De vader van Tomb Raider en Uncharted
Titel |
Indiana Jones and the Great Circle |

|
Platform |
Windows, Xbox Series X/S |
Ontwikkelaar |
Machinegames |
Uitgever |
Xbox |
Releasedatum |
2024 |
Ergens is het cru: waar Indiana Jones natuurlijk de inspirator was achter bekende gamefranchises als Tomb Raider en Uncharted, zijn het juist die games die nu als benchmark gelden voor het genre dat eigenlijk toebehoort aan Dr. Jones. Wie immers beelden van Indiana Jones and the Great Circle voorbij ziet komen, kan zich amper onttrekken aan vergelijkingen met de genoemde actionadventures. Helemaal niet erg, maar grappig hoe dat perspectief omgedraaid is. Dat komt overigens ook doordat we nooit een écht goede Indy-game hebben gehad. Het is ook al meer dan een decennium geleden dat er een game op basis van de Indiana Jones-franchise is verschenen. Het werd dus weer eens tijd voor de iconische avonturier met fedora en zweep om zijn weg te vinden naar de pc en consoles. Of nou ja, consoles: specifiek de Xbox, want na de overname van Bethesda door Microsoft, werd de PlayStation 5 uit de lijst van platforms geschrapt.
Indiana Jones and the Great Circle is, uiteraard, een actionadventure waarin het onderzoeken van oude tempels en grotten een belangrijke rol speelt. Dat houdt de vergelijking met Tomb Raider en Uncharted zeker in stand, maar er is een belangrijk verschil. We hebben het hier namelijk over een game die zich volledig in first person afspeelt. Dat is even wennen, want dit type spel gebruikt meestal een derdepersoonsaanzicht. Indiana Jones and the Great Circle dus niet. Hier zijn diverse redenen voor. In de eerste plaats heeft ontwikkelstudio Machinegames veel ervaring met firstpersongames. De studio was bijvoorbeeld verantwoordelijk voor verschillende Wolfenstein-games en veel medewerkers hebben in het verleden gewerkt aan bijvoorbeeld The Darkness, eveneens een firstpersongame. Dat is echter niet de enige reden. De makers vinden namelijk dat het eerstepersoonsperspectief de game meer de wereld in trekt. Ook kunnen puzzels van dichterbij bekeken worden, wat op dat vlak meer opties biedt.
Prima uitleg, maar toch … Ik ben altijd een beetje huiverig voor spellen vol actie die je vanuit een eerstepersoonsperspectief speelt. Dat is omdat de actie dan vaak wat koddig, onhandig en net niet lekker aanvoelt. Bij het puzzelen en zeker het schieten verwacht ik geen issues; daar is het perfect voor. Maar de beelden die Machinegames tijdens Summer Game Fest al liet zien, van een Indiana Jones die op de vuist gaat met diverse tegenstanders, vond ik zorgelijk. Niet omdat ze niet mooi zijn, dat zijn ze zeker wel, maar omdat dat type vechtsysteem maar zelden écht lekker aanvoelt in games.
Dit punt zetten we voor nu op pauze, want het is typisch iets waarover je pas iets zinnigs kunt zeggen als je de game hebt gespeeld. Dat heb ik nog niet, want in aanloop naar de gamescom kreeg Tweakers weliswaar een nieuwe, uitgebreide gameplaydemonstratie te zien, maar zelf spelen was er nog niet bij. Gelukkig verklapte deze nieuwe presentatie al de nodige details over het avonturenspel, dat later dit jaar moet verschijnen voor de Xbox en Steam.
