Een van de games waar ik heel erg benieuwd naar was toen hij aangekondigd werd, was Indiana Jones and the Great Circle. Toen ik Indiana Jones en Bethesda zag, was ik al verkocht. Na het zien van de eerste trailer was ik zo hyped en wilde ik niks liever dan deze game Day one spelen. Inmiddels heb ik de game gespeeld en in deze review vertel ik daar graag wat over.
Ik ben altijd een liefhebber geweest van de originele trilogie, ik zeg trilogie want voor mijn gevoel zijn die 3 films nog altijd gewoon geweldig. Deel 4 was ook wel leuk om te zien, maar niet zo sterk als de eerste 3. Ja en deel 5, dat was het gewoon niet. Het was z'n film leuk om eens te zien, maar meer was het dan ook niet. Maar goed, hoe is de game? Laat ik dan maar meteen met de deur in huis vallen, Indiana Jones and the Great Circle is net een film. Als je alleen de cut scenes naast elkaar zou zetten, dan zou het zo een moderne Animatiefilm kunnen zijn. Het verhaal van the Great Circle speelt zich tussen de eerste en de 3de film af, en dat betekent dus dat Indie weer ruzie mag maken met de Duitsers.
Laat ik beginnen met het verhaal, want dat is natuurlijk iets dat altijd wel belangrijk is geweest bij Indiana Jones. Je begint het spel met een hele bekende scène uit Raiders of the Lost Ark, en ik moet zeggen deze is heel erg gedetailleerd nagemaakt. Maar direct na die scene begint het echte verhaal, Indiana Jones schrikt wakker en er heeft een inbraak plaatsgevonden op de universiteit waar hij werkt. Dit speelt zich af in 1937 en direct nadat hij het heeft uitgemaakte met zijn verloofde Marion Ravenwood, een vrouw waarmee hij door de gebeurtenissen van de eerste film een relatie krijgt. Op de nacht van de inbraak komt Indie een man genaamd Locus tegen, deze steelt een kattenmummie en slaat Indie bewusteloos voordat hij vertrekt.
Indie onderzoekt de kamer waar de inbraak heeft plaatst gevonden en vind een medaillon, deze blijkt van de Locus te zijn en draagt een symbool dat lijkt op dat van het Vaticaanse Geheime Archief. Indie besluit naar het Vaticaan te gaan op zoek naar antwoorden, aangezien het onder de controle staat van Benito Mussolini en zijn Zwarthemden. De Zwarthemden werken samen met de nazi-archeoloog en occultist Emmerich Voss. Indie ontmoet verslaggever Ginetta "Gina" Lombardi, die onderzoek doet naar Voss voor de verdwijning van haar zus Laura. De twee besluiten om samen te werken voor hun respectievelijke missies. Ze ontdekken dat een stam van reuzen genaamd de "Nephilim Order" heimelijk voor de katholieke kerk heeft gewerkt om het geheim van de "Grote Cirkel" te beschermen, waarbij de kattenmummie een speciale steen bevat die daar een onderdeel van uitmaakt. Voss steelt de stenen van de Orde en vlucht terwijl Indie en Gina zich verstoppen op zijn zeppelin. Jones legt vervolgens uit dat de Grote Cirkel een aantal heilige religieuze plaatsen over de hele wereld vertegenwoordigt die samen een perfecte cirkel vormen, en vreest dat Voss een geheim van zijn macht heeft ontdekt.
Uiteindelijk reizen Indie en Gina samen verschillende gebieden af om deze stenen te vinden voor Voss dat doet. Dit doen ze om ervoor te zorgen dat het nog onbekende wapen niet in de handen van de Nazi's vallen. Ze komen in het warme Gaza City, het ijskoude Himalaya Mountains en het tropische Sukhothai. Er zit op het einde nog een hele leuke twist, maar als ik dat verraad, dan verraad ik eind doel van het spel, en dat doe ik liever niet. Hoe dan ook, het spel heeft een sterk verhaal en zit vol met humor.
