Inleiding
Samenvatting
De Sony Bravia XR90 is een waardige opvolger van de Bravia X95L van vorig jaar. De miniled-tv is helderder en klinkt beter dan alle televisies die we tot dusver hebben getest. Het apparaat beschikt bovendien over een goed werkend en fijnmazig localdimmingsysteem dat blooming grotendeels de kop weet in te drukken, zonder daarbij te agressief in te grijpen. Dat resulteert in een fijne, rustige kijkervaring, waarbij met name hdr-highlights indrukwekkend zijn. Ook in een goed verlichte woonkamer staat dit scherm uitstekend zijn mannetje. Voor al dat moois moet je wel flink in de buidel tasten, al is de Bravia 9 ook weer niet het duurste miniledtopmodel op de markt.
De Bravia 9-miniledtelevisie is Sony's absolute topmodel voor 2024. De tv heeft een zeer fijnmazig localdimmingsysteem, dat de mooie contrasten en zwartwaarden van oled-tv's moet benaderen. Een quantumdotfilter belooft ondertussen een groot kleurbereik, terwijl de tv bovendien weer een stap helderder zou zijn dan eerdere miniled-tv's uit de Japanse Sony-fabrieken. Daarmee is de Bravia 9 mogelijk interessant voor wie graag tv-kijkt in een goed verlichte woonkamer.
Het klinkt allemaal veelbelovend, maar je mag dan ook diep in de buidel tasten voor de Bravia 9. Het 75"-model dat wij toegestuurd kregen voor deze review, kost op het moment van schrijven minimaal 3999 euro. Er is inmiddels ook een 85"-uitvoering te koop voor 4999 euro. Daarmee is de tv uiteraard duurder dan de lager gepositioneerde Bravia 7 en 8, die we eerder hebben gereviewd en wat te prijzig vonden voor wat ze bieden. Toch lijkt de prijs van de Bravia 9 relatief gezien minder exorbitant. Het 75"-model is op het moment van schrijven namelijk 400 euro goedkoper dan het even grote qled-topmodel van Samsung: de 75QN95D.
Die Samsung-tv hebben we nog niet kunnen testen, dus een directe vergelijking met dat model moeten we je nog even schuldig blijven. Wel kunnen we de Bravia 9 alvast afzetten tegen andere miniled-tv's, waaronder de onlangs besproken TCL C85 en de voorganger van de Bravia 9: de Sony X95L, die we een jaar geleden hebben getest. De 75"-uitvoering van de TCL koop je inmiddels voor een kleine 2000 euro, terwijl de Sony Bravia XR-75X95L momenteel minimaal 2999 euro kost.
De grote vraag is of de Sony Bravia 9 waar biedt voor je geld. Voor pakweg 4000 euro mag je een van de beste miniledtelevisies van het moment verwachten. Maakt Sony die verwachtingen waar? Het antwoord lees je op de volgende pagina's.
:strip_exif()/i/2006868152.jpeg?f=imagenormal)
Uiterlijk en aansluitingen
(In) de doos
De Sony Bravia 9 wordt geleverd in een zwart-wit bedrukte, kartonnen doos. Het scherm is verpakt in een schuimzak met daaromheen PS-hardschuim, oftewel piepschuim, dat niet biologisch afbreekbaar is. De verpakking bevat naast het scherm en de voeten van de tv twee afstandsbedieningen, batterijen, een verwijderbaar netsnoer en een handleiding. De volledige handleiding is ook online beschikbaar.
Lcd-tv's zijn in de regel wat dikker dan oleds, maar Sony heeft de chic uitziende Bravia 9 toch nog vrij dun weten te houden. Op zijn dikste punt maten we 41mm, bij de randen is de tv zelfs maar 25mm dik. Daarmee is het gewoon een heel slanke tv, zeker als we meewegen dat het hier om een groot paneel van 75" gaat. Ook de metalen lijst rond het scherm is met 1mm verwaarloosbaar dun. Alleen aan de onderkant, waar ook het Sony-logo in de linkerhoek prijkt, is het frame met 12mm wat hoger. Binnen die smalle lijst zien we een bescheiden beeldloze rand. Boven en aan de zijkanten meet die 5mm, onderop nog maar 1mm. Onder in de lijst is ook een IR-ontvanger met statusleds verwerkt.
