Door Jelle Stuip

Redacteur

Lenovo op IFA: een meedraaiend scherm

En een laptop die je gezondheid in de gaten houdt

07-09-2024 • 06:00

25

Lenovo tijdens IFA 2024

Lenovo gaf op IFA 2024 acte de présence in een gigantische industriële hal, die in de vorige eeuw Oost-Berlijners van stadsverwarming voorzag. Toepasselijk, want Lenovo is zelf ondertussen ook gigantisch geworden en dat kon je terugzien in het aantal aankondigingen. Er werden alleen maar nieuwe laptops aangekondigd, maar om het overzichtelijk te houden was dat in drieën verdeeld. Vier modellen kregen nieuwe AMD-processors, drie modellen nieuwe Qualcomm-cpu's en weer drie andere modellen werden voorzien van het hagelnieuwe Intel Lunar Lake. Het leek er even op dat het slechts om 'specbumps' ging, oftewel nieuwe hardware in bestaande modellen, maar dat bleek niet het geval te zijn. Lenovo introduceerde twee 'Aura'-laptops en had een opvallende 'one more thing'.

Lenovo ThinkBook Auto Twist AI PC

De 'one more thing' was de Auto Twist AI PC. Dit proof of concept is voorzien van een scherm met een scharnier in het midden, zoals de Thinkbook Plus Twist dat ook had. In dat scharnier zitten stappenmotortjes, waardoor het scherm uit zichzelf kan draaien. Wat heb je daar dan aan? Stel dat je een online presentatie aan het geven bent en even iets wilt pakken of opzij beweegt, dan kan je buiten het beeld van je webcam raken. Dat staat niet zo netjes en om dat probleem op te lossen beweegt het hele laptopscherm mee met de gebruiker.

Die bewegingen gaan nog wat schokkerig, maar de camera met een resolutie van vijf megapixel weet de gebruiker goed te volgen. Tijdens het uitproberen ben ik naar links en naar rechts gelopen, en het scherm bewoog netjes mee. Het leek ook niet in de war te raken als andere personen in beeld kwamen; het bleef mij netjes volgen. Links- en rechtsom draaien is overigens niet het enige dat de Auto Twist kan, want hij kan het scherm ook 'tilten', oftewel verder open- of dichtklappen. Zet je je bureaustoel tijdens het presenteren een stukje omlaag, dan zal het scherm ook iets meer naar je toe draaien.

Tot slot luistert de laptop ook naar stemcommando's om het scherm open en dicht te klappen. Dat werkte een beetje knullig, in de eerste plaats omdat er honderden mensen aanwezig waren in de demonstratieruimte en het er bijzonder rumoerig was. Zelfs zonder die mensen erbij moet je ervoor zorgen dat je het exacte stemcommando geeft. Dus "Hey Twist, open lid" en niet "Hey Twist, open the lid", zoals ik de eerste paar keer probeerde. Om het scherm te sluiten zeg je: "Hey Twist, close the lid." Mocht Lenovo het concept verder gaan ontwikkelen, dan kan het ongetwijfeld iets met de aanwezige npu doen, opdat de precieze bewoording niet meer uitmaakt en je wellicht ook gewoon in het Nederlands "Klep dicht" tegen je laptop kunt zeggen.

Lenovo ThinkBook AI TwistLenovo ThinkBook AI TwistLenovo ThinkBook AI Twist

De ThinkBook Auto Twist AI PC was, zoals hij gedemonstreerd werd, voorzien van een Core Ultra 7 155H-processor en een schermresolutie van 2880x1800 pixels. De behuizing lijkt als twee druppels water op die van de ThinkBook Plus Gen4 en het lijkt erop dat ze die laptop als basis voor deze conceptlaptop hebben gebruikt. Omdat het een proof of concept is, gaan we de laptop zoals hij tijdens de IFA gedemonstreerd is niet in de winkel zien, maar wellicht besluit Lenovo om het scharnier later naar een andere laptop te brengen.

Lenovo Aura Edition-laptops

De ThinkBook Auto Twist was de klapper van de avond, maar Lenovo introduceerde ook twee laptops die het achtervoegsel 'Aura Edition' kregen. Het gaat om de nieuwe 15" Yoga Slim 7 en de ThinkPad T14s. De eerste is gericht op consumenten, terwijl de tweede voor de zakelijke gebruiker is. De grote vraag is: wat voegt 'Aura' toe?