:strip_exif()/i/2006898894.jpeg?f=imagearticlefull)
Prachtige personages
In Indiana Jones and the Great Circle komt Indy, bijgestaan door een onderzoeksjournaliste genaamd Gina, het mysterie van de Great Circle op het spoor. De betekenis van die cirkel kennen we natuurlijk nog niet, maar duidelijk lijkt dat het gaat om een serie artefacten die precies zo over de wereld verspreid zijn dat ze een cirkel rond de aardbol vormen. Wat we ook weten, is dat Indiana Jones niet de enige is die jacht maakt op de geheimen achter deze cirkel. De game speelt zich af in 1937, dus in bredere zin zul je de asmogendheden Nazi-Duitsland, Italië en Japan als voornaamste vijanden treffen, maar het personage genaamd Emmerich Voss lijkt op voorhand de belangrijkste tegenstrever. Hij wordt tot leven gebracht door de Duitse acteur Marios Gavrilis en de eerste beelden van zijn prestaties zijn veelbelovend.
Een jonge Harrison Ford
Nu we het toch over personages en acteurs hebben: Indiana Jones zelf ziet er godzijdank uit als de jonge Harrison Ford, zoals we hem kennen uit de originele filmtrilogie. Moet ook wel, Indy kan Indy niet zijn zonder zijn beeltenis. Daar houdt de inmenging van Ford overigens op, want de stem van Jones wordt verzorgd door de bekende en zeer ervaren stemacteur Troy Baker, die behoorlijk in de buurt komt van hoe Indiana Jones in de films klinkt. Baker maakte tot enkele jaren geleden trouwens een podcast samen met stemacteur Nolan North, die vooral bekend is als de stem van Nathan Drake. Precies ja, de hoofdrolspeler uit Uncharted en daarmee op een bepaalde manier toch ook een beetje een afstammeling van Indiana Jones.
:strip_exif()/i/2006898902.jpeg?f=imagearticlefull)
Met de personages die we nu hebben gezien, lijkt het dus wel snor te zitten en dat is maar goed ook, want zij moeten de game voor een deel dragen. Hoewel je de game dus voornamelijk door de ogen van Indy ziet, blijft de filmische insteek die je herkent van de films behouden. Het verhaal en de personages die dat verhaal ‘spelen’, zijn dus van groot belang. Gelukkig is wat we tot nu toe hebben gezien op dat vlak, behoorlijk overtuigend.
Matige stream
Dat geldt helaas niet voor alle onderdelen van de game. Belangrijke disclaimer hierbij is dat Machinegames een onlinepresentatie deed, in een stream die maximaal in 1080p bekeken kon worden. Dat helpt niet, maar ook in die resolutie kun je het verschil zien tussen mooie, verzorgde omgevingen en omgevingen die wat simpel aandoen. Het goede nieuws is alvast dat Indiana Jones and the Great Circle hoe dan ook beide soorten omgeving aan boord heeft. We zagen prachtige omgevingen met veel groen, dat dan een oude tempel had overwoekerd. Elders in de tempel zagen we Indy een puzzel doen en de textures van de muren waarop elementen van de puzzel te zien waren, zagen er soms lelijk en grof uit. Op andere plekken vertoont de game een vrij hoog detailniveau. Bureaus en marktkraampjes liggen vol, en de diverse tempels en grotten vertonen ook behoorlijk wat details. De game straalt echter nergens uit gloednieuw te zijn. We zien hier op audiovisueel niveau niet de stap vooruit die we het laatste jaar, zeker met het verschijnen van de eerste echte Unreal Engine 5-games, af en toe wel zien.
Het is bekend dat Indiana Jones and the Great Circle gebruikmaakt van Id Tech, maar details daarover hebben we nog niet los kunnen krijgen van Bethesda en Machinegames. We zullen dus later moeten achterhalen wat voor nieuwe Id Tech-snufjes, als die er zijn, de game gebruikt. Wat we wel al weten, is dat de muziek in het spel gecomponeerd is door Gordy Haab. Die heeft ook de soundtrack voor Indiana Jones and the Staff of Kings gemaakt, evenals de soundtrack voor een hele reeks Star Wars-games, waaronder Star Wars Battlefront en Battlefront II en Star Wars Jedi: Survivor. Haabs muziek is uiteraard gebaseerd op de klassieke, herkenbare werken van John Williams. Zonder de iconische main theme kan een Indiana Jones-game nooit een Indiana Jones-game zijn natuurlijk.