Net als de Bravia 7 en 8 staat de Sony K-75XR90 op twee fraai afgewerkte, metalen pootjes die je dicht bij elkaar of juist wat verder uiteen kunt monteren. In het eerste geval staan ze ongeveer 47cm uit elkaar; in het tweede geval bedraagt de afstand tussen beide pootjes bijna 155cm. Ook kun je de tv lager of wat hoger op zijn pootjes zetten. In de lage stand tillen ze de tv 4cm boven het tafelblad, in de hoge stand 8cm. In de hoge configuratie kun je een bescheiden centerspeaker of soundbar onder de tv kwijt.
Ook de achterkant is stijlvol afgewerkt met een plastic afdekplaat met vierkantjespatroon. De aansluitingsnissen zijn verscholen achter verwijderbare kleppen die naadloos in dat patroon opgaan.
Aansluitingen
Rechtsachter op de tv zit een C7-aansluiting ('achtje') voor de vervangbare stroomkabel, of liever gezegd: stroomkabels. Sony levert een stroomkabel (2m) en verlengsnoer (1,5m) mee, zodat je voldoende ruimte hebt om de stroomsnoeren van de grote tv weg te werken.
De andere aansluitingen zitten links achterop en wijzen allemaal opzij. We noteerden een CI+-interface, twee USB-poorten en een mini-jackaansluiting die dienstdoet als optische digitale audio-uitgang én als ingang voor als je de tv als centerspeaker van je (Sony-)speakersysteem wilt gebruiken. Verder beschikt de tv over een ethernetpoort, aansluitingen voor satelliet-tv (tweemaal) en kabel/Digitenne, en vier HDMI-poorten. Slechts twee van die vier kunnen overweg met 4k120Hz-signalen. Mocht je een soundbar op de (e-)arc-poort willen aansluiten, dan moet je daarvoor één fullbandwidth-HDMI-poort opofferen.
De televisie ondersteunt Wi-Fi 6 en Bluetooth 5.3. Ook kun je muziek en video streamen via Google Cast en Apples AirPlay 2.
:strip_exif()/i/2006868150.jpeg?f=imagenormal)
Smart-tv en gamefuncties
Ook de Bravia 9 maakt voor zijn smart-tv-mogelijkheden gebruik van Google TV. Voor de huidige versie 12 van het besturingssysteem is een ruime keus aan apps te vinden. Een Apple Music-app ontbreekt, maar verder vonden we elke app die we zochten. Dit varieert van regionale tv-bedrijven en streamingdiensten als Videoland, Ziggo en KPN, tot wereldwijde streamingplatforms als Netflix, HBO Max en Spotify. Sony heeft standaard onder meer al een mediaspeler, webbrowser en Remote Play-app voor PlayStation geïnstalleerd.
De 2024-Bravia's zijn bovendien geüpgraded met de Pentonic 1000-soc van MediaTek. Hiermee starten apps snel op en schakel je snel tussen de verschillende diensten, net als bij de Bravia 7 en 8. Ook in de instellingenmenu’s reageert de tv doorgaans zonder haperingen op de afstandsbediening.
Afstandsbediening
Net als die eerder besproken 2024-Bravia's wordt de Bravia 9 geleverd met twee afstandsbedieningen. De ene mist nummer- en kleurcodeknoppen, maar heeft wel een microfoon aan boord voor spraakcommando’s. Deze afstandsbediening werkt op een ingebouwde accu die je via USB-C kunt opladen. Tijdens het opladen kun je hem gewoon blijven gebruiken. Verder vallen de blauwe spikkels op in de verder zwarte Eco Remote. Die moeten benadrukken dat de afstandsbediening voor 80 procent uit gerecycled plastic bestaat. Dat de knoppen verlicht zijn, is mooi meegenomen.
De andere bediening heeft wel alle knoppen, maar geen ingebouwde microfoon en werkt op twee AAA-batterijen. Het design van dit tweede exemplaar is wat gedateerd en de knoppen, die het in dit geval zonder verlichting moeten stellen, voelen sponzig aan.
Gamefuncties
Voor gameconsoles met 4k120-signalen ben je aangewezen op HDMI-poorten 3 en 4. Via deze poorten wordt ook auto low latency mode, ofwel allm, ondersteund. Deze functie zorgt ervoor dat de tv automatisch overschakelt naar de gamemodus met lage ingangsvertraging als er een pc of gameconsole wordt gedetecteerd. Ook kan de tv overweg met beelden met een variabele refreshrate, oftewel vrr, en is er ondersteuning voor Dolby Vision-gaming op 4k120Hz. Steeds meer high-end televisies kunnen ook overweg met 144Hz-gamebeelden van pc's, maar dat geldt niet voor de Bravia 9.
