt het feit dat ze 'slechts' i5 processors hebben onbelangrijk.
Strange take. Wat is er voor de gemiddelde verbruiker veranderd dat zo veel meer geheugen nodig zou hebben? Als je het over een gaming laptop hebt, of specifiek voor zware taken, dan begrijp ik je. Maar voor standaard-gebruik is er niets veranderd aan de software-kant waardoor je meer geheugen nodig zou hebben. En maar goed ook.

De minimum requirement voor Windows 11 is 4GB. Dat zal wel echt een minimum zijn. Maar met 16GB zit je gemiddeld dus zeker wel goed.
De laatste keer dat ik een laptop met minder dan 16GB kocht was 2012, toen ik een toestel met 12GB had.

Maar tot op de dag van vandaag is 16GB voor de overgrote meerderheid van taken ruim voldoende - zelfs als multitaskende software ontwikkelaar met een paar dozijn browsertabs, en IDE met meerdere grote projecten in geopend, en een hoop bloated electron apps loop ik zelden tegen geheugenbeperkingen aan met 16GB.

Voor het occasionele zwaardere rekenwerk heb ik wel een desktop met meer geheugen (64GB) en een sterkere processor.
Lees even de titel. Doorsnee laptop. Niets bijzonders. Dan is 16GB zeer ruim
Bizar? Heb jij meer nodig dan..
Vind jij dat echt?

Ik heb mijn eigen schootcomputer twee jaar geleden gekocht, in 2022. Ik dacht eraan om lekker veel werkgeheugen erin te gooien om mijn schootcomputer toekomstbestendig te maken, dus dacht ik aan 8 GiB. Maar, toen zag ik dat als ik zou kiezen voor 16 GiB, ik maar een klein beetje duurder uit zou zijn. Ik dacht: "Dit is echt belachelijk! Wat moet ik ooit met 16 GiB werkgeheugen? :o "

Maar goed, het kostte maar negen euro extra, dus heb ik toch gekozen voor die 16 GiB. :D

Het werkgeheugengebruik dobbert meestal tussen 1 GiB en 2 GiB werkgeheugen. Als ik meerdere grote programma's open heb staan, zoals Mozilla Firefox met vele tabs, Blender met een groot geladen project en Godot Engine met een flink project, wil het totale werkgeheugengebruik nog wel eens boven de 4 GiB komen, maar nooit boven de 8 GiB. Hooguit 6 GiB als ik echt veel tegelijkertijd open. :)

Om dan te doen alsof 16 GiB eigenlijk niks is, vind ik onterecht. 16 GiB is enorm - en zelfs 8 GiB is al veel. En jij hebt nog over 2014... In die tijd was 4 GiB werkgeheugen de standaard.
Ik ben vooral benieuwd hoe de getallen verschuiven door de loop der jaren. Ik hoop dat dit een jaarlijks terugkerend artikel wordt.
Ik heb een Thinkpad T460 en ik vind het wel grappig om te zien dat de specs van dat ding, inmiddels 8 jaar oud, helemaal niet zo ver weg liggen van het genoemde gemiddelde. Ik heb 'm zelf geüpgraded naar 16GB RAM en een 512GB SSD (was 8 en 256, meen ik) en natuurlijk zit er geen 10-core CPU in, maar qua schermafmetingen (14") en resolutie (Full HD @ 60Hz) wijkt 'ie niet af.

Uiteraard is het een oude laptop en is 'ie niet helemaal vergelijkbaar met een moderne, maar in algemene zin is er schijnbaar toch een soort gemiddelde 'form factor' waar laptops al jaren aan voldoen.
Ik gebruik regelmatig een i5 macbook pro 2012 ook met een 240GB ssd en 16GB DDR(3?). Dat werkt inderdaad nog prima voor simpel kantoorwerk oid.

Maar zodra je dan teams opstart dan gaat het rap achteruit en het accugebruik is ook niet meer van deze tijd zelfs met nieuwe accu.
Ligt dat niet meer aan die draak van een programma wat ze Teams noemen in plaats van de laptop?
Tja dat zou ook kunnen. Maar ook andere programmas laten zien dat deze laptop wel redelijk aan zn max zit
Tsja, denk dat de meeste mensen hier graag laten zien dat ze meer 'nodig hebben' in plaats van te denken aan wat een bepaalde taak feitelijk nodig heeft.
Voor de basisfunctie van Teams zou een paar megabyte al riant veel geheugen zijn.
Nou vind ik voor de prijs van een ThinkPad de fullhd en 60hz ook behoorlijk tegenvallen. Voor de rest hoeft er al generaties niet heel veel mee te gebeuren behalve de chipset/SoC en zo te moderniseren.