Ja de gameplay, daar ben ik enorm over te spreken. Ik moet zeggen dat ik eerst even mijn twijfels had toen ik hoorde dat ze van Indiana Jones een First Person game gingen maken. Dit kwam voornamelijk omdat ik me er moeilijk een beeld van kon vormen, maar ook omdat ik in eerste instantie Uncharted en Tomb Raider voor mijn geest had. Nu ik de game daadwerkelijk gespeeld heb, moet ik zeggen dat ze dit heel goed uitgewerkt hebben, en dat dit best goed voelt. De game is voornamelijk dus in First Person, maar er zijn genoeg momenten dat er ook dingen in Thirt person zijn, denk hierbij aan momenten dat je moet klimmen of dat met je zweep aan het zwaaien bent.
De game zit vol humor en actie, en natuurlijk met bekende Indiana Jones vechtscènes, dus dat betekent lekker veel vuistslagen en commentaar tijdens en na een gevecht. Vooral dat commentaar maakt de game gewoon zo goed, en geeft je echt het gevoel alsof je een Indiana Jones film aan het kijken bent. Er zijn ook genoeg slag en vuurwapens te vinden, maar ik moet zeggen dat slaan meer effect heeft dan vuurwapens. Heel af en toe had ik op een druk moment iets aan een shotgun, maar meestal gebruikte ik de wapens als slagwapen, omdat dit gewoon meer effect had. Wat ik hierdoor zelf ben gaan doen is meer sluipen, en vijanden stil gaan uitschakelen. Ook deed ik vaker met wapens of voorwerpen gooien om vijanden af te leiden. En mocht het dan toch uit de hand lopen, dan probeer ik het meestal met slaan op te lossen.
Naast al dat geweld, zijn er natuurlijk ook veel puzzels in het spel, iet dat je natuurlijk wel kunt verwachten in de wereld van Indiana Jones. De ene keer is het documenten zoeken en daaruit moet je een code zien te kraken, en de andere keer moet je echt alleen beelden verplaatsten. De meeste puzzels zijn allemaal goed te doen, maar sommige vragen echt wat denk werk. Een enkele keer had ik toch wel Internet nodig bij het oplossen van een puzzel, maar in de meeste gevallen lukte het prima. Wat ik wel leuk gedaan vind is dat puzzels die je in Gaza City vindt, niet tegenkomt in de tropische Sukhothai. Dit komt omdat dat soort puzzels cultuur gebonden zijn, en dat is gewoon goed gedaan.
Bij het vinden van documenten of bij het maken van een foto, krijg je een soort van XP-punten, deze heb je weer nodig bij het leren van nieuwe skills. Skills leer je door middels van boeken, deze kun je vinden, of kopen met geld. Deze boeken hebben een X aantal XP-punten nodig om te unlocken. Door ze te unlocken, leer je nieuwe skills en word je dus sterker. Dit kan heel handig zijn, want er zijn momenten dat je zeker blij bent dat je sterker bent of iets eindelijk kunt.
Sommige dingen kun je bijvoorbeeld pas doen of oplossen als je een bepaald item hebt gevonden, denk hierbij aan een formulier, beeld of sleutel. Wat me wel opgevallen is, is dat ik hierdoor soms meerdere keren een bepaald gebied doorliep. Sommige waren best lastig te bereiken, en hierdoor moest ik nog een zien om daar te komen. Ook heb ik een paar keer meegemaakt dat het spel een plaats van een item blijft aangeven die ik al heb. Dit zijn kleine foutjes die makkelijk nog gefixt kunnen worden met een update. Kort samengevat, op gameplay gebied heb ik me goed vermaakt met dit spel.
Ik heb me laten vertellen dat het spel voor de PC wel wat grafische power nodig heeft, maar dat het ook allemaal heel mooi moet uitzien. Helaas heb ik dat nog niet met mijn eigen ogen kunnen zien, maar ik kan je wel vertellen dat ik de game erg mooi vond uitzien op de Xbox Series X. Ik heb soms even rondgekeken naar de omgeving, gewoon omdat het zo mooi afgewerkt was. Of je nu rondloopt in het Vaticaan, de jungle of de woestijn, allemaal deze gebieden zijn met veel zorg gemaakt en afgewerkt.