Het gamemenu dat Sony vorig jaar introduceerde, is dit jaar ook op de nieuwe Bravia's te vinden. Dit on-screenmenu toont informatie over het huidige beeldsignaal en laat je eenvoudig de instellingen voor vrr, motionblur en gamma aanpassen. De gebruikelijke optie om een crosshair in het midden van het beeld te tonen, ontbreekt evenmin.
:strip_exif()/i/2006852642.jpeg?f=imagenormal)
Inputlag
Voor snelle games is het belangrijk dat er zo min mogelijk vertraging zit tussen het uitvoeren van een actie en het moment dat je die op het scherm ziet. Een lage 'inputlag', het tijdsverschil tussen het moment dat een signaal via HDMI de tv binnenkomt en het moment waarop het daadwerkelijk wordt getoond, is dus belangrijk bij gaming.
Wij meten de inputlag met een Leo Bodnar-inputlagtester die closed loop de vertraging meet waarmee televisies HDMI-signalen weergeven. We doen dat in 1080p60-, 1080p120- en 4k60-beeldmodi. Onderstaande grafiek toont de Bravia 9 in rood.
De inputlag van de Sony Bravia K-75XR90 is voldoende, maar niet indrukwekkend. Zelfs in de gamemodus meten we bij 60Hz-signalen rond de 17 à 18ms vertraging, bij 120Hz-signalen noteren we 8,6ms. Daar valt over het algemeen prima mee te gamen, maar er zijn tegenwoordig zat tv’s die nog een stuk sneller zijn. Voor serieuze spelers van online shooters kan de gemeten inputlag aan de hoge kant zijn.
- Inputlag 1080p - Gamemodus 120p
- Inputlag 1080p - Gamemodus 60p
- Inputlag 2160p - Gamemodus 60p
Energiegebruik en geluid
We maten het energiegebruik van televisies jarenlang in de standaardmodus, bij weergave van een schaakbordpatroon met een helderheid van 120 en 250cd/m², om zo het tv-gebruik in de avond en overdag na te bootsen. Tegenwoordig voeren we deze test uit in een modus met een nauwkeurigere kleurbalans. Daarnaast hebben we een nieuwe dynamische test toegevoegd, waarbij we het gemiddelde gebruik meten tijdens het afspelen van een tien minuten durende referentievideo.
Het energiegebruik van de Bravia 9 hebben we doorgemeten in de Bioscoop-modus. De tv zet in deze tests scores neer die zeer vergelijkbaar zijn met de eerder geteste Bravia 7. Dat is best opmerkelijk, want de Bravia 9 levert een veel helderder beeld (zie de pagina Metingen en hdr) en is bovendien een maatje groter dan onze 65"-testversie van de Bravia 7. Ook in vergelijking met de Sony X95L, de voorganger van de Bravia 9, springt Sony's nieuwe topmodel een flink stuk zuiniger om met energie.
- Checkerboard 120cd/m²-filmmodus
- Checkerboard 250cd/m²-filmmodus
- 10-minutentest 120cd/m²-filmmodus
- 10-minutentest 250cd/m²-filmmodus
Geluid
De Sony Bravia 9 is voorzien van een stevig 2.2.2-luidsprekersysteem met twee naar achteren gerichte midrangedrivers onder in het achterpaneel, twee beam tweeters bovenin, twee frame tweeters aan de zijkanten en twee woofers van elk 10 watt. Hoewel de tv nergens dikker is dan 41mm, produceren die woofers een overtuigende bassound, terwijl de tweeters opvallend veel richting en detail toevoegen aan het geluid. Het resultaat is een tv die van zichzelf minstens zo goed klinkt als een (goedkope) soundbar met bescheiden subwoofer. Een duurder luidsprekersysteem met stevige subwoofer wordt uiteraard niet verslagen; daarvoor mist het geluid van de Bravia 9 net wat te veel power in het overgangsgebied tussen het lage en middenbereik. Dat neemt niet weg dat de Bravia 9 een van de best klinkende tv's is die we ooit hebben getest.
Net als bij de Bravia 8 geldt hierbij wel dat de balans tussen laag en hoog wat zoek raakt als je het volume te veel oppompt. Tot aan standje 50 (van 100) klinkt de tv prima, maar daarboven worden midden- en hoge tonen veel meer versterkt dan het basgeluid. Voor de meeste woonkamers zal volumestand 50 overigens al meer dan luid genoeg zijn.