Speuren, klimmen en vechten
Over het uiterlijk van de game valt dus nog geen goed oordeel te vellen. Ik ben zeker op de omgevingen best kritisch, maar nogmaals: dit beoordelen op basis van een onlinepresentatie met beelden waar mogelijk nog compressie overheen is gegaan, kan niet. Dus wachten we af en hopen we dat de uiteindelijke game ons op dat gebied toch nog weet te verrassen.
Van de Himalaya naar het Vaticaan
Waar we een stuk meer over kunnen zeggen, is de gameplay. Indiana Jones and the Great Circle ziet er, behoudens mijn bedenkingen bij het vechten in first person dan, zeer vermakelijk uit. Dat begint al bij de insteek die de makers hebben gekozen om spelers te verleiden actief op zoek te gaan naar geheimen en details over de mysteries die ze onderweg tegenkomen. De game speelt zich af op allerlei herkenbare locaties. We noemden al oude tempels en grotten, dat kan ook niet anders met Indy, maar spelers komen ook in de Himalaya en het Vaticaan terecht. In de beelden zien we Jones ronddwalen in of onder het Castel Sant’Angelo. Ik houd persoonlijk enorm van Rome en ben dan ook zeer benieuwd wat voor geheimen de eeuwige stad allemaal prijs zal geven aan Indiana Jones.
Op zoek gaan naar geheimen doe je niet voor niets, want Jones houdt alles bij in zijn dagboek. Door daar informatie te verzamelen, kunnen spelers aanwijzingen vinden die hun speurtocht en het verhaal verder helpen. Tijdens de tocht kan Indiana meer informatie over zijn omgeving krijgen door foto’s te nemen van speciale bouwwerken of plaatsen. Foto’s nemen is trouwens ook handig als je denkt informatie te zien die later gebruikt kan worden bij puzzels. Het klinkt alsof de game spelers hier redelijk vrij in zal laten; het lijkt er in elk geval op dat je voor die vrijheid kunt kiezen. We zien in dit soort games meestal dat spelers bij de hand genomen worden en er nauwelijks echt denkwerk nodig is om puzzeltjes op te lossen. Worden de spelers niet bij de hand genomen, dan bestaat het risico op wat meer frustratie, maar ik denk dat deze game er baat bij zou hebben om spelers lekker veel zelf uit te laten zoeken.
:strip_exif()/i/2006898898.jpeg?f=imagearticlefull)
Puzzelen en rondspeuren vormen een deel van de gameplay dat vaak samengaat met platformelementen. Indiana Jones begeeft zich graag buiten de gebaande paden en de alternatieve paden zijn niet altijd goed onderhouden of zelfs begaanbaar. We zien Indy in de beelden dan ook veel klimmen en klauteren, waarbij hij veelvuldig gebruikmaakt van zijn zweep om bijvoorbeeld over gaten te zwaaien waar hij springend niet overheen zou komen. Indy kan soms zelfs de omgeving aanpassen om dat soort zwaaimogelijkheden te creëren, bijvoorbeeld door een speer in de muur te gooien om er daarna met zijn zweep aan te kunnen zwaaien.
Zweep
De zweep speelt ook een rol bij het vechten. Dat vechten belooft zeer divers te worden, want we zagen natuurlijk al de vuisten, we weten ook dat Indy een revolver bij zich draagt en dat hij met zijn zweep rake klappen kan uitdelen. Daar komt nog bij dat hij allerlei voorwerpen uit de omgeving kan oppakken en kan gebruiken als wapen. Vindingrijkheid wordt dus beloond en niet alleen bij het vechten. De makers hameren erop dat gamers vooral moeten blijven nadenken. Een kamer waar je niet verder kunt, maar waar hooi op de grond ligt, wordt misschien interessanter als je dat hooi aansteekt door eerst met je aansteker een fakkel aan te steken en vervolgens die fakkel bij het hooi te houden. Dit is een simpel voorbeeld, maar ik hou wel van dat soort systemen. Het zorgt ervoor dat creativiteit beloond wordt en dat vind ik een mooi principe in games. Dit staat of valt natuurlijk met hoeveel vrijheid je écht hebt, maar ik waardeer de poging alvast.