Had laatst mn oude 480s vast met intel 8th gen die een jaar+ in de kast heeft gelegen, en met een schone install deed ie het best leuk eigenlijk.
Ik gebruik de mijne nog heel regelmatig. Ik draai er Linux Mint op en dat werkt als een zonnetje. Browsen, een briefje of mailtje tikken, een film kijken of muziek luisteren gaat er prima mee. En ik speel er ook nog wel eens een oude game op, zoals Unreal Tournament of Need for Speed: Underground. Het enige dat niet goed meer werkt is de accu, die zou ik dus nog willen vervangen. In de tussentijd gebruik ik 'm dan maar gewoon aan de netstroom :)
En dan inderdaad ook de ontwikkelingen die de trend rechtvaardigen. Heeft de hardwareverandering een functionele grondslag? Of wordt ze meer gedicteerd door wat de industrie als gemakkelijke keuze beschikbaar stelt?

Dit soort vragen zijn niet zo makkelijk te beantwoorden. Ontwikkelingen gaan haasje over. Er zijn wel limieten aan te wijzen. Wat is de toegevoegde waarde voor een gameproducent om voor highest end hardware te ontwikkelen? Soms komt er echter ook een nieuwe toepassing bij die de hardwarehonger weer aanjaagt (AI). Hoe mooi nieuwe toepassingen soms zijn moeten ze ook weer door bedrijven en consumenten worden betaald. Hoe duurder ze worden, hoe minder dergelijke oplossingen in de markt zullen resoneren. In dit kader vond ik het interessant dat kortgeleden AMD een opt-out uitsprak over die high end grafische hardware. Is dit een incident of wordt ergens een limiet bereikt?

Een andere vraag die we ons denk ik kunnen stellen in hoeverre we systemen uitnutten die we bezitten. Ben zelf geen 20 meer, maar op die leeftijd deed ik geen concessies aan de hardware die ik kocht. Dat doe ik nu nog steeds niet. Wat ik tegenwoordig wel probeer te doen is te rationaliseren wat ik echt nodig heb. En dat is best lastig om te bepalen.

Waar ik een uitgelezen rol voor tweakers zie is helpen met die rationalisatie van onze hardwarebehoeften. In het forum zie ik dat al gebeuren in de diverse hardware vraagtopics. Dit kan helpen als spiegel tegen consumentisme. Misschien schuurt dat wat met commerciële afwegingen, zoiets hoeft ook niet per se op de frontpage.

Dit artikel illustreert de gemene deler voor laptops. Met mijn toelichting hierboven besef ik dat zo'n vraag die ik in het begin stel niet 1 2 3 is te beantwoorden.

[Reactie gewijzigd door teacup op 21 september 2024 09:30]

Op zich weinig opzienbarends. Ik werd echter getriggerd door de beeldscherm verhoudingen.
16:9 en 16:10 hebben alle twee 45% marktaandeel.
maar
1920x1080 heeft een 40% marktaandeel
1920x1200 heeft een 25% marktaandeel.
Initieel dacht dat veel mensen naar een vervormd beeld zaten te kijken, maar toen kwam ik er achter dat veel van de hogere resoluties ook 16:10 zijn. Dit klopt ook met de trend dat veel nieuwe notebooks 16:10 zijn waar ik blij mee ben.
Ooit hebben we de stap van 4:3 naar 16:9 gemaakt omdat dat lekkerder films keek, maar voor office werk is dat helemaal niet handig. (Xeker nu die taakbalk van windows 11 wee fixed onder zit en niet fatsoenlijk naar de zijkant te plaatsen is.) Persoonlijk vind ik het prettig dat de schermen weer wat vierkanter worden.