Laat ik beginnen met zeggen dat 'Aura' voor de doorgewinterde tweaker waarschijnlijk niet zo veel toegevoegde waarde zal hebben. Een medewerker van Lenovo legde uit dat Aura een stuk eigen software is, waarin het bedrijf allerlei dingen verzameld heeft die in Windows zitten. Het is nog iets meer dan dat, maar waar het op neerkomt is dat Lenovo heeft gekeken naar de functionaliteit die het belangrijkste is als je een laptop gebruikt en die heeft verzameld in een applicatie.

ThinkPad T14s AuraThinkPad T14s AuraThinkPad T14s AuraThinkPad T14s Aura

Je activeert de Aura-software door op de Mode-knop op het toetsenbord te drukken. Bij de ThinkPad zit die knop onder F8 verstopt, terwijl dat bij de Yoga F9 is. De applicatie heeft onderaan de mogelijkheid om verschillende energieschema's in te stellen. Handig als je zo lang mogelijk op een acculading wilt kunnen werken of als je juist zo veel mogelijk snelheid van je laptop wilt zien. Als je de Collaboration-modus inschakelt, past de camera meteen al je ingestelde voorkeuren toe, zoals een geblurde achtergrond of misschien juist de achtergrond met een bedrijfslogo. Met de Attention-modus kun je een een tijd instellen waarin je niet gestoord wilt worden en dus ook geen notificaties ontvangt. Hiervoor maakt Lenovo gebruik van de Focus Mode van Windows. De Shield-modus is bedacht voor werken op openbare plekken. Daarbij kun je je webcam gebruiken om mensen te spotten die over je schouder mee proberen te kijken en bijvoorbeeld automatisch met een vpn verbinden. Op het spotten van pottenkijkers na zijn dit allemaal functies die al in Windows zitten en die Lenovo in de Aura-software heeft verenigd. Je hoeft de modi niet te gebruiken, maar je kunt er ook meerdere tegelijk inschakelen.

De laatste twee dingen die de Aura-software toevoegt, zijn het delen van foto's en de Wellness-mode. Foto's kun je delen met Lenovo's eigen software, die een app op je Android- of iOS-smartphone vereist. De app kon nog niet live gedemonstreerd worden, maar de video die Lenovo liet zien, toonde een kloon van het telefoonscherm, waarbij je vervolgens met drag-and-drop foto's heen en weer kunt kopiëren tussen telefoon en laptop. Een medewerker van Lenovo benadrukte dat het om eigen software ging en ze dus geen gebruik maken van de Windows Phone-app.

Lenovo Yoga Slim 7 AuraLenovo Yoga Slim 7 AuraLenovo Yoga Slim 7 AuraLenovo Yoga Slim 7 Aura

Tot slot was er de Wellness-modus, die twee functies heeft. Om te beginnen kan de laptop je met behulp van de camera eraan herinneren om niet te lang naar het scherm te staren, volgens de 20-20-20-regel. Die houdt in dat je iedere 20 minuten 20 seconden lang je focus moet verleggen naar een punt op 20 voet afstand, ongeveer 6 meter. De laptop kan je ook waarschuwen als het erop lijkt dat je een ongezonde zithouding hebt, bijvoorbeeld als je ineengekrompen gaat zitten.

Zoals ik eerder al zei: voor de doorgewinterde Windows-gebruiker die precies weet waar alle knoppen zitten, zal de Aura-software niet zo'n waardevolle toevoeging zijn, maar voor gebruikers die wat minder bedreven zijn in alle functies van Windows kan dit juist een uitkomst zijn. Bovendien is de aanpak van Lenovo helemaal geen gek idee. Je ziet vaak dat laptopfabrikanten een eigen draai aan de ervaring op hun laptops willen geven door eigen software te bouwen. Het komt echter ook heel vaak voor dat die software dan niet onderhouden wordt of slecht werkt, omdat niet iedere hardwarebouwer ook goed is in het bouwen van software. Aura maakt grotendeels gebruik van functies die al in Windows aanwezig zijn en voor de juiste doelgroep kan dat best een uitkomst zijn.

Reacties (25)

25
25
16
1
0
5
Wijzig sortering
Voor diegenen die Linux wel leuk vinden, maar laptops van specialistische Linux laptop fabrikanten toch wel wat hoog vinden...koop een Lenovo. Ben nog geen andere laptop fabrikant tegengekomen die zijn Windows laptops zo van hardware voorziet die meteen goed werkt met Linux, zonder ook maar iets aan hoeven te passen.