Paneel en beeldverwerking
De Bravia 9 is een miniledtelevisie met een quantumdotfilter voor een groot kleurbereik. De localdimmingfunctie moet zorgen voor hoge contrasten en diepe zwartwaarden. Het aantal localdimmingzones is ten opzichte van de Sony X95L met een factor drie gegroeid. Bij de 75"-versie telden we 60x32 zones, 1920 in totaal dus. Dat is een enorme stap vooruit voor Sony, maar een record is dit aantal niet. Zo beschikt de 75"-uitvoering van de TCL C85 over 2160 zones.
Wel zitten de achterliggende algoritmes bij Sony net wat beter in elkaar. Dat zie je bijvoorbeeld terug in localdimmingtestvideo's, waarbij kleine witvlakken op een zwarte achtergrond nauwelijks donkerder worden weergegeven dan grotere vlakken, terwijl die kleine highlights op de TCL C85 wel zichtbaar worden gedimd. Het gevolg is dat de localdimmingfunctie op de Bravia 9 rustiger is om naar te kijken; je ervaart minder schommelingen in helderheid. Tegelijk zet Sony met zijn localdimmingtechnologie duidelijk minder in op het opkrikken van het contrast. De verschillende localdimmingstanden leveren minder hoge contrastwaarden op dan bij de C85, zoals je in onderstaande tabel kunt lezen. Zwart is op de Bravia 9 dan ook net iets minder zwart, maar daar staat tegenover dat de tv geen last heeft van black crush.
|
Zwart |
Wit |
Contrast |
LD uit - Sony Bravia 9 |
1,08cd/m² |
569cd/m² |
527:1 |
LD uit - TCL C85 |
0,1cd/m² |
856cd/m² |
8560:1 |
LD laag - Sony Bravia 9 |
0,14cd/m² |
687cd/m² |
4907:1 |
LD laag - TCL C85 |
0,06cd/m² |
974cd/m² |
16.233:1 |
LD middel - Sony Bravia 9 |
0,07cd/m² |
692cd/m² |
9886:1 |
LD middel - TCL C85 |
0,05cd/m² |
1219cd/m² |
24.380:1 |
LD hoog - Sony Bravia 9 |
0,06cd/m² |
692cd/m² |
11.533:1 |
LD hoog - TCL C85 |
0,04cd/m² |
1379cd/m² |
34.475:1 |
Kijk je overdag, dan zie je vrijwel geen halo's rond lichte objecten op een zwarte of donkere achtergrond. Dat geldt ook als je onder een hoek kijkt, want de Bravia 9 heeft weinig last van de beperkte kijkhoeken die de Bravia 7 plagen. Aangezien de tv over een VA-paneel beschikt, zie je wel een duidelijke verzadigings- en contrastafname als je het scherm van boven- of onderaf bekijkt. In dat geval zijn ook halo's duidelijker te zien in de vorm van een lichte, blauwe zweem rond felle elementen in beeld. Ook als je tv-kijkt in een donkere ruimte, wordt blooming enigszins zichtbaar, bijvoorbeeld rond ondertitels. Dan nog geldt: we hebben veel erger gezien. Daarmee is het localdimmingsysteem van de Bravia 9 een van de beste die we tot dusver zijn tegengekomen.
Daaraan kunnen we toevoegen dat het scherm van de Bravia 9 heel aardig ontspiegeld is. Helemaal reflectievrij is de tv niet; er wordt immers wel een glossy paneel gebruikt, maar al te storend zijn deze reflecties niet.
Beeldverwerking
De Bravia 9 beschikt over dezelfde Bravia XR-processor en bijbehorende Bravia XR-beeldverwerking als de onlangs besproken Bravia 7 en Bravia 8. Deze processor beschikt volgens Sony onder meer over 'cognitive intelligence', die de tv in staat moet stellen om elementen in beeld te herkennen en elk object afzonderlijk van beeldoptimalisaties te voorzien. De beeldverwerking is verder van een hoog niveau. Zaken als motionhandling, door Sony 'Motionflow' genoemd, upscaling en de detailweergave in donkere delen van het beeld zijn dik in orde.