[Reactie gewijzigd door jobvr op 21 september 2024 10:09]

Wat ik wel opzienbarend vind is dat AMD geen groter marktaandeel heeft gesnoept van Intel. Hun CPUs zijn krachtiger en zuiniger, en performance per watt de betere keuze. Zou het hoge aandeel van Intel komen door de zakelijke markt?
Ik denk dat dat komt door wie de gemiddelde notebook koopt. Ik heb geen cijfers, maar mijn vermoeden is dat het grootste deel van de notebooks zakelijk zijn. Dit word ondersteunt door het feit dat de 14"schermen het grootste aandeel hebben. Ik ken weinig mensen die privé een 14" notebook kopen. Waar we het dus over hebben zijn grote stapels HP pro/ultra books en Lenovo's die door bedrijven voor hun werknemers worden aangeschaft. Die kijken niet naar performance of energiezuinigheid, maar naar integratie van veiligheid en beheeropties in de zakelijke markt. Hier heeft Intel nog steeds een (naam) voordeel.
De naam voornamelijk. Dit is overigens aanbod natuurlijk, niet wat er daadwerkelijk gekocht wordt.
Wat ik wel opzienbarend vind is dat AMD geen groter marktaandeel heeft gesnoept van Intel
Vergelijk het eens met 5 jaar terug.
Toen had AMD geen noemenswaardig aandeel
Heeft vooral te maken met beschikbaarheid. Er zijn zo'n 1000 laptops met AMD-processor te vinden in de pricewatch, tegenover ruim 3600 met Intel-processor. Dat betekent dat het aandeel van AMD zo'n 22% is wat betreft beschikbaarheid. Maar het kan goed zijn dat er van alle verkochte laptops één derde van AMD is. Dan is het aandeel in de verkoop dus ruim 33%. Maar dat kan je dus niet uit het artikel halen.
Beschikbaarheid is niet alleen genoemd worden in de pricewatch, maar ook een kwestie van fabricagecapaciteit en kunnen leveren.
Vooral bij heel grote orders wint Intel het vaak omdat ze sneller kunnen produceren.
Ik denk dat de igpu een andere grote factor is. Bij Intel is die al een lange tijd aanwezig, bij AMD is dat pas sinds recent. Daarmee kun je als fabrikant beter onderscheid maken tussen modellen en degene met een aparte gpu chip makkelijker duurder verkopen.
Pas sinds kort zie je dus ook meer AMD modellen.
Ik ben al jaren fan van de 3:2 verhouding die MS gebruikt op hun Surface producten. 1920x1080 heb ik altijd een belachelijke beeldresolutie gevonden. Enige voordeel is als je filmns kijkt, maar daar heb ik een TV voor. Maar met die resolutie heb je vaak veel dode ruimte in apps aan de linker en rechterkant terwijl het weer net te smal is om comfortabel 2 apps naast elkaar te plaatsen.
1080p vind ik toch echt niet meer kunnen maar je ziet dat bedrijven (en klanten) er graag op besparen als ze zo voor minder geld betere specs krijgen.

Heb toch liever een HDPI scherm als dat betekent dat ik een paar honderd euro meer moet betalen voor dezelfde specs van een vergelijkbare laptop met een 1080p scherm.
1080p voor laptop is prima, je moet alien ogen hebben wil je 1440p pixels zien op een 15inch laptop.

Er wordt teveel doorgedraafd tegenwoordig op resolutiegebied. Menselijk oog kan het allemaal niet bevatten, toch wil men 4K pixels blijkbaar op zo'n klein scherm.
Ik merk toch wel verschil met m'n Retina Macbook en een 1080p laptop. Je ziet de pixels niet, alles ziet er uit alsof het uitgeprint is.
Maarrr ik snap dat fhd voor de meesten genoeg is. Want op een 13 inch scherm zal dat wel minder opvallen dan op een 16 inch.

4K hoeft niet hoor, 2.5k is prima. Mijn volgende laptop is 2.8k op 13.5inch dus dat is een mooie 250~ ppi, nog hoger dan mijn Macbook. 4K zou ik ook overkill vinden
1080p voor laptop is prima, je moet alien ogen hebben wil je 1440p pixels zien op een 15inch laptop.
Ok, ik kom in vrede maar ik kan het verschil zeker zien ;)
Voor films en games vind ik de resolutie totaal niet interessant, maar tekst en vector afbeeldingen zien er op een high DPU scherm stukken minder korrelig uit wat een stuk prettiger leest. Voor 15 inch is de Apple compromis van +- 3K wel prima, op grotere desktop schermen wil je eigenlijk nog veel hogere resoluties dan 4K.
Super leuk artikel. Een invalshoek die ik wel kan waarderen.

