Samengevat
De Acemagic X1 is een unieke laptop met twee schermen naast elkaar, waarbij je het tweede scherm zelfs om de behuizing heen kunt klappen, zodat je zowel voor als achter een scherm hebt. Helaas voelt de X1 aan als een 'wegwerplaptop'. De bouwkwaliteit is matig, dat merk je in toetsenbord en touchpad, en helemaal in de zwak aanvoelende scharnieren. De i7-1255U-processor is al verouderd en is hier zelfs voor zijn doen erg traag. De rotatiesnelheid van de koeling fluctueert irritant veel en toetsenbordverlichting ontbreekt. De schermen zijn van matige kwaliteit, want ze kunnen niet de volledige sRGB-gamut weergeven. De accu heeft geen CE-keurmerk, terwijl je dat wel zou verwachten.
Twee schermen in een laptop, dat kom je niet vaak tegen en al helemaal niet als die schermen naast elkaar zitten. De Acemagic X1 zul je niet in Nederlandse of Belgische winkels vinden, maar de Chinese fabrikant stuurt zijn computers vanuit een Europees magazijn op, zodat je geen gedoe hebt met inklaringskosten. De Acemagic X1 Dual-Screen Laptop kost 1400 euro, maar is voorlopig in de aanbieding voor 900 euro en voor dat geld krijg je een laptop met twee 14"-schermen, waarvan je het secundaire scherm helemaal om de laptop heen kunt klappen. Dat wekt interesse: tijd om te zien hoe goed twee schermen op een laptop werken.
Acemagic X1
Twee schermen op een laptop zijn niet nieuw, maar het is wel een vrij exclusieve laptopcategorie. In de afgelopen tijd hebben Lenovo en ASUS laptops in deze categorie uitgebracht, maar daarbij bevonden de schermen zich boven elkaar. Bij de Acemagic X1 zitten de schermen naast elkaar en dat geeft een raar effect als je de laptop openklapt, want dan kijk je tegen de achterkant van het tweede scherm aan. Aan de rechterkant van dat scherm zit een lipje en daarmee kun je scherm twee, dat magnetisch tegen het primaire scherm plakt, opendraaien. En voilà: twee beeldschermen.
Die twee schermen functioneren in Windows exact hetzelfde als twee gewone beeldschermen, zoals menigeen op het bureau heeft staan. Je kunt het beeld uitbreiden, je kunt het klonen of ervoor kiezen om een van de twee schermen uit te schakelen. Om snel tussen die verschillende standen te kiezen, zitten er vier knoppen boven het toetsenbord. In theorie een mooie manier om veel schermruimte te creeën en een uitkomst voor gebruikers die zweren bij het gebruik van twee schermen. Helaas is de uitwerking van het concept nogal slecht.
Om te beginnen is er de constructie van het scharnier van het tweede scherm. Het primaire scherm heeft een vrij stroef scharnier en je hebt twee handen nodig om de laptop open te maken. Dat is misschien ook logisch, omdat er twee schermen aan hangen. Het scharnier van het tweede scherm is vervolgens heel slap en biedt erg weinig weerstand. Je draait het scherm daardoor met gemak open, maar bij de minste of geringste beweging beweegt het heen en weer. Heb je een stevige toetsaanslag, dan kun je het zien meebewegen en je hoeft ook niet hard te blazen of het scherm wappert naar voren en naar achteren. Als je goed luistert hoor je het al een beetje kraken en de constructie geeft dan ook niet de indruk langer dan een halfjaar heel te blijven. Daarbij moet je ook zelf oppassen dat je de boel niet beschadigt, wat snel kan gebeuren als het scherm een stukje voorover is gedraaid en je het secundaire scherm wilt dichtklappen. Dan schraapt het over je bureau heen.