Mijn 6 jaar oude Lenovo Yoga in 2020 werkte meteen net zo goed in Pop!_OS een Linux Mint als in WIndows. Kocht een Lenovo IdeaPad 3 in 2021. Ook geen enkel terminal scherm hoeven te openen, want ook op die laptop werkte alle hardware in Pop!_OS en Mint net zo goed als in Windows 11.

Collega kocht een Lenovo IdeaPad 1 in 2023. Mijn installatie-pendrive op haar computer uitgeprobeerd, kon alleen Mint uitproberen vanwege tijdgebrek. Maar dat werkte dus ook meteen als een tierelier.

Als het in het budget past, koop dan zeker een computer of laptop van fabrikanten zoals System 76. Heb je dat budget niet, en vind je Linux toch wel leuk genoeg om eens uit te proberen? Overweeg dan zeker een Lenovo laptop.

Persoonlijk vind ik het toetsenbord van mijn Lenovo IdeaPad 3 flink veel beter dan het toetsenbord van mijn Dell Vostro 3400. En ja, Pop!_OS en Linux Mint werken ook meteen helemaal goed, maar toch is net even een iets mindere ervaring. Toegegeven, niet veel minder, maar toch minder.
Is het echt zo dat Lenovo specifiek hardware kiest die ondersteund is Linux?

Of zijn d'r veel Linux (driver)ontwikkelaars die Lenovo gebruiken en daardoor de Lenovo apparaten goed ondersteund zijn?
Nee, beslist niet. Lenovo kiest over het algemeen niet de allernieuwste componenten (uit kosten overwegingen). Daar die componenten al iets langer op de markt zijn is er vaak al een Linux driver voor ontwikkeld. Bij merken als Dell en HP worden componenten ook wel eens op het moederbord geïntegreerd en dan werkt een generieke driver niet altijd.
Mijn Yoga 7 14ARB7 had issues met linux (simpele ubuntu desktop install), met name toetsenbord.
Moet eerlijk zeggen dat ik het al een jaar niet geprobeerd heb, dus misschien is het onderhand gefixt.
Mijn Dell XPS werkt ook erg goed met Fedora Linux, inclusief bios updates! Langere batterijduur dan op Windows ook.
Persoonlijk heb ik ook een Thinkpad, Void Linux erop gezet alles wat ik wil werkt. Of dat toeval is weet ik niet.
en voor deze Tilt, mee draai functie betaal je. zie er niet echt een voordeel gemak van. eerder onzin.

[Reactie gewijzigd door Jeroen hofman op 7 september 2024 13:07]

Misschien een domme vraag maar, kunnen ze niet gewoon alleen de camera draaien in plaats van het hele scherm?
Wat is daar het praktisch nut van? Dan zie je je coca-collegas toch niet meer?
Een draaiende camera is technisch moeilijker te realiseren dan een draaiend scherm met daarin een camera.

Het hengsel tussen moederbord en scherm moet in principe vrij degelijk worden uitgevoerd en daarvoor kan men gemakkelijk genoeg uitsparingen in het ontwerp plaatsen zodat dit geen probleem vormt. Normaal gesproken maakt men 2 uitsparingen voor 2 hengsels per laptop. Die zijn makkelijk te vervangen door 1 enkele, wat zwaarder uitgevoerd hengsel welke nu de optie biedt voor rotatie. Dat mechaniek daarvoor is ook relatief makkelijk weg te werken in het laptop gedeelte. Elektrische voeding voor dit mechaniek is ook relatief simpel te bewerkstelligen.

Met een draaiende camera moet het scherm gedeelte dikker en zwaarder worden uitgevoerd want het mechaniek voor het draaien van de camera moet wel achter het normale scherm worden geplaatst. Die extra dikte maakt de laptop meteen topzwaar en is er meer (dood) gewicht in het laptop gedeelte nodig om de balans weer op orde te krijgen. Spanning naar het mechaniek achter het scherm brengen zorgt ervoor dat beide hengsels wat lichter uitgevoerd moeten worden, anders past de bekabeling voor het scherm/camera en stroom voor scherm en mechaniek er niet tussendoor.

Maar met het topzware scherm heb je juist sterkere hengsels nodig i.p.v. lichtere met ruimte voor doorvoer van bekabeling. Dus is dat geen goede optie. Een extra batterij achter het scherm plaatsten voor het mechaniek van de draaiende camera is ook geen optie, want scherm gedeelte word weer zwaarder, dus nog meer (dood) gewicht in het klaptop gedeelte voor balans.