Het zou leuk zijn als de gemiddelde prijs er ook bij vermeld wordt. Als je op zoek naar een laptop gaat, kun je zoeken naar een bovengemiddelde laptop voor een ondergemiddeld prijs.

[Reactie gewijzigd door HansMean op 21 september 2024 06:56]

Die gemiddelde prijs al dan niet aangevuld met garantie zou een goede zijn. En eventueel of het zakelijke of hobby modellen zijn.

Gemiddeld gewicht is misschien ook nog een goede
16gb ram, 512gb rom opslag. Er zijn hele laptops te koop met die specs voor minder dan dat Appel vraagt voor een upgrade naar deze volledig normale specificaties 😂😂

Even kijken op apple.nl. 1300 euro voor een basis air 13 inch m3, 1759 voor precies dat met 16gb ram en 512gb ssd. 459 euro om mee te werken.

uitvoering: ASUS Vivobook Go 14 E1404FA-NK508W

Precies 459 euro!!! Een volledige laptop met 16gb ram en 512gb ssd 😂😂😂😂

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 21 september 2024 08:53]

Maar dit zijn 4 cores, niet 10 zoals in de modale laptop. De modale laptop is er vanaf €519,- excl. RTX 4060.

[Reactie gewijzigd door djwice op 21 september 2024 08:54]

Opslag is geen rom... Dat staat voor read only memory en zat vroeger bv in een Commodore 64 waar je basic os in zat, benaderbaar via de bovenste 32 KB en eventueel uit te schakelen als je programma puur op assembly werkte en je de volledige (min of meer) 64 KB aan wou spreken.
Hedendaagse PCs hebben geen rom, tenzij misschien een stukje voor de bios.
512gb rom.
Rom?

Maar wat betreft je punt, ja, dat is gewoon een marketingstrategie.

Het zou mij niet verbazen als ze grof winst maken op al die upgrades, zeker gezien Apple het vaak lastig maakt om deze upgrades zelf te doen.

Tegenwoordig wordt veel op het moederbord gesoldeerd en in het verleden bijvoorbeeld een SSD met een nèt andere connector.

De mensen die een goedkoper model kopen, moeten weer eerder upgraden.

En met een kleine SSD is het voor Apple natuurlijk makkelijk om hun Cloud Storage te verkopen.
Ik ben vooral verbaasd over de lage resolutie van schermen tegenwoordig. Ik heb een 15.6 4K scherm gehad en dat was echt heerlijk in gebruik: foto's heel mooi, maar vooral tekst zo heerlijk scherp en rustig aan je ogen. Helaas was die verouderd (draait geen windows 11 meer) en maar overgestapt naar een externe 27'' 4K monitor: wel even wennen zelfs, want toch wat minder scherp, maar door de afstand aanvaardbaar.
De reden waaorm ik me er vooral over verbaas is dat we via onze phones en tablets wel gewend zijn geraakt aan die hogere resoluties en ik mensen nog altijd enthousiast zie zijn over de Apple schermen.
Ik zeg niet dat 14'' FHD niet werkbaar is (ik heb er voor mijn werk ook een tijdje mee gewerkt en dat ging wel') maar, zeker voor wat grotere schermen: als je van een hoger resolutie scherm naar een FHD scherm had ik telkens het gevoel ver terug de tijd in te gaan...
Maar…..internet staat vol met tweaks om win11 op ‘oudere’ hardware te draaien? Zou ik zeker doen als het scherm fijn is.
Zeker zodra windows 10 niet meer ondersteund wordt. Tot die tijd een fijne typmachine... (Maar voor het draaien van Visual en Android Studio toch ook echt wel een beetje te traag nu.)
Ik mis inzicht in de beschikbare aansluitingen.
Ethernet, SD-kaart, 3mm Audio,... ze zijn aan het verdwijnen.
Ethernet raakt vermalen in de vormfactoroorlog. Zakelijke laptops moeten tegenwoordig ook dunner (en zijn daarom ook heter op je schoot) en hebben nog zo'n uitklapbare ethernet aansluiting, die op zich oké is.