Het omgekeerde gebeurt als het scherm een stukje achterover is gedraaid, een vrij natuurlijke positie als je op een laptop werkt, en je wilt het scherm om de behuizing heen klappen. Ook dan schraap je al gauw over je bureau. Het voordeel van het omklappen van het tweede scherm is dat het op de achterkant van het primaire scherm terechtkomt. Daardoor neemt het minder ruimte in, bijvoorbeeld als je in het openbaar vervoer wilt werken. Dan schakel je het secundaire scherm uit, waardoor het ook minder energie vergt. Je kunt het tweede scherm ook inschakelen en iemand bijvoorbeeld een een-op-eenpresentatie geven, waarbij je tegenover elkaar zit en je beide hetzelfde beeld ziet.
Het idee is grappig, maar het is enigszins de vraag of je niet hetzelfde kunt bereiken met een draagbaar beeldscherm. Dan moet je weliswaar een extra scherm meesjouwen, maar als je dat een dagje niet nodig hebt, kun je het ook thuislaten. Bij de Acemagic heb je altijd je tweede scherm bij je, wat je kunt zien als een voordeel, maar het nadeel is dat de 14"-laptop daardoor ongeveer twee kilogram zwaar is.
Toetsenbord en aansluitingen
De matige bouwkwaliteit, waarover het al eerder ging, beperkt zich niet tot de scharnieren van het scherm. De hele laptop voelt nogal goedkoop aan. Dat merk je bijvoorbeeld als je het toetsenbord gebruikt. De toetsen komen niet mooi gedempt neer en het toetsenbord lijkt ook niet goed vast te zitten in de behuizing, waardoor het geluid tijdens het typen zich het best laat beschrijven als 'gerammel'. Opvallend is dat toetsenbordverlichting afwezig is in deze laptop van 1400 euro. Deze functionaliteit kom je ondertussen zelfs al op laptops van 500 euro tegen en mag eigenlijk niet ontbreken.
Net als het toetsenbord voelt ook de touchpad goedkoop aan. Er zitten twee knoppen onder, om een linker- en een rechtermuisklik te maken. Het nadeel daarvan is dat als je te veel naar het midden klikt, je beide muisknoppen tegelijk indrukt. Die knoppen voelen bovendien heel goedkoop aan. Het vergt relatief veel kracht om ze in te drukken en het klikje wordt niet mooi gedempt; ze geven een harde klik als je erop drukt.
De Acemagic X1 heeft vier aansluitingen. Rechts zitten een USB-A- en een HDMI-aansluiting, terwijl links twee USB-C-aansluitingen zitten. De voorste is multifunctioneel; je kunt deze gebruiken om de laptop mee op te laden, of om er een monitor of dock aan te hangen. De achterste is opvallend genoeg alleen te gebruiken om de accu mee te laden en daar kun je dus geen USB-apparaten op aansluiten.
Boven in het scherm zit een camera met full-hd-resolutie, en links en rechts naast de aansluitingen zitten de luidsprekers. Die klinken blikkerig, zoals bij vrijwel alle laptops het geval is, en ze kunnen niet zo hard. De plaatsing aan de zijkanten van de behuizing is apart, want de luidsprekers zitten meestal onderop of bovenop en zijn dan naar de gebruiker gericht. Wellicht heeft Acemagic dit gedaan zodat je met twee personen tegenover elkaar naar hetzelfde geluid kunt luisteren, maar dan hadden de luidsprekertjes wel wat meer volume mogen produceren.
Verder zit er nog een vingeradrukscanner op de laptop, verwerkt in de aan-uitknop, die rechts boven het toetsenbord zit. Links boven het toetsenbord staat: "Stay hungry, stay foolish", een uitspraak die bekend is geworden doordat Steve Jobs van Apple hem eens tijdens een toespraak aanhaalde. Jobs en Stewart Brand, de auteur van de Whole Earth Catalog van wie het citaat afkomstig is, bedoelden dat je nooit zou moeten stoppen met nieuwe dingen leren en nieuwe dingen proberen. Hoewel dat op zich goed advies lijkt, voelt het nogal willekeurig aan om het terug te vinden op een laptop die weinig met Jobs, Apple of Brand te maken heeft.