Onze eerste controle is of de opgegeven capaciteit ook de daadwerkelijke capaciteit van de powerbank is. Soms komt de gemeten capaciteit niet helemaal overeen met wat de fabrikant opgeeft. Een kleine afwijking kan er natuurlijk altijd inzitten, maar zoals je in onderstaande tabel ziet, is de ene 20.000mAh de andere 20.000mAh niet. We meten de capaciteit door de powerbanks te ontladen met een spanning van 5V en 2A. We rekenen de capaciteit ook om naar de spanningsonafhankelijke wattuur, zodat je ook kunt berekenen hoe lang je accu het bij andere vermogens uit zou houden. Daarbij is de daadwerkelijk geleverde capaciteit gebruikt, zoals door onze meter berekend.
De Fuel Series 5 van Xtorm is met een opgegeven capaciteit van 27.000mAh en een daadwerkelijk gemeten capaciteit van bijna 21Ah met kop en schouders de grootste powerbank. Met zijn celspanning van 3,7V komt de opgegeven capaciteit neer op 99,9Wh, nog net binnen de grens (100Wh) van wat je in het vliegtuig mag meenemen. Onze gemeten capaciteit komt, uniek voor wat we getest hebben, zelfs iets boven de opgegeven capaciteit uit. De Anker Powercore 26800 en Ugreen-powerbank leveren ook iets meer dan de rest, maar bijvoorbeeld de Xtorm Titan en Anker 737 lijken niet daadwerkelijk grotere accu's te hebben dan gewone 20.000mAh-powerbanks, ook al staat er 24.000mAh op de doos.
- Accucapaciteit (2A - 5V)
- Gemeten capaciteit
- Gemeten vs. opgegeven capaciteit
Uitgaande van een celspanning van 3,7V - in sommige gevallen wijkt de gespecificeerde spanning af: in die gevallen rekenen we met de afwijkende spanning van 3,6V of 3,85V - kunnen we de verschillen tussen opgegeven en gemeten capaciteit uitrekenen. Let wel dat dit gemeten is aan steeds een enkele powerbank; er kan variatie tussen de ingekochte accucellen zijn en we weten niet hoe oud de powerbanks zijn als ze bij ons in het testlab komen. Met een steekproef van n=1 durven we geen enorm harde conclusies te trekken over die cijfers.
Hoewel we om bovenstaande redenen onderlinge verschillen van enkele procenten niet significant genoeg vinden om harde conclusies te trekken, zien we we dat sommige powerbanks amper tot 80 procent van de opgegeven capaciteit komen. Het gros wijkt echter 'slechts' ruim 10 procent af, wat door variatie in de powerbanks en verliezen in de elektronica van de powerbanks en de meetkabels veroorzaakt kan worden.