Het jammere van het verdwijnen van deze aansluitingen is dat zonder verloop of draadloos met UTP een connectie is te leggen met een protocol dat al heel lang meegaat en dat met eigenlijk iedere netwerkaansluiting wel kan babbelen, ongeacht de generatie. We zien wereldwijd best wat noodsituaties langskomen. Dit soort basisfunctionaliteiten in apparatuur zijn dan belangrijk.
Ok, maar met verloop kan je prima een verbinding maken, dus als je dat per se wil is dat geen probleem.

Voor veruit het meeste dagelijkse gebruik is bedraad netwerk eigenlijk overbodig. Ik haal een paar honderd megabit door de lucht dus zelfde orde grootte snelheid als dat ik gigabit inplug. Latency is iets hoger, maar er zijn maar weinig gevallen waarin dat storend is.
Flexibiliteit is voor veel gebruikers veel belangrijker dan inpluggen op een 'oud' netwerk. Je kan ook niet alle oude aansluitingen op een laptop laten zitten (ik mis mijn PS/2, RS-232 en DB-25 parallel aansluiting ook al een paar jaar...)
Op zich een leuk onderzoek, maar dit is vooral een antwoord op de vraag: wat is de gemiddelde laptop die wordt aangeboden in de markt.

Ik snap dat de Pricewatch daar minder makkelijk een antwoord op geeft, maar ik zou nóg interessanter vinden om de horen wat de gemiddelde laptop is die wordt gekocht.

In theorie zouden fabrikanten natuurlijk aan moeten bieden wat klanten willen kopen, maar dat is niet altijd de werkelijkheid natuurlijk.
Helemaal mee eens. Ik geloof zo dat de gemiddelde zakelijke aankoop overeenkomt met de hierboven beschreven laptop, maar bij consumenten die een huis- tuin- en keukenlaptop zoeken zit er ontzettend veel diversiteit. Toen ik zelf in retail werkte gaf een Amsterdammer gemiddeld honderden euro’s meer uit aan een laptop dan een Rotterdammer. Het zou heel tof zijn om te zien wat mensen werkelijk kopen, per regio, online/offline etc.
Helemaal mee eens. Ik geloof zo dat de gemiddelde zakelijke aankoop overeenkomt met de hierboven beschreven laptop, maar bij consumenten die een huis- tuin- en keukenlaptop zoeken zit er ontzettend veel diversiteit. Toen ik zelf in retail werkte gaf een Amsterdammer gemiddeld honderden euro’s meer uit aan een laptop dan een Rotterdammer. Het zou heel tof zijn om te zien wat mensen werkelijk kopen, per regio, online/offline etc.
Ik heb in de praktijk gezien dat leken nogal eens geen flauw benul hebben wat ze in huis halen. Er wordt veelal naar de prijs gekeken maar hebben geen idee wat ze daarvoor krijgen en hoelang dat in de praktijk genoeg zal blijken te zijn. Ik druk mijn vrienden en kennissen op het hart om altijd eerst bij mij te komen voor advies. Ik heb meerdere malen gezien dat zij mij niet raadplegen en een aanbieding kopen van een budget model dat nauwelijks te upgraden is en dan snel spijt hebben. Ik vertel ze altijd: neem een voldoende sterke processor want die zit in het algemeen gesoldeerd op het moederbord en voldoende of uitbreidbaar werk geheugen. Ook een moderne versie van de Wifi chip is belangrijk want die zijn ook niet altijd te upgraden. Verder een aansluiting voor een NVME SSD maakt de machine een stuk sneller dan met sata. De grote van de SSD kun je altijd upgraden dus dat is geen issue. Ik vertel ze dat voor honderd of honderdvijftig euro meer dan een budget model heb je een model wat veel langer mee gaat en ben je op de lange termijn goedkoper uit.

[Reactie gewijzigd door jdevrie op 21 september 2024 10:54]

Dat is precies wat het is. Het aantal vermeldingen zelf zegt niet zoveel over wat er ook daadwerkelijk verkocht wordt. In de praktijk wordt simpelweg niet alles even veel verkocht en die verhoudingen zijn extreem te noemen. Als je echt naar het gemiddelde notebook wil kijken, heb je verkoop informatie nodig vanuit de markt.
De gemiddelde IT afdeling levert deze specs niet eens aan kantoor personeel. Daar wordt je afgescheept met oude meuk “want de nieuwe versie moet eerst getest worden” (waar ze dan een jaar over doen)
Zolang de machine doet wat die moet doen hoeft dat toch geen probleem te zijn?
Mwah... Formaat (van het scherm), gewicht , keyboard layout , 16gb of meer ram, en een ryzen zen3 (of later ) of anders intel meteorlake (of later) zijn wel een beetje harde eisen voor me.
En ja, dat is wel eens ge escaleert tot 'dan neem ik iets van mijzelf mee' en zelfs verder met 'dan ben ik weg'.