De Bravia 9 kan overweg met de bekendste hdr-formaten, zoals Dolby Vision, HDR10 en HLG. HDR10+ wordt echter niet ondersteund. Handig is de gekalibreerde modus voor Netflix- en Prime Video-streams. Als je naar een film of serie kijkt via de ingebouwde apps van deze streamingdiensten, kun je een voorgekalibreerde beeldmodus voor de betreffende streamingdienst activeren. Hierdoor hoef je zelf verder geen instellingen meer aan te passen, behalve misschien de helderheid, afhankelijk van het omgevingslicht. Een nadeel voor de echte tweaker is dat binnen deze kant-en-klare modi er ook niet veel vált aan te passen; de meeste beeldinstellingen zijn dan vergrendeld.
:strip_exif()/i/2006868162.jpeg?f=imagenormal)
Metingen en hdr
We hebben de beeldkwaliteit van de tv gemeten met Portrait Displays Calman Color Calibration-software in combinatie met onze SpectraCal C6-colorimeter en Jeti-spectrofotometer, en een VideoForge Pro-signaalgenerator. Voor tests met een pc als beeldbron gebruiken we een Inno3D GeForce RTX 3060 Ti iChill X3-videokaart. We voeren hierbij met sdr- en hdr-signalen een serie grijs- en kleurmetingen uit om de kleurtemperatuur, de grijs- en kleurfouten, de helderheid en het contrast te bepalen. We testen bij elke tv welke beeldmodus de nauwkeurigste weergave oplevert en voeren de metingen in die modus uit. Bij de Bravia 9 was de Bioscoop-modus het nauwkeurigst; een Filmmaker-modus ontbreekt.
We geven alle televisies een eerlijke kans door alle (AI-)beeldoptimalisaties uit te schakelen, omdat deze de meetresultaten alleen maar verstoren. Opties zoals Dynamic Contrast en Live Colour leiden tot een intensere kleurbeleving, maar ook tot verzadigingsfouten.
We meten de kleurechtheid in Δ E2000 en ΔE ITP, waarbij ΔE2000 de norm is die al decennia wordt gebruikt om een indicatie te geven van de beeldprestaties. ΔE geeft aan in hoeverre de gemeten waarde afwijkt van de verwachte waarde, en voor ΔE2000 geldt als vuistregel dat waarden lager dan 3 als zeer goed en lager dan 1 als perfect worden gezien.
ΔE2000 heeft echter beperkingen bij hdr, waardoor vaak onrealistisch lage (dus goede) scores worden behaald, terwijl de beeldfouten goed zichtbaar kunnen zijn. ΔE ITP lost dit probleem op en weegt de kleurafwijking anders, waardoor kleuren die we snel herkennen als goed of fout, zoals huidtinten en planten, meer invloed hebben op de score dan bijvoorbeeld neonkleuren. Bij ΔE ITP geldt als vuistregel dat waarden lager dan 3 als perfect worden gezien en waarden lager dan 9 zeer goed zijn te noemen. De resultaten van ΔE2000 en ΔE ITP zijn niet onderling vergelijkbaar.
Sdr-weergave
In de Bioscoop-modus, met local dimming uitgeschakeld, zet de Bravia 9 zeer goede scores neer voor de weergave van grijswaarden en kleuren. De grijs- en kleurafwijking blijft in alle gevallen onder de zichtbare Δ E2000-grens van 3. Dit betekent dat de afwijkingen niet of nauwelijks zichtbaar zijn. De kleurafwijking is iets groter dan bij de directe voorganger van de Bravia 9: de Sony X95L. Daar staat tegenover dat de Bravia 9 in de Bioscoop-modus een maximale helderheid bereikt van bijna 740cd/m², waarmee het nieuwe model zo'n 40 procent feller is. Die helderheid kun je nog verder opkrikken door de opties Piekhelderheid (sdr) en Lokale verduistering in het menu in te schakelen. Hierdoor nemen echter ook de grijs- en kleurafwijkingen toe.
- Max. helderheid Filmmodus
- Gem. grijsafwijking
- Gem. kleurafwijking
- Gem. gedetailleerde-kleurafwijking
Hdr-weergave
Ook voor het doormeten van de hdr-prestaties hebben we de Bioscoop-modus gebruikt. De resultaten laten zien dat de Bravia 9 echt een helderheidsmonster is. De maximale helderheid van een volledig wit scherm is hoger dan bij alle tv's die we tot dusver getest hebben, met uitzondering van de TCL C84. In vergelijking met zijn voorganger, de X95L, is de Bravia 9 bijna 25 procent helderder.