Terug naar het vechten, of beter gezegd: naar vóór het vechten. Indiana Jones mag dan een aardige vechtersbaas zijn, hij hoeft niet altijd over te gaan tot geweld. Stealth speelt ook een rol in de game. Zo zien we hoe Indy met voorwerpen gooit om vijanden weg te lokken met geluid, om ze zo van achteren te kunnen benaderen en uitschakelen. Ach ja, de aloude ‘hé, daar is een geluid’-truc: hij is wat belegen, maar als hij ergens past, dan is het wel in een klassieke franchise als Indiana Jones.
:strip_exif()/i/2006898896.jpeg?f=imagearticlefull)
Terwijl Indy dat allemaal doet, zien we soms de tekst ‘+5 Adventure Points’ in beeld verschijnen. Dit is een centraal onderdeel van de game. Adventure Points verdien je als speler met allerlei zaken, maar ze gelden vooral als beloning voor het ontdekken van nieuwe gebieden, aanwijzingen, geheimen en ga zo maar door. Die punten zijn er niet voor niets, want je kunt ze uitgeven aan Adventure Books, die Indiana Jones voorzien van nieuwe vaardigheden. Concrete voorbeelden van wat voor mogelijkheden dat dan toevoegt aan je arsenaal, heb ik nog niet gezien. Het biedt in elk geval ook een gameplay-inhoudelijke reden om lekker veel op onderzoek uit te gaan en niet alleen ‘omdat het leuk is’. Je wordt er immers ook sterker van.
Variatie
Wat ten slotte ook blijkt uit de beelden die we tot nu toe gezien hebben, is dat Indiana Jones and the Great Circle veel variatie biedt. Dat begint met de omgevingen, waarbij je dus in Rome en de Himalaya terechtkomt, maar bijvoorbeeld ook in en rond de sfinx in Egypte. De gameplay biedt voldoende afwisseling, met verschillende specifieke soorten gameplay, die ook nog eens onderbroken worden door cinematische scènes. Het blijft natuurlijk een Indiana Jones-game, dus over the top actiescènes horen erbij.
Voorlopige conclusie
Weet je wat de echte magie van deze game is? Het gezicht van Harrison Fords Indiana Jones dat dapper voor zich uit kijkt, terwijl één mondhoekje voorzichtig grijnzend omhooggaat. Dat ene moment roept bij mij een enorm ‘Oh yes, Indiana Jones!’-sentiment op, dat alle genoemde minpunten vermoedelijk snel naar de achtergrond zal verdrijven. Dat neemt natuurlijk niet weg dat Indiana Jones and the Great Circle een en ander te bewijzen heeft. Gameplayfeatures zijn leuk, maar pas echt iets waard als we ze zelf hebben kunnen proberen en op grafisch vlak ben ik ook nog niet overtuigd.
Mocht je nu denken ‘leuk allemaal, maar ik wil het eigenlijk gewoon zelf zien’, dan heb ik goed nieuws voor je. De hele presentatie van Indiana Jones and the Great Circle is te zien op de gamescom, in het theater op de Xbox Booth. Hier kun je dus met eigen ogen aanschouwen hoe het avontuur van Dr. Jones er later dit jaar uit gaat zien. Wellicht hobbel ik ook nog even langs, al was het maar om even te zien hoe de game er daar op een groot scherm uitziet in plaats van op een 1080p-stream.