Je gebruikt dat praktisch 8uur op een dag 5 dagen per week. Als het gebruik van de apparatuur frustratie oplevert dan gaat je werk nooit leuk worden. En dan ga ik ook iets zoeken waar ik blijer van wordt.
(Het heeft dus niet met ego te maken, maar ik ga gewoon niet zoveel tijd van mn leven besteden aan werken op een apparaat dat mij het gevoel geeft mij tegen te werken ).
In mijn ogen vaak een verkeerde besparing. De tijd die mensen zitten te wachten op hun laptop is zo veel dat ik me niet kan voorstellen dat dat een slimme keuze is.

Stel ik geef een medewerker een laptop van 500 ex btw, over 5 jaar verdeeld is dat 100 euro per jaar, of 8,33 euro per maand.

Ik kan ook een laptop meegeven van 2500 euro, 5x zo duur. Dus 41,50 per maand. Kan me werkelijk geen bedrijf voorstellen waar de medewerker in een maand tijd niet 33 euro waard is. Als die in een maand een half uurtje minder hoeft te wachten ben je er al.
Precies dit, je ziet soms echt een kruideniersmentaliteit bij dat soort afdelingen en waarbij ik zelf als leidinggevende dan echt elke keer moest aangeven dat de betreffende medewerker een zwaardere laptop nodig had (zeker toen ik een afdeling developers had)
Als dat nou het geval was? Maar zeg zelf, 8 Gb geheugen een i5 uit de 10xxx serie en en ssd van 240Gb…. Maar wel Win11 pushen.
‘Werkt’ best hoor, maar niet als je met 3 documenten à 350 pagina’s en spul als Rstudio dagelijks je werk moet doen.
Heb je geen IT afdeling waar je , na ok diensthoofd, betere specs kan requesten?
Dat ‘kan’. Dan bestellen ze ‘m apart. De andere optie is een MBP. Die keuze is makkelijk voor het type werk wat wij doen.
Haha, nee, de IT afdeling zelf heeft de beste laptops.
Daarna de software afdeling.

De monteurs e.d. mogen het doen met de afdankertjes, omdat die toch vol met krassen en kapotte USB poorten terug komen.
Een zakelijke laptop verschilt dan ook behoorlijk van een consumenten laptop. Levensduur, stevigheid, uniformiteit worden een stuk belangrijker. Je zit als bedrijf niet te wachten op een lading laptops waar na 2 jaar er niets meer aan te repareren valt omdat de specifieke onderdelen niet meer leverbaar zijn. Ook zit geen enkele afdeling te wachten op een zelfde laptop (processor, geheugen, opslag, scherm zijn hetzelfde) maar de rest bestaat uit een mengelmoes van andere onderdelen.
Uiteraard snap ik dat, maar als it afdeling kun je je ook afvragen waarom toch iedereen voor se duurdere macbook oplossing gaat kiezen: reden: het werkt gewoon beter
"beter" , enkel design heeft bij ons de keuze voor bepaalde MBP's te kiezen
De rest krijgt Lenovo T14 , 32GB/1TB opslag/backup op de server.
Spekkoper, mocht willen dat we die kregen
Ik moet mezelf corrigeren : T14 G4, 16GB en 512GB. (IK heb betere specs , dat spreekt voor zichzelf }> )

Wat is "'spekkoper" (Belg hier
Zelfs die 16 GB zijn ze hier te zuinig voor.

“Spekkoper” staat hier voor mazzelaar, geluk hebben of zoiets vergelijkbaars
Ahaaa, de 'voor een dubbeltje op de 1ste rang' variant :)

Wow, dat is idd wel érg zuinig. |:(
In die markt kijkt men vooral naar levensduur, kwaliteit van de ondersteuning vanuit de fabrikant of leverancier en compatibiliteit.

Voor bepaalde sectoren speelt ook mee dat er aanbesteed moet worden: dan heb je alleen de keuze uit de hardware die de winnaar aanbiedt en in het contract zit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.