De filmpjes zijn misschien toch wel stiekem het hoogtepunt van deze game, en ik zei het al eerder in de review, dit kon zo een animatiefilm zijn. Je ziet echt dat de personages goed leefbaar zijn, maar ook de gelijkenis goed zijn. Als ik alleen al kijk naar de gelijkenis van Harrison Ford, dan zie je hoeveel moeite ze hebben gestoken in het maken van deze personages. Het is zo mooi dat het gewoon zo gefilmd had kunnen zijn en erin geplakt is worden. Maar ook de andere personages zien er goed afgewerkt uit, dus op dat gebied kan ik niks verkeerd zeggen.
Bethesda zou geen Bethesda zijn als er niet wat aparte schoonheidsfoutjes aanwezig zou zijn, en dat is ook bij deze game niet anders. Zo heb ik een paar keer meegemaakt dat er een soldaat een halve meter van de vloer zweefde, of dat fruit opeens in de lucht hing. Ik heb ook een keer meegemaakt dat een poppetje vast zat in een deur, dat was ook wel apart om te zien. Het zijn kleine schoonheidsfoutjes die niet echt storend zijn, maar eerder lachwekkend.
Tenslotte wil ik het nog over het acteer werk hebben, dat alle acteurs hun rol super neer zetten, kan ik niet ontkennen. Alessandra Mastronardi, Marios Gavrilis en Tony Todd zetten allemaal hun rol erg goed neer. Troy Baker speelt de rol van Indiana Jones, en ik ben gewoon eerlijk dit is echt uitmuntend werk. Ik heb de eerste trailer meerdere malen moeten kijken omdat ik twijfelde of dat niet Harrison Ford was. Troy Baker imiteert hem zo goed, dat je maar zelfden iets van verschil hoort. Het zal mij echt verbazen als hij in 2025 niet de award wint voor Best Performance, zo goed vond ik zijn werk.
Ik heb echt al veel opgenoemd, en ik ben tot nu toe heel erg positief geweest over deze game, en ook als ik naar de muziek kijk dan blijf ik positief. De bekende Indiana Jones muziek zit gewoon in de game, maar heeft daarnaast ook hele mooie muziek van zichzelf. Ik heb best wel genoten van bepaalde scenes waar de muziek juist goed naar voren kwam, en het past gewoon goed. Muziek is natuurlijk iets dat je moet horen, en daarom deel ik een mooi stukje moet jullie.
Dan de leukste vraag, heeft de game een replay waarde? Ik denk dat ik die vraag al beantwoord heb in de review, dat is gewoon een ja. Ik heb enorm genoten van deze game en van alle games die in 2024 zijn uitgekomen en die ik gespeeld heb, is dit mijn game van het jaar. Op alle punten heb ik enorm genoten van deze game en het is nu wachten op de eerste DLC die al aangekondigd is. Op moment van schrijven mis ik nog een paar documenten, maar die wil ik nog gaan halen om de game gewoon 100% te krijgen.
Op moment van schrijven bezit ik 40 van de 45 Achievements, deze heb ik behaald zonder van tevoren te kijken wat ik hiervoor moet doen. Ik ben heel eerlijk, normaal ben ik geen Achievement jager, maar omdat ik zo genoten heb van deze game, wil ik deze toch proberen 100% te krijgen. Ik heb even naar de lijst gekeken om te kijken welke ik nog moet, en het is goed te doen, dus ik verwacht wel dat dit 100% gaat worden.
Het is jaren stil geweest rondom games over Indiana Jones, de laatste game was Indiana Jones and the Emperor's Tomb uit 2003. Machine Games brengt Indiana Jones and the Great Circle uit en dit is gewoon een bom van een game. Waar ik bij het zien van de trailers mijn twijfels had over de gameplay, moet ik zeggen dat ik erg verrast was en dat het heel natuurlijk aanvoelt en speelt. De gameplay is gewoon super, grafisch is het echt een plaatje, maar de game speelt en voelt gewoon als een echt Indiana Jones avontuur. Ik heb van enorm genoten van deze game en ik kan niet meer zeggen, dit is een game die je gewoon moet spelen.