De tv blinkt echter met name uit in het tonen van overtuigende hdr-highlights. Zo maten we bij weergave van een 5-procentswitvenster een maximale helderheid van bijna 2800cd/m². Dat is minstens 23 procent feller dan elke andere tv die we ooit getest hebben. In vergelijking met de helderste oled-tv bedraagt de winst zelfs meer dan 40 procent, terwijl de Sony X95L kleine highlights 45 procent minder helder kan weergeven. Beslaat het gemeten witvlak niet 5, maar 10 procent van het scherm, dan piekt de helderheid zelfs boven de 3000cd/m². Die helderheidswinst zie je niet alleen terug in de metingen, maar ook in de praktijk. Felle highlights, zoals die van de lasvonken in de korte Netflix-film Sparks, doen bijna pijn aan de ogen. En dat bedoelen we positief.
- Max. helderheid hdr full screen
- Max. helderheid hdr 5% window
/i/2006864104.png?f=imagenormal)
Hdr-kleurweergave
Keerzijde van die superheldere hdr-weergave is dat de tv wat inboet aan kleurnauwkeurigheid. De grijs- en kleurweergave is alsnog voldoende, maar de gemeten afwijkingen zijn voor een getraind oog wel zichtbaar. We meten de hdr-weergave van miniled-tv's altijd met opties als local dimming en piekhelderheid vol open. Schroef je die opties wat terug, dan blijken grijs- en kleurafwijkingen een stuk kleiner, al gaat dat dan weer ten koste van die indrukwekkende maximale helderheid.
- Gem. grijsafwijking zonder luminantie
- Gem. gedetailleerde-kleurafwijking zonder luminantie
Conclusie
De Sony Bravia K-75XR90 is een van de helderste tv's die we ooit in ons testlab hebben mogen verwelkomen. Met name hdr-highlights springen er echt uit; de tv kan kleine, superheldere details minstens 23 procent feller weergeven dan alle andere tv's die we ooit hebben getest en is in vergelijking met zijn eigen voorganger, de Sony X95L, zelfs 45 procent helderder. Ook buiten die highlights om is de Bravia 9 een heus lichtkanon, waardoor hij een uitstekende kandidaat is voor lichte woonkamers. Ondanks die vrij extreme helderheid levert de tv een zeer goede grijs- en kleurweergave in sdr. In hdr zijn de grijs- en kleurafwijkingen standaard iets groter, maar blijft de weergavenauwkeurigheid alsnog ruim voldoende.
Ook in andere opzichten gooit de Bravia 9 hoge ogen. Zo valt het energiegebruik voor zo'n helder scherm alleszins mee, terwijl het relatief fijnmazige localdimmingsysteem uitstekend in elkaar zit en nauwelijks iets van blooming laat zien. Daarnaast is Sony's nieuwe topmodel opvallend slank vormgegeven voor een miniled-tv, maar is het ook een van de best klinkende tv's van het moment. De ingebouwde luidsprekers produceren een indrukwekkende sound, waarbij zowel de krachtige bassen als de ruimtelijkheid opvallen. Verder is het apparaat van alle markten thuis, met prima smart-tv-functionaliteit en goede gamingfuncties, zoals ondersteuning voor Dolby Vision-gaming op 120Hz.
Zwakkere punten zijn er ook. Zo ontbreekt een 144Hz-modus voor pc-gamers en is de kleurweergave uit de doos, met name in hdr, niet zo perfect als bij een aantal goedkopere concurrenten. En hoewel Sony's localdimmingsysteem een van de beste is die we ooit aan het werk hebben gezien, is 'zwart' niet zo zwart als bij een oledtelevisie. Ook de concurrerende TCL C85-miniled-tv heeft betere zwartwaarden door de agressiever ingestelde local dimming, waardoor echter de kijkervaring niet zo sereen is als op de Bravia 9. Verder impliceert de kreet 'nauwelijks blooming' natuurlijk dat er alsnog iets van halo's te zien is en dat klopt, zeker als je kijkt in een donkere ruimte.
Het grootste minpunt van de Sony Bravia 9 is zijn prijs, die met minimaal 3999 voor het geteste 75"-model erg hoog is. Het even grote topmodel van Samsung, de 75QN95D, is op het moment van schrijven echter nog duurder. Tegenover zijn prijs staat dat het nieuwe Bravia-topmodel met zijn oogverblindende helderheid een van de beste miniledtelevisies van het moment is. Mocht die prijs geen bezwaar zijn, dan is deze tv de ultieme keuze voor een indrukwekkende hdr-kijkervaring in een helderverlichte woonkamer.