Hopelijk is het nu duidelijk dat een enkel hengsel zwaarder uitvoeren qua balans en rotatie technisch gezien een draaiend scherm (met camera) heel veel makkelijker is te realiseren dan een draaiende camera.
Je hebt dus volgende camera's en allemaal AI dingen die naast dat, ook nog eens jouw gezondheid monitoren.

En dat vanuit een Chinees staatsbedrijf. Nee dank je ;)
Dit lijkt mij dan weer een behoorlijk privacy-risico in ruil voor een klein beetje (voor mij minder nuttige) functionaliteit.
Een van de leuke features aan mijn huidige Lenovo (Legion) is juist een hardwarematige schakelaar die de camera geheel uitzet. Nogal een contrast met een camera die continu meekijkt...
Als het niet aan de ThinkPads lag zou ik helemaal niets met Lenovo hebben. Maar ThinkPads hebben toch een bepaalde charme waar ik helemaal warm van word.
@Boss429
Een week geleden nog een Lenovo Thinkpad gerepareerd
die letterlijk te warm was geworden ;-P
En de m.2 nvme storage waar win 10 pro op draaide was volgens smart aan z'n end.

Maar inderdaad de zakelijke Thinkpads daar ben ik ook gecharmeerd van.
En zoals @GeroldM al aanhaalt Linux draait er prima op.

En nog even over het artikel. Een Thinkpad zie ik als het 'werkpaard' van een ICt-er of ZZP-er
Die zit niet te wachten op AI of gezondheid monitoring. Als je minstens 60 uur per week werkt.

[Reactie gewijzigd door pentode op 7 september 2024 10:57]

Hier ook een T490 die zonder problemen out of the box op Linux (kde neon) werkt.
Nu nog een dockingstation inden die mijn scherm op 4K 60 hz. ondersteund.
Displaylink doet het nog niet in wayland
Ex T410 gebruiker hier en daar draaide Mint ook zonder issues op.
Binnenkort nieuwe Dell van het werk waar ik ook Linux op ga zetten. Ze leveren ook een versie met Ubuntu standaard op dus hopelijk werkt Fedora (of Manjaro, nog niet helemaal uit) ook zonder issues.

Mijn ex had trouwens een Yoga, eigenlijk was dat zeker geen slecht toestel. Dus wat mij betreft is Lenovo een goeie hardware bouwer, software ... dat was een ander verhaal.
Een gimmick, ik kan het haast niet serieus nemen dit meedraaiend scherm..
Maar dat is mijn persoonlijke mening, en ik zit ook niet veel in online meetings.
Misschien is het een life saver als je wel de hele dag in meetings zit. ik heb geen idee.

En; Mag je het scherm nu ook gewoon met je handen open en dicht doen, of gaat ie dan kapot? ;(
Je kan merken het kleuter kwartier weer is begonnen.

Overigens denk ik dat de content die je kijkt nog veel meer van invloed is op je gezondheid tegenwoordig dan de welbekende arbo dingetjes.

Al met al klinkt het, in samenhang met Windows, één grote AI spy satelliet voor klaut-gebaseerde privacy inbreuk.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 7 september 2024 09:23]

Je kan merken het kleuter kwartier weer is begonnen.
Inderdaad.
zeker geen domme vraag maar de casus was een presentatie en dan krijg je nu een goed zocht op de text die achterje op het gote scherm staat
Een laptop die je gezondheid in de gaten houdt....wauw! Waar kun je je bloed in doen voor een totaal beeld? Bloeddruk meter...Waar? Kan het apparaat ook een ECG maken? Misschien zit wel een mri scanner in. Huisartsen en ziekenhuizen kunnen de deuren sluiten. Tegenwoordig hebben we een laptop |:(
MRI scanner?

Zijn we weer terug bij het begin....eerst kwamen laptops met draaiende schijven die veranderingen in magnetisme gebruikten voor het lezen en schrijven van data. Met een MRI zijn de magneten weer terug. Alleen draaien deze met hetzelfde toerental als een (snelle) HDD rondom je lichaam. En dan hoop je wel dat die magneten alleen maar lezen, want als ze ook gaan schrijven, dan heb je wel degelijk heel snel een heel groot probleem.

Ken je de term "PEBKAC"? Problem Exists Between Keyboard and Chair. Nou, als de magneten van de MRI in je computer gaan schrijven, dan is dat probleem snel en vooral permanent "opgelost".

Mocht het niet duidelijk zijn, :+ ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.